BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

pinakas_lipasmata

Καθυστερούν κάπως φέτος οι εργασίες στο χωράφι για την προετοιμασία της σποροκλίνης, με την έλλειψη βροχών να αναβάλλει τα πολλά οργώματα για 15-20 μέρες. Αυτό που δεν αναβάλλεται ωστόσο είναι ο προγραμματισμός εσόδων-εξόδων για παραγωγούς και μαγαζιά, με τους τελευταίους τιμοκαταλόγους των εταιρειών του κλάδου να διατηρούν τις τιμές πάνω-κάτω στα περσινά επίπεδα.

λαδι-1-1024x684-1-1024x576

Με αποθέματα στους 271.000 τόνους και εξαγωγές που ξεπέρασαν τους 71.500 τόνους, ο Αύγουστος κλείνει θετικά για την ισπανική αγορά ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων, με καλές τιμές αφού τα αποθέματα μειώνονται αλλά δεν εξαντλούνται. Με λίγα λόγια τις επόμενες βδομάδες, οι τιμές μάλλον θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην έντονη πίεση της στάθμης των αποθεμάτων.

ajbja

Ανάµεικτη εικόνα παρουσιάζουν οι αµυγδαλιές ανά την επικράτεια, µε τις νότιες και πρώιµες ζώνες καλλιέργειας στη Φθιώτιδα να παρουσιάζουν φυσιολογική σοδειά µε µία απόδοση ψίχας γύρω στο 30-35%.

agrotika-proionta-pireos

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, ο οποίος συνέχισε να διευρύνει τις απώλειές του σε μηνιαίο επίπεδο, με την πλειοψηφία των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα να κατατάσσονται σε αρνητικό έδαφος, ενώ εξαίρεση αποτέλεσαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών που ενισχύθηκαν ελαφρώς.

ωσξηωψ

Φλερτάρει µε τα 30 λεπτά το τέταρτο χέρι µηδικής στην Κωπαΐδα, απόρροια τόσο της καλής ζήτησης, όσο και των κάπως µειωµένων αποδόσεων λόγω επίµονου καύσωνα που κόβει ένα 10 µε 15% των αναµενόµενων κιλών.

emporevmata-avgoustos

Εξαιρετικής ποιότητας καπνά, πλην, όµως, σε περιορισµένες ποσότητες προοιωνίζεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος του προϊόντος κι αυτός είναι ένας ακόµη σοβαρός λόγος να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη το εµπόριο και η µεταποίηση, στηρίζοντας έµπρακτα τους παραγωγούς και την καλλιέργεια, που χρόνο µε το χρόνο χάνει έδαφος στην Ελλάδα.

aiarines-kalliergies

Παρατεταµένη ξηρασία, παραµεληµένα αρδευτικά δίκτυα, έλλειψη νερού και έξαρση ασθενειών δηµιουργούν τον τελευταίο καιρό εκρηκτικό µείγµα στις περισσότερες αγροτικές ζώνες, την ώρα που τα καλλιεργητικά έξοδα να αυξάνονται επικίνδυνα, οι αποδόσεις καθίστανται αµφίβολες, ενώ οι τιµές σε κρίσιµα αγροτικά προϊόντα κινούνται σε καθοδικό κανάλι.

21_pin-1

Με καλή ροή απορρόφησης από την αγορά και τιµές που «τσίµπησαν» από 5 έως και 10 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε τα δεδοµένα που ίσχυαν πριν 15 µέρες, συνεχίζεται η συγκοµιδή για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η οποία βρίσκεται στο µεταίχµιο µεταξύ πρώιµων και όψιµων ποικιλιών.

simvolaia-kalampoki

Φαίνεται πως η χρηματιστηριακή αγορά για μια ακόμη φορά πρόλαβε τους επίσημους στατιστικούς φορείς τόσο στο καλαμπόκι όσο και στο βαμβάκι, καθώς η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) την περασμένη Παρασκευή δεν ξάφνιασε κανέναν. Σταθερές φαίνονται οι προοπτικές για τις τιμές στο καλαμπόκι με καλή κατανάλωση που θα συγκρατήσει πιέσεις λόγω υπερπροσφοράς σε διεθνές επίπεδο, ενώ μάλλον «δεν έχει παρακάτω» για τα συμβόλαια στο βαμβάκι.

trifili-times

Ιδανικά εξελίσσεται η χρονιά για τη µηδική, µε το τρίτο χέρι κοπής να έχει ολοκληρωθεί στα χωράφια της Βοιωτίας, της Θεσσαλίας και των Σερρών. Οι τιµές ακολουθούν φυσιολογική πορεία ανόδου, από τα 24-25 λεπτά το κιλό για το δεύτερο χέρι Τ1 τριφυλλιού στα 28 λεπτά το κιλό σήµερα σε Βοιωτία και 26 λεπτά στη Θεσσαλία. Βορειότερα σε Σέρρες, ∆ράµα και Καβάλα, οι µπάλες µε καθαρό τριφύλλι βγαίνουν στα 23-24 λεπτά το κιλό.

pinakes-revithia

Χαµηλές συγκριτικά αποδόσεις και σχετικά καλή ποιότητα παρουσιάζει το φετινό αλώνι στο ρεβίθι για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε µια χρονιά υπερπρώιµη, που χαρακτηρίζεται από τους παραγωγούς ως µέτρια και µένει, πλέον, να φανεί πού θα «καθίσει» και η τιµή και αν θα αποτελέσει ένα ικανό αντιστάθµισµα στην απώλεια παραγωγής.

simpirino-ioulios

Σε τιμές αναφοράς μεταξύ 0,35 έως και 0,38 ευρώ το κιλό, σημαντικά μακριά από τις επιδιώξεις των παραγωγών, που έχουν βάλει τον πήχη στα 0,50 λεπτά το κιλό, φαίνεται να καταλήγουν οι βιομηχανίες για τη φετινή παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.

Fao-20

Οι αναδυόμενες οικονομίες οδήγησαν ολοένα και περισσότερο τις εξελίξεις στην παγκόσμια γεωργική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσουν να το κάνουν την επόμενη δεκαετία, αλλά με περιφερειακές αλλαγές που συνδέονται με την αλλαγή δημογραφικών στοιχείων και τη νέα οικονομική ευημερία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

45

Με καλή ζήτηση κι αυξηµένες τιµές τουλάχιστον 5 λεπτά από πέρυσι, υποδέχεται η εγχώρια αγορά τα πρώτα καρπούζια από τα µποστάνια της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια στιγµή η εξαγωγή που τροφοδοτείται από τη Θεσσαλία και κυρίως την Πελοπόννησο, «πάτησε φρένο» τις τελευταίες ηµέρες, πιέζοντας κατ’ αντιστοιχία και τις τιµές.

Screenshot_2024-07-01_at_2_06_23_PM

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν φάνηκε να επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων που υποχώρησε σημαντικά, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του σιταριού, του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του χυμού πορτοκαλιού και της σόγιας, ενώ θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη, στα βοοειδή και στο ρύζι. Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το EL-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες, με την πιθανότητα το La-Ninia να αναπτυχθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (65% πιθανότητα) και να παραμείνει την περίοδο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου με αυξημένη πιθανότητα (85%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία