Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

8Ry0vKz-

Μικρή ήταν η πρόοδος αναφορικά με την τελική συμφωνία επί της ΚΑΠ, έπειτα από δύο ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωβουλή, το Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ και την Κομισιόν, ωστόσο η προεδρία της ΕΕ, δηλώνει αισιόδοξη για κλείσιμο των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του μήνα.

951ddc7a-1287-4cd3-81fb-0726a8d8ef41

Νέες προστριβές αλλά και διευθετήσεις «καυτών» ζητημάτων επιφυλάσσει ο δρόμος προς την οριστική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, η οποία αναμένεται για τα τέλη Μαΐου.

378cf02_d3125ca6e23549ee8f025593a87231f4-d3125ca6e23549ee8f025593a87231f4-0

Αναζήτηση πόρων για τις αποζηµιώσεις αγροτών στις Βρυξέλλες επιδιώκουν τα κράτη µέλη της Μεσογείου που κατέγραψαν σηµαντικές ζηµιές στην αγροτική παραγωγή τους εξαιτίας του παγετού που εκδηλώθηκε τον Απρίλιο, µε τη µεταβίβαση του αιτήµατος να γίνεται επίσηµα τη Μεγάλη ∆ευτέρα, στο πλαίσιο της άτυπης τηλεδιάσκεψης τοτυ Συµβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ.

26-31_pin_3_2

Συμβιβαστική πρόταση αναμένεται ότι θα καταθέσει η Πορτογαλική προεδρία της ΕΕ στους Ευρωβουλευτές, η οποία μεταξύ άλλων κατεβάζει στο 22% το ποσοστό του νέου πρασινίσματος της ΚΑΠ από το 30% που θέλουν Κομισιόν και Ευρωβουλή.

43_pin_2

Οι αποσυνδεδεµένες στρεµµατικές ενισχύσεις παρέχουν αντικίνητρα στην ανανέωση γενεών, καθώς ορισµένοι αγρότες χρησιµοποιούν τις πληρωµές ως εισοδηµατική στήριξη πέραν της συνήθους ηλικίας συνταξιοδότησης για την αντιστάθµιση των χαµηλών συντάξεων που λαµβάνουν.

livanos_foto__1_

Σε απαρίθμηση των κύκλων διαβούλευσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για την προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την νέα ΚΑΠ, επικεντρώνεται η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία υπογραμμίζεται, παρά τις αντιθέτου αιτιάσεις, ο κυρίαρχος ρόλος των αγροτών-κτηνοτρόφων και γενικότερα των δικαιούχων επιδοτήσεων.

42-43_37

Η βιολογική γεωργία διαμορφώνει τον πυρήνα της στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο με την Κομισιόν να παρουσιάζει ένα σχέδιο που θα επιτρέψει ως το 2030 το 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων να αφιερώνεται στη βιολογική γεωργία, αυξάνοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ζήτηση.

maxresdefault__5__4

Η προϋπόθεση ύπαρξης ζωικού κεφαλαίου για την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από νεοεισερχόµενους σε βοσκοτόπια από το Εθνικό Απόθεµα τίθεται ως ερώτηµα από την Περιφέρεια Κρήτης σε διαβούλευση που άνοιξε με ορίζοντα λήξης τις 30 Απριλίου.

20210326_EP-113096A_ARO_117_RESIZED_L

Με μια «καλύτερη κατανόηση» των αποστάσεων που χωρίζουν τα τρία στρατόπεδα των Βρυξελλών και χωρίς κάποια τελική απόφαση αναφορικά με τα εξέχοντα ζητήματα του πραγματικού αγρότη και της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, έκλεισε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων της ΚΑΠ το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαρτίου.

8_31

Η στόχευση ενισχύσεων προς τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, η διαφοροποίηση της στρεµµατικής επιδότησης (τσεκ) ανά Περιφέρεια, η τύχη των ιστορικών δικαιωµάτων και ο τρόπος διαχείρισης του Εθνικού Αποθέµατος είναι τα τέσσερα κύρια ζητήµατα για τα οποία ετοιµάζουν τις δικές τους επίσηµες θέσεις οι περιφερειακές αρχές, ξεκινώντας διαβούλευση ενόψει της χάραξης της πολιτικής για τη νέα ΚΑΠ.

_37859041-CC8F-EB4E-8E5D-56A4EE1DF5AA_

Με επικαιροποιημένη τη θέση του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στο ζήτημα της συμφωνίας Από το χωράφι στο πιάτο, που ουσιαστικά απορρίπτει οποιονδήποτε νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά και ανοιχτά ζητήματα όπως τον χαρακτήρα της εσωτερικής σύγκλισης, τον ορισμό του ενεργού αγρότη και την χρηματοδότηση νεοεισερχόμενων άνω των 40 ετών, την Παρασκευή 26 Μαρτίου θα λάβει χώρα μια έντονη διαπραγματευτική διαδικασία στις Βρυξέλλες.

υπαατ_συμβουλιο_υπουργων_2

Σύμφωνος με τη συμβιβαστική πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας για να αυξηθεί η σύγκλιση της βασικής ενίσχυσης από το 75 στο 85% έως το 2026, αλλά χωρίς να μη μειωθούν τα υψηλά δικαιώματα πάνω από 30%, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που διεξάγεται 22-23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

peter_jahr_3

Συμφωνία επιτεύχθηκε σε κοινοτικό επίπεδο για αύξηση της επιδότησης από το 2% του Εθνικού Φακέλου στο 3% για το καθεστώς νεαρών αγροτών των άμεσων ενισχύσεων, με εφαρμογή από το 2023, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας.

livanos_office

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, που ξεκινά την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ