Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

2-Jari-Leppa_2

Φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό της επικείμενης ΚΑΠ, με ένα μπλοκ χωρών ανάμεσα τους και η Ελλάδα να ζητά να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο της αφρικανικής πανώλης και των δασμών Τραμπ θα βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που ξεκινά την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

1-janusz-wojciechowski

Καταλυτικές εξελίξεις για τις άµεσες ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών, φέρνει η δέσµευση για πλήρη εξωτερική και εσωτερική εξίσωση των επιδοτήσεων, που υποσχέθηκε ο Janusz Wojciechowski λίγο πριν λάβει το χειροκρότηµα και την έγκριση από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, ως ο επόµενος Επίτροπος Γεωργίας.

woojchechfki

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την εξίσωση των επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών μελών και των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια χώρα, ενώ εφόσον αναλάβω θα προσπαθήσω να επισπεύσω την διαδικασία αυτή» δήλωσε ο υποψήφιος Πολωνός Επίτροπος, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, κατά την διάρκεια της δεύτερης ακρόασής του από τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας, η οποία τελικά έδωσε το πράσινο φως στον 64χρονο πολιτικό για την ανάληψη των καθηκόντων του.

20191001_EP-092269B_1250

Ετοιμάζεται για δεύτερη ακρόαση ο Πολωνός υποψήφιος Επίτροπος για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, έπειτα από την ανεπιτυχή παρουσία του την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης. Σύμφωνα με τα Πολωνικά μέσα, αυτές τις μέρες, στις συνεδριάσεις της επιτροπής Γεωργίας θα γίνει η αξιολόγηση των γραπτών του απαντήσεων ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεξέτασής του εντός των επόμενων 2 εβδομάδων, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

araxovitiss

Η ατολμία του υποψήφιου Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι αλλά και η αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σε μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι η επαρκής χρηματοδότηση της ΚΑΠ, οι συνέπειες του Brexit αλλά και η πρόσβαση σε άμεση στήριξη μικρών παραγωγών καθώς και το φλέγον ζήτημα της άμεσης σύγκλισης, αποτελούν την αιχμή της κριτικής που ασκεί ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, με αφορμή την πρόσφατη ακρόασή του.

janusz-wojciechowski_2

Για ένα οικογενειακό μοντέλο γεωργίας δεσμεύτηκε ο Γιανούζ Βοϊτσεχόφσκι, υποψήφιος για την θέση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την διάρκεια της ακρόασης του το μεσημέρι της Τρίτης 1 Οκτωβρίου. Οι επιδόσεις του κατά την διάρκεια της ακρόασης δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους Ευρωβουλευτές οι οποίοι ζήτησαν και δεύτερη συνέντευξη μαζί του, αφού επί της ουσίας ο υποψήφιος Επίτροπος είπε πολλά, χωρίς τελικά να καταφέρει να πει κάτι. Πλέον η πίεση μεταφέρεται και στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις προτάσεις της στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν απορριφθεί.

WOJCIECHOWSKI_Janus_EU_Parliament_1200

Αντιμέτωπος με την πρώτη του δοκιμασία έρχεται σήμερα, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, ο Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, o Πολωνός επίτροπος, ο οποίος στις 14.30 θα περάσει από συνέντευξη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (DG Agri).

4_pin_8

Ενίσχυση εκκίνησης νέων ή διατήρησης υφιστάµενων µη γεωργικών επιχειρήσεων για οποιονδήποτε επενδύει σε χωριά που βρίσκονται υπό κίνδυνο ερηµοποίησης, αποτελεί τη νέα δυνατότητα που θα παράσχει η ερχόµενη ΚΑΠ στα πλαίσια του Άρθρου 69, σύµφωνα µε τον οδηγό που εξέδωσε υπηρεσία της Κοµισιόν προς τα κράτη-µέλη για τη διαµόρφωση του στρατηγικού τους σχεδίου.

vorhogn

Στο πλαίσιο μιας περαιτέρω επεξεργασίας από το Συμβούλιο της ΕΕ των νομικών κειμένων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την Κομισιόν, διαφαίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους των υπουργών της ΕΕ, να χαλαρώσουν μέχρι έναν βαθμό τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θα φέρει η επερχόμενη ΚΑΠ για μετά το 2021.

helsinki1_foto_2

Η επιδότηση καλλιεργητικών πρακτικών που αυξάνουν την οργανική ουσία και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνονται στις πρώτες ενδείξεις για τα κριτήρια επιλογής των σχετικών μέτρων στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι.

ANGELA-MERKEL-1068x534

Το σενάριο μείωσης των κονδυλίων της ΚΑΠ κατά 5% φαντάζει πλέον ιδανικό, αφού την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο αναστάτωσε τις Βρυξέλλες ζητώντας περαιτέρω μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Janusz_Wojciechowski

Ένα γράµµα της φον ντερ Λάιεν που τον καλεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη νέα ΚΑΠ και µία κοινή δήλωση που συνυπογράφει ο συµπατριώτης του υπουργός Γεωργίας να µην ξεχάσει το καθήκον που έχει για πλήρη εξωτερική σύγκλιση, περίµεναν τον Πολωνό Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, µετά την επίσηµη τοποθέτησή του στη νέα Κοµισιόν ως Επίτροπος Γεωργίας.

araxob

Eπιμένει ο τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης ότι ουδέποτε μέλη του κόμματος του στην Ευρωβουλή συνυπέγραψαν τροπολογία που προέβλεπε την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

wojsadvcsfdski

Σε επιστολή που έστειλε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Πολωνό Επίτροπο, υποψήφιο για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας, δίνει ορισμένες γενικές οδηγίες για τον μέλλον της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας, όπου η Γερμανίδα παροτρύνει τον κ. Βοϊτσεχόφσκι να εξασφαλίσει την άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών για την ΚΑΠ μετά το 2020.

baltic

Κοινή δήλωση με την οποία ζητάνε την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων και την μη περικοπή κονδυλίων από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης τη νέα περίοδο, συνυπέγραψαν οι υπουργοί Γεωργίας Εσθονίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Πολωνίας στις 5 Σεπτεμβρίου.

4b

Απελπιστικά αργά κινούνται όλα στην υπόθεση ΚΑΠ µετά το 2020, µε µοναδική εξέλιξη την εκκίνηση των εργασιών της νεοσύστατης Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (ComAgri), η οποία υπό την πίεση του χρόνου αποφάσισε να µην πιάσει και πάλι από την αρχή το µεταρρυθµιστικό πακέτο του απερχόµενου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν.

AGRI

Απελπιστικά αργά κινούνται όλα στην υπόθεση ΚΑΠ μετά το 2020 με μοναδική εξέλιξη την εκκίνηση των εργασιών της νεοσύστατης Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου (ComAgri), η οποία υπό την πίεση του χρόνου αποφάσισε να μην πιάσει και πάλι από την αρχή το μεταρρυθμιστικό πακέτο του απερχόμενου Επιτρόπου Χόγκαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ