

Αποζημιώσεις, αναδιάρθρωση και συνέχιση στρεμματικών ενισχύσεων για το 2021 μεταξύ των μέτρων στήριξης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας.
Με τις προτάσεις ροµποτικών συστηµάτων και εξοπλισµού διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά, ο κτηνοτρόφος γίνεται εύκολα ο απόλυτος κυρίαρχος της µονάδας του, αρκεί να ξέρει πού θέλει να φτάσει την εκµετάλλευσή του. Έπειτα, το σωστό κλίµα στο στάβλο είναι το κλειδί για µία αποδοτική γαλακτοπαραγωγή, µε τους ανεµιστήρες να κάνουν «θαύµατα» κατά του θερµικού στρες. Και όπως λέγεται για τη νέα ΚΑΠ, όποιος επενδύσει στην ευζωία δεν θα χάσει.
Οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο άνω των 40 ετών θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε μέτρο πρώτης εγκατάστασης, ξεχωριστό από εκείνο των Νέων Αγροτών.
Έναν πολύτιμο διαχειριστικό οδηγό για την εφαρμογή «διατροφής ακριβείας» στα αιγοπρόβατα με την παράλληλη προσθήκη νέων λύσεων στα σιτηρέσια όπως οι ζύμες και τα συμπληρώματα διατροφής, προσφέρουν σε αυτό το ειδικό αφιέρωμα επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία ζωοτροφών. Άλλωστε η επιστήμη της σωστής διατροφής των ζώων φέρνει και τα υψηλά ποσοστά λιπαρών και πρωτεϊνών στο γάλα.
Το νέο χαρτοφυλάκιο µε υβρίδια από τις µεγαλύτερες εταιρείες του χώρου που ενσωµατώνουν καινοτόµες τεχνολογίες στα θερµοκηπιακά κηπευτικά, βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά και υπόσχεται καρπούς µε άριστα εµπορικά χαρακτηριστικά και φυτά µε αντοχές. Εφόσον συνδυαστεί µε τη νέα γκάµα από βιοδιεγέρτες και προϊόντα υδρολίπανσης, η σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας µοιάζει εξασφαλισµένη. Τέλος, απολύµανση του εδάφους και καθάρισµα του θερµοκηπίου θεωρούνται «κλειδιά» για τη φυτοπροστασία.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη, που επιστρέφει από το στραβοπάτηµα του 2019, ενισχυµένη από την αυξηµένη ζήτηση και κατανάλωση. Οι τιµές για την εµπορική περίοδο 2020-2021 τείνουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και οι συνεπείς παραγωγοί δέχονται προτάσεις για σταθερές συνεργασίες µε την ανερχόµενη µεταποίηση. Σηµαντική από εδώ και στο εξής η παρουσία µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων που τυποποιούν, διεκδικώντας µερίδια στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.
Με καλές προϋποθέσεις αρχίζει σε λίγες µέρες η φθινοπωρινή σπορά για το σκληρό σιτάρι. Με τη µέση τιµή παραγωγού για το σκληρό εσοδείας 2020 να διαµορφώνεται πάνω από τα 25 λεπτά, η επανεπένδυση στο προϊόν είναι δεδοµένη. Εκτιµάται µάλιστα ότι οι διαµορφούµενες συνθήκες αγοράς δικαιολογούν αυτή τη χρονιά σαφέστερο προσανατολισµό στην ποιότητα µε χρήση πιστοποιηµένου σπόρου και χρήση ενδεδειγµένων λύσεων θρέψης και φυτοπροστασίας στον κατάλληλο χρόνο. Άζωτο και πρωτεϊνη σε ισορροπία για αποδόσεις μέχρι και 800 κιλά.
Οι μειωμένοι όγκοι στους μηλεώνες της Ευρώπης και η εμπέδωση της τάσης για υγιεινή διατροφή διαμορφώνουν συνθήκες για ενισχυμένες τιμές παραγωγού. Τέτοια ήταν η ζήτηση στις αρχές της νέας εµπορικής περιόδου, που σε ορισµένες περιπτώσεις τα µήλα Gala εξαντλήθηκαν, µε το εµπόριο να αναµένει τις επόµενες ηµέρες τα πρώτα κόκκινα του 2020, κάνοντας διερευνητικές προσεγγίσεις σε συνεταιρισµούς και παραγωγούς. Την ίδια στιγµή, η Ευρώπη βλέπει τους οπωρώνες της και πάλι «µισοάδειους» αλλά τις ποιότητες στα µήλα που δεν χτυπήθηκαν από αντιξοότητες του καιρού τους προηγούµενους µήνες, να έχουν µεγάλα και ελκυστικά µεγέθη.
Αυτή την περίοδο τρέχει ο πρώτο κύκλος δανειοδότησης µέσω του Ταµείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφορά όλους τους κλάδους οικονοµίας, µαζί και τον πρωτογενή τοµέα. Τα δάνεια µπορούν να φτάσουν σε ύψος µέχρι το 25% του τζίρου του ενδιαφερόµενου, µε τις εγγυήσεις να καλύπτουν το 80% του δανείου. Η δεύτερη φάση του προγράµµατος, µε την εκταµίευση 1 ακόµη δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων, αναµένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Στη φάση αυτή, το βάρος της χρηµατοδότησης στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 75% - 80% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις µεγάλες επιχειρήσεις (στον πρώτο γύρο η αναλογία ήταν 50% - 50%).
Ευνοϊκή συγκυρία µε προϋποθέσεις για πραγµατική αναδιάταξη των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και ανάδειξη της συνεισφοράς του παραγωγού στην οικονοµία, προδιαγράφουν οι διαµορφούµενες µετά την πανδηµία συνθήκες στη διεθνή αγορά και ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο.
Βοήθεια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει η ελαιοκράμβη για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα υπό διαπραγμάτευση νομικά κείμενα, καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα «µη εδώδιµες καλλιέργειες που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά», να πριμοδοτηθούν από αυτό το καθεστώς. Το αν θα υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στον ελληνικό φάκελο θα φανεί στην πορεία από τα στρατηγικά σχέδια της χώρας μας, ωστόσο όπως και να έχει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα μπορέσει να «δικαιολογηθεί» μια τέτοια ενίσχυση από τη δυναμική της βιομηχανίας βιοντίζελ της χώρας μας.
Το επιστέγασµα µιας πετυχηµένης χρονιάς στην καλλιέργεια του βαµβακιού επιτυγχάνεται µε την αποφύλλωση.
Η αποφύλλωση στο βαµβάκι πριν τη συγκοµιδή είναι συνώνυµο της υψηλής ποιότητας και χαρακτηρίζει ως διαδικασία τους σύγχρονους καλλιεργητές.
Στον αντίποδα των πολιτικών της ΕΕ για ήπια αγροτική ανάπτυξη, η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά εδώ και τώρα βιομηχανοποίηση της παραγωγής καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση.
Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας ευκαιρίας να επεκταθεί στην αλυσίδα αξίας και διανομής του πλούτου που παράγει σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.
Για μία ακόμη χρονιά τα εξειδικευμένα τρακτέρ πρωταγωνιστούν στο μερίδιο της ελληνικής αγοράς ελληνικών μηχανημάτων με αναλογία 1 προς 3 έναντι των χωραφάδικων, παίρνοντας ώθηση από τα Σχέδια Βελτίωσης και τους δικαιούχους που υλοποιούν νέες δενδροφυτεύσεις. Την ίδια ώρα, τα ρομποτικά συστήματα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον ελληνικό αμπελώνα.
Μετά το αλώνισμα, οι παραγωγοί ετοιμάζονται για την επόμενη σπορά στα σιταροχώραφα. Αφού εξασφαλιστεί ο πιστοποιημένος σπόρος, με τα σταθερά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, σειρά έχει η προετοιμασία του αγρού. Αρχικά, γίνεται ενσωμάτωση της καλαμιάς στο έδαφος. Έπειτα, ακολουθεί το όργωμα το φθινόπωρο, όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του και το δισκοσβάρνισμα για την ενσωμάτωση της βασικής λίπανσης και τη δημιουργία της σποροκλίνης.