Αλλάζει θεµελιωδώς ο τρόπος πληρωµής των οικολογικών σχηµάτων µε σοβαρές ανακατατάξεις στα ποσά επιδότησης σε σχέση µε το 2023, ύστερα από την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου περί υπερβάλλουσας ζήτησης, που κ...
Υποστηρικτικά για την τιµολόγηση της επόµενης σοδειάς λειτουργούν οι εµπειρίες του 2024, καθώς το επόµενο έτος αναµένεται ελλειµµατικό σε παγκόσµιο επίπεδο. Σε µια συγκυρία στην οποία η αγορά αγροτικών εµπορευµάτων ψάχνει τα πατήµατά της µετά τις συγκινήσεις της περασµένης διετίας, το λιγοέξοδο και δίχως πολλά εργατικά σκληρό σιτάρι µοιάζει µε υπήνεµο λιµάνι έπειτα από φουρτούνα. Μια προσέγγιση αριστοποίησης αποδόσεων δεν µπορεί παρά να διευκολύνει την κατάσταση.
Μόνο θετικά είναι τα αποτελέσµατα που φέρνει η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχµής στις σύνθετες ζωοτροφές. Παρά τις προσωρινές δυσκολίες, η αγορά βρίσκει πάντα τα πατήµατά της και θα κάνει τον κύκλο της ώστε τα βελτιωµένα προϊόντα ζωοτροφών να γίνουν σταδιακά κοµµάτι της εύρυθµης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης και είδους ζωικού κεφαλαίου. Άλλωστε, η ορθή επιλογή στο µίγµα και τις προδιαγραφές, εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση πάντα καλύτερο προϊόν και µεγαλύτερα έσοδα για τον κτηνοτρόφο.
Προς το φινάλε της εκκοκκιστικής περιόδου φαίνεται πως θα κριθεί το πρόσηµο για την φετινή χρονιά στο βαµβάκι, µε τα 70 σεντς ανά λίµπρα να αποτελούν για την ώρα µια ισχυρή βάση για την τιµολόγηση της νέας χρονιάς, δίχως όµως καθαρές ενδείξεις για το περιθώριο των θετικών διακυµάνσεων το επόµενο διάστηµα. Μέχρι στιγµής, προπωληµένο στα χαµηλά επίπεδα των 48-50 λεπτών -δίχως κανένα πριµ- φαίνεται πως βρίσκεται λιγότερο από το 25% της ερχόµενης σοδειάς, αφού αυτό το επίπεδο τιµών ίσως και να µην καλύπτει τα έξοδα των περισσοτέρων παραγωγών και δε συγκινεί πολλούς.
Η επιστροφή στην αγροτική πραγματικότητα δείχνει να είναι αυτή τη φορά το ζητούμενο των υπευθύνων χάραξης της αγροτικής πολιτικής, καθώς η ελληνική γεωργία χάνει συνεχώς έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό και η οικονομική κατάσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων δεν διευκολύνει ιδιαίτερα την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών που είναι και το ζητούμενο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενδεχομένως και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
∆ύσκολα µπορεί ένας παραγωγός να κατακτήσει µια πετυχηµένη χρονιά στην καλλιέργεια βαµβακιού χωρίς σωστή αποφύλλωση. Μία πρακτική που εξασφαλίζει παραγωγή χωρίς ποιοτική υποβάθµιση λόγω χρωµατισµού των ινών και παρουσία ξένων υλών ενώ δηµιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.
Οι αναδυόµενες οικονοµίες, που τα τελευταία 20 χρόνια διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στις διεθνείς γεωργικές αγορές, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις εκτιµά η τελευταία έκθεση του Οργανισµού για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών (FAO).
Απογοήτευση επιφύλαξε για µια ακόµη χρονιά η ελαιοκράµβη για την πλειονότητα των παραγωγών, που εµπιστεύτηκαν την καλλιέργεια. Οι αποδόσεις από το φετινό αλώνι αποδείχθηκαν και πάλι κατώτερες των προσδοκιών και σε συνδυασµό µε τα 47 λεπτά το κιλό, που πλήρωσε η µεταποίηση, δεν θα βγουν ούτε τα έξοδα, µε συνέπεια να εκτιµάται ότι θα επιταχυνθεί το παρατηρούµενο ρεύµα φυγής από την καλλιέργεια.
Με τη θέσπιση του ειδικού σήµατος επισκεψιµότητας να ξεκινά, εν έτει 2017, από τα οινοποιεία, σε µια προσπάθεια ενίσχυσης της προώθησης του οινοτουρισµού, η εµπειρία αυτή, η οποία αποτιµάται πλέον ως επιτυχηµένη από πολλούς εµπλεκόµενους στον κλάδο, έστρωσε το χαλί και για τη θέσπιση των επιπλέον σηµάτων. Λίγα χρόνια µετά, το 2021 και το 2022, ακολούθησαν τα σήµατα επισκέψιµου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου και τυροκοµείου, ενώ σήµερα βρίσκεται σε διαβούλευση και το σήµα Επισκέψιµου Αποσταγµατοποιείου-Ποτοποιείου.
Τις δυνατότητες της µηχανικής δοκιµάζουν χρόνο µε το χρόνο τα δενδροκοµικά τρακτέρ τα οποία αν και γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, οι κατασκευαστές καταφέρνουν να τα διαµορφώσουν ακόµη πιο συµπαγή και ευέλικτα. Στη χώρα µας τα specialty τρακτέρ καταλαµβάνουν το µεγαλύτερο ποσοστό στα µερίδια αγοράς, µε τους επίσηµους εισαγωγείς να φροντίζουν να έχουν άµεσα στη διάθεση των Ελλήνων αγροτών ό,τι πιο προηγµένο βγαίνει από τα εργοστάσια.
Σε έναν κόσµο όπου κυριαρχεί το µότο «think global, act local» και όπου οι απανταχού ταξιδευτές προσπαθούν να γνωρίσουν τους τόπους που επισκέπτονται µέσα από τις γεύσεις τους, είναι καιρός τα ελληνικά αποστάγµατα να κατοχυρώσουν τη θέση τους στον παγκόσµιο χάρτη. Με πρωτεργάτη το ούζο που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, σήµερα, το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι τα αποστάγµατα που διευρύνουν συνεχώς τις θέσεις τους στις αγορές. Ταλαντούχοι δηµιουργοί, αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο πρώτη ύλη, παραδοσιακές συνταγές και νέες τεχνολογίες, διευρύνοντάς την αναγνώριση του brand που ακούει στο όνοµα «ελληνική γαστρονοµία».
Ακόµα και µηδενισµό του κόστους ενέργειας στις θερµοκηπιακές µονάδες, µε λύσεις που καθιστούν εφικτή την αύξηση των αποδόσεων, περιορίζοντας µάλιστα σηµαντικά το ανθρακικό αποτύπωµα, φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, µε την Τράπεζα Πειραιώς να στέκεται αρωγός σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, διευκολύνοντας ποικιλοτρόπως την ανάπτυξη του κλάδου.
Λίγοι σε αριθµό µα ισχυροί σε επιζήµιο δυναµικό είναι οι εχθροί της καλλιέργειας βάµβακος. Τετράνυχος και πράσινο σκουλήκι αποτελούν µείζον θέµα για τους παραγωγούς µέχρι τέλος Αυγούστου. Οι µικρές κάµπιες τρώνε τα καρύδια, ενώ τα ακάρεα µειώνουν τη φυλλική επιφάνεια, επιδρώντας αρνητικά στις τελικές αποδόσεις σύσπορου έως 60% αν δεν υπάρξει σωστή αντιµετώπιση. Με σεβασµό τόσο στα όρια επέµβασης όσο και στα συµµαχικά έντοµα, το πλάνο φυτοπροστασίας στο βαµβάκι είναι απαραίτητο για να αποδώσει ο σπόρος αυτά που πρέπει.
Η εύρεση µιας αξιόπιστης και αποδεκτής µεθόδου καταπολέµησης προς την κατεύθυνση της µαζικής παγίδευσης του δάκου, αποτελεί µονόδροµο στο πλαίσιο της Πράσινης Συµφωνίας της Ε.Ε. και του περιορισµού της χρήσης συµβατικών φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ήδη στην Ελλάδα οι ελαιοπαραγωγοί δείχνουν να την εµπιστεύονται ως µέθοδο, ενώ κίνητρο για την εφαρµογή της παρέχουν σαφώς οι επιδοτήσεις των eco-schemes που καλύπτουν τα έξοδα της εν λόγω πρακτικής.
Ολοταχώς για ρεκόρ αιτήσεων οδεύει το Μέτρο Μετατροπής στα Βιολογικά, καθώς µε βάση την προδηµοσίευση όλα τα αγροτεµάχια και οι εκτροφές που στις 15 Ιουνίου 2024 δεν περιλαµβάνονται σε ενεργή σύµβαση µε Οργανισµό Πιστοποίησης, είναι επιλέξιµα και επιλέξιµες προς ένταξη. Αρκεί να ξαναµπουν σε σύµβαση το διάστηµα 16-30 Ιουνίου 2024.
Ένας από τους πλέον δυναµικούς κλάδους της ελληνικής οικονοµίας αποτελεί η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία, η οποία και χαρακτηρίζεται από µεγάλο βαθµό καθετοποίησης και ισχυρή ανάπτυξη. Οι βλέψεις των επιχειρήσεων δεν περιορίζονται πλέον µόνο στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, καθώς τα επόµενα χρόνια το ελληνικό κοτόπουλο θα διεκδικήσει µε αξιώσεις θέση στους πάγκους όλης της Ευρώπης, ικανοποιώντας την αυξηµένη παγκόσµια ζήτηση για λευκό κρέας, ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.
∆έκα ερωταπαντήσεις για τη λειτουργία του Ταµείου και τα οφέλη που προσφέρει στις επιχειρήσεις. Οι χρηµατοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Σαφώς ποιοτικότερη ίνα προκύπτει από τα προσεγµένα χωράφια που έµειναν καθαρά από ζιζάνια και εδαφικούς εχθρούς κατά τις πρώτες 60 µέρες µετά τη σπορά. Μία καλή αρχή στην φυτοπροστασία οδηγεί και σε θετικότερο οικονοµικό αποτέλεσµα, αφού αποφεύγονται οι άσκοπες επεµβάσεις, ενώ έτσι αξιοποιούνται βέλτιστα οι µονάδες λιπάσµατος που παρέχονται στοχευµένα σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο. Οι συνέργειες αυτές είναι που οδηγούν µαθηµατικά σε περισσότερα κιλά σύσπορου.
Για τα καλά στο διαιτολόγιο της νέας γενιάς έχουν µπει αµύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, µε την αυξηµένη ζήτηση και τον µικρό ελληνικό κλήρο να ωθούν πολλούς σε αναδιάρθρωση δενδρώνων µε πιο πυκνές φυτεύσεις για περισσότερα κιλά καρπού και έσοδα. Η θρέψη νέας γενιάς επιτρέπει σε νέες και κλασικές ποικιλίες να προσαρµόζονται καλύτερα στα ρευστά καιρικά µοντέλα, ενώ οι µηχανικοί µέθοδοι συγκοµιδής µπορούν να µειώσουν δραστικά την εξάρτηση από ξένα εργατικά χέρια.