BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Eco-Schemes στα Ζωνιανά

Μετά το σχέδιο πληµµύρα, ο απερχόµενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητά από τον υπουργό της πλατείας να κηρύξει άµεσα ένα έκτακτο µέτρο στήριξης για διαφυγόν εισόδηµα για τους αγρότες στις παρακάρλιες περιοχές που θα αργήσουν να ξαναµπούν στο χωράφι τους.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__13

806
0

Μάλιστα προτείνει και τη σχετική δίοδο για να τρέξει η πληρωμή.

  • «∆υστυχώς στην περιοχή των παρακάρλιων, περίπου 150.000-180.000 στρέµµατα, οι αγρότες αδυνατούν να σπείρουν και έπαυσαν την καλλιέργεια τους, καθώς τα αγροτεµάχια τους παραµένουν καλυµµένα µε νερό και αναµένουν τις προτάσεις των επιστηµόνων για την αποµάκρυνση των υδάτων», λέει.
  • Μετρούν, παίρνουν δείγµατα εδάφους οι ειδικοί όµως η κατάσταση είναι µάλλον χλωµή σε αρκετά χωράφια που παραµένουν µε υψηλό ποσοστό ιζηµάτων και φερτών υλικών, µε τον αγροτικό κόσµο στο θεσσαλικό κάµπο να βρίσκεται σε απόγνωση. Παρηγοριά, οι αποζηµιώσεις που έτρεξαν στη ζωική-φυτική, γιατί η προκαταβολή του τσεκ και για τους Θεσσαλούς ήταν «πικρός καφές».
  • Πάντως, µε βάση την πρώτη εικόνα των Ολλανδών εµπειρογνωµόνων που κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για την ανάταξη του Θεσσαλικού κάµπου µετά τον Daniel, προκύπτει ο κανόνας της φύσης, που επιβάλει να «ξεµπαζωθούν» τα ποτάµια και τα ρέµατα πριν είναι αργά. Εξάλλου αποδείχθηκε περίτρανα, αφού το νερό δεν µπόρεσε να χυθεί στη Θάλασσα, έπνιξε τον αστικό ιστό.
  • Το θέµα είναι ότι φαραωνικά έργα για φράγµατα και παντός είδους υποδοµές αντιπληµµυρικές και…µη που είτε έγιναν είτε δεν έγιναν αλλά απορρόφησαν ένα πακτωλό χρηµατοδοτήσεων, συστήνεται τώρα να αναθεωρηθούν. Αν θα είναι από µηδενική βάση ή… µπάλωµα σε κάποιες άλλες µελέτες θα φανεί. Όσο για το «δώστε χώρο στον ποταµό», που συστήνουν οι Ολλανδοί ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις από κάποιες εργολαβικές πλευρές και τονώνουν τον προβληµατισµό για τα υπάρχοντα σχεδιαζόµενα αντιπληµµυρικά έργα, σε άλλες περιοχές της χώρας που θέλουν εκτροπές ποταµών και πολύ σκάψιµο… Αλήθεια το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, υπάρχει ακόµη ζωντανό;
  • Αναµφίβολα, τα ποτάµια και οι λίµνες, όχι µόνο στη χώρα µας και στον υπόλοιποι που µπαζώθηκαν για να γίνουν δρόµοι, χωριά, συνοικίες στις κοίτες τους έχουν αποκτήσει έναν ανέλπιστο «σύµµαχο», την κλιµατική αλλαγή που δείχνει τον δρόµο προς την…ελευθερία τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία