Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαιώνες και Αμπελώνες

UNFAO1_1

Καθορισμό καθολικών οδηγιών για τη χρήση του υποκαπνισμού, εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για την ορθή αναγνώριση των εισβλητικών παθογόνων των φυτών και την αντίστοιχη αντίδραση και άλλα μέτρα ελέγχου θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ για μετρίαση των ζημιών στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή σε πρόσφατη συνάντηση στη Ρώμη. Συνολικά, ο FAO εκτιμά ότι μεταξύ 20 και 40% της ετήσιας παγκόσμιας φυτικής παραγωγής χάνεται από τα παράσιτα. Αυτό, μαζί με άλλες ασθένειες των φυτών, κοστίζει την παγκόσμια οικονομία περίπου 290 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Μόνο στην Ιταλία εκτιμάται ότι το βακτήριο Xylella έχει καταστρέψει 445.000 στρέμματα ελαιόδεντρων, με κόστος εκατομμυρίων ευρώ.

olove_1254

Στην Ελλάδα ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπώρησαν τα ελαιόδεντρα, στη Γαλλία έβρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε, στις ΗΠΑ ο καύσωνας ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ στην Αυστραλία η ξηρασία. Στην δε Ιταλία, όλα τα παραπάνω.

elaiolado_2

Περίεργους συνειρµούς φαίνεται να προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒΙΤΕΛ γύρω από το ύψος της φετινής παραγωγής ελαιολάδου που ρίχνουν ακόµα περισσότερο τις εκτιµήσεις, στους 140.000 τόνους, κάτι που ενδεχοµένως ανοίγει χώρο και για «παιχνίδια τιµών» σε βάρος των παραγωγών, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία επίσηµη πληροφόρηση ακόµα.  

eleolado_site

Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τα 2,83 ευρώ μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σημειώνοντας συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2018, μια πτώση 16%. Παρόμοια και στην Ισπανία, όπου η τιμή σταθεροποιήθηκε στα 2,65 ευρώ ανά κιλό, πτώση από έτος σε έτος κατά 27%.

edoee

Ως μια διέξοδο στα υφιστάμενα προβλήματα και στις αγκυλώσεις που παρουσιάζει η αγορά προέβαλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου Ελαιολάδου, την θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου από το ελαιουργείο μέχρι την τελική του διάθεση, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, Νίκο Αντώνογλου.

DSC_0220-2

Για έναν τρίτο γύρο επενδύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στην βιομηχανία ελαιολάδου της Τυνησίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Οργανισμός Τροφίμων (FAO), έπειτα από την έγκριση του τρίτου σταδίου ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης στη χώρα αυτή.

elawon

Στον 20ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου του Los Angeles, έναν από τους κορυφαίους στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέμπτο παγκοσμίως, όπου έλαβαν μέρος 530 δείγματα EVOO από όλα τα μήκη της Υφηλίου, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και επαγγελματισμού για την απονομή των μεταλλείων, η E-LA-WON βραβεύτηκε για το packaging με «bronze μετάλλιο», προσθέτοντας στη συλλογή της ακόμη μια τιμητική διάκριση για τις συσκευασίες της.

pinakas36

Λίγο η ευρωπαϊκή αγορά που δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου που βγήκαν μέσα στον Ιανουάριο, λίγο οι αρκετοί παραγωγοί που δεν πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές, η κινητικότητα του ελαιολάδου παραμένει υποτονική, με λιγοστές πράξεις και τις τιμές στα ίδια επίπεδα.

albantakis

Στήριγμα για το ελαιόλαδο και για τους αγρότες της Κρήτης αποτελεί η Cretan Mill και ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος μέσα από τις συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες του, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας, διαχρονικό, για τους ελαιοπαραγωγούς.

dsc_2071aaaa_20170218_1125394656

Για τα δεδομένα της εποχής, η ζήτηση ελαιολάδου μέχρι στιγμής, δεν είναι αυτή που αναμενόταν από τους παραγωγούς. Η μικρή και υποτονική κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου πιέζει περαιτέρω τις τιμές, που ήδη συναγωνίζονται στα χαμηλά, αδικαιολόγητα, αυτές της Ισπανίας.

panel_elaiolado

Το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ο Έλληνας παραγωγός, είναι η ποιότητα ανέφερε ο Άρης Κεφαλογιάννης από τη Gaea, αναλύοντας τις προκλήσεις από τις οποίες προσδιορίζεται η παρουσία του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.

OLIVE-CULTIVATION-IN-TURKEY-1

Η Τουρκία κατηγορείται ότι οικειοποιείται ελαιόλαδο Συρίας και το πουλά στην ΕΕ. Τα παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph το οποίο βασίζεται σε καταγγελία Ελβετού βουλευτή.  

4

Μπορούν δύο ελαιόλαδα που έχουν τις ίδιες χημικές ιδιότητες να είναι εντελώς διαφορετικά; Η απάντηση που μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη γευσιγνωσία είναι «ναι» σύµφωνα µε την Άννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαµάτας.

3

Στο ελαιόλαδο ο κανόνας λέει ότι οι ελιές μπαίνουν στη διαδικασία της έκθλιψης μαζί με τον πυρήνα τους. Τι γίνεται όμως όταν ο παραγωγός αποφασίζει να σπάσει αυτό τον κανόνα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκύπτει μία «γαστρονομική αποκάλυψη»!

eleolado_site

Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι το 2030, μέσω μιας ετήσιας αύξησης 1,3% στην παραγωγή μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν με εκτιμήσεις για την διαμόρφωση των αγορών και του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη δεκαετία.

4-Giorti-elias

Τα προβλήµατα που σηµάδεψαν την ελαιοπαραγωγή το τρέχον έτος, η διαχείριση των υποπροϊόντων επεξεργασίας της ελιάς (ελαιοπυρήνα και κατσίγαρου) και η χρησιµότητα της νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια της ελιάς, ήταν τα αντικείµενα που απασχόλησαν την επιστηµονική εσπερίδα µε τίτλο «Η ελαιοπαραγωγή στο τρέχον έτος-διαχείριση υποπροϊόντων παραγωγής ελαιολάδου», στα πλαίσια της 6ης Πανδηµοτικής Γιορτής Ελιάς του ∆ήµου Τεµπών, που πραγµατοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 ∆εκεµβρίου στο παλιό ∆ηµοτικό Σχολείο Γόννων.   

aopar

Αναφορά στη βουλή, βάση επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Τριχωνίδας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος με αφορμή τις ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής.

pinakas_3

Η συγκομιδή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να πλησιάσει προς το τέλος της σχεδόν σε όλες τις βασικές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με την ποιότητα να βελτιώνεται σε Λακωνία και Κρήτη, αφού ο το κρύο, ο αέρας και η βροχή ξεφόρτωσαν τα δέντρα από αρκετούς καρπούς χτυπημένους από ασθένειες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία