Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινοβουλευτικά

georgantas-vouli

Έναν απολογισμό των πληρωμών ΕΛΓΑ κατά την τελευταία τριετία έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υπολογίζοντας τον λογαριασμό στα 863 εκατ. ευρώ συν 80,8 εκατ. κρατικών ενισχύσεων, ενώ αναφορικά με τα μήλα επιβεβαίωσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda που ήθελε τα 300 ευρώ της επιδότησης να αποτελούν ταβάνι, το οποίο θα καλύψει μεν την μηλοπαραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δεν θα δοθεί με οριζόντιο τρόπο.

57efb9c91dc524143d8b47f7

Τροπολογία που καθιστά ακατάσχετες τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσω του σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 φιλοδοξεί να περάσει Κίνημα Αλλαγής.

υπαατ_βουλη

Την κατάθεση, το αμέσως επόμενο διάστημα, νομοσχεδίου που θα ορίζει χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αγροτών από τους αγοραστές των προϊόντων τους προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

cottonpainting

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την τύχη της βαμβακοκαλλιέργειας, καταγγέλλουν με ερώτηση που συνυπογράφουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι οι πολύ χαμηλές τιμές που πληρώνονται για το βαμβάκι οι παραγωγοί, δεν τους επιτρέπουν να κλείσουν τις υποχρεώσεις του 2020, πόσο δε μάλλον να ξεκινήσουν την παραγωγή για το 2021.

spilios_livanos_vouli

Σε περιβάλλον αοριστίας κινήθηκε η σύντομη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του υπουργού ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της κυβέρνησης πάνω στο κομμάτι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ, της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την διαδρομή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μέσα στην διετή περίοδο μετάβασης.

apostolou-3

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την διαχείριση των κοινοτικών πόρων της ΚΑΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας μεταβατικής διετίας αλλά και το στάδιο διεργασίας του στρατηγικού σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα επταετία ζητά να μάθει η αντιπολίτευση.

mv_vouli_09-12-2020

 Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2021 ο ΕΛΓΑ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποζημίωση των παραγωγών και  κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιφέρειας της Κρήτης που επλήγησαν στις 19 και 20 Οκτωβρίου καθώς και στις 6 και 10 Νοεμβρίου από έντονα καιρικά φαινόμενα.

MAXIMOS

Σε ενδοκομματικό επίπεδο στους κύκλους της ΝΔ έχει φτάσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών με μέτρο οικονομικής ανακούφισης στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

mitsotakis-tilediaskepsi-ypourgiko-sumboulio

Σχέδιο νόμου που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

xristos-staikouras-bouli

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές και πλήρως αντιθετικές προσεγγίσεις αναδείχτηκαν για τον πτωχευτικό κώδικα κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που απέρριψε η βουλή.

4822663

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τρίτη 20 Οκτωβρίου η τροπολογία με την οποία τροποποιείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός».

VOULI__1_

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του ΕΛΓΑ και καθίσταται δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

olive2

Μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς Καλαμών φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή.

vouli_071020

Αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον Ιανό στο 100% της ζημιάς υποστήριξε ότι θα επιδιώξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ που θα προχωρήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού του Οργανισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη, οι πρώτες εκτιμήσεις αποτιμούν την καταστροφή που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ στα 100 εκατ. ευρώ, με την προκαταβολή να πληρώνεται το προσεχές διάστημα και την εξόφληση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021.

5136823_MV_VOULI

«Εξετάζουμε την ενίσχυση της πτηνοτροφίας, της ανοιξιάτικης πατάτας, της ντομάτας θερμοκηπίου, των καρπουζιών και των επιτραπέζιων ελιών. Αυτές είναι παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί, εμφανίζουν σήμερα διαταραχή, των οποίων την ενίσχυση εξετάζουμε. Στη δευτερολογία θα σας πω πώς ακριβώς θα το κάνουμε». Τα παραπάνω υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινβουλευτικού Ελέγχου.

ΜΑΞΙΜΟΣ_1_2

Διευκολυμένη πρόσβαση σε ρευστότητα για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, εν όψει ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

live_03_04

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

b441eb5f-a8a9-4bde-ac66-2611459b0c5d

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία