BACK TO
TOP

Σιτηρά - Ρύζι

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι ποιότητες είναι σαφώς καλύτερες από τις περσινές και οι αποδόσεις σχετικά ικανοποιητικές. Οι τιµές δυστυχώς ακολουθούν την ανάποδη πορεία και είναι αδύναµες, µε την εξαγωγή να βρίσκεται µεταξύ 290-300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Οι Ιταλοί για την ώρα δεν δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν τις προσφορές τους, ενώ οι τοπικοί έµποροι θεωρούν ασύµφορες αυτές τις τιµές όταν δεν γνωρίζουν το κοστολόγιο τους.

prwtes-suzhthseis-sklhro-sitari

Σηµαντικά µειωµένες είναι οι στρεµµατικές αποδόσεις που δείχνουν οι πρώτες κοπές σιτηρών (κατά βάση στο κριθάρι), γεγονός που σηµατοδοτεί έλλειµµα παραγωγής και κλίµα για υψηλότερες τιµές παραγωγού, τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά. Ειδικά οι πρώιµες καλλιέργειες (ξηρικές), προσφέρουν µόνο απογοητεύσεις.

sitari_site_telh_maiou

Κολλημένη εδώ και ένα μήνα στα 350-355 ευρώ ο τόνος για την α’ ποιότητα και στα 325-330 ευρώ για την δεύτερη ποιότητα βρίσκεται η Φότζια, εν απουσία εξελίξεων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για την ώρα νέο ανοδική κίνηση. Σταθερότητα παρουσιάζουν και οι τιμές σε Μπολόνια και στο λιμάνι του Λα Ροσέλ, όπου η πρώτη ποιότητα παραμένει στα 335-340 ευρώ και 340 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.

me-kalutero-anoigma-sxesh-me-persi-alwnia__1_

Με το βλέµµα στραµµένο στο διεθνές περιβάλλον και σε παράγοντες οι οποίοι µπορεί να επηρεάσουν κοµβικά την πορεία που θα ακολουθήσει εφεξής το παγκόσµιο εµπόριο σιτηρών, µπαίνουν σιγά – σιγά στο αλώνι οι σιτοπαραγωγοί και στη Βόρεια Ελλάδα, προσδοκώντας σε εξελίξεις που θα «τραβήξουν» προς τα πάνω τις τιµές των προϊόντων τους σε µια χρονιά που µετρά και «πληγές» από τη ξηρασία.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου κουβεντιάζεται για εξαγωγή η νέα σοδειά περί τα 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες, ενώ παράλληλα φορτώνονται τελευταία συµβόλαια φετινής σοδειάς µε 300 ευρώ για τις χαµηλές ποιότητες. Υπάρχουν µικρά προβλήµατα στη σοδειά σε ορισµένες περιοχές, εντούτοις επικρατεί η άποψη πως µε τα σηµερινά δεδοµένα θα είναι δυνατή ποσοτικά.

pinakas-sitira-22-5

∆ιατήρηση της «ηγεµονίας» των µεσόσπερµων ποικιλιών, µε ενίσχυση, ωστόσο, τόσο των µακρύσπερµων, όσο και της Καρολίνας, αναµένεται να καταγράψει φέτος η καλλιέργεια ρυζιού στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, η οποία όλα δείχνουν ότι θα «κλέψει» στρέµµατα από το βαµβάκι και το καλαµπόκι, παρά το εµπορικό «αγκοµάχηµα» του Ronaldo στην αγορά.

Sitari_site_telh-maiou

Υποστηρικτικά στην θετική τάση που παρατηρείται ιστορικά μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στους Δείκτες Τιμών σκληρού της γειτονικής Ιταλίας, αναμένεται να δράσει η σοβαρή μείωση της παραγωγής στα Κεντρικά και Νότια της γειτονικής χώρας. Επίσης, η πρωιμότητα της φετινής σοδειάς στη Μεσόγειο μάλλον θα φέρει τα μέγιστα από μεριάς τιμής γρηγορότερα σε σχέση με το 2023. Στη Γαλλία, οι τιμές εξαγωγής στο λιμάνι του Λα Ροσέλ έπιασαν τις τελευταίες μέρες τις τιμές της Μπολόνια.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής παραµένουν στα 300-310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα µε την ποιότητα, ενώ παράλληλα φορτώνονται παλιότερα συµβόλαια. Αναφορικά µε τη νέα σοδειά δεν ακούγονται ακόµα δουλειές και για την εικόνα της σοδειάς, είναι µεν βελτιωµένη εντούτοις κυκλοφορούν εκτιµήσεις πως οι αποδόσεις στα χωράφια δεν θα είναι ιδιαίτερες.

pithanh-anodikh-kinhsh-sto-sklhro

Η σοβαρή μείωση παραγωγής της τάξεως του 50% που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Κεντρική και κυρίως στην Νότια Ιταλία, όπου και αρχίζει ο αλωνισμός και μάλιστα με πρωιμότητα μιας εβδομάδας σχέση με προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να οξύνει τη ζήτηση στην πρώτη φάση της συγκομιδής και να επιδράσει έντονα ανοδικά στην τιμή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής παραµένουν στα 300-310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα ποιότητας, επίπεδα στα οποία κλείνονται κάποιες δουλειές. Οδεύουµε προς τον αλωνισµό της νέας σοδειάς, εποµένως θα πρέπει να αδειάσουν και οι αποθήκες µε φετινά σιτάρια.

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου βελτιωµένη είναι η εικόνα των καλλιεργειών των σιτηρών κατόπιν των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Ακόµα έχουµε πολύ δρόµο µπροστά µας και είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα. Στην εξαγωγή είναι λίγο στάσιµα τα πράγµατα, πιθανώς και λόγω των ηµερών του Πάσχα. Τα τελευταία επίπεδα τιµών κυµαίνονταν στα 300 µε 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα ποιότητας.

maios-sitira-times

Όλο και πιο διεθνή χαρακτηριστικά δείχνει να αποκτά η αγορά στο σκληρό σιτάρι, γεγονός το οποίο περιορίζει το ρόλο των ντόπιων εµπόρων που υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά και πιθανότατα να κινηθούν µε βάση την εικόνα των µεγάλων «χρηµατιστηριακών» αγορών.

times-sitari-aprilios

Σίγουρα ψηλότερα από τα 25 λεπτά το κιλό και πιθανότατα κάπως χαµηλότερα από τα 30 λεπτά το κιλό, αναµένεται να κινηθεί φέτος η αγορά για το σκληρό σιτάρι µέσα στ’ αλώνια, τουλάχιστον µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα στο διεθνές εµπόριο και τις εκτιµήσεις για τη διαµόρφωση της παραγωγής σκληρού στην Ελλάδα.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η ξηρασία που επικρατεί σε ορισµένες περιοχές µε σκληρά σιτάρια σε Ιταλία και Ελλάδα φέρνει ανησυχίες πρωτίστως για τις αποδόσεις στα χωράφια και δευτερευόντως για τις παραγόµενες ποιότητες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία