Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

122189425_2731379933741605_4634551467843540740_o_2

Μπροστά στο φάσμα μιας καλλιεργητικής σεζόν μειωμένων αποδόσεων  κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι παραγωγοί χειμερινών σιτηρών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ακόμη και σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, χιλιάδες στρέμματα παραμένουν χέρσα.

35_sitirapin

Γύρω από τα 24 με 25 λεπτά το κιλό συνεχίζονται οι εμπορικές πράξεις για το σκληρό σιτάρι, με την αγορά να ετοιμάζεται για «ανανέωση» αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι το εξαγωγικό ενδιαφέρον επιστρέφει. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται, όσο στην Αμερική τα δημητριακά συνεχίζουν ένα ανοδικό ράλι.

grain_elevator_wheat

Καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό εξασφαλίζει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός.

6444969699_4207a30348_o

Με αποθήκες μισοάδειες εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής και παράλληλα τον έντονο ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αμερική η τρέχουσα εμπορική περίοδος για τους Ευρωπαίους παραγωγούς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στερεύει τις ταμειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.

skliro-neo_2

Τρόποι ώστε να μπορέσει η καλλιέργεια σκληρού σιταριού να σταθεί στον πιεστικό ανταγωνισμό της Βορείου Αμερικής αλλά και να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας αναζητούνται το τελευταίο διάστημα, ώστε τυχόν επιτυχημένα πειράματα να προλάβουν να ενταχθούν στα προγράμματα της επερχόμενης ΚΑΠ.

37

Όλα δείχνουν πως οι διορθώσεις στην αγορά –µητρόπολη του σκληρού σιταριού, την Ιταλία, βαίνουν προς ολοκλήρωση µε την ελληνική αγορά να διατηρεί µε ευκολία τα επίπεδα των 25 και 26 λεπτών το κιλό για τα ποιοτικά σιτάρια, κατά τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες οπότε και σηµειώθηκε η πίεση των τιµών.

silo-2__1_

Πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού.

depositphotos_192098516-stock-video-wheat-seed-harvest-silos-stora2ge__1_

Σκληρά σιτάρια με 273 ευρώ τον τόνο και μαλακά με 180 ευρώ τον τόνο πούλησε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουλίου η ΕΑΣ Ορεστιάδας και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη διαδικασία για την εξόφληση των εκατοντάδων παραγωγών, που της εμπιστεύτηκαν τη σοδειά τους.

download__4_

Με τα χρηµατιστήρια της Γαλλίας ενισχυµένα κατά 5 ευρώ, στους 270 ευρώ ο τόνος και τη Φότζια να κρατάει για µια ακόµα εβδοµάδα την άνοδο των 10 ευρώ, στα 335 ευρώ, παραγωγοί και έµποροι αυτές τις µέρες διστάζουν να προχωρήσουν σε πράξεις µε µεγάλους όγκους, περιµένοντας νέα βελτίωση.

depositphotos_192098516-stock-video-wheat-seed-harvest-silos-storage__1_

Επιβεβαιώνεται με πράξεις η φετινή καλή εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι, με τις δύο πρώτες φορτώσεις της τάξεως των 5 χιλιάδων τόνων περίπου να φεύγουν από το λιμάνι του Βόλου με τιμή FOB στα 275 και 280 ευρώ ο τόνος. Οι παραπάνω παραδόσεις έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΕΑΣ Βόλου για παραλαβές του σκληρού πρώτης ποιότητας με 25 λεπτά το κιλό από τους παραγωγούς. Μόνιμα θετικό σήμα εκπέμπει ο δείκτης της Φότζια που διατηρείται για τέταρτη εβδομάδα πάνω από τα 300 ευρώ τον τόνο (από 302 – 307 ευρώ ο τόνος για σιτάρια με πρωτείνη 12%, ειδικό βάρος 80kg/hl και υαλώδη 80%).

vergina_mpira_aftodioikisi-1300x865

Το σύνολο της φετινής παραγωγής και στην προσυμφωνημένη τιμή, θα απορροφήσει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας.

49862608531_b277837a74_4k

Στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται τα παγκόσµια αποθέµατα σκληρού σιταριού, µε τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανίας στην Ιταλία, να αναµένουν τιµές αυξηµένες κατά 25% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

15_3

Τιμή παραγωγού που μπορεί να διαμορφωθεί στα 24 με 25 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υγρασία 12%, πρωτεϊνη 14% και υαλώδη 80%) προδιαγράφεται για το σκληρό σιτάρι με βάση τη σημερινή εικόνα αγοράς και τις αναλογίες που προκύπτουν από την χρηματιστηριακή τιμή της Φότζια το τελευταίο διάστημα.

Green-Wheat-1920x1080-1__1_

Σε μικροδιορθώσεις και σταθεροποίηση της τιμής του σκληρού σιταριού προχώρησε η αγορά της Φότζια, η οποία στέκεται στο γεγονός ότι σύντομα θα σημειωθεί αύξηση της προσφοράς καθώς πλησιάζουν τα αλώνια.

agorasklirou

Με την τιµή παραγωγού να αγγίζει σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις και τα 30 λεπτά το κιλό για λίγο ποιοτικό σκληρό σιτάρι, καθώς τα αποθέµατα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί ενάµιση µήνα πριν από τα αλώνια, ακόµα και οι πιο σκεπτικιστές δεν αµφισβητούν πως η νέα εµπορική χρονιά για το σκληρό θα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα.

orizones_2

Στην ολοκλήρωση των ελέγχων και τη διαδικασία εκκαθάρισης των ενισχύσεων που αφορούν το Κομφούζιο, την προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας και την καταπολέμηση των ζιζανίων στους ορυζώνες προχώρησαν οι αρμόδιοι του Οργανισμού Πληρωμών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία