BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Το καλεντάρι του Κλωνάρη

Την αναβίωση του αδρανοποιηµένου, εδώ και πολλά χρόνια, Συλλόγου Τυροκόµων Μακεδονίας – Θράκης, επιχειρούν µικροµεσαίοι τυροκόµοι από την περιοχή, για να αποκτήσουν ξανά φωνή έκφρασης.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__11

227
0
  • Τα νήµατα κινεί ο Γιώργος Λύκας, της οµώνυµης τυροκοµικής επιχείρησης, αλλά δεν είναι µόνος. Πληροφορίες αναφέρουν πως συµφωνούν µε το εγχείρηµα και ο Νίκος ∆ουκίδης (Κοµοτηνή), ο Νίκος Μάρτος (Καβάλα), ο Θανάσης Καλανδαρίδης (Σήµαντρα Χαλκιδικής), ο Βασίλης Βογιατζής (Λαγκαδά), ο Αθανάσιος Σταπατώρης (Γιαννιτσά), ο Γιώργος Κουκουτέγος και ο Κώστας Βλατσιώτης (Βέροια), ο Θεόφιλος Καραγιάννης (Αρναία), αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί.
  • Το λες και «εµφύλιο». Μαθαίνουµε πως οι µικροµεσαίοι τυροκόµοι δεν συµφωνούν µε όσα φηµολογούνται περί πρόθεσης των «µεγάλων» του κλάδου να ρίξουν τις τιµές στο πρόβειο και το γίδινο γάλα. Γιατί αν συµβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά φθηνότερη φέτα και επειδή οι ίδιοι διαθέτουν µεγάλα αποθέµατα προϊόντος που έχει παρασκευαστεί µε υψηλό κοστολόγιο, θα αναγκαστούν να τα ρευστοποιήσουν µε τεράστια ζηµιά που ίσως τους κλονίσει.
  • Οι κτηνοτρόφοι πάντως τα έχουν πάρει στο κρανίο µε την περιρρέουσα ατµόσφαιρα ότι τα µεγάλα τυροκοµικά «µαγαζιά» θέλουν να κατεβάσουν πρόταση για τιµή 1,40 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και δεν προτίθενται να πάνε σαν πρόβατα επί σφαγή. Ανατέθηκε, µαθαίνουµε, σε νοµικούς να ψάξουν πώς µπορεί να δεθεί η υπόθεση για να γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, µε το ερώτηµα της συγκρότησης «καρτέλ» και εναρµονισµένης πρακτικής.
  • ∆ώσε κι εµένα µπάρµπα. Αυτό το κλίµα που επικρατεί φέτος στην αγορά του ακτινιδίου. Το εµπόριο, εγχώριο και διεθνές, κινητοποιήθηκε µε την έναρξη της συγκοµιδής, οπότε και άρχισαν να κλείνονται οι πρώτες συµφωνίες. Οι τιµές παίζουν στα 0,80 µε 0,95 ευρώ, η ζήτηση παραµένει ζωηρή και τα µεγάλα κτήµατα περιµένουν ακόµη και πάνω από 1 ευρώ.
  • Tο κενό στη διεθνή αγορά σε συνδυασµό µε τη µειωµένη παραγωγή στην Ιταλία, έχει φέρει πολλούς εµπόρους από τη γειτονική χώρα στα µέρη µας. Λέγεται µάλιστα πως πληρώνουν όσο – όσο, ακόµη και στη γκρίζα ζώνη, για να εξασφαλίσουν ποσότητες και να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Ο κίνδυνος διπλός. Από τη µια να χάσουµε την εµπορία στις διεθνείς αγορές από τους Ιταλούς, αφού τους δίνουµε την πρώτη ύλη και από την άλλη να µας φέρουν τις επικίνδυνες ασθένειες που τους έχουν γονατίσει.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία