Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Φορολογικά

24_2

Το 2018, κατά τη διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣ∆Ε, ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από τους φορείς υλοποίησης των αιτήσεων (Πύλες), η αναγραφή του ΑΤΑΚ των αγροτεµαχίων στα συµφωνητικά.

for_agrotis

Το τελευταίο διάστηµα επανήλθε στο προσκήνιο και γράφεται κατά κόρον σε πολλές εφηµερίδες, sites (και όχι µόνο) ότι οι νεοεισερχόµενοι αγρότες είναι υποχρεωµένοι να τηρούν βιβλία, προκειµένου να µπορέσουν να τύχουν της λήψης βεβαίωσης του νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα.

Η ένταξη ενός ανένταχτου φυσικού προσώπου στο ειδικό καθεστώς, θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον γίνει πριν από την διενέργεια της 1ης πώλησης. Μπορεί να γίνει και μετά, μόνο που, σε περίπτωση ελέγχου θα του επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης ένταξης.

Forologia

Δυνατότητα ένταξης στο ειδικό καθεστώς έχουν – σύμφωνα με όσα ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ με το πρόσφατο εγχειρίδιο της για τον ΦΠΑ των αγροτών – όσα φυσικά πρόσωπα (π.χ. υπάλληλοι ή συνταξιούχοι Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) που διενεργούν πωλήσεις προς οποιονδήποτε χωρίς ωστόσο να υποχρεούνται να προσκόμιση δικαιολογητικών όπως για παράδειγμα αυτό της δήλωσης ΟΣΔΕ.

wineswwei12

Για την αναγκαιότητα επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αποθεμάτων κρασιού αλλά και τη μείωση του ΕΦΚ στο γλυκό κρασί κάνει λόγο σε ερώτησή του ο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

foros_foto

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι µια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονοµικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όµως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συµπεριλαµβάνονται σε αυτές.

family_farmers

Εκτός ειδικού καθεστώτος αγρότες τίθεται οι αγρότες που διατηρούν βιβλία από παράλληλη οικονομική δραστηριότητα. Τα παραπάνω αναφέρει εγχειρίδιο ενημέρωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος τα (του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ στο οποίο επίσης συμπεριλαμβάνονται ακόμα τρεις κατηφορίες.

varelia_krasi_1

Να επιστραφεί ο αχρεωστήτως καταβληθείς Ε.Φ.Κ. των αποθεμάτων παραγωγής 2017/2018 των μικρών οινοποιών και των αποθεμάτων σε αποθήκες logistics, με ημερομηνία 31.12.2018, καθώς και να μην καταβληθούν ρυθμισθείσες δόσεις του Ε.Φ.Κ οι οποίες αφορούν προϊόν, που θα τεθεί σε ανάλωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 και αφορά φορολογηθείσες ποσότητες, ζητά με επιστολή της η ΚΕΟΣΟΕ, από το υπουργείο Οικονομικών.

17239732_1311997942230367_1541466753416165611_o

Στην περίπτωση που το εκθλιπτικό δικαίωμα του ελαιοτριβείου καταβάλλεται σε είδος, δηλαδή ως ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου, από τους αγρότες - παραγωγούς του ειδικού ή του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. για την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς θεωρείται ότι συνίσταται ανταλλαγή υπηρεσιών με αγαθά και εφαρμόζεται ο συντελεστής που ισχύει επί των υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή 13% από 1.7.2017.

tractor_farmer_fpa

Η αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. υποβάλλεται από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος (ημερολογιακό έτος).

agrotes_eisfores

Για διπλό ασφαλιστικό σοκ και στους αγρότες εντός του Γενάρη κάνουν λόγο οι λογιστές. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν το σοκ αυτό θα προκληθεί, κατά πρώτον, από την κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών όλων των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών.

forologia_15

Οι αγρότες οι οποίοι κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος πραγµατοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των 5.000 ευρώ εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς και δικαιούνται επιστροφή από το δηµόσιο µε την εφαρµογή κατ’ αποκοπή συντελεστή στην αξία των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και της παροχής αγροτικών υπηρεσιών που πραγµατοποιούν προς άλλους υποκείµενους στο φόρο, σύµφωνα µε τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000).

30425285_1699405196762734_4518889322710970944_o

Να επιλέξουν την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς των αγροτών μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, οι νέοι αγρότες που ξεκινούν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας για πρώτη φορά. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό θα πρέπει τα κέρδη από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και επίσης οι αγροτικές επιδοτήσεις τα 5.000 ευρώ. 

sinetarismoi_ktirio_2

Εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και ύστερα από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που είναι μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

forologika_2

Πολλά χρόνια µετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, εξακολουθούν να υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι θεωρούν ότι, η σωστή δουλειά γίνεται όχι σύµφωνα µε το ποιοι νόµοι εφαρµόζονται, αλλά πόσοι νόµοι ψηφίζονται.

Companies_Agriculture

Στην προσαρμογή των συστημάτων τους και στους απαραίτητους ελέγχους προχώρησαν οι τράπεζες από το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποδεσμευτούν αυτόματα οι καταθετικοί λογαριασμοί των δικαιούχων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για το ακατάσχετο. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ώς την Παρασκευή το πρωί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews από την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι και την Παρασκευή είχε ξεμπλοκάρει το 98% των δεσμεύσεων από την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης.

plirwmes-agrotis

Μια φορά το χρόνο και έως την 31η Μαρτίου (όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν έως σήμερα) θα γίνεται πλέον η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών - πελατών για μια σειρά υπόχρεων, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες, σύμφωνα με όσα αναφέρει νέα εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία