Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαιώνες και Αμπελώνες

DSC_0220-2

Για έναν τρίτο γύρο επενδύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στην βιομηχανία ελαιολάδου της Τυνησίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και ο Οργανισμός Τροφίμων (FAO), έπειτα από την έγκριση του τρίτου σταδίου ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης στη χώρα αυτή.

3

Στο ελαιόλαδο ο κανόνας λέει ότι οι ελιές μπαίνουν στη διαδικασία της έκθλιψης μαζί με τον πυρήνα τους. Τι γίνεται όμως όταν ο παραγωγός αποφασίζει να σπάσει αυτό τον κανόνα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προκύπτει μία «γαστρονομική αποκάλυψη»!

eleolado_site

Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι το 2030, μέσω μιας ετήσιας αύξησης 1,3% στην παραγωγή μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν με εκτιμήσεις για την διαμόρφωση των αγορών και του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη δεκαετία.

4-Giorti-elias

Τα προβλήµατα που σηµάδεψαν την ελαιοπαραγωγή το τρέχον έτος, η διαχείριση των υποπροϊόντων επεξεργασίας της ελιάς (ελαιοπυρήνα και κατσίγαρου) και η χρησιµότητα της νέας τεχνολογίας στην καλλιέργεια της ελιάς, ήταν τα αντικείµενα που απασχόλησαν την επιστηµονική εσπερίδα µε τίτλο «Η ελαιοπαραγωγή στο τρέχον έτος-διαχείριση υποπροϊόντων παραγωγής ελαιολάδου», στα πλαίσια της 6ης Πανδηµοτικής Γιορτής Ελιάς του ∆ήµου Τεµπών, που πραγµατοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 ∆εκεµβρίου στο παλιό ∆ηµοτικό Σχολείο Γόννων.   

aopar

Αναφορά στη βουλή, βάση επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Τριχωνίδας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος με αφορμή τις ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής.

pinakas_3

Η συγκομιδή μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να πλησιάσει προς το τέλος της σχεδόν σε όλες τις βασικές ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με την ποιότητα να βελτιώνεται σε Λακωνία και Κρήτη, αφού ο το κρύο, ο αέρας και η βροχή ξεφόρτωσαν τα δέντρα από αρκετούς καρπούς χτυπημένους από ασθένειες.

nm-xijinping-2911

Μετά από διαπραγματεύσεις διάρκειας δύο ετών, η Ισπανία προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών  στην Κίνα, η οποία υπεγράφη στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Σι Τζίπινγκ, στη χώρα της Ιβηρικής.

1-elies_mazema

∆υσµενείς επιπτώσεις σε όλο το φάσµα της παραγωγικής αλυσίδας και ιδιαίτερα στον εξαγωγικό προσανατολισµό των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, φαίνεται να επιφέρει η φετινή δύσκολη χρονιά για την ελαιοπαραγωγή.

stafida-korinthiaki

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 παρατείνεται η προθεσμία παράδοσης της ξηρής κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2018 από τους παραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

elaiolado_elies

Με τη συγκοµιδή να βρίσκεται στο απόγειό της στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ποιότητες δείχνουν σηµάδια βελτίωσης, ενώ ο καιρός των τελευταίων ηµερών φαίνεται πως δρόσισε και αναζωογόνησε τόσο τους ελαιώνες όσο και τους παραγωγούς.

antonoglou_kriti

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 η εναρκτήρια ημερίδα του έργου «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’», στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στα Χανιά.

elia_dakos

Τα αιτήματά τους για τις φετινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή δημοσίευσαν με ψήφισμά τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας που συγκεντρώθηκαν στο Καστόρι, μετά από πρόσκληση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου «Ο Κάστωρ». Μεταξύ αυτών οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να αποζημιώνεται και ο δάκος από τον ΕΛΓΑ.

12

«Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι ένα µεγάλο ατού για εξαγωγές καθώς είµαστε οι µόνοι που µε ασφάλεια µπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγµή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη», τονίζει ο Ελληνικός Σύνδεσµος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού, ζητώντας  να αυξηθούν οι δικλείδες προστασίας προκειµένου να µην ανατραπεί αυτή η συνθήκη.

olives-olive-slider-1272x821

Εμπορεύσιμα μεγέθη και ικανή ποσότητα σοδειάς, δείχνει η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η ζήτηση στην αγορά παραμένει ισχυρή, ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής όπου φέτος η παραγωγή ήταν λιγότερη από τη μισή.

17622103_1324860794277415_8567669267114615331_o

Για μεγάλες απώλειες στις φετινή ελαιοπαραγωγή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει οι  πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι   θα χαθούν από τις  τσέπες των ελαιοπαραγωγών περίπου  300 εκατομμύρια ευρώ.

2-Elies-kalamwn

Νέα αναστάτωση στον επιχειρηµατικό κόσµο της επιτραπέζιας ελιάς, έχει προκαλέσει η βούληση του υπουργείου να ξανανοίξει το θέµα του ΠΟΠ «ελιά Καλαµάτας», γεγονός που προέκυψε αιφνιδίως µετά την πρόσφατη συνάντηση του Σταύρου Αραχωβίτη µε ελαιοπαραγωγούς από τη Μεσσηνία. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο υπουργός αµέσως µετά τη σύσκεψη (Τρίτη 13 Νοεµβρίου) στην Αgrenda, µελετώνται τέσσερις προτάσεις για την τροποποίηση του πλαισίου για την ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας, οι οποίες θα συµπτυχθούν σε µία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες.

4-Elaiolado

Οι τιµές στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόµα, ενώ παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως είναι ακόµα νωρίς για κάτι τέτοιο, δεδοµένου ότι στην Ισπανία ξεκίνησαν τη συγκοµιδή αυτές τις µέρες, λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτή τη χρονιά οι ποσότητες ποιοτικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων ίσα που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιοµηχανίας και κατανάλωσης.

dakoktonia_apo_maio

Δύο βασικά θέματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας, το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τη φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια με επακόλουθο τη μειωμένη ποσοτικά αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου, συζητήθηκαν εκτενώς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, παραγωγούς από τη Μεσσηνία και την βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία