Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δενδροκηπευτικά

36_pin_11

Στην αιχμή της συγκοµιδής µήλου βρίσκεται η περιοχή της Ζαγοράς, µε τους αγρότες να συγκοµίζουν τον κύριο όγκο της παραγωγής που αποτελείται από τις κόκκινες ποικιλίες Red Delicious και Starking Delicious, µε γλυκόπικρη όµως αίσθηση, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν αφήσει µικρότερες εµπορεύσιµες ποσότητες της τάξης του 25-30%. Στην περιοχή βροχές κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας µείωσαν τους καρπούς που έδεσαν τα δέντρα, ενώ το χαλάζι κατέστρεψε ή «λέρωσε» µεγάλο τµήµα της παραγωγής µε αποτέλεσµα να είναι λιγότερα τα µήλα και αισθητά λιγότερα αυτά που πιάνουν τιµή.

Rodakino-simpirino

Κενό ως και 40% στους παραδοτέους όγκους συμπύρηνου ροδάκινου , λόγω της πρόσφατης θεομηνίας, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, στερώντας τα συνήθη επιχειρήματα υπερπαραγωγής, που κρατούσαν καθηλωμένες έως σήμερα τις τιμές. Οι παραγωγοί αναρωτιούνται αν επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προσφοράς-ζήτησης.

36_5

Οι µειωµένες διαθέσιµες ποσότητες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αυξηµένης ζήτησης και υψηλότερης κατανάλωσης σε Ασία, Μέση Ανατολή και Ρωσία, µπορεί να φέρει µέχρι και ελλειµµατική προσφορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda ,µε την κύρια ελληνική παραγωγή να µπαίνει στο παιχνίδι τον Αύγουστο.

kerasia_3

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ανεβάσει τη ζήτηση στις εξαγωγές σε κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια και καρπούζια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas. Σημειώνεται πως οι τιμές είναι αρκετά υψηλές σε σύγκριση με αυτές του περασμένου έτους.

kauto_rodakino

Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

12_swsth

Υπό την πίεση των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου φαίνεται να συγκλήθηκε η σύσκεψη µε εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών και των τοπικών βουλευτών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε θέµα τις χαµηλές τιµές σε ροδάκινο και νεκταρίνι που οδηγούν σε υποβάθµιση της καλλιεργητικής φροντίδας και σε οικονοµικό αδιέξοδο των αγροτών λόγω κόστους παραγωγής.

giorgos-karasmanis-ypoyrgos

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, μιλώντας για την τύχη του ροδάκινου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αυξημένο ανταγωνισμό, στις μη καταβληθείσες αποζημιώσεις από τις χαλαζοπτώσεις, καθώς και στη μη ουσιαστική προσπάθεια για την υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων και Ομάδων Παραγωγών.

7947798

Εντυπωσιακά αυξημένες ποσότητες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές παρουσιάζονται στις εξαγωγές φράουλας, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν επιβραδύνει μαζικά τη ζήτηση σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια και καρπούζι.

cherry-picking-west-kelowna

Η υψηλή ζήτηση από την Ιταλία, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες ποσότητες από τις χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, κρατούν τις τιµές του κερασιού της Πέλλας και της Πιερίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, που κυµαίνονται από 1,70 έως και 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα

2Verikoko_pinakas

«Πάρτι» σε βάρος των παραγωγών στήνουν και φέτος οι έµποροι στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα βερίκοκου της Μακεδονίας, αφού µετά το αρχικό «τίναγµα» των τιµών έως και πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό, για τις υπερπρώιµες ποικιλίες, η συνέχεια δυστυχώς απογοητεύει τους πάντες.

rodakina_7

Οι επιπτώσεις των αλλαγών της θερμοκρασίας, στην παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων όπου παρατηρείται μείωση σε απόδοση και ποιότητα, καθώς και η ανάγκη παραγωγής και υιοθέτησης νέων ποικιλιών και τεχνικών, συζητήθηκε στην εσπερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέα ΚΑΠ», στις 15 Μαΐου 2019 στη Νάουσα.

bfa70a3af1be88e7ff880dc2eab93d57_XL

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ περσινών και φετινών εξαγωγών σε ακτινίδια. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (3/5) είχαν εξαχθεί 15,2% λιγότερα ακτινίδια, στις 10/5 η μείωση διαμορφώθηκε στο -14,7%, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο το 2017/18, όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 10 Μαΐου 2019.

verikoko_2

Η µέση τιµή στα βερίκοκα Τυρίνθου, µιας εκ των βασικότερων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα µας, η συγκοµιδή των οποίων ξεκινά γύρω στις 21 µε 22 Μαΐου, αναµένεται πως θα διαµορφωθεί 10% µε 20% πάνω από την περσινή, που κυµάνθηκε κοντά στα 40 λεπτά το κιλό.

greek-kiwi

Μειωμένη εμφανίζεται κατά 15,2% η ποσότητα των ακτινιδίων που εξήχθησαν φέτος μέχρι τις 3/5, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017/18 όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Βέβαια, οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίζονται με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς.

36_pin_8

Η συνολική σοδειά βερίκοκων στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθεί κατά 12%, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Europech, που παρουσίασε στο Περπινιόν της Γαλλίας, και οι οποίες εντοπίζουν ανάκαµψη της παραγωγής σε Ιταλία και Γαλλία, την ίδια στιγµή που η Ισπανία κάνει κοιλιά.

2_Rodakinies

Σε δραστική µείωση του κόστους παραγωγής, µε ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας και παραγωγικότητας στην καλλιέργεια του συµπύρηνου ροδάκινου, προσβλέπει ένα νέο πιλοτικό πρόγραµµα που εφαρµόζεται στον κάµπο της Ηµαθίας, της Πέλλας και της Φλώρινας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες καταγραφής και παρέµβασης στη διαχείριση της λίπανσης, της άρδευσης και της φυτοπροστασίας των εν λόγω φυτειών.

elgo_logo_1_2

Η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού και η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια για την περιοχή της Μεσογείου είναι ο βασικός στόχος του έργου με τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση γίνεται 1-2 Απριλίου 2019 στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία