Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Διεθνή

20191001PHT63150_original_2

Διατεθειμένη να συζητήσει μια ενδεχόμενη αύξηση των ανώτατων ορίων στις κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες είναι η Κομισιόν, με τον Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, να αποκρίνεται θετικά στο αίτημα αρκετών κρατών μελών αλλά και οργανώσεων όπως είναι η ιταλική Coldiretti, που υποστηρίζουν ότι τα χέρια τους είναι δεμένα απέναντι στα αιτήματα στήριξης των αγροτών.

g20-brazil

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, των φυσικών καταστροφών, καθώς και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και πολέμων και των ασύμμετρων δημοσιονομικών και νομισματικών πιέσεων, επηρέασαν την επισιτιστική ασφάλεια. Ως εκ τούτου, στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G20, ο Γενικός Διευθυντής του FAO απευθύνει έκκληση για ειρήνη, δικαίωμα στη διατροφή και μεταρρυθμίσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

iStock-1288439275-e1675082617468

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου έναν σημαντικό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, περισώζοντας ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος αφού οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκάλεσαν μια οπισθοχώρηση. Η νέα νομοθεσία ορίζει ότι η ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσει τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

flags-4

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες και όλους τους μικρότερους προμηθευτές σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την εμπειρία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Μια έρευνα είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στο διαδίκτυο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 15 Μαρτίου 2024.

oliveoilprice

Σε ποσοστό μεταξύ 63 και 69% αποτυπώνεται η ανοδική μεταβολή των τιμών ελαιολάδου στα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις χώρες παραγωγής ελαιολάδου, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με αύξηση που φθάνει το 67%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η τιμή στην Πορτογαλία με 69%, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ισπανία με 63%.

kalampoki-USA

Υψηλά επιτόκια, χαμηλές τιμές, ακριβά κόστη αποθήκευσης και ένα βουνό από καλαμπόκι πιέζουν τους Αμερικανούς Αγρότες, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το στάδιο των δεύτερων σκέψεων και πλέον μετανιώνουν πικρά που δεν διέθεσαν το απόθεμά τους το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στη συνέχεια δεν προχώρησαν σε πωλήσεις της σοδειάς που συγκόμισαν το φθινόπωρο. Αν και σε μικρότερο βαθμό, μια παράλληλη συνθήκη ταλαιπωρεί και την αγορά σόγιας.

oi-agrotes-akoune-alla-h-KAP-xriazete-prakseis

Να μεταφραστούν σε πράξεις οι υποσχέσεις των Βρυξελλών για απλούστευση της ΚΑΠ, λένε οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, σημειώνοντας πως οι «αγρότες αρχίζουν να ακούγονται».

komision-emporiko-isozygio

Αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία τρία χρόνια τον Οκτώβριο του 2023, το πλεόνασμα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται περαιτέρω τον Νοέμβριο του 2023. Έφθασε τα 6,9 δισ. ευρώ, +3% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και +27% υψηλότερα σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2022.

12-stratigika-erga-gia-perivallon

Σήμερα, η Επιτροπή επενδύει πάνω από 233 εκατ. EUR σε δώδεκα νέα στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο τουπρογράμματος LIFE για τη στήριξη της υλοποίησης των περιβαλλοντικών και κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

nea-metra-alieias-tonou

Σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα κανονισμό ο οποίος μεταφέρει στο ενωσιακό δίκαιο ορισμένα μέτρα διαχείρισης, διατήρησης και ελέγχου της αλιείας στην περιοχή της σύμβασης της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).

αγροτες-βρυξελλεςς

Αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν από τις Ευρωεκλογές, επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. Παράλληλα με τις παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός, περιλαμβάνονται προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών.

Polonia-agrotes-proedros-Andrzej-Duda

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στη Βαρσοβία στις 28 Μαρτίου, αλλά δεν αποδέχτηκε αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με τον αποκλεισμό των συνόρων από Πολωνούς αγρότες.

paris_protest

Οργισμένοι επιστρέφουν οι αγρότες στο Παρίσι με τα τρακτέρ τους, την παραμονήτης μεγάλης γεωργικής έκθεσης Paris Agricultural Fair, σε μια νέα διαμαρτυρία απαιτώντας περισσότερη υποστήριξη από την κυβέρνηση και απλούστερους κανονισμούς.

prot_0

Μετά την «πολιορκία» των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις αρχές του μήνα, οι βελγικές οργανώσεις αγροτών θα πραγματοποιήσουν άλλη μια διαμαρτυρία στην Rue de la Loi, την ερχόμενη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα που θα διεξάγεται το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ