BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Οι πιο πολλοί χαθήκανε, κάποιοι ΚΑΠακωθήκανε

Να µεταφραστούν σε πράξεις οι υποσχέσεις των Βρυξελλών για απλούστευση της ΚΑΠ, λένε οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, σηµειώνοντας πως οι «αγρότες αρχίζουν να ακούγονται».

trupia-varka

435
0
  • «Η γεωργική πολιτική γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, όχι µόνο από την άποψη της νοµοθεσίας της ΕΕ αλλά και από τους εθνικούς κανόνες εφαρµογής. Από κοινού, έχουν δηµιουργήσει το διοικητικό κενό που αντιµετωπίζουν οι αγρότες σε καθηµερινή βάση, το οποίο τους πιέζει να περνούν χρόνο σε ένα γραφείο, περιορίζοντας τον χρόνο που περνούν στα χωράφια ή µε τα ζώα τους, ενώ αποθαρρύνουν ορισµένες µεταβιβάσεις», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.
  • Τα θεσµικά όργανα των Ευρωπαίων αγροτών, µε αφορµή τη σύνοδο υπουργών Γεωργίας (26/2), τονίζουν πως το πακέτο διευκολύνσεων της Κοµισιόν πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα για λύσεις που θα ακουµπούν στη νέα καλλιεργητική περίοδο. «Τώρα επιτέλους αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο (COVID-19, πόλεµος στην Ουκρανία, κλιµατική αλλαγή και πληθωρισµός) που απαιτεί νέες αποτελεσµατικές αποφάσεις για την παροχή επειγουσών λύσεων στους αγρότες», λένε οι Copa-Cogeca.    
  • Το µόνο βέβαιο, είναι ότι οι όποιες απλοποιήσεις στο διοικητικό φόρτο της ΚΑΠ θα αποφασιστούν εντός Μαρτίου υπό την πίεση των Ευρωεκλογών και µε δεδοµένο ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί τον Απρίλιο, όπου εκείνη την περίοδο θα πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής από την οποία θα εγκριθούν οι αλλαγές.
  • Εγχωρίως, οι προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός της πλατείας υπό το άρµα και της EUMED-9, στοχεύουν σε απλούστευση κανόνων ελέγχου, τροποποιήσεις στα στρατηγικά, απλoύστερη εφαρµογή eco-schemes, ανακατανοµή αχρησιµοποιήτων κονδυλίων, χρήση 2% κονδυλίων ΚΑΠ για ακραία φαινόµενα (πληµµύρες, πυρκαγιές, κλπ).    
  • Στην ανασύνταξη του πρωτογενούς στη Θεσσαλία τα πράγµατα δεν εξελίσσονται µε την ταχύτητα που θα έπρεπε. Η µελέτη των Ολλανδών έδειξε κάποια πράγµατα, αλλά µετά τι; Το ότι θα βρεθεί στη χειµαζόµενη από τις πληµµύρες περιφέρεια τις επόµενες ηµέρες ο πρωθυπουργός, αν µη τι άλλο πρέπει να σηµαίνει κάτι. Εξάλλου, τα µηνύµατα της απογοήτευσης των αγροτών έγιναν αντιληπτά. Τώρα, κατά πόσο, θα βοηθήσει η ευρεία σύσκεψη της 1ης Μαρτίου στο υπουργείο της πλατείας, θα φανεί από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο…πεδίο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία