Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δικαιώματα

Metavivaseis

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης βασικής ενίσχυσης έτους 2019 ως την Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019 μετά την σχετική τροποποίηση της αριθμ 1406/52601/4-5-2016 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1291Β / 2016), που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

hogan2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, τις νέες περιβαλλοντικές της προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020 στους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας.

hogan_field-new

Μικρές στρεµµατικές άµεσες ενισχύσεις και στοχευµένα διαρθρωτικά προγράµµατα, είναι το πλέγµα που φαίνεται να συνθέτει την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα επόµενα χρόνια. Ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στις τελικές αποφάσεις, ενδεχοµένως και στο χρόνο εφαρµογής του νέου καθεστώτος, λόγω Brexit και Ευρωεκλογών, η νέα ΚΑΠ δείχνει να επιταχύνει τις ανακατατάξεις στον αγροτικό χώρο.

Ampeli-Keosoe

Θέματα που αφορούν την ΚΑΠ μετά το 2020 και ειδικότερα τον αμπελοοινικό τομέα συζητήθηκαν στην 1588η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 14.1.2019. Κύρια θέματα του αμπελοοινικού τομέα – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΚΕΟΣΟΕ - ήταν:

3-skliro-sitari_2

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – τα τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου για τους γεωργούς που αγοράζουν πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου με τιμολόγιο και καλλιεργούν σκληρό σίτο την τρέχουσα περίοδο.

kitrsios_palaskas

Προ τετελεσμένων γεγονότων θέτει το υπουργείο τους κτηνοτρόφους καλώντας τους να υπογράψουν την κατανομή που έχει κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι λαμβάνουν γνώση για τον επιλέξιμο βοσκότοπο που τους δόθηκε με την Τεχνική Λύση και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται όχι στο μέρος που βρίσκονται οι σταβλικές εγκαταστάσεις του κάθε κτηνοτρόφου αλλά εντός της έκτασης που περιλαμβάνει η Περιφέρειά τους.

sinodos_georgias

Κανόνες σχετικά με τις άμεσες ενισχύσεις και τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης για τα έτη 2019 και 2020 βρίσκονται στην ατζέντα των υπουργών γεωργίας της ΕΕ που συναντώνται την Δευτέρα 17/12  και την Τρίτη 18/12 στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας.

Hogan-didaktwr

Εμπόδιο χαρακτήρισε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν τα δικαιώματα εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση του Agronews. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να βρουν γη οι νέοι αγρότες.

4-5

Zητήµατα αλληλουχίας επηρεάζουν το χρονοδιάγραµµα εφαρµογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής µετά το 2020, που στη γλώσσα των τεχνοκρατών, και δη αυτών που εµπλέκονται στις διαπραγµατεύσεις για το επόµενο 7ετές Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο, «τίποτα δεν συµφωνείται µέχρι να συµφωνηθούν τα πάντα».

4-Dalezios

Το µοντέλο της διαφοροποίησης της βασικής εισοδηµατικής στήριξης ανά εκτάριο, µεταξύ παραγωγικών ζωνών που παρουσιάζουν παρόµοιες αγρονοµικές συνθήκες (εδαφολογικές και κλιµατικές) αποτελεί τη µόνη ευελιξία περιφερειοποίησης των ενισχύσεων που έχουν οι εθνικές διοικήσεις, βάσει των νοµικών κειµένων της νέας ΚΑΠ.

hogan

Με νωπή την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου που επιμένει σε διατήρηση των κονδυλίων της ΚΑΠ και μια σειρά εκθέσεων που εκφράζουν παρατηρήσεις επί των νομικών κειμένων της Κομισιόν, αμφιβάλλοντας για το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι προσέρχονται οι υπουργοί γεωργίας στην σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Hogan_new

Δύο εκθέσεις προόδου σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα προπαρασκευαστικά όργανά του σχετικά με τις προτάσεις κανονισμού της Κομισιόν που αφορούν τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ και την κοινή οργάνωση των γεωργικών προϊόντων, θα κληθούν να εξετάσουν οι υπουργοί γεωργίας στην επικείμενη σύνοδο τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

elegtiko

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής μετά το 2020 υπολείπεται των φιλοδοξιών της ΕΕ για μια περισσότερο οικολογική και άρτια προσέγγιση βάσει επιδόσεων, σύμφωνα με γνώμη που δημοσίευσε στις 7 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι ελεγκτές διαπιστώνουν και ορισμένα άλλα προβλήματα στην πρόταση, ιδίως όσον αφορά την υποχρέωση λογοδοσίας.

nea_kap_oke

Οι νέες προτάσεις επικουρικότητας, οι οποίες αποσκοπούν να δώσουν µεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη µέλη για την επίτευξη συγκεκριµένων στόχων δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επανεθνικοποίηση, επιτρέποντας έτσι στα κράτη µέλη να παρεµποδίσουν την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, υπογραµµίζει η ΕΟΚΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία