Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

auditors

Τα ενωσιακά μέσα για τη στήριξη των γεωργών προκειμένου να προστατεύσουν το εισόδημά τους έναντι της πτώσης των τιμών και των απωλειών παραγωγής έχουν πετύχει εν μέρει τους στόχους τους, η δε αξιοποίησή τους παραμένει ανεπαρκής και άνιση, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

KAP_2

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών προκειμένου οι παραγωγικοί φορείς και συντελεστές του πρωτογενούς τομέα αφενός να ενημερωθούν για τα πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις ενισχύσεις των αγροτών, τις τομεακές παρεμβάσεις για τα γεωργικά προϊόντα και συνολικότερα τις επενδύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και αφετέρου να συνεισφέρουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα υιοθετηθούν.

4_30

Πίεση για να βάλουν πλάτη τα «νέα» κράτη µέλη στη συνεισφορά τους για τον προϋπολογισµό της ΕΕ, εφόσον θέλουν να πετύχουν πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, προσπαθεί να ασκήσει ο νεοεκλεγείς Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι µόνο µε 20 δις ευρώ επιπλέον στη νέα ΚΑΠ θα µπορέσει να το πετύχει.

ojanuszwojchehofjkis

Για έναν πιο πλούσιο και ισχυρό προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική δεσμεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου ο νέος επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

janusz_2

Πίεση για να βάλουν πλάτη τα «νέα» κράτη μέλη στη συνεισφορά τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εφόσον θέλουν να πετύχουν πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, προσπαθεί να ασκήσει ο νεοεκλεγείς Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι μόνο με 20 δις επιπλέον στη νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να το πετύχει.

_15C18BC2-D7D4-B442-BDA6-64CCCE42D395_

Την επέκταση των μεταβατικών κανονισμών της ΚΑΠ ώστε να καλύψει και το 2022, υποστήριξαν πολλές αντιπροσωπίες κατά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Νοεμβιου, κάτι που σημαίνει παράταση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του καθεστώτος δικαιωμάτων όπως έχει.

0f58ecea27034bec7fe60f80c974b720

Έναν ισορροπηµένο συµβιβασµό ανάµεσα στις απόψεις των κρατών-µελών για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, αναµένεται να παρουσιάσει η φιλανδική προεδρία στους υπουργούς Γεωργίας στις 18 Νοεµβρίου.

3-Entheto-exwfyllo

Όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο βλέπουν καθαρά ότι η στρέβλωση που έχει επέλθει τόσο από τα λεγόµενα ιστορικά δικαιώµατα, όσο και από τη δυνατότητα του καθενός να δηλώνει αγρότης, να εισπράττει επιδοτήσεις και την ίδια στιγµή να µην έχει καµιά υποχρέωση να παρουσιάσει προϊόν και τιµολόγια, οδηγεί χρόνο µε το χρόνο την ελληνική γεωργία σε αδιέξοδα.

48858853321_e03413c8a5_o

Μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που αντιλαµβάνεται η Γαλλία τα θέµατα των επιδοτήσεων της επικείµενης ΚΑΠ αποτελεί η έκθεση εµπειρογνωµόνων του πρωθυπουργικού γραφείου, σύµφωνα µε την οποία τα κονδύλια θα πρέπει να εστιαστούν ανά απασχολούµενο στον αγροτικό τοµέα και όχι στην ανά εκτάριο ενίσχυση. Αυτό σηµαίνει ότι η στροφή σε ένα τέτοιο µοντέλο θα είχε ως αποτέλεσµα διαφορετική κατανοµή των ενισχύσεων υπέρ των παραγωγών λαχανικών και δενδρωδών καλλιεργειών έναντι, των εκτατικών και της κτηνοτροφίας.

agribusiness

Τη διαβεβαίωση ότι η σημερινή Κυβέρνηση με στοχευμένες ενέργειες και μέσω της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών με άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα προασπίσει δυναμικά και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών ενόψει των προκλήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρείχε κατά την ομιλία του (2/11/2019) στο 2ο Συνέδριο AgriBusiness στις Σέρρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

46113900_1138782726295597_6067722589386571776_o

Η πρόθεση διατήρησης του υφιστάμενου μοντέλου δικαιωμάτων και η μεγάλη ανησυχία για την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων διαφαίνεται μέσα από το κείμενο της διαβούλευσης για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

4_pin_9

Περιθώρια µικρής αύξησης του προϋπολογισµού της νέας ΚΑΠ που µπορεί να φτάσει το 6%, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της τρέχουσας περιόδου, ανιχνεύεται πίσω από την πρόταση εξισορρόπησης µεταξύ των παραδοσιακών και των νέων προτεραιοτήτων του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου (Π∆Π), που πρότεινε η φιλανδική προεδρία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ