Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ελαιώνες και Αμπελώνες

eleolado_site

Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι το 2030, μέσω μιας ετήσιας αύξησης 1,3% στην παραγωγή μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν με εκτιμήσεις για την διαμόρφωση των αγορών και του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη δεκαετία.

antonoglou_kriti

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 η εναρκτήρια ημερίδα του έργου «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’», στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στα Χανιά.

elia_dakos

Τα αιτήματά τους για τις φετινές ζημιές στην ελαιοπαραγωγή δημοσίευσαν με ψήφισμά τους οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας που συγκεντρώθηκαν στο Καστόρι, μετά από πρόσκληση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου «Ο Κάστωρ». Μεταξύ αυτών οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να αποζημιώνεται και ο δάκος από τον ΕΛΓΑ.

12

«Η απουσία Xylella στην Ελλάδα είναι ένα µεγάλο ατού για εξαγωγές καθώς είµαστε οι µόνοι που µε ασφάλεια µπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγµή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη», τονίζει ο Ελληνικός Σύνδεσµος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού, ζητώντας  να αυξηθούν οι δικλείδες προστασίας προκειµένου να µην ανατραπεί αυτή η συνθήκη.

olives-olive-slider-1272x821

Εμπορεύσιμα μεγέθη και ικανή ποσότητα σοδειάς, δείχνει η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα η ζήτηση στην αγορά παραμένει ισχυρή, ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής όπου φέτος η παραγωγή ήταν λιγότερη από τη μισή.

17622103_1324860794277415_8567669267114615331_o

Για μεγάλες απώλειες στις φετινή ελαιοπαραγωγή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει οι  πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι   θα χαθούν από τις  τσέπες των ελαιοπαραγωγών περίπου  300 εκατομμύρια ευρώ.

2-Elies-kalamwn

Νέα αναστάτωση στον επιχειρηµατικό κόσµο της επιτραπέζιας ελιάς, έχει προκαλέσει η βούληση του υπουργείου να ξανανοίξει το θέµα του ΠΟΠ «ελιά Καλαµάτας», γεγονός που προέκυψε αιφνιδίως µετά την πρόσφατη συνάντηση του Σταύρου Αραχωβίτη µε ελαιοπαραγωγούς από τη Μεσσηνία. Σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο υπουργός αµέσως µετά τη σύσκεψη (Τρίτη 13 Νοεµβρίου) στην Αgrenda, µελετώνται τέσσερις προτάσεις για την τροποποίηση του πλαισίου για την ΠΟΠ ελιά Καλαµάτας, οι οποίες θα συµπτυχθούν σε µία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες.

4-Elaiolado

Οι τιµές στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόµα, ενώ παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως είναι ακόµα νωρίς για κάτι τέτοιο, δεδοµένου ότι στην Ισπανία ξεκίνησαν τη συγκοµιδή αυτές τις µέρες, λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτή τη χρονιά οι ποσότητες ποιοτικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων ίσα που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιοµηχανίας και κατανάλωσης.

dakoktonia_apo_maio

Δύο βασικά θέματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Μεσσηνίας, το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τη φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια με επακόλουθο τη μειωμένη ποσοτικά αλλά και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου, συζητήθηκαν εκτενώς με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, παραγωγούς από τη Μεσσηνία και την βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.

kegkerogloy1

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί που τρία χρόνια τώρα έχουν μειωμένη παραγωγή και εισόδημα.

ELIES_kontino

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, ότι έχει ήδη διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αίτημα για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου για την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, έλαβαν ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης, και εκπρόσωποι συνεταιρισμών του δήμου σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Pierluigi-Tosato-Deoleo3

Σε δίκτυο συµφερόντων της µεγάλης ισπανικής εταιρείας ελαιολάδου Deoleo περνάει, όπως όλα δείχνουν, η εµπορική διαχείριση της παραγωγής που θα συγκεντρώνει, αν όλα πάνε καλά, ο συνεταιρισµός Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου

Έκκληση για την τήρηση ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του Ελαιολάδου και ευχές για μια καλή ελαιοκομική περίοδο εκφράζουν τα μέλη του ΔΣ κι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ελαιολάδου - ΣΕΒΙΤΕΛ.

red-grapes-and-nonalcoholic

Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες απαίτησαν σωστό προγραμματισμό και καίριες αποφάσεις στη διαχείρισή τους καθώς αιφνιδίασαν μέρος των αμπελουργών. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τον φετινό τρύγο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, δίνοντας παράλληλα στοιχεία για την κάθε περιοχή ξεχωριστά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία