Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ασφαλιστικά

KAR_7646_Hmerisa-Freskon_MAIOS_22_2

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση με την οποία προσαυξάνονται κατά 3,46% οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα οι παραγωγοί που ασφαλίζονται στον τέως ΟΓΑ, καλούνται να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν.

IMG_20200818_080115

Aυξάνεται στα 2,56 ευρώ το κιλό από 1,95 ευρώ/κιλό που ίσχυε, η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) για τα οινοποιήσιμα σταφύλια Α’ κατηγορίας των Κυκλάδων νήσων.

νεα_γαι_ασφ

Tην αύξηση του ορίου των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ως πλαφόν οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές για την συνταξιοδότηση αγροτών, ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το σχετικό νομοσχέδιο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.

ΘΕΣΜΙΚΑ

Με την επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων συνολικού ύψους 5.427.611 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης και εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη 2020, 2021, 2022 των αποκλειστικά απασχολούμενων ως εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

ypoyrgeio-oikonomikon_2

Οκτώ στις δέκα αιτήσεις που υποβάλλονται στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων απορρίπτονται από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις.

asfalistikes-eisfores-agrotwn

Σε υποχρεωτική ρύθμιση 24 δόσεων, στο σύνολο των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, οδηγούνται αρκετές περιπτώσεις αγροτών με χρωστούμενα προς τον οργανισμό ασφάλισης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, χάνοντας ταυτόχρονα την ασφαλιστική τους ενημερότητα, εξέλιξη που μπλοκάρει υποθέσεις μεταβιβάσεων.

19s1efka3_2

Οδηγίες προς αγρότες προκειμένου να επιλέγουν έγκαιρα τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών (εξόφληση/ρύθμιση) και να διασφαλίζουν την διατήρηση δικαιωμάτων - παροχών όπως ασφαλιστική ενημερότητα, ικανότητα, συνταξιοδότηση, άλλες παροχές εξέδοσε η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ.

8_68

Διευκρινίσεις σχετικά με το νέο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του 2023 μη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών εξέδωσε ο eΕΦΚΑ, σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Δ.15/Δ'/9801/30.01.2023 Υπουργικής Απόφασης, η οποία τοποθετεί στα 99,78 ευρώ τον κλάδο σύνταξης στην χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που μαζί με τις λοιπές χρεώσεις ανέρχεται στα 137 ευρώ, ήτοι 10% πάνω συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

neos-tractor-4

Δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποκτούν πλέον και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 01.01.1987 και μετά, ενώ από τον Μάρτιο του 2023, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΚΑ θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής και σε νέους αγρότες.

46_18_2

Στην ασφάλιση του νέου Ταµείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) υπάγονται υποχρεωτικά όλα τα πρόσωπα ανάµεσα τους και νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που αναλαµβάνουν για πρώτη φορά, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εφεξής ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία υφίσταται µέχρι την ανωτέρω ηµεροµηνία, υποχρέωση υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

efka_36

Προς υπογραφή βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα παραταθεί για τρείς μήνες η πληρωμή για τις οφειλές από τη μεγάλη εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017-2019 , που βαρύνουν 800.349 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία