BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Επιτροπή κρίνει αποζημιώσεις για καρπόπτωση ροδάκινου

Από το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που θα συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου εκείνη να αποφανθεί για τα ακριβή αίτια της καρπόπτωσης στο συμπύρηνο ροδάκινο, θα κριθεί τελικά, αν η ζημιά που παρατηρείται εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση. Τάδε έφη στους παραγωγούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Αθήνα.

Επιτροπή κρίνει αποζημιώσεις για καρπόπτωση ροδάκινου

4
1
Εν τω μεταξύ, γνωμοδότηση - τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα το τελευταίο διάστημα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και την συρρίκνωση του φλοιού των καρπών, παρουσίασε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, τεκμηριώνοντας ότι οι ζημιές αυτές καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η σύσκεψη έγινε στα κεντρικά του ΕΛΓΑ με την παρουσία βουλευτών Πέλλας και Ημαθίας (Σηφάκης, Τζάκρη, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης, Αντωνίου), του αντιπεριφερειάρχη αγροτικών θεμάτων Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παππάς, την εκπρόσωπο της Π.Ε. Πέλλας (Μαρία Ζωγράφου) και εκπροσώπους οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και συλλόγων Πέλλας και Ημαθίας
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξεδόθη από την πλευρά των παραγωγών έχει ως εξής

«Σύσκεψη στα κεντρικά του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία  του Φανή Κουρεμπέ στα κεντρικά γραφεία στην Μεσογειων στην Αθήνα. Στη σύσκεψη για το πολύ σοβαρό θέμα του ροδάκινου (ζημιά από βροχόπτωση) που απασχολεί όλους τους καλλιεργητές ροδάκινων παραβρέθηκαν  οι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας, Γ.Σηφάκης, Θ. Τζάκρη, Γ. Ουρσουζίδης, Χρ. Αντωνίου , Φ.Καρασαρλιδου , ο Αντιπεριφερειαρχης Αγροτικων θεμάτων Φανης Παππας   η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας  Πελλας ,Μαρία Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος της  Κοινοπραξίας Ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκης και οι πρόεδροι οργανώσεων  παραγωγών και συνεταιρισμών Πέλλας και Ημαθίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, ο και οι  εκπρόσωποι  Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Πέλλας, και  Ημαθίας.

Ο κύριος Γιαννακακής παρουσίασε γνωμοδότηση – τεκμηρίωση του ινστιτούτου φυλλοβόλων δένδρων Νάουσας που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση με άμεσες ζημιές την προσυλεκτικη καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού  των καρπών , ζημιές που  καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Τοποθετήθηκαν όλοι οι προαναφερόμενοι αναπτύσσοντας τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού
Ο πρόεδρος  κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  θα προχωρήσει άμεσα  σε σύσταση επιστημονικής ομάδας για τη διερεύνηση των αιτιών

Από την πλευρά των οργανώσεων παραγωγών προτρέπονται τα μέλη τους να προβούν άμεσα σε δηλώσεις ζημιάς για τις συγκομίσιμες ποικιλίες με δική τους ευθύνη στις υφιστάμενες αναγγελίες που λήγουν στις 31 Ιουλίου».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2017 13:23Μπόμπ ο Μάστορας

"Επίσης οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στο βλαστικό στάδιο της φυσικής ωρίµανσης καρπού, δυσχεραίνουν και καθυστερούν τη συγκοµιδή των καρπών, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται µερικές φορές µεγαλύτερη της συνήθους καρπόπτωση («πεσέδες»). Η ζηµιά αυτή δεν είναι «άµεση ζηµιά» και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ." -Ασφαλιστικό εγχειρίδιο του ΕΛΓΑ για τα ροδάκινα σελίδα 95.- Απο το παραπάνω είναι προφανές ότι η καρπόπτωση είναι μη καλυπτώμενη ζημιά και η προσθήκη της μπορεί να γίνει μόνο κατόπι αναλογιστικής μελέτης και ανάλογης ΑΥΞΗΣΗΣ ασφαλίστρων. Αν μπορούν ας δώσουν De Minimis. Τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμοί του κ*λου που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία