
Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ντίζελ στον κόσμο και κορυφαίος παραγωγός αργού
Ανατρέπει τις ισορροπίες στην αγορά ζωοτροφών η δυσάρεστη εξέλιξη που επιφύλαξε για τη Θεσσαλία ο Σεπτεµβριος του 2023, µε σηµαντικές ποσότητες αποθηκευµένων ζωοτροφών να καταστρέφονται, εκτάσεις µε τριφύλλια να χάνονται, ενώ παράλληλα ο απολογισµός των νεκρών παραγωγικών ζώων που άφησε πίσω της η πληµµύρα επιδρά καταλυτικά στην εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης.
Όλα δειχνουν πως οι ανησυχιες γυρω απο την προσφορα, επανερχονται στις αγορες σιτηρων, χωρις βεβαια αυτο να σηµαινει πως ανοιγει δροµος ανοδου σε κοντινο οριζοντα, µιας και το σοκ στην αγορα σκληρου σιτου που προκαλεσε η παρουσια της τουρκιας εξακολουθει να υφισταται, καθως και η αδυναµια διαµορφωσης ανταγωνιστικων τιµων για το µαλακο σιταρι, κρατα µουδιασµενους τους ευρωπαιους εξαγωγεις.
Το σενάριο της επιστροφής των πετρελαϊκών τιμών κοντά ή και πάνω από τα 100 δολάρια έρχεται όλο και πιο κοντά και μάλιστα με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό δεδομένης της σταθερής ανοδικής τροχιάς στις τιμές.
Ακόµα δεν έχει αποτιµήσει η αγορά το µέγεθος του ελλείµµατος στην προσφορά εγχώριου καλαµποκιού, καθώς και στη ζήτηση για ζωοτροφή, έπειτα από τις καταστροφικό πέρασµα της κακοκαιρίας Ντάνιελ στον θεσσαλικό κάµπο, µε τους υπόλοιπους κάµπους της χώρας να ετοιµάζονται για τη συγκοµιδή που θα ξεκινήσει την ερχόµενη εβδοµάδα στο κύριο όγκο της παραγωγής του προϊόντος.
Δεύτερη συνεχόμενη έκθεση προσφοράς και ζήτησης από το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) με μειωμένες προοπτικές παραγωγής για το βαμβάκι, έρχεται να διευκολύνει τις ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο βάμβακος, σε μια εξέλιξη όμως που φαίνεται να έχει χαμηλό αντίκτυπο στην Ελλάδα, με την εδώ συνθήκη να βρίσκεται εγκλωβισμένη στα λασπόνερα.
Στο επίκεντρο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων της Chevron που οδήγησαν χθες σε μίνι ράλι τα futures του Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ
Στις εγχώριες τιµές παραγωγού πέρασε η απότοµη διόρθωση που σηµείωσε η ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου, µε το ελεύθερο εµπόριο να πληρώνει κοντά στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ µέχρι 32 µε 33 λεπτά πληρώνονται οι ελάχιστες καλές ποιότητες σε µεµονωµένους παραγωγούς.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν σε τριψήφια επίπεδα μέχρι το επόμενο έτος, εάν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν χαλαρώσουν τις επιθετικές περικοπές εφοδιασμού τους, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Πιθανά σημάδια σταθεροποίησης των τιμών σκληρού σίτου αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, με τη νέα λίστα τιμών της Φότζια να διατηρείται στα 400 ευρώ ο τόνος μέγιστη τιμή για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου, μετά την κάθετη πτώση της περασμένης εβδομάδας.
Κοντά στο υψηλό επίπεδο του Νοεμβρίου 2022 διατηρούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αφού οι ηγέτες του ΟΠΕΚ+, δηλαδή Σαουδική Αραβία και Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν τους περιορισμούς στην προσφορά μέχρι το τέλος του έτους.
Φαίνεται πως µια σηµαντική µείωση της παραγωγής βάµβακος των ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετή για να ενεργοποιηθεί ένα έστω και συγκρατηµένο ανοδικό ράλι στις χρηµατιστηριακές τιµές βάµβακος, κάτι που θα µπορούσε να ξεκολλήσει και το ελληνικό σύσπορο από την περιοχή των 64 µε 66 λεπτών το κιλό, στην οποία κινείται εδώ και αρκετές εβδοµάδες.
Μασάζ αντοχής στις πιέσεις που ασκεί τον τελευταίο καιρό η γαλακτοβιομηχανία, αποτέλεσε η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά, με εκπροσώπους κυρίως από τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και με θέμα τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτόν τον καιρό για τις τιμές στο πρόβειο και γίδινο γάλα, εν όψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.
Στροφή στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, ιδίως από τρίτες χώρες, αποτυπώνουν τα στοιχεία 8μήνου που συγκεντρώνει ο Incofruit Hellas, σε μια εξέλιξη που δείχνει έναν διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό της εγχώριας παραγωγής ειδικά στην περίπτωση της καλλιέργειας πατάτας, ντομάτας, κρεμμυδιού.
Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές δημητριακών, στον απόηχο της αναποτελεσματικής έκβασης του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας-ΟΗΕ και Ρωσίας για το άνοιγμα του θαλάσσιου διαδρόμου εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Πιθανό το ενδεχόμενο πτωτικών πιέσεων στην τιμή καλαμποκιού αναφέρει το σχόλιο της Τράπεζας Πειραιώς στο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, με την ανάλυση να αποτυπώνει μεν το θετικό πρόσημο στην τιμή βάμβακος τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι ανησυχίες γύρω από την κατανάλωση της Κίνας, καθιστούν την αγορά εν δυνάμη πτωτική.
Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας συναντώνται τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η συμφωνία για τα σιτηρά, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν να ανησυχεί τις αγορές, ειδικά στην Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ένα πτωτικό σπιράλ, καθώς σε επίπεδο εξαγωγών και διεθνών διαγωνισμών, οι ευρωπαϊκές προελεύσεις δείχνουν να ηττούνται κατά κράτος από τις ρωσικές.
Σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό µε το οποίο έκλεισε το πρώτο κοµµάτι της εµπορικής περιόδου σκληρού σίτου γίνεται η επανεκκίνηση της αγοράς µετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, µε τις τιµές στα εµπορικά κέντρα της Ευρώπης να γράφουν σηµαντικές απώλειες που φτάνουν τα 60 ευρώ ο τόνος.