Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Φορολογικά

YPOIK

Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου, τα οποία αναφέρονται στην πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για το Ε9 και μιλούν για «παγίδα για έξτρα ΕΝΦΙΑ» και για «τοκισμένο ΕΝΦΙΑ»

aade_24-1

Εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσε σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 94,9% των αγροτών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από 20.000 έως 30.000 ευρώ δήλωσε το 0,69% των αγροτών, ενώ από 50.000 έως 70.000 ευρώ δήλωσε το 0,04% των αγροτών.

24_3

Ο νόµος 4587/2018 «Επείγουσες ρυθµίσεις αρµοδιότητας υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις», ήρθε και επικαιροποίησε τον νόµο 4492/2017, έναν νόµο που ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ, αφού δεν άνοιξε ποτέ εντός του 2018 η πλατφόρµα για την ανάρτηση των παραστατικών πώλησης των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

krasi_5

Περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι ισχύει κατά την ανάκληση φορολογικών αποθηκών οίνου για επιστροφή εγγυήσεων και καταβολή ΦΠΑ, παρέχει η ΑΑΔΕ, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με την κλαδική οργάνωση αμπελουργικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ.

forolo_24

Στο προηγούµενο άρθρο µου, αναφέρθηκα στο πρόβληµα που έχει δηµιουργηθεί στην πλατφόρµα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πιο συγκεκριµένα, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου εισόδου στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου, αντί να χρησιµοποιούµε τους κωδικούς taxis, πλέον απαιτείται η ύπαρξη ατοµικού email και µοναδικού κωδικού, στερήθηκε η δυνατότητα από τους λογιστές να αντλούν πληροφοριακά στοιχεία για λογαριασµό των πελατών τους αγροτών – παραγωγών οποιασδήποτε µορφής (παραγωγοί, αγρότες ειδικού, κανονικού καθεστώτος, ετεροεπαγγελµατίες κλπ). Γιατί;

tf1

Μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν προθεσμία οι αγρότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, τις γνωστές ΜΥΦ για τις συναλλαγές που είχαν το 2018. Τυχόν αποκλίσεις που θα εμφανίσουν στα στοιχεία τους θα μπορούν να διορθωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου. Από φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις  υποβάλλονται σε ετήσια βάση και όχι κάθε τρίμηνο μέχρι.

laikes_agores_4

Απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης έναρξης δραστηριότητας και ταμειακής από το TAXIS, οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και δραστηριοποιούνται στο στάσιμο ή πλανόδιο εμπόριο.

foro24

Mέχρι και πέρυσι, η άντληση των στοιχείων των επιδοτήσεων των αγροτών, τα βλέπαµε χρησιµοποιώντας τους κωδικούς taxis του καθενός εξ αυτών. Η είσοδος γινόταν από τη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ , από τη «διαδικτυακή ενηµέρωση αγροτών για πληρωµές». Η εφαρµογή µας οδηγούσε στο www.iris.gov.gr και µε την επιλογή του έτους αναφοράς, εκτυπώναµε την κατάσταση δηµοσιοποίησης πληρωµών, στην οποία αποτυπώνονταν όλες οι επιδοτήσεις που εισέπραξε ο δικαιούχος αγρότης για το έτος που µας ενδιέφερε.

plirwmes-agrotes_3

Με την επιλογή δύο κωδικών στο φετινό Ε1 θα επιτυγχάνεται η έκπτωση φόρου ως 2.100 ευρώ στους αγρότες. Συγκεκριμένα φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2018 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες και πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για να θεωρηθούν ως «κατ' επάγγελμα αγρότες», μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς.

viologika-1

Και οι αγρότες θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα του «ηλεκτρονικού λογιστηρίου» που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στόχος του μέτρου όπως είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη έκδοση και διακίνηση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια κ.λπ) τα οποία αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά, μιας και διευκολύνουν την εξάπλωση της φοροδιαφυγής και συνακόλουθα προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο, λόγω αποφυγής φόρου εισοδήματος η ΦΠΑ.

forologia_thema

Το σηµερινό άρθρο έρχεται σαν συνέχεια από αυτό του προηγούµενου Σαββάτου. Αφορµή στάθηκε η επικοινωνία µου µε συναδέλφους ανά την Ελλάδα,  οι οποίοι µου µετέφεραν τα εξής: τους ζητάνε πελάτες τους αγρότες, να τροποποιήσουν το ποσοστό ιδιοκτησίας σε αγροτεµάχια που έχουν δηλωµένα στο Ε9 τους, λέγοντας «το υπόλοιπο ποσοστό του χωραφιού θα το πάρω προσεχώς από τον π.χ. αδερφό µου, προχώρησε εσύ στην τροποποίηση για να είµαι εντάξει και να µπορέσω να κάνω τη δήλωση του ΟΣ∆Ε». Το χειρότερο  δε, είναι ότι στις περιπτώσεις που οι λογιστές τους αρνηθούν, κάνουν και φασαρία.

tf

Μειωμένη κατά 21,33 ευρώ σε σχέση με το 2018, θα είναι φέτος η ελάχιστη αγροτική ασφαλιστική εισφορά ενώ τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το ύψος της μείωσης προκύπτει από την τελευταία εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η οποία εκδόθηκε προς ενημέρωση των ασφαλισμένων μετά την αναπροσαρμογή των  ασφαλιστικών Εισφορών Κλάδου Σύνταξης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

viologika-2

Στα 73,85 ευρώ τον μήνα διαμορφώνεται σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά μετά την μείωση ασφαλιστικών Εισφορών Κλάδου Σύνταξης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.

kafes

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν προκύψει σε καταναλωτές και επιχειρηματίες του κλάδου από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ παρουσιάστηκαν σήμερα από την Ελληνική Ένωση Καφέ.

KAR_0921

Ο προωθούμενος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νόμος για την λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η υψηλή φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών, καθώς και η απελευθέρωση του ΟΣΔΕ από τα ιδιωτικά συμφέροντα, απασχόλησαν μεταξύ άλλων την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της. 

24_2

Το 2018, κατά τη διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣ∆Ε, ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από τους φορείς υλοποίησης των αιτήσεων (Πύλες), η αναγραφή του ΑΤΑΚ των αγροτεµαχίων στα συµφωνητικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία