BACK TO
TOP

Γνώμες

Brent-_Orrell

Είναι άραγε η Τεχνητή Νοηµοσύνη το τέλος του κόσµου, είναι µια νέα αρχή, ή απλώς ένα ακόµη κεφάλαιο στην ιστορία των ανθρώπων και των µηχανών τους;

panagos_2_13

Παρατηρώντας την πρόσφατη ιστορία, µετά την κατάρρευση της εγχώριας χρηµατιστηριακής αγοράς κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, κυρίως όµως µετά την οικ...

Ella_Joyner

Μία «γεωπολιτική» Κοµισιόν ευαγγελιζόταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2019, όταν αναλάµβανε για πρώτη φορά την προεδρία της εκτελεστικής εξουσίας στην ΕΕ.

panagos_2_13

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν περνάει και τις καλύτερες µέρες της. Ο δυναµισµός της ατονεί και ο προϋπολογισµός της µειώνεται. Μάλιστα, τα µπρος πίσω της τελευταίας µεταρρύθµισης ειδικά όσον αφορά την «πράσινη συµφωνία», ραγίζουν την εικόνα της και αποδυναµώνουν την απήχησή της.

panagos_2_13

Ένας σοβαρός κίνδυνος για την αγροτική οικονοµία τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει µε την απόλυτη διολίσθηση του κράτους σε µια επιδοµατική λογική, η οποία οδηγεί σε αναίτιο εφησυχασµό ένα πολύ µεγάλο µέρος των αγροτών, κάνοντάς τους επί της ουσίας να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, περιµένοντας την ελεηµοσύνη του κράτους.

Pierre-Lemieux_7

Ο Janan Ganesh, ένας συχνά πρωτότυπος αν όχι και εικονοκλάστης αρθρογράφος, αναρωτήθηκε γιατί οι κακές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγµα οι λαϊκιστικές, δεν φαίνεται να υπονοµεύουν την οικονοµική ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα. Αυτό µας δίνει µια καλή ευκαιρία να ξαναδούµε όσα δεν µπορούν να αποδείξουν οι επιδόσεις του ΑΕΠ.

panagos_2_13

Η ελληνική γεωργία έχει ανάγκη από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που θα καθορίσει τις προτεραιότητες της αγροτικής παραγωγής για τα επόµενα χρόνια. Όλοι οι εµπλεκόµενοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα οικονοµικά περιθώρια στον πρωτογενή τοµέα γίνονται πολύ ασφυκτικά και η βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να αναπτύξουν νέες δοµές, να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να διαµορφώσουν νέες συνεργασίες.

KAXRIMANIS_SPYROS_3

Το φινάλε των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στο Σύνταγµα στις 20 Φεβρουαρίου ήταν αναβαθµισµένο επικοινωνιακά. Περιλάµβανε εξέδρα οµιλητών και γιγαντοοθόνη µπροστά από την Βουλή, συνοδεία περιπολικών και τρακτέρ «βιτρίνας». Αξίζουν συγχαρητήρια στους «διοργανωτές», την «Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων», η οποία χωρίς να είναι θεσµικό όργανο συναντιέται µε τον πρωθυπουργό και διοργανώνει κινητοποιήσεις από αυτές που κάθε κυβέρνηση θα ευχόταν να αντιµετωπίζει.

panagos_2_13

Αν υπάρχει ένας χώρος που γνωρίζει την τέλεια εγκατάλειψη από την πλευρά της συντεταγµένης Πολιτείας, αυτός είναι ο αγροτικός και το γιατί είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί.

Judy-Dempsey_4

Η γερμανική παράλυση

26 Φεβρουαρίου

Όταν η γερµανική οικονοµία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η τότε κυβέρνηση σπάνια συνδύαζε την οικονοµική της δύναµη µε την πολιτική ηγεσία στο εσωτερικό ή στην ΕΕ.

KASIMIS_XARALAMPOS_2

Στις 17 Απριλίου 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές καλώντας τα Κράτη Μέλη της να εναρμονίσουν την νομοθεσία τους στον στόχο της Οδηγίας που ήταν «η θέσπιση ελάχιστου ενωσιακού προτύπου προστασίας, εναρμονίζοντας αποκλίνοντα μέτρα των κρατών μελών που αφορούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», θεσπίζοντας νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις μέχρι 1/5/2021 και εφαρμόζοντάς τες μέχρι 1/11/2021.

panagos_2_13

Τα όσα είδαµε να ξετυλίγονται την τελευταία εβδοµάδα, µε αφορµή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους εκπροσώπους των αγροτών, δείχνουν καθαρά ότι ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να ορθοποδήσει.

Pierre-Lemieux_6

Ένας τίτλος των Financial Times αναφέρει: «Το ∆ΝΤ αυξάνει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας καθώς ο πόλεµος τονώνει την οικονοµία».

Glen_Hodgson

Το τοπίο της εργασίας µετασχηµατίζεται γρήγορα, καθώς αποµακρύνεται από τις παραδοσιακές δοµές απασχόλησης που χαρακτηρίζονται από σταθερές συµβάσεις, φυσικές εγκαταστάσεις γραφείων και άκαµπτες ιεραρχίες.

panagos_2_13

«Σε αυτή την αίθουσα, δεν υπάρχει κανείς του οποίου το γενεαλογικό δέντρο να µην απολήγει, αργά ή γρήγορα, σε αγροτικές ρίζες. Τα αγροτικά ζητήµατα έχουν µετατραπεί σε ζητήµατα ζωής και θανάτου, διατρέχοντας σαν µοτίβο τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Mixailidis-back_6

Στον ετήσιο κύκλο της ζωής και του περιβάλλοντος, ο απολογισμός των αγροτών (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι), ακόμα και με τις ενισχύσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΚΓΠ, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, κλπ κλπ) φαίνεται ότι είναι μη ισόρροπος και οδηγεί σε εντάσεις, κυρίως λόγω της απαξίωσης των αγροτικών κοινωνιών και των αγροτών από τους αστούς και τις αστικές διοικητικές δομές.

panagos_2_13

Μπορεί να περνάει κάπως στα ψιλά, όµως είναι από τις λίγες φορές που χωρίς να υπάρχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνεται να αναστείλει την εφαρµογή µιας ειληµµένης απόφασης, προκειµένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις µιας επαγγελµατικής οµάδας και εν προκειµένω των αγροτών.

Bryant_Chris

Για µεγάλο µέρος της µεταπολεµικής της ιστορίας, η Γερµανία ήταν φάρος ευηµερίας και πολιτικής σταθερότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία