Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ειδικά Αφιερώματα

27_30_kipeutika_867

Μεγαλώνει συνεχώς η ζήτηση για φρέσκα κηπευτικά απόρροια των αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα µετά την εµπειρία της πανδηµίας αλλά και λόγω της αύξησης του τουρισµού. Η τάση για τοπικά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας...

27_11

Με την Ουγγαρία να δίνει τον τόνο µε µία από τις πιο καινοτόµες προσεγγίσεις του µεγάλου ζητήµατος ανανέωσης της υπαίθρου, προβλέποντας και πριµ εξόδου 50.000 έως 100.000 ευρώ και πριµ πρώτης εγκατάστασης για αγρότες άνω των 40 ετών, αξίζει κάποιος να µελετήσει µε προσοχή το τι ετοιµάζουν τα κράτη-µέλη της ΕΕ στα πλάνα διαδοχής µέσω ΠΑΑ.

25-32_8

Τα εγγυοδοτικά εργαλεία αγροτών που προσφέρονται για ρευστότητα και για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία καθώς μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε μία περίοδο που το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε αυξανόμενη τροχιά.

466545

Μελετηµένη παροχή θρεπτικών στοιχείων σε ακριβείς αναλογίες και αναγκαίες επεµβάσεις ενάντια σε φυσικούς εχθρούς µε σεβασµό στην ευεργετική δράση των ωφέλιµων εντόµων περιλαµβάνει ο κατάλογος των καλλιεργητικών φροντίδων στη βαµβακοκαλλιέργεια. Ειδικά αυτή την εποχή, συνιστάται η συνεχής παρακολούθηση της φυτείας µε τους καλλιεργητές σε διαρκή εγρήγορση, προκειµένου να διαπιστώνεται άµεσα η παρουσία βλαβερών εντόµων (αβγά και νεαρές προνύµφες) και να εκτελούνται οι απαραίτητες επεµβάσεις. Η πρώιµη επιφανειακή λίπανση πριν τα χτένια, είναι καθοριστικής σηµασίας για µια πλούσια καρπόδεση (καρύδια).

23-34_cover_3

Οι βιοδιεγέρτες συνιστούν µια κατηγορία προϊόντων που λόγω του περιεχοµένου τους σε ουσίες και µικροοργανισµούς, έχουν την ικανότητα να επιδρούν στην αύξηση και την ανάπτυξη των φυτικών οργανισµών. Με απλά λόγια οι βιοδιεγέρτες βοηθούν το φυτό να αντιµετωπίσει κάποιες δύσκολες καταστάσεις που µπορεί να βιώσει στο µέλλον και του µαθαίνουν να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του. Κάθε σύγχρονη αγροτική εκµετάλλευση που επιδιώκει το απόλυτο των αποδόσεων, συνδυάζει τις συνταγές θρέψης και φυτοπροστασίας µε κατάλληλους βιοδιεγέρτες.

25-32_cover_4

Τα περισσότερα ακρόδρυα αρχίζουν να αποδίδουν πλήρη καρποφορία µετά την πενταετία, εποµένως δεν υπάρχουν περιθώρια από πλευράς των παραγωγών για λειψές καλλιεργητικές φροντίδες. Έντοµα όπως το ευρύτοµο µπορούν να αποδεκατίσουν την παραγωγή µε ζηµιές έως 95% µε τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές και την επόµενη χρονιά. Απαραίτητοι οι προληπτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα ώστε να µειωθούν τα µολύσµατα µικροοργανισµών που πλήττουν την παραγωγή µέσα στο καλοκαίρι.

viologika_pin_2

Με το 80% των ενδιαφερόµενων προς ένταξη στα Βιολογικά να είναι νεοεισερχόµενοι παραγωγοί στον κλάδο, η χώρα µας φαίνεται πως προχωρά µε γοργό βήµα προς τις επιταγές του Farm to Fοrk. Προς αυτήν την πορεία, δροµολογείται µία ακόµη πρόσκληση, αυτή τη φορά για την Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση (AGRO 2). Αρωγοί της προσπάθειας οι έµπειροι Οργανισµοί Ελέγχου και Πιστοποίησης που προσφέρουν ολοκληρωµένες υπηρεσίες σε όλο το φάσµα της αγροτικής παραγωγής.

28-29_pin

Ένα µέλλον που η ελληνική γεωργία θα έχει µείνει µε 250.000 εκµεταλλεύσεις περιγράφει το µοντέλο προβλέψεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα βιώσει η ευρωπαϊκή γεωργία έως το 2040, που φιλοξενεί σχετική µελέτη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

25-32_cover_12

Πολλά και βαριά καρύδια για το βαµβάκι, υψηλή πρωτεΐνη στο καλαµπόκι, µεγάλη ελαιοπεριεκτικότητα στην ελιά και χαρακτηριστικά που χτίζουν την εµπορική αξία που απαιτείται στα φρούτα. Για την επίτευξη όλων των παραπάνω η αζωτούχος λίπανση έχει τη σηµασία της. Κύριο µέληµα θα πρέπει να είναι η επάρκεια αζώτου σε όλα τα κρίσιµα στάδια των καλλιεργειών. Φυσικά µεγάλη βοήθεια στο κυνήγι των υψηλών αποδόσεων έρχονται να προσφέρουν τα προϊόντα ειδικής θρέψης και οι βιοδιεγέρτες.

25-32_cover_11

Τα βλαστικά στάδια µεταξύ έναρξης βλάστησης και καρπόδεσης αποτελούν µία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις καλλιέργειες των µηλοειδών, κυρίως όσον αφορά σοβαρές ασθένειες αλλά και εντοµολογικούς εχθρούς. Καινοτόµα όπλα κατά του ωιδίου και του φουζικλάδιου, βιοδιεγέρτες και δοκιµασµένες λύσεις στη διαχείριση της συγκοµιδής και της συντήρησης, έρχονται να διασφαλίσουν ότι ο µηλεώνας θα ξεδιπλώσει τη µέγιστη δυναµική του σε όρους παραγωγής.

23-34_COVER56

Άδεια αγορά συναντά η εαρινή υπαίθρια πατάτα µε τις συγκοµιδές να ξεκινούν όψιµα στις αρχές Μαΐου για την Πελοπόννησο και προς τέλη Ιουνίου σε Θήβα και Βοιωτία. Οι εκτάσεις είναι σαφώς µειωµένες φέτος, µε τη ευρωπαϊκή αγορά καθαρά ελλειµµατική όσο ενισχύεται η ζήτηση από αγορές που εξυπηρετούνται συνήθως από την Ουκρανία. Οι Έλληνες παραγωγοί πατάτας, µπαίνουν στα χωράφια για τις αναγκαίες εργασίες λίπανσης και φυτοπροστασίας, σε µια συνθήκη που υπόσχεται εκκίνηση της σεζόν µε 60 λεπτά το κιλό. Έτσι, η επίτευξη µεγαλύτερων αποδόσεων αποκτά την τρέχουσα χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα.

25-32_cover_3

Ισορροπία µε νέες επενδύσεις καλείται να εξασφαλίσει ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Ήδη τρέχουν projects σε όλο το πεδίο της αλυσίδας αξίας από τις ζωοτροφές µέχρι και τον εξοπλισµό στο στάβλο. Ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία οι πρωτοβουλίες κινούνται στη λογική της ενίσχυσης του ζωικού κεφαλαίου και της αύξησης της παραγωγικότητας των µονάδων. Η συγκυρία κάνει πιο επιτακτική την αποδέσµευση της χώρας από εισαγωγές ζωοτροφών. Προέχει η στοχευµένη αξιοποίηση των επενδυτικών προγραµµάτων όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Κτηνοτρόφοι 2023.

25-32_cover_10

Σε ανοδικό κανάλι κινείται η τιµή για τις βασικότερες κατηγορίες επιτραπέζιας ντοµάτας, µε την αγορά να προεξοφλεί ότι εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, µέσα στους επόµενους µήνες οι ισορροπίες θα επιστρέψουν στα προ πανδηµίας επίπεδα, ειδικά όταν κατά την τουριστική σεζόν η χώρα εµφανίζει έλλειµµα στην παραγωγή.

25-32_cover_9

Μεγαλύτερη βαρύτητα στους ευρωπαϊκούς αλλά και ελληνικούς κάµπους αποκτά η καλλιέργεια ηλίανθου µε την αγορά να βρίσκεται σε ένα έντονο ανοδικό κανάλι όσο εκφράζονται ανησυχίες για παραγωγικό έλλειµµα. Σε αυτήν την προσπάθεια οι αγρότες θα έχουν νέα «όπλα» στη φαρέτρα τους όπως υβρίδια υψηλής αντοχής και προϊόντα θρέψης για το καλύτερο δυνατό ξεκίνηµα.

21-45_cover

Το βαµβάκι, φαίνεται ότι διατηρείται σε µια συνθήκη όπου καθιστά την καλλιέργεια ελκυστική και την πιο «σίγουρη επιλογή» τη δεδοµένη συγκυρία. Αυτό µαρτυρά το ότι η έντονη µεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αγροτικών εµπορευµάτων δεν άγγιξε καθόλου το χρηµατιστήριο βάµβακος.

27-30_cover_4

Μέχρι τα τέλη Απριλίου σχεδιάζεται να δηµοσιευτούν οι πρώτες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόµου. Οι προκηρύξεις των καθεστώτων θα έχουν σταθερό ετήσιο κύκλο, µε εκείνες που αφορούν τον αγροδιατροφικό τοµέα να έχουν διάρκεια τους 3 µήνες χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης και προβλέπεται να πραγµατοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήµατα µέσα στο έτος.

23-34_cover_2

Ισχυρή ώθηση από τις διεθνείς τιµές παραγωγού παίρνει η καλλιέργεια καλαµποκιού, την ώρα που αναζητά τρόπους για µείωση του καλλιεργητικού κόστους. Μικροκοκκώδη, νέες τεχνολογίες αζώτου και καινοτόµοι βιοδιεργέτες στη λίπανση, καθώς και καινούργιες ποικιλίες υβριδίων µε αντοχή στη φυτοπροστασία, συνθέτουν την τελευταία παλέτα λύσεων για τον παραγωγό.

25-32_cover_8

Εφαρµογές κινητού για αγρότες που θέλουν να λαµβάνουν άµεσα και έγκαιρα αποφάσεις για ψεκασµό, συστήµατα αποµακρυσµένης παρακολούθησης και αυτοµατισµών άρδευσης, αγροτικά drones για εφαρµογή ακριβείας εισροών και ψηφιακές τεχνολογίες στα τρακτέρ. Οι λύσεις αυτές είναι άµεσα διαθέσιµες στην Ελλάδα, µε τις επιδοτήσεις και τα προγράµµατα να ανοίγουν διάπλατα το δρόµο προς τη γεωργία ακριβείας.

25_pin_5

∆ιευκρινίσεις από τις διαχειριστικές αρχές µε τη µορφή ερωταπαντήσεων και µία τροποποιητική απόφαση που µεταθέτει την έναρξη της ηµεροµηνίας αιτήσεων για τις 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησαν την προκήρυξη του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους έχουν ήδη δεσµευµένα αγροτεµάχια ή εκτροφές σε άλλα προγράµµατα αλλά και στην επιλογή του Οργανισµού Πιστοποίησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ