Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Καλαμπόκι

20-37_pin_2

Άφαντο το καλαµπόκι στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, µε τις ζωοτροφικές µονάδες ήδη να κατευθύνονται στην αγορά συµβολαίων για ποσότητες από την επερχόµενη παραγωγή, προκειµένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές, όσο οι ενδείξεις υπαγορεύουν διατήρηση της περιορισµένης προσφοράς και κατά τη νέα εµπορική περίοδο.

43_pin

Ευνοϊκές συνθήκες για το καλαμπόκι και τα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα αναφορικά με την επερχόμενη παραγωγή 2020/21.

mv_eu140420

Καταπέλτης ο υπουργός, Μάκης Βορίδης αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών που επιχείρησε να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, αλεύρι και ζάχαρη. Επικαλούμενος το κοινοτικό δίκιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκόλυνε επί της ουσίας τις εισαγωγές δημητριακών από τη Ρουμανία, χωρίς να είναι βέβαιο ποιος ακριβώς κερδίζει από αυτή την παρέμβαση.

13997041255_53d1e8ee64_o

Ένα γύρισµα στις τιµές καλαµποκιού για την επερχόµενη περίοδο δεν θεωρείται απίθανο σύµφωνα µε επαγγελµατίες του χώρου και αναλύσεις που βλέπουν µια σταθερά αυξανόµενη παγκόσµια ζήτηση και περιορισµένα αποθέµατα ως το κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

25-32_2

Στη µόνιµα χαµηλή τιµή των τελευταίων χρόνων που έχει ως αποτέλεσµα τη συνεχή µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, φαίνεται να γράφει κάποια µικρή υποθήκη για βελτίωση των συνθηκών αγοράς η καλλιέργεια του καλαµποκιού.

36_6

Με 20 λεπτά αρχίζει φέτος την παραλαβή καλαµποκιού η Ένωση Αγρινίου, ενώ συνθήκες για βελτίωση των τιµών παραγωγού καταγράφονται  και στις κατ’ ιδίαν συναλλαγές των καλλιεργητών µε τις κτηνοτροφικές µονάδες, καθώς η τιµή του γάλακτος δείχνει να ανεβαίνει

chicagocorn

Κατά 25% υποχώρησε η τιμή του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων του Σικάγο, αφού οι εκτιμήσεις του USDA για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση επιβεβαίωσαν τις φήμες στην αγορά, που ήθελαν αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού, σε αντίθεση με παλαιότερες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια μικρή σοδειά.

araincornbeltillinois

Ο βροχερός καιρός είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των φυτεύσεων στην αμερικανική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού (corn belt) που εκτείνεται από το Οχάιο μέχρι τη Νεμπράσκα, με την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας με ενδεικτικά στοιχεία για την καλλιεργήσιμη έκταση, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, να αποκτά αυξημένη σημασία για την τάση που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Αυτά σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις χαλαρώνουν τη ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, το δολάριο είναι «σκληρό» και υπεραρκετές ποσότητες σταριού είναι διαθέσιμες για ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους.

kalaboki_site

Η τελευταία έκθεση του USDA, που δημοσιεύθηκε μέσα Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την παραγωγή και κατανάλωση δημητριακών, έδειξε τόσο μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού παγκοσμίως που η τιμή του μειώθηκε αμέσως κατά 4% φτάνοντας τα 137,4 $/τόνο.

3-Kalampoki-fakelos

Παρά τον έντονο ανταγωνισµό από τις χώρες της Βαλκανικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν το τελευταίο διάστηµα οι κτηνοτρόφοι, τα αποθέµατα ελληνικού καλαµποκιού έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί, µε αρκετούς εµπόρους να βασίζονται πλέον στις εισαγωγές προκειµένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς µέχρι την επόµενη συγκοµιδή.

kalamboki_sporia_silo

Μέσα στο επόµενο διάστηµα και µέχρι το τέλος του έτους όλα δείχνουν πως το καλαµπόκι θα τσιµπήσει 1 µε 2 λεπτά. Το γεγονός ότι το αποθηκευµένο προϊόν δεν είναι πολύ ακόµα, ενώ και οι εισαγωγές φθηνότερου και υποδεέστερου ποιοτικά καλαµποκιού από τη Βουλγαρία έχουν φέτος µειωθεί, συνηγορούν σε µια αύξηση τιµής, την οποία και περιµένουν οι παραγωγοί µέσα στους ερχόµενους δύο µήνες. Αυτό θα αποτελέσει για πολλούς και κίνητρο για να µείνουν στην καλλιέργεια και την επόµενη σεζόν. 

kalaboki-xwrafi-silo

Τριετή αμειψισπορά κατά του Diabrotica προτείνουν οι γεωπόνοι των Σερρών στους καλλιεργητές καλαμποκιού, δεδομένου ότι η αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95- 99%.

ESTA® Kieserit το…μυστικό συστατικό για κάθε λίπασμα στο καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι μια καλλιέργεια υψηλότατης αποδοτικότητας με εξαιρετική μετατρεψιμότητα των θρεπτικών και της ενέργειας σε βιομάζα. Οι καλλιεργητές καλαμποκιού θα πρέπει να επιδιώξουν την αύξηση της παραγωγής τους, με ορθολογικές λιπάνσεις καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες τις καλλιέργειας σε θρεπτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον Μάνο Σακελλαρίου, MSc, Σύμβουλο της K+S KALI GmbH.

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία