BACK TO
TOP

Κηπευτικά

21_pin_25

Αφετηρία µε ελαφρώς καλύτερες τιµές σε σχέση µε πέρυσι (από 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό) κάνει η φετινή εµπορική περίοδος για τους παραγωγούς θερµοκηπιακής ντοµάτας στην Κρήτη, µε το ρυθµό συλλογής να βαίνει από δω και πέρα αυξανόµενος, εξηγεί στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ανατολή Γ. Καραλάκης.

35_pin_7

Ορµώµενοι από τις αρνητικές επιδόσεις που εγκλώβισαν την ανοιξιάτικη πατάτα σε εύρος τιµών κάτω των 20 λεπτών το κιλό, οι διακινητές επιχειρούν να µεταφέρουν τις τιµολογήσεις αυτές και στην παραγωγή των βορειότερων περιοχών της χώρας που το τελευταίο διάστηµα βγήκαν στην αγορά.

πατατοκαλλιεργεια

Σήµα κινδύνου ακόµα και για την ύπαρξη της πατατοκαλλιέργειας στη Νάξο, εκπέµπει η φετινή χρονιά και ο τρόπος µε τον οποίο εξελίσσεται η αγορά, βάσει της πολιτικής των ντόπιων διακινητών, σε ένα προϊόν το οποίο χαίρει µεγάλης εκτίµησης από τους καταναλωτές πανελλαδικά.

12-13_1__2

Στα πατατοχώραφα των Ψαχνών Ευβοίας, βρέθηκε η ερευνητική οµάδα της Teofert ΑΕ, στις 24-26 Ιουνίου για την ολοκλήρωση του πειράµατος αγρού µε τη συγκοµιδή και για τη διερεύνηση µιας ολοκληρωµένης λύσης στη θρέψη της πατάτας, περιλαµβάνοντας βασικά και επιφανειακά λιπάσµατα. Το φθινόπωρο του 2019 η εταιρεία ΤΕΟFERT αποφάσισε να στήσει έναν δικό της µόνιµο πειραµατικό αγρό, έκτασης 10 στρεµµάτων στην περιοχή της Εύβοιας, για τη συνεχόµενη διεξαγωγή πειραµάτων αγρού σε διαφορετικές καλλιέργειες.

Patata-sygomidi

Αντιμέτωποι με ένα καινούργιο φαινόμενο σε ότι αφορά στην λειτουργία της αγοράς, βρίσκονται αυτές τις μέρες οι καλλιεργητές πατάτας Νάξου, ενός προϊόντος που έχει καταξιώσει τη φήμη του και το οποίο είναι περιζήτητο από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και φυσικά από τους καταναλωτές.

20190530_192900

Σε  δυσμενή  θέση  εξαιτίας  της υστέρησης  των  εξαγωγών,  της  κατακόρυφης  μείωσης  της  κατανάλωσης  λόγω  της αναστολής λειτουργίας ξενοδοχείων και υπηρεσιών εστίασης και φυσικά των πιέσεων που δέχονται εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενης πατάτας - κυρίως από την Αίγυπτό που έχουν κατακλύσει την εγχώρια αγορά – εστιάζει ο Αγροτικός Σύλλογος Λακκόπετρας στη Δυτική Αχαΐα, ζητώντας μέτρα στήριξης της καλλιέργειας από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Οψι_ιση_παραγωγης_τουλαχιστον

O βροχερός καιρός πάει πίσω τις σπορές µειώνοντας τις ελπίδες για µία συγκοµιδή τον Αύγουστο. Καλό σηµάδι ενόψει της φετινής σοδειάς οι άδειες αποθήκες µετά το «µπαµ» στη ζήτηση το Μάρτιο.

25-32_3

Τις εκτιµήσεις ότι η εαρινή συγκοµιδή πατάτας θα δηµιουργούσε συνθήκες υπερπροσφοράς του προϊόντος, ως αποτέλεσµα µιας καλής διετίας για την καλλιέργεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ήρθε να ανατρέψει η κρίση του κορωνοϊού. Σήµερα και σε µία αγορά που επιστρέφει µαζικά στην κατανάλωση πατάτας ως ένα από τα σύµβολα της παλιάς καλής διατροφής, η διάθεση των 100.000 τόνων της φετινής εγχώριας εαρινής παραγωγής αναµένεται να είναι δυναµική.

maxresdefault_33

Επανέρχεται δυναμικά το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της εαρινής πατάτας, μετά την καλή διετία που έχει διαγράψει η αγορά του προϊόντος διεθνώς αλλά και στη χώρα μας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή και να έχουν μεγαλώσει κάπως τα αποθέματα.

ffff_AGROTICA-2020-NOMIKOS-NTOMATOPARAGOGOS

Υπό πίεση τελεί ο κλάδος της βιοµηχανικής ντοµάτας στη χώρα µας, γεγονός το οποίο υποχρέωσε πριν από λίγο καιρό τον  Όµιλο Νοµικού να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας µιας από τις καλά οργανωµένες µονάδες παραγωγής ντοµατοπελτέ που διέθετε στην περιοχή της Κωπαΐδας.

potatoprod

Αγοράζουν εισροές χωρίς ΦΠΑ, έχουν αποδόσεις που φτάνουν τους 6 τόνους το στρέµµα, πωλούν µε συµβόλαια, δανείζονται µε 3%, καλλιεργούν µόνο πιστοποιηµένο σπόρο πρώτης γενιάς και δεν πληρώνουν ασφάλιστρα εφόσον το επιθυµούν.

32223766236_76904a9457_o

∆εν έχει αποτυπωθεί στην τιµή παραγωγού η δυναµική της πατάτας στις αγορές της Αν. Ευρώπης, χώρες µε προβλήµατα ξηρασίας στην παραγωγή τους και στις οποίες το ελληνικό προϊόν εξάγεται, µε αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να προσεγγίζουν τα δεδοµένα των ετών πίσω από την περίοδο 2018/19.

2-Skordo-pin

Με άνοδο µέχρι και 40% των στρεµµατικών αποδόσεων, που επιτρέπει στους παραγωγούς να καλύψουν την εισοδηµατική απώλεια από τις ελαφρώς χαµηλότερες τιµές, από 10 έως και 20 λεπτά το κιλό, σε σχέση µε τις περσινές, κάνει ποδαρικό η εµπορική σεζόν για το σκόρδο της Νέας Βύσσας, ενώ καλή πορεία κατέγραψε το προϊόν και στον Πλατύκαµπο.

3-Epitrapezia-ntomata

Ακριβές εισαγωγές από Σερβία, Πολωνία διπλασίασαν την τιμή στη ντόπια ντομάτα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Μικρότερες οι διαθέσιμες ποσότητες στην αγορά, ενώ φαίνεται να τελείωσαν και οι θερμοκηπιακές.

35_pin_2

Για 37,5 εκατοµµύρια τόνους βιοµηχανικής τοµάτας κάνει λόγο η τελευταία εκτίµηση της παγκόσµιας παραγωγής, πριν από την έναρξη της συγκοµιδής, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, µε τη χώρα µας να κατέχει σηµαντικό µερίδιο, χωρίς απώλειες στην καλλιέργεια, τουλάχιστον προς το παρόν και καιρικά φαινόµενα να δυσκολεύουν άλλες χώρες, όπως αναφέρεται σε έκθεση του tomatonews.com.

36_4

Η µέση απόδοση πατάτας στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 34.900 κιλά ανά εκτάριο, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση 14% σε σύγκριση µε πέρυσι, που υπολογίστηκε στα 30.600 κιλά ανά εκτάριο και κάτω από τον µέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (33.800 κιλά). Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση για την παρακολούθηση των γεωργικών πόρων, MARS, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την µεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση µε την προηγούµενη σεζόν καταγραφεί στη Γερµανία, µε ποσοστό 26%, αφού από τα 35.400 κιλά έφτασε τα 44.700 κιλά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία