BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

tsiaras_jpg

Επανέρχεται δριμύτερη η κουβέντα για την «εξωτερική σύγκλιση» των επιδοτήσεων που θα εξισώσει τις επιδοτήσεις (τσεκ) των αγροτών στην ΕΕ, σενάριο με το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε πλήρη και καθολική διαφωνία, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

82885df7-d4f8-4c89-b8ed-c397bbefe172_3_2

Την ανάγκη για γρήγορες αγροτικές αποζημιώσεις με απλούστευση του υπάρχοντος κοινοτικού μοντέλου και την απομάκρυνση από τις εμμονικές λεπτομέρειες που καθιστούν την ΚΑΠ μία άκαμπτη πολιτική που δεν ανταποκρίνεται έγκαιρα στις ανάγκες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, την περασμένη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

46_64

Ύψος τεκµαρτού τζίρου ή αλλιώς Τυπικής Απόδοσης, τοποθεσία εκµετάλλευσης, και η ηλικία γεωργού είναι τα τρία κύρια φίλτρα που θα ξεκλειδώνουν τη βασική ενίσχυση στη µελλοντική ΚΑΠ. Έννοιες όπως τα δικαιώµατα ενίσχυσης, το Εθνικό Απόθεµα, οι µεταβιβάσεις και η σύγκλιση θα γίνουν παρελθόν, ώστε το τσεκ να λάβει «κοινωνικοοικονοµικό» χαρακτήρα, όπως προστάζει η έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για την ΚΑΠ µετά το 2027, που θα αποτελέσει τον οδηγό διαπραγµατεύσεων µεταξύ Κοµισιόν και κρατών-µελών.

mono-se-adunamous-agrotes-kap

Η αντικατάσταση της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) με ένα νέο εισοδηματικό εργαλείο που θα βασίζεται στα κοινωνικά χαρακτηριστικά του γεωργού και όχι στην έκταση, η ίδρυση ενός νέου ταμείου με τίτλο «Ταμείο Αγροδιατροφής Δίκαιης Μετάβασης» που θα επιδοτεί μόνο αγροτικές επενδύσεις βιωσιμότητας και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου αγροτικής χρηματοδότησης, περιλαμβάνονται στην τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ που έχει στα χέρια της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

0f7ad6ac6ea57309adc3977f90986f23_XL

Η Κοµισιόν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα κατά το σχεδιασµό του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027 µε επίσηµο έγγραφό της, ότι είναι δύσκολο να συνεχίσει να δικαιολογεί το γεγονός πληρώνει το τσεκ µε βάση παλαιές µεµονωµένες ιστορικές αναφορές του 2003, δηλαδή τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης.

17_4_3

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων σε όλη την επικράτεια της χώρας, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν των αριθμό τους, προβλέπει η παρέμβαση της ΚΑΠ, σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας της ζωικής παραγωγής, με το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, να κυμαίνεται από 371 έως 629 ευρώ ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου.

agrotika-kondilia-EE

Προς το παρόν το όνοµα του Επιτρόπου Γεωργίας που θα αντικαταστήσει τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι παραµένει άγνωστο, ωστόσο αυτά τα οποία διακυβεύονται το επόµενο διάστηµα γύρω από τον προϋπολογισµό και τις κατευθύνσεις της επόµενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, φαίνεται να είναι πολλά.

aorates-kratikes-enisxhseis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν 3 μήνες τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη µετάβαση (TCTF) για να επιτρέψει στα κράτη-µέλη να συνεχίσουν να παρέχουν ενισχύσεις έως και 250.000 ευρώ έως τα τέλη ∆εκεµβρίου 2024 σε αγρότες που πλήττονται από επίµονες διαταραχές της αγοράς.

leader-mikrhs-klimakas

Κάθε επιτυχηµένο έργο της πρωτοβουλίας Leader βελτιώνει τις αγροτικές συνθήκες διαβίωσης και την πρόσβαση σε υπηρεσίες, συµβάλλοντας άµεσα στη δηµιουργία ζωντανών τοπικών κοινοτήτων, όπως προκύπτει από σχετική µελέτη της Κοµισιόν. Όµως η προσέγγιση Leader, που βασίζει τη φιλοσοφία της στην τοπική ανάπτυξη «από κάτω προς τα πάνω», πετυχαίνει τους στόχους της όταν τρέχει έργα µικρής κλίµακας και δεν µπλοκάρεται από την ακαµψία διοικητικών κανόνων και γραφειοκρατίας.

kap-den-einai-mono-oroshma

Αρνητικός εµφανίζεται ο απερχόµενος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, µε την ιδέα ενός προϋπολογισµού της ΕΕ, συµπεριλαµβανοµένης της γεωργίας, βασισµένου σε πολιτικές συνθήκες και ορόσηµα, όπως συµβαίνει µε το Ταµείο Ανάκαµψης µετά την περίοδο της πανδηµίας. Μια τέτοια ιδέα, είναι «απαράδεκτη», είχε δηλώσει στο Euractiv ο Πολωνός Επίτροπος, ο οποίος δεν διστάζει να πει τη γνώµη του για το µέλλον της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσει την αντίθεση του στην πρόσφατη περικοπή χρηµατοδότησης για προγράµµατα προώθησης αγροτικών προϊόντων.

epidothseis-ospria-kalampoki-vamvaki-sklhro

Η σκόνη που σήκωσε η µείωση της βασικής ενίσχυσης και συνολικά ο τρόπος µε τον οποίο κατανεµήθηκε ο προϋπολογισµός των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ, ακόµη δεν έχει κάτσει. Η Agrenda παρουσιάζει µία πρώτη ανάλυση των επιδοτήσεων στις κυριότερες αροτραίες καλλιέργειες, όπως αυτές πληρώθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται έως και το 2027.

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_2d1980a0-558e-11ea-90c8-44b5a207db69

Αυτόματα θα χαρακτηρίζονται πληγέντες οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα εντός οριοθετημένων ζωνών και δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για να συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη μέσω προγραμμάτων και δράσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της τροποποίησης στην ΚΑΠ που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαϊου.

1_284

Την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων γεγονότων μέσω χρήσης πόρων, εντός και εκτός ΚΑΠ, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε, τη Δευτέρα 27 Μαίου στις Βρυξέλλες.

me-orous-konduliwn-programmata-EE-agrotwn

Σε ευρωπαϊκά ταμεία με λιγότερα κονδύλια, αυστηρότερους κανόνες έγκρισης πόρων και εκταμίευσής μετά το 2028, μοιάζει να οδηγεί η δρομολογούμενη διεύρυνση της ΕΕ και η ενδεχόμενη αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές με την ισχυροποίηση κομμάτων κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

_132228606_gettyimages-1916691000

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως την αναθεώρηση ΚΑΠ 2023-2027. Με την αναθεώρηση αυτή, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση αντί για μία φορά που ισχύει σήμερα ενώ θα εξακολουθεί να είναι δυνατή η υποβολή τριών επιπλέον αιτημάτων μέσα στην προγραμματική περίοδο (2023-2027), παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

2θυ48θφ

Την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στο Λουξεμβούργο.

oikosxhmata-tropopoihsh-kap

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες. Προάγγελος της απόφασης, ήταν και τα ευρήματα μιας πρώτης απεικόνισης έρευνας της Κομισιόν που αποτυπώνει τον υψηλό διοικητικό φόρτο στον οποίο υποβάλλονται οι αγρότες μέσω της ΚΑΠ, ελέω υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, η οποία βέβαια ήρθε μετά το θερμό κύμα κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ