BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Δύσκολα τα πράγματα με τον ΕΛΓΑ

Κι ενώ ο αγροτικός κόσµος περιµένει το συντοµότερο όποιες τακτοποιήσεις εκκρεµούν από τις πρόσφατες κακές πληρωµές της περσινής ενιαίας, ο υπουργός της πλατείας έκανε την πρώτη κίνηση.

της_πιατσας_25

1076
2
  • Πήγε στη ∆οµοκού και ενηµερώθηκε. Τα έβαλαν κάτω, τα είπαν, τα συµφώνησαν! Η ανακοίνωση, βέβαια, του οργανισµού, εκτός από τα περί διαφάνειας και δικαιοσύνης στις πληρωµές, επί τοις ουσίας κάνει λόγο µόνο για «την προτεραιοποίηση των ελέγχων για 16.000 παραγωγούς που είναι δεσµευµένα τα ΑΦΜ τους από το 2014, για να προχωρήσουν ταχύτατα οι πληρωµές που έχουν εκδικαστεί και οι δικαιούχοι έχουν δικαιωθεί»! Όχι πως δεν είναι κάτι και αυτό, αλλά είναι τόσα άλλα...
  • ∆ύσκολα τα πράγµατα για τους αγρότες και µε τις αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην έκδοση πορισµάτων αλλά και στις πληρωµές των παραγωγών. Από τη Νάουσα αναρωτιούνται οι πληγέντες παραγωγοί γιατί δεν συνεχίζεται ο άγραφος νόµος που υπήρχε για πληρωµές κάθε µήνα από τον ΕΛΓΑ; Έγινε µια πληρωµή  - σου λέει- την περασµένη άνοιξη και µια ακόµη το ∆εκέµβριο και τίποτα άλλο. Τους λένε ότι γίνεται διαβούλευση για την περιβόητη αλλαγή του Κανονισµού του φορέα, αλλά δεν τους λένε µε ποιους την κάνουν. Άντε να δούµε!
  • Σε εκκρεµότητα ακόµα και οι αποζηµιώσεις στους αµυγδαλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας από τον παγετό. ΕΛΓΑ και ΥπΑΑΤ είχαν ανακοινώσει ότι η πληρωµή της 21ης ∆εκεµβρίου, θα περιλάµβανε και προκαταβολές 150 ευρώ το στρέµµα για τα αµύγδαλα που επλήγησαν από τον παγετό την περασµένη άνοιξη, ώµος στην πράξη πληρώθηκαν µόνο πολύ συγκεκριµένες λίγες περιπτώσεις παραγωγών. Ευτυχώς, από την περιοδεία στη Θεσσαλία κάτι ειπώθηκε για πληρωµές τέλος του µήνα και αρχές του άλλου για κάποια απλήρωτα, µόλις βέβαια βγουν τα πορίσµατα. 
  • ∆εν ξέρουν πως να το εξηγήσουν οι γεωπόνοι της Πρέβεζας όλο αυτό µε τις θεοµηνίες που προκαλούν σοβαρές ζηµιές –τόσο στα υλικά κάλυψης αλλά και στον σκελετό- σε δεκάδες θερµοκηπιακές µονάδες της ευρύτερης περιοχής, µε τους παραγωγούς να µένουν απλήρωτοι. Ζητούν αναθέωρηση άµεσα και πλήρως του νοµικού πλαισίου.
  • Πάνω από 100 επιχειρήσεις αιτήθηκαν την αποζηµίωσή τους µέσω του προγράµµατος Κρατικής Αρωγής µε βάση τον νόµο 4797/2021 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζηµιών από θεοµηνίες. Ωστόσο, ο νόµος αυτός µέσα σε 2 χρόνια τροποποιήθηκε από 17 άλλους νόµους σε 58 διαφορετικές παραγράφους, ενώ προστέθηκαν και 5 άρθρα και 32 παράγραφοι. Στο διαταύτα, δύο χρόνια µετά τις πρώτες ζηµιές καµιά επιχείρηση δεν έχει αποζηµιωθεί στην Πρέβεζα
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία