Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αμπελοοινικά

2015-04-14-1429009164-9267732-gauchoenmedia

Η συγκομιδή των σταφυλιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, εντουτοίς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για τις ποσότητες και την ποιότητα που αναμένονται φέτος.

krasi-2

Οι μικροί οινοπαραγωγοί που παράγουν κατά μέσο όρο κάτω από 1.000 HL ετησίως λειτουργούν σε καθεστώς αναστολής, απαλλασσόμενοι, ωστόσο, από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης και έκδοσης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή.

krasi_site_2

Τον στόχο της αύξησης των πωλήσεων σε αξία του ελληνικού κρασιού κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το 2023, τόσο στην ΕΕ όσο και στις τρίτες χώρες, σε σχέση με τον μέσο όρο των εξαγωγών της χώρας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, θέτει το εθνικό πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα για τα έτη 2019-2023.

oinoxoooi

Την δημιουργία της πρώτης Εθνικής Ομάδας Οινοχόων ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων. Οι νικητές Οινοχόοι των τελευταίων 2 Πανελλήνιων διαγωνισμών με τον 2ο και  3ο νικητή του τελευταίου εθνικού διαγωνισμού, μέσα από ένα άρτιο και εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  θα εκπαιδεύονται σε σταθερή ετήσια βάση με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους επερχόμενους Ευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Διαγωνισμούς που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων A.S.I.

4-Pop-Santorini

Ένας ακύρηχτος πόλεµος υποφώσκει αυτό τον καιρό στη Σαντορίνη, µε αφορµή τις ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία γύρω από τη λειτουργία της αµπελουργικής ζώνης οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη και την πρόταση αναθεώρησης που έχει κατατεθεί από... αυτόκλητους θεµατοφύλακες αυτής της υπόθεσης.

ampelia

Στα 628.045 στρέμματα δήλωσε στην Commission το αρμόδιο τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών την έκταση του ελληνικού αμπελώνα για την αμπελοοινική περίοδο 2017/2018 (με 31.7.2018). Η αύξηση των εκτάσεων κατά 764 στρέμματα και ποσοστό 0,12% θεωρείται αρνητική κατ’ ουσία νέες Άδειες Φύτευσης για 18.900 στρέμματα και μόλις η περίοδος 2017/2018, παρουσιάζει ασθενική αύξηση έναντι αδιάλειπτης μείωσης από το 1990, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που προβαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

aSkourastriththiteiaseo

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στις 4 Μαρτίου 2019, σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης της 2ας Μαρτίου 2019, με τον Γιώργο Σκούρα να παραμένει στη θέση του Προέδρου για τρίτη θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ είναι ενδεκαμελές και αποτελείται από έξι μέλη εκλεγμένα από την επικράτεια και πέντε μέλη, το καθένα από τα οποία εκλέγεται και αντιπροσωπεύει μία τις πέντε Περιφερειακές Οργανώσεις της χώρας.

oinorama123

«Το Οινόραμα είναι ο τόπος για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Έγινε ο τόπος όπου οι οινοποιοί της χώρας γνωρίστηκαν μεταξύ τους». Για τον πρόεδρο του ΣΕΟ, Γιώργο Σκούρα, το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού οίνου στον κόσμο που διοργανώνεται εδώ και 25 χρόνια από την εταιρεία Vinetum, αποτελεί τη δημόσια σφαίρα του ελληνικού οινικού κόσμου, όπου τριγυρνώντας έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα γεννήματα του ελληνικού αμπελώνα, να ψηλαφίσεις τον σφυγμό της ελληνικής οινικής παραγωγής και να αφουγκραστείς τα ζητήματα  που απασχολούν τους ανθρώπους του ελληνικού οίνου.

burgundi

Η έρευνα των καταναλωτικών συμπεριφορών διεθνών ως προς το ελληνικό κρασί και η παροχή συμβουλών εξειδικευμένου μάρκετινγκ και στρατηγικής, αποτελούν τους δυο πυλώνες του σχεδίου συνεργασίας ανάμεσα στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και του Burgundy School of Wine & Spirits Business.

krasi__2_

Ο όγκος των κρασιών που παράγονται με την μέθοδο της φυσικής και ήπιας οινοποίησης, καθώς και των βιολογικών, παραμένει μικρός ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια οικονομική τάση με εκτόπισμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ωστόσο συνιστά μια δήλωση πως η ελληνική οινική κουλτούρα όχι μόνο ακολουθεί, αλλά συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες εξελίξεις του κρασιού. Αυτή ήταν μια από τις εντυπώσεις με τις οποίες αποχωρούσε κανείς από το Ρομάντσο στην Αθήνα, όπου έλαβε χώρα η μουσική γιορτή κρασιού "Βάκχες".

ampeli-fyteusi

Τρεις ζώνες και προτεραιότητα σε αμπελοκαλλιεργητές με μικρό κλήρο και νεοεισερχόμενους ορίζει η νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη για τα κριτήρια κατανομής των νέων αδειών φύτευσης με οινοποιήσιμες ποικιλίες, που θα ισχύσουν από το 2019. 

KAR_5450

Μια νέα γενιά, η οποία εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα, του οινοποιείν, του εμπορεύεσθαι, του σερβιρίσματος αλλά και της δοκιμής και οινοφιλίας διαμορφώνει μια νέα και συνάμα ενδιαφέρουσα κατάσταση στο κρασί. Η γενιά αυτή συγκέντρωσε περισσότερους από 2000 επισκέπτες στον καλαίσθητο χώρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο Peloponnese Wine Festival 2019.

wine_new

Σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων του ελληνικού οίνου στην ΕΕ, μικρή υποχώρηση στις Τρίτες Χώρες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΚΕΟΣΟΕ.

krasi-new

Μια εκ πρώτης όψεως αθώα ερώτηση, όπως: «Γιατί η Ελλάδα είναι περισσότερο προχωρημένη στα λευκά κρασιά και όχι τόσο στα κόκκινα», κρύβει από πίσω της αφενός τις προσπάθειες και τις αγωνίες των οινοποιών από το χωράφι μέχρι το κελάρι τους, αφετέρου τις ελλείψεις ή τις αδυναμίες των θεσμών να εξασφαλίσουν τα κατάλληλα εργαλεία στους ανθρώπους της αγοράς ώστε να αναβαθμίσουν τους αμπελώνες τους. Βασική έλλειψη εδώ λοιπόν, είναι η έρευνα γύρω από τις αυτόχθονες ποικιλίες και η παραγωγή πιστοποιημένων κλώνων απαλλαγμένων από ιούς. 

smoe3

Τα θέματα της προβολής και ανάδειξης των θεμάτων της ελληνικής οινικής αγοράς  όπως προγράμματα προώθησης προϊόντων αλλά και τα ζητήματα της φορολογίας έθεσαν τα μέλη του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (Σ.Μ.Ο.Ε.), τόσο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και υφυπουργό Οικονομικών κα. Κατερίνα Παπανάτσιου.

SanchezRecarte

Οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής κρασιού πιστεύουν ότι οι ποικιλίες σταφυλιών της Βόρειας Αμερικής θα καταστρέψουν τη φήμη τους. Μια πρόταση από τις Βρυξέλλες προκειμένου τα ανθεκτικά στα παράσιτα αμερικανικά σταφύλια να επιτραπεί να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη κατά μήκος μιας γραμμής βορρά-νότου - με τις νότιες οινοποιητικές μονάδες της ηπείρου να κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία