Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

panagos_2

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά Ελλήνων παραγωγών ελαιολάδου δείχνει αποφασισμένη να προσελκύσει την προσοχή των διεθνών αγορών και να πείσει τους αγοραστές σε όλο τον κόσμο ότι το ελαιόλαδο που προσφέρει είναι καλύτερο. Μολονότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο σε τοπικό επίπεδο, το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) δεν μπόρεσε να κερδίσει την ίδια φήμη – ετικέτα που οι Ιταλοί και οι Ισπανοί ανταγωνιστές του κατάφεραν.

FERTINANDO-JULIANO_960x620

Eάν υπάρχει Άγιος Βασίλης στην Ευρωζώνη, αυτός είναι ο Mario Draghi. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε στ...

panagos_2

Αρκεί µια «φωτογραφία» της στιγµής για να καταλάβει κανείς πόσο πίσω έχουν πάει τα πράγµατα στον αγροτικό χώρο. Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι αγρότες είχαν τη δική...

panagos_2

«Οι παραγωγοί τροφίµων θα πρέπει να είναι προετοιµασµένοι για ένα δύσκολο και ανησυχητικό 2019, αφού υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση», επισηµαίνει ο Τζάστιν Σέραρντ, αναλυτής και σχεδιαστής στρατηγικών της Rabobank.

papadogianis_M

Οι τιµές συµβολαίων Μαρτίου ‘19 εξακολουθούν να κινούνται εντός στενού εύρους, κυρίως µεταξύ 77-78 σεντς ανά λίµπρα, αδυνατώντας να λάβουν µια σαφή κατεύθυνση. Η πρόσφατη πίεση οφείλεται κυρίως στην ενδυνάµωση του δολαρίου και στην πτώση του πετρελαίου, όχι όµως σε κάποια αλλαγή στα θεµελιώδη.

Robert_Rapier

Ο Πρόεδρος Trump πήρε πρόσφατα τα εύσημα για την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές Οκτωβρίου. Είναι αλήθεια ότι οι ενέργειες του Προέδρου συνέβαλαν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά με ένα κόστος το οποίο σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε.

panagos_2

Πυκνώνουν µε τον καιρό οι φωνές των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που διαµαρτύρονται για το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις απαρχαιωµένες δοµές και διατάξεις βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και καταβάλλονται οι αποζηµιώσεις.

mellos-cv02

Ακόμη ηχεί στ’ αυτιά μου, στο λιοτρίβι με τα αλώνια του παππού μου και του πατέρα μου, να λένε οι ελαιοπαραγωγοί «λάδι άσσος», ικανοποιημένοι και εννοώντας ότι είχε οξύτητα ένα βαθμό, διότι το προϊόν τους ήταν αρίστης ποιότητος. Από τότε κύλησε καιρός, τα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία κατέλαβαν τη θέση των παλαιών και τον «άσσο» τον αντικατέστησαν οι «γραμμές». Πλέον, για να χαρακτηριστεί εξαιρετικό παρθένο, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,8 δέκατα. Όμως δεν είναι αρκετό ούτε αυτό. Είναι πιθανό ένα ελαιόλαδο, αν και είναι αποδεκτό στις χημικές αναλύσεις του, να χάνει το χαρακτηρισμό ως «εξαιρετικό παρθένο», διότι δεν πληροί τα γευσιγνωστικά κριτήρια και υστερεί σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Elisabeth-Brier

Καθώς είναι µία από τις πιο πολύτιµες εταιρείες διεθνώς, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι µια µέρα η Amazon ίσως σταµατήσει να υπάρχει. Ωστόσο ο Tζεφ Μπέζος, ο καινοτόµος ιδρυτής και διευθύνων της εταιρείας, βλέπει την εξαφάνισή της σαν µια πιθανότητα.

richard-branson_2

Στον όμιλο Virgin δεν είχαμε ποτέ ένα παραδοσιακό γενικό σχέδιο δράσης για τους διάφορους τομείς ή ξεκάθαρα χαρτογραφημένες τις περιοχές που ήταν υποψήφιες για ανάπτυξη και επέκταση. Στην πραγματικότητα, ακόμη δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέδιο ή οργάνωση, καθώς θεωρούμε ότι το επιχειρηματικό πνεύμα και η ευελιξία είναι τα κρίσιμα συστατικά για την επιτυχία της Virgin. Αυτή η προσέγγιση είχε βαθιές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τις νέες επιχειρήσεις μας.

kostas-raptis_bg

H δηµογραφία είναι πεπρωµένο – και η Αµερική δεν µπορεί να αποδράσει από αυτό. Το επιβεβαιώνουν αυτό τα αντιφατικά αποτελέσµατα των ενδιάµεσων εκλογών της Τρίτης, όπου οι µεν Ρεπουµπλικανοί «σκόνταψαν» χάνοντας µετά από οκτώ χρόνια τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι δε ∆ηµοκρατικοί είδαν να διευρύνεται η υπέρ των αντιπάλων τους διαφορά στη Γερουσία.

panagos_2

Η ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου είναι πολύ μεγάλη, για να διαταράσσεται από συγκυριακά ζητήματα, όπως είναι π.χ. η ελλιπής καταπολέμηση του δάκου, η ευκαιριακή προσέγγιση της αγοράς από μια μειοψηφία επιχειρήσεων ή ακόμα η λάθρα είσοδος στη Συμβουλευτική και οι λάθος συμβουλές από επιτηδείους, οι οποίοι συχνά υπονομεύουν αντί να προάγουν τη συλλογική δράση στον κλάδο.

Robert_Rapier

Την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για 10η συνεχόμενη μέρα. Σύμφωνα με το CNBC, αυτή η πτώση σηματοδότησε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για το αργό πετρέλαιο εδώ και 34 χρόνια.

papadogianis_M

Η ραγδαία πτώση του πετρελαίου έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα χρηµατιστήρια εµπορευµάτων, καθώς θεωρείται από τους αναλυτές ως µήνυµα αδυναµίας της παγκόσµιας οικονοµίας.

david-fickling_skitso

Εάν αναρωτιέστε ποιο «κοµµάτι» από το βαρέλι του πετρελαίου είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση των τιµών του αργού τον τελευταίο µήνα, µην ψάχνετε άλλο: είναι οι οδηγοί όλου του κόσµου. Τα συµβόλαια βενζίνης RBOB του Nymex -τα οποία συνήθως αποτιµώνται µε premium έναντι της πρώτης ύλης τους, του αργού πετρελαίου -διαπραγµατεύονται ολοένα και πιο φτηνά σε σχέση µε το Brent για πρώτη φορά από το 2011. Αντίστοιχα και στη Σιγκαπούρη, η βενζίνη 92 RON ήταν φθηνότερη από το αργό πετρέλαιο Tapis τις τελευταίες εβδοµάδες. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα καταστροφή για τα διυλιστήρια, τα οποία µπορούν να καλύψουν τις ζηµιές τους στη βενζίνη µε κέρδη από προϊόντα µε καλύτερη απόδοση όπως το ντίζελ. Ωστόσο, αποτελεί ένδειξη ότι οι καταναλωτές στις αναδυόµενες αγορές, που πλήττονται από την άνοδο των τιµών του πετρελαίου το 2018 σε συνδυασµό µε την αποδυνάµωση των νοµισµάτων τους, είναι πιθανό να µειώσουν δραµατικά τη ζήτηση.

Frances_Coppola

Οι αποφάσεις της May τελικά γύρισαν μπούμερανγκ. Η συμφωνία που έκλεισε με τις Βρυξέλλες καταρρέει γρήγορα και μαζί με αυτήν η πρωθυπουργία της. Μέχρι στιγμής, έχουν παραιτηθεί επτά από τους υπουργούς της. Επιστολές που ζητούν την αντικατάστασή της καταφτάνουν σωρηδόν στον ισχυρό πρόεδρο της επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος του 1922: μόλις φτάσουν τις 48, θα μπορούσε να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης για την ηγεσία της και ίσως μια πρόταση μομφής. Άλλα στελέχη των Συντηρητικών ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Στο μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα τρίβει τα χέρια του για πρόωρες γενικές εκλογές. Η πολιτική κρίση που "σιγοβράζει" από το 2016 ξέσπασε με εκρηκτικό τρόπο.

richard-branson_2

Η χειραψία είναι σημαντική για τον επιχειρηματία γιατί η εμπιστοσύνη έχει κεντρικό ρόλο σε όλες τις σχέσεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, μια χειραψία θα ήταν το μόνο που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας ή ένα στέλεχος για να σφραγίσει μια συμφωνία με έναν εταίρο, έναν επενδυτή, μια εταιρεία ή έναν πελάτη – άλλωστε, η υπόληψη είναι τα πάντα στη ζωή και, εάν αθετήσετε τον λόγο σας, αμαυρώνετε τη φήμη σας.

papadogianis_M

Οι τιµές ∆εκεµβρίου ‘18 ενισχύονται, προεξοφλώντας πιθανή περικοπή παραγωγής για την αµερικανική σοδειά. Οι τυφώνες των προηγούµενων µηνών θα αποτιµηθούν στη νέα έκθεση προσφοράς-ζήτησης βάµβακος, ενώ αναµένεται µείωση της παραγωγής και των προσφερόµενων ποσοτήτων.

panagos_2
12 Νοεμβρίου

Η κριτική κι ο πόνος

Η αλήθεια είναι ότι ο τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) δεν περνάει και τις πιο ένδοξες µέρες του. Ειδικά στη χώρα µας, όπου η πιάτσα είναι µικρή και όλοι λίγο πολύ γνωριζόµαστε, η αποδυνάµωση του τύπου άρχισε ταυτόχρονα µε την «ταύτιση» της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκφραστών του µε την εκάστοτε, µεταπολιτευτική εξουσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία