Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ειδικά Αφιερώματα

29-36_cover

Το χρηµατοδοτικό σχήµα και τα νέα εκτατικά πριµ των άµεσων ενισχύσεων 2023-2027 παρουσιάζει η Agrenda, όπως αυτά αποτυπώνονται επακριβώς στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ που εστάλη στις Βρυξέλλες στις 31 ∆εκεµβρίου.

19-47_cover

Με τρακτέρ πολυεργαλεία που διαπρέπουν στο χωράφι αλλά χωράνε άνετα στο στάβλο και δενδροκοµικά που εξοπλίζονται µε την τελευταία γενιά κινητήρων Stage V, οι εισαγωγείς αγροτικών µηχανηµάτων δηλώνουν πανέτοιµοι από όλες τις πλευρές να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη ενόψει ενός ακόµα πιο απαιτητικού έτους.

27-30_cover_5

Απαιτούν λιγότερες εισροές σε σχέση µε τις εδραιωµένες αροτραίες, αντέχουν σε ξηροθερµικές συνθήκες, είναι ιδανικές για αµειψισπορά, κατάλληλες για τα µεσογειακά εδάφη και προσεχώς θα αποκτήσουν και ειδικό πριµ στην Ελλάδα.

27-30-cover_2

Το ερωτηµατικό των τιµών στα βασικά αγροτικά εµπορεύµατα δεν προβάλλεται ως το κυρίαρχο για το 2022 αφού οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν πως η αγορά θα διατηρηθεί στα υψηλά του εύρους καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους, όσο τα αποθέµατα παραµένουν αποδυναµωµένα και η ζήτηση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η συνθήκη της πανδηµίας θα αποδυναµώνεται.

25-32_cover_4

Η σύγχρονη αγορά εφοδιάζει τον ελαιοπαραγωγό µε κοκκώδη λιπάσµατα, µε εξαιρετικά µικρές διαστάσεις κόκκων, πολύ υψηλό βαθµό υδατοδιαλυτότητας, πολύ µικρής υπολειµµατικότητας και αυξηµένης ικανότητας απορρόφησης και αξιοποίησης τους από το ελαιόδεντρο, χαρακτηριστικά τα οποία αφενός µειώνουν τα καλλιεργητικά κόστη και αφετέρου αυξάνουν την παραγωγή, επιτρέποντας στον καλλιεργητή να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς.

6873483

Τους πίνακες µε τα κριτήρια µοριοδότησης για το επερχόµενο πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας ύψους 490 εκατ. ευρώ που θα εκδωθεί εντός του ∆εκεµβρίου, δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

27-30_cover_2

Με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να καθορίζεται στα 957 εκατ. ευρώ για το 2023 σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα πλαίσια της συνδιάσκεψης για τη νέα ΚΑΠ στην Κοζάνη, πλέον μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η θεωρητική μέση αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια.

25-32_cover

Σε µια λεπτή φάση εισέρχεται φέτος η διαδικασία της συµβολαιακής καλλιέργειας χειµερινών σιτηρών, αφού οι έντονες και ανοδικές διακυµάνσεις στις διεθνείς αγορές έρχονται να αναπροσαρµόσουν την στρατηγική των εταιρειών αλλά και να διαχωρίσουν µια και καλή τη φιλοσοφία του συµβολαίου από τις φιξ προαγορές που προβάλουν µεσίτες, διαβρώνοντας το µοντέλο στις συνειδήσεις των παραγωγών.

25-32_cover_3

Να θέσουν τις βάσεις ποιότητας και απόδοσης από νωρίς καλούνται οι καλλιεργητές σιτηρών που προσεγγίζουν πλέον τη θρέψη µε ανανεωµένο ενδιαφέρον µε στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσµατος. Μάλιστα, οι εκτάσεις σκληρού σίτου αναµένεται να σηµειώσουν µια αύξηση της τάξης του 10% κόβοντας από κριθάρι και ηλίανθο. Η εµπειρία λέει πως όσοι κατάφεραν να πουλήσουν στα υψηλά µπορούν µε άνεση να επανεπενδύσουν τώρα σε εισροές νέας τεχνολογίας και εξειδικευµένης θρέψης.

23-35_COVER

Νέα υβρίδια, ολοκληρωµένες λύσεις φυτοπροστασίας και θρέψης και µια αγορά που αναπτύσσει τάσεις εδραίωσης των άλλοτε εξειδικευµένων προτάσεων κηπευτικών, δίνουν νέα κατεύθυνση στην ελληνική θερµοκηπιακή παραγωγή.

27-30_cover

Όσο πλησιάζει ο χρόνος για την υιοθέτηση της στρατηγικής «Από το χωράφι στο πιάτο» (Farm to Fork) στην ΕΕ που θα συνοδευτεί µε την υποχρεωτική δραστική µείωση χρήσης αγροεφοδίων, τόσο εντείνονται και οι ανησυχίες για την επίδραση που θα έχουν οι ευρωπαϊκές φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στο εισόδηµα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

27-30_cover

Τέσσερις νέες προκηρύξεις συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ που δεν είχαν µπει στο καλεντάρι µέχρι σήµερα, προγραµµατίζονται για τη µεταβατική διετία 2021-2022 σύµφωνα µε την τροποποίηση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

27-30_vinieta

Με ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις οικογενειακές εκµεταλλεύσεις πρέπει να προχωρήσουν οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, καθώς σύµφωνα µε την πρόσκληση, ισχύουν επιπλέον προϋποθέσεις επιλεξιµότητας εφόσον ο/η σύζυγος απασχολείται στη γεωργία.

21-36_vinieta

Με τα αποθέµατα της φετινής σοδειάς να εξαντλούνται νωρίς και την καλλιέργεια σκληρού σίτου να φλερτάρει νέο κοινό η χρονιά προµηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα. Η εµπειρία στην καλλιέργεια και η επένδυση στις απαραίτητες εισροές φαίνεται ότι αποκτούν αυτή τη φορά κρίσιµη δυναµική. Οι παραγωγοί έρχονται από µια χρονιά που έγραψε πρωτάκουστα υψηλά τιµής, κάτι που αποτυπώνονται ήδη και στην αύξηση των εκτάσεων. Ωστόσο, αποδόσεις και ποιότητα θα κρίνουν την επιλογή.

amvrosiadis1

Περαιτέρω στην ιδιοπαραγωγή επενδύει η Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής, η οποία εισφέρει περίπου του 30% του συνόλου της παραγωγικής της δυναµικότητας, δηµιουργώντας νέες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να ενισχύσει το συγκεκριµένο ποσοστό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ