BACK TO
TOP

Διεθνή

FAOflag

Οι προμήθειες των περισσότερων από τα σημαντικότερα είδη διατροφής παγκοσμίως αναμένεται να είναι επαρκείς το 2024/25, αν και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι ξαφνικές αλλαγές πολιτικής και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανατρέψουν τις ευαίσθητες παγκόσμιες ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να επηρεάσουν τις τιμές και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

w29-124108w29140148w19160649w04184135PedroSanchez40

Η ισπανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρατείνει περικοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά είδη διατροφής πέραν της 30ης Ιουνίου, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

yara1

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός κ. Jonas Gahr Støre εγκαινίασε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου τη μονάδα ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 24 MW στο βιομηχανικό πάρκο της Herøya, τη μεγαλύτερη του είδους της που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

cema_june

Ο γενικός δείκτης κλίματος επιχειρηματικότητας CEMA για τον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων δεν επιβεβαίωσε τη θετική τάση του προηγούμενου μήνα. Παρά το γεγονός ότι τόσο η τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση όσο και οι μελλοντικές προοπτικές είχαν βελτιωθεί τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι η αγορά δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί.

sitari-sitira-sithra-eurokinissi

Οι παγετοί στη Ρωσία έχουν επηρεάσει μεταξύ 15% και 30% των χειμερινών σιτηρών, ποικίλλοντας ανά περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης σιτηρών της Ρωσίας, αριθμός πολύ υψηλότερος από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας.

sumvash-gia-emvolia-griphs-pthnwn

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής, στο πλαίσιο της εντολής της σχετικά με την ετοιμότητα, υπέγραψε, εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών, σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας για την προμήθεια έως και 665,000 δόσεων εμβολίου πριν από την πανδημία του επικαιροποιημένου εμβολίου Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus, καθώς και επιλογή για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Χάρη στη σύμβαση αυτή, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών.

turkey

Η Τουρκία θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τουλάχιστον τις 15 Οκτωβρίου για να προστατεύσει τους αγρότες από τις διακυμάνσεις των τιμών, να εξασφαλίσει την εγχώρια προμήθεια πρώτων υλών και να δημιουργήσει μια ευνοϊκή αγορά για τους παραγωγούς, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.

comision

Την αύξηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από 25.000 σε 37.000 ευρώ ανά τριετία προτείνει η Κομισιόν, η οποία θέτει σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024 σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά κρατικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα.

1200x800

Οι καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών στην Ουκρανία θα ωριμάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας.

wheat-scaled

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Μάιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, όπως διαπιστώνει ο δείκτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

eksagwges-elladas-o-xarths

Η σταθερή πρωτιά της Ιταλίας και η αλματώδης άνοδος των ΗΠΑ στο top 10 ξεχωρίζουν από τις αλλαγές στον «χάρτη» των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στους κορυφαίους προορισμούς που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν ακόμη η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία αρχίζει να επηρεάζει και τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να συντηρήσουν το μομέντουμ και να περιορίσουν τις απώλειες που γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

akraia-kshrasia-vrazilia

Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ιστορικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία, η χώρα αναμένει μεταστροφή σε ακραία ξηρασία σε περιοχές όπως η περιοχή του Αμαζονίου και η Παντανάλ, όπως προειδοποίησε την Τετάρτη 5 Ιουνίου η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. «Μετά τις ισχυρές βροχές, θα έχουμε ξηρασία, πιθανόν στον Αμαζόνιο και στην Παντανάλ», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρίνα Σίλβα κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης με παρόντα τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

2024-06-04T102740Z_1_LYNXMPEK530EX_RTROPTP_3_EUROPE-FARMERS-PROTESTS

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, που έφτασαν την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Βέλγιο από πολλές γειτονικές χώρες, όπως την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών που, όπως λένε, ευνοούν τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

farmers

Δεκάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει όλα τα μεγάλα σημεία διέλευσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας από τον αυτοκινητόδρομο AP-8 στη Χώρα των Βάσκων έως τον AP-7 στην Καταλονία από το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουνίου.

kina-vhmata-viwshmothtas

O κορυφαίος όμιλος τροφίμων της Κίνας COFCO International εκφόρτωσε το πρώτο του φορτίο σόγιας που παρήχθη με αρχές αειφορίας, χωρίς αποψίλωση, την Παρασκευή 31 Μαΐου, με παράγοντες της βιομηχανίας να μιλούν για ορόσημο για μια χώρα που μέχρι τώρα έδινε προτεραιότητα στις τιμές έναντι της βιωσιμότητας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

anisixies-pagkosmia-agora-sithra

Το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο ανέκαμψε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1% και κερδίζοντας μετά από τρεις περιόδους πτώσης, καθώς οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες στήριξαν την αγορά, η οποία είχε φτάσει σε υψηλό 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα. Η σόγια υποχώρησε στο χαμηλό ενός μηνός, λόγω της προόδου της φύτευσης στις ΗΠΑ και των άφθονων προμηθειών της Νότιας Αμερικής.

1702962563043

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που διευκρινίζει τη χρήση ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ σε περίπτωση απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

94108efd-belgaimage-46844439-1024x681

Κανονισμό που αποσκοπεί στην επιβολή απαγορευτικών δασμών στα προϊόντα σιτηρών που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξέδωσε την Πέμπτη 30 Μαΐου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός αυξάνει τους δασμούς στα δημητριακά, τους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τέτοιο βαθμό που στην πράξη θα σταματήσει τις εισαγωγές τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ