Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

Andrianopoulos_andreas_skitso_bg

Αν έψαχνε κάποιος µια κίνηση-κλειδί που θα άνοιγε τις πόρτες στην αναγέννηση της χώρας και στη δυναµική της ένταξη σε µια πορεία δηµιουργίας, αυτή δεν είναι άλλη από την απόλυτη κατοχύρωση του δικαιώµατος της ιδιοκτησίας. Όπως έλεγε η διάσηµη φιλόσοφος Αϊν Ράντ: «∆εν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώµατα αν παραβιάζονται τα δικαιώµατα της ιδιοκτησίας».

tyler_cowen_2

Σε όλες τις λίστες µε τους καλύτερους της δεκαετίας που έχουν πέσει στην αντίληψή µου, ένα ζήτηµα έχει παραµεληθεί. Αυτό είναι οι ρήτορες.

panagos_trans
07 Ιανουαρίου

Ταχύτητες ασύλληπτες

Οι αγορές έχουν πάντα τους δικούς τους κώδικες, µια προσεκτική ωστόσο καταγραφή των συνθηκών που διαµορφώνονται για τα αγροτικά εµπορεύµατα µε ορίζοντα το 2020, αφήνει ζωηρή την εντύπωση ότι σε µέσα επίπεδα οι τιµές παραγωγού θα µπορούσαν να κινηθούν µε θετικό πρόσηµο.

triti1

Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μοιάζει αφοπλισμένος με την αγροτική οικονομία να είναι ο μοναδικός υποψήφιος ώστε να του δώσει και πάλι θεσμικό ρόλο.

Mark-Gilbert

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι τα επιτόκια µε αρνητικά πρόσηµα, τα οποία εισήγαγαν αρκετές χώρες µετά την παγκόσµια οικονοµική κρίση, συνθλίβουν την κερδοφορία των τραπεζών.

panagos_trans

Ο απολογισµός της χρονιάς δίνει ζωηρή αφορµή για µια πιο ολοκληρωµένη προσέγγιση και των θεµάτων του αγροτικού χώρου.

50_18_2

Κάποιοι οραµατιστές πρότειναν ρεαλιστικά, µετά τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο, για να σταµατήσουν οι πόλεµοι που κατέστρεφαν την Ευρώπη, και που είχαν σαν πόλο αντιπαλότητας τη Γαλλία και τη Γερµανία, να δηµιουργηθεί ένα σύστηµα συνδιαχείρισης στο κύριο αντικείµενο της διαµάχης.

papadogianis_M_3_8

Η τελευταία έκθεση παγκόσµιας προσφοράς και ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας ήταν ελαφρά αισιόδοξη, µε αποτέλεσµα η χρηµατιστηριακή αγορά να επιστρέψει µετά από ένα µικρό γύρισµα στα γνώριµα 66 σεντς ανά λίµπρα.

FILIPAS_NIKOLAOS

Ο δυτικός τρόπος ζωής, ο οποίος στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον υπερδανεισµό και στην υπερκατανάλωση, έχει δηµιουργήσει στους πολίτες της ∆ύσης σήµερα, σύγχυση, αυξηµένες υποχρεώσεις και επιπρόσθετο άγχος, αφού τα κράτη ανέλαβαν το κόστος της χρηµατοπιστωτικής κρίσης για τη διάσωση των τραπεζικών συστηµάτων τους περνώντας το στο δηµόσιο χρέος, δηλαδή στους πολίτες.

MILTIADIS_NEKTARIOS

Ο αγροτικός τοµέας πάντα αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της χώρας τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας. Σε προηγούµενο άρθρο διατυπώσαµε την άποψη ότι η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να επανασχεδιαστεί εκ του µηδενός, µε στόχο τη δηµιουργία ενός αγροτικού τοµέα που θα βασίζεται στις προδιαγραφές της 4ης Βιοµηχανικής Επανάστασης.

panagos_trans

Η εµπειρία δείχνει πως η βελτίωση της θέσης των αγροτών µπορεί να προέλθει από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκµεταλλεύσεων, από τη διαµόρφωση συνθηκών για οικονοµίες κλίµακος (συνεργασίες), από την αύξηση των τιµών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, από την ενίσχυση της προστιθέµενης αξίας της παραγωγής, από τη µείωση της φορολογίας κ.α.

COMEZ_LOUZ

Tο τέλος του Αµπουµπακέρ αλ Μπαγκντάντι, που µια όχι τόσο µακρινή ηµέρα του 2014 ανακηρύχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χαλίφης στη Μοσούλη, έχει περισσότερη σχέση µε το θέαµα στο οποίο έχει µετατραπεί η αµερικανική πολιτική παρά µε µια πραγµατική αλλαγή.

panas_2

Μεταβατική περίοδο ώστε να έχουν οι κτηνοτρόφοι το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν προς το πλαίσιο αδειοδότησης των μονάδων τους ζητά με ερώτηση που προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής κα τομεάρχης αγροτικών του ΚΙΝΑΛ.

panagos_trans

Το έλλειµµα συλλογικής έκφρασης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής απηχεί σε πολύ µεγάλο βαθµό την ανοµοιογένεια που χαρακτηρίζει αυτό τον καιρό τη διάρθρωση του αγροτικού χώρου και τις αντίρροπες δυνάµεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του.

Judy-Dempsey_M_2

Σ πανίως το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται υπό λεκτική πολιορκία τους τελευταίους µήνες. Ο Αµερικανός πρόεδρος Τραµπ συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον της συµµαχίας µε κάθε ευκαιρία.

panagos_2_15

Όλο και δυσκολότερη µοιάζει να καθίσταται η θέση των αγροτών ως κρίκου της παραγωγικής αλυσίδας, γεγονός το οποίο προκαλεί ήδη µεγάλες αντιδράσεις Πανευρωπαϊκά

saimon_kouper

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, όπως είναι το πιθανότερο, η Βρετανία θα εγκαταλείψει οριστικά την ΕΕ αυτόν τον χειµώνα.

papadogianis_M_3_8

Η αγορά «χτυπήθηκε» από τις κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις παλαιότερων ανοδικών τοποθετήσεων, αλλά και το αρνητικό (γι’ αυτή την εβδοµάδα) κλίµα στην πορεία εύρεσης λύσης στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία