BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

mesa-septemvrh-times-sklhro

Ένα δολάριο ανά µέρα, τη κατήφεια κάνει πέρα. Με αυτούς τους όρους προσεγγίζουν από αρχές Σεπτεµβρίου οι γείτονες Τούρκοι την εξαγωγική δραστηριότητα στο σκληρό σιτάρι, ξεκινώντας µετά το άνοιγµα της Ιταλικής αγοράς από τις διακοπές του Αυγούστου, µια πιο σκληρή στάση, ευνοούµενοι φυσικά από τις χαµηλές πτήσεις του δολαρίου έναντι του ευρώ.

ektimiseis-sitira-avgoustos

Σε περίεργα νερά πλέει το διεθνές εµπόριο σκληρού σίτου, µε τις εξαγωγικές ροές να έχουν περιοριστεί αρκετά, την Τουρκία να κόβει ηµερήσιο τονάζ αρχίζοντας και αυτή µια κάπως σκληρή γραµµή και τον Καναδά να βλέπει στα χαρτιά µια σοδειά 6 εκατ. τόνων.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου είχαµε την καθιερωµένη καλοκαιρινή ανάπαυλα, µε τη µοναδική µεγάλη είδηση να είναι η αγορά 500.000 τόνων σκληρού από την Αλγερία σε τιµές όχι και τόσο υποσχόµενες, στα 295-306 ευρώ ο τόνος ανάλογα πλοίου παραδοτέα σε λιµάνι της Αλγερίας. Φυσικά µιλάµε πάντα για καλής ποιότητας σκληρό σιτάρι. Στην αγορά αναµένεται η επιστροφή των Ιταλών αγοραστών, οι οποίοι και αποτελούν βαρόµετρο για τα νέα επίπεδα τιµών.

22-35_a

«Φοβάται ο βρεγµένος τη βροχή; Mάλλον όχι». Κάπως έτσι θα µπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, µε τους παραγωγούς να έχουν εν πολλοίς αποδεχτεί ότι η φετινή χρονιά δύσκολα θα φέρει κέρδος, µε αποτέλεσµα οι περισσότεροι να είναι διατεθειµένοι να αφήσουν στις αποθήκες τη σοδειά έως ότου διαµορφωθούν οι συνθήκες για κάποια καλύτερη τιµή, που τουλάχιστον δεν θα τους βάλει µέσα.

12_pin_27

Μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα αποκτούν οι τάσεις σταθεροποίησης στην αγορά σκληρού σίτου, με την ευρωπαϊκή προσφορά πλέον να μοιάζει κάπως ελεγχόμενη, και τους Τούρκους διατεθειμένους να κρατήσουν πιο σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις, αν βεβαίως τους το επιτρέψουν οι τιμές παράδοσης (CIF) του Καναδά, κάτι που κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει το δολάριο έναντι του ευρώ.

ruzi-times-avgoustos

Ο περιπετειώδης τρόπος µε τον οποίο ολοκληρώθηκε η φετινή σπορά του ρυζιού στην πεδιάδα της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, λόγω των βροχών που έπεσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή, τελικά δεν στοίχισε. Οι ζέστες που ακολούθησαν βοήθησαν την καλλιέργεια να ανακτήσει γρήγορα το χαµένο έδαφος και µέχρι τώρα τουλάχιστον η εικόνα που παρουσιάζουν τα χωράφια είναι εξαιρετική. Αν, µάλιστα, οι συνθήκες παραµείνουν ευνοϊκές έως το αλώνι, προεξοφλείται πως το προϊόν θα έχει ενισχυµένες αποδόσεις και υψηλή ποιότητα παραγωγής.

france_wheat_reuters

Στα τάρταρα η παραγωγή μαλακού σίτου στη Γαλλία μετά τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις πάνω στο θερισμό που έπληξαν τον Ιούλιο τη χώρα. Στην δικιά της εκτίμηση (6 Αυγούστου) η Argus Media (πρώην Agritel) βλέπει σοδειά 25,17 εκατ. τόνων.

20-lepta-athinaiki

Μέτριες στρεµµατικές αποδόσεις, µε σχετικά καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και µικρότερο κόκκο από ό,τι συνήθως, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φετινό βυνοποιήσιµο κριθάρι, για το οποίο η τιµή στα συµβόλαια της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Την άποψη αυτή διατυπώνει στην Agrenda ο επικεφαλής γεωπόνος του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Βασίλης Κωτούλας, κάνοντας την αποτίµηση της τρέχουσας σεζόν, λίγες εβδοµάδες µετά το «κλείσιµο της αυλαίας» του φετινού αλωνιού.

sklhro-sitari-times-avgoustos

Με την εγχώρια αγορά στο σκληρό να µπαίνει λίγο πολύ στο πάγο ενόψει Αυγούστου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις διεθνείς ειδήσεις που θα προδώσουν τον πραγµατικό σφυγµό της µεσογειακής αγοράς και όχι εκείνον που επιβάλει αθόρυβα το εµπόριο. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η Ελλάδα µένει και φέτος τελευταία στα FOB, καθώς οι µεσάζοντες δεν δεσµεύονται για αποστολές ούτε στο χαµηλό επίπεδο των 280 ευρώ ο τόνος FOB, καθώς τους λείπουν ποσότητες µε δεδοµένο πως µέχρι στιγµής έχουν φιξάρει στα 23-25 λεπτά το κιλό µόνο όσοι είχαν άµεση ανάγκη.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου γύρω από τα 275 ευρώ ο τόνος FOB φαίνεται πως κυµαίνονται οι τιµές της εξαγωγής για τα µέτριας ποιότητας φετινά σιτάρια.

agora-sitari-prin-avgousto

Σε ευαίσθητο χρονικό σημείο πέτυχε το απότομο κύμα ζέστης τις σοδειές στον δυτικό Καναδά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά καθημερινά τους 35 βαθμούς τη μέρα, σε ζώνες καλλιέργειας οι οποίες δεν έχουν συνηθίσει υψηλές θερμοκρασίες. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν επίσημα υποβάθμιση των ποιοτικών προοπτικών για τη νέα σοδειά, αλλά και ήπια άνοδο των τιμών σε Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, κατόπιν του άγονου διαγωνισµού της ΕΑΣ Ορεστιάδας, σειρά πήρε η Ένωση της Νίκαιας, η οποία και πούλησε µια ποσότητα σκληρού στα 24,6 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Από την εξαγωγή δεν υπάρχουν νεότερα, δεδοµένου ότι καµία πλευρά δεν διαπραγµατεύεται. Είναι πιθανό να προχωρήσουµε µε το ίδιο µοτίβο µέσα στον Αύγουστο, καθώς παραδοσιακά στο προσεχές διάστηµα οι Ιταλοί αγοραστές απέχουν και συνήθως δεν σηµειώνονται πωλήσεις.

europaikh-agora-sklhrou

Αναβολή για Σεπτέµβρη ή ακόµα και Οκτώβρη φαίνεται πως παίρνει ο διαγωνισµός της ΕΑΣ Ορεστιάδας µε τους ιθύνοντες να περιµένουν την τιµή στο καναδέζικο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 320 ευρώ CIF Ιταλία, ώστε να βγαίνουν τα FOB στην Μεσόγειο µε βάση τα 300 ευρώ και κάπως έτσι να εδραιωθεί το σκληρό πάνω από τα 27 λεπτά στον παραγωγό.

sitari-telos-times

Σε μονοπάτι σταθεροποίησης βαδίζει η ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό σιτάρι, με τους συντελεστές της να προσπαθούν να απορροφήσουν τους έντονους κραδασμούς των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων και να ζυγίσουν τις προοπτικές από Σεπτέμβριο.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου άγονος ήταν τελικά ο διαγωνισµός της ΕΑΣ Ορεστιάδας για την πώληση 35.000 τόνων σκληρού, παρότι η πρώτη τιµή ήταν για την εποχή υποσχόµενη στα 265 ευρώ.

sklhro-sitari-timh-ioulios

Αποδεκτή έκανε την πρόταση Έλληνα εμπόρου για 268 ευρώ ο τόνος στο σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στις 19 Ιουλίου στο πλαίσιο διαγωνισμού, νούμερο που βγάζει 24,6 λεπτά στη τσέπη του παραγωγού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία