Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

8089394257_2d3af25de4_o

Υπερβολικές εισαγωγές σιτηρών και δη καλαμποκιού από την Ουκρανία καταγγέλλει η Πολωνία στις Βρυξέλλες, ζητώντας να περιοριστεί ο όγκος των εισαγωγών από την χώρα αυτή και να διενεργηθούν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι Ουκρανοί παραγωγοί εφαρμόζουν τα αυστηρά πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

l_5

Το παρθένο ελαιόλαδο, οι ελιές και τα ψάρια, είναι τα τρία πιο κρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα του εγχώριου αγροδιατροφικού τομέα, με τα δύο πρώτα μάλιστα να εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές, διότι οι εξαγωγές τους τείνουν αυξανόμενες. Αντιστοίχως, το εξευγενισμένο ελαιόλαδο κυρίως και στη συνέχεια τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα, εξάγονται σε μικρότερες μεν ποσότητες προς το παρόν αλλά διαθέτουν ελπιδοφόρα προοπτική καθώς οι εξαγωγές τους αυξάνονται διαρκώς και με καλό ρυθμό.

seve

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές του νομού Ροδόπης, στη διάρκεια του 2018, διατηρώντας έτσι το θετικό πρόσημο στην πορεία τους, αλλά και πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εισαγωγές «φρέναραν» σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

1-mark-price

Το λιανεμπόριο υποχρεώθηκε να αγκαλιάσει ψηφιακά λόγω μιας εισόδου της Amazon στα τρόφιμα, που διαλύει σύνορα. Τώρα είναι η σειρά της γεωργίας να απευθυνθεί συλλογικά στις αγορές για ψηφιακή αναβάθμιση που θα την κρατήσει στο νέο περιβάλλον

satolias_4

Όσο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο παράκαμψης του δασμού 25% στην φέτα, οι αμερικανικές εταιρείες πιέζουν από την πλευρά τους την ελληνική βιομηχανία ώστε να απορροφήσει αυτή το κόστος επιβάρυνσης, σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

26-31_6

Με τις τιµές παραγωγού σε κάποιες περιοχές να «τσιµπάνε» από 5% έως και 20% σε σχέση µε πέρυσι, αλλά και µε σηµαντικά χαµηλότερο τονάζ, λόγω κατά τόπους προβληµάτων στην περίοδο της ανθοφορίας και ζηµιών από τις χαλαζοπτώσεις, «έπεσε η αυλαία» στη συγκοµιδή του µήλου, δίδοντας τη σκυτάλη, εφεξής, στο κοµµάτι της εµπορίας.

kapnos_7

Από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό υψηλότερα από πέρυσι, που ήταν µια πάρα πολύ κακή χρονιά, αναµένεται να διαµορφωθεί το στήσιµο για τη φετινή παραγωγή καπνού «Μπασµά», αλλά και πάλι αυτή η αύξηση δεν φαίνεται ικανή να κρατήσει ζεστούς τους καλλιεργητές, αφού ουσιαστικά οι τιµές είναι αντίστοιχες µε εκείνες του 2017.

Στα επίπεδα πρωτεΐνης παίζονται οι τιμές στο σιτάρι

Άλλη µία άνοδος της τάξης των 10 ευρώ ο τόνος ανακοινώθηκε αυτή την εβδοµάδα στη Φότζια, µε την τιµή για τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια να φτάνει αισίως τα 285 µε 290 ευρώ ο τόνος. Αν αφαιρέσουµε τα µεταφορικά, αυτό σηµαίνει ότι η τιµή για τον Έλληνα παραγωγό µπορεί εύκολα να πιάσει ακόµα και 27 λεπτά το κιλό.

deutero_8

∆υσκολίες ακόµη και στο να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους παρουσιάζει η φετινή χρονιά για τους αµυγδαλοπαραγωγούς, αφού άφησε χωρίς καρπό τα περισσότερα κλαδιά. Κοντά στο 1/10 των αποδόσεων της προηγούµενης χρονιάς, 2018-2019 υπολογίζεται ο όγκος της παραγωγής, µε την τιµή να έχει µεν αυξηθεί για το άσπαστο αµύγδαλο από τα 2,20 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι στα 3 ευρώ, ωστόσο η διαφορά αυτή να µην είναι σε καµία περίπτωση ικανή να καλύψει τη ζηµιά.

oooo

Με προσανατολισµό να πουλήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα φαίνεται πως πρέπει να κινούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι έµποροι που έχουν κρατήσει το σιτάρι τους. Κι αυτό γιατί το σκληρό σιτάρι τις τελευταίες εβδοµάδες έχει κάνει µια ανοδική πορεία, ενώ το γεγονός ότι στις 23 του µήνα η λίστα της Φότζια δεν άλλαξε τιµές, οδηγεί µια µερίδα αναλυτών να θεωρούν πως πλησιάζει το «ταβάνι» στην τροχιά ανόδου που χαράσσει το προϊόν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι όσοι παραγωγοί και έµποροι έχουν κρατήσει σκληρό σιτάρι στις αποθήκες τους, και λογικά πήραν όλη την «άνοδο» µέχρι τώρα, δεν υπάρχει λόγος να περιµένουν ρισκάροντας για άλλα 5 ευρώ ο τόνος.

36_9

Το βαµβάκι θα µπορούσε να δει µια αύξηση στο εύρος τιµών για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου κοντά στα 68,35 µε 68,60 σεντς ανά λίµπρα το προσεχές διάστηµα από τα 64,75 µε 65,55 σεντς που είναι τελευταία, µε τους περισσότερους αναλυτές να περιγράφουν µια ανοδική αγορά, επικαλούµενοι τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και τα θεµελιώδη της αγοράς. Σην Ελλάδα οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα 69 σεντς, που δίνουν 45 λεπτά για το σύσπορο. 

26-31_5

«Παράθυρο» ευκαιρίας, ικανό να κάνει τα σχεδόν 65 λεπτά το κιλό που έπιασαν οι παραγωγοί την «ονειρική» σεζόν του 2017 να µοιάζουν λίγα, ανοίγεται φέτος, υπό προϋποθέσεις, για το πράσινο ελληνικό ακτινίδιο της ποικιλίας Hayward, που άρχισε να συγκοµίζεται στις 15 Οκτωβρίου. Οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον µοιάζουν ιδανικές για να κερδίσει µερίδια το ελληνικό ακτινίδιο και να ανεβάσουν την τιµή παραγωγού ακόµη και στα επίπεδα των 80 λεπτών το κιλό, παραδέχονται έµπειροι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους και συνήθως είναι πολύ µετρηµένοι στις εκτιµήσεις που διατυπώνουν.

Vodino-kraes-vector

Τέσσερις μονάδες επεξεργασίας βόειου κρέατος σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα, ενώ αναμένεται να εγκριθούν και άλλες. Οι πρώτες αποστολές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

36_pin_12

Με το «αριστερό» ξεκίνησε η φετινή εµπορική σεζόν στο σταφύλι της ποικιλίας Crimson Seedless, για αρκετούς παραγωγούς στα παραγωγικά κέντρα της Πιερίας και της Πέλλας, αφού υπήρξε σηµαντική µείωση της παραγωγής, έως 40% κατά περίπτωση, ενώ και οι τιµές «παλεύουν» να σπάσουν το φράγµα του 1 ευρώ το κιλό, αλλά πλην κάποιων εξαιρέσεων δεν τα καταφέρνουν.

navalines_2

Η αγορά διψάει για φρέσκο πορτοκάλι σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη αλλά και πιο κεντρικά, σε χώρες στις οποίες εξάγεται η ελληνική ναβαλίνα, διαμορφώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την εμπορική πορεία του προϊόντος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία