Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

_66404178-3F91-144C-86CD-B38DBE7A16C2__2

Για τον ερχόμενο Οκτώβριο μετατίθεται η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τμήμα του οποίου είναι και ο προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020 και τα τρία σενάρια εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, ήτοι πλήρη, κατά 50% ή καθόλου.

hogan_8

Οι περικοπές της ΚΑΠ θα γίνουν πραγματικότητα αν τα κράτη μέλη δεν αποδειχτούν αρκετά φιλόδοξα όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική δράση και το περιβάλλον, προειδοποίηση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, εκφράζοντας την ανησυχία που προκαλούν οι θέσεις ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες φαίνεται να βάζουν φρένο στις επιδιώξεις της Κομισιόν.

Kasimis_2

Ανοιχτά ζητήματα αφήνει παρακαταθήκη η ρουμανική προεδρία στους επόμενους, αφού μπορεί να συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα ή να μπήκαν έστω στην σωστή κατεύθυνση, εντούτοις υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.

_66404178-3F91-144C-86CD-B38DBE7A16C2_

Με τρία σενάρια για την εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. μετά το 2020, όπως αυτά περιγράφονται στην σελίδα 35 της έκθεσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατέθεσε η απερχόμενη Ρουμανική προεδρία, προσέρχονται την Πέμπτη 20 Ιουνίου οι αρχηγοί των κρατών μελών στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

daea_and_jari

Καμία απόφαση πάνω σε φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το μέλλον των άμεσων πληρωμών, η εξωτερική σύγκλιση, η τύχη των συνδεδεμένων ενισχύσεων και οι γενικότερες περικοπές στην μελλοντική ΚΑΠ, δεν πάρθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας που έγινε την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

voskotopi

Η Ελλάδα τρέµει την εξωτερική σύγκλιση, γιατί πολύ απλά δεν κατάφερε τόσα χρόνια να βρει ακόµα τον τρόπο να εντάξει στο σύστηµα όλα τα βοσκοτόπια της, που θα τραβούσαν κάτω τον µέσο όρο στρεµµατικών ενισχύσεων και θα έλυναν το πρόβληµα.

Xaniwtis_2

Καµία ουσιαστική διάθεση να δίνονται οι άµεσες ενισχύσεις αποκλειστικά στους κατ’ επάγγελµα αγρότες στην Ελλάδα, δεν φάνηκε από την επίσηµη τουλάχιστον τοποθέτηση του κ. Κασίµη, τονίζοντας ότι έτσι θα αποκλειστούν 220.000 εκµεταλλεύσεις.

4_pin_6

Πλήρη επιβεβαίωση της Agrenda που από τις 4 Ιανουαρίου 2019 έκανε λόγο για «πριµ εξόδου» από το αγροτικό επάγγελµα, συνιστά το µέτρο για την «κινητικότητα» που εισάγει η νέα ΚΑΠ και το οποίο ανοίγει το δρόµο σε µαζική εγκατάληψη αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Kassimis-Kap-Caravel

Τρέχοντας σενάρια για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης της νέας περιόδου, ο κ. Κασίμης αποκάλυψε πως αν ακολουθήσουμε την πρόταση της Επιτροπής για 75% εσωτερική σύγκλιση, αυτό θα σημαίνει ότι θα μειωθεί η αξία των δικαιωμάτων σε 265.000 εκμεταλλεύσεις, με τις 230.000 να είναι μικρού μεγέθους και Τυπική Απόδοση 16.5000 ευρώ.

Xaniwtis-Kap-Caravel

Εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει το καθεστώς της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται υψηλές μοναδιαίες αξίες δικαιωμάτων σε ιδιαίτερα μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες και θα πληγούν σημαντικά.

xogan

Με ένα εφάπαξ ποσό θα πριμοδοτούνται όσοι αγρότες μεταβιβάσουν μόνιμα την εκμετάλλευσή τους σε παραγωγούς νεαρής ηλικίας στα πλαίσια της νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν που ανακοίνωσε παράλληλα μία σειρά άλλων μέτρων για τη στήριξη των νέων γεωργών.

ripoikap

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης έχουν επίσης αποδείξει ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών για μετρήσιμα μέτρα, μείωση που αγγίζει το 2% σε ετήσια βάση. Χάρη στην ΚΑΠ, ο γεωργικός τομέας έχει καταβάλει προσπάθειες με την πάροδο του χρόνου να προσαρμόσει τις πρακτικές του, διατηρώντας ταυτόχρονα το μοντέλο της ευρωπαϊκής οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης και την ποικιλομορφία της και να αποτρέψει την ενδεχόμενη βλάβη της εγκατάλειψης της γης στις αγροτικές περιοχές.

elliniko-xwrio

Η συρρίκνωση του πληθυσμού της υπαίθρου, αφορά τα 2/3 των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι το 59% του αγροτικού πληθυσμού της ηπείρου. Απαραίτητη για την διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου κρίνεται μια μεταρρύθμιση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία απομακρύνεται από την λογική των ενισχύσεων και της διάθεσης πόρων αποκλειστικά σε ενέργειες που σχετίζονται  άμεσα με την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά αντιθέτως, χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, που θα αναβάθμισαν την ζωή της υπαίθρου εν γένει.

Neos

Τη δυνατότητα χορήγησης πριμ πρώτης εγκατάστασης έως 100.000 ευρώ σχεδιάζεται να συνοδεύει και επταετής, αντί για πενταετής που είναι σήμερα, αύξηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης των αγροτών νεαρής ηλικίας στην επερχόμενη ΚΑΠ, για το διάστημα 2020-2027. Ο παραπάνω σχεδιασμός προκύπτει από σχετική τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η επιτροπή γεωργίας της Ευρωβουλής.

hogandaea-new

Μερική συμφωνία για τα νομικά κείμενα της ΚΑΠ προσδοκά να πετύχει η ρουμανική προεδρία στις 18 Ιουνίου που θα διεξαχθεί το τελευταίο προγραμματισμένο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε να οριστεί ο κύριος κορμός που αφορά τις ενισχύσεις, περιπτώσεις σύγκλισης και στρατηγικά σχέδια, την ώρα που τα κράτη-μέλη διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους.

«Πράσινο φως» της Κομισιόν για 3 νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης

Μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να ανταμείβει τους αγρότες που με επιτυχία μειώνουν ή αποθηκεύουν άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των εθνικών και κοινοτικών στόχων για φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, πρότεινε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Με αυτήν του την πρόταση, επικυρώνονται για ακόμη μια φορά οι προτεραιότητες της ΕΕ και η γενικότερη αίσθηση που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στα Συμβούλια γεωργίας, ότι δηλαδή οι δράσεις για το περιβάλλον αποτελούν μια ασφαλή επιλογή και ένα δυνατό επιχείρημα για την διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ σε υψηλά επίπεδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ