BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

aiarines-kalliergies

Παρατεταµένη ξηρασία, παραµεληµένα αρδευτικά δίκτυα, έλλειψη νερού και έξαρση ασθενειών δηµιουργούν τον τελευταίο καιρό εκρηκτικό µείγµα στις περισσότερες αγροτικές ζώνες, την ώρα που τα καλλιεργητικά έξοδα να αυξάνονται επικίνδυνα, οι αποδόσεις καθίστανται αµφίβολες, ενώ οι τιµές σε κρίσιµα αγροτικά προϊόντα κινούνται σε καθοδικό κανάλι.

Screenshot_2024-07-01_at_2_06_23_PM

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν φάνηκε να επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων που υποχώρησε σημαντικά, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του σιταριού, του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του χυμού πορτοκαλιού και της σόγιας, ενώ θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη, στα βοοειδή και στο ρύζι. Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το EL-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες, με την πιθανότητα το La-Ninia να αναπτυχθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (65% πιθανότητα) και να παραμείνει την περίοδο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου με αυξημένη πιθανότητα (85%).

21_pin-1

Θετικά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεζόν για την πατάτα. Παρά τη σταδιακή αύξηση της προσφοράς, λόγω έναρξης συγκομιδής σε Βοιωτία και Εύβοια, οι τιμές για την πατάτα Ηλείας και Αχαΐας διατηρούνται στα 40-45 λεπτά το κιλό, με 30% περισσότερο προϊόν σε σχέση με πέρυσι λόγω αύξησης των φυτεύσεων και καλών βροχών στις αρχές της άνοιξης.

Sitari-agora-site_05-06-24

Κλειστή τιμή, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων σκληρού που θα διαθέσουν άμεσα στο εμπόριο, καλούνται να αναζητήσουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή, ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς για τα σκληρά σιτάρια νέας εσοδείας μοιάζει ευνοϊκό για τους καλλιεργητές.

analysi-deltio-typoy-trapeza-peiraios-696x383

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το χαμηλό επίπεδο αποτίμησης των περασμένων μηνών αποτέλεσαν τον Απρίλιο τους καταλύτες ενίσχυσης της τιμής του σιταριού, ενώ η αγορά εκτιμά περαιτέρω άνοδο λόγω συρρίκνωσης στην παραγωγή ρωσικού σιταριού, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.

h0696517-1024x683

Σε υψηλά ρεκόρ έχουν εκτοξευθεί οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών στη Βραζιλία, την μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα από τους Financial Times. Το γεγονός αυτό ωθεί πολλές βιομηχανίες να διερευνήσουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταρίνια ως εναλλακτική λύση για την παρασκευή χυμού.

agrotika-emporevmata-times

Συνεχώς αφορμές να δοκιμάζουν καινούρια υψηλά βρίσκουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα αγροτικά εμπορεύματα, κρατώντας μέρος απ’ τα κέρδη σε κάθε επαναφορά προσήμου. Τη σκυτάλη από το κριθάρι πήρε στην αρχή της εβδομάδας το μαλακό σιτάρι, σε συνέχεια επικαιροποιημένων εκτιμήσεων στην Ουκρανία για την επερχόμενη σοδειά οι οποίες έκοψαν άλλους 900.000 τόνους (μαλακό και σκληρό αθροιστικά).

eksagwges-aktinidion-asia

Μέχρι τις 31 Μαΐου καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για φυτοϋγειονομική πιστοποίηση οι εξαγωγικοί φορείς που θέλουν να προωθήσουν νωπούς καρπούς ακτινιδίων κατά την εξαγωγική περίοδο 2024-2025, στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και στην Ταϊλάνδη.

trifili_times_site

Στη διαδικασία δεσίματος και πώλησης των κιλών από το δεύτερο χέρι μηδικής βρίσκονται οι παραγωγοί σε Κωπαϊδα και Ορχομενό, με τις τιμές για το καθαρό τριφύλλι να παίζουν από 22 έως 24 λεπτά το κιλό και στα χορτοτρίφυλλα (έως 20% χόρτα) στα 20 λεπτά. Παράλληλα, το χρηματιστηριακό ράλι των προηγούμενων εβδομάδων στις ζωοτροφές, οδηγεί σε ανάκαμψη τιμών για το ελληνικό καλαμπόκι.

emporeymata_site_2

Oι συγχρονισμένες ανακοινώσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για μειωμένα αποθέματα σιταριού την επόμενη χρονιά και της Ρωσίας για απώλειες 3 και πλέον εκατ. τόνων λόγω ανοιξιάτικης παγωνιάς στα Νότια, φέρνει νέο κύμα ανόδου στο μαλακό σιτάρι. Παράλληλα, το κριθάρι ξεκίνησε την Τρίτη με κέρδη 10 ευρώ ο τόνος με τα συμβόλαια Ιουλίου πλέον στα 225 ευρώ, ενώ την Δευτέρα και το καλαμπόκι κινήθηκε ανοδικά, σπάζοντας τα 225 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία.

maios-portokali-times

Σηµαντική πίεση στις τιµές για το όψιµο πορτοκάλι καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστηµα, µε τα βαλέντσια και τα λίγα λάνε λέιτ να παρουσιάζουν χαµηλή ζήτηση λόγω υπερπροσφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά του αδασµολόγητου αιγυπτιακού προϊόντος.

emporeymata_site_05-24

Σε ανοδικό κανάλι φαίνεται να έχουν εισέλθει οι τιμές των ζωοτροφών, τουλάχιστον όπως αποτυπώνονται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων την τελευταία εβδομάδα, απόρροια κυρίως της αγοράς καιρού που προκαλεί σημαντική ανασφάλεια για την αξιοπιστία των δεδομένων ως προς τις αποδόσεις και την ποιότητα της επόμενης σοδειάς.

36_pin_83

Ιδιαίτερα πληθωρική η σοδειά στη Πελοπόννησο µε σχεδόν 35% περισσότερο προϊόν σε σχέση µε πέρυσι, οι τιµές έχουν καθίσει στα 42-45 λεπτά το κιλό δίχως λόγο να κινηθούν παρακάτω αφού υπάρχει ζήτηση.

midiki-kopi

Διαρροή στρεμμάτων από το καλαμπόκι κυρίως σε μηδική και λιγότερο σε σκληρό σιτάρι εντοπίζεται σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αγρίνιο και Καβάλα, περιοχές που παραδοσιακά κυριαρχεί η παραγωγή ζωοτροφών στις μεγάλες καλλιέργειες.

deltio-timon-pireos-martios-trapeza-pireos-aprilios

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν φάνηκε να επηρεάζει τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε ελαφρά, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων Απριλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία