BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

isozygio

Tο εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% από τον Ιανουάριο του 2023, όπως διαπιστώνει η τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

wheat

Αν και οι εξαιρετικά θερμές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ωφέλησαν τις χειμερινές καλλιέργειες και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά εαρινών σιτηρών, ενδέχεται να μην αντισταθμίσουν την απότομη μείωση της έκτασης της καλλιέργειας αυτή τη σεζόν, αφού η βροχή διέκοψε τη φθινοπωρινή φύτευση στα βορειοδυτικά.

eksagwges-ethniki

σχυρό πλήγμα αλλά και ισχυρές αντοχές χαρακτηρίζουν τις ελληνικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες. Ετσι, παρά το αρνητικό ξεκίνημα του 2024, εκτιμάται ότι η εικόνα στη συνέχεια του έτους θα αντιστραφεί και θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο.

omologa-trapeza-ellada

«Πάτησε» γερά στην επενδυτική βαθμίδα από χθες η Ελλάδα. Και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο στην εντυπωσιακή προσφορά υποψηφίων επενδυτών που ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ, αλλά ότι χωρίς κανένα «δεκανίκι» του παρελθόντος πια και υπό αντίξοες «πολεμικές» συνθήκες στην αγορά, προσέλκυσε σχεδόν διπλάσιους σταθερούς και ποιοτικούς επενδυτές από όσους συμμετείχαν μέχρι και το 2023 στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

oil-prices-us

Αμετάβλητες παραμένουν σχετικά οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς μειώνεται η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας σε συνδυασμό με ανησυχίες για διεύρυνση της σύγκρουσης στη βασική περιοχή παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

wall-street-aprilios

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου ταλαντεύτηκε σήμερα η Wall Street, η οποία προσπάθησε να αφομοιώσει τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και να προσαρμοστεί και στις νέες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.

aithma-pireos

H Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε σήμερα αίτημα λήψης της επόμενης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί. Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει τη διαχείριση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης συνολικού ύψους €1,6 δισ.

1700560122911_20231121_EP-159341A_EV_PBU_056-e1713876936948

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το τελευταίο πράσινο φως στην πρόταση της Επιτροπής για αλλαγές της πρώτης Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Συνθήκης (ΚΓΠΣ), η οποία απαιτεί από τους αγρότες να διατηρούν μια συγκεκριμένη έκταση μόνιμων βοσκοτόπων προκειμένου να λαμβάνουν πληρωμές στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

shutterstock_1842781276-800x450

Νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αναμένεται να προτείνει φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως διαπιστώνει σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε στις 23 Απριλίου.

ellada-oikonomia-omologa

Τη δεύτερη «μεγάλη» έξοδο στις αγορές για το 2024 επιχειρεί πιθανότατα σήμερα η Ελλάδα με 30ετές ομόλογο, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς κατά τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση στην οποία αναμένεται να περάσει ο ΟΔΔΗΧ.

xrimatistirio-athina-aprilios

Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.450 μονάδων, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους, αλλά και νέα υψηλά 13 ετών, εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

komision-oikonomia-elladas

Χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εμποδίζουν την αύξηση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ώστε να κλείσει το ακόμη υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

provlepseis-timwn-dhmhtriaka

Η «άφθονη προσφορά» για πολλές σημαντικές καλλιέργειες, ιδίως το σιτάρι και τον αραβόσιτο είναι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, την οποία διαβλέπει η Oxford Economics.

putin-protaseis-emporio

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να παρουσιάσει προτάσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου σιτηρών με άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο το Σάββατο και περιήλθαν σε γνώση του Reuters.

revma-timologia

Παρά το γεγονός ότι η χονδρική του ρεύματος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τον μήνα Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η μείωση αυτή θα περάσει στους καταναλωτές μέσω των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον Μάιο.

anodos-wall-street-aprilios

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall Street, αντιδρώντας έντονα ανοδικά μετά από έξι ημέρες πτώσης και μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές της τεχνολογίας ανέκαμψαν και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποκλιμακώθηκαν.

tte_4

Συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης θα έχουν αύριο, Τετάρτη, ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία