BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

epidothseis-ospria-kalampoki-vamvaki-sklhro

Η σκόνη που σήκωσε η µείωση της βασικής ενίσχυσης και συνολικά ο τρόπος µε τον οποίο κατανεµήθηκε ο προϋπολογισµός των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ, ακόµη δεν έχει κάτσει. Η Agrenda παρουσιάζει µία πρώτη ανάλυση των επιδοτήσεων στις κυριότερες αροτραίες καλλιέργειες, όπως αυτές πληρώθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται έως και το 2027.

_methode_sundaytimes_prod_web_bin_2d1980a0-558e-11ea-90c8-44b5a207db69

Αυτόματα θα χαρακτηρίζονται πληγέντες οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα εντός οριοθετημένων ζωνών και δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για να συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη μέσω προγραμμάτων και δράσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και άμεσες ενισχύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της τροποποίησης στην ΚΑΠ που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαϊου.

1_284

Την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων γεγονότων μέσω χρήσης πόρων, εντός και εκτός ΚΑΠ, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων προστασίας και στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών έναντι των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε, τη Δευτέρα 27 Μαίου στις Βρυξέλλες.

me-orous-konduliwn-programmata-EE-agrotwn

Σε ευρωπαϊκά ταμεία με λιγότερα κονδύλια, αυστηρότερους κανόνες έγκρισης πόρων και εκταμίευσής μετά το 2028, μοιάζει να οδηγεί η δρομολογούμενη διεύρυνση της ΕΕ και η ενδεχόμενη αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές με την ισχυροποίηση κομμάτων κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

_132228606_gettyimages-1916691000

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επισήμως την αναθεώρηση ΚΑΠ 2023-2027. Με την αναθεώρηση αυτή, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση αντί για μία φορά που ισχύει σήμερα ενώ θα εξακολουθεί να είναι δυνατή η υποβολή τριών επιπλέον αιτημάτων μέσα στην προγραμματική περίοδο (2023-2027), παρέχοντας με αυτό τον τρόπο στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

2θυ48θφ

Την ανάγκη λήψης μέτρων από την πλευρά της ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στο Λουξεμβούργο.

oikosxhmata-tropopoihsh-kap

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες. Προάγγελος της απόφασης, ήταν και τα ευρήματα μιας πρώτης απεικόνισης έρευνας της Κομισιόν που αποτυπώνει τον υψηλό διοικητικό φόρτο στον οποίο υποβάλλονται οι αγρότες μέσω της ΚΑΠ, ελέω υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, η οποία βέβαια ήρθε μετά το θερμό κύμα κινητοποιήσεων ανά την Ευρώπη.

tropopoihseis-kap

Η αύξηση του πριµ πρώτης εγκατάστασης άνω των 40.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ο εξορθολογισµός των eco-schemes σε συνδυασµό µε την υιοθέτηση νέων παρεµβάσεων που µοιάζουν να εστιάζουν στην ελαιοκαλλιέργεια, περιλαµβάνονται στις προτάσεις φορέων και κοµµάτων που θα εξεταστούν ενόψει της δεύτερης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

agora-dikaiwmatwn

Σε µία ιδιαίτερη χρονιά για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, αναµένεται να εξελιχθεί η φετινή, µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως, προς το παρόν, να µην έχει φροντίσει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά την έναρξη της διαδικασίας µέσω ΟΣ∆Ε.

9f9704785d5b5396d1bed30228b5e6861a0020f8-1709048230-d286959b-960x640

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 11 Απριλίου την επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στα τέλη Απριλίου βάσει επείγουσας διαδικασίας την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων μετά και τις δυναμικές κινητοποιήσεις του αγροτικού τομέα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

metatroph-viologikwn-prim-ana-xorafi

Ανοιχτό είναι το πεδίο να διεκδικήσουν οι παραγωγοί την είσοδό τους και στο πρόγραµµα µετατροπής βιολογικής γεωργίας του ΠΑΑ για τα ίδια αγροτεµάχια που δήλωσε στη διατήρηση βιολογικών πρακτικών των eco-schemes, καταγγέλλουν οι πιστοποιητικές φορείς.

voskotopia-dikaiwmata-2024

Η τύχη του αιτήµατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αναπροσαρµογή των άµεσων ενισχύσεων του 2024 µε τη µεταφορά πόρων, θα καθορίσει και τη µέση αξία δικαιωµάτων για το φετινό ΟΣ∆Ε, το Εθνικό Απόθεµα που θα µοιραστεί φέτος αλλά και τη σύγκλιση που συνεχίζεται.

provlimatismos-viologiki-gewrgia

Το σοβαρό τους προβληµατισµό για το µέλλον της βιολογικής γεωργίας στη χώρα µας λόγω της άκρατης και χωρίς φραγµούς µαζικότητας των συµµετοχών στην αντίστοιχη δράση των eco-schemes, εκφράζουν στην Agrenda οι φορείς πιστοποίησης.

tsek-porous-PAA-neoi-agrotes

Την επιµονή του στην απόλυτη ευελιξία σε επι µέρους κατανοµές κονδυλίων από τον κουµπαρά των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος των άµεσων ενισχύσεων, φρόντισε να δείξει µε όλους τους τρόπους µε την παρουσία του στις Βρυξέλλες την περασµένη βδοµάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

moriodothsh-neon-agrotwn

Με µία σειρά εκκρεµοτήτων που έχουν να κάνουν τόσο µε τη δήλωση των καθεστώτων άµεσης ενίσχυσης, αλλά και τη συµµετοχή στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, να µένουν ανοιχτές, οι αιτήσεις στο φετινό ΟΣ∆Ε, όποτε και αν ανοίξει, θα αργήσουν να πάρουν µπρος.

simvoylioavgenakis

Στην παραδοχή ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ δεν είναι αρκετές προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απερχόμενος από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο ενέκρινε πάντως το πακέτο των αλλαγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ