Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

papadogianis_M

Μία µικρή ανακοίνωση του προέδρου Τραµπ στα κοινωνικά δίκτυα ήταν αρκετή για να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στο γνωστό θέµα του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ και Κίνας.

panagos_2

Το επόµενο διάστηµα οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν εκ νέου αντιµέτωπες µε ένα µεγάλο πρόβληµα κι αυτό έχει να κάνει µε τη σύγκλιση των άµεσων ενισχύσεων σε επίπε...

Tsautaris_644

∆ηµιούργησε νέες προσεγγίσεις στην αντιµετώπισή τους, φθηνότερες και φιλικότερες για περιβάλλον και καταναλωτή, νέες δυνατότητες προστασίας και πρόληψης προβληµάτων υγείας σε φυτά, ζώα και τον άνθρωπο. Προσέδωσε όµως και νέες αξίες στην πληθώρα των αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών, της πλούσιας δηλαδή βιοποικιλότητας του τόπου µας. Ο τεράστιος φυσικός πλούτος µας που καθηµερινά σχεδόν αποκτά νέες αξίες. Χάρις και στις προόδους της επιστήµης, των αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα, της µεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας της κοινωνίας, των κλιµατικών αλλαγών, της ανάγκης για αειφόρα διαχείριση πόρων και εισροών στη γεωργία, τη διογκούµενη τάση της βιοοικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας κ.ά.

panagos_2

Ο τοµέας των οπωροκηπευτικών συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας µεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των καλλιεργητών, ωστόσο οι αντικειµενικές συνθήκες δραστηριότητας στον κλάδο δεν καθιστούν την υποστήριξη αυτής της επιλογής µια εύκολη υπόθεση. Κατ’ αρχήν λίγοι από τους ιθύνοντες αντιλαµβάνονται ότι ο προσανατολισµός των αγροτών στα οπωροκηπευτικά έρχεται κυρίως ως… διέξοδος στις ακόµη µεγαλύτερες δυσκολίες που καταγράφονται στις εκτατικές καλλιέργειες. Είναι τα ελάχιστα οικονοµικά περιθώρια που αφήνει πλέον η άσκηση δραστηριότητας στις µονοετείς καλλιέργειες που υποχρεώνει τους αγρότες να µετακινηθούν και όχι ο στόχος να αυξήσουν θεαµατικά τα έσοδά τους.

panagos_2

Οι εθνικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά, το αποτέλεσµά τους µοιάζει σχεδόν προδιαγεγραµµένο, αυτό όµως για το οποίο δεν ξέρουµε τίποτα, είναι ο τρόπος που προσεγγίζει τα µεγάλα αγροτικά ζητήµατα η πιθανολογούµενη επόµενη κυβέρνηση.

Susi_Dennison_2

Tα επίσηµα αποτελέσµατα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δηµοσιευτεί και σίγουρα θα έχετε διαβάσει 1-2 αναλύσεις που θα διερευνούν τα τρία βασικά αποτελέσµατα αυτών των εκλογών. Πρώτον, στο 51% σε σχέση µε το 42% το 2014, η προσέλευση ήταν υψηλότερη από ό,τι αναµενόταν: οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι επρόκειτο για µια αποφασιστική στιγµή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

papadogianis_M

Η νευρικότητα στο χρηµατιστήριο συνεχίζεται και η αγορά δεν δείχνει ακόµα σαφή κατεύθυνση. Κυρίως µεταβάλλεται βάσει των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και τις επιπλοκές που µπορεί να φέρουν στο βαµβάκι αλλά και σε άλλα ανταγωνιστικά εµπορεύµατα.

richard-branson_2

Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί, γιατί όταν χτίζει μια επιχείρηση από τα θεμέλια, η κουλτούρα και ο σκοπός αυτής αντικατοπτρίζουν συνήθως την προσωπικότητα και τις αρχές του. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η Virgin Group διαθέτει τέτοια ποικιλομορφία, με τόσο πολλές επιχειρήσεις σε τόσο πολλούς κλάδους: δεν σταμάτησα ποτέ να μαθαίνω ή να ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω πώς λειτουργούν τα πράγματα ενώ οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω τείνουν να είναι σαν εμένα.

Tyler-Cowen

Η συζήτηση σχετικά με το πόσο από το κόστος του εμπορικού πολέμου θα πέσει στις πλάτες της Κίνας και πόσο θα επωμιστούν οι ΗΠΑ συνεχίζεται, ωστόσο η αμερικανική συνεισφορά στη συζήτηση αυτή παραβλέπει μερικά από τα μεγαλύτερα θύματα: τις χώρες "που έχουν παγιδευτεί στη μέση." Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος καθιστά δυσκολότερο για πολλές χώρες, και για πολλούς επιχειρηματίες, να διατηρήσουν ακόμη και μια εν μέρει φιλοαμερικανική στάση.

panagos_2

Η αγροτική ψήφος των εκλογών της Κυριακής, όπως ερµηνεύεται από τα αποτελέσµατα τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνιστά εύγλωττη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τοµέα. Ταυτόχρονα εκφράζει την αγωνία των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής για το µέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα, όπως και για τη βιώσιµη παρουσία των... πολλών στο αγροτικό επάγγελµα.

papadogianis_M

Επαληθεύεται η εκτίµηση πως η αγορά κατόπιν της µεγάλης πτώσης ήταν υπερ-πουληµένη. Εδώ και δύο εβδοµάδες καλύπτει µερικώς το χαµένο έδαφος κυρίως για τεχνικούς λόγους, µια που όσοι πόνταραν στην πτώση πλέον βγαίνουν από τις θέσεις τους αγοράζοντας συµβόλαια.

panagos_2

Αν υπάρχει ένας κλάδος που ηττήθηκε πραγµατικά σ’ αυτές τις εκλογές, είναι ο αγροτικός. Κανένας εκπρόσωπος αγροτών αλλά και κανένας γνώστης των αγροτικών θεµάτων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα επόµενα 5 χρόνια. Το κακό ξεκίνησε από τη διαµόρφωση των ψηφοδελτίων σε επίπεδο κοµµάτων και ολοκληρώθηκε µε τις «χαµηλές επιδόσεις» των ελάχιστων και αδύναµων, όπως αποδείχθηκε, υποψηφίων που είχαν κάποια αναφορά στον αγροτικό χώρο.

Judy-Dempsey_M

Ας αρχίσουµε µε τα καλά νέα. Πρώτον, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξήχθησαν στο διάστηµα 23-26 Μαΐου, σηµείωσε άλµα σε πάνω από 50%. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που περισσότεροι από τους µισούς Ευρωπαίους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής σχέσης, πήγαν και ψήφισαν για την ευρωβουλή.

richard-branson_2

Η εκκίνηση μιας επιχείρησης δεν χρειάζεται πάντοτε πολλά χρήματα. Ενώ ορισμένα βασικά "συστατικά" είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση και να την κάνετε να επιτύχει, το "βαθύ πορτοφόλι" δεν είναι ένα από αυτά. Η πρόσβαση σε μεγάλη οικονομική στήριξη μπορεί στην πραγματικότητα να σας επιβραδύνει ή να σας εμποδίσει να εντοπίσετε τις προβληματικές περιοχές της επιχείρησής σας και να βρείτε τρόπους για να τις διορθώσετε. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με πολύ λίγα χρήματα, καθώς οι δεξιότητες που θα αναπτύξετε στην προσπάθεια να ξεπεράσετε τις προκλήσεις της ανάπτυξης της επιχείρησής σας θα είναι ανεκτίμητες – θα παρατηρήσετε τα λάθη σας από νωρίς και θα προσαρμοστείτε πιο γρήγορα, γεγονός που θα συμβάλει σε μια πιο υγιή εταιρεία.

aliki_xouliara

Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία και ξεκινήσουν επίσηµα οι διακοπές έφταναν στο σπίτι τα πρώτα βύσσινα. Έµοιαζαν µε κεράσια, όµως, όσο κι αν προσπαθούσες, δεν τρώγονταν. Ξεκουκούτσιασµα µε τη φουρκέτα και µια κουζίνα χάλια από τους βυσσινί χυµούς. Βύσσινο γλυκό και σπιτική βυσσινάδα µε κρύο νερό και µπόλικα παγάκια. Κάπως έτσι το βύσσινο συνδέθηκε µε τα καλοκαίρια των παιδικών µας χρόνων… Με το πέρασµα από τις «σκοτούρες» του σχολείου στην απόλυτη ανεµελιά…

panagos_2

Σύμβολα και συμβολισμοί χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους πολιτισμούς ως μέσο για να εκφράσουν οι άνθρωποι στοιχεία της καθημερινής ζωής, αλλά και σημαντικά ουράνια και φυσικά φαινόμενα, διαβατήρια έθιμα, να διηγηθούν την ιστορία του τόπου τους, αλλά και για να ξεπεράσουν τις αντίξοες συνθήκες στα βουνά και τις πεδιάδες.

hero

Γίνεται καταθλιπτικά οικείο να βλέπει κανείς τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών οµολόγων να αυξάνονται, µε το spread έναντι των γερµανικών bunds να προσεγγίζει και πάλι την εβδοµάδα που πέρασε το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Μπορεί κανείς να ευχαριστήσει γι’ αυτό την πολιτική στάση των λαϊκιστών ηγετών της χώρας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου. Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι είναι διατεθειµένος να ανεχτεί τον λόγο του χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ που φτάνει το επιβλητικό 140%. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ακούστηκε αυτό στις Βρυξέλλες.

panagos_2

Η ιστορία έχει αναρρίθµητα παραδείγµατα τα οποία υπακούουν στη λογική... να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω µέλι. Σε ό,τι αφορά πάντως τον αγροτικό χώρο, αυτό το οποίο συµβαίνει τα τελευταία χρόνια µε τους συνεταιρισµούς τείνει να αποτελέσει ιστορικό κειµήλιο.

papadogianis_M

Η αγορά φάνηκε υπερπουληµένη στα τέλη της προηγούµενης εβδοµάδας και η ανοδική αντίδραση ήταν αρχικά απότοµη, πλησιάζοντας τα 68 σεντς ανά λίµπρα για τα προθεσµιακά συµβόλαια Ιουλίου.

melas-dim

Με τη διαπραγµάτευση της επόµενης περιόδου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να βρίσκεται περίπου στα µισά της διαδικασίας, και την προσωρινή παύση λόγω των εκλογών του ευρωκοινοβουλίου θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγµή να συζητηθούν τα θέµατα που φαίνονται να παρουσιάζουν το µεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επόµενη ηµέρα της Ελληνικής υπαίθρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία