BACK TO
TOP

Πληρωμές

pliromes-agrotwn-iounios

Μόλις 15 ηµέρες έµειναν πριν την «περιβόητη» εξόφληση των άµεσων ενισχύσεων έτους 2023 και ο αγροτικός κόσµος έχει βαρεθεί να µιλά για τη χειρότερη χρονιά στις πληρωµές. Ο κοινοτικός κανονισµός ορίζει σαφώς όλες οι εκκρεµότητες του προηγούµενης χρονιάς να έχουν κλείσει µέχρι τις 30 Ιουνίου της επόµενης, προκειµένου να αποφευχθούν καταλογισµοί εις βάρος της χώρας µας, ωστόσο µέχρι σήµερα τα πράγµατα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι.

pliromes-sindedemenes-iounios

Με τα υπόλοιπα, της τάξης των 54 εκατ. ευρώ, για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις φαίνεται πως θα ανοίξει ο κύκλος πληρωµών των υπολοίπων από τις άµεσες ενισχύσεις του 2023, τα οποία οφείλονται στους δικαιούχους παραγωγούς. Όσο για τα λοιπά απλήρωτα δεν υπάρχουν επίσηµες ανακοινώσεις, ενώ θα πρέπει ούτως ή άλλως να δροµολογηθούν πρώτα οι ενστάσεις για παράδειγµα στα eco-schemes, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και η συµπληρωµατική πίστωση.

emporeymata_parakarlia_site

Σε τροχιά πληρωμής βρίσκεται το έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 43.082.500 ευρώ μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ (Β’, 3028) που αφορά τόσο τα 119.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στα Παρακάρλια χωριά αλλά και συνολικά τους πληγέντες από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου (Daniel – Elias) όσο και τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους του καλοκαιριού 2023. Αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσας, ορίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

eksoflish-epilipon-pin__1_

Ένα ποσό της τάξης των 163,6 εκατ. ευρώ για άµεσες ενισχύσεις του έτους 2023 φαίνεται πως έχει µείνει απλήρωτο προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Μια υποχρέωση, η οποία πρέπει να τακτοποιηθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου, σύµφωνα µε όσα ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισµοί προς αποφυγήν καταλογισµών στη χώρα µας.

fototypos2405241

Θέμα ημερών αποτελεί η έκδοση ΚΥΑ για τις υποχρεωτικές επόμενες διαδικασίες αποκατάστασης και ελέγχων από ΕΛΓΑ και Κρατική Αρωγή, ώστε να εξοφληθούν με 50,4 ευρώ επίπλέον ανά δένδρο οι πυρόπληκτοι αγρότες στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη του προς τα ΜΜΕ της Ηλείας.

komfoyzio-deutera

Στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 14.830.550,01 ευρώ για την 1η εκκαθάριση 2023 σεαγροπεριβαλλοντικά μέτρα του ΠΑΑ όπως η Απονιτροποίηση και το Κομφούζιο προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

00500161432_0λ

Στα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή των 43 εκατ. ευρώ για τα Παρακάρλια χωριά, που αφορούν σε κάλυψη απολεσθέντος εισοδήματος λόγω μη δυνατότητας καλλιέργειας γης σύμφωνα με όσα δήλωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις θεομηνίες, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Imperial».

αωεγνακισ-τηεσσαλια_2

Στην πληρωμή των υπολοίπων ύψους 110 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα προχωρήσει εντός Ιουνίου ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε ξανά ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

geros

Τρίτη 28 Μαϊου θα καταβληθούν οι συντάξεις του τέως ΟΓΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του e-Ε.Φ.Κ.Α., μαζί με υπολοίπων τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) καθώς και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

pliromes-agrotwn-iounio

Λίγο περισσότερο από ένα µήνα έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεµότητες προέκυψαν από τις προηγούµενες πληρωµές, µε την υποχρέωση να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς µέχρι το τέλος Ιουνίου. Κι ενώ δεν έχει «καεί» ακόµα το σενάριο για µια πίστωση πριν τις Ευρωεκλογές, αν αυτό συµβεί το σίγουρο είναι ότι θα αφορά κατά βάση το κοµµάτι των συνδεδεµένων ενισχύσεων, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τα υπόλοιπα απλήρωτα.

20240111_115343-2-1-1_2

Φάκελο με όλα τα στοιχεία, μετεωρολογικά δελτία, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποδεικνύουν την έκταση της ζημιάς από τις πλημμύρες του Daniel έχουν καταρτίσει οι αγρότες στην Αγιά εδώ και δύο μήνες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑΣΝΛ και πάραυτα, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απάντηση στο αίτημα για αποζημιώσεις.

ΦΩΤΟ_6_2

Μαζί με το τσεκ θα μπουν φέτος τα 425 εκατ. ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σαββατοκύριακο ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

pliromes-vasikhs-sindedemenes

∆ύο αναγνώσεις φαίνεται πως είχαν οι Πασχαλινές πληρωµές. Από τη µία η απογοήτευση και ο εκνευρισµός του αγροτικού κόσµου, για τις «πετσοκοµένες» ενισχύσεις στα eco-schemes, για τις απλήρωτες συνδεδεµένες και για τα «τεχνικά λάθη», που επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογία για τα κακώς κείµενα.

meiwmenes-sundedemenes

Δεν λέει να κοπάσει το κύμα οργής που έχει προκαλέσει στις τάξεις των αγροτών ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το Πάσχα, η τελευταία μεγάλη πληρωμή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μπάλα των ευθυνών παίρνει, μάλιστα, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τους εν γένει χειρισμούς του, αλλά και για τον πανηγυρικό τόνο με τον οποίο συνόδευσε την -κατά τα άλλα- προβληματική διαδικασία.

epanerxetai-to-thema-twn-plhrwmwn

Βαριά σκιά έχει αφήσει στον αγροτικό κόσμο η τελευταία μεγάλη πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων, με την… πλάνη των eco-schemes να είναι αυτή που μονοπωλεί τη συζήτηση στα επαρχιακά καφενεία τις ημέρες του Πάσχα, με τον απόηχο να φθάνει και στα βουλευτικά γραφεία που μεταφέρουν με τη σειρά τους ανησυχία για το «τίμημα» που θα κληθεί να πληρώσει το κυβερνών κόμμα εν όψει ευρωεκλογών.

Μαξιμος_Χαρακοπουλος_2

«Με ίδιο κονδύλι, που πήγαν τα λεφτά;». Σε αυτή την απλή ερώτηση θα μπορούσε να αποτυπωθεί όλο το νόημα της τοποθέτησης του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, αναφορικά με τις πληρωμές των αγροτών και τα χρήματα της ΚΑΠ. Ο ίδιος ζητάει επίσης απλοποιήσεις στα οικολογικά σχήματα καθώς και εξηγήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ποιότητα των τελευταίων πληρωμών.

fountwnei-h-orgh-agrotwn

Εκτεταμένη αφαίμαξη των αγροτών, επιβεβαιώνει η τελευταία πληρωμή άμεσων ενισχύσεων, με το κονδύλι που αφαιρέθηκε από τα οικοσχήματα να υπερβαίνει, όπως όλα δείχνουν τα 80 εκατ. ευρώ, να ανέρχεται δηλαδή πάνω στο 20% του προϋπολογισμού (425 εκατ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί για το νέο πρασίνισμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία