BACK TO
TOP

Ειδικά Αφιερώματα

fakelos--freskon

Με το διεθνές συνέδριο αφιερωµένο στον παραγωγικό και εµπορικό κόσµο του βερίκοκου, άνοιξε τις πόρτες της στις 11 Απριλίου η διεθνής κλαδική έκθεση Freskon, όπου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου παραγωγοί και έµποροι νωπών...

fakelos-viodiegertes

Απαραίτητο συµπλήρωµα σε κάθε σύγχρονο δοσολόγιο θρέψης αποτελούν πλέον οι βιοδιεγέρτες. Ο συνδυασµός νέας γενιάς παρεµποδισµένων λιπασµάτων και φυσικών εκχυλισµάτων οδηγεί σε αυξηµένες αποδόσεις της τάξεως του 18%. Οι βιοδιεγέρτες βρίσκουν εφαρµογή σε κάθε τύπο καλλιέργειας, ενώ η αξιοποίησή τους σε εδάφη µε αυξηµένη αλατότητα, που συναντάµε συχνά στην Ελλάδα, είναι η πλέον ενδεδειγµένη. Ο βαθµός ευελιξίας που προσφέρουν και το πριµ της ΚΑΠ τους καθιστούν µία παραγωγική επένδυση µηδαµινού ρίσκου.

viologikos-ampelonas-fakelos

Με καλύτερες τιµές παραγωγού, πριµοδότηση µετατροπής από το ΠΑΑ, µία διεθνή αγορά σε άνοδο και έναν κλάδο υποστήριξης που αναπτύσσεται διαρκώς, η στροφή στη βιοκαλλιέργεια ελιάς θα αποτελέσει µία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα την επόµενη 10ετία.

efierwma-threpsi

Τα πρώτα βήµατα προς µία ακόµα επιτυχηµένη σεζόν στο ακτινίδιο καλούνται να κάνουν οι παραγωγοί τις επόµενες βδοµάδες, αρχής γενοµένης µε τη βασική λίπανση. Η δυναµική που έχει αποκτήσει την τελευταία πενταετία η καλλιέργεια στη χώρα οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην καλή νοοτροπία που έχει επικρατήσει, µε τους παραγωγούς να ενσωµατώνουν κάθε χρόνο το βέλτιστο από πλευράς εισροών.

fakelos-ilianthos

Εξαιρετική επιλογή αµειψισποράς που συνδυάζεται ιδανικά µε το σκληρό σιτάρι αποτελεί ο ηλίανθος. Τα νέα υβρίδια µικρού βιολογικού κύκλου κουµπώνουν όλο και καλύτερα στα εγχώρια εδάφη, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα αξιοποίησης του αγροτεµαχίου 365 µέρες το χρόνο. Παράλληλα, οι εξελιγµένες τεχνολογίες στη θρέψη κάνουν όλο και πιο εύκολες υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις άνω των 400 κιλών σπόρου µε ελαιοαπόδοση µέχρι και 40%.

vamvaki-kalliergies

Ισχυρούς συµµάχους στη µάχη των αποδόσεων έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός βάµβακος, αφού το οργανωµένο εµπόριο προσφέρει τεχνολογίες αιχµής στα µικροκοκκώδη starters, υδατοδιαλυτά λιπάσµατα που θρέφουν δίχως απώλειες και δυναµικές ποικιλίες οι οποίες καθιστούν τα 400 κιλά σύσπορου στο στρέµµα όλο και πιο εφικτό στόχο.

kalampoki-kalliergeia

Χρόνο µε το χρόνο ευκολότερες γίνονται οι αποδόσεις 1.500 κιλών και άνω στο καλαµπόκι. Η έρευνα στα υβρίδια δεν σταµατάει ποτέ εστιάζοντας πλέον και στις επιπλοκές από τις υψηλές ανάγκες άρδευσης, µε καλύτερη ανοχή σε τροφοπενίες και στρες. Παράλληλα, οι διαρκείς εξελίξεις στα αγροχηµικά επιτρέπουν θρέψη ακριβείας, στον χρόνο εκείνο που τα φυτά το έχουν περισσότερο ανάγκη. Καινοτόµα µικροκοκκώδη λιπάσµατα (starters) υπόσχονται επίσης θρέψη µε µικρότερες δόσεις εφαρµογής ανά στρέµµα και ταυτόχρονα µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα.

ageladotrofia-zoni-galaktos

∆εδοµένα πλέον θεωρούνται τα ροµποτικά συστήµατα αρµέγµατος και οι υπόλοιποι αυτοµατισµοί στις αγελαδοτροφικές µονάδες, µε τον κλάδο πλέον να έχει ωριµάσει µετά την υψηλή µεταβλητότητα στη ζώνη γάλακτος την περασµένη τριετία.

27-30_CCCCOVER

Με τα ζιζάνια να έχουν αναπτύξει εξαιρετικούς µηχανισµούς ανταγωνισµού, αναπαραγωγής και προσαρµοστικότητας, οι καλλιεργητές καλούνται να διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους µια ποικιλία λύσεων που να µπορούν να συνδυασθούν για να καταπολεµήσουν ή πιο ορθά να διαχειριστούν αυτούς τους εχθρούς.

27-30_cover_30

Στο στάδιο του αδελφώµατος εισέρχεται η καλλιέργεια σιτηρών, το οποίο συµπίπτει µε την περίοδο της έντονης απορρόφησης του αζώτου µε τη χορήγηση της επιφανειακής λίπανσης να ταυτίζεται µε την έναρξη αυτής της µεγάλης ζήτησης των φυτών. Μαζί µε το άζωτο η ταυτόχρονη χορήγηση θείου στις απαιτούµενες ποσότητες επιδρά παράλληλα θετικά στις τελικές αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και βοηθά στην ενίσχυση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών.

21-36_cover

Με ολοκαίνουργια µοντέλα τρακτέρ τα οποία µάλιστα έκαναν πολύ πρόσφατα την πρώτη τους εµφάνιση στη διεθνή έκθεση Agritechnica, έχουν εµπλουτίσει τη διαθέσιµη γκάµα τους οι εγχώριοι εισαγωγείς παρέχοντας στους υποψήφιους αγοραστές επαφή µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

25-32_cover_24

Βιώσιµες λύσεις για το περιβάλλον και υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις, µέσω της ενδεδειγµένης απελευθέρωσης αζώτου σε όλες τις καιρικές συνθήκες, υπόσχονται τα νέα προϊόντα θρέψης µε αναστολείς ουρεάσης και νιτροποίησης, που ενσωµατώνουν κατάλληλες τεχνολογίες παρεµπόδισης και κάνουν τη διαφορά από τον πρώτο χρόνο εφαρµογής.

27-30_cover_25

Με τις συνθήκες αγοράς να συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές και µε σοβαρό αβαντάρισµα πλέον από τις επιδοτήσεις συνδεδεµένων και eco-schemes για πιστοποιηµένο σπόρο, η τάση στις σπορές σκληρού σίτου βαίνουν ανοδικές.

27-30_cover_24

∆ιαθέσιµη για «κατέβασµα» είναι πλέον η εφαρµογή FAST του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συµµετοχή στη δράση 6 των eco-schemes (πρασίνισµα), µε τον Οργανισµό Πληρωµών να ανακοινώνει πως πλέον οι αγρότες µπορούν να ενεργοποιήσουν τις αντίστοιχες ενισχύσεις που έχουν δηλώσει στο φετινό ΟΣ∆Ε.

25-32_cover_21

Διαρροές εκτάσεων από τις εαρινές επιλογές σποράς προς το σκληρό σιτάρι συζητούν το τελευταίο διάστημα κύκλοι παραγωγών, με την καλλιέργεια να αποτελεί φέτος περισσότερο από το σύνηθες, μια ασφαλή επιλογή, χαμηλών απαιτήσεων ρευστότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ