BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Το συνεταιριστικό DNA του «Δήμητρα» γράφει 100 χρόνια

Τον στρατηγικό σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», που μεταξύ άλλων προβλέπει την συγκρότηση ιστορικού ψηφιακού αρχείου, την δημιουργία ντοκιμαντέρ, καθώς και την δημιουργία φακέλου για την ένταξη στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσίασαν την Πέμπτη 21 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού, στο Business Center της ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ Α.Ε. στην Αθήνα.

Το συνεταιριστικό DNA του «Δήμητρα» γράφει 100 χρόνια

3
0

Συγκεκριμένα οι δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση του μπράντινγκ του Συνεταιρισμού, όπως τις παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του εγχειρήματος Δρ. Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, περιλαμβάνουν την συγκρότηση ιστορικού ψηφιακού αρχείου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Επιπλέον ο Συνεταιρισμός θα προχωρήσει στην έκδοση ιστορικού λευκώματος για την  ιστορία και τη δράση της οργάνωσης  με αναφορές στην  ιστορική διαδρομή της Νέας Αγχιάλου. Η έκδοση θα έχει ως στόχο να καταγράψει την αδιάλειπτη επιτυχημένη αγροτική δραστηριότητα των Αγχιαλιτών στο αμπέλι και το κρασί τα τελευταία 100 χρόνια που τελικά οδήγησε στην επιτυχημένη παραγωγή και εμπορία του κρασιού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή δημιουργίας ντοκιμαντέρ για την ιστορία του αμπελιού και του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου. Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζει την ιστορία του Συνεταιρισμού, τους ανθρώπους που τον «δημιούργησαν», την εποχή, το οικονομικό και ιστορικό πλαίσιο, ενώ πέραν της προβολής του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού, θα προβληθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

«Η συνεταιριστική ιδέα είναι ιδεολογία, είναι προσφορά στην κοινωνία και συμβολή στην ευημερία της χώρας μας. Αυτό υπηρέτησαν οι πρόγονοι μας, αυτό υπηρετούμε και εμείς και εγώ προσωπικά τα τελευταία 30 χρόνια που έχω το τιμόνι της οργάνωσης, αυτό θα επιχειρήσουμε τα παιδιά και ελπίζω και τα εγγόνια μας» ανέφερε στον  χαιρετισμό του ο  πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιωάννης Κίτσιος, ο οποίος κλείνοντας αναφέρθηκε και στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  και αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και τον ειδικό φόρο στο κρασί. Όπως εξήγησε στη συνέχεια στο Agronews.gr «Μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι το λαθρεμπόριο, το οποίο κάνει μεγάλη ζημιά στο κλάδο, δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Παίρνουν από την Βουλγαρία αλκοόλη και πουλάνε εδώ με 3 ευρώ χύμα τσίπουρο, έχουν πνίξει την αγορά». Ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε επιπλέον και στην δυναμική πορεία του Συνεταιρισμού στον δρόμο των εξαγωγών, δηλώνοντας «Αρχίσαμε και κάνουμε εξαγωγές σε Ρωσία, Γερμανία, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Έχει δυναμική, έχουμε καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές σαν συνεταιρισμός».

Ένα επόμενο σχέδιο των συνεταιριστών, είναι η δημιουργία φακέλου για την ένταξη στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  με στόχο την μελλοντική ένταξη στο διεθνή κατάλογο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO μετά από υποβολή σχετικού φακέλου. Το θέμα για τη δημιουργία φακέλου είναι η καλλιέργεια του αμπελιού στην Νέα Αγχίαλο.

Ακόμα, μέσα στον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί τριήμερο  αφιέρωμα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου του Συνεταιρισμού και στην Νέα Αγχίαλο αποτελώντας την κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων για τους εορτασμούς των 100 ετών, με συναυλίες, μουσική παράσταση, αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Βάρναλη. Μάλιστα στις εκδηλώσεις αυτές η οργάνωση έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τέλος, στα σχέδια της οργάνωσης προβλέπεται η δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την παραγωγή και συλλογή του σταφυλιού.

Η ιστορία του συνεταιρισμού

Για την ιστορία, ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε από τους Αγχιαλίτες της Ανατολικής Ρωμυλίας 10 χρόνια μετά την εγκατάστασή τους στη νέα Πατρίδα (σημερινό Δήμο Ν. Αγχιάλου) ,και αφού με σκληρή εργασία μετέτρεψαν τους βαλτότοπους της περιοχής σε εύφορα χωράφια το 1918. Η εξελικτική πορεία του, και οι σταθμοί της ιστορικής του διαδρομής είναι - συνοπτικά - οι εξής:

• 1918: Ίδρυση Συνεταιρισμού.

• 1927: Αγορά αλωνιστικής μηχανής, την αξία της οποίας πλήρωσαν τα 60 τότε μέλη.

• 1929: Αγορά και λειτουργία πετρόμυλου - διαχείριση χορτονομής. Μέλη του Συνεταιρισμού: 280.

•  1928: Αγορά αγροκτήματος με αγριελιές στη Μεγάλη Βελανιδιά, 9.000 στρεμμάτων έναντι 2.500.000 δρχ., μετατροπή του κτήματος σε ελαιώνα και τμηματική αποπληρωμή του το έτος 1936. Ακολούθως, διανομή του κτήματος στους συνεταίρους (25 στρέμματα κατά συνέταιρο - κληρούχο).

• 1936-1940: Αγορά τρακτέρ - κατασκευή καινούργιων αποθηκών - αγορά οικοπέδων για εγκατάσταση νέου αλευρόμυλου και ελαιουργείου. Μέλη του Συνεταιρισμού: 400.

•1941-1944: Καταστροφή των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού από τα στρατεύματα Κατοχής, μαζί με την καταστροφή από φωτιά ολόκληρου του χωριού. Σώζονται μόνο η αλωνιστική μηχανή, η αχυροδετική, το τρακτέρ και μία αποθήκη. Όλα τα άλλα καταστράφηκαν.

• 1946: Καταστροφή των αμπελώνων της περιφέρειας από φυλλοξήρα.

• 1946-1948: Εγκατάσταση από τον Συνεταιρισμό φυτωρίων αμερικανικών κλημάτων και αναδημιουργία αμπελώνων στην ευρύτερη περιφέρειά του.  

• 1947: Εγκατάσταση ελαιοτριβείου. 

• 1953: Ο Συνεταιρισμός κατέχει όλο τον σύγχρονο για την εποχή εξοπλισμό (αλωνιστική μηχανή, ελαιουργείο, αχυροδετική μηχανή, σπορείς για βαμβάκι, καθαριστήρια σιταριού, δύο θεριζοαλωνιστικές μηχανές, αλευρόμυλο, φορτηγό αυτοκίνητο, τρακτέρ κ.λπ. χρήσιμα γεωργικά εργαλεία).

• 1957: Αντικατάσταση του παλαιού αλευρόμυλου με σύγχρονο ηλεκτροκίνητο. 

• 1958: Ίδρυση οινοποιείου, χωρητικότητας 600 τόνων. 

• 1960  Πρώτη γιορτή κρασιού στη Νέα Αγχίαλο, υπό την προεδρία του Θεοδώρου Αγγελίδη.

• 1966: Ίδρυση εμφιαλωτηρίου, δυναμικότητας 2.000 φιαλών την ώρα. 

• 1973: Αντικατάσταση παλαιού ελαιουργείου με σύγχρονο. Το εγκατασταθέν το 1958 οινοποιείο, με διαδοχικές επεκτάσεις για την εξυπηρέτηση της παραγωγής των συνεταίρων, γίνεται χωρητικότητας 6.000 τόνων σε τσιμεντόκτιστες οινοδεξαμενές.

• 1973-1975: Εγκατάσταση δύο ηλεκτροκίνητων συγκροτημάτων αποφλοιώσεως αμυγδάλων από το πράσινο περίβλημα και, ταυτόχρονα, εγκατάσταση βιοτεχνίας θραύσεως και διαλογής αμυγδάλων.

• 1981: Εκδίδεται η άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας για την εμφιάλωση κρασιού Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, κρασί που κυκλοφορεί έκτοτε στην αγορά με την επωνυμία «ΑΓΧΙΑΛΟΣ».

• 1982: Ο χώρος όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το παλαιό οινοποιείο απαλλοτριώνεται, ως αρχαιολογικός, από το Υπουργείο Πολιτισμού, και απαγορεύεται κάθε παραπέρα επέκταση και εκσυγχρονισμός του οινοποιείου στον συγκεκριμένο χώρο. Η απαλλοτρίωση έγινε αντί του ποσού των 125.000.000 δρχ., τα οποία εισέπραξε ο Συνεταιρισμός και τα χρησιμοποίησε για την ίδρυση του νέου οινοποιείου.

• 1982 -1984: Αγορά γηπέδου εκτάσεως 28 στρεμμάτων στη θέση «Kράγκο», τρία χιλιόμετρα έξω από τη Νέα Αγχίαλο, όπου, στη συνέχεια, ανεγέρθηκαν όλες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις (οινοποιείο, εμφιαλωτήριο, ελαιουργείο και αμυγδαλοσπαστήρας).

• 1984-1988: Ένταξη όλων των ανωτέρω εγκαταστάσεων σε αναπτυξιακούς νόμους και, ακολούθως, ίδρυση νέου υπερσύγχρονου φυγοκεντρικού ελαιουργείου (Νόμος 1262), ίδρυση εξαρχής του νέου σύγχρονου οινοποιείου - εμφιαλωτηρίου δυναμικότητας 6.000 τόνων, με νέα γραφεία και ενεργειακό κέντρο (Καν. ΕΟΚ 355/1977), και μετεγκατάσταση του αμυγδαλοσπαστήρα (Νόμος 1262).

• 2000: Έναρξη παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρου, του τσίπουρου «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ», στο υπερσύγχρονο νεόδμητο εργοστάσιο (Νόμος 1262). Κατασκευή κάβας, υψηλής αισθητικής και εργονομίας, για την παλαίωση των κρασιών και την ξενάγηση των επισκεπτών στο παρελθόν και το παρόν της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ».

• 2004: Έναρξη εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε όλους τους «οινοποιούς» αμπελώνες των παραγωγών-μελών. Πιστοποίηση του συστήματος σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων AGRO 2-1 και AGRO 2-2 του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• 2003-2006: Εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση του οινοποιείου, στα πλαίσια του προγράμματος «Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων» (Καν. ΕΚ.1257/99).

• 2006: Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (ISO) και Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (HACCP).

• 2007: Εγκρίθηκε η υπαγωγή του Συνεταιρισμού στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004, για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου, προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, που περιλαμβάνει: ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την επέκταση της μονάδας τσίπουρου, αγορά νέου εξοπλισμού, εγκατάσταση συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, αγορά 2 κλαρκ, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και εφαρμογή νέου προηγμένου συστήματος μηχανοργάνωσης.

• 2011: Εγκαίνια από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη της επέκτασης της μονάδας τσίπουρου.

• 2015:  Ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του οινοποιείου, με προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης, στα πλαίσια του μέτρου 123Α του Π.Α.Α 2007-2013, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ, που περιλαμβάνει: νέα γραμμή εμφιάλωσης οίνου, δεξαμενές, οινοποιητές, αγορά νέου εξοπλισμού αντλιών και πνεύμονα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία