Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

anastasopoulos_kostas

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υπέρπυκνης καλλιέργειας ελιάς θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε σε αυτό το άρθρο, γιατί στις μέρες μας αυτή η καλλιέργεια εκτός από το ότι είναι κερδοφόρα, είναι και σχετικά απλή.

panagos_2

Σε δεινή οικονοµική θέση βρίσκει αυτό το Πάσχα τους περισσότερους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους. Μια περήφανη επαγγελµατική τάξη που υποχρεώνεται χρόνο µε το χρόν...

papadogianis_M

Από µήνα σε µήνα µετατίθεται η εκτίµηση για την εύρεση λύσης στον περιβόητο εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας. Η διαθεσιµότητα εναλλακτικών σοδειών έχει αρχίσει να περιορίζεται και ως αποτέλεσµα οι αναλυτές αναµένουν αύξηση ζήτησης για την αµερικανική σοδειά.

PeterKellner_2

Kάθε πρωί, οι συντάκτες του Oxford English Dictionary (OED) στέλνουν ένα email µε τη λέξη της ηµέρας στους συνδροµητές τους. Συχνά πρόκειται για µια ελάχιστα γνωστή λέξη µε επίκαιρη συνάφεια. Το Σάββατο 30 Μαρτίου, την ηµέρα που το Ηνωµένο Βασίλειο ήταν προγραµµατισµένο να ξυπνήσει για πρώτη φορά στη ζωή του εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λέξη της ηµέρας ήταν «kakistocracy». Πρόκειται για ένα ουσιαστικό του 19ου αιώνα, το οποίο µας λέει το Λεξικό ότι σηµαίνει «κυβέρνηση που είναι η λιγότερο κατάλληλη ή λιγότεροι ικανοί πολίτες ενός κράτους» Προέρχεται από την ελληνική λέξη «κάκιστος», που σηµαίνει «ο χειρότερος».

panagos_2

Αν υπάρχει αυτή τη στιγµή ένας κλάδος της αγροτικής παραγωγής µε πολύ µεγάλα προβλήµατα, είναι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. Ξεκίνησε µια διαδικασία αναδιάταξης, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονοµική κρίση, υποχρεώθηκε νωρίς σε περικοπές κοινοτικών ενισχύσεων (εξισωτικές αποζηµιώσεις) και εισήλθε σε φάση ασφυκτικής πίεσης, κυρίως λόγω διευκόλυνσης των εισαγωγών γάλακτος.

aliki_xouliara

H Κυνάρα ήταν µια όµορφη κοπέλα που θάµπωσε τον ∆ία και έγινε θεά. Ο έρωτάς τους κυλούσε ανέµελα µέχρι την ηµέρα που εκείνη πεθύµησε το σπίτι της και θέλησε να επιστρέψει στη γη. «Έτσι είσαι;», είπε ο ∆ίας θυµωµένος και χωρίς δεύτερη σκέψη µετέτρεψε την πανέµορφη κοπέλα σε αγκινάρα. Σε ένα αγκαθωτό λουλούδι που δεν είναι καν όµορφο. Ωστόσο, αν ψάξει κανείς στο εσωτερικό της, θα βρει ακόµη µια τρυφερή και γεµάτη γλύκα καρδιά!

panagos_2

Η ηθική είναι το σύνολο των κανόνων και των αξιών που ορίζουν τι είναι επιτρεπτό, τι είναι απαγορευτικό και ποιες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ηθική αποσκοπεί στην αναγνώριση εκείνων των κανόνων που είναι αναγκαίο να διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και των αγαθών που έχουν αξία να αναζητηθούν. Όμως όσο απλό κι αν φαίνεται η ηθική είναι στην ουσία ένα σύνθετο ζήτημα ιδίως όταν μια συνθήκη επιβάλλει μία άλλη σε σχέση με άλλες αξίες.

papadogianis_M

Η αγορά αναµένει λύση στον εµπορικό πόλεµο µεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και φυσικά το χρηµατιστήριο από τώρα ενισχύεται. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες στο Τέξας δεν είναι ευνοϊκές για τη νέα σπορά ενώ από τεχνικής άποψης έχουν ήδη φανεί σηµάδια ανοδικής τάσης.

panagos_2

Ονειρεύοµαι µια χώρα στην καρδιά της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, όπου ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής θα έχει περίοπτη θέση και θα είναι στην κυριολεξία η ατµοµηχανή της οικονοµίας. Μια χώρα, στην οποία οι άνθρωποι θα αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο την κάθε σπιθαµή γης, θα συνεργάζονται µε ανιδιοτέλεια για τη βελτίωση των παραγωγικών δοµών, θα διευκολύνουν µε όλη τους τη θέληση την ενσωµάτωση της νέας τεχνολογίας. Θα προσφέρουν ο καθένας από την πλευρά του και όλοι µαζί στην κατοχύρωση της ποιότητας, στη διεθνή αναγνώριση και την καταξίωση της ταυτότητας των προϊόντων, που σίγουρα είναι σε θέση να παράγει αυτός ο τόπος.

robinson-skitso-megalo

Στο ζήτημα της τιμής και με βάση την εμπειρία μου από την πρόσφατη γευστική δοκιμή ελληνικού κρασιού που διοργάνωσε η βρετανική εταιρεία εισαγωγής Εclectic Wines, θα έλεγα ότι τα ελληνικά κρασιά δεν είναι οικονομικά δυσπρόσιτα. Αντιθέτως, κάποια από αυτά τα βρίσκω εξαιρετικά καλής τιμής. Πρέπει να είναι απογοητευτικό για πολλούς Έλληνες οινοπαραγωγούς που έχουν δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσουν πρωτοποριακή ποιότητα και εύρος ποικιλιών να διαπιστώνουν ότι ακόμη και κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα πιο συναρπαστικό από τη ρετσίνα. Κι όμως ακόμη και η ρετσίνα έχει γίνει επαναστατική.

panagos_2

Όσο µεγαλώνει η φήµη γύρω από το ελληνικό κρασί, τόσο πληθαίνουν και οι επίδοξοι διαχειριστές του. Αυτό σηµαίνει ότι εντείνεται ο ανταγωνισµός, ο οποίος, σε κάποιες περιπτώσεις, εκδηλώνεται ακόµα και µε χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη.

panagos_2

Έχει παρατηρηθεί µε πολλά αγροτικά προϊόντα, µεγάλο µέρος της προσπάθειας των καλλιεργητών να πηγαίνει χαµένη λίγο πριν από το τέλος και ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής. ∆εν αναφερόµαστε στις απώλειες που συνδέονται µε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά στις αδυναµίες που παρατηρούνται κατά την τελευταία φάση της καλλιεργητικής διαδικασίας, δηλαδή τη συλλογή του καρπού και τη διαχείρισή του µέχρι τη γραµµή µεταποίησης.

papadogianis_M

Εδώ και πάνω από έναν µήνα η αγορά βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι, µε τις τιµές να κατακτούν αργά αλλά σταθερά υψηλότερα επίπεδα. Η δυναµική οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναµονή των αναλυτών για εύρεση λύσης στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας.

Pedro-Nicolaci-da-Costa_2

Tο παγκόσµιο χάσµα στον πλούτο είναι πολύ χειρότερο από ό, τι είχε εκτιµηθεί προηγουµένως, επειδή µέχρι πρόσφατα οι οικονοµολόγοι είχαν πραγµατικά περιορισµένες πληροφορίες σχετικά µε το πόσα χρήµατα έχουν συγκεντρώσει οι υπερβολικά πλούσιοι σε φορολογικούς παραδείσους.

aMixailidisblackwhite

Εξαιρετικά επίκαιρο το θέμα της εισήγησης του καθ. Αναστάσιου Σιώμου για τις διαφαινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ευάλωτο τομέα της λαχανοκομίας, στα πλαίσια των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) στις 15 Μαρτίου 2019, που άκουσαν όσοι παρέμειναν στην αίθουσα του ξενοδοχείου Porto Palace μέχρι αργά. Το θέμα της εισήγησης ήταν το 20ο ανάμεσα σε 26 εισηγήσεις, όχι πάντα σχετικές με τον τίτλο του Συνεδρίου, που ήταν: «Κλιματική αλλαγή και Αγροτική ανάπτυξη».

paulkrugman

Κατά τη διάρκεια της θητείας Οµπάµα οι Ρεπουµπλικάνοι του Κογκρέσου καταφέρονταν εναντίον των ελλειµµάτων στον προϋπολογισµό, επικαλούµενοι συνεχώς µια ελληνικού τύπου δηµοσιονοµική κρίση που θα µπορούσε να χτυπήσει την πόρτα µας ανά πάσα στιγµή. Ο Ντόναλντ Τραµπ, από την άλλη, εστίασε το µένος του κυρίως στα εµπορικά ελλείµµατα.

panagos_2

Αυτό που έγινε µε τους τιµοκαταλόγους των τρακτέρ τους οποίους ανακοίνωσε το υπουργείο (διαχειριστικές αρχές) ως βάση για τον υπολογισµό της επιχορήγησης στα Σχέδια Βελτίωσης, είναι ένα ακόµη αντιπροσωπευτικό δείγµα του τρόπου µε τον οποίο ασκείται η πολιτική σ’ αυτό τον τόπο.

panagos_2

Ο τρόπος µε τον οποίο διεξάγεται τα τελευταία χρόνια το διεθνές εµπόριο φρούτων και λαχανικών αλλάζει δραµατικά, επηρεάζοντας ολόκληρο το φάσµα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, δηλαδή την λεγόµενη αλυσίδα υπεραξίας από το χωράφι µέχρι το ράφι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία