Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

papadogianis_M_7

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η τελευταία αγορά της Τυνησίας ποσότητας 100.000 τόνων έκλεισε σε µέσο όρο τιµής σχεδόν 530 δολάρια ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι τους. Αυτή η τιµή εκ πρώτης όψης είναι υψηλότερη από την προηγούµενη (503 δολάρια ο τόνος), εντούτοις λόγω της πρόσφατης αποδυνάµωσης του δολαρίου, σε ευρώ είναι σχεδόν ίδια τιµή µε τον προηγούµενο διαγωνισµό. Στην εξαγωγή εξακολουθεί να επικρατεί ησυχία, ενώ στο εσωτερικό τοπικοί µύλοι αγοράζουν επιλεκτικά κάποιες καλές ποιότητες.

φριξ8ιρκ

Με κέρδη 13 ευρώ ο τόνος στην τιμή του σιταριού μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας της αγοράς ξεκίνησε η εβδομάδα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι να παρασύρονται από ένα ανοδικό κανάλι που σχηματίστηκε έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στη Μαύρη Θάλασσα.

22_pin_8

Η ανοδική πορεία που ακολουθεί η ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου τις τελευταίες εβδοµάδες, φαίνεται ότι δικαιώνει όσους αγρότες απέφυγαν να προβούν σε βιαστικές πωλήσεις υπό την πίεση των χαµηλών τιµών που διαµορφώθηκαν µετά την απότοµη διόρθωση του περασµένου Ιουνίου.

ezgif-1-4c8cbcb66c

Πτωτική πορεία θα ακολουθήσουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_6

Στην αγορά µας, η εξαγωγή σκληρού σίτου κυµαίνεται στα 440 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και κατόπιν της νέας αγοράς από πλευράς Τυνησίας αναµένουµε να δούµε αν δοθεί η δυναµική για λίγο ακόµα υψηλότερες τιµές.

12-13_5_2

Με την αγορά σκληρού σίτου να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά ήδη πριν από την έναρξη του αλωνισµού τον Ιούνιο του 2022, οι βιοµηχανίες ζυµαρικών σπεύδουν να κλειδώσουν συµβόλαια καλλιέργειας µε τους αγρότες, σε µια προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι βασικές ποσότητες της επόµενης χρονιάς.

27-30_pin_3

Το σενάριο που θέλει την τιµή του κριθαριού να διατηρείται στα υψηλά του εύρους και για την επόµενη εµπορική περίοδο µαρτυρούν οι κινήσεις που γίνονται την τελευταία περίοδο στα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν συζητήσεις για τα νέα συµβόλαια βυνοποιήσιµου κριθαριού να γίνονται στη βάση των 24 λεπτών το κιλό, µε τους παραγωγούς να αναµένουν εξασφαλίσεις από τη µεταποίηση πριν µπουν στα χωράφια για να σπείρουν.

sitari_agora-sklirou

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η ανοδική κίνηση στην αγορά της Φότζια με τις τιμές σκληρού σίτου να γράφουν κέρδη 5 ευρώ ο τόνος σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες και την πρώτη ποιότητα να ανακτά τα 500 ευρώ ο τόνος.

20-37_pin_6

Να ξαναπιάσουν το… νήµα από εκεί που το άφησαν µε το κλείσιµο της εµπορικής σεζόν του 2022, όταν τα µεσόσπερµα ρύζια έπιασαν τα 480 -490 ευρώ ο τόνος, τα µακρύσπερµα τα 440 ευρώ και οι «Καρολίνες» τα 500 ευρώ ο τόνος, ευελπιστούν οι Έλληνες ορυζοκαλλιεργητές λίγο πριν µπουν στα χωράφια τους για το ξεκίνηµα του φετινού αλωνιού.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_5

Στην αγορά μας υπάρχει μια ελαφρά ανοδική τάση στις τιμές εξαγωγής σκληρού σίτου προς τα 435 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, δεδομένου ότι τα επίπεδα των 420 ευρώ ο τόνος δεν περπάτησαν.

sitari_agora-sklirou-site

Έπειτα από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που έκοψαν σχεδόν 100 ευρώ ο τόνος στην τιμή σκληρού σίτου, η Φότζια επιστρέφει στα θετικά, ανακτώντας κάποιο από το χαμένο έδαφος, γράφοντας κέρδη 12,5 ευρώ ο τόνος στις δύο πρώτες ποιοτικές κατηγορίες, σε μια εξέλιξη που παρέσυρε ανοδικά και την ελληνική αγορά, με τα FOB να διαμορφώνουν τα 435 ευρώ έπειτα από τα χαμηλά των 420 ευρώ.

24_pin_6

Φρένο στην πτώση έφεραν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά σκληρού σίτου, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες που αφήνει σημαντικά περιθώρια για διατήρηση των τιμών στα υψηλά του ιστορικού εύρους τιμών τους επόμενους μήνες.

παπαδοιφ_2_2_2_2_2__1__2_2_2_2_2

Στην αγορά µας δεν έχουµε ακόµα νεότερα από το κοµµάτι της εξαγωγής σκληρού σίτου καθώς οι Ιταλοί αγοραστές είναι περισσότερο προσηλωµένοι στις ολοένα φτηνότερες προσφορές από Καναδά.

Katheto_960_620_5

Εντείνονται οι πιέσεις στην τιμή του σκληρού σίτου με το ελεύθερο εμπόριο στην Ελλάδα να επιχειρεί μια πτωτική διάσπαση των 40 λεπτών το κιλό, όσο στην Ιταλία η Φότζια κλείνει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες, αν και μικρές αυτήν τη φορά, της τάξης των 2,5 ευρώ ο τόνος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία