Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Πληρωμές

6_pin_12

Με το προφανές «µέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως ορίζεται και από τον ευρωπαϊκό κανονισµό» απάντησε ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών στο θέµα της καθυστέρησης της πληρωµής των υπολοίπων από τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς, που του έθεσε ο Λαρισαίος βουλευτής Χρήστος Κέλλας.

c37dc19a7e5d9f0d200251af9d2db309

Δρομολογείται εντός του μήνα η πληρωμή προκαταβολής έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, από τον ΕΛΓΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά.

6_pin_10

Κάτι λιγότερο από δυο µήνες έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου να ολοκληρώσουν όλους τους ελέγχους, επιτόπιους και διασταυρωτικούς και να κλείσουν τις εκκρεµότητες τόσο της ενιαίας ενίσχυσης όσο και των προγραµµάτων της περσινής χρονιάς. Το επόµενο διάστηµα θα κυλήσει µε πολλή «χαρτούρα» και τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν τις εγκρίσεις πιστώσεων και λιστών πληρωµής.

Cultivating_Aromas_20x30_palette_knife_oil_painting_lavender_field_niki_gulley_3

Σε λειτουργία τέθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης, λόγω της μείωσης εισοδήματός τους κατά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που έχει εκδοθεί. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση του υπουργείου είναι η πληρωμή να γίνει εντός του Μαΐου.

Μαξιμος-Γεωργαντας-τευτλοπαραγωγοι_2

Οι ενστάσεις των τευτλοκαλλιεργητών για το ύψος που κυμάνθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2021, η έκδηλη ανησυχία τους για την μελλοντική πορεία της καλλιέργειας, άλλα και η δυνατότητα για συνδεδεμένη ενίσχυση και για την τρέχουσα χρονιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των τευτλοπαραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.

1505288539_0_np-18

Σε ανάρτηση των αποτελεσμάτων ελέγχου μέσω τηλεπισκόπησης προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για δικαιούχους συνδεδεμένων ενισχύσεων αλλά και βασικής ενίσχυσης καθώς και των υπόχρεων τήρησης διαφοροποίησης καλλιεργειών και περιοχών Γεωργικής Πρακτικής Επωφελούς για το Περιβάλλον.

6_pin_78

Μετά και την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά, τελείωσαν οι σοβαρές, µεγάλου όγκου και ποσών, πιστώσεις προς τους αγρότες. Το επόµενο δίµηνο και µέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, οι αρµόδιοι καταπιάνονται µε κλεισίµατα του έτους και εκκρεµότητες που άφησαν απλήρωτους δικαιούχους.

Μαξιμος-Γεωργαντας-Αγροτες_Τυρναβου_2

Υλοποιείται όπως φαίνεται η υπουργική δέσμευση για καταβολή με ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς βιομηχανικών αχλαδιών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον περσινό παγετό Άνοιξης 2021 σε προανθικό στάδιο, αλλά δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν εντός του πλαισίου του Κανονισμού γεωργικών ασφαλίσεων.

8-9_pin_2

Για συμπληρωματική πληρωμή στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το 2% του τζίρου του 2021, φαίνεται να ετοιμάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ένα λάθος στο σύστημα πληρωμής, άφησε απλήρωτους αρκετούς δικαιούχους. Την ίδια στιγμή βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρισθεί και το γεγονός οτι σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα που πιστώθηκαν στους παραγωγούς υπερβαίνουν κατά πολύ το 2% του τζίρου. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που η πίστωση είναι μεγαλύτερη ακόμα και αν προστεθεί ο τζίρος φυτικής και ζωικής παραγωγής.

elia-staxti-evoia-750x430

Στην πληρωμή προκαταβολής αποζημίωσης 35% συνολικού ύψους 20,3 εκατ. ευρώ σε 1.463 αγρότες της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας προχώρησε ο ΕΛΓΑ την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο που επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.

6_pin_77

Ολοκληρώθηκε µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα η πληρωµή των συνδεδεµένων στη ζωική παραγωγή, µαζί µε κάποια άλλα ψιλά, συνολικού ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και η πίστωση της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

pin_syndedemenes

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταβολής ενισχύσεων συνολικού ποσού 104.396.404,3 ευρώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, ήτοι 97.935.551,88 ευρώ αφορά σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2021.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-04-19_162648

Με απόφαση του υπηρεσιακού γραμματέα Δημήτρη Τσαγκαλίδη δημοσιευμένη στη Διαύγεια στις 19 Απριλίου, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 2.026.350,00 ευρώ για την “χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de mimimis)στον τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας Grimson σε όλη τη χώρα πλην Ημαθίας, Πέλλας και Λάρισας.

peach-blossoms-marsha-elliott

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πίστωσης από τον ΕΛΓΑ των 29.280.073 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που έγιναν το 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του Ιανουαρίου του 2022, αυτές αφορούσαν σε περιπτώσεις παραγωγών που είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγγελίας ζημιών και οι υπόλοιπες διαδικασίες που προηγούνται της πίστωσης αποζημίωσης.

Sindedemeni-enisxisi-zwikwn

Σχεδόν 10 ευρώ κάτω από πέρυσι, περί τα 131 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο ανέρχεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνδεδεμένη στα βοοειδή, η πληρωμή της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη για τους περίπου 8.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους.

6_pin_76

Πιστώνεται στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agornews, η ειδική ενίσχυση 2% επί του τζίρου του 2021, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων υποβοήθησης του κλάδου, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στις ζωοτροφές. Μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας γίνονταν προσπάθειες ώστε οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να τρέξουν τις απαιτούμενες προεργασίες και να προχωρήσουν στη διαδικασία πληρωμής για την ενίσχυση κτηνοτρόφων με 2% τζίρου 2021, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία