Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Διεθνή

ezgif-5-ed15319328

Στην δημοσίευση λίστας με τις χώρες οι οποίες απαγορεύουν τις εξαγωγές αγροτικών προιόντων προχώρησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η διάρκεια των περιορισμών ορίζεται για όλες τις χώρες μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Αργεντινή, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εξάγει σογιέλαιο και σογιάλευρο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

ezgif-3-7ff08499a3__1_

Μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ προβλέπει το σχέδιο απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα RePowerEU που κατέθεσε προς συζήτηση η Κομισιόν προς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ των πρόσθετων επενδύσεων, το REPowerEU περιλαμβάνει τη δυνατότητα των κρατών μελών να μεταφέρουν «οικειοθελώς» ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από ορισμένα ταμεία της ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική , στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

--_20-02-18_Cdp_Animal_Welfare-4

Την ανάγκη να εξεταστούν πιθανές προσωρινές παρεκκλίσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές Γεωργίας, σε επιστολή προς τον Επίτροπο για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski, τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ Norbert Lins (EPP, DE) και την πλειονότητα των πολιτικών ομάδων της επιτροπής.

ezgif-3-50ac71dbce

Σχέδιο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επισιτιστικής ασφάλειας, καταστρώνουν το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα.

thfgbv

Με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να συμμορφωθεί η Τουρκία, στα πλαίσια των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και της εξασφάλισης επαρκών εισαγωγών από τις χώρες της ΕΕ με φόντο την επισιτιστική της ασφάλεια, όπως απαίτησαν εκπρόσωποι χωρών μελών της ΕΕ στα πλαίσια διμερών επαφών σε ανώτατο επίπεδο στις 11 και 12 Μαΐου.

Ινδια-λιμανια-1068x600

Η Ινδία θα επιτρέψει την αποστολή φορτίων σίτου στο εξωτερικών τα οποία περιμένουν άδεια από τα τελωνεία, ανακοίνωσε στις 17 Μαίου η κυβέρνηση, χαλαρώνοντας κάπως την απαγόρευση στις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο που επέβαλε το Σάββατο.

10132020112643PM

Η Αργεντινή, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, έγινε την περασμένη Πέμπτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε τη φύτευση γενετικά τροποποιημένου σιταριού, όταν ενέκρινε την καλλιέργεια της ποικιλίας HB4 στην χώρα, που αναπτύχθηκε από την Bioceres.

gettyimages_-commission_-_komision

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ που αποσκοπεί στην παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

bac6d82af0dd96c8a7755d29db6e9067_L

Την αυξημένη ζήτηση από χώρες της Υποσαχάριες Αφρικής προτίθεται να καλύψει η Αργεντινή. Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του Global Trade Tracker (GTT), αργεντίνικο σιτάρι συνολικής ποσότητας 242.650 τόνων έχει φορτωθεί, αποσταλεί ή αναμένεται να αποστολεί στην Αγκόλα, το Μπουρούντι, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Τανζανία τον Μάιο.

aaee309d-8b7c-4aae-b5aa-6585c40b7735

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επερχόμενη συνάντηση των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την Τρίτη 24 Μαΐου, αφού έπειτα από τις ζυμώσεις της συνεδρίασης αυτής στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δυνατότητα και το μέγεθος των επερχόμενων αγροτικών ενισχύσεων μέσα από κοινοτικούς πόρους.

india-exagoges-sitiron

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με αστερίσκους άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα πάνω από 45 βαθμούς και μειωμένες προβλέψεις για παραγωγή σιτηρών.

https-_d1e00ek4ebabms_cloudfront_net_production_3fa9b7bc-9efb-41b5-a706-967c623fa5df

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου εφέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

sitari-scaled

Απάντηση στην «παράπλευρη» απώλεια του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, δηλαδή την πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του μπλόκου που πραγματοποιεί η Μόσχα στις εξαγωγές πρώτων υλών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, επιχειρεί να δώσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

gouteres

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στις 11 Μαϊου βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

president-joe-biden-farm-tour-illinois-01-ap-llr-220511_1652293928041_hpMain_16x9_992

Μήνυμα για στήριξη των αγροτών προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος επάρκειας τροφίμων έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη 11 Μαίου κατά την διάρκεια επίσκεψης του σε οικογενειακή φάρμα στο Ιλινόις, τονίζοντας πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

animals

Έπιασαν…τόπο οι κανονιστικές απαιτήσεις στο πλαίσιο της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της νομοθεσίας για τα τρόφιμα που έθεταν στο επίκεντρο την καλή διαβίωση των κτηνοτροφικών ζώων.

shipping_containers16x9

Οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η Κίνα για να αντιμετωπίσει νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας έχει προκαλέσει νέα σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει ήδη δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

BNA__d7023image_story

Ο κολοσσός αγροτικών προϊόντων της Νότιας Αμερικής, η Βραζιλία δείχνει να ανησυχεί για μια πιθανή παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων εξαιτίας της ρωσοουκρανικής διένεξης και μετά την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά έθνη σε βασικές παραγωγές χώρες Λευκορωσία και Ρωσία, ενώ η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ