BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ριψοκίνδυνη πληρωμή Δεκεμβρίου

Μάλλον καλά είναι τα νέα που έρχονται από το µέτωπο των πληρωµών αυτές τις µέρες.

της_πιατσας_16

1537
0

Αφενός τα χρήµατα για το αγροτικό πετρέλαιο µπαίνουν άµεσα, αφού πήρε ΦΕΚ και η σχετική απόφαση. Τα ποσά, σου λέει, στη λίστα κατανάλωσης παραµένουν όπως στην αντίστοιχη επιστροφή του 2022, δηλαδή 16 λίτρα για σκληρό σιτάρι, 30 για βαµβάκι και µία από τα ίδια. Κάτι είναι και αυτό!

Πυρετωδώς, εν τω µεταξύ, σου λέει, δουλεύουν οι αρµόδιοι για να βγει καιη συµπληρωµατική πληρωµή, περί τα 40 εκατ. ευρώ, προκειµένου να καλυφθούν τα λάθη µε τους απλήρωτους και όσους έλαβαν λιγότερα χρήµατα και από όσα προβλέπονται στη σύγκλιση. Προς ώρας, λοιπόν, παραµένει κλειστό και το σύστηµα, που βέβαια σηµαίνει ότι µένει πίσω και η υπόθεση των διορθωτικών δηλώσεων στα eco-schemes και άρα και η πληρωµή τους, που σαφώς θεωρείται ριψοκίνδυνη προς πληρωµή µαζί µε την εξόφληση τον ∆εκέµβριο.

Συνάντηση µε τον υπουργότης πλατείας Λευτέρη Αυγενάκη ζητούν, µε επιστολή τους, οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών. Πρώτον, τους απασχολεί το θέµα των απαγορεύσεων που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ στα οργώµατα, όταν δεν σπέρνεται χειµερινή καλλιέργεια, δεύτερον το ζήτηµα των περικοπών επιδοτήσεων και τρίτον η θέσπιση συνδεδεµένης στα ενεργειακά φυτά, αφού – όπως οι ίδιοι λένε- µόνο αυτοί έµειναν χωρίς ενίσχυση! Εν αναµονή, λοιπόν!

Συνδεδεµένη λέγοντας, δύσκολα τα πράγµατα και µε την ενίσχυση του σκληρού. Σύµφωνα µε τη νέα ΚΑΠ, η συνδεδεµένη  η ελάχιστη και η µέγιστη µοναδιαία τιµή ορίζονται στα 8,5 ευρώ και τα 11,5 ευρώ το στρέµµα, αντίστοιχα. Μια προτεινόµενη τιµή είναι τα 10 ευρώ.  Όλες οι τιµές, πάντως, αφορούν τα 1.600.000 στρέµµατα για την περίοδο 2023-2027. Τι σηµαίνει αυτό; Χαµηλότερη ενίσχυση;

Ωστόσο σχετικά µε την καλλιέργεια του σκληρού, τα δεδοµένα έχουν ως εξής: Στη Μακέδονια έχουν µπει πολλά στρέµµατα µε σκληρά, σε σηµείο που οι παραγωγοί δεν βρίσκουν σπόρους. Στη Θεσσαλία, πολλά χωράφια δεν µπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεµάτα νερό και ταυτόχρονα µε τις τιµές στο βαµβάκι κάτω από τα 70 λεπτά αρκετοί θα το γυρίσουν σε σιτάρια και καλαµπόκια!

Η Γαλλική κυβέρνηση, σε µια προσπάθεια να στηρίξει τους αµπελουργούς που αντιµετωπίζουν τις µεγαλύτερες δυσκολίες ταµειακής ροής µετά τα επεισόδια του περονόσπορου, αποφάσισε τη δηµιουργία έκτακτου ταµείου 20 εκατ. ευρώ. Θα συσταθεί, σου λέει, εφεξής έκτακτο ταµείο για την ενίσχυση των οινοπαραγωγών, µε δυσκολίες ταµειακών ροών, ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά» και συγκεκριµένα στη Gers, ένα τµήµα που αντιµετωπίζει ιδιαίτερα επεισόδια περονόσπορου. Εµείς εδώ τι κάνουµε;



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία