Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Ειδικά Αφιερώματα

27-30_cover

Τέσσερις νέες προκηρύξεις συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ που δεν είχαν µπει στο καλεντάρι µέχρι σήµερα, προγραµµατίζονται για τη µεταβατική διετία 2021-2022 σύµφωνα µε την τροποποίηση των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης...

27-30_vinieta

Με ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις οικογενειακές εκµεταλλεύσεις πρέπει να προχωρήσουν οι υποψήφιοι νέοι αγρότες, καθώς σύµφωνα µε την πρόσκληση, ισχύουν επιπλέον προϋποθέσεις επιλεξιµότητας εφόσον ο/η σύζυγος απασχολείται στη γεωργία.

21-36_vinieta

Με τα αποθέµατα της φετινής σοδειάς να εξαντλούνται νωρίς και την καλλιέργεια σκληρού σίτου να φλερτάρει νέο κοινό η χρονιά προµηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα. Η εµπειρία στην καλλιέργεια και η επένδυση στις απαραίτητες εισροές φαίνεται ότι αποκτούν αυτή τη φορά κρίσιµη δυναµική. Οι παραγωγοί έρχονται από µια χρονιά που έγραψε πρωτάκουστα υψηλά τιµής, κάτι που αποτυπώνονται ήδη και στην αύξηση των εκτάσεων. Ωστόσο, αποδόσεις και ποιότητα θα κρίνουν την επιλογή.

amvrosiadis1

Περαιτέρω στην ιδιοπαραγωγή επενδύει η Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Εξοχής, η οποία εισφέρει περίπου του 30% του συνόλου της παραγωγικής της δυναµικότητας, δηµιουργώντας νέες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για να ενισχύσει το συγκεκριµένο ποσοστό.

25-32__2_

Οι επιτυχηµένες επιχειρηµατικές δραστηριότητες εν µέσω δύσκολων συνθηκών επιβεβαιώνουν την δυναµική που χαρακτηρίζει την ελληνική πτηνοτροφία, µε τη βιοµηχανία να επενδύει συνεχώς σε καινοτοµίες που έχουν να κάνουν τόσο µε τη διατροφή των πουλερικών και την ευζωία όσο και σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής. Κοµβικό ρόλο στις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες του κλάδου έχει  η συνεργασία µε καταξιωµένους παίκτες της βιοµηχανίας ειδικών ζωοτροφών και µε έµπειρους των κατασκευών.

gea_fr_one_25

Με τις προτάσεις ροµποτικών συστηµάτων και εξοπλισµού διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου στην ελληνική αγορά, ο κτηνοτρόφος γίνεται εύκολα ο απόλυτος κυρίαρχος της µονάδας του, αρκεί να ξέρει πού θέλει να φτάσει την εκµετάλλευσή του. Έπειτα, το σωστό κλίµα στο στάβλο είναι το κλειδί για µία αποδοτική γαλακτοπαραγωγή, µε τους ανεµιστήρες να κάνουν «θαύµατα» κατά του θερµικού στρες. Και όπως λέγεται για τη νέα ΚΑΠ, όποιος επενδύσει στην ευζωία δεν θα χάσει.

αιγοπροβατα_πιν

Έναν πολύτιμο διαχειριστικό οδηγό για την εφαρμογή «διατροφής ακριβείας» στα αιγοπρόβατα με την παράλληλη προσθήκη νέων λύσεων στα σιτηρέσια όπως οι ζύμες και τα συμπληρώματα διατροφής, προσφέρουν σε αυτό το ειδικό αφιέρωμα επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία ζωοτροφών. Άλλωστε η επιστήμη της σωστής διατροφής των ζώων φέρνει και τα υψηλά ποσοστά λιπαρών και πρωτεϊνών στο γάλα.

ntomata_25-32

Το νέο χαρτοφυλάκιο µε υβρίδια από τις µεγαλύτερες εταιρείες του χώρου που ενσωµατώνουν καινοτόµες τεχνολογίες στα θερµοκηπιακά κηπευτικά, βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά και υπόσχεται καρπούς µε άριστα εµπορικά χαρακτηριστικά και φυτά µε αντοχές. Εφόσον συνδυαστεί µε τη νέα γκάµα από βιοδιεγέρτες και προϊόντα υδρολίπανσης, η σωστή ανάπτυξη της καλλιέργειας µοιάζει εξασφαλισµένη. Τέλος, απολύµανση του εδάφους και καθάρισµα του θερµοκηπίου θεωρούνται «κλειδιά» για τη φυτοπροστασία.

elaiwnas_3

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη, που επιστρέφει από το στραβοπάτηµα του 2019, ενισχυµένη από την αυξηµένη ζήτηση και κατανάλωση. Οι τιµές για την εµπορική περίοδο 2020-2021 τείνουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και οι συνεπείς παραγωγοί δέχονται προτάσεις για σταθερές συνεργασίες µε την ανερχόµενη µεταποίηση. Σηµαντική από εδώ και στο εξής η παρουσία µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων που τυποποιούν, διεκδικώντας µερίδια στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

23-34_3

Με καλές προϋποθέσεις αρχίζει σε λίγες µέρες η φθινοπωρινή σπορά για το σκληρό σιτάρι. Με τη µέση τιµή παραγωγού για το σκληρό εσοδείας 2020 να διαµορφώνεται πάνω από τα 25 λεπτά, η επανεπένδυση στο προϊόν είναι δεδοµένη. Εκτιµάται µάλιστα ότι οι διαµορφούµενες συνθήκες αγοράς δικαιολογούν αυτή τη χρονιά σαφέστερο προσανατολισµό στην ποιότητα µε χρήση πιστοποιηµένου σπόρου και χρήση ενδεδειγµένων λύσεων θρέψης και φυτοπροστασίας στον κατάλληλο χρόνο. Άζωτο και πρωτεϊνη σε ισορροπία για αποδόσεις μέχρι και 800 κιλά.

27-30_15

Οι μειωμένοι όγκοι στους μηλεώνες της Ευρώπης και η εμπέδωση της τάσης  για υγιεινή διατροφή διαμορφώνουν συνθήκες για ενισχυμένες τιμές παραγωγού. Τέτοια ήταν η ζήτηση στις αρχές της νέας εµπορικής περιόδου, που σε ορισµένες περιπτώσεις τα µήλα Gala εξαντλήθηκαν, µε το εµπόριο να αναµένει τις επόµενες ηµέρες τα πρώτα κόκκινα του 2020, κάνοντας διερευνητικές προσεγγίσεις σε συνεταιρισµούς και παραγωγούς. Την ίδια στιγµή, η Ευρώπη βλέπει τους οπωρώνες της και πάλι «µισοάδειους» αλλά τις ποιότητες στα µήλα που δεν χτυπήθηκαν από αντιξοότητες του καιρού τους προηγούµενους µήνες, να έχουν µεγάλα και ελκυστικά µεγέθη.

26_2

Αυτή την περίοδο τρέχει ο πρώτο κύκλος δανειοδότησης µέσω του Ταµείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που αφορά όλους τους κλάδους οικονοµίας, µαζί και τον πρωτογενή τοµέα. Τα δάνεια µπορούν να φτάσουν σε ύψος µέχρι το 25% του τζίρου του ενδιαφερόµενου, µε τις εγγυήσεις να καλύπτουν το 80% του δανείου. Η δεύτερη φάση του προγράµµατος, µε την εκταµίευση 1 ακόµη δις ευρώ κρατικών εγγυήσεων, αναµένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Στη φάση αυτή, το βάρος της χρηµατοδότησης στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 75% - 80% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις µεγάλες επιχειρήσεις (στον πρώτο γύρο η αναλογία ήταν 50% - 50%).

26_

Ευνοϊκή συγκυρία µε προϋποθέσεις για πραγµατική αναδιάταξη των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και ανάδειξη της συνεισφοράς του παραγωγού στην οικονοµία, προδιαγράφουν οι διαµορφούµενες µετά την πανδηµία συνθήκες στη διεθνή αγορά και ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο.

Foto_elaiokramvi_podilato

Βοήθεια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει η ελαιοκράμβη για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα υπό διαπραγμάτευση νομικά κείμενα, καθώς πλέον θα δίνεται η δυνατότητα «µη εδώδιµες καλλιέργειες που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά», να πριμοδοτηθούν από αυτό το καθεστώς. Το αν θα υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στον ελληνικό φάκελο θα φανεί στην πορεία από τα στρατηγικά σχέδια της χώρας μας, ωστόσο όπως και να έχει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα μπορέσει να «δικαιολογηθεί» μια τέτοια ενίσχυση από τη δυναμική της βιομηχανίας βιοντίζελ της χώρας μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ