Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

panagos01

Στον αγροτικό χώρο τα πράγµατα θα µπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά και οι εµπλεκόµενοι στα θέµατα της αγροτικής παραγωγής πολύ πιο ευχαριστηµένοι.

panagos01

Με βάση τη λογική και τα αντικειµενικά δεδοµένα, ο παραµεληµένος εδώ και χρόνια αγροτικός τοµέας στη χώρα µας, έχει µπροστά του µια ακόµα ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί.

panagos01

Η απραξία σε επίπεδο θεσµικών παρεµβάσεων που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό χώρο είναι κάτι που δεν εξηγείται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς τους οποίους πολλοί επικαλούνται και εγείρει όπως είναι φυσικό πολλά ερωτηµατικά.

DSS30633__vasilis_2

Αγαπάω τη φύση, την καθαρή ατμόσφαιρα, την υγεία. Είμαι υπέρ της βιωσιμότητας, της πράσινης οικονομίας, της γαλάζιας θάλασσας. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων στην υφήλιο είναι το αυτονόητο. Αυτό το αυτονόητο αξιοποιείται στις σύγχρονες πολιτικές συνταγές.

panagos01

Tο τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, αξιόλογες αγροτικές εκμεταλλεύσεις εξελίσσονται σε μικρές καθετοποιημένες μονάδες, αναπτύσσοντας δραστηριότητα και σε επόμενους κρίκους της αλυσίδας αξίας, δηλαδή στη μεταποίηση, τη συσκευασία τη διάθεση αγροτικών προϊόντων κ.λπ.

panagos01

Η συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα αλλάζει θεαµατικά χρόνο µε το χρόνο κι αυτό υπαγορεύει τη γενναία προσαρµογή του θεσµικού πλαισίου που διέπει τους κανόνες λειτουργίας των µονάδων στα νέα δεδοµένα.

panagos01

Πολλές συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό σχετικά µε την ανάγκη να επανεξετασθεί το θέµα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και να δοθεί η δυνατότητα, τουλάχιστον σε όσους εξ αυτών εξ αυτών έχουν είναι σε θέση να προχωρήσουν, να τύχουν τελικά ενίσχυσης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που είχαν αιτηθεί.

panagos01

Κάποιες φορές οι επιλογές της κεντρικής διοίκησης αποβαίνουν καθοριστικές για την πορεία των πραγµάτων στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Οι εθνικές αποφάσεις για τη σταφίδα στον απόηχο µιας από τις πιο µεγάλες µεταρρυθµίσεις της ΚΑΠ (Φίσλερ) στις αρχές του 2000, είναι µια τέτοια περίπτωση.

kasimis_skitso

Η διάσπαση της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, άλλο ένα δείγμα πολιτικού επαρχιωτισμού της κυβέρνησης στην αγροτική πολιτική

panagos01

Λέγεται πως η πρώτη ιστορία του τυριού αρχίζει περί το 8000 π.Χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η γίδα και η προβατίνα, κάτι που έδωσε στη συνέχεια την ευκαιρία για την παρασκευή των πρώτων τυριών

ANTONOPOULOS_MIXALIS

Την Παρασκευή 21/05 οι Μελετητές Γεωπόνοι , λάβαμε e-mail που μας πληροφορούσε – μεταξύ άλλων – ότι οι Νέοι Αγρότες του 2021 , θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο Ε3 τζίρο, κάθε χρόνο ( από το επόμενο ημερολογιακό έτος από εκείνο του έτους ένταξής τους στο μέτρο) , τουλάχιστον το μισό (50%) της τυπικής απόδοσης εισόδου , για μέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, και τουλάχιστον το 60% τα επόμενα χρόνια (ολοκλήρωση των μακροχρονίων υποχρεώσεων) .

panagos01

Η ταχύτητα µε την οποία αλλάζει, ειδικά αυτόν τον καιρό, ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό χώρο είναι τόσο µεγάλη που µοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι η πλειοψηφία των «παραδοσιακών» αγροτών, µη δυνάµενη ανταποκρίνεται στα κελεύσµατα των καιρών, θα χάσει οριστικά το τρένο των εξελίξεων.

panagos01

Οι συνθήκες αβεβαιότητας που συντηρεί εδώ και καιρό η πανδημία επιταχύνουν, καθώς φαίνεται, τις νέες μορφές επικοινωνίας και τον ψηφιακό λεγόμενο μετασχηματισμό, ωστόσο κάνουν δύσκολη την αποτύπωση αυτών των αλλαγών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, μη εξαιρουμένου βεβαίως και του τομέα της αγροτικής παραγωγής.

philip-booth

Γιατί οι πανεπιστηµιακοί αρέσκονται τόσο πολύ να διαστρεβλώνουν τον οικονοµικό φιλελευθερισµό; Στο πρόσφατο άρθρο του στο New Statesman ο Andrian Pabst, ένας σεβάσµιος καθηγητής πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήµιο του Κεντ και ο συγγραφέας και ερευνητής Ron Ivey.

emanouilidis_Megalo

Η Εφαρμοσμένη Αγροτική Έρευνα του ΕΛΓΟ έχει συρρικνωθεί και οφείλεται στο ότι κατά την Αξιολόγηση των Ερευνητών εφαρμόζεται μονοδιάστατα ο διεθνής κώδικας δεοντολογίας για την Έρευνα· δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι αναπτυξιακές αναγκαιότητες του Αγροτικού τομέα.

panagos01

Η εθνική στρατηγική για τη γεωργία ή για τον αγροδιατροφικό τοµέα, όπως συνηθίζεται τελευταία, είναι µεγάλη κουβέντα για να ταλαιπωρείται χωρίς ουσιαστικό περιεχόµενο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία