Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προγράμματα

beekeeper_3

Διπλασιάζεται στα 12.325.290 ευρώ ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος για καθένα από τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

image001_28

Σε νέα φάση δοκιµασίας εισέρχονται τα γνωστά προγράµµατα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να µην είναι σε θέση να αντιµετωπίσει αποφασιστικά το ζήτηµα και να στέλνει το θέµα… στις Βρυξέλλες.

image001_27

∆ύο µήνες πριν βγει στον αέρα η προκήρυξη, οι περισσότεροι µελετητές παρατηρούν σχετική συγκράτηση ενδιαφέροντος από την πλευρά των νέων εν δυνάμει δραστηριοποιούμενων στο χώρο να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι φάκελοι θα καλύψουν οριακά τα 420 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχει και η εκτίμηση που θέλει τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ από αγρότες κάτω των 40 ετών που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια τυπικής απόδοσης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε διπλάσιο αριθμό αιτήσεων (φάκελοι) απ' αυτόν που δύναται να ικανοποιήσει ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος Νέων Αγροτών.

70011690-young-corn-field-with-drip-irrigation-system-in-farm_2

Μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση οι αγρότες που αξιώνουν ένταξη στο μέτρο των αρδευτικών, με σχετική απόφαση που φέρει την υπογραφή του νέου γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, η οποία ακόμα προβλέπει πως η κατάθεση φυσικού φακέλου μπορεί να γίνει ως τις 12 Οκτωβρίου του 2021.

18-19_pin_8

Το Σεπτέµβριο θα προκηρυχθεί το πρόγραµµα Νέων Αγροτών µε κοινοτικούς πόρους κοντά στα 420 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο τα Σχέδια βελτίωσης µε 180-200 εκατ. ευρώ, διαβεβαίωσε από το βήµα της Βουλής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου

18-19b_817

Ακόµα ένα µικρό πρόγραµµα Leader για τις ανάγκες της µεταβατικής περιόδου 2021-2022 σχεδιάζουν οι διαχειριστικές αρχές µέσω του ΠΑΑ, ενώ παράλληλα κατανεµήθηκαν 50 εκατ. ευρώ κονδύλια σε θετικά αξιολογηµένες προτάσεις επενδύσεων ιδιωτών περασµένων προσκλήσεων. Μένει η συνολική έγκριση από την ΕΕ του φακέλου των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (9η τροποποίηση), που αναµένεται να γίνει από το ερχόµενο φθινόπωρο.

image001_25

Επανέρχεται στο καλεντάρι των προκηρύξεων το Μέτρο 8.1 ∆άσωση Γεωργικών Γαιών ενώ ήδη προχωρά ο επαναϋπολογισµός των τιµών ενίσχυσης παραγωγών για την εγκατάσταση, τη συντήρηση της φυτείας, την περίφραξη και την αναφύτευση, σύµφωνα µε απόφαση του γ.γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών, ∆ηµήτριου Παπαγιαννίδη.

image001_10

Τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, ξεχώρισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόµου, απαντώντας για ακόµη µία φορά -αρνητικά- σε σχετική ερώτηση για την ένταξη των επιλαχόντων της περασµένης προκήρυξης.

agrotourismos_2

Τη χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων Leader και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση και την πληρωμή των ενταγμένων έργων ιδίως στο σκέλος που αφορά την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ίδρυση μικρών μονάδων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Λιακούλη και Απόστολος Πάνας.

fakelos_814

Τη δική τους προσέγγιση στα θέµατα χρηµατοδότησης της αγροτικής δραστηριότητας παρουσιάζουν οι µεγάλες εµπορικές τράπεζες, οι οποίες πλαισιώνουν δοκιµασµένα προϊόντα αγροτικής τραπεζικής µε νέες λύσεις εγγυηµένου επενδυτικού κεφαλαίου. Ιδιαίτερη φροντίδα καταγράφεται για τον κλάδο της αγροδιατροφής και για τους νέους αγρότες.

Drip_lll2

Την ανάγκη απλοποίησης του θεσµικού πλαισίου του Μέτρου επιδότησης για τα αρδευτικά συστήµατα, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως ένα µήνα µετά το άνοιγµα της προκήρυξης, στο πληροφοριακό σύστηµα δεν έχει καταγραφεί ούτε µία οριστικοποιηµένη αίτηση.

1-organicdays_4

Με κοινοτικούς πόρους που έχουν προβλεφθεί για διαρθρωτικά προγράμματα της ενδιάμεσης διετίας 2021-2022, δηλαδή μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν δύο νέες δράσεις που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα.

agriculture-tractor-botte-manure-tractors-rural_3

Τα 60 ευρώ το στρέµµα οριζόντια πριµοδότηση για όλα τα κηπευτικά που µπήκαν στο Μέτρο των Βιολογικών, προβλέπει η σχετική µελέτη που είχε παραγγείλει το ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά τη νέα προκήρυξη που θα βγει τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

12_pin_7

Μέσα στο µήνα αναµένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διεργασίες σύστασης του αγροτικού ταµείου Μικροχρηµατοδοτήσεων που σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, τη διαχείριση του θα αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

olivenet-antixalazika_2

Παράταση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έλαβε η 2η προκήρυξη του Μέτρου 5.1 για την επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, η οποία παράλληλα ορίζει αυξημένο ποσό ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού, τα 400.000 ευρώ για τα φυσικά-νομικά πρόσωπα και το 1 εκατ. ευρώ για τα Συλλογικά Σχήματα.

8-9-a_2

Ο τελευταίο κύκλος αιτήσεων για τον Αναπτυξιακό Νόµο είναι αυτός που λήγει στις 30 Ιουλίου, προτού ενεργοποιηθεί τον ερχόµενο Ιανουάριο το νέο πλαίσιο για τις επιδοτήσεις, το οποίο παρουσιάστηκε την περασµένη εβδοµάδα στη συνεδρίαση του υπουργικού συµβουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία