BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Οι επιπτώσεις της επενδυτικής βαθμίδας στο Χρηματιστήριο

Η πτώση άνω του 10% από τα τέλη Ιουλίου και το ανοδικό story στο οποίο ποντάρει η εγχώρια αγορά. Η δύσκολη μεταβατική περίοδος και το κρίσιμο ερώτημα για τις τραπεζικές μετοχές.

xrimatistirio-768x513-1

45
0

Παρότι η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν μεγάλο οίκο αξιολόγησης είναι ορόσημο και μακροπρόθεσμα θα έχει θετικό πρόσημο, για την ώρα οι επενδυτές του Χ.Α. έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις, είτε λόγω των επιπτώσεων από τις καταστροφές που έπληξαν τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας μας, είτε λόγω της κατάστασης «sell the news» και το κλείδωμα κερδών μέσω ρευστοποιήσεων τίτλων.

Οι επενδυτές παραμένουν ελαφρώς μουδιασμένοι από το κλίμα στην αγορά μετοχών μετά τη συνέχιση της πτωτικής πορείας που σημειώνουν ο Γενικός Δείκτης και οι περισσότερες μετοχές από τα τέλη του Ιουλίου.

Από το υψηλό της αγοράς, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έως σήμερα, η πτώση διαμορφώνεται σε πάνω από 10%, ενώ σε επιμέρους μετοχές τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο έχει σχηματιστεί νέα πτωτική τάση στην αγορά ή αν παραμένει σε ισχύ το μακροπρόθεσμα ανοδικό σενάριο, το οποίο δοκιμάζεται συγκυριακά.

Τα βραχυπρόθεσμα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να δει κάποιος τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ελληνική οικονομία και στο Χρηματιστήριο (πέραν ενός αναμενόμενου profit taking μετά το ράλι που προηγήθηκε) συνδέονται με πιθανούς καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη (εν μέρει), που σχετίζονται με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες).

Το δεύτερο στοιχείο, πιο μεσοπρόθεσμο, αφορά το τι μπορεί να συμβεί αναφορικά με την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν η ύφεση χτυπήσει την Ευρώπη.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι κάποιοι επενδυτές στις τράπεζες εκτιμούν ότι οι αποδόσεις τους και η κορύφωση στις αυξήσεις των καθαρών εσόδων των τραπεζών έχει επιτευχθεί ήδη και από εδώ και στο εξής σημασία έχει η επαναξιολόγηση των τραπεζών από την κορύφωση των περιθωρίων τους (NIMs). Για το αν το re-rating των τραπεζικών μετοχών βάσει των περιθωρίων κερδοφορίας έχει ήδη συμβεί στις τράπεζες, οι απόψεις στην αγορά διίστανται.

Στον τραπεζικό τομέα, ενώ η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων ήταν έντονη (λόγω του πακέτου RRF και τη λοιπή ζήτηση) και μπορεί να παραμείνει ανθεκτική βραχυπρόθεσμα, η καθαρή αύξηση των δανείων στον τομέα της λιανικής εξακολουθεί να απέχει αρκετά από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ικανοποιητικό επίπεδο. Το β’ τρίμηνο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είδαν μια ετήσια αύξηση 60% του συνολικού καθαρού εσόδου από τόκους (ΝΙI), λόγω της διεύρυνσης του καθαρού περιθωρίου λειτουργίας (NIM).

Η σχετικά αργή ανατιμολόγηση των καταθέσεων ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την ισχυρότερη από την αναμενόμενη επέκταση των NII κατά τη διάρκεια του α’ φετινού εξαμήνου. Με την αύξηση των beta καταθέσεων και τις προοπτικές των επιτοκίων πολιτικής της ΕΚΤ, πολλοί στην αγορά εκτιμούν ότι τα περιθώρια λειτουργίας των τραπεζών κορυφώθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο και η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος.

Τέλος, υπάρχει και η εξήγηση για τη χρηματιστηριακή πτώση ότι οι ξένοι επενδυτές σε αναδυόμενες αγορές ρευστοποιούν σταδιακά τις θέσεις τους λόγω της επικείμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς ακόμη να έχουν έρθει εκείνοι οι επενδυτές που επικεντρώνονται στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές.

Το θετικό παζλ

Με τις ελληνικές μετοχές να έχουν ήδη σημειώσει άνοδο 30% ετησίως και τις τραπεζικές μετοχές +45%, ίσως θα έπρεπε κάπου να είναι αναμενόμενο ότι η βραχυπρόθεσμη ανταμοιβή κινδύνου φαίνεται λίγο πιο ισορροπημένη, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το διεθνές κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Ο λόγος που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες διαπραγμάτευσης οι ελληνικές μετοχές ξεχωρίζουν, είναι τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη σε macro και micro επίπεδο, οι σαφώς ελκυστικές αποτιμήσεις και οι θετικοί καταλύτες που είναι μπροστά μας.

• Για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα μεταφραζόταν σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις επιλέξιμων ομολόγων MREL ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων. Η επενδυτική βαθμίδα λογικά θα προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ έως και 0,5 μονάδες το 2024.

• Δεδομένης της θετικής εγχώριας μεσοπρόθεσμης προοπτικής, πολλοί ξένοι επενδυτές προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων και βέβαια περιμένουν τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ, το χρονοδιάγραμμά του και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου είναι από τα βασικά σημεία συζήτησης μεταξύ των επενδυτών που επενδύουν ή θέλουν να αποκτήσουν θέσεις στην ελληνική αγορά.

Πηγή: euro2day.g
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία