Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Συνεντεύξεις

28-34

Η τυροκόµηση είναι µια τέχνη που πρέπει πρωτίστως να την αγαπάς, να είσαι ερωτευµένος µαζί της, για να βγάλεις καλό αποτέλεσµα. Το κυριότερο είναι πώς συµπεριφέρεσαι στο τυρί. Εάν τηρείς τους όρους που πρέπει, το προϊόν θα σε δικαιώσει και η αγορά θα σε ανταµείψει», τονίζει ο Θεόφιλος Καραγιάννης, ο 57χρονος τυροκόµος από την Αρναία Χαλκιδικής, µε το µακρύ παρελθόν στην κτηνοτροφία.

2-Kalyvas

Η γεωργία έχει ψηφιακά συστήµατα και πρέπει γρήγορα να τα χρησιµοποιήσει, σύµφωνα µε τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ∆ιονύση Καλύβα, διοργανωτή του 3ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστηµάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, που ξεκινά στις 11 ∆εκεµβρίου.

patrichia_imas

Η εφαρµογή του Polysulphate, ενός νέου, φυσικού λιπάσµατος που εξορύσσεται στη Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπει στον παραγωγό µαζί µε το κάλιο να εφοδιάσει την καλλιέργεια και µε µαγνήσιο, ασβέστιο και θείο, κι όλα µε µια εφαρµογή. Μάλιστα, στα διάφορα πειράµατα που έχουν γίνει διαπιστώνεται ότι µε το προϊόν αυτό η απόδοση της καλλιέργειας είναι καλύτερη, ενώ βελτιώνονται και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ενδεικτικό είναι ότι ενισχύεται η αντοχή των φυτών σε ασθένειες, µεγαλώνει το µέγεθος των καρπών σε κηπευτικά και φρούτα, ενώ αυξάνει και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα σιτηρά και λαδιού σε ελαιούχους σπόρους, όπως εξηγεί στην Agrenda η ∆ρ. Patricia Imas, εκπρόσωπος της Fertillizerplus, ενός ξεχωριστού επιχειρηµατικού σχήµατος που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του.

vevelakis_giannis_skitso

Για τις µεγάλες αλλαγές στη δοµή της γεωργίας και στα δίκτυα διανοµής των εφοδίων αλλά και τη συντονισµένη καµπάνια που «τρέχει» η Eurochem Agro Hellas SA σχετικά µε τα σαφή πλεονεκτήµατα που παρουσιάζει η εφαρµογή θειικού Καλίου έναντι του χλωριούχου στις καλλιέργειες, µίλησε στην Agrenda, ο διευθύνων σύµβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Βεβελάκης. Λαµβάνοντας υπ’οψη ότι το Κάλιο είναι καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα, ο κ. Βεβελάκης περιγράφει µία σχέση «money or nothing» (λεφτά ή τίποτα), δηλαδή εν ολίγοις για να καταφέρει ο καλλιεργητής να προσφέρει στην αγορά ένα ποιοτικό προϊόν, θα πρέπει να µην προσφεύγει στην φθηνότερη εκ πρώτης όψεως λύση του χλωριούχου Καλίου. Εν τω µεταξύ, για τις επόµενες κινήσει της Eurochem Agro Hellas SA, το υψηλόβαθµό στέλεχος κάνει λόγο για έρευνες πάνω σε νέας γενιάς σταθεροποιητές.

FISHLER_FRANZ

Το αµέσως επόµενο διάστηµα αποτελεί µια πολύ καλή ευκαιρία για µια ριζική και ουσιαστική µεταρρύθµιση στην ΚΑΠ, η οποία πλέον θα πρέπει να αποκτήσει νέο χαρακτήρα και σκοπό εστιάζοντας στην ανάπτυξη των χωριών και της επαρχίας ανεξάρτητα από την αγροτική δραστηριότητα, υποστήριξε στην Agrenda, ο πρώην Επίτροπος για θέµατα Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ.

Αλέξανδρος Γεωργιάδης: Πρόεδρος της KRINOS Foods

«Πάντα ξεκινάει κανείς από ένα καλό προϊόν. Ένα κακό προϊόν θέλει τεράστια προσπάθεια για να γίνει µέτριο, καλό δεν θα γίνει ποτέ» µε αυτά τα λόγια ο κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης προτάσσει το συγκριτικό πλεονέκτηµα της ελληνικής ελιάς έναντι του διεθνούς ανταγωνισµού. Το γεγονός ότι η Καλαµών είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, είναι σύµφωνα µε τον κ. Γεωργιάδη η αιτία που οι εξαγωγές κινούνται µε θετικό ρυθµό, καθιστώντας την τη νούµερο 1 βρώσιµη ελιά στον κόσµο αυτή τη στιγµή, παρά τις απότοµες αυξοµειώσεις στις τιµές και την έλλειψη σταθερότητας. Όσον αφορά το µέλλον της χώρας µας στην καλλιέργεια της ελιάς, ο Πρόεδρος της KRINOS Foods εµφανίζεται αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως, ελέω της κρίσης, όλο και περισσότεροι νέοι, µορφωµένοι άνθρωποι ασχολούνται επαγγελµατικά µε την καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Κατά τον έµπειρο επιχειρηµατία αυτό µπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος όχι µόνο από πλευράς κιλών αλλά και στον τοµέα της εξέλιξης του καρπού.

Andrey Savchuk: Διευθύνων Σύμβουλος της EuroChem Agro Europe

«Η ελληνική γεωργία είναι αρκετά προοδευτική χρησιµοποιεί πολλές νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι ακόµη νέες σε άλλες χώρες της Ευρώπης», λέει σε συνέντευξή του στην Agrenda ο διευθύνων σύµβουλος της EuroChem Agro Europe, Andrey Savchuk, ο οποίος µάλιστα προβλέπει πολύ σύντοµα αύξηση της ζήτησης στα λιπάσµατα για τη χώρα µας.

Μαρκ Ράινχαρτ: Επικεφαλής Commercial Operation της Bayer

Το γεγονός ότι σήµερα οι τιµές των αγροτικών προϊόντων είναι χαµηλότερες από τα επίπεδα προηγούµενων χρόνων εκτιµάται ως κάτι που θ’ αλλάξει και πάλι. Πρόκειται για µια κυκλική κατάσταση που την έχουµε ξαναδεί. Κάποια στιγµή θα έχουµε ξηρασίες σε κάποιες από τις µεγάλες παραγωγές χώρες οι οποίες θα επηρεάσουν την προσφορά βασικών αγαθών, κι αυτό θα πυροδοτήσει ξανά καλύτερες τιµές στη γεωργία. Αυτό καταγράφει σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο Μαρκ Ράινχαρτ, τεχνοκράτης της Bayer µε εµπειρία 32 χρόνων στον κλάδο της φυτοπροστασίας.

Θανάσης Μπακαλέξης: Διοικητής του ΕΦΚΑ

∆εν θα πρέπει να υπάρχει καµία στεναχώρια για τους αγρότες ούτε φόβος για τη σύνταξή τους λόγω της αποµάκρυνσής τους από τον ΟΓΑ, κατά τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο σύστηµα διατηρεί άρρηκτο τον κοινωνικό και αναδιανεµητικό ρόλος της ασφάλισης. Σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο κ. Μπακαλέξης σηµειώνει ότι µέχρι τις αρχές ∆εκεµβρίου θα έχει πληρωθεί τη σύνταξή του το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, σχολιάζοντας παράλληλα τη µεταβατική ρύθµιση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν το αγροτικό επάγγελµα ως σοφή.

O καπνός έγινε µελιτζάνα και πιπεριά όταν οι ανάγκες τις αγοράς το ζήτησαν

«Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπατε να φυτέψουμε πιπεριές και μελιτζάνες. Eίχαµε δει ότι από Ιούνιο µέχρι Οκτώβριο δεν υπάρχει παράγωγη αυτών των προϊόντων στην Κρήτη και πάµε να το καλύψουµε» αναφέρει µεταξύ άλλων ο παραγωγός και γεωπόνος Γιάννης Σταύρου, ο οποίος ακούγοντας πάντα τον ήχο της αγοράς δραστηριοποιείται στο κρεμμύδι και την πατάτα.

Η οργανική καλλιέργεια του αµπελιού είναι τρόπος ζωής στο Κτήμα Κούρτη

Παλαιότερα στα χωράφια του Κτήµατος Κούρτη καλλιεργούνταν κυρίως καπνά, όπως συνέβαινε και στο σύνολο σχεδόν των αγρών της περιοχής. Το 1997 ο Απόστολος Κούρτης φύτεψε το πρώτο αµπέλι, µε σκοπό την επαγγελµατική πλέον ενασχόλησή του µε την καλλιέργεια του αµπελιού και την παραγωγή οίνου, αξιοποιώντας αφενός µια παράδοση που κάλυπτε ως τότε τις καθηµερινές, οικογενειακές ανάγκες, αφετέρου όµως προσπαθώντας να συνδυάσει την εµπειρική γνώση γεωπόνου και οινολόγου.

H Alpha Bank στηρίζει τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής

Την εναλλακτική χρήση γης µε την καλλιέργεια πολλών διαφορετικών αγροτικών προϊόντων, την υιοθέτηση τεχνολογικών βελτιώσεων για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας και την εκµηχάνιση της παραγωγής, ξεχωρίζει ως επενδύσεις µε τα µεγαλύτερα περιθώρια χρηµατοδοτικής µόχλευσης, ο διευθυντής ∆ιευθύνσεως Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank, Σπυρίδων Ρεντετάκος.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν ξέρουν πόσο τους κοστίζει η παραγωγή ελαιολάδου

Οι παραγωγοί της είναι το «µυστικό» της επιτυχίας της Cretan Olive Mill, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη της, Μιχάλη Αλµπαντάκη, ο οποίος τονίζει ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα στην εγχώρια αγορά ελαιόλαδου είναι ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν ξέρουν πόσο τελικά τους κοστίζει το προϊόν τους.

Η βιοδυναμική καλλιέργεια στο αμπέλι δεν είναι μόδα αλλά τρόπος ζωής

Μια από τις ανερχόµενες τάσεις στο χώρο του οίνου, είναι η παραγωγή του από αµπελώνες που καλλιεργούνται µε κατανόηση ζωτικών διαδικασιών της γης, του νερού, του αέρα, της θερµότητας, του ήλιου και της Σελήνης, οι οποίες, κατόπιν, εφαρµόζονται στο χωράφι.

Χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται κρασί, λέει ο Michael Brajkovich

Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την καλλιεργητική αλλά και την οινοποιητική διαδικασία.

Το κρασί είναι η σύζυγος και η μπύρα η ερωμένη, λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος

Brewer της γειτονιάς του πρέπει να προσπαθήσει να γίνει ο έξυπνος µικροζυθοποιός, επιλέγοντας βέβαια µια περιοχή που έχει τη νοοτροπία να στηρίζει τα τοπικά της προϊόντα, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο B&B ο «ορκισµένος» κατά τα άλλα οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος. O οποίος σηµειωτέον µετά το πολύ επιτυχηµένο εγχείρηµα της Ζυθοποιίας Σαντορίνης και της µπύρας Yellow Donkey, συµµετέχει σε µία νέα προσπάθεια στο νησί της Μυκόνου, που φέρνει στην αγορά την craft Miconu.

Αντώνης Βαρδουλάκης, παραγωγός κηπευτικών

Μονόδροµος για τον Έλληνα αγρότη είναι να κάνει την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη για το µέλλον του και να µην σκέφτεται µόνο τη στιγµή. Έτσι θα βοηθήσει τον εαυτό του να πάρει τις σωστές αποφάσεις, τονίζει ο Κρητικός παραγωγός Αντώνης Βαρδουλάκης, ο οποίος µιλά στο Fresher για τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών, µε βασικότερη, όπως ο ίδιος λέει, αυτή που αφορά το εργατικό κόστος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία