Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προσωπογραφίες

tim-josling

Αν ψάχνει κάποιος τον άνθρωπο που πρέπει να ευχαριστήσει ή τον τρόπο που διαµορφώνουν εθνικές κυβερνήσεις και παγκόσµιοι φορείς τις πολιτικές επιδοτήσεων στο αγροτικό εµπόριο και σε επίπεδο εκµεταλλεύσεων, ένα είναι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει. Στον Tim Josling, τον αγροοικονοµολόγο που επινόησε το «Ισοδύναµο Επιδότησης του Παραγωγού», ή αλλιώς τον «χρυσού κανόνα υπολογισµού των ενισχύσεων» που δείχνει πόσο παραπάνω ή λιγότερο αγροτικό εισόδηµα, παράγει κάθε αγροτική πολιτική.

moxamed-daraouse

∆ουλεύει σαν το µυρµήγκι, εντατικά, υποµονετικά και µε όραµα, στον τοµέα του βαµβακιού. Ο ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε είναι επιστήµονας και χρόνια ερευνητής και αν µη...

tzellas_kostas

Για τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία στο θεσσαλικό κάµπο, ο Κώστας Τζέλλας ήταν πάντα κάτι παραπάνω από απλός «λοχαγός» στο... στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτ...

grammatikakis_nikos

Στην περίπτωση του Νίκου Γραµµατικάκη και της ΚΑΣΕΛΛ αποτυπώνεται ένα µοντέλο συνεργατισµού, όπως θα ‘πρεπε να είναι.

Thymelis-Euripidis_688

Λίγα πρόβατα «µυτιληνιά» και βελανιδιές συναντούσε κανείς από την Καλλονή µέχρι την Άντισσα όταν έφυγαν οι Γερµανοί. Στο ρηµαγµένο από την Κατοχή και τους µαυραγορίτες νησί, η συλλογική ανάγκη του χωριού έδειξε το δρόµο στον νεαρό τότε Ευριπίδη Θυµέλη, γέννηµα θρέµµα της Άντισσας, και τον πατέρα του προς την τυροκοµεία.

kokalis_prosopo

Αν µη τι άλλο οι πολιτικές ακροβασίες στις οποίες επιδίδεται τις τελευταίες ηµέρες ο Βασίλης Κόκκαλης, αναθερµαίνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική στο Θεσσαλικό κάµπο. Η απόφαση του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να µην παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σηµατοδοτεί δύο πράγµατα.

kritikou-diamantw

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει, αυτό τον καιρό, στα γνωστά ληµέρια του βετεράνου αγροτοσυνδικαλιστή - στρατηλάτη των µπλόκων, Βαγγέλη Μπούτα, δεν είναι άλλη από τη φιγούρα της ∆ιαµάντως Κρητικού. Η αγρότισσα του Αµυνταίου, µε καταγωγή από το Αντίγονο, πήρε από νωρίς θέση στις τάξεις του Καρδιτσιώτη οπλαρχηγού, στήριξε µε σταθερότητα τις επιλογές του, ακόµα και τις πιο δύσκολες και δείχνει να χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης στον ανδροκρατούµενο αγροτικό χώρο, όπου κυριαρχούν οι φωνές του παρελθόντος.

mpampatzimopou_os

«Στην Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραµµένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα µικρό µεζεδοπωλείο, µε τον µεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα µε ελιές, τοµάτες, αγγούρια. Εγώ από µικρός στον κόσµο των µεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ηµέρα! Κι όταν µεγάλωσα λίγο, µε το ποδήλατο έκανα διανοµή νταµιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο µετά τον πόλεµο, φτώχεια µεγάλη και το χύµα ούζο ήταν η µοναδική χαρά του κοσµάκη».

50_4

∆εν είχα σκοπό να ασχοληθώ και µάλιστα κάνοντάς του προσωπογραφία, µε τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστο Αποστολόπουλο, όµως δύο δηµόσιες παρεµβάσεις του τις τελευταίες µέρες, µ’ έβαλαν σε πειρασµό. Αν δεν υπέγραφε ως πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, θα µπορούσες να πεις ότι τις κάνει... ο φίλος µου ο Κόντρας!

mpaginetas

Αν ήταν στην ενεργό δράση ο έµπειρος Θεσσαλός πολιτικός Γιώργος Σουφλιάς θα αναρωτιόταν µε τη γνωστή Σαρακατσάνικη διάλεκτο... «καλά ρε παιδιά, πoτ’ αυγά πότι πλιά;».

50_arampatzis

Τώρα εξηγείται η αιτία της παραίτησης, πριν από λίγους µήνες, του Παύλου Αραµπατζή, από τη θέση του προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας. Ο άνθρωπος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήµατα της καρδιάς. Και είναι αυτά τα βήµατα που τον οδηγούν σήµερα στα σκαλιά της εκκλησίας, για να δεθεί, καθώς φαίνεται, µε τα ιερά δεσµά του γάµου.

50-51_2

Στην οικογενειακή επιχείρηση της Φάρµας Κουκάκη είναι δύσκολο να πεις µε σιγουριά ποιος κάνει τα πιο πολλά. Ο κυρ Κώστας, ο πατέρας, ξεκίνησε αυτή τη δουλειά µαζί µε τη σύζυγό του Όλγα, ιδρύοντας το 1977 την πρότυπη αγελαδοτροφική µονάδα των Κάτω Αποστόλων στο Κιλκίς, πουλούσε για καιρό το γάλα πόρτα - πόρτα και µέχρι σήµερα δίνει καθηµερινά πρώτος το παρών.

50_3

Ασυµβίβαστος µε τη γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οργισµένος µε τα «κοράκια» του ΟΣ∆Ε, που το κατέτρεχαν µια ζωή, σε όλη τη διάρκεια της συλλογικής του δράσης και επαγγελµατικής του πορείας, ο ∆ηµήτρης Καραµπάσης, «έσβησε» την περασµένη Τρίτη 6 Νοεµβρίου, σε ηλικία 68 ετών, χωρίς να χάσει ούτε µια στιγµή τη «φλόγα» που τον χαρακτήριζε στον τρόπο µε τον οποίο σκεφτόταν και λειτουργούσε.

Gavriil-sketch_f

Μια παραγγελία για εισαγωγή λίγες ποσότητες θειϊκό σίδηρο, δηλαδή καραµπογιά, αποτέλεσαν αφορµή και αφετηρία για τη σηµαντικότερη σύγχρονη επιχειρηµατική προσπάθεια στην παραγωγή και διάθεση λιπασµάτων επί ελληνικού εδάφους. Όπως δηλώνει ο Βαγγέλης Γαβριήλ, ένας εκ των δύο αδελφών της οµώνυµης επιχείρησης, οι άνθρωποι, η προσήλωση στο λίπασµα και η καλή σχέση ποιότητας τιµής, αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη «χρυσή συνταγή».

Teligioridou

Όπου µπαίνει γυναικείο χέρι έχει αποδειχθεί πως υπάρχει συµµάζεµα και αποκατάσταση, ειδικά όταν αυτό έχει µάθει και στις… ενέσεις. Ίσως µε αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει στην Βάθη την «ευαίσθητη» Ολυµπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρο στο επάγγελµα. Η Καστοριανή µπορεί να µην ξέρει πολλά από τα θεσµικά ζητήµατα της κτηνοτροφίας ως φρέσκια µάλιστα στη Βουλή (εκλέχθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέµβριο του 2015) όµως όπως αποδεικνύεται δείχνει θέληση τουλάχιστον για να ακούσει αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τις αλλεπάλληλες συναντήσεις µε φορείς του κλάδου.

Apostolakis-Giwrgos_back
22 Οκτωβρίου

Κατά μάνα κατά κύρη

Έχει αποδειχθεί ότι όσο µικρότερο εκτόπισµα διαθέτει ένας δηµόσιος λειτουργός, τόσο πιο ευάλωτος καθίσταται στους πειρασµούς που πάντοτε περιτριγυρίζουν τα δηµόσια πρόσωπα. Το βέβαιο είναι πως για τον Γιώργο Αποστολάκη δεν µπορεί να πει κανείς πολλά πράγµατα.

kiriakidis_back

Το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη της Γερµανίας µπορεί να τον έχει βοηθήσει στην αφοµοίωση του σκανδιναβικού τρόπου σκέψης, κάτι πολύ χρήσιµο, από τη στιγµή που ο Νίκος Κυριακίδης, βρέθηκε στο τιµόνι της Yara Ελλάς και ήταν πλέον υποχρεωµένος να ταξιδέψει τους ωκεανούς µε το καράβι των Βίκινγκς.

salis_swtiris

Θα µπορούσε να είναι ένας ακόµα φυτωριούχος στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Βέβαια, ο Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος τα τελευταία χρόνια της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος (ΕΦΕ) δεν είναι απ’ αυτούς που… κάθονται στ’ αυγά τους.

albantakis

Αυτό που ξέρουν όλοι στην Κρήτη, είναι πως επιχειρηµατικά, έχει µεγαλώσει πολύ. Η πορεία του οµίλου εταιρειών που διαχειρίζεται αυτή τη στιγµή, ο Μιχάλης Αλµπαντάκης, είναι θεαµατική και δεν έχει προηγούµενο, αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον για τα δεδοµένα του νησιού.

Δίνει τη ζωή του για το συνεταιρισμό ανέβασε στα Καλάβρυτα τον Σκλαβενίτη

Είναι κάποιες φορές που ένας άνθρωπος και µια σύµπτωση, είναι αρκετά για να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας ενός τόπου. Στα Καλάβρυτα, για παράδειγµα, όπου κυµατίζει περήφανα ένα από τα τελευταία λάβαρα της συνεταιριστικής ιδέας, η παρουσία του Θανάση Παπαδόπουλου, ενός άξιου τεχνοκράτη µε σαφές βέβαια πολιτικό στίγµα, συνδέεται άρρηκτα µε τη σταθερά αναπτυξιακή πορεία ενός τοπικού συνεταιρισµού, ο οποίος προσεγγίζει σήµερα σε τζίρο τα 30 εκατ. ευρώ.

Από τον Ολυμπιακό στην εμψύχωση οικοσυστημάτων κρασιού και ελαιόλαδου

Η αλήθεια είναι ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, πρωτότοκος γιος του επιχειρηµατία Σωκράτη Κόκκαλη και εγγονός του γιατρού - υπουργού στην κυβέρνηση του βουνού, Πέτρου Κόκκαλη, δεν είναι σαν τ’ άλλα παιδιά. Έχει πάντα το δικό του τρόπο!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία