BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ότι να'ναι οι πληρωμές

Χρήµατα φέρνει αυτή η εβδοµάδα για αγρότες και κτηνοτρόφους κι αυτό είναι καλή είδηση.

της_πιατσας_13

965
3

Τώρα, βέβαια, αν µπούµε σε λεπτοµέρειες, πρέπει να πούµε ότι τα ποσά της βασικής ενίσχυσης θα είναι µειωµένα κατά 17% από πέρυσι και δεν θα µπειη αναδιανεµητική. Αλλά, λεφτά να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι, λένε οι παραγωγοί! 

Στις εκκρεµότητες επί των πληρωµών, να σηµειωθεί και το πρόγραµµα δάσωσης γεωργικών γαιών. Η πληρωµή για το έτος 2022 έχει καθυστερήσει, παρά την ηλεκτρονική διαδικασία σε συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ µε δασαρχεία. Και µπορεί να είναι µόλις 500 αιτήσεις στο νοµό Λάρισας, λέει ο βουλευτής Ν∆ Λαρίσης Μάξιµος, ωστόσο ακόµα να πάρουν αυτά που δικαιούνται. 
Άσε που απλήρωτοι είναι και περίπου 150 δικαιούχοι του νοµού Λάρισας από τα έτη 2020 και 2021, επειδή – είπαν- δεν έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι. Άκου να δεις!

Κι ενώ όλα τα έξοδα είναι αυξηµένα, όλα τα κόστη σε καλλιέργειες και ζωική παραγωγή υψηλότερες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, υψηλότερη ενίσχυση στους λογαριασµούς αγροτικού ρεύµατος το Νοέµβριο σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Πλέον θα ανέρχεται στα 25 ευρώ ανά MWh, αντί 15 ευρώ ανά MWh.

Το θέµα των ΤΟΕΒ βασανίζει τόσα χρόνια κόσµο και κοσµάκη, γιατί µεταξύ άλλων οι οφειλές που υπάρχουν στη ∆ΕΗ βαρύνουν και τους αγρότες. Βρήκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν∆ Κωνσταντίνος Καραγκούνης τον υφυπουργό Σταµενίτη και του τα ξαναείπε, ζητώντας άµεση λύση.
Ο υφυπουργός, του κατέστησε – σου λέει- σαφές ότι το εν λόγω ζήτηµα βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου της πλατείας και τον διαβεβαίωσε ότι µέχρι τις αρχές του 2024 θα υπάρξει σχετική νοµοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά συνολικά τη λειτουργία των ΤΟΕΒ, το θεσµικό πλαίσιο και βεβαίως τα χρέη. Ευτυχώς που είναι στις προτεραιότητες!

Την επόµενη χρονιά από την αγορά θα λείψουν τουλάχιστον 20 εκατοµµύρια κιλά γάλα, λένε οι κτηνοτρόφοι, µετά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου που προέκυψαν από τις καταστροφικές πληµµύρες «Daniel» και «Elias» στη Θεσσαλία. Χάθηκαν πάνω από 80.000 αιγοπρόβατα, σύµφωνα µε τα στοιχεία και «δεν υπάρχουν ζώα και δεν θα µπορέσει να αναπληρωθεί η παραγωγή». Άσε που και πολλά από αυτά που επέζησαν, δεν θα συνεισφέρουν γαλακτοκοµικά φέτος.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

01-11-2023 19:25Σάκης

Όσοι είναι υπεύθυνοι γι αυτήν την κατάντια του αγροτικού τομέα εύχομαι να το βρουν απ το Θεό. Εδώ και 5 χρόνια κάνω υπομονή αλλά μετά την τελευταία πληρωμή το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν περιμένω πια τίποτα από την κυβέρνηση. Την κατάρα μου!

Απάντηση

01-11-2023 12:13Μαυρος

Ο οπεκεπε εκτελει εντολες της πολιτικης ηγεσιας που ηθελε συνδεδεμενη στα σιταρια μαλακα και σκληρα για τι ετσι ηθελαν οι εταιριες σποροπαραγωγης σε κατι κινοα καλαμποκι κτλ κοβοντας απο τη βασικη ενισχυση επισης ολα τα οικολογικα σχηματα για να εφαρμοσθουν θα πρεπει εμεις οι αγροτες να πληρωσουμε μελετητες, κυδ , συμβουλους και ολους αυτους τους απιθανους που ξεφυτρωσαν τα τελευταια χρονια και κονομανε εις βαρος μας

Απάντηση

30-10-2023 15:02Va

Αυγενακης ζητά την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ...ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκος αρνείται να υποβάλει την παραίτησή του. Με λίγα λόγια ο πρόεδρος θεωρεί τσιφλίκι του τον ΟΠΕΚΕΠΕ... μεταξύ μας η διοίκηση θα έπρεπε να έχει πάρει δρόμο εδώ κ χρόνο!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία