BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κι έχει και συνέχεια!

Απογοήτευση για άλλη µία φόρα – σαν να έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια – η πληρωµή της περασµένης Παρασκευής.

της_πιατσας_14

560
0

Τους είπε ο υπουργός της πλατείας να κόψουν το λαιµό τους και να πληρώσουν πριν την παρέλαση και δε λέµε το έκαναν. Αλλά πώς; Πήραν κατά προσέγγιση το 70% της βασικής, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 488 εκατ. ευρώ και το διαίρεσαν µε τον αριθµό των φετινών δικαιούχων και µάλιστα µε βάση τις δηλώσεις εκµετάλλευσης της περσινής χρονιάς.

Αυτό βέβαια έφερε αρκετούς εντελώς απλήρωτους και τους περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους µε χρήµατα που δεν έφτασαν ούτε να πληρωθούν οι εισφορές του ΕΛΓΑ. Οι αιτίες είναι σαφείς και τις είχαµε εντοπίσει ήδη από καιρό: η σοβαρή µείωση λόγω νέας ΚΑΠ, σε συνδυασµό και µε το ότι αφαιρέθηκαν η αναδιανεµητική και το νέο πρασίνισµα, αλλά και η απροετοίµαστη «µηχανή» του Οργανισµού Πληρωµών να ανταπεξέλθει στη µεγάλη αυτή αλλαγή. Και που να δούµε τη συνέχεια, στην εξόφληση!

Και µετά από αυτά, διέρρευσε ότι ο υπουργός της πλατείας ζήτησε την παραίτηση των µελών του ∆Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο ίδιος ενηµέρωσε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως σκοπεύει να στείλει σχετικό φάκελο στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα, που δεν αφορά µόνο τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωµή, αλλά και έγγραφα διοικητικών αρχών στα οποία έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήµατα τα οποία εκθέτουν τον Οργανισµό, αλλά
και τη χώρα, εντός κι εκτός συνόρων.

Κι έχει και συνέχεια! Ο αγροτικός κόσµος έχει να λαµβάνει, λέει η ανακοίνωση εκ των αρµοδίων, εξόφληση περί τα 20 εκατ. ευρώ από περσινά προγράµµατα, η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών του 2023 κατά τα τέλη Νοεµβρίου µε ποσό περίπου 180 εκατ. ευρώ και τα Χριστούγεννα η εξόφλοιση της βασικής, µαζί µε αναδιανεµητική και εξισωτική, συνολικά 650 εκατ. ευρώ. Ε, ρε κάτι γλέντια που θα γίνουν!

Και λέγοντας για πληρωµές, µ’ αυτά κι αυτά φαίνεται πως ξέχασαν εκείνη την οριζόντια συµπληρωµατική ενίσχυση
για τη συνδεδεµένη στα βοοειδή του 2022, για την οποία είχαν δεσµευτεί προ αρκετών µηνών. Πήραν οι δικαιούχοι 114 ευρώ ανά ζώο, ενώ για το 2021 είχαν πάρει 131 ευρώ, ενώ τροποποιητική απόφαση, που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον επρασµένο Ιούλιο έλεγε για ενίσχυση 134,5 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο. Αυτό σηµαίνει ότι οι αγελαδοτρόφοι περιµένουν ακόµα άλλα 20,5 ευρώ. Που είναι, τόσο δύσκολο;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία