Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Λαογραφία

3-16-696x392-1

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού του 2021. Η Σίφνος είναι γεμάτη με τουρίστες που ήρθαν να γνωρίσουν και να περάσουν καλά στο νησί. Το Νησί αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό τουριστικό προορισμό.

belgio-monastiriaki-mpira__1_

Οι μοναχοί του Γκρίμπεργκεν Άμπεϊ (Grimbergen Abbey) του Βελγίου άρχισαν να παρασκευάζουν μπίρα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο αιώνες, με ένα μικρό ζυθοποιείο να κάνει ειδικές εκδόσεις της μπίρας μαζικής αγοράς που φέρει το όνομα της μονής τους.

61_2

Από την ηµέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (κινητή εορτή), που θεωρείται και προστάτης των κτηνοτρόφων, µέχρι τις πρώτες ηµέρες του Ιουνίου, οι µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα χειµαδιά και θα ανεβαίνουν στα ορεινά βοσκοτόπια.

17_05_2021_ΔΗΜΟΤΙΚΟ_ΠΑΡΚΟ_ΝΑΟΥΣΑΣ_1

Στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG) ως πλήρες μέλος, έχει ενταχθεί επίσημα το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του φορέα, κατόπιν θετικής εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

Capture_17

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων, από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ. Το αναμορφωμένο κτίριο θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σύγχρονης Τέχνης 2021, από τις 12 Ιουνίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

202104111947034555

Η μοναδική στα ευρωπαικά χρονικά κοινή προσπάθεια για το ανοιξιάτικο λουλούδι της κίτρινης πρίμουλας (Primula veris) ,γνωστή και ως «λουλούδι του Δαρβίνου» που στην Ελλάδα φυτρώνει σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, έχει ξεκινήσει το 2019 από τον ευρωπαϊκό βορρά (την Εσθονία) κι έχει εξαπλωθεί στην Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

mouseio-biomixanikis-elaiourgias-lesbou

Υπέρ της αναγνώρισης δύο θεματικών τεχνολογικών Μουσείων, του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), γνωμοδότησε ομόφωνα το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης Μουσείων.

ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ_ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ__ΠΟΙΗΣΗ_Page_09

Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και ο Εμπορικός Σύλλογος παρουσιάζοντας τις ολάνθιστες ροδακινιές που έχουν «βάψει» ροζ τον κάμπο της Βέροιας και εντυπωσιάζουν μέσα από μια πλούσια φωτογραφική συλλογή.

DSC_06461

Με ένα «κλικ» στο κινητό τους οι λάτρεις της φύσης έχουν πλέον την ευκαιρία να περιηγηθούν στο «ζωντανό» μουσείο μεσογειακής βιοποικιλότητας στη ΝΑ Ευρώπη, τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων που εν μέσω πανδημίας εμπλουτίστηκε με 107 νέα απειλούμενα, σπάνια και τοπικά βαλκανικά ενδημικά είδη.

depositphotos_4362038-stock-photo-apple-trees-with-red-apples

Ενώνοντας τις δράσεις και γνώσεις τους οι ομάδες του προγράμματος eco variety παρουσίασαν διαδικτυακά την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου τα ευρήματά τους που αφορούν την εύρεση, καταγραφή, ταυτοποίηση, αναπαραγωγή, διατήρηση των ειδών αυτών καθώς και η δημιουργία πρωτοκόλλων καλλιέργειας ώστε να επιτρέψουν την εμπορική καλλιέργεια και εκμετάλλευσή τους.

Tatoi_papakonstantinou_1_18_1_2020

Τη Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, στους δημοσιογράφους, μέσω διαδικτύου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μια μέρα μετά την παρουσίασή της, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον πρωθυπουργό, παρουσία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών, δημοτικών και κοινωνικών φορέων.

articleGal_216342_101523_w_hr

Τις Κυκλάδες και άλλα νησιά σε ποπ-αρτ, εντελώς πρωτότυπη εκδοχή, που θυμίζει κόμικς, παρουσιάζει ο ζωγράφος Benoit Paré στη νέα του ατομική έκθεση που εγκαινιάζεται στην Kapopoulos Fine Arts Paros Gallery στις 6 Αυγούστου. Ο γεννημένος στο Παρίσι, αλλά πολιτογραφημένος Έλληνας εδώ και πολλά χρόνια καλλιτέχνης παρουσιάζει μια εντελώς νέα σειρά έργων που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο.

shutterstock_1147980056

Μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τα παραδοσιακά πανηγύρια, που ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, απαντώνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και μπορεί η εικόνα με τους αυτοσχέδιους πάγκους που έχουν κάθε λογής πραμάτεια, τα μαγαζιά ή τα γήπεδα που γεμίζουν με κόσμο που πάει να διασκεδάσει να είναι αρκετά οικεία σε πολλούς, τα πανηγύρια όμως δεν είναι κατά τη γνωστή φράση- για τα ...πανηγύρια.

evrm7

Με επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θέλησε να εκφράσει και πάλι τη συγγνώμη του ο Μάκης Βορίδης, για πολιτικές και προσωπικές σχέσεις που καλλιέργησε στο παρελθόν με αρνητές του Ολοκαυτώματος.

apoaletrismartphonesyzhthseispateramou

«Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, η ζωή δεν άλλαξε τόσο δραστικά όσο τον 20ό αιώνα.» Με αφορμή αυτή τη φράση, ο Κωνσταντίνος Α. Πουλής άρχισε να καταγράφει συζητήσεις με τον πατέρα του, εκπρόσωπο της γενιάς που βίωσε όσο καμμία άλλη το εύρος των μετασχηματισμών που επισυνέβησαν, από τα γουρνοτσάρουχα και τη μπομπότα έως το έξυπνο κινητό.

abaliasemertzidhsypaithrosrodouanemomuloi

Σειρά έργων τέχνης του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη, παραχωρήθηκαν ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων από την Καλλιρόη Σεμερτζίδη, σύζυγο του εκλιπόντος με σύμφωνο. Γεννημένος στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου το 1911, με πατέρα Ελληνοπόντιο και μητέρα Ρωσίδα-Καυκασιανή, πέθανε στην Αθήνα το 1983. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του Κωστή Παρθένη. Αποτύπωσε στο έργο του την Κατοχή της Αθήνας, την Αντίσταση και το Αντάρτικο. Σταθερή πηγή έμπνευσής του υπήρξε η ελληνική αγροτική, εργατική και νησιωτική ζωή. Το 1961 τυπώθηκε από τον οργανισμό του Εθνικού Λαχείου ημερολόγιο με 12 έργα, από τους τσίγκους που χάραξε ο Σεμερτζίδης. Το 1962 η ΒΙΑΜΑΞ και «οι Μύλοι του Αγίου Γεωργίου» έφτιαξαν ημερολόγια από τις πλάκες που χάραξε. Το 1962 κυκλοφόρησε λεύκωμα για τη Σκύρο με 8 χαρακτικά και στις αρχές του 1967 αντίστοιχο για τη Ρόδο. Μετά την ανατροπή της δικτατορίας ο Σεμερτζίδης κλήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη να προετοιμάσει αναδρομική έκθεση ενώ συμμετείχε και σε πολλές στο εξωτερικό.

leonardo

Ο πίνακας «Salvator Mundi» (Ο Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που κατέρριψε κάθε ρεκόρ όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2017, «εξαφανίστηκε» από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία