Νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα και νέοι κάτω των 40 ετών διατηρούν κριτήριο προτεραιότητας για τις νέες άδειες φυτεύσεων αμπελώνων, με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 10 Μαϊου.
Νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα και νέοι κάτω των 40 ετών διατηρούν κριτήριο προτεραιότητας για τις νέες άδειες φυτεύσεων αμπελώνων, με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 10 Μαϊου.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο πρώτος παραγωγός, εξαγωγέας και καταναλωτής ελαιολ...
Μια δύσκολη αλλά όχι απροσπέλαστη αγορά για το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί η Ινδία, δεδομέν...
Οψιμότερη εμφανίζεται η συγκομιδή επιτραπέζιου σταφυλιού στη χώρα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο...
Το πρώτο εξάμηνο της ελαιοκομικής περιόδου 2018/19 έκλεισε με τα ισπανικά ελαιοτριβεία να παράγουν 1,77 εκατ. τόνους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικο...
Αν και η Κομισιόν θεωρεί πως οι τιμές του ελαιολάδου βρίσκονται σε έναν σταθερό κύκλο σε κοινοτικό επίπεδο και δεν εντοπίζει καμία αδυναμία στην αγορά, δεσμεύτη...
Καθορισμό καθολικών οδηγιών για τη χρήση του υποκαπνισμού, εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για την ορθή αναγνώριση των εισβλητικών παθογόνων των φυτών και την...
Την επέκταση της απαγόρευσης των φυτεύσεων αμπέλου έως το 2050 αλλά και τη μη δυνατότητα δημιουργίας εθνικών αποθεματικών για τις νέες άδειες, που δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα 1 Απριλίου.
Όμοιες προσεγγίσεις ελαιοκομίας και μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, αποτελούν τα κοινά χαρακτηριστικά του κλάδου στις δυο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, οι οποίες με όχημα αυτό το θετικό επενδυτικό κλίμα κατάφεραν την αναβάθμιση της παραγωγής τους τόσο με όρους ποιότητας όσο και ποσότητας. Την ίδια στιγμή, πιο ανατολικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα, η παραδοσιακή ελαιοκομία επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου, αφήνοντας πίσω τις δυο χώρες και ενισχύοντας την ευπάθεια της παραγωγής.
Τα έως τώρα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη δείχνουν δυο αντίθετες μεταξύ τους τάσεις ανάμεσα στις βασικές ελαιοπαραγωγούς χώρες, όπου οι επιδόσεις σε Ιταλία και Ελλάδα μειώθηκαν απότομα όσο στις δυο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, αυξήθηκε εντυπωσιακά.
Τα κρίσιμα μεγέθη είναι αυτά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην ελληνική παραγωγή ελιάς Καλαμών αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές και μαζί με αυτήν, τις υψηλές τιμές που ανταποκρίνονται άλλωστε και στο αυξημένο κόστος παραγωγής της στη χώρα συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες που αυξάνουν συνεχώς την πίεση.
Αν και στις υπόλοιπες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, η παραγωγή ελαιολάδου δεν ήταν ικανοποιητική, η τιμή του προϊόντος συνεχίζει να πέφτει. Παραγωγοί και οι συν αυτώ απαιτούν η κατάσταση να διερευνηθεί.
Με το 7% του συνολικού όγκου εισαγωγών ελαιολάδου, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αποτελεί μια δυναμική και με πολλά περιθώρια αγορά για την ευρωπαϊκή παραγωγή, ειδικά έπειτα από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Τόκιο και τις Βρυξέλλες, η οποία πυροδότησε και μια αύξηση 18% των εισαγωγών ελαιολάδου μέσα στο πρώτο τρίμηνο της περιόδου 2018/19.
Τις δυνατότητες αξιοποίησης των καινοτόμων ιδεών που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα OLIVE CHALLENGE ανέλυσαν οι διακεκριμένοι εισηγητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, με θέμα: OLIVE CHALLENGE: Επενδύοντας στον Καινοτομία, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης FOODEXPO GREECE.
Στην Ελλάδα ο δάκος και το γλοιοσπόριο ταλαιπώρησαν τα ελαιόδεντρα, στη Γαλλία έβρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε, στις ΗΠΑ ο καύσωνας ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ στην Αυστραλία η ξηρασία. Στην δε Ιταλία, όλα τα παραπάνω.
Περίεργους συνειρµούς φαίνεται να προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒΙΤΕΛ γύρω από το ύψος της φετινής παραγωγής ελαιολάδου που ρίχνουν ακόµα περισσότερο τις εκτιµήσεις, στους 140.000 τόνους, κάτι που ενδεχοµένως ανοίγει χώρο και για «παιχνίδια τιµών» σε βάρος των παραγωγών, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία επίσηµη πληροφόρηση ακόµα.
Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τα 2,83 ευρώ μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σημειώνοντας συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2018, μια πτώση 16%. Παρόμοια και στην Ισπανία, όπου η τιμή σταθεροποιήθηκε στα 2,65 ευρώ ανά κιλό, πτώση από έτος σε έτος κατά 27%.
Χαμηλό 25ετίας χτύπησε η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγo για στέρεμα των αποθεμάτων μέσα σε μερικούς μήνες.
Ως μια διέξοδο στα υφιστάμενα προβλήματα και στις αγκυλώσεις που παρουσιάζει η αγορά προέβαλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου Ελαιολάδου, την θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου από το ελαιουργείο μέχρι την τελική του διάθεση, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, Νίκο Αντώνογλου.
Για έναν τρίτο γύρο επενδύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στην βιομηχανία ελαιολάδου της Τυνησίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Οργανισμός Τροφίμων (FAO), έπειτα από την έγκριση του τρίτου σταδίου ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης στη χώρα αυτή.
Στον 20ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου του Los Angeles, έναν από τους κορυφαίους στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέμπτο παγκοσμίως, όπου έλαβαν μέρος 530 δείγματα EVOO από όλα τα μήκη της Υφηλίου, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και επαγγελματισμού για την απονομή των μεταλλείων, η E-LA-WON βραβεύτηκε για το packaging με «bronze μετάλλιο», προσθέτοντας στη συλλογή της ακόμη μια τιμητική διάκριση για τις συσκευασίες της.
Λίγο η ευρωπαϊκή αγορά που δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου που βγήκαν μέσα στον Ιανουάριο, λίγο οι αρκετοί παραγωγοί που δεν πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές, η κινητικότητα του ελαιολάδου παραμένει υποτονική, με λιγοστές πράξεις και τις τιμές στα ίδια επίπεδα.
Στήριγμα για το ελαιόλαδο και για τους αγρότες της Κρήτης αποτελεί η Cretan Mill και ο Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Αλμπαντάκης, ο οποίος μέσα από τις συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες του, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας, διαχρονικό, για τους ελαιοπαραγωγούς.
Για τα δεδομένα της εποχής, η ζήτηση ελαιολάδου μέχρι στιγμής, δεν είναι αυτή που αναμενόταν από τους παραγωγούς. Η μικρή και υποτονική κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου πιέζει περαιτέρω τις τιμές, που ήδη συναγωνίζονται στα χαμηλά, αδικαιολόγητα, αυτές της Ισπανίας.
Το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει ο Έλληνας παραγωγός, είναι η ποιότητα ανέφερε ο Άρης Κεφαλογιάννης από τη Gaea, αναλύοντας τις προκλήσεις από τις οποίες προσδιορίζεται η παρουσία του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.