BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα φτερά και στις πεταλούδες, η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού εδώ και 48 χρόνια

Μπορεί οι πεταλούδες πάντα να πετούν, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια είδη στη Μεγάλη Βρετανία έχουν πάψει να «χορεύουν» στον ουρανό επιδεικνύοντας τα πανέμορφα, πολύχρωμα φτερά τους, αφού η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επιδρά στον πληθυσμό τους.

petalouda

15
0

Σύμφωνα με το πρόγραμμα παρατήρησης πεταλούδων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKBMS), η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη για τις πεταλούδες καθώς καταγράφηκε μείωση κατά 82% στη Μεγάλη Βρετανία για το είδος Aglais urticae και κατά 71% για το Boloria euphrosyne, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε αύξηση για άλλα είδη.

Έπειτα από καταγραφή δεδομένων από εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε 3.316 τοποθεσίες στη Μεγάλη Βρετανία το 2023 προκύπτει ότι τα δύο είδη σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 48 χρόνια.

Οι μικρές χρωματιστές πεταλούδες Aglais urticae με τα έντονα πορτοκαλί με μαύρα στίγματα φτερά τους, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στους κήπους, με την απότομη μείωσή τους να ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι την αποδίδουν στην ανθρωπογενή περιβαλλοντική κρίση.

Άλλα είδη που είδαν τον αριθμό τους να μειώνονται πέρυσι ήταν το Cryptic Wood White, το Grizzled Skipper, το Pearl-bordered Fritillary, το Grayling και το Scotch Argus.

Βέβαια, την ίδια στιγμή καταγράφηκαν και ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς τα μισά από τα 58 είδη που παρατηρήθηκαν σημείωσαν αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ για παράδειγμα η μεγάλη μπλε πεταλούδα επανήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από περίπου 40 χρόνια.

Ο περιβαλλοντολόγος ειδικός στις πεταλούδες από το Κέντρο Οικολογίας & Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH) Μαρκ Μπόθαμ δήλωσε στον βρετανικό Guardian ότι οι πεταλούδες αποτελούν δείκτη της υγείας του περιβάλλοντος, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα της μελέτης «ανεκτίμητα» για την αξιολόγηση της κατάστασης της υπαίθρου και της φύσης γενικότερα.

«Τα ανάμεικτα αποτελέσματα φέτος εντείνουν την ανάγκη για συνεχείς προσπάθειες παρακολούθησης και διατήρησης για την προστασία αυτών των σημαντικών ειδών και των οικοτόπων τους», πρόσθεσε.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ιδρύματος Butterfly Conservation, Ρίτσαρντ Φοξ, εξήγησε πως ο αριθμός των πεταλούδων αλλάζουν φυσιολογικά μέσα στο χρόνο κυρίως σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο «η μακροπρόθεσμη τάση για τις πεταλούδες στο Ηνωμένο Βασίλειο καθορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η ζημία και καταστροφή στους οικοτόπους με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

Ο Φοξ τόνισε ότι οι τάσεις που συνδέονται με τον πληθυσμό τους βοηθούν τους επιστήμονες να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και άλλους παράγοντες που συνδέονται με τη φύση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία