Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Διεθνή

ntomates_5

Με στόχο την μη διατάραξη του εισαγωγικού εμπορίου στην ΕΕ η Κομισιόν ενεργοποιεί από την 1η Ιανουαρίου και για τα έτη 2022 και 2023 τους όγκους ενεργοποίησης πιθανών πρόσθετων εισαγωγικών δασμών για ορισμένα οπωροκηπευτικά.

imagew_50

Στη σύνοδό του στις 2 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα την Κοινή Αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, ενώ απομένει η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΈΕ.

kalampoki-575x383

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, με τα αίτια να εντοπίζονται στην αυξημένη ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ανέφερε στις 2 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στην μηνιαία του ανασκόπηση.

undfoodlabels-hero-desktop-min

Η απαίτηση των καταναλωτών για ολοένα και περισσότερη διαφάνεια στην αγορά τροφίμων μετά την πανδημία και την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη την παγκόσμιας αγορά ιχνηλασιμότητας που αναμένεται να σημειώσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,2% τα επόμενα χρόνια.

evrokoinovoulio-main

Ενόψει της νέας ΚΑΠ και της ανάγκης για στενή παρακολούθηση των επιπτώσεών της στην αγροτική παραγωγή, η ΕΕ έκανε επίσημη την απαίτηση από τα Κράτη Μέλη της για κατάθεση στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

αμπππ-620x420

Οι ευρωπαϊκές απλοποιητικές αναλύσεις, που εξισώνουν το κρασί με δηλητήριο, προκαλούν φόβο και ανησυχία σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, πως ο αμπελοοινικός τομέας θα στερηθεί κοινοτικών πόρων υπό την πίεση της αντιαλκοολικής εκστρατείας.

graph-trade-agri-food-products-aug2021

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ (εξαγωγές συν εισαγωγές) για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2021 ανήλθε σε 210,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,1 % σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, στο πρώτο οκτάμηνο του του 2021 σημαντική αύξηση κατέγραψε η αξία των εξαγωγών οίνου κατά 2,5 δισ. ευρώ ήτοι 31%.

Bike-Europe-Frans-Timmermans-2-1024x683

Η Επιτροπή ενέκρινε στις 25 Νοεμβρίου επενδυτικό πακέτο ύψους άνω των 290 εκατ. ευρώ για 132 νέα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE που αφορούν το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Αυτή η χρηματοδότηση της ΕΕ θα κινητοποιήσει συνολική επένδυση ύψους 562 εκατ. ευρώ, με έργα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Τα έργα που εγκρίθηκαν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το 2022.

3133360

Γάλλοι ψαράδες σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη σήραγγα της Μάγχης και το λιμάνι του Παρ ντε Καλαί στη Βόρεια Γαλλία στις 26/11 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση της Βρετανίας που δεν τους εκχωρεί περισσότερες άδειες αλίευσης μετά το Brexit το 2019.

stavlismos_01

Η πρώτη του είδους της εφαρμογή στοχεύει να βοηθήσει τον κτηνοτρόφο να καταλάβει και να ερμηνεύσει την συμπεριφορά των ζώων, ευελπιστώντας πως θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις στα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

shutterstock-europaiko-koinoboulio__1_

Οι τρεις κανονισμοί (Στρατηγικά Σχέδια, Οριζόντιος Κανονισμός και Κοινή Οργάνωση των Αγορών) ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου.

empty_stores_2

Τα παγκόσμια αγροδιατροφικά συστήματα, τα οποία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, οφείλουν να προετοιμαστούν χωρίς καθυστέρηση για νέα «σοκ» στο μέλλον, είτε πρόκειται για ξηρασίες και πλημμύρες είτε για διάφορες ασθένειες, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

cocoa_harvest

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων και ξύλου από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί όπως αναφέρει πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

shutterstock-europaiko-koinoboulio

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καλείται να υπερψηφίσει τους τρεις νέους Κανονισμούς της μεταρρύθμισης (Στρατηγικά Σχέδια, Οριζόντιος Κανονισμός και Κοινή Οργάνωση των Αγορών), με την πολιτική συμφωνία στα προτεινόμενα κείμενα κανονισμών να έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ