Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

agrifish

Τα στρατηγικά σχέδια στο κομμάτι της πράσινης αρχιτεκτονικής βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι συναντιούνται σήμερα Δευτέρα 15/4/2019 στο κτήριο Justus Lipsius, την έδρα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

11-Hogan_2

Παρότι η ΚΑΠ παραµένει ως η µόνη κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα τα πολιτικά κόµµατα επιµένουν να περιφρονούν τους αγρότες, ειδικά όσον αφορά στην εκπροσώπησή τους στα κοινοτικά όργανα.

Hogan_brexit

Ένα εφιαλτικό σενάριο χωρίς με σημαντικές διαταραχές σε ορισμένες γεωργικές αγορές σηματοδοτεί ένα «κακό Brexit», σύμφωνα με τα όσα είπε ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν σε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 8 Απριλίου, για τις κινήσεις έκτακτης ανάγκης που κάνει η Επιτροπή προκειμένου να περιοριστεί όσο είναι δυνατό ο αρνητικός αντίκτυπος από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

arabatzid

Την ανεξήγητη και ανησυχητική καθυστέρηση, που σημειώνεται φέτος στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

esther-garcia-n

Πλήρη κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι το 2027 ψήφισε στις 2 Απριλίου η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, με τον επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν να μιλά για «καλά νέα» που θα φέρουν πιο κοντά μία συμβιβαστική λύση για το φθινόπωρο.

andrieu

Την πρώτη δέσμη των προτάσεων της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (KOA) αγροτικών προϊόντων για μετά το 2020, με τα μέλη της επιτροπής να επικυρώνουν με 29 ψήφους υπέρ και επτά κατά, τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

hogan_5

Ευρωβουλευτές της επιτροπής γεωργίας θα αξιολογήσουν την Τρίτη 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν για την ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027, ψηφίζοντας σχετικά με τους κανονισμούς που θα διέπουν τα στρατηγικά σχέδια των κρατών μελών για το νέο τρόπο καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

lithouania

Η εξωτερική σύγκλιση όχι με μέτρο την ανά εκτάριο ενίσχυση αλλά ως προς την ανά εκμετάλλευση ενίσχυση αποτελεί κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη «ένα δρόμο», που θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα σύγκλισης μεταξύ των νέων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των παλαιότερων που είχαν ιστορικά δικαιώματα.

european_parliament

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ θα καθυστερήσουν μετά το 2020. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιρλανδική independent παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επιμένει ότι μια συμφωνία μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για το αντίθετο.

galloi_vouleftes1

Τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την περίοδο 2021-2027, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και επταμελής αντιπροσωπεία Γάλλων βουλευτών.

dims

Τροπολογία με την οποία η χώρα μας, μέσω της Ευρωομάδας του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να συναινεί στην πλήρη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων την προγραμματική περίοδο 2021-2027, φέρνει στο φως η τομεάρχης αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή ανατρέποντας τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για σθεναρή αντίδραση σε μία τέτοια καταστροφική για τους Έλληνες αγρότες προοπτική. Κανένας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, απαντά ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν συνυπογράφει την εν λόγω τροπολογία. «Η εν λόγω συμβιβαστική τροπολογία έχει κατατεθεί από 22/3/2019, μετά από σειρά συζητήσεων για τη νέα Κ.Α.Π., τις οποίες οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν παρακολουθούν είτε δεν κατανοούν είτε γιατί συμφωνούν.», ανταπαντά η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

ARAMPA

Στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική - ΚΑΠ μετά το 2020 και την Πολιτική Συνοχής, που έλαβε χώρα στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο, στο Βουκουρέστι στις 19 και 20 Μαρτίου 2019, συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

hogan-new_2

Την μη ύπαρξη μεταβατικού σχεδίου έτοιμου προς εφαρμογή, στην περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν έρθουν σε μια συμφωνία με την Κομισιόν, σχετικά με τις προτάσεις της τελευταίας πάνω στην σχεδιασμένη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ως το 2019, παραδέχτηκε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

kokalis_hogan

Τη διατήρηση του ποσοστού ενίσχυσης 75% για τις παραγωγικές επενδύσεις, υποστήριξε κατά την πρώτη ημέρα (Δευτέρα 18/3) διεξαγωγής του συμβουλίου υπουργών γεωργίας στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά. Επιπλέον επέμεινε στη συμπερίληψη των Μικρών Νησιών του Αιγαίου στον κατάλογο εκείνων των περιπτώσεων επενδύσεων που θα ενισχύονται μέχρι και 100% και στο αίτημά της για αύξηση του προϋπολογισμού για αυτά.

cap1-new

Στην διατύπωση επί τριών νομοθετικών προτάσεων εκ μέρους της Ρουμανικής προεδρίας σε ό,τι αφορά τα στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ, την οικονομική διαχείριση και εποπτεία της και την οργάνωση της κοινής ενιαίας αγοράς, εστιάζει  η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

arabatzi_5

Την ολιγωρία της Κυβέρνησης στην εκπόνηση του κρίσιμου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ, που πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι 31/12/2019 καθώς και την έλλειψη της αναγκαίας διαβούλευσης με τους φορείς του Πρωτογενούς Τομέα στην κατάρτισή του, στηλίτευσε ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για «Το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής».

araxwbithsboulhomiliakap

Σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών πόρων από τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τη φορολογία των εταιρειών του διαδικτύου, βρίσκονται οι Βρυξέλλες προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες για τους Ευρωπαίους αγρότες. Όπως τόνισε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη (12/03) στη Βουλή, η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πριν από το 2022 και για αρκετούς μήνες όλα θα είναι «παγωμένα», λόγω των Ευρωπαϊκών Εκλογών αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ