
Με κέρδη 6% ή αλλιώς 19,5 ευρώ ο τόνος κινείται η ευρωπαϊκή αγορά καλαμποκιού, συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης που λήγουν σε ένα χρόνο από σήμερα.
Στα 300 ευρώ ο τόνος διαµορφώνεται εδώ και µερικά 24ωρα το πάνω όριο του εύρους τιµών για το καλαµπόκι, µε την ασυγκόµιστη ποσότητα να έχει περιοριστεί σε µερικές δεκάδες στρέµµατα πλέον, ενώ αυξάνονται και οι ποσότητες εισαγωγής.
Πορεία επιστροφής στα υψηλά Σεπτεµβρίου των 290 ευρώ ο τόνος παίρνει εκ νέου η εγχώρια αγορά καλαµποκιού, µε τις µεγάλες αγορές βιοµηχανιών στον κλάδο της πτηνοτροφίας να σχηµατίζουν υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα.
∆εν ακούγονται ακόµα στην αγορά νέα για καράβια που έρχονται ή βουλγαρικές εισαγωγές την ώρα που ακόµα χαµηλότερα, περί τα 23 λεπτά το κιλό, πληρώνεται στον παραγωγό στη Μακεδονία.
Μεταξύ των 270 και 300 ευρώ ο τόνος διαπραγματεύεται πλέον η τιμή για το καλαμπόκι στην Θεσσαλία, όπου αναμένεται να ξεκινήσει ο αλωνισμός τις επόμενες ημέρες.
Με τον αλωνισµό στο καλαµπόκι να µην έχει αποκτήσει ακόµα ρυθµό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έµποροι και µεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν µεγαλύτερες ποσότητες, µαρτυρώντας την κοινή εκτίµηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Με τον αλωνισμό στο καλαμπόκι να μην έχει αποκτήσει ακόμα ρυθμό, τα παραγωγικά κέντρα της χώρας κατακλύζουν έμποροι και μεσίτες που διεκδικούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να αποκτήσουν, μαρτυρώντας την κοινή εκτίμηση όλων ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.
Με γραμμή να μη πουλήσουν κάτω από 27 λεπτά το κιλό ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες το αλώνισμα καλαμποκιού οι παραγωγοί στην Στερεά Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν γίνει κάποιες κοπές στην Αιτωλοακαρνανία, με την αγορά να πληρώνει ήδη 265 ευρώ τον τόνο. Παράλληλα Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία αντιμετώπισαν πρόβλημα ξηρασίας με αποτέλεσμα να κοπούν τόνοι από την αναμενόμενη παραγωγή τους.
Άφαντο το καλαµπόκι στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά, µε τις ζωοτροφικές µονάδες ήδη να κατευθύνονται στην αγορά συµβολαίων για ποσότητες από την επερχόµενη παραγωγή, προκειµένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές, όσο οι ενδείξεις υπαγορεύουν διατήρηση της περιορισµένης προσφοράς και κατά τη νέα εµπορική περίοδο.
Έπιασε τα 16 λεπτά η τιµή στο τριφύλλι, µε το εµπόριο να ζητά άµεσα ποσότητες φετινής σοδειάς. Από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία τα πρώτα της σεζόν, σε ανοδική τροχιά από την άνοιξη η αγορά.
Ευνοϊκές συνθήκες για το καλαμπόκι και τα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα αναφορικά με την επερχόμενη παραγωγή 2020/21.
Καταπέλτης ο υπουργός, Μάκης Βορίδης αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών που επιχείρησε να επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση στις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, αλεύρι και ζάχαρη. Επικαλούμενος το κοινοτικό δίκιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκόλυνε επί της ουσίας τις εισαγωγές δημητριακών από τη Ρουμανία, χωρίς να είναι βέβαιο ποιος ακριβώς κερδίζει από αυτή την παρέμβαση.
Ένα γύρισµα στις τιµές καλαµποκιού για την επερχόµενη περίοδο δεν θεωρείται απίθανο σύµφωνα µε επαγγελµατίες του χώρου και αναλύσεις που βλέπουν µια σταθερά αυξανόµενη παγκόσµια ζήτηση και περιορισµένα αποθέµατα ως το κλείσιµο της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.
Στη µόνιµα χαµηλή τιµή των τελευταίων χρόνων που έχει ως αποτέλεσµα τη συνεχή µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, φαίνεται να γράφει κάποια µικρή υποθήκη για βελτίωση των συνθηκών αγοράς η καλλιέργεια του καλαµποκιού.
Με 20 λεπτά αρχίζει φέτος την παραλαβή καλαµποκιού η Ένωση Αγρινίου, ενώ συνθήκες για βελτίωση των τιµών παραγωγού καταγράφονται και στις κατ’ ιδίαν συναλλαγές των καλλιεργητών µε τις κτηνοτροφικές µονάδες, καθώς η τιµή του γάλακτος δείχνει να ανεβαίνει
Κατά 25% υποχώρησε η τιμή του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων του Σικάγο, αφού οι εκτιμήσεις του USDA για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση επιβεβαίωσαν τις φήμες στην αγορά, που ήθελαν αυξημένη παραγωγή καλαμποκιού, σε αντίθεση με παλαιότερες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια μικρή σοδειά.
Ο βροχερός καιρός είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των φυτεύσεων στην αμερικανική ζώνη παραγωγής καλαμποκιού (corn belt) που εκτείνεται από το Οχάιο μέχρι τη Νεμπράσκα, με την ετήσια έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας με ενδεικτικά στοιχεία για την καλλιεργήσιμη έκταση, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, να αποκτά αυξημένη σημασία για την τάση που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Αυτά σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι εμπορικές αντιπαραθέσεις χαλαρώνουν τη ζήτηση, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, το δολάριο είναι «σκληρό» και υπεραρκετές ποσότητες σταριού είναι διαθέσιμες για ζωοτροφή για τους κτηνοτρόφους.
Η τελευταία έκθεση του USDA, που δημοσιεύθηκε μέσα Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για την παραγωγή και κατανάλωση δημητριακών, έδειξε τόσο μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού παγκοσμίως που η τιμή του μειώθηκε αμέσως κατά 4% φτάνοντας τα 137,4 $/τόνο.
Παρά τον έντονο ανταγωνισµό από τις χώρες της Βαλκανικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν το τελευταίο διάστηµα οι κτηνοτρόφοι, τα αποθέµατα ελληνικού καλαµποκιού έχουν ως επί το πλείστον εξαντληθεί, µε αρκετούς εµπόρους να βασίζονται πλέον στις εισαγωγές προκειµένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς µέχρι την επόµενη συγκοµιδή.