
Ο κατακλυσµός που έγινε στον θεσσαλικό κάµπο πριν από λίγες µέρες όσο κι αν έχει πονέσει τους ανθρώπους και την οικονοµία, συνιστά µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για µια γενναία και σε βάθος αξιολόγηση της ελληνικής γεωργίας.
Η φετινή 87η ∆ιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης µοιάζει να είναι απαλλαγµένη από το άγχος των εκλογών και µ’ αυτή την έννοια τουλάχιστον θα µπορούσε να αποτελέσει µια αφορµή για έναν βαθύτερο στοχασµό για το που οδεύει αυτή η χώρα.
H γεωπολιτική στροφή της ιστορίας θα ακύρωνε ιδέες και συναισθήµατα για υπολογισµούς που άπτονται της realpolitik. Ωστόσο, αυτοί οι άυλοι παράγοντες διαµορφώνουν τα γεγονότα, ακόµα κι αν είναι δύσκολο να µετρηθεί ο ρόλος τους.
Εθιµικά τέτοια εποχή, πυκνώνουν οι επαφές των τυροκόµων µε τους κτηνοτρόφους για τη διαµόρφωση των συµφωνιών βάσει των οποίων θα γίνεται η παραλαβή του γάλακτος τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο που αρχίζει το Φθινόπωρο.
Στα τελευταία χρόνια της «επικού» χαρακτήρα ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η οποία έληξε µε τον Covid, άρχισε να «πιάνει» µια φράση που είχε στόχο να περιγράψει τις ακµαίες συνθήκες που εξαπλώνονταν σε όλο τον κόσµο.
Σε µια ελεύθερη οικονοµία, ενταγµένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως η ελληνική, αυτό που κυρίως οφείλει να ορίζει η Πολιτεία, είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Τουλάχιστον εκεί που αυτό είναι εφικτό.
«Μόνο η αρετή είναι υψηλή, και τίποτα δεν είναι σπουδαίο αν δεν είναι και ήρεµο».
Οι 40 µέρες που έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές και την ανάληψη ευθύνης από τη νέα κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν είναι πολλές για να γίνει αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, ήταν όµως αρκετές για να αποσαφηνισθούν οι στοχεύσεις της προσεχούς τετραετίας.
Ο συνάδελφός µου στο AEI, Charles Murray, µοιράστηκε πρόσφατα µε µένα ένα διάγραµµα που δείχνει ότι η κατανάλωση µπύρας στο Ηνωµένο Βασίλειο µετατοπίστηκε από την παµπ στο σπίτι, σηµειώνοντας ότι το γράφηµα αυτό είναι ένας «εξαιρετικός έµµεσος δείκτης-τίνος ακριβώς πράγµατος ακόµη δεν έχει προσδιοριστεί».
Το παράδειγµα της Ολλανδίας ως µοντέλο ανάπτυξης στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής στο οποίο µε τόση θέρµη αναφέρονται συχνά οι κρατούντες, ανεξαρτήτως µάλιστα πολιτικής προέλευσης δεν καρποφόρησε µόνο του, ούτε βασίσθηκε σε αποσπασµατικές προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Το σιτάρι είναι το πιο σηµαντικό βασικό συστατικό στον κόσµο - κι έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει χρησιµοποιηθεί ως ένα ισχυρό όπλο.
Ακόµα και ανεξάρτητα από τις κλιµατολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τα επόµενα χρόνια, η διαχείριση του νερού και δη του αρδευτικού νερού, είναι ένα από τα σηµαντικότερα θέµατα που καλείται να διαχειρισθεί αποτελεσµατικά η χώρα τα επόµενα χρόνια.
Ένας τρόπος για να αντιµετωπίσετε την τρέχουσα παγκόσµια οικονοµική αβεβαιότητα είναι να αναζητήσετε συνεπείς και αξιόπιστους δείκτες, οι οποίοι θα σας βοηθούν να περιηγείστε στο χάος.
Όταν από τα άρθρα που φιλοξενούνται στην Agrenda και στο Agronews το συντριπτικά µεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν εκείνα που αναφέρονται στα χρονοδιαγράµµατα καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και φυσικά στις αστοχίες του οργανισµού πληρωµών, γίνεται ολοφάνερο ότι κάπου υπάρχει πρόβληµα.
«Όπως εγώ κατανοώ την έννοια της οικονοµίας, ο απώτερος σκοπός της είναι να παράγει περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.
Τελικά η αγορά έχει και τον τελευταίο λόγο.
Όταν οι νέοι Κινέζοι ηγέτες ανέρχονται στην εξουσία, επιλέγουν προσεκτικά τις πρώτες ξένες πρωτεύουσες τις οποίες επισκέπτονται.
H αποσάθρωση της δηµόσιας διοίκησης και εν προκειµένω της υπηρεσιακής δοµής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήµατα που θα αντιµετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο νέος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.
Την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 21.30 κάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στο διαδίκτυο σε ανοικτό δηµόσιο ∆ιοικητικό Συµβούλιο µε την ευκαιρία της ∆ιεθνούς Ηµέρας Συνεργατισµού.