Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ζαχαρότευτλα

teutlaevz

Σε «εφιάλτη» χωρίς τέλος εξελίσσεται η καλλιεργητική χρονιά για τους τευτλοπαραγωγούς που έκαναν το λάθος, όπως αποδεικνύεται από την έως τώρα πορεία των πραγµάτων, να πάρουν τοις µετρητοίς τις επιπόλαιες παροτρύνσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και να εµπιστευτούν τις «κούφιες», εν τέλει, δεσµεύσεις της Royal Sugar για παραγωγή ζάχαρης στη µονάδα Σερρών που υπενοικιάζεται από την ΕΒΖ.

Evz-logo_2_2

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία δικαιολογείται η καταβολή χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης έτους 2019 στους τευτλοπαραγωγούς, καθώς όπως αναφέρεται «συνέτρεξαν γεγονότα εξαιρετικής περίστασης», όσον αφορά στη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

14706997_572534169599053_2994620918437871379_o

Στα χαρτιά παραμένει η συμφωνία μίσθωσης των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ ΑΕ στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες, καθώς αν και έχουν παρέλθει 40 ημέρες από την υπογραφή της με τον εκμισθωτή, επί του πρακτέου είναι στον «αέρα».

Teutla_2

Μέσα από την Τράπεζα Πειραιώς περνάει, όπως όλα δείχνουν, η όποια προσωρινή έστω διευθέτηση στο θέμα της φετινής παραγωγής ζαχαροτεύτλων, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί κάποια ουσιαστική  λύση για την αφύπνιση των εγκαταλελειμμένων εγχώριων μονάδων παραγωγής ζάχαρης.

evz_3

Σε μία σύνθετη υπόθεση με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις αναδεικνύεται το θέμα που ακούει στο όνομα «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναζητά λύσεις ώστε να τρέξει το σχέδιο αναδιάταξης της εταιρείας και «ξελασπώσει» τους λίγους αγρότες που πήραν το ρίσκο να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, έχοντας πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η μονάδα στο Πλατύ θα παραλάβει και φέτος την παραγωγή τους.

Teutla

 Μια ακόμα προσπάθεια αναζήτησης έστω και εμβαλωματικών λύσεων στο θέμα της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ξεδιπλώνεται το απόγευμα της Τρίτης (5μ.μ.), αυτή τη φορά υπό τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Teftla_2_2_2

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πληρωμή των δικαιούχων τευτλοπαραγωγών μέσω του μηχανισμού deminimis. Το σχετικό ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Agronews από παραγωγούς, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 83-85 ευρώ το στρέμμα και θα δοθεί ως ενίσχυση για τη μειωμένη, κατά 46%, συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, παραγωγή που πήραν το 2018.

evz_sinantisi

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ και εάν θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες να βρεθεί τρόπος ώστε να χρηματοδοτηθεί μια περιορισμένη καμπάνια ζάχαρης και τη φετινή χρονιά με γνώμονα κυρίως να μην κλείσει το εργοστάσιο και στο Πλατύ, γιατί όπως λένε οι παραγωγοί «φουγάρο που σβήνει, δεν ξανανάβει».

Teftla_5

Ανοικτό παράθυρο να βρεθεί φόρμουλα ώστε να καταστεί δυνατή έστω και στο παραπέντε η καλλιέργεια τεύτλων και στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ ΑΕ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος παρέπεμψε για οριστικές ανακοινώσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

evz_ergostasio

Στο κενό φαίνεται να πέφτει και η ύστατη απόπειρα διάσωσης της ΕΒΖ ΑΕ μέσω της πώλησής της σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, καθιστώντας πλέον μονόδρομο την υιοθέτηση του σχεδίου, που έχει εκπονηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, για την εξυγίανση της ζαχαροβιομηχανίας.

Teftla_2_2

Την ώρα που οι Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο και η φετινή καμπάνια στο αέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγωγούς το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στα περιθώρια της έκθεσης Zootechnia, υποσχέθηκε για στήριξη τους μέσω έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis).

ebz_0

«Μπλόκο» στη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΒΖ, με κατάληψη, επ’ αόριστον, των κεντρικών γραφείων της ζαχαροβιομηχανίας στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, «έστησαν» από το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου αγανακτισμένοι τευτλοπαραγωγοί, από σχεδόν όλα τα καλλιεργητικά κέντρα της χώρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή των ιθυνόντων και στο επαναλαμβανόμενο δικό τους δράμα.

Teftla_2

Σε μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας εξελίχθηκε η φετινή για τους τευτλοκαλλιεργητές της χώρας, επιδεινώνοντας την, ήδη, δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στήριξης του εισοδήματός τους.

fecker_new

Επιμένει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, το επενδυτικό κεφάλαιο «Innovation Brain», να δηλώνει πως ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ομίλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, υποσχόμενο επενδύσεις για την αναβίωση της παραπαίουσας ζαχαροβιομηχανίας και τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας και όχι μόνο, στη χώρα.

teutla_serres_3

Την λήψη άμεσων αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες ζητούν με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, τα μέλη της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών και ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων Σερρών.

Teftla_evz

Με το αγωνιώδες ερώτημα, σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ζαχαροβιομηχανίας να εξακολουθεί να αιωρείται αναπάντητο και να επιτείνει την ανησυχία των τευτλοπαραγωγών για το μέλλον και της καλλιέργειας, “έριξε αυλαία” προ ημερών η φετινή καμπάνια ζάχαρης, μετά από μόλις 10 ημέρες λειτουργίας του μοναδικού “ζωντανού” εργοστασίου της ΕΒΖ ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας.

teutlaevz1

Ποσοστό άνω του 70% της φετινής παραγωγής τεύτλων παραδόθηκε ήδη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ.

teutla_nd_politiki_neo

Τέλος στην ιδιότυπη “ομηρεία” των τευτλοπαραγωγών της χώρας, που βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει εγκλωβισμένη στα χωράφια τους, εξαιτίας της αδυναμίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ να εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για να ενεργοποιήσει τη φετινή καμπάνια ζάχαρης, έβαλε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία