Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Δενδροκηπευτικά

maxresdefault__22__2

Λογαριασμό κατόπιν εορτής προσπαθούν να κάνουν για τον κύριο όγκο του βιομηχανικού ροδάκινου οι μεταποιητικές βιομηχανίες του κλάδου, παίζοντας εδώ και δύο εβδομάδες το κρυφτούλι με τους παραγωγούς οι οποίοι ολοκληρώνουν σιγά – σιγά τις παραδόσεις των πρώιμων ποικιλιών (Κατερίνα κ.α.) χωρίς να ξέρουν με ποιους όρους και σε ποια τιμή.

Basket-of-Peaches-August-Laux-oil-painting

Η δυνατότητα χορήγησης αποζημίωσης στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, για τις μεγάλες ζημίες που προκλήθηκαν στα κτήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού, με αποκορύφωμα τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας, θα τεθεί επί τάπητος, την Τρίτη 30 Αυγούστου, σε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ.

eye-of-the-storm

Συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή την «αρπαγή» σε βάρος των παραγώγων συμπύρηνων από την μεταποιητική βιομηχανία, έδωσε ο πρώην υπουργός, νυν βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης.

Μαξιμος-Συσκεψη_στον_υφυπουργο_Εξωτερικων

Το πρόβλημα που προέκυψε με την εξαγωγή των πρώιμων μήλων Αγιάς (ποικιλίας Gala) στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ), βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

01-helen-peach-rodakina-tsesmelis-fytorio-780x520-758x520

Διαρκή ψυχολογικό εκφοβισμό και σπάσιμο νεύρων συνιστά η φετινή διαδικασία παραλαβής των συμπύρηνων ροδάκινων, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καμπάνιας. Οι καλλιεργητές σε όλη τη χώρα μιλούν για εν εξελίξει «ψυχολογικό πόλεμο» από την πλευρά της βιομηχανίας, ο οποίος, πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης δημιουργεί εκνευρισμό, απογοήτευση και φυσικά διάθεση εγκατάλειψης της καλλιεργητικής προσπάθειας.

42_22

Με το µοντέλο της δεκαετίας του ’80 δείχνει να εξελίσσεται η φετινή διαδικασία παράδοσης και τιµολόγησης των συµπύρηνων ροδάκινων, µε τους παραγωγούς να µεταφέρουν στα εργοστάσια και τους χώρους συγκέντρωσης (στέκια) ό,τι βγάλει το δένδρο και τους µεταποιητές να πληρώνουν στο τέλος ό,τι προαιρούνται.

IMG_4944_100__copy

Αγροτικές συγκεντρώσεις πυροδοτεί η υπαναχώρηση της βιομηχανίας κομπόστας ακόμα και από τη μετριοπαθή τιμή των 33-35 λεπτών το κιλό που είχε προαναγγείλει για τα συμπύρηνα ροδάκινα. Για τα δεδομένα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, αυτή η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο μεταφράζεται σε οικονομική υποβάθμιση των παραγωγών, σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αμυνταίου που είχε την πρωτοβουλία για την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου.

συνελευση_ΑΣ_Ημαθιας1

Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση, τόσο της μεταποιητικής βιομηχανίας, όσο και των εμπορικών εταιρειών, που διακινούν τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.

subirina

Με µια αχλή αβεβαιότητας να «σκεπάζει» την κρίσιµη παράµετρο της εµπορικής πολιτικής που θα ισχύσει, ξεκίνησε η σεζόν στο συµπύρηνο ροδάκινο, καθώς εισήλθαµε, ήδη, στη δεύτερη εβδοµάδα συγκοµιδής του και δεν υπάρχει ακόµη επίσηµη ανακοίνωση από τις βιοµηχανίες µεταποίησης που να ξεθολώνει το τιµολογιακό τοπίο.

36_pin_50

Εντός του επόµενου 10ηµέρου αναµένεται να ξεκινήσει η συγκοµιδή των συµπύρηνων ροδάκινων στα πεδινά παραγωγικά κέντρα της χώρας, µε την ποικιλία Κατερίνα να εγκαινιάζει τη χρονιά, που στο εµπορικό της σκέλος αναµένεται ότι θα κινηθεί γύρω από τον άξονα των 33 µε 35 λεπτών που ανακοίνωσε από νωρίς η βιοµηχανία.

cddaf28058f6c209c8821803726d9689_S_2

Περιπτώσεις εμπόρων που διακινούν ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου άγουρα ακτινίδια με βαριές επιπτώσεις στο ελληνικό brand αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, στην τελευταία του αναφορά σχετικά με της ελληνικές αποστολές φρουτολαχανικών.

1200x0__1_

Στην ποικιλία «Andross» τη δεύτερη πιο σημαντική μετά την «Κατερίνα» από άποψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, εστιάζουν πλέον οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες κομπόστας, στον κάμπο της Ημαθίας, της Πέλλας και της Λάρισας, για να δουν πώς θα κλείσει τελικά η πολύ δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, φετινή χρονιά για το προϊόν και τα εισοδήματά τους.

36_pin_30

Ήδη, µέσα στην περασµένη εβδοµάδα καταγράφηκαν εµπορικές πράξεις στα 33 λεπτά το κιλό, δείχνοντας ότι η µειωµένη παραγωγή φέτος, που αναµένεται να κυµανθεί µεταξύ 170.000 και 220.000 τόνων, ωθεί ανοδικά τις τιµές και δίνει δυναµική στο προϊόν.

22-35_pin_17

Με αφετηρία τα 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, κάτι που σηµαίνει πως ο παραγωγός στο χέρι θα λάβει 30 λεπτά το κιλό και µε ορατό το ενδεχόµενο η τιµή να φύγει πιο ψηλά αν επιβεβαιωθούν τα δυσµενή σενάρια µε τις προβλέψεις για το ακριβές µέγεθος της φετινής παραγωγής, ανοίγει η συγκοµιστική σεζόν στο συµπύρηνο ροδάκινο.

image001_24

Απρόσκοπτη διάθεση και εµπορικές πράξεις που προσεγγίζουν τα 0,95 ευρώ το κιλό στην κλούβα, για την πρώτη ποιότητα στα ροδάκινα και τα 1,40 ευρώ στα νεκταρίνια, εξασφαλίζει, την περίοδο αυτή, η υψηλή ζήτηση από την αγορά για τα πραγµατικά λίγα φετινά φρούτα.

22_25

Με την παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων περιορισµένη στο 1/3 µιας φυσιολογικής χρονιάς εξαιτίας των ζηµιών του ανοιξιάτικου παγετού και τις πρώτες κοπές να ξεκινούν τις επόµενες ηµέρες για τις υπερπρώιµες ποικιλίες «Κατερίνα» και «Ροµέο», ο θεµελιώδης κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης θα υπαγόρευε µια χαρακτηριστική αύξηση των τιµών παραγωγού.

ροδακινα-σοστο-1

Σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ το κιλό «σπρώχνουν» τις τιµές παραγωγού στο επιτραπέζιο ροδάκινο, οι περιορισµένες ποσότητες προϊόντος, που συγκοµίζουν εδώ και λίγες ηµέρες οι αγρότες στα κτήµατα της Ηµαθίας και της Πέλλας. Οι φόβοι των παραγωγών για τις ζηµιές από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου δεν ήταν αβάσιµοι, αφού οι καρποί που µπαίνουν στα τελάρα είναι λιγότεροι ακόµα και έως 60%-70% σε κάποιες περιπτώσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία