
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι άµεσες ενισχύσεις µε βάση το ΟΣ∆Ε 2023 θα δωθούν 50% βάσει δικαιωµάτων και 50% βάσει αποκλειστικά της επιλέξιµης έκτασης.
Το µοντέλο τούνελ για τη σύγκλιση δικαιωµάτων που θα ξεκινήσει το 2023 προκρίνεται στη χώρα µας, το οποίο ουσιαστικά φέρνει από του χρόνου όλα τα δικαιώµατα να έχουν αξία τουλάχιστον 70% σε σχέση µε τον µέσο όρο.
Από το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου τίθεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λειτουργία η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατέχουν οι γεωργοί στις 31-12-2021, εφόσον είναι μικρότερη της περιφερειακής μοναδιαίας αξίας το 2022, θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο της διαφοράς αυτής, αναφέρει η απόφαση που εκδόθηκε για τις φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ και εκκινεί και επίσημα το νέο κύκλο διαδικασίας σύγκλισης που θα λήξει το 2026 με 100% εξίσωση των ενισχύσεων.
Τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία νέοι και νεοεισερχόμενοι μπορούν και φέτος να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης, δηλαδή ενστάσεις σε σχέση με το αίτημά τους να λάβουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα ορίζει νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά όσους κόπηκαν από τις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης έτους τόσο τον περασμένο Οκτώβριο στην προκαταβολή, όσο και στην εξόφληση του Δεκεμβρίου, αλλα και στη συμπληρωματική πίστωση της περασμένης εβδομάδας του Μαρτίου.
Δημοσιεύθηκε στη διαύγεια νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που έρχεται να ανακαλέσει και να ακυρώσει όλες τις μεταβιβάσεις και εκμισθώσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2020, με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις κληρονομιάς και ανωτέρας βίας.
Την πλήρη ανάκληση δικαιωμάτων που προήλθαν από το Εθνικό Απόθεμα έπειτα από «ψευδή γεγονότα» προβλέπει νέα υπουργική Απόφαση, η οποία ξεχωρίζει περιπτώσεις κατά τις οποίες τυχόν επιδοτήσεις θα επιστρέφονται από όσους τις έλαβαν, εφόσον διαπιστωθεί η μη άσκηση γεωργικής δραστηριότητας και η καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβασή τους σε τρίτους.
Στο µοντέλο των τριών ξεχωριστών Εθνικών Αποθεµάτων χωρισµένων ανά αγρονοµική περιφέρεια ενίσχυσης, στρέφεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, για τη διαδικασία «κοπής» νέων δικαιωµάτων που θα µοιραστούν από το 2023 και µετά.
Νέο πρασίνισμα και βασική ενίσχυση αθροίζονται σε στρεμματική επιδότηση 23 ευρώ για τα βοσκοτόπια, 35 ευρώ στις αροτραίες και 42 ευρώ για τις δενδρώδεις έως το 2026.
Με τη σύγκλιση των δικαιωμάτων να ξεκινά από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022, μπορούν ήδη να υπολογιστούν κατά προσέγγιση τα ελάχιστα ποσά που θα διαμορφώνουν την αξία των δικαιωμάτων κατά το πρώτο έτος του νέου κύκλου σύγκλισης, ο οποίος κλείνει το 2026.
Όσοι έχουν μεταβιβάσει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης και αιτούνται τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα στην ίδια περιφέρεια με τα μεταβιβασθέντα δικαιώματα, τότε η αίτησή τους απορρίπτεται.
Με κοινή υπουργική απόφαση ορίστηκαν πέντε κριτήρια απόδειξης κτηνοτροφικής δραστηριότητας τα οποία καθορίζουν τα βοσκοτόπια που ενεργοποιούν φέτος ενισχύσεις.
Την εφαρµογή παρακράτησης 25% στην αξία του δικαιώµατος υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος και για το 2021, στις περιπτώσεις µεταβίβασης χωρίς γης, προβλέπει η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε τη διαδικασία µεταβιβάσεων, που θα παραµείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.
Την προσαρμογή του ορισμού του βοσκοτόπου ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν από φέτος στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και στο σύστημα ενισχύσεων, οι μέχρι σήμερα αποκλεισμένες βοσκοτοπικές εκτάσεις που εισήγαγε ο Κανονισμός 2017/2393 (γνωστός σαν Κανονισμός OMNIBUS), προβλέπει η ΚΥΑ των υπουργών Λιβανού, Οικονόμου που τροποποιεί το σύστημα άμεσων ενισχύσεων.
Υπόψη των ευρωπαϊκών αρχών τέθηκε το σχέδιο της Ελλάδας για τη δηµιουργία ενός µητρώου δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων από το 2023, το οποίο θα συνδέεται µε την απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας βάσει τιµολογίων.
Φορολογικό σύστημα και άμεσες ενισχύσεις δυσκολεύουν την ανανέωση του δυναμικού και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αποφαίνονται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, προτρέποντας σε επανεξέταση της φορολογικής πολιτικής σ´ αυτό το σημείο και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Έντονη κινητικότητα για την αγορά δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης καταγράφεται το τελευταίο διάστηµα, µε τους κατόχους επιλέξιµων εκτάσεων να προσπαθούν να δηµιουργήσουν παρακαταθήκη για το καθεστώς που θα ισχύσει από το 2023.
Έως τις 25 Μαΐου πλέον έχουν περιθώριο να µεταβιβάσουν τα αγροτεµάχιά τους οι δικαιούχοι των Μέτρων 10.1.4 Απονιτροποίηση και 10.1.8 Κοµφούζιο, µετά από αίτηµα του Συλλόγου Επαγγελµατιών Γεωπόνων Λάρισας, καθώς έχει ξεκινήσει ένα κύµα µεταβιβάσεων εκµεταλλεύσεων προς συγγενικά πρόσωπα και παιδιά που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μέτρο των Νέων Αγροτών.
Κερδισμένοι από το νέο καθεστώς πρασινίσματος οι έχοντες χαμηλά δικαιώματα και οι αγρότες με επιλέξιμη γη που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα.