Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Λαογραφία

Capture_17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Το αναμορφωμένο κτίριο θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021, από τις 12 Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

articleGal_216342_101523_w_hr

Τις Κυκλάδες και άλλα νησιά σε ποπ-αρτ, εντελώς πρωτότυπη εκδοχή, που θυμίζει κόμικς, παρουσιάζει ο ζωγράφος Benoit Paré στη νέα του ατομική έκθεση που εγκαινιάζεται στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery στις 6 Αυγούστου. Ο γεννημένος στο Παρίσι, αλλά πολιτογραφημένος Έλληνας εδώ και πολλά χρόνια καλλιτέχνης παρουσιάζει μια εντελώς νέα σειρά έργων που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο.

shutterstock_1147980056

Μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τα παραδοσιακά πανηγύρια, που ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, απαντώνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και μπορεί η εικόνα με τους αυτοσχέδιους πάγκους που έχουν κάθε λογής πραμάτεια, τα μαγαζιά ή τα γήπεδα που γεμίζουν με κόσμο που πάει να διασκεδάσει να είναι αρκετά οικεία σε πολλούς, τα πανηγύρια όμως δεν είναι κατά τη γνωστή φράση- για τα ...πανηγύρια.

evrm7

Με επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θέλησε να εκφράσει και πάλι τη συγγνώμη του ο Μάκης Βορίδης, για πολιτικές και προσωπικές σχέσεις που καλλιέργησε στο παρελθόν με αρνητές του Ολοκαυτώματος.

apoaletrismartphonesyzhthseispateramou

«Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, η ζωή δεν άλλαξε τόσο δραστικά όσο τον 20ό αιώνα.» Με αφορμή αυτή τη φράση, ο Κωνσταντίνος Α. Πουλής άρχισε να καταγράφει συζητήσεις με τον πατέρα του, εκπρόσωπο της γενιάς που βίωσε όσο καμμία άλλη το εύρος των μετασχηματισμών που επισυνέβησαν, από τα γουρνοτσάρουχα και τη μπομπότα έως το έξυπνο κινητό.

abaliasemertzidhsypaithrosrodouanemomuloi

Σειρά έργων τέχνης του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη, παραχωρήθηκαν ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων από την Καλλιρόη Σεμερτζίδη, σύζυγο του εκλιπόντος με σύμφωνο. Γεννημένος στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου το 1911, με πατέρα Ελληνοπόντιο και μητέρα Ρωσίδα-Καυκασιανή, πέθανε στην Αθήνα το 1983. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του Κωστή Παρθένη. Αποτύπωσε στο έργο του την Κατοχή της Αθήνας, την Αντίσταση και το Αντάρτικο. Σταθερή πηγή έμπνευσής του υπήρξε η ελληνική αγροτική, εργατική και νησιωτική ζωή. Το 1961 τυπώθηκε από τον οργανισμό του Εθνικού Λαχείου ημερολόγιο με 12 έργα, από τους τσίγκους που χάραξε ο Σεμερτζίδης. Το 1962 η ΒΙΑΜΑΞ και «οι Μύλοι του Αγίου Γεωργίου» έφτιαξαν ημερολόγια από τις πλάκες που χάραξε. Το 1962 κυκλοφόρησε λεύκωμα για τη Σκύρο με 8 χαρακτικά και στις αρχές του 1967 αντίστοιχο για τη Ρόδο. Μετά την ανατροπή της δικτατορίας ο Σεμερτζίδης κλήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη να προετοιμάσει αναδρομική έκθεση ενώ συμμετείχε και σε πολλές στο εξωτερικό.

leonardo

Ο πίνακας «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που κατέρριψε κάθε ρεκόρ όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2017, «εξαφανίστηκε» από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

paradosiakes-koukles

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 120ης επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας (1899 - 2019), η Πρεσβεία της Ιαπωνίας παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, την έκθεση με τίτλο «Παραδοσιακές Κούκλες και Παιχνίδια από την Ιαπωνία» [λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο].

braxiolakia

Μάρτης αποκαλείται στην Ελλάδα το έθιμο κατά το οποίο φοράμε ένα, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι από την 1η Μαρτίου, έως και το τέλος του μήνα.

koykles

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας παρουσιάζουν μία συλλογή από ιαπωνικά παραδοσιακά παιχνίδια και κούκλες τα οποία συνδέονται με εθιμικές γιορτές και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες.

foto_2

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, τις εικόνες που αποτύπωσε ο διακεκριμένος Βρετανός φωτογράφος Alexander Lamont Henderson κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας, στις αρχές του 1904. Το υλικό φυλάσσεται σήμερα στη συλλογή των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη χάρη στη ευγενική προσφορά του κ. Πέτρου Τσεμπελή.

AMOUSEIWNTOPOSARXITEKTONIKH

Τη σύνδεση τριών θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με την αρχιτεκτονική κληρονομιά των οικισμών όπου φιλοξενούνται, επιδιώκει να αναδείξει το έργο Μουσείων Τόπος, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία του ΕΠΑνΕΚ.

DSC_0005

Στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας εκτίθενται οι δημιουργίες του Ελληνορωσικού Συμποσίου Κεραμικής, που φιλοξένησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος Λαρισαίων.

adusmenhsmetatheshopseiseparxias

Ανθολογία αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή Μίμη Σουλιώτη με περισσότερα από 300 ποιήματα, 140 ποιητών σε στίχους που αποτυπώνουν την ελληνική επαρχία επιμελείται ο Νικήτας Κακκαβάς στις εκδόσεις Πηγή.

atexnhxerolithias

Την εγγραφή της τέχνης της ξερολιθιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ενέκρινε μετ' επαίνων η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στην 13η ετήσια συνεδρίασή της (Port Louis, Μαυρίκιος, 26 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2018).

aenetikateixhsynthrhsh

Στη συντήρηση, αποκατάσταση και ευπρεπρισμό των Ενετικών Τειχών της πόλης προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου μέσω εργολαβικής σύμβασης που υπέγραψε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου με τον ανάδοχο του έργου, ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

gata-chouliara

Έκθεση αφιερωμένη στα σχέδια του Έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Χουλιαρά, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, έως τις 24 Νοεμβρίου [Κριεζώτου 3, Κολωνάκι].

allhelladagynaikouba

Οι φωτογράφοι Γιώργος Τατάκης και Μιχάλης Παππάς, με έδρα την Αθήνα, αποτυπώνουν έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα από τις περιηγήσεις τους τα τελευταία επτά χρόνια σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

apolitistihpeirou

«Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 17:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία