Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ειδικά Αφιερώματα

27-30_CCCCOVER

Με τα ζιζάνια να έχουν αναπτύξει εξαιρετικούς µηχανισµούς ανταγωνισµού, αναπαραγωγής και προσαρµοστικότητας, οι καλλιεργητές καλούνται να διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους µια ποικιλία λύσεων που να µπορούν να συνδυασθούν για...

27-30_cover_30

Στο στάδιο του αδελφώµατος εισέρχεται η καλλιέργεια σιτηρών, το οποίο συµπίπτει µε την περίοδο της έντονης απορρόφησης του αζώτου µε τη χορήγηση της επιφανειακής λίπανσης να ταυτίζεται µε την έναρξη αυτής της µεγάλης ζήτησης των φυτών. Μαζί µε το άζωτο η ταυτόχρονη χορήγηση θείου στις απαιτούµενες ποσότητες επιδρά παράλληλα θετικά στις τελικές αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και βοηθά στην ενίσχυση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών.

21-36_cover

Με ολοκαίνουργια µοντέλα τρακτέρ τα οποία µάλιστα έκαναν πολύ πρόσφατα την πρώτη τους εµφάνιση στη διεθνή έκθεση Agritechnica, έχουν εµπλουτίσει τη διαθέσιµη γκάµα τους οι εγχώριοι εισαγωγείς παρέχοντας στους υποψήφιους αγοραστές επαφή µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

25-32_cover_24

Βιώσιµες λύσεις για το περιβάλλον και υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις, µέσω της ενδεδειγµένης απελευθέρωσης αζώτου σε όλες τις καιρικές συνθήκες, υπόσχονται τα νέα προϊόντα θρέψης µε αναστολείς ουρεάσης και νιτροποίησης, που ενσωµατώνουν κατάλληλες τεχνολογίες παρεµπόδισης και κάνουν τη διαφορά από τον πρώτο χρόνο εφαρµογής.

27-30_cover_25

Με τις συνθήκες αγοράς να συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές και µε σοβαρό αβαντάρισµα πλέον από τις επιδοτήσεις συνδεδεµένων και eco-schemes για πιστοποιηµένο σπόρο, η τάση στις σπορές σκληρού σίτου βαίνουν ανοδικές.

27-30_cover_24

∆ιαθέσιµη για «κατέβασµα» είναι πλέον η εφαρµογή FAST του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συµµετοχή στη δράση 6 των eco-schemes (πρασίνισµα), µε τον Οργανισµό Πληρωµών να ανακοινώνει πως πλέον οι αγρότες µπορούν να ενεργοποιήσουν τις αντίστοιχες ενισχύσεις που έχουν δηλώσει στο φετινό ΟΣ∆Ε.

25-32_cover_21

Διαρροές εκτάσεων από τις εαρινές επιλογές σποράς προς το σκληρό σιτάρι συζητούν το τελευταίο διάστημα κύκλοι παραγωγών, με την καλλιέργεια να αποτελεί φέτος περισσότερο από το σύνηθες, μια ασφαλή επιλογή, χαμηλών απαιτήσεων ρευστότητας.

27-30_cover_22

Στο υψηλότερο σηµείο της τελευταίας δωδεκαετίας και µάλιστα µε µεγάλη διαφορά βρέθηκε το 2022 το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, µε τους δείκτες να φαίνεται πως θα παραµείνουν στα επίπεδα αυτά για αρκετό καιρό ακόµα.

279-30_cover

Με την κατάλληλη φυτοπροστασία στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών βάµβακος επιτυγχάνεται οµοιοµορφία, πρωιµότητα και ισορροπία στην καλλιέργεια. Προσοχή χρειάζεται αυτή την περίοδο για θρίπα, λύγκο και αφίδες, ενώ σκοπός του παραγωγού είναι να φτάσει έως τον Αύγουστο χωρίς ψεκασµούς για το πράσινο σκουλήκι, προστατεύοντας τα ωφέλιµα έντοµα. Την ίδια ώρα η αζωτούχος λίπανση είναι αυτή που θα καθορίσει το µέγεθος των καρυδιών και την ποιότητα της ίνας.

27-30_cover_18

Μία µικρή ποσότητα βιοδιεγερτών µπορεί να κάνει µεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα των εκµεταλλεύσεων, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση της επένδυσης στις κρίσιµες εισροές θρέψης και φυτοπροστασίας. Η ειδική ενίσχυση στα πλαίσια του πρασινίσµατος, που προβλέπεται φέτος, µπορεί να αποτελέσει κίνητρο εξοικείωσης µε τη χρήση τους για όσους αγρότες είναι ακόµη σκεπτικοί σχετικά µε την αποδεδειγµένα θετική επίδραση στην υγεία φυτών και εδάφους.

27-30_cover_17

Η φύτευση µε ποικιλίες που είναι πλήρως απαλλαγµένες από ασθένειες και παθογόνους µικροοργανισµούς είναι βασική προϋπόθεση για µία επιτυχηµένη εγκατάσταση στα ακρόδρυα. Οι νέες τεχνολογίες δόνησης, συγκοµιδής και αποφλοίωσης προσθέτουν την απαραίτητη υπεραξία στις εν λόγω καλλιέργειες που στη χώρα µας αποκτούν όλο και µεγαλύτερο ανταγωνισµό, ενώ δίνουν λύσεις ακόµα και στις πιο πυκνές φυτεύσεις, αντιµετωπίζοντας και την έλλειψη αγρεργατών.

27_30_Aktinidio_914-1

Λίγο πριν ή στην έναρξη της ανθοφορίας βρίσκονται αυτό το διάστημα οι ακτινιδιές, ανάλογα την περιοχή, με τους καλλιεργητές να καλούνται να τοποθετήσουν μέλισσες και βομβίνους, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν στη δεύτερη εφαρμογή ιχνοστοιχείων και αμινοξέων για ενίσχυση της ανθοφορίας, σε ψεκασμό κατά του βοτρύτη και στο αραίωμα στο στάδιο του άνθους.

25-32_cover_16

Με στόχο να πετύχουν έναν υψηλότερο δείκτη αξιοποίησης του αζώτου από τα φυτά και παράλληλη διέγερση της ανάπτυξης σε βαµβάκι και καλαµπόκι, οι αγρότες έχουν πλέον στη διάθεσή τους προϊόντα επιφανειακής λίπανσης τα οποία ενσωµατώνουν σύγχρονες τεχνολογίες παρεµπόδισης.

27-30_COVER8γυι

Περιθώρια να αφήσει πίσω της τα χαµηλά περιόδου εντοπίζονται στην αγορά της εαρινής πατάτας, ενόψει της παραγωγής που ωριµάζει την περίοδο αυτή στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας, αφήνοντας παρακαταθήκη και για την πιο όψιµη σοδειά της Βόρειας Ελλάδας.

25-32_COVER_6

Μόνο µια επιτραπέζια ντοµάτα µε υψηλή διατηρησιµότητα, εντυπωσιακή όψη και γλυκάδα στη γεύση µπορεί να διεκδικήσει υπεραξία, καθώς το τιµολογιακό χάσµα µεταξύ α’ και β' κατηγορίας βαίνει τα τελευταία χρόνια αυξανόµενο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ