Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

pinakas_site

Μείωση κατά 21% της αξίας των δικαιωμάτων στη νέα ΚΑΠ με το κονδύλι της βασικής ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 862.598.960 ευρώ, έδειξαν οι διαχειριστικές αρχές κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης στην Τρίπολη στις 19 Ιουλίου, ενώ επιβεβαίωσαν πως λόγω της κατάργησης του πρασινίσματος (550 εκατ. ευρώ), το τσεκ θα κατέβει στο μισό, σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο.

tripoli2

Για την οριστική κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι το τέλος της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου 2023-2027 δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, προαναγγέλωντας παράλληλα αλλαγή στο μοντέλο των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, με το χρηματοδοτικό βάρος να πέφτει πλέον στην κτηνοτροφία, τα ψυχανθή και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

livanos-mitsotakis-lef-1

Στις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αναφερθεί στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

4_8_

Η δυνατότητα για κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων που παρέχει το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ, δύσκολα μπορεί να αξιοποιηθεί τελικά από την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιες είναι οι επιλέξιμες εκτάσεις της χώρας.

14924d15eca9f828d4fe416dbe09caf9

Συνδεδεμένη ενίσχυση σε επιτραπέζιες ελιές επιφυλάσσει ο σχεδιασμός για την επερχόμενη περίοδο ΚΑΠ που ξεκινά το 2023, μια προοπτική που ήδη συζητείται ανάμεσα σε κυβερνητικούς κύκλους. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη κατατεθεί σχετικός φάκελος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για έκτακτη κρατική ενίσχυση στην κονσερβολιά.

thumbnail_image001_2

Τη µεταφορά ποσού στο ΠΑΑ ύψους 260 εκατ. Ευρώ περίπου ετησίως από τις άµεσες ενισχύσεις για την κάλυψη της εξισωτικής αποζηµίωσης σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ, γεγονός που έρχεται να µειώσει έτι περαιτέρω τα κονδύλια που προορίζονται για τη βασική ενίσχυση της νέας προγραµµατικής περιόδου 2023-2027.

7842be73-c15e-4880-8df3-959ae00fae19_2

Μια ΚΑΠ που προωθεί την ηλικιακή αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, που διευρύνει και χρηματοδοτεί καινοτόμες επενδύσεις και που ταυτόχρονα στηρίζει μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις εντοπίζει στα νομικά κείμενα της μεταρρύθμισης η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για την πιο «φιλόδοξη πολιτική μεταρρύθμιση από το 1990».

812b7f4a-1db5-4e2a-a5aa-4a6cda4e4322

Τυπική επικύρωση από τους υπουργούς Γεωργίας της συμφωνίας για τη νέα ΚΑΠ που επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουνίου και εν συνεχεία δευτερεύοντα ζητήματα θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Γεωργίας που συνεδριάζει στις 28 και 29 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

4_63_2

Με την επιλέξιμη γη και όχι βάσει των δικαιωμάτων που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους, πληρωμές για τα ειδικά καθεστώτα νεαρών αγροτών και μικρών καλλιεργητών. Κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

simfwnia

Τον δρόμο για αναδιανεμητική ενίσχυση σε μικρές εκμεταλλεύσεις αλλά και μέτρα του νέου πρασινίσματος που θα καλύψουν το 25% του προϋπολογισμού του φακέλου των άμεσων ενισχύσεων στρώνει η τελική πολιτική συμφωνία της νέας ΚΑΠ, την οποία σύναψαν την Παρασκευή 25 Ιουνίου Ευρωβουλή, Συμβούλιο της ΕΕ και Κομισιόν.

Λαρισα_Νεα_ΚΑΠ3

Για αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων, παρεμβάσεις σε υποδομές και νύξη περί πριμ εξόδου αγροτών στο πλαίσιο της δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού κλάδου έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, στα εγκαίνια της διαβούλευσης του υπουργείου για τη νέα ΚΑΠ που ξεκίνησε στη Λάρισα την Πέμπτη 24 Ιουνίου.

andre-wendlandt

Οι νέοι όροι για το τσεκ με πρόσθετες υποχρεώσεις αγροτών, η αυξημένη εφάπαξ ενίσχυση για νέους αγρότες κάτω των 40, το διευρυμένο Εθνικό Απόθεμα, ο περιορισμός στις συνδεδεμένες και τα νέα δεδομένα για να μη χάσουν ενισχύσεις οι μικροκαλλιεργητές, συμπληρώνουν το παζλ του φακέλου των άμεσων πληρωμών της νέας προγραμματικής περιόδου.

IIEK2_2

Τα περιθώρια αναπλήρωσης της κομμένης βασικής ενίσχυσης στην επερχόμενη ΚΑΠ με συμμετοχή στα μέτρα του νέου πρασινίσματος μετρούν πλέον οι καλά οργανωμένοι αγρότες σε επίπεδο Ευρώπης, βλέποντας πως λίγο έως πολύ το τσεκ θα μειωθεί από 50 έως 40%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ