Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Πληρωμές

6_pin_127

Στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωµές που περιµένουν οι αγρότες όσο πλησιάζουν οι δεύτερες εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα είναι ακόµα στον αέρα, ενώ χρειάζεται χρόνος και για τους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν βγουν οι σχετικές λίστες πληρωµών.

Melissokomos-2

Σε ευθεία πληρωμής εισέρχεται ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος πληρωμών έκτακτων ενισχύσεων, με την Κομισιόν να έχει εγκρίνει το πακέτο των 30,5 εκατ. ευρώ και την απόφαση ενίσχυσης να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

download_10__1_

Σε διαδικασία πίστωσης βρίσκονται οι τελευταίες πληρωμές από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις de minimis και πλαισίου στήριξης για την Ουκρανία, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναμένεται ότι θα καταβάλει στους δικαιούχους παραγωγούς εντός της Δευτέρας 15 Μαΐου τις αποζημιώσεις σε ζαχαρότευτλα, σπαράγγια Αλμωπίας και Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας.

6_36

Μία τελευταία ευκαιρία, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα, φαίνεται πως έχουν οι επιτελείς της πλατείας Βάθη και ο διοικητικός µηχανισµός της ∆οµοκού προκειµένου να σώσουν τα προσχήµατα αναφορικά µε τις πληρωµές των αγροτών µέχρι τις εκλογές.

ΜΑΥΡΟΣ-ΧΟΙΡΟΣ

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικά με την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων για την 2η πρόσκληση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», ενημερώνει τους δικαιούχους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους πως θα πρέπει να προσκομιστούν στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του από 15/05/2023 έως και 31/05/202.

04_pin_2

Εκεί που δεν ενεργοποιούσαν καν δικαιώµατα, πριν µπει σε εφαρµογή ο κανονισµός Omnibus, τα δασολίβαδα φαίνεται πως είναι εκείνα που θα είναι σε θέση να φέρουν έξτρα επιδότηση 10 ευρώ το στρέµµα (συν βασική 17 ευρώ) από το κανάλι του νέου πρασινίσµατος.

11s15kats-768x480

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ξεκινούν οι διαδικασίες διαμόρφωσης της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτημάτων ενίσχυσης από αιγοπροβατοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με το ποσό της στήριξης να κυμένεται βάσει του ζωικού κεφαλαίου που διατηρούν.

ATMa

Μετά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 2 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε συμπληρωματικές πληρωμές συνδεμένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής στις 3 Μαΐου.

atm-syntaxi_3

Εν όψει των πληρωμών των συνδεδεμένων ενισχύσεων της ζωικής παραγωγής, που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλους της τρέχουσας εβδομάδας, με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το απόγευμα, από τις 12 έως τις 26 Απριλίου 2023 πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 94.506.939,13€ σε 105.473 δικαιούχους.

6_pin_124

Τραγική αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η διαδικάσία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους υπηρεσιακούς να κάνουν μισή δουλειά και να στέλνουν τελικά εντολή πίστωσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου, μόνο για τους αιγοπροβατοτρόφους. Αντίθετα, απλήρωτοι έμειναν πάλι οι δικαιούχοι ενίσχυσης για βόειο κρέας (και βοοειδή), με την ενίσχυση μάλιστα να μειώνεται δραστικά στα 114 ευρώ το ζώο από 131 ευρώ το ζώο τον προηγούμενο χρόνο.

Fig_23-scaled_copy

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 28 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών ότι θα πιστωθούν οι συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Agronews και της εφημερίδας Agrenda.

9_37

Η καταβολή ενισχύσεων σε µια σειρά εκ των προϊόντων που στηρίζονται µέσω του έκτακτου πλαισίου για την Ουκρανία προγραµµατίζεται για το επόµενο διάστηµα, µε τις πληρωµές αυτές να αφορούν σε επιτραπέζια σταφύλια, αµύγδαλα, φασόλια, ενώ παράλληλα η χώρα προώθησε νέο αίτηµα έγκρισης κρατικών ενισχύσεων προς τις κοινοτικές αρχές, µέσω του οποίου διευρύνεται η ενίσχυση σε καπνά και σπαράγγια σε όλη την επικράτεια.

6_pin_123

Χρειάστηκε τελικά αρκετή πίεση και µπόλικη δουλειά, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης που εντοπίζεται στις πρόσφατες πληρωµές του αγροτικού κόσµου, για να πιστωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 225.000 παραγωγούς µέχρι τις 13 Απριλίου.

GALA_2_2

Tο ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιομηχανική ντομάτα, συμπύρηνα ροδάκινα προς χυμοποίηση, ρύζι, κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια και τα τεύτλα αλλά και το πρόγραμμα στήριξης μικρών νησιών ορίζουν νέες αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Rodakinies-karpodesi-2

Παράθυρο ερμηνείας του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές λόγω καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις ανοίγει την περίοδο αυτή, σε μια άνοιξη που εκτός από προεκλογικό αποτύπωμα είχε και ένα αρνητικό αποτύπωμα σε πολλούς οπορώνες εξαιτίας των μοτίβων του καιρού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία