BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η νέα χρονιά μέλλον σε γιορτινές μειώσεις

Μια από τα ίδια πάλι µε τις πληρωµές, λένε µε απογοήτευση οι αγρότες.

της_πιατσας_22

295
0

Και µπορεί αυτή τη φορά να έµειναν στον προγραµµατισµό τους οι αρµόδιοι όσον αφορά τους χρόνους, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι παραγωγοί που για άλλη µία φορά έµειναν εκτός. Πόσες διορθώσεις δεν πέρασαν, πόσες µεταβιβάσεις δεν ελέγχθηκαν, πόσοι από αυτούς που ήταν στον έλεγχο έµειναν απλήρωτοι;
Οι ελπίδες όλων περνούν στην εξισωτική αποζηµίωση την επόµενη εβδοµάδα, που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι κουκιά µετρηµένα και δεν θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις! Μακάρι! 

  • Απώλειες φαίνεται πως θα γράψει η νέα χρονιά για τις καλλιεργούµενες εκτάσεις µε βαµβάκια στη χώρα µας. Αρκετοί παραγωγοί σκέφτονται να το γυρίσουν σε σιτηρά και δη σκληρό και µαλακό σιτάρι, κριθάρι ή και καλαµπόκι που από φέτος δίνει µπόνους και συνδεδεµένη. Πολλοί, µάλιστα, είναι Θεσσαλοί, µε πληµµυρισµένα, που ακόµα
    δεν ξέρουν τι να κάνουν και τι να γίνουν! 
  • Μεγάλη χασούρα και στην κορινθιακή σταφίδα. ∆εν έφταναν οι χαµηλές τιµές, οι ζηµιές από τον καιρό και τις ασθένειες, ήταν και οι χαµηλές αποδόσεις και άστα να πάνε! Τόσο καιρό επέµεναν οι παραγωγοί για παράταση στις παραδόσεις του προϊόντος για να µη χαθεί η συνδεδεµένη και όλοι έλεγαν όχι και δεν χρειάζεται. Έληξε η προθεσµία και έγινε µετά σύσκεψη παρά τω υπουργώ, για να δοθεί τελικά η παράταση στα…. πέναλντι!
  • Οι Γερµανοί αγρότες, πάντως, κινήθηκαν πιο δυναµικά και πήραν τους δρόµους µε τα τρακτέρ τους. Έφτασε στην Πύλη του Βρανδεµβούργου η ποµπή από εκατοντάδες τρακτέρ, µε αφορµή την πρόσφατη απόφαση της γερµανικής κυβέρνησης να καταργήσει την επιδότηση στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης και τις φοροαπαλλαγές για αγροτικά οχήµατα. Κάτι µας θυµίζει αυτό!
  • ∆εν είναι πρώτη φορά που αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόµους της γερµανικής πρωτεύουσας, όµως τώρα απειλούν µε πρωτοφανή κορύφωση των κινητοποιήσεων από ταρχές του νέου χρόνου. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να υλοποιήσει» την απόφαση για τις περικοπές, που υπολογίζεται ότι πλησιάζουν το 1 δις ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!
  • Τον θυµάστε τον Βάκη Τσιοµπανίδη του ΑΚΚΕΛ; Ψάχνει, σου λέει, από το καλοκαίρι ριζικές λύσεις, µεταξύ άλλων και για το ενεργειακό κόστος. Τι σκέφτηκε; Αρχικά, να µαζευτούν 5.000 µε 10.000 αγρότες, και να πάνε σε όλους τους παρόχους να διαπραγµατευτούν ειδική τιµή. Αν δεν πετύχει αυτό, προτείνει 10.000 αγρότες να συστήσουν µια ΜΚΟ µε σκοπό τη µείωση  του κόστους παραγωγής και να γίνουν µόνοι τους πάροχοι ενέργειας, µε ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους 5-10%. Κι αυτό γιατί οι πάροχοι πουλάνε µε κέρδος 30 µε 65%, το οποίο και θα έµενε στην τσέπη του αγρότη. Αυτά! 


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία