Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Γνώμες

Zervas-Giwrgos_2

Το αίγειο γάλα παραδοσιακά καταναλώνεται από µεγαλύτερο αριθµό ατόµων στον πλανήτη από το αγελαδινό, παρά το γεγονός ότι το αίγειο (κατσικίσιο) αντιπροσωπεύει µόνο το 2% της παγκόσµιας παραγωγής γάλακτος, ενώ το αγελαδινό το 82%. Αυτό αποδίδεται σε κοινωνικο-οικονοµικούς, κυρίως, λόγους θεωρώντας την αίγα ως την «αγελάδα των φτωχών».

aMixailidisblackwhite

Σήμερα, 22 Ιουλίου είναι η Γιορτή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Σήμερα, 22 Ιουλίου 2019, γίνεται η εγκατάσταση των νέων Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Αγροτικής...

panagos_2

∆ύο είναι τα πεδία που αναµένεται να καθορίσουν την επιτυχία των πολιτικών παρεµβάσεων στον αγροτικό τοµέα. Η φορολογία και οι οργανωτικές δοµές. Θα µπορούσαµε...

papadogianis_M

Φαίνεται πως κοντά στα 62 σεντς ανά λίµπρα υπάρχουν σηµαντικές αντιστάσεις στην περαιτέρω πτώση τιµών. Με βοήθεια από τη φυσική αγορά, καθώς τα κλωστήρια βολεύονται να αγοράσουν σε αυτά τα επίπεδα, λογικά θα δούµε µια υποστήριξη των χρηµατιστηριακών τιµών.

panagos_2

Η εµπειρία έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα µια σχετική ευκολία στην αποτύπωση των εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα κατά το παρελθόν, ενώ παραµένει δύσκολη η καταγραφή του σήµερα, πολύ περισσότερο δε η ανίχνευση της πορείας ενός κλάδου στο ορατό µέλλον.

apostolou_13

Οι προσεγγίσεις για τη νέα ΚΑΠ, που αποτελεί το 50% περίπου των πόρων του Ταμείου Συνοχής, μπήκαν επίσημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το Μάρτιο του 2017 και έκτοτε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, που ανέδειξαν πολλά και σοβαρά ζητήματα για τον αγροτικό χώρο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της χώρας μας.

panagos_2

Με αφορµή την αλλαγή, η οποία έχει συντελεστεί στη διακυβέρνηση της χώρας, αυτές τις µέρες ακούγονται πολλά για τον τρόπο µε τον οποίο θα µπορούσαν να αντιµετωπισθούν τα θέµατα που σχετίζονται µε την αγροτική παραγωγή.

barber_toni_2

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ, που εάν είναι όντως η επόµενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα υπηρετήσει για οχτώ χρόνια, η νέα ηγετική οµάδα της ΕΕ αναµένεται να διατηρήσει τα πόστα της µέχρι το 2024.

papadogianis_M

Η αγορά δοκιµάζει τα χαµηλά της, χάνοντας σε µία εβδοµάδα περίπου 5 σεντς ανά λίµπρα. ∆εν µπορούµε να ισχυριστούµε πως υπάρχουν εµφανείς θεµελιώδη λόγοι που πίεσαν τις τιµές, παρά µόνο ένας συνδυασµός µικροπαραγόντων και το σίριαλ περί µείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

richard-branson_2

Στις επιχειρήσεις, η αποτυχία είναι η πιο δύσκολη λέξη και προκύπτει σπανίως λόγος να τη χρησιμοποιήσετε. Εάν η επιχείρησή σας αργήσει να εμφανίσει κέρδη μετά την έναρξη της δραστηριότητάς της, τότε αυτό δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί αποτυχία.

papadogianis_M

Το θετικό κλίµα στην σύνοδο των G20 αποτυπώθηκε και στις χρηµατιστηριακές τιµές. Μπορεί να µην είχαµε την οριστική λήξη του εµπορικού πολέµου, αλλά τουλάχιστον τα πράγµατα δεν χειροτέρεψαν. ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να βάλουν σε εφαρµογή νέους δασµούς, ενώ παράλληλα πέρασαν το µήνυµα πως οι µεταξύ τους σχέσεις βελτιώνονται.

Guy-Mettan_2

Ως φοιτητής στη Γαλλία µε καταγωγή από την Ελβετία, και στη συνέχεια σα νέος δηµοσιογράφος το 1980 και το 1990, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και να ανακαλύψω διαφορετικές χώρες της Ευρώπης: τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γερµανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία. Το 1989 η πτώση του τείχους και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης που ακολούθησε, άφηναν να διαφανούν µεγάλες προοπτικές για την ενωµένη Ευρώπη. Ωστόσο, µετά το Μάαστριχτ, το µέλλον της µοιάζει να εκτροχιάζεται.

panagos_2

Πολύ συχνά στη ρητορική των πολιτικών ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής και δη ο κλάδος της αγροδιατροφής δύναται να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα για τη µετάβαση στο νέο παραγωγικό µοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.

panagos_2

Αν παρατηρήσει και καταγράψει κάποιος προσεκτικά τα βήµατα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός παραγωγικού αµπελώνα µε οινοποιήσιµες ποικιλίες, το πιθανότερο είναι ότι θα αναφωνήσει στο τέλος ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτόν το δρόµο είναι κάτι σαν ήρωες.

Sekliziotis_stamatis_2

Με αφορμή το δημοσίευμα του Agronews για τα «βαριά» ονόματα στο μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Γεωργίας, σαν μια πρώτη παρατήρηση, οι όποιες προβλέψεις είναι πρόωρες, όπως πρόωρες είναι και οι πιθανές συνεργασίες μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) πριν ακόμη μιλήσουν οι πολίτες και πριν κατακαθίσει η προεκλογική σκόνη το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Κάποιοι προτρέχουν και παίρνουν από τώρα ως δεδομένη μια τέτοια συνεργασία και άρα «επεκτείνονται» σε υποθέσεις για υπουργοποιήσεις… (συνήθως αναφέρουν 4-5 ονόματα, τα πιο πολλά της αρεσκείας τους, και όποιο πετύχουν…).

papadogianis_M

Οι συνεδριάσεις στην αρχή της εβδοµάδας ήταν ήπιες και χαµηλού τζίρου, καθώς η αγορά ανέµενε νέα από τη σύνοδο των G-20 αλλά και ενηµέρωση όσον αφορά τις εκτάσεις βάµβακος στις ΗΠΑ. Το USDA ανακοίνωσε κάποια προβλήµατα στο Τέξας, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές. Στην Ινδία οι µουσώνες ακόµα δεν είναι επαρκής για τη βαµβακοκαλλιέργεια.

panagos_2

Πολλοί είναι αυτοί που κλαίνε πάνω από το «χυµένο γάλα» της µεσαίας τάξης, λίγοι ωστόσο αναφέρονται στο γεγονός ότι οι αγρότες αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα της και φυσικά το πολυπληθέστερο όλων όσων την συνθέτουν.

YOUNGS_2

Καθώς καταλαγιάζει η σκόνη από τις ευρωεκλογές του προηγούµενου µήνα και η νέα Βουλή ξεκινάει το έργο της, είναι σηµαντικό να σταθούµε µακριά από τις άµεσες πολιτικές µάχες και να αξιολογήσουµε τις µακροπρόθεσµες επιδράσεις για την ευρωπαϊκή δηµοκρατία.

papadogianis_M

Μία µικρή ανακοίνωση του προέδρου Τραµπ στα κοινωνικά δίκτυα ήταν αρκετή για να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στο γνωστό θέµα του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ και Κίνας.

_Ian-BremmerΥ

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν µια µάχη διαρκείας πέρυσι σχετικά µε τον αντίκτυπο που θα είχε ο προϋπολογισµός της χώρας στο χρέος της, πριν καταλήξουν σε συµβιβασµό τον ∆εκέµβριο.

panagos_2

Είναι κάποιες φορές που ο συνδυασµός συγκεκριµένων πράξεων ή παραλείψεων από την πλευρά των ιθυνόντων και η συσχέτισή τους µε αυτά που στη συνέχεια εκτυλίσσονται στην πραγµατική ζωή βάζει τον κόσµο σε σκέψεις. Ή τέλος πάντων κάνει πολλούς να αµφισβητούν ζωηρά τη δύναµη των συµπτώσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία