Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Συνεντεύξεις

24-25_3

«Το τρίπτυχο που απαιτείται για µια οργανωµένη µικροζυθοποιία είναι πολύ καλός σχεδιασµός, ανάλογη επένδυση και καλή οµάδα. Στη δική µας περίπτωση ο σχεδιασµός του έργου τεχνικά αλλά και η ωρίµανση της ιδέας και του επιχειρηµατικού σχεδίου άρχισε σχεδόν από το 2016» απαντά όταν ερωτάται για τη µυστική συνταγή της επιτυχίας του εγχειρήµατός του ο Γιώργος Πέτρου, συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού.

42-43_38

Εργαλείο που θα διευκολύνει την εγκατάσταση στις εκµεταλλεύσεις των νέων αγροτών, χωρίς όµως να αποκόπτει εντελώς όσους θα αποχωρήσουν, χαρακτηρίζει το πριµ εξόδου στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου. «Εξετάζουµε διάφορες ιδέες» αποκαλύπτει ο υφυπουργός για το εργαλείο αυτό, ενώ, όσον αφορά άλλα ζητήµατα της νέας προγραµµατικής περιόδου, ξεκαθαρίζει πως «η απόφαση κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων είναι ειληµµένη». ∆εν αποκλείει µάλιστα, µέρος αυτών των ενισχύσεων, µε όχηµα τις συνδεδεµένες να κατευθυνθούν σε παραγωγούς που είναι ενεργά µέλη οµάδων και συνεταιρισµών. Ξεδιπλώνοντας τον προγραµµατισµό σχετικά µε τις προκηρύξεις της µεταβατικής περιόδου, ο κ. Οικονόµου προτάσσει Νέους Αγρότες µε 350 εκατ. ευρώ, Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία µε 400 εκατ. ευρώ και πρόγραµµα Απονιτροποίησης. Μειωµένη βλέπει τέλος, την εξισωτική αποζηµίωση.

κουλελης-εξ

Συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα προσέδιδαν σε κάποιον το προσωνύµιο «κρασάνθρωπος». Παράτησε µια διασφαλισµένη θέση στο ∆ηµόσιο και στο ελαιόλαδο, έχοντας σπουδάσει Τεχνολόγος Τροφίµων, για να ταξιδέψει στη Σαντορίνη και να στήσει µαζί µε τον Γιάννη Μπουτάρη το νεότευκτο τότε οινοποιείο στο νησί.

DSC_6269-NEW

Αποφασισµένος να βάλει τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος αναφορικά µε το ΟΣ∆Ε, εµφανίζεται µε την πρώτη συνέντευξή του στο νέο πόστο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Μιλώντας στην «Αgrenda» ο υπουργός δεν ανοίγει ακόµα τα χαρτιά του για το θέµα των ιστορικών δικαιωµάτων, διαβεβαιώνει ωστόσο για προκηρύξεις νέων µέτρων στη διάρκεια της µεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ.

18-25b

«Δεν έχει νόημα να μάθουμε στους Γερμανούς, τους Ινδούς ή πολίτες άλλων χωρών, που έχουν μικρή κατανάλωση, να τρώνε ελαιόλαδο σε ελληνικά ή ιταλικά γεύματα. Ζητούμενο είναι να το προσαρμόσουν στις συνταγές τους. Δηλαδή να αφαιρέσουν βούτυρο, τη μαγιονέζα από τις σαλάτες ή άλλο salad dressing και να βάλουν ελαιόλαδο» τονίζει η δρ. Κική Ζηνοβιάδου, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Με σπουδές στη Γεωπονία, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην επιστήμη της Τεχνολογίας Τροφίμων, η δρ. Ζηνοβιάδου, η οποία μετέχει και στο παγκόσμιο δίκτυο Women in Olive Oil, πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη του ελληνικού ελαιολάδου και μαγεύεται από την ιστορικότητα του δέντρου της ελιάς.

28-34

Η τυροκόµηση είναι µια τέχνη που πρέπει πρωτίστως να την αγαπάς, να είσαι ερωτευµένος µαζί της, για να βγάλεις καλό αποτέλεσµα. Το κυριότερο είναι πώς συµπεριφέρεσαι στο τυρί. Εάν τηρείς τους όρους που πρέπει, το προϊόν θα σε δικαιώσει και η αγορά θα σε ανταµείψει», τονίζει ο Θεόφιλος Καραγιάννης, ο 57χρονος τυροκόµος από την Αρναία Χαλκιδικής, µε το µακρύ παρελθόν στην κτηνοτροφία.

42-43__2_

∆ιατηρώντας τη µεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, µε πάνω από 70.000 τόνους εισκοµίσεων σε συνεργασία µε 5.500 παραγωγούς, η ∆Ω∆ΩΝΗ συνεχίζει σταθερά να προσφέρει την υψηλότερη τιµή γάλακτος στην αγορά, αναφέρει στη συνέντευξή του στην Agrenda ο αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της γαλακτοβιοµηχανίας, Μιχάλης Παναγιωτάκης. Όπως λέει ο ίδιος, τα επόµενα χρόνια η βιοµηχανία σκοπεύει να εστιάσει σε βελτιώσεις των κυρίαρχων γραµµών παραγωγής στις εργοστασιακές της µονάδες στα Ιωάννινα, τη Θήβα και την Κύπρο, µε ετήσιες επενδύσεις τουλάχιστον 1,5-2 εκατ. ευρώ.

30-32_ελ

Να αλλάξει τη νοοτροπία των παραγωγών της Κρήτης σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διαχειρίζονται το προϊόν τους επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια το εργαστήριο του ΑΣ Ρεθύμνου. Ψυχή της επικοινωνίας με τους παραγωγούς η Ελευθερία Γερμανάκη.

34-39_01

«Σκεφτείτε τις πολύ ωραίες φωτογραφίες στο Instagram που απεικονίζουν κρασί και από κάτω διαβάζεις τι εξαιρετικό είναι, αλλά κάπως τελικά αυτή η επικοινωνία μένει μισή εφόσον δεν το μυρίζεις, δεν το γεύεσαι και τελικά δεν συνοδεύει το γεύμα σου»

2-Kalyvas

Η γεωργία έχει ψηφιακά συστήµατα και πρέπει γρήγορα να τα χρησιµοποιήσει, σύµφωνα µε τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ∆ιονύση Καλύβα, διοργανωτή του 3ου Συνεδρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστηµάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, που ξεκινά στις 11 ∆εκεµβρίου.

patrichia_imas

Η εφαρµογή του Polysulphate, ενός νέου, φυσικού λιπάσµατος που εξορύσσεται στη Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπει στον παραγωγό µαζί µε το κάλιο να εφοδιάσει την καλλιέργεια και µε µαγνήσιο, ασβέστιο και θείο, κι όλα µε µια εφαρµογή. Μάλιστα, στα διάφορα πειράµατα που έχουν γίνει διαπιστώνεται ότι µε το προϊόν αυτό η απόδοση της καλλιέργειας είναι καλύτερη, ενώ βελτιώνονται και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Ενδεικτικό είναι ότι ενισχύεται η αντοχή των φυτών σε ασθένειες, µεγαλώνει το µέγεθος των καρπών σε κηπευτικά και φρούτα, ενώ αυξάνει και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες στα σιτηρά και λαδιού σε ελαιούχους σπόρους, όπως εξηγεί στην Agrenda η ∆ρ. Patricia Imas, εκπρόσωπος της Fertillizerplus, ενός ξεχωριστού επιχειρηµατικού σχήµατος που έχει αναλάβει τη διαχείρισή του.

vevelakis_giannis_skitso

Για τις µεγάλες αλλαγές στη δοµή της γεωργίας και στα δίκτυα διανοµής των εφοδίων αλλά και τη συντονισµένη καµπάνια που «τρέχει» η Eurochem Agro Hellas SA σχετικά µε τα σαφή πλεονεκτήµατα που παρουσιάζει η εφαρµογή θειικού Καλίου έναντι του χλωριούχου στις καλλιέργειες, µίλησε στην Agrenda, ο διευθύνων σύµβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Βεβελάκης. Λαµβάνοντας υπ’οψη ότι το Κάλιο είναι καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα, ο κ. Βεβελάκης περιγράφει µία σχέση «money or nothing» (λεφτά ή τίποτα), δηλαδή εν ολίγοις για να καταφέρει ο καλλιεργητής να προσφέρει στην αγορά ένα ποιοτικό προϊόν, θα πρέπει να µην προσφεύγει στην φθηνότερη εκ πρώτης όψεως λύση του χλωριούχου Καλίου. Εν τω µεταξύ, για τις επόµενες κινήσει της Eurochem Agro Hellas SA, το υψηλόβαθµό στέλεχος κάνει λόγο για έρευνες πάνω σε νέας γενιάς σταθεροποιητές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία