Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

emanouilidis_Megalo_4

Πριν από µερικά χρόνια, άρχισε η προσπάθεια πιστοποίησης των δενδρυλλίων Ελιάς από το Ινστιτούτο Χανίων· θεωρήθηκε ότι αυτή θα συνεχισθεί µε τα εσπεριδοειδή, µηλοειδή και πυρηνόκαρπα. Αλλά, γιοκ!

panagos_2_13__1___1__3

Η οικονοµική και κοινωνική πρόοδος των κοινωνιών κρίνεται κατά βάση από τη δυνατότητά τους να διαβλέπουν και να προετοιµάζονται. Στην Ελλάδα δεν συµβαίνει συχνά...

panagos_2_13__1__8

Για την επιτυχία ενός κλάδου, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα και την ανθρώπινη διατροφή, δεν αρκεί να βλέπει κανείς μόνο τους αριθμούς.

SIGALOS_GIORGOS

∆ηµοσιεύθηκε πρόσφατα ο Νέος Αναπτυξιακός Νόµος και όλοι µε έκπληξη είδαµε, περίεργα πράγµατα που δείχνουν καταρχήν το πόσο µικρή είναι η σηµασία που δείχνουν οι ευθύνοντες για τον «βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας» (όπως διατρανώνουν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν).

panagos_2_13__1___2_

Ένας τρόπος να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, είναι ο επαναπροσδιορισµός του όρου αγρότης. Σήµερα πίσω από τη λέξη αγρότης κρύβονται πολλά.

panagos_2_13__1___1_

Ανεξάρτητα από τις µετρήσεις που δείχνουν αριθµό εκθετών και προσέλευση επισκεπτών στη φετινή 29η Agrotica, αυτό το οποίο προκύπτει αβίαστα από τη µεγάλη αγροτική έκθεση, είναι πως η ελληνική γεωργία αλλάζει πρόσωπο. Σε πολλές περιπτώσεις µάλιστα, κλείνοντας την ψαλίδα που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

tyler_cowen_3

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται έναντι µιας επιλογής για το είδος της κρίσης την οποία θα αντιµετωπίσουν: ενεργειακή ή δηµοσιονοµική.

panagos_2_13__1__2

Μπορεί η προσέλευση των επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους της 29ης Agrotica να µην έφθασε τα ρεκόρ άλλων εποχών, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής έκθεσης πιστοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο ότι η ελληνική γεωργία αλλάζει πρόσωπο, διεκδικώντας τη δική της ξεχωριστή θέση στη διεθνή αγορά.

Julian-Lee_2_2

Aναµείνατε η αγορά πετρελαίου να καταστεί πολύ πιο ασταθής τις επόµενες εβδοµάδες. Από τις 5 ∆εκεµβρίου, θα είναι παράνοµη η εισαγωγή ρωσικού αργού δια θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (µε µικρές εξαιρέσεις), ενώ οι εταιρείες της ΕΕ δεν θα παρέχουν υπηρεσίες όπως ασφάλιση και χρηµατοδότηση για πλοία τα οποία θα µεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

panagos_trans

Η εικόνα στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής αλλάζει προς το καλύτερο και επ’ αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καµιά αµφιβολία. Παράλληλα µε τη σηµαντική βελτίωση στη δοµή των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, παρατηρείται και µια γενναία προσπάθεια νέων κυρίως παραγωγών για δηµιουργία κάθετων µονάδων, δηλαδή για συµµετοχή και στα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας.

andreas-kluth_3

«Μην κάνετε τίποτε. Απλώς καθίστε ακίνητοι». Πρόκειται για έναν παλιό εξυπνακισµό µεταξύ των διαλογιστών.

panagos_2_13__1__7

Η είσοδος στη νέα καλλιεργητική περίοδο συνοδεύεται από πολλές αβεβαιότητες, που σηµαίνει ότι οι καλλιεργητικές επιλογές των αγροτών, ειδικά στα αροτραία, όπου υπάρχουν περιθώρια επιλογής, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές

panagos_2_13__1__6

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αγροτική δραστηριότητα διεθνώς βρίσκεται αυτό τον καιρό σε µια νέα κρίσιµη όσο και ενδιαφέρουσα καµπή, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό όχι µόνο η οικονοµική βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων αλλά και η διατροφική επάρκεια του πλανήτη στο ορατό µέλλον.

Mohamed_Erian_2

Όσοι ταξιδεύουν σε τακτική βάση µε αεροπλάνο είναι συνηθισµένοι σε αναταράξεις σε ορισµένες πτήσεις. Στην πραγµατικότητα, πολλοί τις έχουν στο πρόγραµµα και τις περιµένουν. Παρά τη σχετική προσδοκία, ωστόσο, η αναταραχή µπορεί κάποιες φορές να δηµιουργήσει σηµαντική ανησυχία ακόµη και στους πιο έµπειρους ταξιδιώτες.

panagos_2_13__1__5

Η βάση για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της παραγωγής φρούτων και γενικότερα στις πολυετείς - δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι το φυτώριο.

lionel-laurent_2_2

Ο ευρωπαϊκός «τρόπος ζωής» ήταν ανέκαθεν µια ασαφής έννοια, ωστόσο - µετά την Covid-19 - συνοδευόταν από µια νέα γενιά η οποία αποζητούσε την «dolce vita».

panagos_2_13_2

Ο µόνος δρόµος για να προχωρήσει µια αγροτική επιχείρηση είναι οι επενδύσεις. Φυσικά µε αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραµµάτων. Όλων των διαθέσιµων προγραµµάτων. Είτε του ΠΑΑ, είτε του Αναπτυξιακού, είτε του Ταµείου Ανάκαµψης.

panagos_2_13__1__4

Πάντοτε η διεθνής έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αποτελούσε το µεγάλο γεγονός για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Aυτή τη φορά ωστόσο, η εκδήλωση παίρνει νέα διάσταση, καθώς οι αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή είναι καταιγιστικές και επιδρούν καθοριστικά στην οργανωτική δοµή και λειτουργία των εκµεταλλεύσεων.

apostolou_13

Μετά την εκ νέου κατοχύρωση της ονοµασίας ΚΑΛΑΜΑΤΑ και για τις ελιές ΚΑΛΑΜΩΝ, που αποτελούσε µονόδροµο για την υπεράσπιση της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα µας, επείγει να αντιµετωπιστεί και µια άλλη εκκρεµότητα, η διαχείριση των βοσκήσιµων γαιών της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία