Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Καλαμπόκι

22-35_22

Στα 300 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται εδώ και µερικά 24ωρα το πάνω όριο του εύρους τιµών για το καλαµπόκι, µε την ασυγκόµιστη ποσότητα να έχει περιοριστεί σε µερικές δεκάδες στρέµµατα πλέον, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες εισαγωγής.

22-35_pin

Πορεία επιστροφής στα υψηλά Σεπτεµβρίου των 290 ευρώ ο τόνος παίρνει εκ νέου η εγχώρια αγορά καλαµποκιού, µε τις µεγάλες αγορές βιοµηχανιών στον κλάδο της πτηνοτροφίας να σχηµατίζουν υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα.

22-35_pin_21

Με τον αλωνισµό στο καλαµπόκι να µην έχει αποκτήσει ακόµα ρυθµό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έµποροι και µεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες, µαρτυρώντας την κοινή εκτίµηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Kalampoki-sygomidi

Με τον αλωνισμό στο καλαμπόκι να μην έχει αποκτήσει ακόμα ρυθμό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έμποροι και μεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να αποκτήσουν, μαρτυρώντας την κοινή εκτίμηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Kalampoki_sygkomidi

Με γραμμή να μη πουλήσουν κάτω από 27 λεπτά το κιλό ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες το αλώνισμα καλαμποκιού οι παραγωγοί στην Στερεά Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κοπές στην Αιτωλοακαρνανία, με την αγορά να πληρώνει ήδη 265 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία αντιμετώπισαν πρόβλημα ξηρασίας με αποτέλεσμα να κοπούν τόνοι από την αναμενόμενη παραγωγή τους.

20-37_pin_2

Άφαντο το καλαµπόκι στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, µε τις ζωοτροφικές µονάδες ήδη να κατευθύνονται στην αγορά συµβολαίων για ποσότητες από την επερχόµενη παραγωγή, προκειµένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές, όσο οι ενδείξεις υπαγορεύουν διατήρηση της περιορισµένης προσφοράς και κατά τη νέα εµπορική περίοδο.

43_pin

Ευνοϊκές συνθήκες για το καλαμπόκι και τα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα αναφορικά με την επερχόμενη παραγωγή 2020/21.

mv_eu140420

Καταπέλτης ο υπουργός, Μάκης Βορίδης αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών που επιχείρησε να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, αλεύρι και ζάχαρη. Επικαλούμενος το κοινοτικό δίκιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκόλυνε επί της ουσίας τις εισαγωγές δημητριακών από τη Ρουμανία, χωρίς να είναι βέβαιο ποιος ακριβώς κερδίζει από αυτή την παρέμβαση.

13997041255_53d1e8ee64_o

Ένα γύρισµα στις τιµές καλαµποκιού για την επερχόµενη περίοδο δεν θεωρείται απίθανο σύµφωνα µε επαγγελµατίες του χώρου και αναλύσεις που βλέπουν µια σταθερά αυξανόµενη παγκόσµια ζήτηση και περιορισµένα αποθέµατα ως το κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

25-32_2

Στη µόνιµα χαµηλή τιµή των τελευταίων χρόνων που έχει ως αποτέλεσµα τη συνεχή µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, φαίνεται να γράφει κάποια µικρή υποθήκη για βελτίωση των συνθηκών αγοράς η καλλιέργεια του καλαµποκιού.

36_6

Με 20 λεπτά αρχίζει φέτος την παραλαβή καλαµποκιού η Ένωση Αγρινίου, ενώ συνθήκες για βελτίωση των τιµών παραγωγού καταγράφονται  και στις κατ’ ιδίαν συναλλαγές των καλλιεργητών µε τις κτηνοτροφικές µονάδες, καθώς η τιµή του γάλακτος δείχνει να ανεβαίνει

chicagocorn

Κατά 25% υποχώρησε η τιμή του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων του Σικάγο, αφού οι εκτιμήσεις του USDA για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση επιβεβαίωσαν τις φήμες στην αγορά, που ήθελαν αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού, σε αντίθεση με παλαιότερες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια μικρή σοδειά.

araincornbeltillinois

Ο βροχερός καιρός είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των φυτεύσεων στην αμερικανική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού (corn belt) που εκτείνεται από το Οχάιο μέχρι τη Νεμπράσκα, με την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας με ενδεικτικά στοιχεία για την καλλιεργήσιμη έκταση, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, να αποκτά αυξημένη σημασία για την τάση που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Αυτά σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις χαλαρώνουν τη ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, το δολάριο είναι «σκληρό» και υπεραρκετές ποσότητες σταριού είναι διαθέσιμες για ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους.

kalaboki_site

Η τελευταία έκθεση του USDA, που δημοσιεύθηκε μέσα Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την παραγωγή και κατανάλωση δημητριακών, έδειξε τόσο μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού παγκοσμίως που η τιμή του μειώθηκε αμέσως κατά 4% φτάνοντας τα 137,4 $/τόνο.

3-Kalampoki-fakelos

Παρά τον έντονο ανταγωνισµό από τις χώρες της Βαλκανικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν το τελευταίο διάστηµα οι κτηνοτρόφοι, τα αποθέµατα ελληνικού καλαµποκιού έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί, µε αρκετούς εµπόρους να βασίζονται πλέον στις εισαγωγές προκειµένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς µέχρι την επόµενη συγκοµιδή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία