Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

3-pinakas-xoirina

Συνολικά 150 µε 200 εκατ. χοίρινα πρόκειται να πεθάνουν ή να θανατωθούν στην Κίνα, επειδή έχουν µολυνθεί µε την ασθένεια της πανώλης, ή στις προσπάθειες περιορισµού αυτής, εκτιµούν οι αγροτικοί αναλυτές της ολλανδικής αγροτικής τράπεζας Rabobank.

STNMTZ_20130911_19384

Οι μεγάλες μειώσεις εισαγωγών Αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, η στροφή της Κίνας σε άλλους προμηθευτές από Ν.Αμερική και Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η πιθανή επανέναρξη συνεργασίας Κίνας-Αμερικής, που αν συμβεί θα σημάνει πάλι εισαγωγές από ΗΠΑ, ταρακουνάνε το παγκόσμιο εμπόριο. Οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και εκατομμύρια τόνοι προϊόντων παίζουν «τραμπάλα» όσον αφορά τις αγορές που θα καταλήξουν.

chs_port_in_constanta_romania

Αυξάνει η Ρωσία το δυναμικό της για εξαγωγή σιτηρών. Αυτό το έτος, η εφαρμογή τριών μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή τερματικών σταθμών σιτηρών θα ξεκινήσει στην περιοχή Rostov. Πρόκειται για κατασκευή συμπλεγμάτων για την παραλαβή και τη μεταφορά σιτηρών και μέσω θαλάσσης, τα οποία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στους θαλάσσιους λιμένες Azov και Taganrog, στη Νότιο Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα.

europeexports

Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2019 αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά για να φθάσει στα 11,2 δισ. ευρώ, ενώ το άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών αγγίζει τα 22 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1 δις συγκριτικά με την μηνιαία εμπορική αξία που επετεύχθη τον Ιανουάριο του 2018. Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν επίσης στα 10,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, που υπογραμμίζει μάλιστα πως η Ένωση μείωσε τις εισαγωγές σιταριού και ρυζιού.

sugar_3

Οι τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ μοιάζει να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά της περσινής χρονιάς, την ώρα που οι τιμές στoν υπόλοιπο κόσμο δέχονται πιέσεις, επιφέροντας βελτίωση στις ευρωπαϊκές εισαγωγές σε μια από τις λίγες περιοχές όπου η παραγωγή σημειώνει πτώση.

pinakas-stari

Η συνολική παραγωγή σιτηρών κατά την επερχόμενη περίοδο 2019/20 αναμένεται να ανακάμψει κατά 50 εκατ. τόνους, ωστόσο τα τελικά αποθέματα θα μειωθούν κατά 28 εκατ. τόνους, αφού η κατανάλωση θα βρεθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2204 εκατ. τόνων όταν φέτος η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 2153 εκατ. τόνους.

cotton_2

Μια καλή ευκαιρία να πουληθούν αποθέµατα ελληνικού βαµβακιού σε τιµές πάνω από 82 σεντς ανά λίµπρα, µε τη βοήθεια του ευνοϊκού δολαρίου, δίνει αυτό το διάστηµα η διεθνής αγορά.  Άλλωστε, το χρηµατιστήριο ενισχύεται από τώρα, όσο η αγορά αναµένει λύση στον εµπορικό πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιµές Μαΐου ‘19 έχουν φτάσει στο υψηλότερο σηµείο από την αρχή του έτους, γεγονός που εν τω µεταξύ προκάλεσε εν µέρει την αποχή των κλωστηρίων από τις αγοραπωλησίες. Πάντως, οι πιο πρόσφατες πράξεις για τα ανοιχτά συµβόλαια βάσει Μαΐου ή Ιουλίου ’19 έγιναν στα 82 σεντς ανά λίµπρα, που ισοδυναµεί µε 1,60 ευρώ το κιλό.

35

Με αποθέµατα που θα διαρκέσουν στην καλύτερη περίπτωση µέχρι το τέλος της άνοιξης, ενώ τα προηγούµενα χρόνια έφταναν µέχρι και τον Οκτώβριο συνεχίζεται µε το σταγονόµετρο η εµπορία της επιτραπέζιας ελιάς Αµφίσσης.

eksagoges_site

Το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για της εξαγωγές του κλάδου των τροφίμων και ποτών σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ γα το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας στον κλάδο αυτόν.

sitari2_2

Λιγοστές εµπορικές πράξεις και ησυχία χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ηµέρες την αγορά σκληρού σίτου στη χώρα µας, µε τα βλέµµατα να είναι στραµµένα στην πορεία της νέας σοδειάς. Από την αρχή του έτους σηµειώθηκαν αρκετοί διαγωνισµοί από Τυνησία και Αλγερία, οι οποίοι καλύφθηκαν και µε ελληνικό προϊόν.

52_pin_3

Στην Ελλάδα ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπώρησαν τα ελαιόδεντρα, στη Γαλλία έβρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε, στις ΗΠΑ ο καύσωνας ήταν το σηµαντικότερο πρόβληµα. Ακόµα, στην Ισπανία και την Αυστραλία η ξηρασία χτύπησε, µε την πρώτη να διασώζεται µέσω της άρδευσης που χρόνο µε το χρόνο γίνεται δυσκολότερη. Τέλος στην Ιταλία, την ελαιοκοµική περίοδο 2018-2019 συνέβησαν όλα τα παραπάνω.

silo_crystal_coop

Περαιτέρω μείωση παρατηρείται στις τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι. Κατά μέσο όρο, το σιτάρι για άλεσμα έκλεισε την εβδομάδα φθηνότερο ακόμη $ 3-5/MT FOB, τόσο στα μεγάλα, όσο και στα μικρά λιμάνια για τις παραδόσεις Μαρτίου-Απριλίου.

Illinois-Chicago-Chicago-Board-of-Trade-Building-1440x961

Η τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού, στο χρηματιστήριο σιτηρών του Σικάγο, αυξήθηκε την Πέμπτη και επρόκειτο να ανέβει κι άλλο εν μέσω προσδοκιών κάλυψης των συμβολαίων βραχείας εκπλήρωσης από τα κεφάλαια. Άφθονες παγκόσμιες προμήθειες όμως, κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα, διατήρησαν ένα πλαφόν στις τιμές. Το καλαμπόκι και οι σπόροι σόγιας είναι σε ανοδική πορεία, με τις τιμές να υποστηρίζονται από καθυστερήσεις φύτευσης στις κεντροδυτικές ΗΠΑ.

36_pin_7

Η πρόσφατη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού σιταριού στο κομμάτι των εξαγωγών, αποτυπώνεται στα στατιστικά του USDA, το οποίο αναθεώρησε προς τα πάνω τον όγκο των συνολικών αποστολών σιταριού από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι οποίες κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα φτάσουν τους 23 εκατ. τόνους.

22_2

Ένα βήµα πριν πιάσει τα υψηλά από την αρχή του έτους βρίσκεται η χρηµατιστηριακή αγορά βάµβακος, µε την ανάκαµψη να πυροδοτείται αφενός από το καλύτερο κλίµα στις διαπραγµατεύσεις για τον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας και αφετέρου από τη δραστηριότητα στη φυσική αγορά. Μάλιστα, στην αγορά µας οι τελευταίες πωλήσεις, που αφορούν φιξαρίσµατα παλιών συµβολαίων, έγιναν στα επίπεδα των 80-81 σεντς ανά λίµπρα, που σηµαίνει 1,58 ευρώ το κιλό για πολύ καλές φετινές ποσότητες βάµβακος.

IMG_4921-___

Οι υψηλές τιμές των σιτηρών μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής των ζαχαροτεύτλων το 2019/2020 στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, κλπ) και αύξηση των διεθνών τιμών αναφέρει η επικεφαλής αναλύσεων της κοινοπολιτείας Sucden Marina Sidak στο διεθνές συνέδριο «Sugar World 2019».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία