BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Εξέγερση στη Δομοκού

Φτάνουν, σου λέει, από βδοµάδα επιτελείς ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργανισµών στη ∆οµοκού για έλεγχο της λειτουργίας του Οργανισµού. Τι να σηµαίνει αυτό άραγε για τους αγρότες; Πάντως, µε τις προκαταβολές στα προγράµµατα φαίνεται πως τα πράγµατα βγήκαν καλά! Παρατράγουδα και απλήρωτοι πάντα υπάρχουν, αλλά το µεγαλύτερο κοµµάτι τσούλησε. Να σκεφτεί κανείς ότι ενστάσεις επί των ελέγχων στις Σπάνιες Φυλές γίνονταν µέχρι τις 30 Νοεµβρίου… Το ζητούµενο είναι αν τελικά αυτές ενσωµατώθηκαν ή ξέµειναν για…. αργότερα.

της_πιατσας_18_2

628
0

Έληξε στις 30 του µήνα οριστικά -όπως διατείνονται από τον φορέα- και το περιθώριο πληρωµής των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες για το έτος 2022 στον ΕΛΓΑ, µε τους επιτελείς να διαµηνύουν στους αγρότες ότι όποιος δεν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, δεν θα µπορεί να λάβει αποζηµιώσεις για οποιαδήποτε ζηµιά έχει υποστεί στις καλλιέργειές του κατά το έτος 2023. Για να δούµε τι πέτυχαν µε την «απειλή».

Μεγάλη αδικία για παραγωγούς καλαµποκιού της Αλµωπίας και Αντίγονου Φλώρινας. Εκεί η καλλιέργεια είναι όψιµη και φέτος είχαν ζηµιές λόγω της ανεµοθύελλας στις 17 και 18 Νοεµβρίου. Ωστόσο, οι εκτιµητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία και ενηµέρωσαν τους παραγωγούς ότι δεν µπορούν να αποζηµιωθούν γιατί ο Κανονισµός αναφέρει ότι η συγκοµιδή καλαµποκιού αποζηµιώνεται µέχρι 15 Νοεµβρίου. ∆ηλαδή για δύο ηµέρες µένουν εκτός. Αδικία, τουλάχιστον. 

Αντίστοιχο πρόβληµα µε τη συνδεδεµένη αντιµετωπίζουν και οι παραγωγοί σταφίδας, που ζητούν διευθέτηση για σηµαντική µείωση στα κιλά που πρέπει να παραδώσουν στους µεταποιητές γιατί µε τις τεράστιες ζηµιές από τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, παρά πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν θα φτάσουν το όριο τον 150 κιλών το στρέµµα, που πρέπει να παραδώσουν και θα χάσουν την ενίσχυση. 

Το θέµα είναι, λένε οι παραγωγοί του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας ότι «παραδίδουµε στους µεταποιητές µέχρι τις 30 Νοέµβριου το προϊόν για να µπορέσουµε να εισπράξουµε την συνδεδεµένη. Όµως επειδή είναι µειωµένη η παραγωγή αναµένεται το επόµενο διάστηµα να έχουµε αύξηση τιµής. Γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει δοθεί παράταση της προθεσµίας, ώστε να σταµατήσει ο εκβιασµός των εµπόρων» 

Σε καταγγελία για την απαράδεκτη- όπως την αποκαλεί- κατάσταση που επικρατεί στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, ο οποίος λειτουργεί de facto, χωρίς ανώτατη αποφασιστική και εκτελεστική ηγεσία, προχωρά ο Σύλλογος Εργαζόµενων του φορέα. Το θέµα το ανέδειξε η Αgrenda στο περασµένο φύλλο. Ο Σύλλογος αναφέρει ότι «λειτουργούν ως σκιώδης διοίκηση τα εκτελεστικά µέλη του τελευταίου ∆Σ, κάνοντας χρήση και σχετικών προνοµίων». Μπανανία!


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία