Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

12-13_pin_8

Το κλίµα αβεβαιότητας για την παγκόσµια οικονοµία και η κόπωση στις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων να ανατροφοδοτούν σταθερά τους τελευταίους µήνες τη διαµόρφωση νέων υψηλών, ενεργοποίησαν µια απότοµη διόρθωση των τιµών σε σιτηρά και βαµβάκι, µε τους δείκτες να ξεκινούν την περασµένη εβδοµάδα στο κόκκινο πριν εµφανίσουν µερικά σηµάδια ανοδικής αντίδρασης τα τελευταία 24ωρα.

12_pin_6

Μια µικρή αποκλιµάκωση των τιµών σε βασικές πρώτες ύλες που αξιοποιούνται από την βιοµηχανία λιπασµάτων σηµειώθηκε τις προηγούµενες ηµέρες, χωρίς ωστόσο η κίνηση αυτή να διευκολύνει στην υπόθεση των υψηλών εισροών, αφού ο ορίζοντας στην εν λόγω αγορά είναι γεµάτος µε παράγοντες που υπαγορεύουν την παραµονή της στην άνω πλευρά του εύρους.

Screenshot_2022-05-25_at_13_07_19

Το κλίμα των ημερών στις διεθνείς αγορές μετοχών και αγροτικών εμπορευμάτων έρχεται να επικυρώσει το καινούριο δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο καταγράφει κέρδη για τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων της τάξης του 5,35%, αποδίδοντας την ανοδική κίνηση στην αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη προσφορά.

12_pin_4

Σε ένα ορμητικό κανάλι ανόδου διατηρούνται οι διεθνείς αγορές σιτηρών σε Ευρώπη και Αμερική, με την αγορά να τιμολογεί από τώρα μειωμένες αποδόσεις στην επερχόμενη σοδειά μαλακού και σκληρού σίτου λόγω των καιρικών επιπλοκών, όσο οι κινήσεις του εμπορίου δείχνουν εξάντληση των αποθεμάτων σε μύλους και βιομηχανίες μέχρι τον Ιούλιο.

graph-agri-food-trade-products-news_3_05_22

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 28,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν σε 12,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% και 38% αντίστοιχα.

Screenshot_2021-08-23_at_13_50_12_2_2

Περιθώρια για περαιτέρω άνοδο στις τιμές σιταριού, καλαμποκιού εντοπίζει η Τράπεζα Πειραιώς στο τελευταίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων που κυκλοφόρησε για τον Απρίλιο, στο οποίο επικαλείται αρνητικές καιρικές συνθήκες για τις παραγωγές της Βόρειας Αμερικής.

1573705280437

Κινήσεις που λίγο έως πολύ έρχονται να διαμορφώσουν γερές βάσεις στα 40 με 45 λεπτά για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι και στα 30 λεπτά για το καλαμπόκι νέας εσοδείας επιχειρούν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα του Καναδά και της Ευρώπης αντίστοιχα.

ptinotrofeio-2

Στις μυλόπετρες της υψηλής ενεργειακής και διατροφικής δαπάνης, που καλύπτουν σχεδόν το 95% του συνολικού λειτουργικού κόστους, έχουν παγιδευτεί οι εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες και, ήδη, αρκετές, λόγω οικονομικής αδυναμίας να σηκώσουν τα έξοδα, έχουν χάσει εκτροφές, ενώ, παράλληλα, πυκνώνουν τα παράπονα για δυστοκία πρόσβασης σε ζωοτροφές και περίεργες συμπεριφορές προμηθευτών.

16-17_2

Πριν από μερικές εβδομάδες η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, επιφέροντας τροπμακτική βία στον ουκρανικό λαό και εκλωβίζοντας την προσοχή ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Και οι δύο χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, είναι μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς αγροτικών προιόντων. Πως θα μπορούσε ο πόλεμος να επηρεάσει την παγκόσμια ισορροπία στο πεδίο τςη αγοράς τροφίμων;

sporoi_site

Εκπλήξεις που αναμένεται ότι θα ανατροφοδοτήσουν το ράλι ανόδου σε καλαμπόκι και σόγια επεφύλαξε η έκθεση προθέσεων σποράς του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) η οποία δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 31 Μαρτίου, ακυρώνοντας μέχρι ένα βαθμό πολλές από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

papadogianis_M_3_5__6__2_2__1___1___1___1__2_2__1__2_2_2_2_2_3_2_2

Στην ελληνική αγορά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας οι εξαγωγές σκληρού σίτου µέχρι και τον Ιανουάριο έφτασαν σχεδόν τους 400.000 τόνους, ενώ τον Φεβρουάριο και Μάρτιο αναµένονται άλλοι περίπου 50.000 τόνοι. Ως αποτέλεσµα τα τελικά φετινά αποθέµατα σκληρού ολοένα και µειώνονται, υποστηρίζοντας την άποψη πως θα µπούµε στα αλώνια της νέας σεζόν µε χαµηλά στοκ. Οι τιµές µπορεί να µην βρίσκονται στα φετινά επίπεδα ρεκόρ, εντούτοις φαίνεται πως θα συντηρηθούν σε υψηλά νούµερα.

pinakas_emporio_ee

Σε 347 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία του εμπορίου (εισαγωγές συν εξαγωγές) αγροτικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου το 2021, αυξημένα κατά 20,7 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

47_23

Τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων καρφωµένες στην άνω µεριά του εύρους και για το 2023 και µάλιστα µε προοπτικές διαµόρφωσης νέων κορυφών προεξοφλούν οι αναλυτές σηµαντικών επενδυτικών οίκων, όσο στην ευρωπαϊκή γειτονιά, τα σενάρια µεγαλύτερης του αναµενοµένου καταστροφής στην ουκρανική παραγωγική δυναµική σιτηρών ενισχύονται, προκαλώντας αγορές πανικού στο εµπόριο.

Screenshot_2022-03-22_at_11_40_48

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο που ενισχύθηκε κατά 12,05%, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, όπου γίνεται λόγος για νέα άνοδο στις τιμές βάμβακος, καλαμποκιού, όσο το ρύζι κερδίζει εμπορικά μερίδια λόγω της χαμηλότερης τιμής του έναντι του σιταριού.

Ukraine_Agriculture-2

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σπορά των εαρινών σιτηρών τις επόμενες ημέρες και διαθέτει αρκετά σιτηρά σε αποθέματα για να εξασφαλίσει ότι ο πληθυσμός έχει αρκετό ψωμί, δήλωσε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

12_pin_10

Αυξάνονται τα σενάρια που περιγράφουν σηµαντική µείωση των αποθεµάτων σιτηρών παγκοσµίως, όσο επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες όπως η Goldman Sachs, δίνουν νέο σήµα ανόδου στους δείκτες τιµών αγροτικών εµπορευµάτων, µε τη διάρκεια της εκτίµησης να επεκτείνεται σε βάθος 24 µηνών.

Sogia_graf

Με μια μετριοπαθή προσέγγιση αποτίμησε τον πόλεμο στην Ουκρανία το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης αγροτικών εμπορευμάτων που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, εκτιμώντας ότι μερίδιο των εξαγωγών καλαμποκιού και σιταριού που εγκλωβίζεται στην εμπόλεμη ζώνη, καλύπτεται μερικώς από τις παραγωγές άλλων χωρών.

fao_flag

Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών, οδηγούμενος από τις αυξήσεις στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Εντούτοις, σε αυτές δεν ενσωματώνονται οι επιπτώσεις από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

agricultural-silo

Με ταβάνι τον ουρανό δείχνουν ότι κινούνται τα τελευταία 24ωρα οι αγορές σιτηρών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, με την τιμή για τα γαλλικά μαλακά σιτάρια να ανέρχεται στα 383 ευρώ ο τόνος, κάτι που συνεπάγεται πλέον των 400 ευρώ για παράδοση σε μύλο στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία