Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δικαιώματα

4-5_pin_5

Με την ίδια αξία δικαιωµάτων του 2020 τα οποία θα διατηρήσουν πλήρως την ιστορικότητά τους θα πληρωθούν και φέτος οι αγρότες και έτσι 210.000 εκµεταλλεύσεις θα συνεχίσουν να επιδοτούνται µε στρεµµατικά ποσά χαµηλότερα από το µέσο όρο, βάσει της απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη µεταβατική ΚΑΠ.

simpl

Συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2019 πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2019 τον Δεκέμβριο του 2019.

39555062_xl

Την ανάκτηση χαμένων δικαιωμάτων από το 2017 και μετά μαζί με τις ενισχύσεις που δεν καταβλήθηκαν λόγω των δασικών χαρτών, προβλέπει το αναμορφωμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Metavivaseis

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης βασικής ενίσχυσης έτους 2019 ως την Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019 μετά την σχετική τροποποίηση της αριθμ 1406/52601/4-5-2016 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1291Β / 2016), που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Neoeiserxomenos-1

Πενηντάριδες που δεν µπήκαν ποτέ στη διαδικασία να στήσουν µία πραγµατική εκµετάλλευση, πήραν δικαιώµατα, και µετά από λίγο καιρό εγκατέλειψαν µεταβιβάζοντάς τα ή δεν κατάφεραν να λάβουν καθόλου ενισχύσεις και έφυγαν αµέσως, σκιαγραφούν σε µεγάλο βαθµό το προφίλ των νεοεισερχοµένων στον αγροτικό τοµέα την περίοδο 2007-2017, δεκαετία στην οποία µπήκαν στο επάγγελµα 315.263 εκ των οποίων ένας στους τρεις τα έχει ήδη παρατήσει. Αντίστοιχα, οι νεαρότεροι έκαναν ένα στοιχειώδες επιχειρηµατικό πλάνο, κυρίως επειδή ήθελαν να µπουν σε πρόγραµµα πρώτης εγκατάστασης, έχουν δεσµεύσεις να ικανοποιήσουν αλλά και πάλι το 21% αυτών βρίσκεται εκτός γεωργίας.

Metavivaseis-2

Σε λειτουργία τέθηκε η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Πέμπτη 18 Απριλίου για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2019, με καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των σχετικών αιτήσεων μεταβίβασης την, 15η Μαΐου 2019.

2-giedrius-surplys

Καλλιεργείται από άλλο όµως... δρόµο το έδαφος για πλήρη εξωτερική σύγκλιση δικαιωµάτων µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου 2021-2027, παρά τις µέχρι τώρα προσπάθειες του κυβερνώντος κόµµατος να «ξορκίσει» την σχετική τροπολογία που κατέβασε η οµάδα ευρωβουλευτών, GUE/NGL και οι Πράσινοι.

voskotopi

Μακροβιότερη του αναμενόμενου αποδεικνύεται η τεχνική λύση για την διαχείριση των βοσκοτόπων που κάποιοι παρουσίαζαν ως προσωρινή αφού μετά την λήξη της στις 31 Ιανουαρίου του 2019 λαμβάνει παράταση δύο ετών έως δηλαδή και το τέλος του 2021. Η παράταση δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ή ανανέωσης αυτού.

Daea-Logan-Cretu-foto-Dan-Bodea

Με αυτοπεποίθηση προς τα έξω αλλά αμφιβολίες στο εσωτερικό η επίσημη πρώτη της Ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στην σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες σχετικά με το νέο πρότυπο παράδοσης αλλά και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

hogan2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, τις νέες περιβαλλοντικές της προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020 στους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας.

hogan_field-new

Μικρές στρεµµατικές άµεσες ενισχύσεις και στοχευµένα διαρθρωτικά προγράµµατα, είναι το πλέγµα που φαίνεται να συνθέτει την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα επόµενα χρόνια. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στις τελικές αποφάσεις, ενδεχοµένως και στο χρόνο εφαρµογής του νέου καθεστώτος, λόγω Brexit και Ευρωεκλογών, η νέα ΚΑΠ δείχνει να επιταχύνει τις ανακατατάξεις στον αγροτικό χώρο.

Ampeli-Keosoe

Θέματα που αφορούν την ΚΑΠ μετά το 2020 και ειδικότερα τον αμπελοοινικό τομέα συζητήθηκαν στην 1588η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 14.1.2019. Κύρια θέματα του αμπελοοινικού τομέα – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΚΕΟΣΟΕ - ήταν:

3-skliro-sitari_2

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – τα τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου για τους γεωργούς που αγοράζουν πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου με τιμολόγιο και καλλιεργούν σκληρό σίτο την τρέχουσα περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία