BACK TO
TOP
Φορολογικά

Προθεσμίες συμβάσεων στη συμβολαιακή και τα κριτήρια έκπτωσης φόρου

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο έδωσε παράταση καταχώρησης των συµβάσεων συµβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μία παράταση η οποία γλίτωσε από τα χειρότερα τους αγρότες, επαγγελµατίες και µη για το έτος 2023. Όχι όλους, αλλά σίγουρα τους περισσότερους.

krhtiria-ekptwshs-forou

Γιώργος Παπαδημητρίου

1774
1

Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση φόρου εισοδήματος 50% στους αγρότες και τα κριτήρια ισχύος της συμβολαιακής   

Πιο συγκεκριµένα: η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας είναι ο τρόπος που βρέθηκε από το Υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε το Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειµένου να δοθεί η έκπτωση του φόρου στους επαγγελµατίες αγρότες κατά 50%.

Η έκπτωση του φόρου κατά 50% δεν ήταν µόνο για τα εισοδήµατα του 2022, αλλά ισχύει στο διηνεκές. Για να συµβεί αυτό όµως υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να υπογράφουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας κάθε χρόνο και αυτή να αναρτάται στην περιβόητη πλατφόρµα MyBusinessSupport.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda


Από το έτος 2023, εκτός από τους επαγγελµατίες αγρότες που έχουν έκπτωση 50%, µπορούν να λαµβάνουν έκπτωση 30% και όσοι καλλιεργούν [ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι κλπ] χωρίς να είναι επαγγελµατίες. Αυτή η έκπτωση ισχύει και για εννιά έτη. Επίσης, η έκπτωση αυτή ισχύει και για τα νοµικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τοµέα.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχει σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται πριν την πρώτη πώληση και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSuapport έως το τέλος του επόµενου µήνα από το µήνα τιµολόγησης. Π.χ. πουλάς σιτάρι στις 10/8 [το είχες στην αποθήκη], υποτίθεται ότι έχει κάνει τη σύµβαση στις 9/8 και έχεις υποχρέωση να διαβιβάσεις τη σύµβαση στην πλατφόρµα έως 30/9.
  • Αν παρέλθει αυτή η προθεσµία δεν µπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω.
  • Όσοι είστε µέλη συνεταιρισµών και πουλήσατε τα προϊόντας µέσω του συνεταιρισµού, δεν χρειάζεστε σύµβαση για τα προϊόντα αυτά.
  • Αν όµως πουλήσατε τα προϊόντα σας σε έµπορο ή εµπόρους, τότε πρέπει να έχετε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας για τα προϊόντα που διαθέσατε εκτός συνεταιρισµού. Διαφορετικά χάνετε το δικαίωµα της έκπτωσης για όλο το ποσό των καθαρών κερδών σας.
  • Προσοχή: για να τύχεις της µείωσης του φόρου, πρέπει να έχεις σύµβαση για όλα τα προϊόντα που πούλησες σε εµπόρους. Εάν δεν υπάρχει έστω και σε εάν από τα διατεθέντα προϊόντα, χάνεται η δυνατότητα µείωσης του φόρου από ΌΛΑ τα καθαρά κέρδη. Γιατί; Διότι δεν υπάρχει διαχωρισµός καθαρών κερδών ανά καλλιέργεια.

Η παράταση που δόθηκε µε την ΚΥΑ γλίτωσε όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι το 2023 παρήγαγαν και πούλησαν αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν είχαν καταχωρήσει τις συµβάσεις στην πλατφόρµα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν από τα λογιστικά γραφεία της χώρας, κυριολεκτικά το 99% των αγροτών προσκόµισαν εκπρόθεσµες συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας.

Πώς µεταφράζεται αυτό; Πούλησε κάποιος ένα προϊόν στις 10/9/2023. Η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας έπρεπε να αναρτηθεί στο σύστηµα έως τις 31/10/2023. Η σύµβαση δόθηκε από τον έµπορο στον παραγωγό το Γενάρη του 2024, ο παραγωγός την προσκόµισε στο λογιστή του τον Απρίλιο 2024, και φυσικά ο λογιστής την καταχώρησε στο σύστηµα τον Απρίλιο του 2024. Η σύµβαση είναι εκπρόθεσµη. Τι κι αν το σύστηµα επιτρέπει να την καταχωρήσεις; Στον έλεγχο, ο ελεγκτής θα διαπιστώσει ότι η καταχώρηση είναι εκτός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι διατάξεις και κατά συνέπεια θα ακυρώσει την έκπτωση του φόρου και θα ζητήσει να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος που γλίτωσε ο αγρότης.

Και πάµε στο 2024. Από τις αρχές του έτους γίνονται πωλήσεις αγροτικών προϊόντων (κυρίως γάλα και κρέας, λάδι, ακτινίδια κλπ.). για τις συναλλαγές αυτές οι αγοράστριες εταιρείες δεν έχουν συνάψει συµβάσεις µε τους παραγωγούς, λέγοντας τους ότι θα τους τις δώσουν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Με αυτό τον τρόπο στερείτε το δικαίωµα στους παραγωγούς να έχουν έκπτωση φόρου για τα εισοδήµατα του 2024.

Και σεις οι παραγωγοί, όσοι έχετε κάνει πωλήσεις το µήνα Ιανουάριο, η σύµβαση (όπου απαιτείται) έπρεπε να καταχωρηθεί στην πλατφόρµα µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εάν η Φορολογική Διοίκηση δεν αποφασίσει του χρόνου να δώσει παράταση, θα έχετε πρόβληµα στην έκπτωση του φόρου.

MyData και αγρότες

Από το 2024 τα χειρόγραφα τιµολόγια πωλήσεων πρέπει να διαβιβάζονται εντός της επόµενης ηµέρας στα MyDATA. Εάν σας εκνευρίζει αυτό, καλό είναι να ζητήσετε εξηγήσεις από την ΑΑΔΕ που είναι ο εµπνευστής του έργου. Είναι ζήτηµα πάντως, αν η προσπάθεια εφαρµογής των MyDATA  ξεκίνησε µε σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής ή το ξεκλήρισµα των µικρών επιχειρήσεων και φυσικά και των αγροτών.

Ολόκληρο  το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία