BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Υδροµετανάστες

Με χαµηλές τιµές της προηγουµένης 10ετίας µικρός ο λογαριασµός αποζηµιώσεων στον ΕΛΓΑ, επισηµαίνει ο Τάκης µε τα λεµόνια, και δεν έχει κι άδικο.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__7

159
0
Το ότι το 2023 οι τιµές αποζηµιώσεων στη φυτική αναθεωρούνται (λέµε τώρα) βάσει αυτών της πενταετίας 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου του 2010, χωρίς  να λαµβάνονται υπόψη κόστη και θεοµηνίες είναι θέµα… Όπως και να ‘χει τώρα που ξαναγράφεται το νέο πλαίσιο για τον ΕΛΓΑ τα τιµολόγια, όπως θρυλείται µε βάσει και τις πρωθυπουργικές αναφορές, θα είναι διαφορετικά…  
    
Το κλίµα πάντως, όχι το καιρικό, στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει µε τόσα δεινά που έχουν βρει τον αγροτικό τοµέα (ρωσο-ουκρανική κρίση, πληµµύρες, πυρκαγιές, ξηρασίες κλπ), µε την επισιτιστική επάρκεια και αυτονοµία της ΕΕ να µπαίνουν πλέον ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα, η πράσινη συµφωνία, χωρίς να θέλει κανείς να την ακυρώσει, αλλάζει κατά κάποιο τρόπο…χρώµα, και πατάει πιο πολύ στο έδαφος. Το ‘πε και η πρόεδρος Ούρσουλα ότι χωρίς τους αγρότες δεν γίνεται τίποτα.    

Τώρα πώς οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θα κινηθούν µε ταχύτητα για να προσαρµοστούν στις νέες απαιτήσεις, που φέρνει και η κλιµατική κρίση είναι ένα θέµα. Ο υπουργός της πλατείας πάντως στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΕΛΚ, ζήτησε να αλλάξει η στρατηγική της ΕΕ, τουλάχιστον προς τα κονδύλια. Να έρχονται δηλάδη άµεσα και εύκολα. «Συζητάµε για πλάνα, που θα υλοποιούνται τα επόµενα 8-10 χρόνια, την ίδια στιγµή που εκείνοι πρέπει να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα που άφησε πίσω η πληµµύρα ή η πυρκαγιά. Άρα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη σε δύο επίπεδα και µε την ίδια ταχύτητα. Πρέπει εκ των πραγµάτων το γεωργικό αποθεµατικό της να γίνει πιο πλούσιο σε χρήµατα, πιο ευέλικτο και πιο άµεσο. Πρέπει η ΕΕ –και σ’ αυτό είµαι βέβαιος ότι βοηθάει ήδη το ΕΛΚ που είµαστε µέλη του-να συνδράµει, έτσι ώστε να µειώσουµε τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις και να λειτουργήσουµε πιο άµεσα». Άγγιγµα ψυχής!      

Ουσιαστική, πάντως η Φωτεινή (σ.σ πρώην υφυπουργός της πλατείας), στην παρέµβαση της στην συνδιάσκεψη του ΕΛΚ για τη γεωργία. Ζήτησε δύο πράγµατα: Να ενισχυθεί το Ταµείο Αλληλεγγύης και το Γεωργικό Αποθεµατικό για την αντιµετώπιση της έκτακτης κλιµατικής ανάγκης στην Ελλάδα και προσαρµοστεί στα νέα δεδοµένα και το Νέο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο. Τα υφιστάµενα εργαλεία στήριξης, είπε, αποδεικνύονται δυστυχώς στην πράξη ολοένα και πιο αναποτελεσµατικά

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία