
Πάνω από τα 25 λεπτά η τιµή παραγωγού αυτό το διάστηµα, µε τα αποθέµατα να είναι ελάχιστα. ∆ύσκολα θα επιστρέψει το προϊόν στα χαµηλά της τελευταίας 6ετίας, εκτιµούν οι αναλυτές.
Στα 25 λεπτά το κιλό στον παραγωγό εξακολουθούν να πληρώνονται στη χώρα μας τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ τις τελευταίες ημέρες η λίστα της Φότζια ενισχύεται συνεχώς, κερδίζοντας αυτή την εβδομάδα άλλα 8 ευρώ, με καλής ποιότητας να πιάνουν τα 308 ευρώ ο τόνος.
Αυλαία ρίχνει αυτές τις ηµέρες το φετινό αλώνι στο ελληνικό ρύζι µε τα µηνύµατα να κρίνονται ενθαρρυντικά για τους παραγωγούς, τόσο από τις µέσες στρεµµατικές αποδόσεις, όσο και από τη ζήτηση στην αγορά. Ήδη οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» εµπορικές πράξεις της σεζόν 2020-2021, που έχουν κλειστεί στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, είναι κατά 1 έως και 2 λεπτά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές στις βασικές ποικιλίες και αφήνουν υποσχέσεις για ακόµη καλύτερη συνέχεια.
Oρισμένοι πληρώθηκαν με 17,2 ευρώ ο τόνος για ποσότητες έως και 300 κιλά. Κρούσµατα µε διαφορετικά µέτρα και σταθµά φαίνεται να επικράτησαν τελικώς στον τρόπο εξόφλησης του βυνοποιήσιµου κριθαριού εσοδείας 2020, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όσους παραγωγούς είδαν να ψαλιδίζεται αναίτια το εισόδηµά τους, έναντι άλλων συναδέλφων τους.
Η αύξηση τιμών από τον Καναδά έφερε στο επίκεντρο τις ευρωπαϊκές σοδειές Οι εγχώριοι μύλοι πιο πρόθυμοι να απορροφήσουν καλής ποιότητας σιτάρια.
Γύρω από τα 24 με 25 λεπτά το κιλό συνεχίζονται οι εμπορικές πράξεις για το σκληρό σιτάρι, με την αγορά να ετοιμάζεται για «ανανέωση» αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι το εξαγωγικό ενδιαφέρον επιστρέφει. Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται, όσο στην Αμερική τα δημητριακά συνεχίζουν ένα ανοδικό ράλι.
Καθαρή τιμή παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό εξασφαλίζει το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας, κατά τη διάρκεια του οποίου διατέθηκαν στην αγορά 627 τόνοι από το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2020 που είχε ελεύθερο, δηλαδή χωρίς σύμβαση, στις αποθήκες του ο συνεταιρισμός.
Με αποθήκες μισοάδειες εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής και παράλληλα τον έντονο ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αμερική η τρέχουσα εμπορική περίοδος για τους Ευρωπαίους παραγωγούς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στερεύει τις ταμειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.
Τρόποι ώστε να μπορέσει η καλλιέργεια σκληρού σιταριού να σταθεί στον πιεστικό ανταγωνισμό της Βορείου Αμερικής αλλά και να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της βιομηχανίας αναζητούνται το τελευταίο διάστημα, ώστε τυχόν επιτυχημένα πειράματα να προλάβουν να ενταχθούν στα προγράμματα της επερχόμενης ΚΑΠ.
Όλα δείχνουν πως οι διορθώσεις στην αγορά –µητρόπολη του σκληρού σιταριού, την Ιταλία, βαίνουν προς ολοκλήρωση µε την ελληνική αγορά να διατηρεί µε ευκολία τα επίπεδα των 25 και 26 λεπτών το κιλό για τα ποιοτικά σιτάρια, κατά τις τελευταίες τρεις εβδοµάδες οπότε και σηµειώθηκε η πίεση των τιµών.
Πράξη που αφορά σε ποσότητα 170 τόνων πωλήθηκε προς 27 λεπτά το κιλό από τον Συνεταιρισμό Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τιμή αυτή φτάνουν στους παραγωγούς 26 λεπτά με το 1 λεπτό υπέρ του συνεταιρισμού.
Σκληρά σιτάρια με 273 ευρώ τον τόνο και μαλακά με 180 ευρώ τον τόνο πούλησε το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Ιουλίου η ΕΑΣ Ορεστιάδας και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τη διαδικασία για την εξόφληση των εκατοντάδων παραγωγών, που της εμπιστεύτηκαν τη σοδειά τους.
Με τα χρηµατιστήρια της Γαλλίας ενισχυµένα κατά 5 ευρώ, στους 270 ευρώ ο τόνος και τη Φότζια να κρατάει για µια ακόµα εβδοµάδα την άνοδο των 10 ευρώ, στα 335 ευρώ, παραγωγοί και έµποροι αυτές τις µέρες διστάζουν να προχωρήσουν σε πράξεις µε µεγάλους όγκους, περιµένοντας νέα βελτίωση.
Έπιασε τα 280 ευρώ ο τόνος η εξαγωγή και δείχνει να συνεχίζει σταθερά σε ανοδική τροχιά. Αυξηµένη η ζήτηση, αφού Τυνησία και Αλγερία θα χρειαστούν µεγαλύτερες ποσότητες.
Έχει δρόμο φέτος το σκληρό, κάτι που κάνει τους παραγωγούς να αποθηκεύουν όπως παλιά. Αέρας Πλατυκάμπου με τα 26 λεπτά στον Μπαλούκα.
Επιβεβαιώνεται με πράξεις η φετινή καλή εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι, με τις δύο πρώτες φορτώσεις της τάξεως των 5 χιλιάδων τόνων περίπου να φεύγουν από το λιμάνι του Βόλου με τιμή FOB στα 275 και 280 ευρώ ο τόνος. Οι παραπάνω παραδόσεις έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΕΑΣ Βόλου για παραλαβές του σκληρού πρώτης ποιότητας με 25 λεπτά το κιλό από τους παραγωγούς. Μόνιμα θετικό σήμα εκπέμπει ο δείκτης της Φότζια που διατηρείται για τέταρτη εβδομάδα πάνω από τα 300 ευρώ τον τόνο (από 302 – 307 ευρώ ο τόνος για σιτάρια με πρωτείνη 12%, ειδικό βάρος 80kg/hl και υαλώδη 80%).
Το σύνολο της φετινής παραγωγής και στην προσυμφωνημένη τιμή, θα απορροφήσει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας.
Στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται τα παγκόσµια αποθέµατα σκληρού σιταριού, µε τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανίας στην Ιταλία, να αναµένουν τιµές αυξηµένες κατά 25% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Τιμή παραγωγού που μπορεί να διαμορφωθεί στα 24 με 25 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες (ειδικό βάρος 80 kg/hl, υγρασία 12%, πρωτεϊνη 14% και υαλώδη 80%) προδιαγράφεται για το σκληρό σιτάρι με βάση τη σημερινή εικόνα αγοράς και τις αναλογίες που προκύπτουν από την χρηματιστηριακή τιμή της Φότζια το τελευταίο διάστημα.