Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Φορολογικά

aade_24-1_2

Οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος γιατί δεν θεωρούνται επιτηδευματίες, διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

deh_ar_2

Με την εγκύκλιο Ε 2131/2019 που δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.4577/2018 (ΦΕΚ Α' 199), αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011 περί επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.

emfialwsi-tsipourou

Καταδικαστική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου το πρωί, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας κινείται εκτός των κοινοτικών κανόνων τόσο με την έκπτωση φόρου (50%) την οποία έχει υιοθετήσει στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, όσο και με το καθεστώς των διήμερων το οποίο εφαρμόζει εδώ και χρόνια για το χύμα τσίπουρο.

eisfores

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018 για αγρότες και επιχειρήσεις με βάσει το εισόδημα του 2017 και ως εκ τούτου βάσει των ειδοποιητηρίων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ λήγει στις 30 Αυγούστου η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης.

forologika-712

Επανέρχοµαι στο θέµα διότι τελευταία –τεχνηέντως- αρχίζει και ακούγεται έντονα και πάλι, η δηµιουργία των επαγγελµατικών λογαριασµών από τους αγρότες. Και είναι να απορεί κανείς, πως ξαφνικά από το πουθενά ανακινείται ένα θέµα χωρίς λόγο. Με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση ∆ΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α. 45231/2017 «Ρύθµιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωµών µε Κάρτα, ορίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι επαγγελµατίες που είναι υπόχρεοι σε pos µε βάση τους ΚΑ∆, προκειµένου να δηλώσουν τους επαγγελµατικούς λογαριασµούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑ∆Ε.

afakelosofeiles120doseis111

Ακόμη και οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019, αλλά αφορούν υποθέσεις, περιόδους και έτη μέχρι και το 2018 μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις σύμφωνα με διάταξη που περιελήφθη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

forologika-711

Θυµάµαι τη 10ετία του ’80, µαθητής τότε, να µε ξυπνά η συγχωρεµένη η µάνα µου παρακαλώντας µε γλυκά, να πάµε στο χωράφι γιατί «σπάζαµε» καπνό. 04:30-04:45, ξαπλωµένος στην πλατφόρµα (καµία σχέση µε τις ηλεκτρονικές πλατφόρµες που µας έχουν πρήξει σήµερα), προλάβαινα να κοιµηθώ µερικά λεπτά ακόµη µέχρι να φτάσουµε στο χωράφι. Ο Θεός, βέβαια, τον έκανε ύπνο, αφού η πλατφόρµα χωρίς αµορτισέρ χοροπήδαγε στο χωµατόδροµο, ξυπνώντας µε οριστικά.

6Antwnoglou

Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος. Αντίστοιχα, δήλωση ΟΣΔΕ 2019, εφόσον υποβάλλεται πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2018, μόνο για τη χορήγηση βεβαιώσεων στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα.

agrotes-forologisi-simera

Την επικαιροποίηση εφαρμογής υποβολής δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) ως προς την επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τα φορολογικά έτη 2015 και για τα επόμενα, ώστε να μην επιβάλλεται σε νέους επιχειρηματίες ή νεοσεισερχόμενους αγρότες που άλλαξαν επαγγελματική απασχόληση, σύμφωνα με την εγκύκλιο 2065/2019, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.

forologika-710

Επανέρχοµαι για µία ακόµη φορά (και θα το κάνω µέχρις ότου κατανοήσουν το πρόβληµα στο υπουργείο Εργασίας), στο θέµα της ασφάλισης των εργατών στις αγροτικές εργασίες. Η δηµοσίευση της 39391/838/2018 απόφασης του υπουργείου Εργασίας, έγινε µε σκοπό να δώσει διευκρινήσεις και να «τακτοποιήσει» τις εκκρεµότητες στην ασφάλιση των απασχολούµενων στις αγροτικές εργασίες. Φυσικά µόνο διευκρινήσεις δε δόθηκαν.

forologia-2

Διευκρινήσεις για την τη συμπλήρωση του κωδικού 037-038 του εντύπου Ε1 και του νέου κωδικού του εντύπου Ε3 απέναντι στα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιτηδευματιών, οι οποίοι ασκούν αγροτικά επαγγέλματα, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

forologika-709

Στις 25.07.19 δηµοσιεύθηκε η 39391/838/2018 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά µε την υποχρέωση τήρησης από τους εργοδότες, του εργοδότες «Βιβλίου Ηµερήσιων ∆ελτίων Απασχολούµενου προσωπικού σε αγροτικές εργασίες και αλιεία» και στο οποίο εντάσσονται ορισµένες κατηγορίες (όχι οι απασχολούµενοι εργάτες που πληρώνονται µε εργόσηµο). Η εν λόγω διάταξη δηµοσιεύθηκε στο νοµοσχέδιο µ τίτλο: «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθµίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», απολύτως σχετικό όπως καταλαβαίνετε.

forologika-708

∆ηµοσιεύθηκαν από το τµήµα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι υπ. αρίθµ. 64/18464/30.01.19 & 65/18469/30.01.19 αποφάσεις, σχετικά µε τις προθεσµίες υποβολής δελτίων πώλησης και τη πρώτη πώληση αλιευτικών προϊόντων αντίστοιχα.

120-doseis-n

Απόφαση με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. έως 30.9.2019, υπέγραψε η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

neos-agrotis_1

Δεν προβλέπεται ούτε η δυνατότητα υποβολής αρχικής δήλωσης για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς των αγροτών με αναδρομική έναρξη ισχύος σε σχέση με το χρόνο υποβολής της, αλλά ούτε και η δυνατότητα μεταβολής της ημερομηνίας ένταξης σε περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί αρχική δήλωση ένταξης στο παρελθόν, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.

forologika-707

Επειδή άρχισα να εξοργίζοµαι από την αδιαφορία των εµπλεκοµένων µερών, αποφάσισα να γράψω κάνοντας ανακεφαλαίωση κάποιων προβληµάτων που έχουν κατά καιρούς επισηµανθεί και πώς αυτά αντιµετωπίστηκαν από την πολιτική ηγεσία και τους συνδικαλιστές αγρότες.

forologika-706

Τα τελευταία χρόνια στο όνοµα της τεχνολογίας, έχουµε κατακλυστεί από κωδικούς, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, user name, ψηφιακές υπογραφές κλπ., κλπ. Και Μητρώα. Πολλά Μητρώα. Ηλεκτρονικά µητρώα, τα οποία θα µας βοηθήσουν στη δουλειά µας, στην παρακολούθηση στοιχείων, στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας, αλλά αυτό θα κριθεί από το χρόνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία