Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δενδροκηπευτικά

kauto_rodakino

Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

bfa70a3af1be88e7ff880dc2eab93d57_XL

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ περσινών και φετινών εξαγωγών σε ακτινίδια. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (3/5) είχαν εξαχθεί 15,2% λιγότερα ακτινίδια, στις 10/5 η μείωση διαμορφώθηκε στο -14,7%, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο το 2017/18, όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 10 Μαΐου 2019.

verikoko_2

Η µέση τιµή στα βερίκοκα Τυρίνθου, µιας εκ των βασικότερων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα µας, η συγκοµιδή των οποίων ξεκινά γύρω στις 21 µε 22 Μαΐου, αναµένεται πως θα διαµορφωθεί 10% µε 20% πάνω από την περσινή, που κυµάνθηκε κοντά στα 40 λεπτά το κιλό.

greek-kiwi

Μειωμένη εμφανίζεται κατά 15,2% η ποσότητα των ακτινιδίων που εξήχθησαν φέτος μέχρι τις 3/5, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017/18 όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Βέβαια, οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίζονται με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς.

36_pin_8

Η συνολική σοδειά βερίκοκων στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθεί κατά 12%, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Europech, που παρουσίασε στο Περπινιόν της Γαλλίας, και οι οποίες εντοπίζουν ανάκαµψη της παραγωγής σε Ιταλία και Γαλλία, την ίδια στιγµή που η Ισπανία κάνει κοιλιά.

2_Rodakinies

Σε δραστική µείωση του κόστους παραγωγής, µε ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας και παραγωγικότητας στην καλλιέργεια του συµπύρηνου ροδάκινου, προσβλέπει ένα νέο πιλοτικό πρόγραµµα που εφαρµόζεται στον κάµπο της Ηµαθίας, της Πέλλας και της Φλώρινας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες καταγραφής και παρέµβασης στη διαχείριση της λίπανσης, της άρδευσης και της φυτοπροστασίας των εν λόγω φυτειών.

elgo_logo_1_2

Η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού και η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια για την περιοχή της Μεσογείου είναι ο βασικός στόχος του έργου με τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση γίνεται 1-2 Απριλίου 2019 στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου.

kiwi

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η φετινή εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός ότι μολονότι έχουν, ήδη, παρέλθει έξι εβδομάδες στο 2019, τα αποθέματα ανέρχονται στο 57% έως 60% της παραγωγής και μάλιστα με ποιοτικά προβλήματα.

fl1

Τις τάσεις επέκτασης του τομέα των φρούτων και λαχανικών στις εκπτωτικές αλυσίδες όπως οι Lidl και Aldi υπογραμμίζει σχετική έκθεση της Fruit Logistica (Trend report 2019) που καταγράφει τα νέα δεδομένα στον τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προοπτική αυτή ανοίγεται προκειμένου οι συγκεκριμένες αλυσίδες να μπορέσουν να απευθυνθούν και σε καταναλωτές ανώτερου και μεσαίου εισοδήματος σε αστικές περιοχές που ψάχνουν ποιοτικότερα προϊόντα.

peach

Στην παράμετρο ποιότητα που ορίζει ως μέτρο για τον καθορισμό των τιμών στο συμπύρηνο ροδάκινο η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) προσθέτει τώρα και τον παράγοντα «κλιματική αλλαγή» που αφήνει αβοήθητη και την βιομηχανία.

TELIGIORIDOYSYNANTISI

Με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου συναντήθηκαν τα μέλη του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας από την οποία ζήτησαν τη συνδρομή της για την καταβολή έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis) στο ροδάκινο.

aktinidio_pin

Ανησυχητικό «καµπανάκι» για τον «παράγοντα Ελλάδα» και πώς αυτός µαζί µε το γρίφο του Ιράν, θα επηρεάσουν µελλοντικά τη διεθνή αγορά του ακτινιδίου, «χτύπησε» στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο ακτινιδίου στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου οι µεγάλοι παίκτες του κλάδου και από τα δύο ηµισφαίρια της γης, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για το παρόν και το µέλλον της εν λόγω καλλιέργειας.

karasmanis_rodakina_new

Για «αοριστολογίες» της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά το θέμα των ροδακινοποαραγών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης.

3-Aktinidio

Ανησυχητικό «καµπανάκι» για τον «παράγοντα Ελλάδα» και πώς αυτός µαζί µε το γρίφο του Ιράν, θα επηρεάσουν µελλοντικά τη διεθνή αγορά του ακτινιδίου, «χτύπησε» στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο ακτινιδίου στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου οι µεγάλοι παίκτες του κλάδου και από τα δύο ηµισφαίρια της γης, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για το παρόν και το µέλλον της εν λόγω καλλιέργειας.

suskepsi_rodakino_araxobitis

Με βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας,  Πιερίας και Κοζάνης συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν άμεσα θέματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς.

5-Simpirina

Το σηµαντικά ανερχόµενο ενδιαφέρον της Βραζιλίας στην αγορά του συµπύρηνου ροδάκινου, που τα επόµενα χρόνια αναµένεται να επιφέρει αλλαγές στον εµπορικό χάρτη του κλάδου, επεσήµαναν µεταξύ άλλων τα στελέχη της βιοµηχανίας που συµµετείχαν στο 14ο Παγκόσµιο Συνέδριο Μεταποιηµένων Φρούτων (CANCON14) που πραγµατοποιήθηκε στην Μούρθια της Ισπανίας από τις 16 έως 19 Οκτωβρίου.

konserva_rodakino_3

Τις επερχόμενες αλλαγές στις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης που συμμετείχαν στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων (CANCON14) το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Murcia της Ισπανίας από τις 16 έως 19 Οκτωβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία