Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

Sonny-Perdue-nachtown

Μεταβατική περίοδος της ΚΑΠ, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, όπως αυτή παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και δείπνο γνωριμίας με τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, Σάννι Περντιού και τον Επίτροπο Βοϊτσεχόφσκι, έχει το πρόγραμμα των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου.

27-30_9

Ατζέντα για την ολοκληρωτική κατάργηση της βασικής ενίσχυσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο µέχρι το 2030 σε συνδυασµό µε τη γενναία µεταφορά πόρων από τον Α’ Πυλώνα στα ∆ιαρθρωτικά Προγράµµατα της ερχόµενης ΚΑΠ ώστε να δοθεί ένα «ισχυρό πολιτικό µήνυµα», προωθεί το γερµανικό υπουργείο Γεωργίας (BMEL).

CAPdekaallages

Ξεχωριστό Εθνικό Απόθεµα ανά περιφέρεια ενισχύσεων, παροχή στήριξης µε βάση το ζωικό κεφάλαιο και όχι µόνο την έκταση στον Α’ Πυλώνα και η πρόβλεψη για κατ’ αποκοπή ενίσχυση των µικρών εκµεταλλεύσεων µέχρι 100.000 ευρώ, προβλέπουν οι αλλαγές στα νοµικά κείµενα της ΚΑΠ µετά την διαπραγµάτευση ενός έτους.

giarilepaa

Μια ομάδα κρατών μελών που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της εξωτερικής σύγκλισης στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), επέκρινε τη φινλανδική προεδρία του Συμβουλίου, διότι δεν σκέφτηκε καν να διαλύσει την ιδέα.

norbert_lins

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Ευρωβουλή ενέκρινε τον πρώτο μεταβατικό κανονισμό για την ΚΑΠ μετά το 2019, που προβλέπει ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το 2021, ακόμα και αν τα κράτη μέλη δεν καταφέρουν να έλθουν σε συμφωνία αναφορικά με το  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

_4BF38F89-0DE5-5D47-BC40-EBAC2485461A_

Μεγέθυνση του ποσοστού αποθεματοποίησης ελαιολάδου και έκτακτη οικονομική στήριξη στον τομέα του κρασιού και τις επιτραπέζιες ελιές ζητά η Ισπανία και η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την εκπόνηση παράλληλων δράσεων για την στήριξη του τομέα του τυριού, λόγω του πλήγματος των αμερικανικών δασμών.

auditors

Τα ενωσιακά μέσα για τη στήριξη των γεωργών προκειμένου να προστατεύσουν το εισόδημά τους έναντι της πτώσης των τιμών και των απωλειών παραγωγής έχουν πετύχει εν μέρει τους στόχους τους, η δε αξιοποίησή τους παραμένει ανεπαρκής και άνιση, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

KAP_2

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει δρομολογήσει μία σειρά ενεργειών προκειμένου οι παραγωγικοί φορείς και συντελεστές του πρωτογενούς τομέα αφενός να ενημερωθούν για τα πιο κρίσιμα θέματα που αφορούν στις ενισχύσεις των αγροτών, τις τομεακές παρεμβάσεις για τα γεωργικά προϊόντα και συνολικότερα τις επενδύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και αφετέρου να συνεισφέρουν στο διάλογο για τη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων που θα υιοθετηθούν.

4_30

Πίεση για να βάλουν πλάτη τα «νέα» κράτη µέλη στη συνεισφορά τους για τον προϋπολογισµό της ΕΕ, εφόσον θέλουν να πετύχουν πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, προσπαθεί να ασκήσει ο νεοεκλεγείς Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι µόνο µε 20 δις ευρώ επιπλέον στη νέα ΚΑΠ θα µπορέσει να το πετύχει.

ojanuszwojchehofjkis

Για έναν πιο πλούσιο και ισχυρό προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική δεσμεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου ο νέος επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

janusz_2

Πίεση για να βάλουν πλάτη τα «νέα» κράτη μέλη στη συνεισφορά τους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εφόσον θέλουν να πετύχουν πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, προσπαθεί να ασκήσει ο νεοεκλεγείς Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊγιετσόφσκι, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι μόνο με 20 δις επιπλέον στη νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να το πετύχει.

_15C18BC2-D7D4-B442-BDA6-64CCCE42D395_

Την επέκταση των μεταβατικών κανονισμών της ΚΑΠ ώστε να καλύψει και το 2022, υποστήριξαν πολλές αντιπροσωπίες κατά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 18 Νοεμβιου, κάτι που σημαίνει παράταση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του καθεστώτος δικαιωμάτων όπως έχει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ