BACK TO
TOP

Πληρωμές

duskolo-oktomvrio-tsek

Εν µέσω παρατεταµένου καύσωνα και ξηρασίας και µε δεδοµένο ότι το επόµενο διάστηµα δεν είθισται να φέρνει πληρωµές για τον αγροτικό κόσµο, η καθυστέρηση στην εξόφληση άµεσων ενισχύσεων ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ, για τα οποία ουδείς λόγος γίνεται από τους αρµόδιους, φαίνεται να επιδεινώνει τα προβλήµατα χιλιάδων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

dixws-pliromes-agrotwn-mexri-septemvrh

Μόνο αποζηµιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις θεοµηνίες φέρνει το επόµενο διάστηµα όσον αφορά τις πληρωµές, παρά το ότι οι εκκρεµότητες από την περσινή χρονιά είναι…. βουνό. Κι αυτό γιατί µε το άνοιγµα του ΟΣ∆Ε, όλο το δυναµικό των µελετητών, των ΚΥ∆ και των αρµοδίων επί των πληρωµών έχει πέσει πάνω στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024, προκειµένου να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου.

I

Καινούργιες αποφάσεις, μεταφέρουν την ημέρα πληρωμής των αποζημιώσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία για την Τετάρτη 24 Ιουλίου, με στόχο να γίνει πλήρης εκκαθάριση και μάλιστα με ποσό αυξημένο σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε προσδιορισθεί. Εκτιμάται ότι στο βαμβάκι π.χ. η αποζημίωση ενδέχεται να φθάσει τα 225 ευρώ το στρέμμα.

upoloipes-pliromes-ioulios

Ένα ποσό της τάξης των 92 εκατ. ευρώ σε 487.208 δικαιούχους αγρότες πληρώθηκε την 1η Ιουλίου και αφορά την εκκαθάριση όλων των άµεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νοµοθεσία. Αυτό είναι τα ακριβή λόγια της ανακοίνωσης του Οργανισµού Πληρωµών, που ωστόσο έχει πολλές ασάφειες.

19-iouliou-apozhmiwseis-elga

Για βελτιωμένο πακέτο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τους Θεσσαλούς αγρότες που επλήγησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο πληροφορίες του Agronews, μετά τις οδηγίες που δόθηκαν στη διοίκηση του Οργανισμού από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα γραφεία του Οργανισμού την 1η Ιουλίου.

makrovouth-tou-opekepe

Σε λογιστική εκκαθάριση και «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων από άμεσες ενισχύσεις του 2023, οφείλονται, τα μικροποσά (3-10 ευρώ) που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς πολλών αγροτών την περασμένη βδομάδα, καθώς «οι δικαιούχοι είχαν πάρει από προηγούμενες πληρωμές σχεδόν το σύνολο των ενισχύσεων που τους αναλογεί» σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

pliromes-agrotwn-mesa-iouliou

Σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ενίσχυση για βιολογικά, εισέπραξε τον περασμένο χρόνο (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022), συγκεκριμένος δικαιούχος κοινοτικών ενισχύσεων, ονόματι Σπυρίδων Κανελλόπουλος και από τη στιγμή που το θέμα άρχισε να παίρνει δημοσιότητα οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τρέχουν και δεν φτάνουν.

pinakas-loipwn-plirwmwn

Πέρυσι τέτοια περίοδο ο αγροτικός κόσµος µιλούσε για λάθος υπολογισµούς και λάθος πιστώσεις, σε µια από τις χειρότερες πληρωµές των τελευταίων ετών. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τα πράγµατα µπορούσαν να πάνε και ακόµα χειρότερα.

pliromes-ELGA-thessalia_2

Για µετά τις 15 του µήνα φαίνεται να µετατίθεται η εξόφληση 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για τις αποζηµιώσεις λόγω Daniel στη Θεσσαλία. Αυτό ενηµερώνουν οι αρµόδιοι του φορέα τους αγρότες που καλούν προκειµένου να ενηµερωθούν για την εξέλιξη της εν λόγω πληρωµής.

pliromes-trith-2-iouliou_2

Με έλλειμμα κοντά στα 73 εκατ. ευρώ φαίνεται να κλείνει για τους αγρότες ο κύκλος πληρωμών για το 2023, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να «καθησυχάζει» τους δικαιούχους με τη την διαβεβαίωση ότι οι λογαριασμοί κλείνουν στις 15 Οκτωβρίου.

sundedemenh-xumopoihsima-portokalia

Στην διόρθωση του σφάλματος με το μέγεθος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το τελικό ποσό ενίσχυσης να ορίζεται πια στα 34,9 ευρώ το στρέμμα από 21,84 που είχε τεθεί σε προηγούμενη απόφαση.

gala-1

Το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, καθορίστηκε με υπουργική απόφαση. Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα ενίσχυσης (ΣΜΑ) έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, με τα 10,01 να πληρώνονται αρχές Ιουνίου.

agrodasoponia-1__1_

Μείον μία εκκρεμότητα για τον Οργανισμό Πληρωμών, ο οποίος με επίσημη ανακοίνωσή του μεσημέρι της 1ης Ιουλίου, ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής 3.077.119,44 ευρώ για το έτος εφαρμογής 2022 σε 2.139 δικαιούχους της Δάσωσης.

pliromes-trith-2-iouliou

Χωρίς πιστώσεις προς τους αγρότες βγήκε τελικά η εβδοµάδα και κατά συνέπεια ο µήνας, µε τον προγραµµατισµό των αρµοδίων να προσανατολίζεται σε έναρξη της διαδικασίας από την ερχόµενη ∆ευτέρα σταδιακά και µε τα πιο «εύκολα», µέχρι την Τετάρτη.

fototypos0107241

Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τον Daniel σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο το πρωί της Δευτέρας 1 Ιουλίου. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Agronews, ο ΕΛΓΑ προγραμματίζει να πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

pliromes-sindedemenes-iounios_3

Λιγοστεύουν οι μέρες, μαζί και τα χρονικά περιθώρια, για το κλείσιμο μιας σειράς εκκρεμοτήτων στο μέτωπο των αγροτικών πληρωμών μέχρι Κυριακή 30 Ιουνίου. Αν όλες μαζί αθροιστούν, προκύπτει ένα υπόλοιπο κοντά στα 360 εκατ. ευρώ, ένα διόλου μικρό ποσό, που οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν πραγματικά ανάγκη.

eksoflish-viologika

Το δρόμο για την εξόφληση των υπολοίπων στο πρόγραμμα των Βιολογικών του έτους 2023 ανοίγουν οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στη Διαύγεια και αφορούν διάθεση πίστωσης ποσου περίπου 86 εκατ. ευρώ. Επίσης, την Παρασκευή 28 Ιουνίου αναρτήθηκαν οι σχετικές οδηγίες για ελέγχους και πληρωμές στο Μέτρο 11, που σημαίνει πως πλέον το μόνο που απομένει είναι η καταβολή των χρημάτων.

pinakas-selida-6

Στην τελευταία στροφή πριν την επιβεβληµένη από τις Βρυξέλλες εξόφληση των άµεσων ενισχύσεων του έτους 2023 και τα πράγµατα παραµένουν ρευστά. Οι αλλαγές στην ηγεσία της πλατείας Βάθη µπορεί να αποτελέσουν την αρχή της διευθέτησης των πολλών ανοικτών ζητηµάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τοµέα, ωστόσο σε αυτή τη φάση σίγουρα δεν διευκολύνουν το κοµµάτι των πληρωµών που εκκρεµεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία