Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

22-35_26

Όσο η αγορά πληρώνει 25 λεπτά για τα µέτρια περσινά σιτάρια ένα µήνα σχεδόν πριν από τα αλώνια, οι παραγωγοί ετοιµάζονται για δυναµικές διαπραγµατεύσεις µε το εµπόριο για τη νέα σοδειά που έρχεται εν µέσω ενός δυναµικού υπερκύκλου ανόδου για τα περισσότερα αγροτικά εµπορεύµατα.

122189425_2731379933741605_4634551467843540740_o_2

Μπροστά στο φάσμα μιας καλλιεργητικής σεζόν μειωμένων αποδόσεων  κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι παραγωγοί χειμερινών σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ακόμη και σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν χέρσα.

35_pin__1_

Επιστροφή στις τιμές που διαμορφώθηκαν στα αλώνια για το σκληρό σιτάρι, με την πρώτη ποιότητα του προϊόντος να πληρώνεται στον παραγωγό από 25 έως 26 λεπτά το κιλό επικυρώνουν οι εξαγωγικές δουλειές που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο διάστημα γίνονται δουλειές με τιμή εξαγωγής στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, όσο παράλληλα τα αποθέματα πρώτης ύλης εξαντλούνται κυρίως στις αποθήκες παραγωγών.

44-45__8__3

Σοβαρές ανακατατάξεις στο χάρτη των αροτραίων κυρίως καλλιεργειών, καταγράφονται εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου µε το σκληρό σιτάρι να αυξάνει έως και 30% την παρουσία του στις αγροτικές εκτάσεις της χώρας, «κλέβοντας» κατά κάποιο τρόπο στρέµµατα, από το µαλακό σιτάρι, το κριθάρι (κτηνοτροφικό και βυνοποίησης), από το καλαµπόκι, από την ελαιοκράµβη και από το βαµβάκι.

424

Μια τάση µε διάρκεια εντοπίσουν οι αναλυτές της αγοράς σκληρού σίτου, στην ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο διάστηµα το εµπόριο. Μπορεί λοιπόν την εβδοµάδα που πέρασε να µην σηµειώθηκαν εξελίξεις άξιες αναφοράς στην ελληνική αγορά, που διατήρησε τις τιµές εξαγωγής πέριξ των 275 ευρώ ο τόνος για µέτριες ποιότητες, ωστόσο οι πράξεις αυτές κρατάνε ακόµα ένα ενδιαφέρον που µεταφράζεται σε τιµή αποθήκης παραγωγού πάνω από τα 25 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα.

tosilosimera

Στα 25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό εξακολουθούν να πληρώνονται στη χώρα μας τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η λίστα της Φότζια ενισχύεται συνεχώς, κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άλλα 8 ευρώ, με καλής ποιότητας να πιάνουν τα 308 ευρώ ο τόνος.

22-35_pin_6

Αυλαία ρίχνει αυτές τις ηµέρες το φετινό αλώνι στο ελληνικό ρύζι µε τα µηνύµατα να κρίνονται ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, τόσο από τις µέσες στρεµµατικές αποδόσεις, όσο και από τη ζήτηση στην αγορά. Ήδη οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» εµπορικές πράξεις της σεζόν 2020-2021, που έχουν κλειστεί στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, είναι κατά 1 έως και 2 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές στις βασικές ποικιλίες και αφήνουν υποσχέσεις για ακόµη καλύτερη συνέχεια.

35_pin_8

Oρισμένοι πληρώθηκαν με 17,2 ευρώ ο τόνος για ποσότητες έως και 300 κιλά. Κρούσµατα µε διαφορετικά µέτρα και σταθµά φαίνεται να επικράτησαν τελικώς στον τρόπο εξόφλησης του βυνοποιήσιµου κριθαριού εσοδείας 2020, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όσους παραγωγούς είδαν να ψαλιδίζεται αναίτια το εισόδηµά τους, έναντι άλλων συναδέλφων τους.

35_sitirapin

Γύρω από τα 24 με 25 λεπτά το κιλό συνεχίζονται οι εμπορικές πράξεις για το σκληρό σιτάρι, με την αγορά να ετοιμάζεται για «ανανέωση» αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι το εξαγωγικό ενδιαφέρον επιστρέφει. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται, όσο στην Αμερική τα δημητριακά συνεχίζουν ένα ανοδικό ράλι.

grain_elevator_wheat

Καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό εξασφαλίζει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός.

6444969699_4207a30348_o

Με αποθήκες μισοάδειες εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής και παράλληλα τον έντονο ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αμερική η τρέχουσα εμπορική περίοδος για τους Ευρωπαίους παραγωγούς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στερεύει τις ταμειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.

skliro-neo_2

Τρόποι ώστε να μπορέσει η καλλιέργεια σκληρού σιταριού να σταθεί στον πιεστικό ανταγωνισμό της Βορείου Αμερικής αλλά και να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας αναζητούνται το τελευταίο διάστημα, ώστε τυχόν επιτυχημένα πειράματα να προλάβουν να ενταχθούν στα προγράμματα της επερχόμενης ΚΑΠ.

37

Όλα δείχνουν πως οι διορθώσεις στην αγορά –µητρόπολη του σκληρού σιταριού, την Ιταλία, βαίνουν προς ολοκλήρωση µε την ελληνική αγορά να διατηρεί µε ευκολία τα επίπεδα των 25 και 26 λεπτών το κιλό για τα ποιοτικά σιτάρια, κατά τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες οπότε και σηµειώθηκε η πίεση των τιµών.

silo-2__1_

Πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού.

depositphotos_192098516-stock-video-wheat-seed-harvest-silos-stora2ge__1_

Σκληρά σιτάρια με 273 ευρώ τον τόνο και μαλακά με 180 ευρώ τον τόνο πούλησε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουλίου η ΕΑΣ Ορεστιάδας και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη διαδικασία για την εξόφληση των εκατοντάδων παραγωγών, που της εμπιστεύτηκαν τη σοδειά τους.

download__4_

Με τα χρηµατιστήρια της Γαλλίας ενισχυµένα κατά 5 ευρώ, στους 270 ευρώ ο τόνος και τη Φότζια να κρατάει για µια ακόµα εβδοµάδα την άνοδο των 10 ευρώ, στα 335 ευρώ, παραγωγοί και έµποροι αυτές τις µέρες διστάζουν να προχωρήσουν σε πράξεις µε µεγάλους όγκους, περιµένοντας νέα βελτίωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία