Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

xxxxx_10

Την πάγια θέση της Ελλάδας ώστε να είναι εθελοντικά τα οικολογικά σχήματα (ecoschemes) που θα ενταχθούν στον άξονα πληρωμών του πρώτου πυλώνα από τη νέα προγραμματική περίοδο, επανέλαβε η αντιπροσωπεία της χώρας στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υιοθετώντας ωστόσο και μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στη πρόταση υποχρεωτικής εφαρμογής τους.

10-11_34

Οι μεγάλες προκλήσεις που θέτει επιτακτικά η νέα ΚΑΠ και τα «μερεμέτια» με τα οποία καταπιάνεται ο Βορίδης. Η εικόνα αποδιοργάνωσης και στασιµότητας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τοµέας και η επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης για τη µεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών, επιβάλλουν γενναίες ανακατατάξεις. Σίγουρα δεν αρκούν οι άτολµες και αποσπασµατικές «επιδιορθώσεις».

47-proedria

Χωρισµένα σε δυο στρατόπεδα φαίνεται πως είναι τα κράτη µέλη αναφορικά µε την τύχη των οικοπρογραµµάτων (eco-schemes) κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ. Όπως είχε αναδείξει προ ολίγων ηµερών η εφηµερίδα Agrenda, τα οικοπρογράµµατα «κλέβουν» πόρους από τη βασική ενίσχυση, αφού το µερίδιο τους υπολογίζεται πάνω από το 20% του εθνικού φακέλου µε βάση το πώς µέχρι σήµερα έχουν διαµορφωθεί οι απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών.

maxresdefault__11_

Στην φόρμουλα για μια πιο δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων εντάσσεται η πρόταση αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με τις συζητήσεις πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων να κατευθύνεται προς την διαμόρφωση του ταμείου για πριμ αναδιανομής στο 7% του συνόλου των άμεσων πληρωμών. Με δεδομένο ότι περίπου 2 δισ. ετησίως διανέμονται στην Ελλάδα υπό την μορφή της βασικής ενίσχυσης και εφόσον η χώρα υποχρεώνεται στα στρατηγικά της σχέδια για την επερχόμενη ΚΑΠ να ενεργοποιήσει το καθεστώς αυτό, προκύπτει το ποσό των περίπου 450 ευρώ για κάθε έναν από τους 300.000 αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης λόγω του μικρού μεγέθους της εκμετάλλευσής τους.

12-13_8

Η εισαγωγή υποχρεώσεων πολλαπλής συµµόρφωσης για τους µικρούς καλλιεργητές, δηλαδή όσους λαµβάνουν σήµερα στην Ελλάδα ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ ετησίως, βρίσκεται µεταξύ άλλων στο νέο πακέτο µέτρων που προτείνει η προεδρία της ΕΕ για τα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ.

4-5_2

Στο ποσό βασικής ενίσχυσης που θα χάσει μέσα σε μία 10ετία ο αγρότης που μεταβιβάζει την εκμετάλλευσή του μπορεί να βασιστεί ο υπολογισμός για το εφάπαξ ποσό του πριμ εξόδου, σύμφωνα με την εμπειρία των Βρετανών.

47_5

Αιφνιδίασε η Κομισιόν την Ευρωβουλή με ένα σχεδόν εκβιαστικό δίλημμα: «Θέλετε στο χέρι 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις στην αγροδιατροφή ή διετή μεταβατική περίοδο;»

ursula7misidids

Νομοτεχνική λύση που θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα για τους επόμενους μήνες στα Ταμεία της ΚΑΠ 7,5 δισ. ευρώ αναζητά η Κομισιόν, με το ποσό να αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί είτε σε έκτακτες ενισχύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είτε σε προγράμματα με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο υπό τον δεύτερο πυλώνα.

4_40

Γνωμοδότηση της ελληνικής Βουλής για μεταφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στις άμεσες ενισχύσεις έρχεται να προσθέσει ένα ετήσιο βάρος 250 εκατ. ευρώ αποστεώνοντας περαιτέρω τις πληρωμές του τσεκ στη νέα ΚΑΠ .

50136792326_e4004cb7e5_k_3

Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι η διαμόρφωση της τελικής ατζέντας πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της μεταρρύθμισης της επερχόμενης ΚΑΠ, με την υπουργό Γεωργίας της χώρας, Γιούλια Κλόκνερ, να δεσμεύεται για μια συμβιβαστική πρόταση μέσα στον Οκτώβριο.

Mpaginetas-Skrekas

Μεγάλη βαρύτητα στον εθνικό φάκελο για την επερχόμενη ΚΑΠ φαίνεται ότι θα έχει η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και η εδραίωση της αξιοποίησης τοπικών ποικιλιών, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την τοποθέτηση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Άτυπο Συμβούλια Γεωργίας στη Γερμανία.

Kap-Lobby_2

Οι επικοινωνιολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ρίξει πολλή δουλειά ώστε να διαφημίσουν με τα πλέον νοσταλγικά και φολκόρ φίλτρα τη νέα Πράσινη Πολιτική των Βρυξελλών στον τομέα της αγροδιατροφής, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των Ευρωπαίων πολιτών. Κρίνοντας κανείς από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Επιτροπής, φαίνεται ότι οι προσπάθειες βρίσκουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό.

2_Trakter_10-11b

Οι αντικειµενικές συνθήκες, όπως αυτές διαµορφώνονται τον τελευταίο καιρό στον αγροτικό χώρο, διαφοροποιούν σε σηµαντικό βαθµό τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον «πραγµατικό αγρότη» και τη θεσµική κατοχύρωση του όρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων που δροµολογούνται µε τη νέα ΚΑΠ.

julia-kloeckner2

Στο Κόμπλεντς της Γερμανίας θα βρίσκονται από τις 30 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου που διοργανώνει η γερμανική προεδρεία.

Agrotis-kipeutika

Χωρίς ενισχυμένη αιρεσιµότητα σε αγροπεριβαλλοντικά µέτρα της επερχόµενης ΚΑΠ, οι φιλοδοξίες και οι βλέψεις της Πράσινης Συµφωνίας της Ευρώπης συνιστούν απλώς ένα κυριακάτικο κήρυγµα, υποστηρίζουν υψηλόβαθµα στελέχη της Κοµισιόν.

unnamed_22

Φαίνεται ότι τα υφιστάµενα σχέδια βόσκησης δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εκτατικής κτηνοτροφίας στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Ισπανία να εστιάζει πλέον τη προσοχή της σε µια δικαιότερη διαχείριση του ζητήµατος, ώστε οι κτηνοτρόφοι της χώρας να µην βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ