Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

4-5_19

Η φροντισµένη ελιά, είναι και η ελιά που θα επιδοτείται. Αυτό τουλάχιστον µοιάζει να πρεσβεύουν οι ειδικές ενισχύσεις από το νέο πρασίνισµα, οι οποίες βέβαια θα λειτουργήσουν κυρίως ως επιβράβευση των επαγγελµατιών παραγωγών που εδώ και χρόνια κινούνται µε τη λογική των σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών, παρά ως δέλεαρ για να µπει κάποιος σε έξοδα και κόπο που απαιτούν πολλές εξ αυτών.

46_38

Στήριξη για 65.000 Νέους Αγρότες και διπλασιασµό των εκτάσεων υπό βιολογική καλλιέργεια µε αξιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ στη Βιολογική Γεωργία ως το 2026 αποτελούν τα δυνατά σηµεία της ελληνικής ΚΑΠ σύµφωνα µε την Κοµισιόν, η οποία προχώρησε στην έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας µας, που µπαίνει σε πλήρη εφαρµογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

4-5_18

Το νέο πρασίνισµα λειτουργεί µε ετήσιες δεσµεύσεις και θα είναι απαραίτητο για να µην υπάρξει µεγάλη µείωση στις επιδοτήσεις σε σχέση µε το 2022. ∆ηλαδή ένας παραγωγός µπορεί τη µία χρονιά να λάβει επιδότηση επειδή πραγµατοποίησε καλοκαιρινό κλάδεµα στον ελαιώνα του (18 ευρώ το στρέµµα) και την επόµενη χρονιά να αποφασίσει να µην το κάνει. Η γνωστοποίηση για το ποιες ενέργειες προτίθεται να ακολουθήσει ο παραγωγός από τη σχετική λίστα θα γίνεται µέσω ΟΣ∆Ε.

egkrisikap

Την επίσημη έγκριση του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ ανακοίνωσε η Κομισιόν, με το τελικό πλάνο όπως αναφέρεται να προβλέπει τη στήριξη εγκατάσταση για περισσότερους από 65.000 Νέους Αγρότες και την αφιέρωση 1,4 δις ευρώ στη βιολογική γεωργία έως το 2026.

4-5_17

Την ενεργοποίηση επιδότησης ύψους 184 ευρώ το στρέµµα για τη φύτευση τοπικών προσαρµοσµένων ποικιλιών κηπευτικών, αποκαλύπτει το νέο συνοπτικό κείµενο Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που φιλοξενεί την πλήρη λίστα δράσεων από το νέο πρασίνισµα της ερχόµενης περιόδου.

25_20

Καμπάνια ενημέρωσης για το τί θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ, ενόψει της έναρξης εφαρμογής της από τον Ιανουάριο του 2023, προανάγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια απόπειρα να μετριάσει τις ανησυχίες των παραγωγών ότι ξεκίνησαν ήδη οι σπορές των χειμερινών σιτηρών και το τοπίο παραμένει θολό.

28_pin_8

Το Εθνικό Απόθεµα θα ανοίξει το 2023, µε πόρους 24,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι µοιρασµένα ανά αγρονοµική περιφέρεια. Τα 11,3 εκατ. θα κατευθυνθούν στις αροτραίες (526.000 στρµ.), τα 6,8 στις δενδρώδεις (254.000 στρµ.) και ακόµη 6,7 στα βοσκοτόπια (382.000 στρµ.) µε προτεραιότητα σε νέους και νεοεισερχόµενους.

Anaptyxiakos-2_2

Ένας αγρότης µε 100 στρέµµατα βαµβάκι µπορεί να χάσει 1.380 ευρώ επιδοτήσεις αναδιανεµητικής µόνο και µόνο επειδή δηλώνει µαζί και 4 στρέµµατα ελιάς. Ή ένας κτηνοτρόφος µε 150 στρέµµατα βοσκότοπο δεν θα πληρωθεί 2.655 ευρώ αναδιανεµητική, καθώς δηλώνει επίσης 20 στρέµµατα ζωοτροφές για τις ανάγκες της εκτροφής του.

Agrotis_2

Σε τρία σκέλη, ανάλογα με τις άμεσες ενισχύσεις (βασική, πρασίνισμα, συνδεδεμένες, πριμ νεαρών) που έλαβαν φέτος, διαμορφώνεται ο τελικός σχεδιασμός για τον ενεργό αγρότη του 2023, που «ξεκλειδώνει» την πρόσβαση σε επιδοτήσεις και τα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ.

4_121

Οριζόντια επιδότηση ύψους 60 ευρώ το στρέµµα στο πλαίσιο του νέου πρασινίσµατος για όλη τη χώρα, προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια ο τελικός σχεδιασµός της νέας ΚΑΠ, ενώ συν 10 ευρώ το στρέµµα θα είναι σε θέση να λάβουν οι κάτοχοι ελαιώνων και αµπελώνων στα Ιόνια Νησιά.

16-17_36_2

Ετήσιος θα είναι ο χαρακτήρας της ενίσχυσης που προκύπτει από τα νέα ειδικά πριµ, τα οποία φέρνει η ΚΑΠ από το 2023 και καλύπτει τις όποιες επιλογές κάνουν οι αγρότες από τις φθινοπωρινές σπορές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

56777

Στα 60 ευρώ το στρέμμα ορίζεται η ενδεικτική τιμή ενίσχυσης για όσους αγρότες επιλέξουν να εισάγουν στα αγροτεμάχια τους κάποια από τις ανθεκτικές και «καινοτόμες» καλλιέργειες που ορίζονται στο καθεστώς του νέου πρασινίσματος, όπως αυτό αποτυπώνεται στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ που καλύπτει και τις υπό εξέλιξη φθινοπωρινές σπορές.

Viologikos-elaiwnas

Με τη µηδική να αποκτά πριµ 88 ευρώ το στρέµµα, τη ντοµάτα 200 ευρώ, την ελιά να ανεβαίνει στα 71 ευρώ και τα πρόβατα να «τσιµπάνε» επιπλέον 4 ευρώ φτάνοντας τα 27, σχεδιάζεται το πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας (3ετία-µετατροπή) στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, σύµφωνα µε το σχεδιασµό των Εθνικών Αρχών.

orgoma_2

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδικές ενισχύσεις πάνω από 50 ευρώ το στέμμα οι οποίες εισάγονται με τη νέα ΚΑΠ ως πτυχή στο λεγόμενο πρασίνισμα, επικεντρώνονται σε κριθάρι, βρώμη και γηγενείς ποικιλίες οσπρίων και «δένουν» με εναλλαγές συγκεκριμένων καλλιεργειών. Πρόκειται για ειδικά πριµ της νέας ΚΑΠ η οποία ενεργοποιείται με το νέο χρόνο και εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόµενες ηµέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές. Οι εν λόγω επιλογές εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέµµα για σπορά µικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι µε µηδική ή 62,8 ευρώ για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

4_pin_39

Αυξηµένη στα 13,8 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες, 11,6 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις και στα 17,7 ευρώ το στρέµµα για τα βοσκοτόπια, προσδιορίστηκε τελικώς η αναδιανεµητική ενίσχυση στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ.

KAP_site

Ειδικά πριμ της νέας ΚΑΠ που ενεργοποιείται σε σχεδόν δύο μήνες εξασφαλίζουν οι επιλογές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι αγρότες στις φθινοπωρινές σπορές, οι οποίες μεταξύ άλλων εξασφαλίζουν ενίσχυση 52 ευρώ το στρέμμα για την σπορά μικρού βιολογικού κύκλου κριθαριού σε χωράφι με μηδική ή 62,8 ευρώ το στρέμμα για γηγενείς ποικιλίες οσπρίων.

kalampoki_4

Δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ της Ελλάδας, το οποίο έχει λάβει την πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την τυπική του έγκριση, με το επίσημο κείμενο να κλείνει εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν κυρίως με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ