Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Φορολογικά

22_20

Στις 29.09.20 (ΦΕΚ 1856) ψηφίστηκε ο νόµος υπ’ αρίθµ. 4728 «Επείγουσες ρυθµίσεις για την αντιµετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του µεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω µέτρα για την αντιµετώπιση των συνεχιζόµενων συνεπειών της πανδηµίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

fffevoia-255

Διευκρινήσεις για το αν τα ποσά του Μέτρου 21 για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, οδηγούν σε μετάταξη σε κανονικό καθεστώς αγρότες του ειδικού καθεστώτος ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών από τη διοίκηση της ΑΑΔΕ και τον υφυπουργό Οικονομικών.

_DSC1101_2_2

Με τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που μπήκε στη Βουλή στις 26 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που είχε προκύψει σε πολλούς αμπελουργούς του ειδικού καθεστώτος στους οποίους η ΑΑΔΕ αντιμετώπισε την ενίσχυση που έλαβαν για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων τους τα έτη 2017, 2018, 2019 ως εισόδημα.

138755365_4291033357580608_7360330118686776709_o

Μετατίθεται στις 31 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων μετάταξης αγροτών του ειδικού καθεστώτος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιανουαρίου στη Βουλή.

24_62

Πολλές φορές χρησιµοποιώ σκληρή γλώσσα στο γραπτό λόγο και παρεξηγούµαι. ∆εν είναι ο σκοπός µου να προσβάλλω κανέναν, ούτε να θίξω τιµές και υπολήψεις. ∆υστυχώς όµως δεν µπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού µε άλλο τρόπο δεν καταλαβαίνουν αυτοί στου οποίους απευθύνεται κάθε φορά το άρθρο µου.

Elaioparagwgos

Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η φορολογική διοίκηση της χώρας να μην συνυπολογίσει τις έκτακτες ενισχύσεις που έλαβαν οι αγρότες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας στο όριο των 5.000 ευρώ, η υπέρβαση του οποίου στέλνει τους παραγωγούς ειδικού καθεστώτος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

24_61

Στις 23.12.20 (ΦΕΚ Α’ 256) ψηφίστηκε ο νόµος υπ’ αρίθµ 4764 «Ρυθµίσεις για την προστασία της δηµόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδηµίας Covid 19, την ενίσχυση των µέσων µαζικής µεταφοράς, την επιτάχυνση της απονοµής των συντάξεων, τη ρύθµιση οφειλών προς τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Το µέρος Θ’ «Επείγουσες ∆ιατάξεις αρµοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», περιλαµβάνει τα άρθρα 146 και 147 που ενδιαφέρουν τους αγρότες.

Argon_Stage_III_B_80_Shooting_DSC_8834

Υπό ασφυκτικό καθεστώς προχωρά η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για την ένταξη στον 5 κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον αγροτικό κόσμο, αφού η καταληκτική προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου συμπίπτει με την περίοδο τιμολόγησης πωλήσεων του 2020 από πολλούς συνεταιρισμούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

24_60

Θα ξεκινήσουµε τη φετινή χρονιά µε ένα θέµα που σε τακτά χρονικά διαστήµατα επανέρχεται, αναδεικνύοντας την ανασφάλεια και την αγωνία των αγροτών αφενός, αλλά και την εκ του πονηρού «πιθανόν» λειτουργία από κάποιους αφετέρου: επαγγελµατικοί λογαριασµοί.

18_10

«Μα πότε κιόλας πέρασαν οι διακοπές;», «..πότε κιόλας πέρασαν οι γιορτές;»…. το καλοπροαίρετο παράπονο όλων των ανθρώπων. Πάντα αισθανόµασταν να µην προλαβαίνουµε να ζήσουµε τις όµορφες στιγµές, πάντα νιώθαµε ότι ο χρόνος πέρναγε τόσο γρήγορα που φαινόταν χθες η έναρξη των διακοπών, των ταξιδιών, της ξεκούρασης.

10-11_39

Έτος αναµόρφωσης του φορολογικού συστήµατος στην κατεύθυνση διεύρυνσης των φορολογικών µειώσεων που θεσπίστηκαν εκτάκτως λόγω της πανδηµίας θα είναι το 2021, µε βάση τις σχετικές αναφορές του κυβερνητικού επιτελείου.

10-11_38

Μετατίθεται για τις 26 Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων στην εφορία από αγρότες που έλαβαν αναδρομικά επιδοτήσεις προηγούμενων ετών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αρκεί η σχετική βεβαίωση για τα ποσά αυτά έχει εκδοθεί από τον οργανισμό πληρωμών εντός του 2020.

29009977_18300708

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η ΑΑΔΕ λήγει την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου με την εκπνοή του έτους και μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου φαίνεται ότι δεν έχει καλύψει το 30% του εισοδήματός της με ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους. Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση εξετάζει σοβρά το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου από 30% σε 20%.

efka_33_2

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 101.613 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που καταχώρησαν ΙΒΑΝ η επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών 98,1 εκατ. ευρώ που προέκυψαν μετά από εκκαθάριση που διενήργησε ο e-ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2019.

eforia_3_2

Να παραμείνει το σύστημα του taxisnet ανοιχτό έως 28/2/2021, για την υποβολή των τροποιητικών δηλώσεων, με ανοιχτό τον πίνακα των επιδοτήσεων του εντύπου Ε3 για την ορθή καταχώρηση των ποσών από τους λογιστές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένα στοιχεία που θα επισύρουν πρόστιμα στους αγρότες, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Παράλληλα, τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας έως τον Φεβρουάριο χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων αγροτών, αναφέρει με επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιο Πιτσιλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

ΑΑΔΕΕταιρεια_εχει_εκδωσει_εικονικα_τιμολογια_αξιας_ανω_των_70_εκατ__ευρω_2

Οδηγίες, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα πρέπει να υποβάλλουν κατ΄ επάγγελμα αγρότες για επιδοτήσεις που εισέπραξαν αναδρομικά.

spora-agrotis__1_

Σύµφωνα µε το άρθρο 41 του ν. 2859/2000: «1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος πραγµατοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου, µε την επιφύλαξη της παραγράφου 5. Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν µε φόρο προστιθέµενης αξίας τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφής του φόρου του παρόντος νόµου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγµατοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκµετάλλευσής τους, σύµφωνα µε τις παραγράφους 2 και 3.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία