Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Διεθνή

EXPORTS1-768x512

Την πρωτοκαθεδρία στις ελληνικές εξαγωγές α’ εξαμήνου κράτα η Ιταλία, ενώ η Γαλλία εξελίσσεται σε βασικό παίκτη, καταλαμβάνοντας υψηλότερη θέση στην κορυφαία πεντάδα. Εξίσου ενθαρρυντική ήταν και η πορεία των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, η οποία παραμένει ισχυρός πόλος, διατηρώντας σταθερά τη δεύτερη θέση, ενώ την ίδια ώρα, νέες χώρες που μέχρι πρότινος είχαν σχετικά μικρή συμμετοχή, όπως η Νότια Κορέα που αναρριχήθηκε στην 14η θέση από την 30η εισέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

olive-sea

Το 20% των εκτάσεων της χώρας έχει ήδη υποστεί σοβαρή υποβάθμιση με το υπόλοιπο 50% να βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση, ενώ ερευνητές τονίζουν πως σήμερα περιοχές όπως η «Θάλασσα της Ελιάς» στην Ανδαλουσία, οι Κανάριοι Νήσοι και κομμάτια της περιφέρειας Εξτρεμαδούρα έχουν ήδη αρχίσει να ξηραίνονται μαζικά.

35

Δύο παράλληλα πειράματα τρέχουν στην Αυστραλία, στόχος των οποίων είναι η παραγωγή αποσταγμάτων με σταφύλια που βρέθηκαν πολύ κοντά στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο χρόνο.

elaiolado1

Σοβαρή καινοτομία καταφθάνει από την Ιταλία με την κατασκευή πρωτότυπου μηχανήματος, μετά από κοινοπραξία 3 εταιριών, που βαπτίστηκε με το μη πρωτότυπο όνομα «SafeFood», το οποίο βασίζεται σε ένα φωτακουστικό σύστημα λέιζερ προκειμένου να ανιχνεύει νοθείες σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων όπως ψάρια, ελαιόλαδο, ρύζι, χυμούς φρούτων, γάλα και σε διάφορα μπαχαρικά, ενώ είναι εκτεταμένα δοκιμασμένο σε ρίγανη και σαφράν.

Paolo-De-Castro

Μια προσωρινή συμφωνία για πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο δίκαιη και διαφανή πολιτική της ΕΕ για τη γεωργία και την κτηνοτροφία από το 2023 και μετά εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) την Πέμπτη.

zzzzzzzzz

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος, συμμετείχε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Τον υφυπουργό συνόδευσε ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

bretania-souper-market

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στους 10 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας από το 1950. Ωστόσο, τα εμπόδια που πηγάζουν από το αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα με τη Βρετανία να βγαίνει από την δεκάδα για πρώτη φορά μετά από 7 δεκαετίες.

shutterstock_712802314-800x450

Σε συνολική αξία 306 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το ποσό να χωρίζεται σε 184 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 122 δισ. ευρώ σε εισαγωγές. Αμφότερες οι τιμές παρουσιάζουν μικρή αύξηση της τάξεως του 1,4 % και 0,5 % αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.

image001_39

Μετά από τους παγετούς, τις βροχές, ο γαλλικός αμπελώνας πέρασε στην κακή ανθοφορία και στην ξηρασία μέχρι τον τρύγο με κλιματικές συνθήκες που μειώσαν δραστικά το δυναμικό παραγωγής του. Μόνο το Cognac και η Savoie περιορίζουν τις ζημιές.

51283443899_c2e8e7c3ce_c

Με το καθιερωμένο Άτυπο του Σεπτεμβρίου, αποκτούν ξανά ρυθμό οι διεργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συναντιούνται στη Σλοβενία αυτήν τη φορά, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.

exports_synopsi-1340x500

Στελέχη βιομηχανιών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοσή τους, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Πρωτοφανής είναι επίσης η αύξηση του μεταφορικού κόστους κυρίως για πρώτες ύλες και προϊόντα από την Ασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ