Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αμπελοοινικά

ampeli-fyteusi1

Την τροποποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας βάσει των οποίων θα δοθούν οι νέες άδειες φύτευσης τη φετινή περίοδο, εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό να δέχεται προτάσεις για διευκόλυνση της πριμοδότησης αμπελουργικών εκτάσεων άνω των 20 στρεμμάτων.

1_2

∆ηµιουργήθηκε από τον Αυστριακό οινοποιό Armin Tement, το κτήµα του οποίου βρίσκεται στο Ehrenhausen, στα σύνορα µεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας. Το Cuvée 356, το κρασί µε το οποίο η Porsche γιορτάζει τα 70 χρόνια της και είναι διαθέσιµο σε επιλεγµένα σηµεία, αποτελεί blend 65% Pinot Blanc, 18% Chardonnay, 12% Sauvignon Blanc και 5% Pinot Gris.

2-spanos_25-32

Προς την κλιµάκωση της αµπελοκαλλιέργειας µε νέες ποικιλίες υψηλών αποδόσεων που φτάνουν τους 3,5 τόνους και χαµηλών καλλιεργητικών απαιτήσεων, ωθούνται τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί, σε µία προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες της διεθνούς ζήτησης.

krasi_site

Οι εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2017/2018. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, οι εξαγωγές δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση της εγχώριας παραγωγής εξαιτίας της ρυθμιστικής επίδρασης των αποθεμάτων. Αναπτύσσονται σταθερά χάρη στη μεγάλη ζήτηση αφρωδών οίνων και οίνων με γεωγραφική ένδειξη.

Edoao-workshop

Το ελληνικό κρασί μπορεί πλέον «να διαλέξει τον ξενοδόχο», με την έννοια ότι το προφίλ που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να χτίσουν παραγωγοί και οινοποιοί με τις ετικέτες τους, αφήνει περιθώρια στο προϊόν και στους δημιουργούς του να επιλέξουν οι ίδιοι που θα διατεθεί.

Oinopoioi_1

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει οι προεργασίες που αφορούν στην εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας, με βασικό αίτημα από την πλευρά της ΚΕΟΣΟΕ να δοθεί βαρύτητα στο αμπελουργικό εισόδημα.

glass_wine

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης υπεβλήθη προς την Επιτροπή, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra με θέμα την χρήση σακχαρόζης για την αύξηση του φυσικού αλκοολικού τίτλου του οίνου. Το ερώτημα του ευρωβουλευτή προς την Commission διατυπώνεται με τον ακόλουθο τρόπο:

4-SEO

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Σύνδεσµος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) – σε επιστολή προς τους οινοποιούς µέλη του - την κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο Κρασί. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει πάντα η επιφύλαξη «τυχόν εκπλήξεων» της τελευταίας στιγµής, και πρόσθεσε πως «ο µηδενισµός του συντελεστή βεβαίως δεν δύναται να ακυρώσει την δυνατότητα του Κράτους να επιβάλει ΕΦΚ στο µέλλον».

Ampeli-fthinopwro

Διευκρινήσεις επί της διαδικασίας εγγραφής των βελτιωμένων ποικιλιών και των εγχώριων αβελτίωτων ποικιλιών αμπέλου (Vitis L.) στον Εθνικό κατάλογο αλλά των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τον έλεγχο τους, παρέχονται με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

krasi_diloseis

Εγκύκλιο εξέδωσε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, βάσει της οποίας οι ψηφιακές Δηλώσεις Συγκομιδής θα υποβάλλονται με καταληκτική ημερομηνία που λήγει ένα μήνα νωρίτερα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία (15 Δεκεμβρίου αντί 15 Ιανουαρίου 2019).

3-Ampeli-Keosoe

Η ανάγκη υπεράσπισης των συµφερόντων της ελληνικής οινοποιίας πριν να είναι αργά στα σηµαντικότερα θέµατα που απασχολούν την ευρωπαϊκή αµπελοοινική οικονοµία αυτή την περίοδο, δηλαδή τη χρήση υβριδικών ποικιλιών, τον ορισµό του οίνου χωρίς αλκόολ και την προσθήκη ζάχαρης στο τελικό προϊόν, τονίστηκε κατά την πανελλήνια σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισµών, που πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ την περασµένη εβδοµάδα.

tsipouro_diimeroi_2

Ύστερα από την διερεύνηση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν από πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, διαπιστώνεται από τον ΕΛΓΑ αλλά και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, προέκυψαν έκτακτες περιστάσεις, oι οποίες επέφεραν επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οιναμπέλων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τα σταφύλια των ποικιλιών οινοποιίας.

3-vivlia-xwra

Στην εξαγορά του «Κτήµατος Τίτου Ευτυχίδη», ενός µικρού οινοποιείου στο Κιλκίς, προχώρησε το «Κτήµα Βιβλία Χώρα», προσθέτοντας ακόµη ένα περιουσιακό στοιχείο στο ήδη πλούσιο ενεργητικό του, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παράξει και κρασιά «ΟΠΑΠ Γουµένισσας».

wine_drink

Σύμφωνα με το ισοζύγιο οίνου το οποίο απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών προς την Commission με τα οριστικά πλέον στοιχεία της αμπελοοινικής περιόδου 2017-2018 και την επεξεργασία των δεδομένων από την ΚΕΟΣΟΕ, περαιτέρω πτώση καταγράφει η κατανάλωση οίνου στη χώρα μας κατά 2,86% την περίοδο 2017-2018 έναντι της περιόδου 2016-2017, ενώ η πτώση είναι σημαντική τα δυο τελευταία έτη και αγγίζει το 11%.

kitrous_generations

Επέκταση του ιδιόκτητου αµπελώνα και δηµιουργία νέου οινοποιείου, για να µπορεί να υποδεχθεί την αυξηµένη παραγωγή σταφυλιών, αλλά και να υποστηρίξει την ανοδική πορεία των πωλήσεων, περιλαµβάνει το αναπτυξιακό πλάνο του Οινοποιείου Κίτρους, από την Πιερία. Το νεότερο ηλικιακά και µικρότερο, από άποψη δυναµικότητας, µέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, έχει ξεκινήσει ήδη τις κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του νέου οινοποιείου του, σε χώρο δίπλα κοντά στο υφιστάµενο µικρό χώρο οινοποίησης που έχει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία