Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

4-Fruit-Logistica

Η µείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των θεµατικών που απασχόλησαν τη Fruit Logistica 2019, όπως και οι περιορισµοί στη χρήση φυτοφαρµάκων, ενώ το Brexit, επικρεµόταν σαν µαύρο σύννεφο πάνω από την έκθεση. Η ερώτηση στα χείλη όλων των εµπορικών επισκεπτών ήταν πόσο «σκληρό» θα είναι και πόση ζηµιά µπορεί να προκαλέσει.

planas1

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφεύγει η Κομισιόν, σχετικά με τους υψηλούς δασμούς που από το προηγούμενο καλοκαίρι επέβαλε μονομερώς η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές ισπανικών μαύρων επιτραπέζιων ελιών, και επέφερε απώλειες των 20 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

sugar_2

H πρώτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τη ζάχαρη, που ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Hogan τον Νοέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η κατάσταση της αγοράς ζάχαρης στην ΕΕ. Η συνάντηση ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της αγοράς ζάχαρης στην ΕΕ από το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

vamvaki_2

Η αύξηση της βάσης, δηλαδή του πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών, στα 3 σεντς πάνω από το χρηματιστήριο βρίσκει ανταπόκριση κυρίως από κλωστήρια και λιγότερο από τους εμπορικούς οίκους.

38_pin_2

Ελπίδες ανάκαμψης της τιμής του ελληνικού ακτινιδίου, που παραμένει προς το παρόν «κολλημένη» στα 75-85 λεπτά το κιλό για συσκευασμένο προϊόν της μέσης κατηγορίας των 100 γραμμαρίων, γεννούν τα σημάδια αναθέρμανσης της ζήτησης, που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Kalamon-elies

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης διαδικασίας «αποθεματοποίησης» του προϊόντος από παραγωγούς, κυρίως δε από ενδιάμεσους μικροεμπόρους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το δικό τους εισόδημα, αδιαφορώντας  επί της ουσίας για την εξέλιξη του προϊόντος και την πορεία του κλάδου.

sitari2_3

Στο επίκεντρο των αγοραστών φαίνεται να έρχεται το επόµενο διάστηµα το ελληνικό σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές να διαπραγµατεύονται ήδη στα 230 ευρώ ο τόνος. Από τη µία πλευρά, µεγάλοι έµποροι που έχουν πουλήσει στην Τυνησία θα αναγκαστούν να αγοράσουν και από Ελλάδα για να καλύψουν τις πωλήσεις τους.

stafida

Τιµή στα 1,70 ευρώ το κιλό πληρώνει αυτό το διάστηµα η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας, ενώ υπάρχει δέσµευση για επιπλέον µπόνους τουλάχιστον 10 λεπτά.

usda1

Με περίπου 2.500 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Αγροτών (FSA) ανοίγουν προσωρινά τα γραφεία του USDA για τρεις μέρες, ύστερα από απόφαση του υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Περντού, προκειμένου να λυθούν ορισμένες απαραίτητες για το επιχειρηματικό τους έργο υποθέσεις των Αμερικανών αγροτών.

4-lemoni-grafima

Στις «αθρόες εισαγωγές» αποδίδουν οι παραγωγοί τη µειωµένη, συγκριτικά µε πέρυσι, τιµή στο λεµόνι, η οποία το διάστηµα αυτό κυµαίνεται στα 30 µε 35 λεπτά το κιλό, χωρίς ωστόσο να κόβουν και πολλοί, δεδοµένου ότι  τα επίπεδα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά.

3_Cargill

Τα τελευταία 230 µίλια του Μισισιπή εδώ και χρόνια καθιέρωσαν τις ΗΠΑ στις διεθνείς αγορές τροφίµων. ∆έκα τερµατικοί σταθµοί σιτηρών στέκουν σαν κάστρα στις όχθες, παραλαµβάνοντας τις σοδειές από τις φάρµες των γύρω περιοχών.

3-skliro-sitari

Μια σταθερά ανοδική πορεία και µια διάχυτη αισιοδοξία φέρνει το τελευταίο διάστηµα για το ελληνικό σκληρό σιτάρι. Αφενός στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σηµειώνεται άνοδος από την αρχή του έτους η οποία οφείλεται στη βελτιωµένη εικόνα των χρηµατιστηρίων αλλά και την πτώση του δολαρίου.

sitari_2

Μια σταθερά ανοδική πορεία και μια διάχυτη αισιοδοξία φέρνει το τελευταίο διάστημα για το ελληνικό σκληρό σιτάρι. Αφενός στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνεται άνοδος από την αρχή του έτους η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα των χρηματιστηρίων αλλά και την πτώση του δολαρίου. Αφετέρου ο τελευταίος διαγωνισμός από την Τυνησία σε καλύτερες τιμές, στα 293-295 δολάρια ο τόνος (255-257 ευρώ ο τόνος) παραδοτέα σε λιμάνι τους, αφήνουν σοβαρές πιθανότητες να καλυφθούν και με ελληνικό σιτάρι.

exagoges

Το «φράγμα» των 30 δισ. ευρώ έσπασαν οι ελληνικές εξαγωγές στο ενδεκάμηνο του 2018, με νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 17,6% και οδεύουν -όπως διαφαίνεται- προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τη συμπλήρωση του έτους. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής μέσα από μια στοχευμένη πολιτική κινήτρων για νέες επενδύσεις.

USDA_Office_Building

Ασφυκτιούν οι Αμερικανοί αγρότες εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος του USDA, αφού ζωτικής για αυτούς σημασίας ενισχύσεις και δανεισμοί παγώνουν μέχρι το άγνωστο προς το παρόν άνοιγμα των υπηρεσιών. 

Soybean-Production

Οι εισαγωγές αμερικάνικης σόγιας στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση κατά 112% από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν την προηγούμενη χρονιά ο νούμερο ένα προμηθευτής σόγιας της ΕΕ, με ένα μερίδιο 75% της ευρωπαϊκής αγοράς.

tuna-1

Σε τιμή ρεκόρ ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,7 εκατομμυρίων ευρώ) πωλήθηκε ένας τόνος 278 κιλών σε ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων σούσι σε πλειστηριασμό, που έγινε το περασμένο Σάββατο, κατά την πρώτη ημέρα που άνοιξε για φέτος η νέα ψαραγορά του Τογιόσου στο Τόκιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία