Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

LUC_pasta_1

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η Ιταλία ώστε να περιορίσει τις εισαγωγές σκληρού σίτου της χώρας σε επίπεδο ΕΕ, όπως ήταν η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες ζυμαρικών, μέτρο που εισήχθη το 2017, οι εξαγωγές από την Βόρεια Αμερική και ειδικά από τον Καναδά, αυξάνονται.

grain-silo

Ένα πολωνικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί να βοηθήσει τους αγρότες της χώρας μέσω του καθορισμού ελάχιστων τιμών για ορισμένα αγροτικά προϊόντα, βάλθηκαν να υπονομεύσουν τα εμπορικά λόμπι της Πολωνίας σε συνεργασία με το λόμπι δημητριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Coceral. Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία πρόσφατου ιστορικού με ένα τέτοιο νομοθέτημα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα κάθε εμπορικού λόμπι της ΕΕ.

20940925_xxl

Την ευνοϊκή συγκυρία της µειωµένης παραγωγής περιµένει να «εκµεταλλευτεί» ο συνεταιρισµός Νίκαιας. Παρά τη µικρή πίεση στην τιµή, το ποιοτικό σιτάρι πωλείται στα 23 λεπτά, µε σηµάδια ανόδου διεθνώς

paragwgi_aravositou

Αυξάνει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) την παραγωγή που προβλέπει πως θα συγκομιστεί παγκοσμίως στο καλαμπόκι το 2019-20, υποστηρίζοντας όμως παράλληλα πως υπάρχει αβεβαιότητα που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες και στην ουσία τίποτα δεν είναι σίγουρο.

silo_6

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή στην πρώτη λίστα της Φότζια είχαμε άνοδο 5 ευρώ ο τόνος στα σκληρά σιτάρια. Συγκεκριμένα για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού διαπραγματεύεται στα 255-260 ευρώ ο τόνος.

th2_2

Η Εθνική Ένωση Σιτηρών και Ζωοτροφών (NGFA), η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 1.100 σπόρους, ζωοτροφές, μεταποίηση, εξαγωγή και άλλες εταιρείες που σχετίζονται με σιτηρά σε όλη τη χώρα, δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας της Γερουσίας ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει διάφορες αλλαγές - όταν επαναπροσδιορίσει τον αμερικανικό νόμο για τα πρότυπα σιτηρών.

64261992_2415127155375910_6922947867619360768_n__1__2

Το Διεθνές Συμβούλιο για τα Σιτηρά (IGC) μείωσε την πρόβλεψή του την Πέμπτη για την παγκόσμια παραγωγή σίτου στη σεζόν 2019/2020, αντανακλώντας τις μειωμένες προοπτικές καλλιέργειας στη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

3_-Skliro

Η ζήτηση για τα µέτρια σιτάρια στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να υφίσταται και µάλιστα µε σταδιακά υψηλότερες τιµές. Ενώ οι προηγούµενες δουλειές είχαν κλειστεί στα 215-220 ευρώ ο τόνος, οι νέες πωλήσεις πάνε προς τα επίπεδα των 225-230 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Προς το παρόν δεν λαµβάνουµε την ανάλογη ζήτηση για τα ποιοτικά µας σιτάρια, οπότε και οι δουλειές εκεί γίνονται σε πιο αργούς ρυθµούς και αφορούν την τοπική αγορά.

k3_site

«Μία η άλλη» καταλήγει και φέτος η υπόθεση για τους παραγωγούς στο σκληρό σιτάρι, καθώς οι καλές στρεµµατικές αποδόσεις ισοφαρίζονται από τη συγκράτηση της τιµής σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν µεγάλα όνειρα για τη συνέχεια. Κάτι παραπάνω προσπάθησαν να κάνουν κάποιοι συνεταιρισµοί αλλά χωρίς ευρύτερη απήχηση στην αγορά.

alwnia

Εμπορικός οίκος προσεγγίζει το τελευταίο διάστημα τον ΑΣ Πλατυκάμπου για την πώληση σκληρού σιταριού στην τιμή των 222 ευρώ ανά τόνο, σύμφωνα με πληροφορίες. Από το ποσό αυτό, ο Συνεταιρισμός προτίθεται να πληρώσει καθαρή τιμή παραγωγού στα 21λεπτά ανά κιλό.

sithra_ryzi

Στα 18 λεπτά ανοιχτή τιμή ξεκίνησε να πωλείται στη Θεσσαλία το σκληρό σιτάρι. Άρχισαν να αγοράζουν οι μεγάλοι παίχτες, κόβοντας επιταγές για 18 λεπτά το κιλό τιμή ημέρας και αφήνοντας, όπως επιβάλλεται με τη ρύθμιση Θάνου, ανοιχτή την τιμή για αργότερα.

12_7

Μηνύµατα ανόδου δίνει η αγορά για τις τιµές στο σκληρό σιτάρι, καθώς οι ποιότητες της εγχώριας παραγωγής είναι πλέον εξακριβωµένες, ενώ την ίδια στιγµή οι καύσωνες στην Ευρώπη οδηγούν σε σηµαντική µείωση των αποδόσεων.

1_pin

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, όλο και περισσότεροι συνεταιρισµοί επενδύουν στην γραµµή άµυνας στο σκληρό σιτάρι, σε µια περίοδο που οι έµποροι επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους ρυθµούς στο παιχνίδι της αγοράς, µε την λογική των ανοιχτών τιµών.

silo-stari

Η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού αυξήθηκε έντονα το 2018/19, αλλά δεν έφτασε το ρεκόρ συγκομιδής που καταγράφηκε το 2016/17. Αναλύσεις όμως της Strategie Grains προβλέπουν πως αυτό θα αλλάξει δραματικά το 2019/20, με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου να αναμένεται να μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014.

skliro-16-17

Είναι ακόµη νωρίς για να διαµορφωθεί η αγορά του σκληρού σιταριού, ωστόσο ήδη έχουν µπει κάποιες βάσεις οι οποίες δείχνουν πως οι τιµές θα κινηθούν µεσοπρόθεσµα την χρονιά που ανοίγει σε µερικές ηµέρες, σε επίπεδα υψηλότερα των περσινών.

Νέο project 10 εκατ. ευρώ «στα σκαριά» από το Συνεταιρισμό Βόλου

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι από σήμερα Παρασκευή ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα, στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία