Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δενδροκηπευτικά

Rodakinoparagwgoi-1

Σε τρεις δόσεις εξελίχθηκαν οι συσκέψεις για τα ροδάκινα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, η γνωριμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και ειδικά των συμπύρηνων αυτή την περίοδο, συνδυάστηκε με λίγο από το γνωστό διαίρει και βασίλευε αλλά και με έντονο των στοιχείο των δημοσίων σχέσεων σε μια παραγωγική τάξη που γοητεύεται εύκολα στους διαδρόμους της εξουσίας.

7947798

Εντυπωσιακά αυξημένες ποσότητες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές παρουσιάζονται στις εξαγωγές φράουλας, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν επιβραδύνει μαζικά τη ζήτηση σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια και καρπούζι.

cherry-picking-west-kelowna

Η υψηλή ζήτηση από την Ιταλία, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες ποσότητες από τις χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, κρατούν τις τιµές του κερασιού της Πέλλας και της Πιερίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, που κυµαίνονται από 1,70 έως και 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα

2Verikoko_pinakas

«Πάρτι» σε βάρος των παραγωγών στήνουν και φέτος οι έµποροι στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα βερίκοκου της Μακεδονίας, αφού µετά το αρχικό «τίναγµα» των τιµών έως και πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό, για τις υπερπρώιµες ποικιλίες, η συνέχεια δυστυχώς απογοητεύει τους πάντες.

rodakina_7

Οι επιπτώσεις των αλλαγών της θερμοκρασίας, στην παραγωγή των οπωροφόρων δένδρων όπου παρατηρείται μείωση σε απόδοση και ποιότητα, καθώς και η ανάγκη παραγωγής και υιοθέτησης νέων ποικιλιών και τεχνικών, συζητήθηκε στην εσπερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Νέα ΚΑΠ», στις 15 Μαΐου 2019 στη Νάουσα.

bfa70a3af1be88e7ff880dc2eab93d57_XL

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ περσινών και φετινών εξαγωγών σε ακτινίδια. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (3/5) είχαν εξαχθεί 15,2% λιγότερα ακτινίδια, στις 10/5 η μείωση διαμορφώθηκε στο -14,7%, σε σχέση πάντα με την ίδια περίοδο το 2017/18, όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 10 Μαΐου 2019.

verikoko_2

Η µέση τιµή στα βερίκοκα Τυρίνθου, µιας εκ των βασικότερων ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα µας, η συγκοµιδή των οποίων ξεκινά γύρω στις 21 µε 22 Μαΐου, αναµένεται πως θα διαµορφωθεί 10% µε 20% πάνω από την περσινή, που κυµάνθηκε κοντά στα 40 λεπτά το κιλό.

greek-kiwi

Μειωμένη εμφανίζεται κατά 15,2% η ποσότητα των ακτινιδίων που εξήχθησαν φέτος μέχρι τις 3/5, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017/18 όπως καταγράφεται σε έκθεση της INCOFRUIT για τις εξαγωγές φρούτων μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. Βέβαια, οι εξαγωγές ακτινιδίων συνεχίζονται με εντεινόμενη ζήτηση και αυξητικούς ρυθμούς.

36_pin_8

Η συνολική σοδειά βερίκοκων στην Ευρώπη αναµένεται να αυξηθεί κατά 12%, σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της Europech, που παρουσίασε στο Περπινιόν της Γαλλίας, και οι οποίες εντοπίζουν ανάκαµψη της παραγωγής σε Ιταλία και Γαλλία, την ίδια στιγµή που η Ισπανία κάνει κοιλιά.

2_Rodakinies

Σε δραστική µείωση του κόστους παραγωγής, µε ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας και παραγωγικότητας στην καλλιέργεια του συµπύρηνου ροδάκινου, προσβλέπει ένα νέο πιλοτικό πρόγραµµα που εφαρµόζεται στον κάµπο της Ηµαθίας, της Πέλλας και της Φλώρινας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες καταγραφής και παρέµβασης στη διαχείριση της λίπανσης, της άρδευσης και της φυτοπροστασίας των εν λόγω φυτειών.

elgo_logo_1_2

Η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού και η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια για την περιοχή της Μεσογείου είναι ο βασικός στόχος του έργου με τίτλο «Προσαρμογή οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», του οποίου η εναρκτήρια συνάντηση γίνεται 1-2 Απριλίου 2019 στην πόλη Μεκνές του Μαρόκου.

kiwi

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η φετινή εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, κάτι που μαρτυρά και το γεγονός ότι μολονότι έχουν, ήδη, παρέλθει έξι εβδομάδες στο 2019, τα αποθέματα ανέρχονται στο 57% έως 60% της παραγωγής και μάλιστα με ποιοτικά προβλήματα.

fl1

Τις τάσεις επέκτασης του τομέα των φρούτων και λαχανικών στις εκπτωτικές αλυσίδες όπως οι Lidl και Aldi υπογραμμίζει σχετική έκθεση της Fruit Logistica (Trend report 2019) που καταγράφει τα νέα δεδομένα στον τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προοπτική αυτή ανοίγεται προκειμένου οι συγκεκριμένες αλυσίδες να μπορέσουν να απευθυνθούν και σε καταναλωτές ανώτερου και μεσαίου εισοδήματος σε αστικές περιοχές που ψάχνουν ποιοτικότερα προϊόντα.

peach

Στην παράμετρο ποιότητα που ορίζει ως μέτρο για τον καθορισμό των τιμών στο συμπύρηνο ροδάκινο η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) προσθέτει τώρα και τον παράγοντα «κλιματική αλλαγή» που αφήνει αβοήθητη και την βιομηχανία.

TELIGIORIDOYSYNANTISI

Με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου συναντήθηκαν τα μέλη του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας από την οποία ζήτησαν τη συνδρομή της για την καταβολή έκτακτης εθνικής ενίσχυσης (de minimis) στο ροδάκινο.

aktinidio_pin

Ανησυχητικό «καµπανάκι» για τον «παράγοντα Ελλάδα» και πώς αυτός µαζί µε το γρίφο του Ιράν, θα επηρεάσουν µελλοντικά τη διεθνή αγορά του ακτινιδίου, «χτύπησε» στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο ακτινιδίου στο Μπορντό της Γαλλίας, όπου οι µεγάλοι παίκτες του κλάδου και από τα δύο ηµισφαίρια της γης, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για το παρόν και το µέλλον της εν λόγω καλλιέργειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία