Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

parliament_2

Μετά την καλοκαιρινή διακοπή λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή στα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν αποφασίσει τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής Γεωργίας του Οργάνου, να φέρουν στην ολομέλεια για ψηφοφορία τις θέσεις τους πάνω στην επερχόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το παραπάνω συμφώνησαν την Δευτέρα 3 Μαρτίου τα μέλη της Επιτροπής ComAgri, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Euractiv.

voridis_sinodos_EE_3__2

Την άδεια να δoθεί νωρίτερα η προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω του μεγάλου πλήγματος που υφίσταται η αγροτική οικονομία από την πανδημία ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρώπης κατά την τηλεσυνδιάσκεψη που διοργανώθηκε εκτάκτως το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας το σύνολο των σχετικών πληροφοριών του Agronews.

2-Wojciechowski-Janusz1

Την έκτακτη στήριξη αγροτών λόγω του κορωνοϊού θα συζητήσουν ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι μαζί με τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρώπης, καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πολωνός, η γεωργία «δεν θα αποφύγει τις απώλειες και θα πρέπει να αποζημιωθεί».

komision_3

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν τώρα να επιλέξουν να παρατείνουν την προθεσμία εντός της οποίας οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για πληρωμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

monaxies

Οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που έχει προκαλέσει σε συναντήσεις και θεσμικές διεργασίες η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα χάσμα δύο ετών ανάμεσα στην τρέχουσα ΚΑΠ και την επερχόμενη που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

sarlsmiselcouncil

Ξεκινάει η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά τα κράτη μέλη σε μια συμφωνία για τον επόμενος επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.

30_fakleos

Ένα ακόµα σενάριο αγροτικής πολιτικής που συζητείται έντονα, έχει φανατικούς θιασώτες και πολέµιους αλλά δεν έχει βρει ακόµα το δρόµο του έξω από τα επιστηµονικά βιβλία, είναι η παροχή ενός ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος για τους αγρότες.

thumbnail_dt_diavouleusi_kap_A_17_02_2020_2

Στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, οι ημερίδες διαβούλευσης σχετικά με την προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ μετά το 2020 που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα και διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

charles_michel

Με πρόταση μείωσης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 44 δις ευρώ αντί για 49 δις που πρότεινε αρχικά η Κομισιόν, θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κράτη-μέλη στις 20 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με το σχέδιο που εισηγείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

1-agranapausi

Η αφιέρωση ενός ελάχιστου µεριδίου γης (από 5% και άνω) σε περιοχή οικολογικής εστίασης θα αποτελέσει τη νέα περίοδο µέρος των ενισχυµένων προϋποθέσεων και θα είναι υποχρεωτική για την καταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες ανεξάρτητα από το µέγεθος της γης.

nikolina

Η επαρκής χρηματοδότηση είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη κοινών στόχων όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικές για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, όπως επίσης και η συνέχιση της στήριξη των περιφερειών και των αγροτών, τόνισαν οι ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια συζήτησης για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Κάποιοι υποστήριξαν ότι συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογηθούν ενδελεχώς και να επιβληθούν κανόνες περιορισμού των δαπανών όπου χρειάζεται.

KLOCKNER_Julia_German_Fed_Min_Food_and_Ag_in_Austria_2018_1200

Πιέσεις για άμεση υποβολή των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ φημολογείται πως θα ασκήσει στα κράτη-μέλη η Γερμανία που αναλαμβάνει την προεδρεία τον Ιούνιο και φέρεται αποφασισμένη να επιτύχει μια συμβιβαστική συμφωνία για να εκκινήσει το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης 2021-2027 εντός χρονοδιαγράμματος.

decerle

Η Γαλλία θέλει να εξασφαλίσει ότι περισσότεροι νέοι θα επωφεληθούν από τις πληρωμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο μέλλον, θεωρώντας ότι η επιβολή ενός ορίου ηλικίας για την έγκριση ενισχύσεων από τα κοινοτικά ταμεία θα έδινε περισσότερα περιθώρια σε νεαρούς παραγωγούς.

_EFAA1438-23C5-2047-9C56-98B4630B54C7_

Την δυνατότητα διατήρησης και μεταφοράς πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ για το έτος 2021 ενέκριναν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ