BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Τελεσίγραφο αγελαδοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπόμνημα προκειμένου να αποτραπεί η κατάργηση της αγορανομικής διάταξης για την προέλευση της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα σκοπεύουν να στείλουν οι αγελαδοτρόφοι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τελικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τελεσίγραφο αγελαδοτρόφων στο Μέγαρο Μαξίμου

4
0

Πάντως τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Μεγάρο Μαξίμου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στους παραγωγούς και σε αρκετές εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες, που ποντάρουν στην ελληνικότητα της α’ ύλης σκέφτεται να βάλει στον πάγο  έστω και προσωρινά, στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Η σχετική πληροφορία για παρέμβαση του Πρωθυπουργού προήλθε το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΞ και ασχολείται με θέματα όπως η πορεία της φέτας και εσχάτως και του ελληνικού γιαουρτιού και γνωστοποιήθηκε λίγο νωρίτερα, σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι κτηνοτρόφοι στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, από τον εκπρόσωπο του ΣΕΚ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή.

 

Πλήγμα για τους αγελαδοτρόφους το γάλα χωρίς προέλευση

Η κατάργηση της Αγορανομικής Διάταξης για την αναγραφή προέλευσης του γάλακτος μόνο κακό μπορεί να κάνει στην αγελαδοτροφία, χωρίς κανένα θετικό για την κατανάλωση, υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, Πολυνείκης Φάσσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικαιολογία για πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πράγματι γεγονός (αφού τα συμφέροντά τους κοιτάζουν οι Ευρωπαϊκές χώρες που πιέζουν). Το αίτημα της Ελλάδας για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης, είχε απορριφθεί για τρεις ψήφους, διότι προφανώς καταψηφίστηκε από χώρες που είχαν οικονομικά συμφέροντα, αφού εξάγουν γάλα στην Ελλάδα, αλλά και από την κακή υποστήριξη του θέματος από Ελληνικής πλευράς στα κοινοτικά όργανα, που ήταν χαλαρή και ανεπαρκής. Τι να περιμένει όμως κανείς όταν για την υποστήριξη της υπόθεσης στέλνονται άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην υπόθεση και το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι ο περίπατος στις Βρυξέλλες και τα εκτός έδρας.

Επιπλέον να σημειώσουμε, ότι και πολλές άλλες χώρες (Ιταλία, Μάλτα, Ιρλανδία, Αγγλία) ζητούν αντίστοιχα, για γάλατα και κρέατα και άλλα τρόφιμα, την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης.

Τo ερώτημα όμως είναι γιατί η Ελλάδα δεν υπερασπίζεται το δικαίωμά της, βάσει της Κοινοτικής νομοθεσίας, όπως παρακάτω παραθέτω και στην οποία είχαμε στηριχθεί όταν αποφασίστηκε η υπογραφή της εν λόγω αγορανομικής διάταξης.

 

Ιδού το σκεπτικό της υποστήριξης βάσει της Κοινοτικής Νομοθεσίας :

Βάσει της οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, άρθρο 2 παράγραφος 10, «η επισήμανση και οι τρόποι, σύμφωνα με τους οποίους πραγματοποιείται, δεν πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να οδηγεί σε πλάνη τον αγοραστή, ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου και ιδίως, τη φύση της ταυτότητας, τις ιδιότητες, την σύνθεση, την ποσότητα, την διατηρησιμότητα, την καταγωγή ή προέλευση, τον τρόπο παρασκευής ή λήψεως».

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ίδιας οδηγίας, η επισήμανση των τροφίμων περιλαμβάνει μεταξύ των υποχρεωτικών ενδείξεων και τον «τόπο καταγωγής ή προέλευσης στις περιπτώσεις που η παράλειψη της ένδειξης αυτής θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσει στoν καταναλωτή εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον πραγματικό τόπο καταγωγής ή προέλευσης των τροφίμων».

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 18, παράγραφος 1 «τα κράτη μέλη δεν δύνανται να απαγορεύσουν το εμπόριο τροφίμων, τα οποία ανταποκρίνονται προς τους κανόνες που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, με την εφαρμογή μη εναρμονισμένων εθνικών διατάξεων που ρυθμίζουν την επισήμανση και παρουσίαση ορισμένων τροφίμων ή των τροφίμων γενικά».

 Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, της ίδιας οδηγίας, η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στις εθνικές διατάξεις που δεν εναρμονίζονται για λόγους:

• Καταστολής της απάτης,

• προστασίας της εμπορικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, των ενδείξεων προέλευσης, των ονομασιών προέλευσης

• καταστολής του αθέμιτου ανταγωνισμού

Στην ελληνική αγορά είναι επιβεβαιωμένη και εξακριβωμένη η περίπτωση παραπλάνησης και εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, καθώς και η αισχροκέρδεια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός και γι’ αυτό είναι απόλυτα σύννομος η εν λόγω αγορανομική διάταξη. Επομένως η Ελλάδα δεν έχει παρά να υποστηρίξει και να αποδείξει την ύπαρξη απάτης και αθέμιτου ανταγωνισμού για να είναι απολύτως νόμιμη.

Επιπλέον υπάρχει πληθώρα προϊόντων (γιαούρτη, βούτυρο, τυριά αλλά και άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ψάρια κ.λ.π.) με παραπλανητικές ονομασίες, που εξαπατούν το καταναλωτικό κοινό, παραπέμποντας σε προέλευση πρώτης ύλης ή προϊόν, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να επεκταθεί η αγορανομική διάταξη και σε άλλα προϊόντα, μάθαμε για την κατάργησή της!!!!!


 

Το Υπουργείο

Ειδικότερα, στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίοι αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Επιπλέον, στο τελευταίο άρθρο των νέων κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, στο άρθρο 140, προβλέπεται η κατάργηση σειράς αγορανομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η αγορανομική διάταξη με την οποία το 2010 είχε θεσπισθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος επί των συσκευασιών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παραμένει και στη νέα νομοθεσία η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος για τα προϊόντα γιαουρτιού.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, απαντώντας στα επιχειρήματα γαλακτοβιομηχανιών και κτηνοτρόφων, υποστήριζαν ότι «πλέον θα διασφαλίζεται περισσότερο η ελληνικότητα του γάλακτος και τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων». Κι αυτό διότι, υπό το βάρος της νέας νομοθεσίας, το ΥΠΑΝ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για τη θέσπιση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα απονέμεται στις γαλακτοβιομηχανίες το σήμα ελληνικού προϊόντος για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, που είναι, βεβαίως, προαιρετικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κριτήρια στα οποία μέχρι στιγμής έχει καταλήξει η αρμόδια επιτροπή είναι τα εξής:

- Το γάλα πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

- Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα.

- Κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα, η ένδειξη ελληνικό πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

- Κάθε επιχείρηση πρέπει να τηρεί αρχείο με τους προμηθευτές γάλακτος και τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

- Πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του γενικού ελληνικού σήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να θεσπισθούν τα επιμέρους κριτήρια για τα διάφορα προϊόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία