BACK TO
TOP

Διεθνή

1676537929503_20230216_EP-144948A_FMA_PST_012-1024x683

Αρνητικός είναι στην πρόταση για ένα προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της γεωργίας, βασισμένου σε πολιτικές συνθήκες και επιτεύγματα, όπως συμβαίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την περίοδο της πανδημίας εμφανίζεται ο απελθών Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski.

picture-dg-lula__1_

Το δρόμο μιας νέας παγκόσμιας συμμαχίας για ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα και πρωτοβουλίεςστήριξης σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη, η οποία θα επισφραγιστεί τον Νοέμβριο, άνοιξε η ομάδα της G20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

agrotikh-politikh-EE

Πριν κάνει διάλειμμα για τις θερινές διακοπές, η επανεκλεγείσα για δεύτερη θητεία στην Κομισιον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα αυτών που θέλουν να στελεχώσουν την επόμενη ομάδα Επιτρόπων και μετά θα αρχίσει να ενώνει όλα τα κομμάτια του παζλ. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

h5n1

Η Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο νέες Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών για το κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την επισήμανση των τροφίμων. Ωστόσο θέση για το ζήτημα θα λάβει εφόσον οι εν λόγω πρωτοβουλίες συγκεντρώσουν σε ένα χρόνο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης με ελάχιστους αριθμούς υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη.

GettyImages-1208909878-1000x667

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η προώθηση μιας συνεργατικής προσέγγισης και η συνεχής παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων είναι οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στο τελευταίο σύνολο συστάσεων που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσεων για την Επισιτιστική Ασφάλεια (EFSCM). Οι συστάσεις αυτές στοχεύουν στον μετριασμό των κινδύνων και των τρωτών σημείων που απειλούν την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

promo_landscape-of-the-douro-river-regionin-portugal-vineyard_simon-dannhauer_sshutterstock

Η Πορτογαλία υποφέρει από την υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, την απότομη αύξηση της παραγωγής το 2023 και την πτώση των εξαγωγών, οδηγώντας της να ζητήσει από την Κομισιόν για δεύτερη χρονιά την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσταξης κρίσης.

maize-yield-harvest

Ευνοϊκότερες συνθήκες για το καλαμπόκι και τα σιτηρά στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, αναφορικά με την επερχόμενη παραγωγή 2024/25.

e4727cab15459e4b193aab627fdce3d5_6445720106_12433589-1

Από τις 22 Ιουλίου έως τις 5 Ιουνίου 2025, οι εισαγωγές στο ουκρανικό πλιγούρι στην ΕΕ θα πραγματοποιούνται εντός των δασμολογικών ποσοστώσεων της Συνολικής και Εκτεταμένης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (DCFTA) που ισχύει από το 2016 μεταξύ των δύο μερών.

agora-trakter

Πεσμένος ήταν ο παγκόσμιος αριθμός πωλήσεων των τρακτέρ, αλλά αυξημένη η αξία τους για το 2023. Συνολικά πωλήθηκαν 2,2 εκατομμύρια μονάδες, μια μείωση της τάξεως του 8% σε σχέση με το 2022, ενώ τα έσοδα ανέβηκαν στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια με μια άνοδο 2%.

farm-bill-hero_2

Οι αγροτικές ομάδες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να καλούν τους νομοθέτες να ολοκληρώσουν το αγροτικό νομοσχέδιο, γνωστό ως «Farm Bill», το οποίο εκπνέει στις 30 Σεπτέμβριου, με τις σχετικές εργασίες να έχουν μείνει πίσω λόγω των εκλογών.

fon-der-laien

Φιλόδοξο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το πλάνο για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας, που παρουσίασε στις 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς «πάλεψε» να κερδίσει το στοίχημα επανεκλογής της ως πρόεδρος της Κομισιόν, το οποίο και κατάφερε με 401 ψήφους υπέρ. Στις δηλώσεις που έκανε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι, στα σχέδια της περιλαμβάνεται μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική που θα εστιάζει στη βιώσιμη γεωργία και τη στήριξη των αγροτών έναντι των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.

329032190

Τον «Οδικό Χάρτη Κτηνοτροφίας 2024-2028», μετά από μια αξιοσημείωτη μείωση στο εγχώριο ζωικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις και να καλυφθούν ανάγκες εποικιστικής επάρκειας.

lkijuhygt

Στις 13 Ιουλίου, οι Γάλλοι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Οι διαδηλωτές, σε μια έντονη κίνηση διαμαρτυρίας, πέταξαν φρούτα μπροστά από κεντρικά καταστήματα λιανικής πώλησης, εκφράζοντας την απόγνωσή τους και δηλώνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο κρίσης.

παρατηρητηρτιο

Μια πρώτη χαρτογράφηση των διαθέσιμων δεδομένων για τις τιμές, το κόστος και την προστιθέμενη αξία της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας και τις συνθήκες ανταγωνισμού στα κράτη-μέλη πραγματοποίησε κατά την πρώτη του συνάντηση στις 17 Ιουλίου το Παρατηρητήριο Αγροδιατροφής της ΕΕ. Η δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας του Παρατηρητηρίου, που προσβλέπει στην βελτίωση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

ουρσουλαωο

Είναι γεγονός πως η γεωργία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωεκλογές, μιας και είναι φυσικά συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ των υποψηφίων και επισημαίνεται στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Από την εφαρμογή της πρακτικής Farm to Fork, μέχρι τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ταρακούνησαν την Ευρώπη, υπάρχει κοινή αποδοχή πως η γεωργία αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, μαζί με την ενέργεια και την άμυνα. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτούς τους τρεις κρίσιμους τομείς κατά την επόμενη πενταετία θα είναι καθοριστικός για το μέλλον της, όπως αναφέρουν σε σχετική έκθεση γνώμης οι Copa-Cogeca.

9ae4fd6e-1963-4719-8b37-6946254bc8bb

Μέτρα που θα καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές πιο ελκυστικές, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των νέων γεωργών, τα οποία απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση της ΚΑΠ έθεσαν στο επίκεντρο οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε κατά την σύνοδο της 15ης Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, στην διάρκεια του οποίου η Ουγγρική προεδρία παρουσίασες τις προτεραιότητες της. Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία των μέτρων του β’ πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, ιδίως των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης με προεξέχον το πρόγραμμα LEADER.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ