Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

148980142_2160434704091228_4814934057424206968_o

Τη στρατηγική του ενεργού αγρότη όπως την περίοδο 2014-2020, µε προϋπόθεση την ένταξη στο Μητρώο Γεωργών και Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων θα ακολουθήσει η Ελλάδα για τους δικαιούχους λήψης άµεσων ενισχύσεων τη νέα περίοδο.

42-43_pin_a

Η αποσύνδεση της νέας πράσινης πληρωµής από τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης και η καταβολή της σε όλες τις επιλέξιµες εκτάσεις, διαµορφώνει µία νέα στρατηγική την οποία καλείται να σχεδιάσει ο αγρότης προκειµένου να αναπληρώσει ή ακόµα και να ξεπεράσει το 50% του ποσού άµεσης ενίσχυσης που θα χάσει ετησίως.

dpoupalos_Farma_Elassonas_1725

Επιδότηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου ελληνικών σπάνιων φυλών, ενίσχυση για την παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών και μέτρα οργάνωσης της αγοράς περιλαμβάνονται στις διεκδικήσεις που διατυπώνονται ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ.

601-1-2_elaionas

Tην αντίθεση τους επί της πρόθεσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστεί και το 2021, το ίδιο μοντέλο καταμερισμού των ενισχύσεων στη λογική να μη θιγούν «για ακόμα μία χρονιά όσοι παίρνουν αέρα λεφτά», εκφράζουν με επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

three-farmers-wellies-discussion-group-1024x768

Η ξεπερασμένη υπόθεση των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού και στοιχειοθέτησης του ρόλου του ενεργού αγρότη, ο επιβεβλημένος επανακαθορισμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων και η σημασία μετριασμού του κόστους της γης για τον Έλληνα αγρότη, ήταν, ορισμένα μόνο από τα θέματα που θίχθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, την οποία διοργάνωση την περασμένη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το σωματείο «ΟΜΦΑΛΟΣ».

4-5_7

Σε αρκετά προχωρηµένο στάδιο σχετικά µε τα στρατηγικά τους σχέδια για τη νέα ΚΑΠ µετά το 2023 τα οποία θα πρέπει να παραδώσουν εντός του έτους, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, η κουβέντα για τον σχεδιασµό βρίσκεται ακόµα µεταξύ οµάδων εργασίας και σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόµου να αναφέρει πως οι άµεσες ενισχύσεις της περιόδου 2023-2027 θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τον Αύγουστο.

dairycows2_2

Τα επίπεδα οξυδέρκειας καθώς και την πολιτική αντίληψη και βούληση διαχείρισης «καυτών» ζητημάτων της πρωτογενούς παραγωγής θα αποκαλύψει ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές θα διαχειριστούν το ζήτημα της διατήρησης ή της αντικατάστασης των ειδικών δικαιωμάτων που πληρώνονται σήμερα στους δικαιούχους, ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Figure_2

Προς τη φιλοσοφία «να πιάνει όσους περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους γίνεται» θα προχωρήσουν οι αρχές στο σχεδιασµό των νέων δράσεων που θα αντικαταστήσουν το πρασίνισµα των άµεσων ενισχύσεων στην ερχόµενη ΚΑΠ.

T7ZSQQWWGII6RA4EXTCUSL7PJE

Ανά επτά χρόνια, δηλαδή κάθε που ξεκινά μια νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ, ο αριθμός των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Ευρώπης μειώνεται σημαντικά, δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν.

symvoulio_ypourgwn_georgias-alieias1

Επέκταση των έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης αγροτών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας στις αγορές και για το 2021 ζητά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα άμεσα αιτήματα βρίσκονται η επέκταση στη φετινή χρονιά των μέτρων για την στήριξη του κλάδου του οίνου που εφαρμόστηκαν το 2020, καθώς και η διαμόρφωση μέτρων άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων.

11001-door_1_630w_tn

Εμπόριο αγροτικών προϊόντων και δικαιώματα αλιείας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν τους βασικούς άξονες της συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Σε αυτό θα παρουσιάσει η πορτογαλική προεδρία την ατζέντα της για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

8-9b

Η µετάβαση στο καθεστώς ενιαίας στρεµµατικής ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) από το 2023 αποτελεί τη µόνη λύση για να ενεργοποιήσουν αυτόµατα ενισχύσεις επιλέξιµα εκτάρια που δεν διαθέτουν δικαιώµατα, στην τρέχουσα περίοδο.

4_pin_19

Μοναδική λύση οι μεταβιβάσεις για να ντύσουν «γυμνή» γη οι αγρότες που δεν μπορούν να μπουν στο Εθνικό Απόθεμα στη νέα ΚΑΠ. H αφαίρεση της εμπορικής αξίας των δικαιωμάτων που συζητάνε στις Βρυξέλλες περιπλέκει τις αγοραπωλησίες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ