Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινοβουλευτικά

spilios_livanos_vouli

Σε περιβάλλον αοριστίας κινήθηκε η σύντομη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κυβέρνησης πάνω στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την διαδρομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μέσα στην διετή περίοδο μετάβασης.

VOULI__1_

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του ΕΛΓΑ και καθίσταται δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

olive2

Μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς Καλαμών φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή.

vouli_071020

Αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον Ιανό στο 100% της ζημιάς υποστήριξε ότι θα επιδιώξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ που θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού του Οργανισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη, οι πρώτες εκτιμήσεις αποτιμούν την καταστροφή που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ στα 100 εκατ. ευρώ, με την προκαταβολή να πληρώνεται το προσεχές διάστημα και την εξόφληση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021.

5136823_MV_VOULI

«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινβουλευτικού Ελέγχου.

ΜΑΞΙΜΟΣ_1_2

Διευκολυμένη πρόσβαση σε ρευστότητα για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, εν όψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

live_03_04

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

b441eb5f-a8a9-4bde-ac66-2611459b0c5d

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Anakataskevi

Την ασάφεια γύρω από το καθεστώς των νομίμως υφιστάμενων κτηρίων που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας επιχειρεί να επιλύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

photo_vouli_24062020

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η νομοτεχνική επεξεργασία της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας που έρχεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες πρακτικές που υπόκειται αγρότες και κτηνοτρόφοι στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων.

voridis_epikaires

Σε διαβούλευση θα τεθεί, εντός των επομένων ημερών, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (17/6/20) κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

fendt_e100_2_2

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου, η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜεΡΑ25. Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση και απαντώντας στην αντιπολίτευση, που του ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις του η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του οργανισμού και η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των ροτών, ενώ επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αναφέρεται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

02f92b978243727aa6e7dc031f5c22a5_2

Αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει στην ευρωπαϊκή γεωργία η στρατηγική «Farm to Fork» για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, συνιστούν οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το λεγόμενο ερανιστικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να επιλύσει μια σειρά από επί μέρους ζητήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

live_02

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

vapostolou

Άγνοια κινδύνου καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρώην υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των ανακτήσεων παλιών χρεών των Συνεταιρισμών.

48611347316_e1b739770e_o

Τη συνολική διευθέτηση θεμάτων που αφορούν αρμοδιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα οποία χρονίζουν χωρίς τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις επιχειρεί το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προς επεξεργασία.

araxnovitis_2

Την εκτίμηση ότι το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας εξέφρασε από το Βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί Σύριζα, Σταύρος Αραχωβίτης, υποστηρίζοντας πως ο νέος νόμος επιχειρεί να εισάγει ένα υβριδικό μοντέλο που έχει αποτύχει παγκοσμίως.

live_02

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις 21:00.

tropovoridisheeeeeelpmesomebody

Τη «θηλιά από το λαιµό» των συνεταιριστών, οι οποίοι ατυχώς έχουν συνδέσει τη δράση τους µε πτωχευµένες και υπό εκκαθάριση δευτεροβάθµιες συνεταιριστικές οργανώσεις έρχεται να βγάλει τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και θα ψηφιστεί μαζί με το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς που συζητείται τις ημέρες αυτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία