Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Εμπορεύματα

ryzi_karolina_allonistiki

Με 27 λεπτά το κιλό στις µεσόσπερµες και τις µακρύσπερµες ποικιλίες και 35 λεπτά για την Καρολίνα, κάνει ποδαρικό η εµπορική σεζόν 2018 - 2019 στο ελληνικό ρύζι, µετριάζοντας την απογοήτευση των παραγωγών από τις στρεµµατικές αποδόσεις, που είναι χαµηλότερες από 15% έως 20% στον κάµπο της Θεσσαλονίκης και φτάνουν µέχρι 50% στις Σέρρες, όπως δείχνει το «ταµείο» του φετινού αλωνιού.

vamvaki_site_thema_panagou

Άλλοθι στην κακή χρηματιστηριακή συγκυρία και στις  καλές στρεμματικές αποδόσεις των βαμβακιών, βρίσκουν από ότι φαίνεται οι εκκοκκιστές για να κρατήσουν το σύσπορο κάτω από τα 55 λεπτά το κιλό. Αυτό όμως που προκαλεί οργή στους παραγωγούς είναι η συστηματική προσπάθεια μετακίνησης των εκκαθαρίσεων σχεδόν ένα χρόνο πίσω. Έτσι αντί για προπωλήσεις που γίνονται σε προηγμένες χώρες και αγορές, εδώ έχουμε μεταχρονολογημένες εκκαθαρίσεις, δηλαδή μεταπωλήσεις. Εν τω μεταξύ κάλμα φαίνεται να επικρατεί στην αγορά του σκληρού σιταριού με τους έμπορους και τους παραγωγούς  να δηλώνουν ότι «αν δεν δούµε καράβι στο λιµάνι για εξαγωγή, δεν γίνεται τίποτα».

dimitriaka_pinakas_site

Η σημαντική πτώση 8% της παραγωγής δημητριακών, με το σιτάρι να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας, που αποδίδεται στις συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι, βρίσκεται ψηλά στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για τα αγροτικά προϊόντα το 2018-2019.

sitari6

Το σκληρό σιτάρι είναι µεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα µας, καθώς απασχολεί σταθερά, εδώ και χρόνια, περισσότερα από τρία εκατοµµύρια στρέµµατα. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο καλλιεργήθηκαν περί τα 3,2 εκατ. στρέµµατα εκ των οποίων µάλιστα τα µισά, ήτοι 1,6 εκατ. στρέµµατα, µε πιστοποιηµένο σπόρο.

grafima_xirino_auxisi

Αύξηση 30,9% γνώρισε η τιµή του χοιρινού κρέατος στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µέσα σε ένα µήνα, µε την τιµή να κλείνει στα 51,55 σεντς ανά λίµπρα στις 30 Αυγούστου, ενώ µέχρι τις 4 Οκτωβρίου άγγιξε τα 67,50 σεντς ανά λίµπρα.

sitari2_triti_xronia_diskola

Τρίτη χρονιά στα δύσκολα κινείται το σκληρό σιτάρι, γεγονός που αναστέλει τη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παραγωγής στη χώρα μας. Θετικά σημάδια δίνουν, προς το παρόν, μόνο τα προγράμματα συμβολαιακής με τις βιομηχανίες ζυμαρικών.

igc-pin

Μειωμένη εκτιμάται στην τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Σιτηρά (IGC) η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την εμπορική περίοδο 2018/19. Σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή υπολογίζεται στους 2,072 εκατομμύρια τόνους δηλαδή 41 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από την προηγούμενη σεζόν.

cotton_pinakas-new

Κατά 2% θα μειωθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις παγκοσμίως την περίοδο 2018/2019, σύμφωνα με την νέα έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Βαμβάκι (ICAC), μέσα στην οποία γίνεται ακόμα λόγος για μείωση της συνολικής παραγωγής αλλά και των αποδόσεων ανά εκτάριο. Από την άλλη η κατανάλωση αυξάνεται κατά περίπου 700.000 τόνους

german_minister_agriculture

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έπειτα από συνάντηση στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), συμφώνησαν με την διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου της ΕΕ, πάνω στην πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τις πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, ανάμεσα σε μικρούς αγρότες και μεταποιητές και τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους.

chicago_board_trade_2

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι κερδοσκόποι στο χρηματιστήριο του Σικάγο, που  είχαν ξεκινήσει να αντιστρέφουν την έντονα πτωτική τάση στις τιμές των μελλοντικών συμβολαίων καλαμποκιού και σόγιας, όμως για μια ακόμα φορά τα νούμερα που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), έκοψε τον αέρα στα πανιά τους.

stock_market_cotton

Μια ανάσα από τα 60 λεπτά απέχει η τιμή παραγωγού για το σύσπορο βαμβάκι, με τις προσφορές των εκκοκκιστών για τις πρώτες παραδόσεις να ποικίλουν μεν αλλά να παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί αυτή τη φορά, είναι μια σημερινή τιμή βάσης γύρω στα 55 λεπτά το κιλό, πάνω στην οποία οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις υπόσχονται επί πλέον μια πρόσθετη τιμή 3-4 λεπτά το κιλό όταν έρθει η ώρα της εκκαθάρισης.  

vamvaki_eboreumata_60

Σε λεπτό σκοινί ισορροπεί το σκληρό σιτάρι, µε τη ζήτηση για εξαγωγή να είναι σχεδόν ανύπαρκτη και την εσωτερική αγορά να παλεύει να διατηρήσει τα 20 λεπτά, παρά τη µικρή πίεση. «Περιµέναµε να δείξει κάτι ο Σεπτέµβριος, αλλά τα πράγµατα δεν είναι καλύτερα», λέει στην Agrenda ο Σάββας Παυλίδης της οµώνυµης εταιρείας, που κινείται µε πράξεις εντός Ελλάδας, καθώς δεν βλέπει φως στις εξαγωγές, καθώς οι πιο πρόσφατες πωλήσεις γίνονται στα επίπεδα των 215 ευρώ ο τόνος Fob ελληνικό λιµάνι.

o_kosmos_tou_galaktos

Η ανάπτυξη της ζήτησης γάλακτος έως το 2030 εκτιµάται στους 304 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα παραγωγή στις ΗΠΑ επί τρία. Την ίδια ώρα, οι βραχυπρόθεσµες προβλέψεις δείχνουν ότι οι φάρµες θα µειωθούν αλλά θα αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο σε όσες αποµείνουν και η παραγωγή γάλακτος ανά µονάδα θα διευρυνθεί 54%.

elstat-gi

Μέσα σε δύο χρόνια η έκταση της καλλιεργούµενης γεωργικής γης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 2,3%, σύµφωνα µε στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, υποδεικνύοντας µια τάση συρρίκνωσης του τοµέα, που µένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία των επόµενων ετών.

silo1

Με εμπορικές πράξεις σε διεθνές επίπεδο που πιέζουν το σκληρό σιτάρι, σκαμπανεβάσματα στην τιμή και στόχο να κρατηθεί το 20άρι πορεύονται αυτές τις μέρες παραγωγοί και έμποροι. Αφενός ο διαγωνισμός της Τυνησίας που πάγωσε την αγορά και αφετέρου οι εξελίξεις για τη σοδειά του Καναδά αντανακλούν μια επερχόμενη πίεση στις τιμές παραγωγού, την οποία δεν θα αποφύγουν να καταγράψουν και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και οργανώσεις στα τιμολόγια προς τους καλλιεργητές.

elia_grafima

«Ράλι» τιµών χωρίς προηγούµενο, εδώ και χρόνια, έχει «πυροδοτήσει» η µεγάλη έλλειψη πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, µε την τιµή στις 13 Σεπτεµβρίου να έχει «σκαρφαλώσει» ήδη στα 1,50 ευρώ το κιλό για τα 110 τεµάχια και µε τις φήµες στα πόστα να οργιάζουν ότι θα φτάσει τα 1,60 ευρώ το κιλό.

Σκαρφάλωσε στα 1,50 ευρώ η λειψή φέτος πράσινη ελιά της Χαλκιδικής

«Ράλι» τιμών χωρίς προηγούμενο, εδώ και χρόνια, έχει «πυροδοτήσει» η μεγάλη έλλειψη πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με την τιμή το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου να έχει «σκαρφαλώσει» ήδη στα 1,50 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια και με τις φήμες στα πόστα...

Απραξία και μάγκωμα προς το παρόν στο βαμβάκι

Ασυνήθιστη ησυχία, πρώτη φορά στα χρονικά, επικρατεί στη φυσική αγορά για το βαµβάκι, καθώς παλαιότερα αυτή την περίοδο είχαµε ήδη πολλές «κρούσεις» από Τουρκία και Άπω Ανατολή για άµεσες φορτώσεις µέσα στον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία