Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Κοινή Αγροτική Πολιτική

46_5

Με ραντεβού στα τυφλά µοιάζει για µια ακόµη φορά η πορεία εφαρµογής των κανόνων της νέας ΚΑΠ (2023-2027) στη χώρα µας, καθώς, το έλλειµµα διαλόγου για τη διαµόρφωση των βασικών θέσεων του εθνικού φακέλου, διαδέχεται αυτό ένα τεράστιο έλλειµµα επίσηµης ενηµέρωσης σε καίρια ζητήµατα, τα οποία θα κληθούν να αντιµετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες τον επόµενο χρόνο.

4_106

Την αναπροσαρµογή των δράσεων του νέου πρασινίσµατος, δροµολογεί η χώρα µας στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, κάνοντας λόγο για µία σειρά βελτιωµένων παρεµβάσεων µε βάση τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν.

KAR_7274_LYDA_Thesto_MAI_21

Μηλοειδή και βιοµηχανική ντοµάτα θα συνεχίσουν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση το 2023, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε επικοινωνία του µε τον βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστο Κέλλα.

5_59

Το χρηµατοδοτικό πλέγµα το οποίο θα παρεµβάλει την αιγοπροβατοτροφία στη νέα ΚΑΠ από άµεσες πληρωµές και επενδύσεις, έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆ηµήτρης Μελάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωµένη στον κλάδο, που διεξήχθη στη Λέσβο.

4_103

Στην αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισµού στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, ώστε να επιτρέπεται η ενίσχυση των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όχι µόνο για τις ανάγκες αυτοπαραγωγής αλλά και για την πώληση µονάδων στο δίκτυο, προσανατολίζονται οι αρµόδιες αρχές, ως απάντηση στις δυσκολίες και τη διαταραχή της παγκόσµιας αγοράς ενέργειας.

4-5

Από τις επιλογές του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξαρτηθεί το αν τελικά το Εθνικό Απόθεμα θα γίνει διαθέσιμο για επιπλέον κατηγορίες αγροτών το 2023, πέρα από τους νέους και νεοεισερχόμενος στον πρωτογενή τομέα, σε συνέχεια των διευκρινίσεων που ζήτησε η Κομισιόν για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

DSC08597_2

Όριο ανά εκµετάλλευση στις δράσεις από το νέο πρασίνισµα που θα µπορούν να επιλέξουν για ένταξη οι αγρότες, εξετάζει να θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα πλαίσια του νέου κύκλου διαβουλεύσεων για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

20-37_3

Σε µικρή αναθεώρηση των ποσών βασικής ενίσχυσης και αναδιανεµητικής για τη νέα ΚΑΠ, δροµολογούν οι ελληνικές αρχές, στα πλαίσια του νέου κύκλου διαβουλεύσεων µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1573705280437

Λύσεις για τις αλλαγές στη λίστα συνδεδεμένων στις οποίες υποχρεώνει την Ελλάδα η Κομισιόν φαίνεται ότι αναζητά πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να προτείνει την στροφή προς τα τομεακά προγράμματα στους συνεταιριστές της ΕΘΕΑΣ.

4_97

Στo πλαίσιo της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, υποψήφις προς αφαίρεση είναι 8 προϊόντα για τα οποία η ανάγκη επιδότησης δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, τα οποία είναι η βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, η κορινθιακή σταφίδα, οι καρποί µε κέλυφος και τα µήλα.

Organiki-lipansi_2

Στην προσθήκη ενός νέου Μέτρου του ΠΑΑ για τη στρεµµατική ενίσχυση όσων εφαρµόζουν οργανικά λιπάσµατα στις εκµεταλλεύσεις τους και µίας αντίστοιχης δράσης στο νέο πρασίνισµα για πριµ εναπόθεσης compost, θα προχωρήσει η Ελλάδα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

PK100-BIG_2

Στην ολική αναθεώρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων όσο και στο ύψος της ενίσχυσης, προχωράει η Ελλάδα σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε έπειτα από τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, μειώνοντας τον αριθμό τους και αυξάνοντας τη στήριξη στον τομέα της κτηνοτροφίας και των ζωοτροφών.

5_56

Μία πλήρη εργαλειοθήκη ενισχύσεων που µπορεί να αποφέρει ακόµα διπλό ή και τριπλό οικονοµικό όφελος σε σχέση µε το τρέχον καθεστώς του πρασινίσµατος για όσους διαθέτουν δενδρώδεις καλλιέργειες, προβλέπει το σχέδιο της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα.

4_95

Η ενοικίαση ή η αγορά αγροτεµαχίων για την κάλυψη της υποχρεωτικής αύξησης 20% στην τυπική τους απόδοση, είναι κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει να απασχολεί τους Νέους Αγρότες 2021, πριν καλά-καλά βγουν οι τελικοί εγκριτικοί πίνακες.

4_58_2

Την επανεξέταση των ποσών της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια με βάση τις εισοδηματικές ανάγκες, την εισαγωγή επιπλέον προϋποθέσεων για τη λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης και διευκρινίσεις όσον αφορά τη λήψη αναδιανεμητικής ενίσχυσης από αγρότες που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλές περιφέρειες ενίσχυσης (αροτραίες, δέντρα, βοσκοτόπια), ζητά η Κομισιόν στις παρατηρήσεις που δημοσίευσε για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ