Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

papadogianis_M_3_5

Οι προσφορές σκληρού σίτου προς εξαγωγή στην ελληνική αγορά κυμαίνονται γύρω από τα 520 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, εντούτοις δύσκολα πληρώνονται από τους Ιταλούς αγοραστές.

35_pin_14

Προοπτική να φύγουν µε τιµές γύρω από τα 55 λεπτά το κιλό διαµορφώνεται για τις προσεχείς εβδοµάδες στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, µε τους µύλους να καταγράφουν από τώρα ελλείψεις, όσο διατηρούνται οι επιπλοκές µε την εισαγωγή ποσοτήτων στην ευρωπαϊκή αγορά από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

45b_2

Στο 7 µε 10% υπολογίζεται η αύξηση των στρεµµάτων σκληρού σίτου στη χώρα, µε την καλλιέργεια να αναµένεται ότι θα πλησιάσει φέτος τα 4 εκατ. στρέµµατα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις ειδικών της αγοράς.

22-35_pin_6_2

Με ενθαρρυντικά µηνύµατα από τις βαλκανικές αγορές και την Ευρώπη αλλά ακόµη χωρίς να έχει γίνει κάποια σοβαρή εµπορική πράξη, που θα θέσει το πλαίσιο τιµών µε τις οποίες θα εκκινήσει η εµπορική σεζόν στις βασικές κατηγορίες του προϊόντος, ξεκίνησε το αλώνι στο ελληνικό ρύζι, το οποίο λόγω καιρικών συνθηκών, έχει πάει αρκετά πίσω φέτος.

papadogianis_M_3_5

Στην αγορά μας η εξαγωγή σκληρού σίτου ξανάπιασε τα 500 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, λαμβάνοντας δυναμική από την άνοδο στους ευρωπαικούς δείκτες και την πρόσφατη αγορά της Τυνησίας 100.000 τόνων στα 681 δολάρια ο τόνος (587 ευρώ ο τόνος) παραδοτέα σε λιμάνι τους.

20-37_pin

∆ύσκολα αναστρέψιµη φαίνεται πως είναι η πορεία ανόδου που ακολουθεί η τιµή του σκληρού σίτου στις ευρωπαϊκές αγορές, µε την Ελλάδα να επιστρέφει ξανά στα επίπεδα των 500 ευρώ ο τόνος στην τιµή εξαγωγής, τη Φότζια να σηµειώνει νέα άνοδο 20 ευρώ ο τόνος µέσα σε µια εβδοµάδα και τις τιµές του εισαγόµενου στην ιταλική αγορά να προσεγγίζουν πλέον τα 600 ευρώ ο τόνος.

22-35_pin_3

Επιστροφή στα 50 λεπτά το κιλό τιµή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι σήµανε η νέα άνοδος στην αγορά της Φότζια, που άγγιξε την περασµένη Τετάρτη τα 520 ευρώ ο τόνος, δίνοντας σήµα µε τον τρόπο αυτό για διεκδίκηση υψηλότερων τιµών εξαγωγής στο ελληνικό.

sitari_web

Νέα άνοδο σηµειώνει η τιµή σκληρού σίτου στην ιταλική αγορά, που διαµορφώνεται πλέον στα 500 ευρώ ο τόνος σε µια εξέλιξη, η οποία έρχεται να επαναφέρει σε τροχιά ανοδικής αντίδρασης την εγχώρια αγορά, που έχει σταθεροποιηθεί προς το παρόν σε ένα εύρος ανάµεσα σε 46 και 48 λεπτά το κιλό.

papadogianis_M_3_4

Η εξαγωγή σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στο 450-460 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας και για την ώρα επικρατεί στασιμότητα, δεδομένου ότι αυτά τα επίπεδα είναι σαφώς χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά.

21-36_vinieta

Με τα αποθέµατα της φετινής σοδειάς να εξαντλούνται νωρίς και την καλλιέργεια σκληρού σίτου να φλερτάρει νέο κοινό η χρονιά προµηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα. Η εµπειρία στην καλλιέργεια και η επένδυση στις απαραίτητες εισροές φαίνεται ότι αποκτούν αυτή τη φορά κρίσιµη δυναµική. Οι παραγωγοί έρχονται από µια χρονιά που έγραψε πρωτάκουστα υψηλά τιµής, κάτι που αποτυπώνονται ήδη και στην αύξηση των εκτάσεων. Ωστόσο, αποδόσεις και ποιότητα θα κρίνουν την επιλογή.

22_pin_7

Η εισαγόµενη κόπωση στην αγορά σκληρού σίτου φαίνεται ότι υποχωρεί, µε την  στήριξη να διαµορφώνεται στα 46 λεπτά το κιλό στον παραγωγό και ορισµένους µύλους να πληρώνουν έως και 2 λεπτά παραπάνω προκειµένου να φτιάξουν απόθεµα.

papadogianis_M_3_8_5_2

Το γύρισμα της αγοράς σκληρού σίτου επακόλουθα έχει περάσει και στην εσωτερική αγορά. Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η προσφορά έχει αυξηθεί με αρκετούς πωλητές να φοβούνται ότι έχασαν την ευκαιρία πώλησης σε τιμές ρεκόρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία