Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινοβουλευτικά

viologika-1_2_3

Με ειδικές προσθήκες σε σχέδιο νόμου του Οικονομικών που συμπληρώνει κατά 3 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος, προβλέπεται από την μια η απαλλαγή των αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, από την άλλη θεσπίζονται ειδικότερες διατάξεις για τις επιχορηγήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν εμπίπτουν στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

mv_vouli_09-12-2020

 Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποζημίωση των παραγωγών και  κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα.

MAXIMOS

Σε ενδοκομματικό επίπεδο στους κύκλους της ΝΔ έχει φτάσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών με μέτρο οικονομικής ανακούφισης στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

mitsotakis-tilediaskepsi-ypourgiko-sumboulio

Σχέδιο νόμου που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

xristos-staikouras-bouli

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές και πλήρως αντιθετικές προσεγγίσεις αναδείχτηκαν για τον πτωχευτικό κώδικα κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που απέρριψε η βουλή.

4822663

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τρίτη 20 Οκτωβρίου η τροπολογία με την οποία τροποποιείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός».

VOULI__1_

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του ΕΛΓΑ και καθίσταται δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

olive2

Μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς Καλαμών φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή.

vouli_071020

Αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον Ιανό στο 100% της ζημιάς υποστήριξε ότι θα επιδιώξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ που θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού του Οργανισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη, οι πρώτες εκτιμήσεις αποτιμούν την καταστροφή που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ στα 100 εκατ. ευρώ, με την προκαταβολή να πληρώνεται το προσεχές διάστημα και την εξόφληση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021.

5136823_MV_VOULI

«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινβουλευτικού Ελέγχου.

ΜΑΞΙΜΟΣ_1_2

Διευκολυμένη πρόσβαση σε ρευστότητα για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, εν όψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

live_03_04

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

b441eb5f-a8a9-4bde-ac66-2611459b0c5d

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Anakataskevi

Την ασάφεια γύρω από το καθεστώς των νομίμως υφιστάμενων κτηρίων που βρίσκονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας επιχειρεί να επιλύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

photo_vouli_24062020

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η νομοτεχνική επεξεργασία της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας που έρχεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες πρακτικές που υπόκειται αγρότες και κτηνοτρόφοι στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων.

voridis_epikaires

Σε διαβούλευση θα τεθεί, εντός των επομένων ημερών, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (17/6/20) κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

fendt_e100_2_2

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου, η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜεΡΑ25. Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση και απαντώντας στην αντιπολίτευση, που του ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν είναι στις προθέσεις του η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του οργανισμού και η καλύτερη ασφαλιστική κάλυψη των ροτών, ενώ επικαλέστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, που αναφέρεται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

02f92b978243727aa6e7dc031f5c22a5_2

Αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης για τις αλλαγές που φέρνει στην ευρωπαϊκή γεωργία η στρατηγική «Farm to Fork» για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, συνιστούν οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το λεγόμενο ερανιστικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να επιλύσει μια σειρά από επί μέρους ζητήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

live_02

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία