Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

case_ih_optum_teaserbild

Την δυνατότητα εφαρμογής έμμεσων εθνικών μέτρων ανακούφισης σε αγρότες όπως είναι οι επιδοτήσεις από εθνικά ταμεία αλλά και η αποδέσμευση των αγροτών από την καταβολή φόρου σε κακές χρονιές δίνουν οι Βρυξέλλες στα κράτη μέλη.

photo_Agrifish

Η υποχρεωτική ένταξη των περιβαλλοντικών σχεδίων (eco-schemes) στον 1ο Πυλώνα συνιστά μια ριψοκίνδυνη κίνηση αφού ενέχεται ο κίνδυνος απώλειας κεφαλαίων από τον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, υποστήριξε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η ελληνική πλευρά.

marija

Αυλαία για την κροατική Προεδρία την Δευτέρα 29 Μαϊου, με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ να συναντούνται μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία θα ασχοληθούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με ζητήματα αλιευτικής πολιτικής. Σημειώνεται πως από τον Ιούλιο αναλαμβάνει τα ηνία η Γερμανία, μεταξύ των προτεραιοτήτων της οποίας είναι να παρθούν οριστικές αποφάσεις και να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ και του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Johannes-Hahn

Σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ψήφιση και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο προβλέπεται ότι το ποσό για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, από το οποίο προέρχονται οι άμεσες ενισχύσεις, θα φτάσει τα 40,165 δισ. ευρώ  έναντι πληρωμών ύψους 43,38 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το έτος 2020 (που λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2020).

STROFYLIA

Σε κενό γράμμα αποδείχθηκε η στρατηγική της Κομισιόν για την βιοποικιλότητα στις αγροτικές εκτάσεις, στο πλαίσιο της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

skrekas_agricultureministers1

Τον προβληματισμό της Ελληνικής πλευράς σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει οριζόντιες συστάσεις στα κράτη - μέλη για τη διασύνδεση των στόχων της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές  αφετηρίες από τις οποίες ξεκινά κάθε χώρα, μετέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.  

_D27D7D19-5B84-8E40-AD05-92895A45713E_

Στις ανησυχίες των κρατών μελών ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας η Επιτροπή πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, επιμένοντας πως τα 20 δισ. επιπλέον που προσέθεσε στη νέα της πρόταση για το Πολυετές, είναι οριστική.

_DA7A29E5-260E-974D-81B9-CF0EE6B37254_

H έκτακτη ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και η ενσωμάτωση της πράσινης πολιτικής Farm to Fork θα απασχολήσουν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

thumbnail_18696127226_ca536e2d5c_o

Απότομη πτώση και μείωση της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής έως και 15% αναμένει η δεξαμενή σκέψεων Farm Europe σε περίπτωση που οι στρατηγικές βιοποικιλότητας και το Farm to Fork, υλοποιηθούν με την τρέχουσα μορφή τους. Την ίδια στιγμή, Ευρωβουλή και Farm Europe θεωρούν ότι τα 15 με 20 δισ. που προορίζει η Κομισιόν ως επιπλέον κονδύλια για την ΚΑΠ είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος. 

2_10_11

Τα πολύ µικρά περιθώρια κέρδους και την ένταση των δυνάµεων που ωθούν νοµοτελειακά στην εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλµατος, έρχεται να τονίσει µελέτη σχετικά µε το κατά πόσο είναι αποδοτική η ΚΑΠ στην επιβίωση των εκµεταλλεύσεων.

P044030-536198

Ενίσχυση 15 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ταμείο Ανάπτυξης της Υπαίθρου (β’ πυλώνας) προβλέπει η νέα πρόταση της Κομισιόν για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την επταετία 2021-2027.

pdp2

Η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το 2021 ξεκαθαρίζει την Τετάρτη 27 Μαΐου, αφού η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη νέα της πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επόμενης επταετίας, προσπαθώντας να γεφυρώσει χάσματα ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και να συνυπολογίσει τις νέες ανάγκες που προέκυψαν μετά την πανδημία. 

6_pin_19

Από το 2021 θα ισχύσουν οι περικοπές των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, που για την Ελλάδα θα σηµάνει µία µείωση άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 5% (από 1,947 δις στα 1,856 δις ετησίως), σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

EYdDf9yX0AAr1LK

Φιλόδοξους στόχους, χωρίς όμως σαφή χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους στηρίξουν παρουσίασε η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2030.

klokner3

Διαμόρφωση της Πράσινης Συμφωνίας υπό νέους όρους αλλά και μια πιο φιλόδοξη, από άποψη κονδυλίων, ΚΑΠ υπόσχεται πλέον η Γερμανία, που θέλει να αποτυπώσει στο πρόγραμμα της επερχόμενης προεδρίας της, το θετικό πρόσημο που απέσπασε η αγροτική κοινωνία στη δημόσια σφαίρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ