
Η απώλεια της Κίνας ως εξαγωγικής αγοράς για τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, που έχει οδηγήσει στην αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, και η αποδυνάμωση των επικείμενων κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ σε βάρος του Ιράν είναι βασικοί παράγοντες που έφεραν την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ο Matt Badiali, αναλυτής στη Banyan Hill, θεωρεί ότι η πτώση είναι τώρα υπερβολική. Όπως επισημαίνει, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο το Ιράν έκοψε 830.000 βαρέλια τη μέρα από τις εξαγωγές του. Αλλά η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ αύξησαν την παραγωγή τους περισσότερο από αυτό, έτσι ο κόσμος δεν ένιωσε την αλλαγή.
"Η ανάλυσή μου έδειξε ότι πριν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, πολλές ασιατικές χώρες μείωσαν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Μεταξύ αυτών ήταν και η Κίνα. Αυτές οι χώρες έκοψαν περίπου 900.000 βαρέλια ιρανικών εξαγωγών τη μέρα. Αυτή η ζήτηση δεν εξαφανίστηκε, καλύφθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε απαλλαγές από τις κυρώσεις στους περισσότερους εμπορικούς του Ιράν ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη. Τώρα που αυτές οι ίδιες χώρες πήραν απαλλαγή, αγοράζουν ξανά ιρανικό πετρέλαιο… αφήνοντας μια παραπανίσια προσφορά πετρελαίου στην αγορά. Συμφωνώ ότι η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει. Η προσφορά, συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί.
"Τούτων λεχθέντων, αμφιβάλλω κατά πόσον οι Σαουδάραβες μπορούν να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο παραγωγής. Είναι μόλις περίπου 130.000 βαρέλια τη μέρα πιο κάτω από την υψηλότερή τους παραγωγή την τελευταία δεκαετία και διατήρησαν από το επίπεδο παραγωγής για λίγους μήνες, πριν προβούν σε μείωση. Πιστεύω ωστόσο ότι η αγορά έχει τιμολογήσει μια μείωση στη ζήτηση. Αυτό φαίνεται λάθος. Θεωρώ ότι αυτή θα είναι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου για τους επόμενους 12 με 18 μήνες".
Ο Michael Bertuccio, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HB2 Energy, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εργασίες συντήρησης στα διυλιστήρια μπορεί να συμβάλλουν στο να δημιουργείται η αντίληψη υπερπροσφοράς στην αγορά. Όπως λέει, είναι πιθανό να υπάρχουν πιο άμεσοι και βραχυπρόθεσμοι λόγοι που οδηγούν πτωτικά το πετρέλαιο και επισημαίνει πως τώρα είναι η περίοδος συντήρησης διυλιστηρίων. Αναφέρεται επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου αυτήν την περίοδο και κάνει λόγο για μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου.
Ο ίδιος συμφωνεί ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ισχυρή -συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης από την Κίνα. Πιστεύει πως οι εξαγωγές θα επιταχυνθούν με τις νέες υποδομές αγωγών.
Δεν μου φαίνεται πως μια συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να υποστηριχθεί από τα θεμελιώδη, κυρίως αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να δίνουν απαλλαγές από τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν σε έξι μήνες -όπως τουλάχιστον έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν.
*Ο Robert Rapier είναι χημικός μηχανικός στον τομέα της ενέργειας, έχει 25ετή διεθνή εμπειρία στον τομέα των χημικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατέχει αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με το έργο του. Αρθρογράφος με θέμα την ενέργεια για την Wall Street Journal, Washington Post και Christian Science Monitor.
Πηγή:capital.gr