Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προσωπογραφίες

badis

Όσο επεισοδιακά ανέλαβε µέλος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα τον Μάιο του 2018, άλλο τόσο ηχηρά παραιτήθηκε στις 7 Ιουνίου, και τις δύο φορές µε φόντο… τη φέτα. Ο Αθανάσιος Μπαντής, γεωπόνος, ειδικός σύµβουλος και αναµφίβολα πολυµαθής στο αντικείµενό του, διάλεξε µάλλον πολύ αργοπορηµένα ώρα να τα βροντήξει και να σηκώσει παντιέρα κατά του διευθύνοντα συµβούλου του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Πολιτογραφηµένος φιλελεύθερος, άλλωστε ένα φεγγάρι υπήρξε και υπεύθυνος αγροτικού της Ν∆, ένα µήνα πριν τις εκλογές σαν να θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του από τα κακώς κείµενα! Ορθό, δεν λέµε, βρήκε µάλιστα και µια ενδιαφέρουσα αφορµή, αλλά του πήρε πάνω από ένα χρόνο για να το διαπιστώσει και ακόµη περισσότερο να το εκφράσει (πριν την 7η Ιουλίου).

tim-josling

Αν ψάχνει κάποιος τον άνθρωπο που πρέπει να ευχαριστήσει ή τον τρόπο που διαµορφώνουν εθνικές κυβερνήσεις και παγκόσµιοι φορείς τις πολιτικές επιδοτήσεων στο αγ...

50_Muhammad_Yunus

«Σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι µια γυναίκα σε χωριό στο Μπαγκλαντές δανείστηκε λιγότερο από ένα δολάριο από τον τοκογλύφο υπό τον όρο ότι αυτός θα είχε το αποκ...

theofanopoulos_698

Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από τριών χρονών εγκαταστάθηκε µε τους γονείς του στη Γενεύη. Ο Κίµων Θεοφανόπουλος είχε την τύχη να µεγαλώσει στην Ελβετία...

eythimis_eythimiadis_696

Με παππού 60 χρόνια έµπορο και µπαµπά µε σπουδές στη γεωπονική, η επαγγελµατική του πορεία ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραµµένη. Άλλωστε, και κακά τα ψέµατα, η επιχείρηση από τη δεκαετία του ’80 κιόλας πατούσε γερά στο εµπορικό στερέωµα. Γι’ αυτό και ο Ευθύµης Ευθυµιάδης έφτασε µέχρι την Αγγλία, για να γυρίσει µε master Μηχανικού Παραγωγής και ∆ιοίκησης.

KARAISKOS-GIWRGOS_694

Σαν καλλιεργητής, ο Γιώργος Καραΐσκος, θεωρείται άπιαστος. Προχθές που του τηλεφώνησα, έριχνε λιπάσµατα στα σιτάρια. ∆εν είχε πάει στην Agrothessaly, γιατί είχε διαβάσει τις µετεωρολογικές προβλέψεις που έδιναν βροχές για το Σάββατο, εποµένως είχε προτεραιότητα το λίπασµα. «Γιατί Γιώργο εσύ στο τιµόνι...», ενώ ξέρω ότι έχει τρεις γιούς που ασχολούνται µε τα κτήµατα, ήταν η επόµενη ερώτηση.

58-59

«Θέλω να µου πείτε γρήγορα δύο καλλιεργητικές τεχνικές που µπορεί να εφαρµόσει ο παραγωγός για 30% παραπάνω κέρδος από αυτήν εδώ την εκµετάλλευση» έλεγε στους φοιτητές του 10 χρόνια πριν σε εκδροµή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών σε καλλιέργειες της Μακεδονίας.

moxamed-daraouse

∆ουλεύει σαν το µυρµήγκι, εντατικά, υποµονετικά και µε όραµα, στον τοµέα του βαµβακιού. Ο ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε είναι επιστήµονας και χρόνια ερευνητής και αν µη τι άλλο ξέρει καλά τι σηµαίνει µελετώ µια καλλιέργεια και δίνω αποτελέσµατα που να την καθιστούν βιώσιµη για τον παραγωγό, αλλά και οικονοµικά προσοδοφόρα για την ελληνική οικονοµία.

tzellas_kostas

Για τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία στο θεσσαλικό κάµπο, ο Κώστας Τζέλλας ήταν πάντα κάτι παραπάνω από απλός «λοχαγός» στο... στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα. Είναι ο άνθρωπος που αγαπούν και εµπιστεύονται πολύ οι συµπατριώτες του στον Παλαµά και στην Καρδίτσα, είναι ο αγρότης που τιµά το επάγγελµα, είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής που ξέρει πότε να πατάει το γκάζι και πότε το φρένο.

grammatikakis_nikos

Στην περίπτωση του Νίκου Γραµµατικάκη και της ΚΑΣΕΛΛ αποτυπώνεται ένα µοντέλο συνεργατισµού, όπως θα ‘πρεπε να είναι.

Thymelis-Euripidis_688

Λίγα πρόβατα «µυτιληνιά» και βελανιδιές συναντούσε κανείς από την Καλλονή µέχρι την Άντισσα όταν έφυγαν οι Γερµανοί. Στο ρηµαγµένο από την Κατοχή και τους µαυραγορίτες νησί, η συλλογική ανάγκη του χωριού έδειξε το δρόµο στον νεαρό τότε Ευριπίδη Θυµέλη, γέννηµα θρέµµα της Άντισσας, και τον πατέρα του προς την τυροκοµεία.

kokalis_prosopo

Αν µη τι άλλο οι πολιτικές ακροβασίες στις οποίες επιδίδεται τις τελευταίες ηµέρες ο Βασίλης Κόκκαλης, αναθερµαίνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική στο Θεσσαλικό κάµπο. Η απόφαση του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να µην παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σηµατοδοτεί δύο πράγµατα.

kritikou-diamantw

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει, αυτό τον καιρό, στα γνωστά ληµέρια του βετεράνου αγροτοσυνδικαλιστή - στρατηλάτη των µπλόκων, Βαγγέλη Μπούτα, δεν είναι άλλη από τη φιγούρα της ∆ιαµάντως Κρητικού. Η αγρότισσα του Αµυνταίου, µε καταγωγή από το Αντίγονο, πήρε από νωρίς θέση στις τάξεις του Καρδιτσιώτη οπλαρχηγού, στήριξε µε σταθερότητα τις επιλογές του, ακόµα και τις πιο δύσκολες και δείχνει να χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης στον ανδροκρατούµενο αγροτικό χώρο, όπου κυριαρχούν οι φωνές του παρελθόντος.

mpampatzimopou_os

«Στην Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραµµένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα µικρό µεζεδοπωλείο, µε τον µεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα µε ελιές, τοµάτες, αγγούρια. Εγώ από µικρός στον κόσµο των µεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ηµέρα! Κι όταν µεγάλωσα λίγο, µε το ποδήλατο έκανα διανοµή νταµιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο µετά τον πόλεµο, φτώχεια µεγάλη και το χύµα ούζο ήταν η µοναδική χαρά του κοσµάκη».

50_4

∆εν είχα σκοπό να ασχοληθώ και µάλιστα κάνοντάς του προσωπογραφία, µε τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστο Αποστολόπουλο, όµως δύο δηµόσιες παρεµβάσεις του τις τελευταίες µέρες, µ’ έβαλαν σε πειρασµό. Αν δεν υπέγραφε ως πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, θα µπορούσες να πεις ότι τις κάνει... ο φίλος µου ο Κόντρας!

mpaginetas

Αν ήταν στην ενεργό δράση ο έµπειρος Θεσσαλός πολιτικός Γιώργος Σουφλιάς θα αναρωτιόταν µε τη γνωστή Σαρακατσάνικη διάλεκτο... «καλά ρε παιδιά, πoτ’ αυγά πότι πλιά;».

50_arampatzis

Τώρα εξηγείται η αιτία της παραίτησης, πριν από λίγους µήνες, του Παύλου Αραµπατζή, από τη θέση του προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας. Ο άνθρωπος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήµατα της καρδιάς. Και είναι αυτά τα βήµατα που τον οδηγούν σήµερα στα σκαλιά της εκκλησίας, για να δεθεί, καθώς φαίνεται, µε τα ιερά δεσµά του γάµου.

50-51_2

Στην οικογενειακή επιχείρηση της Φάρµας Κουκάκη είναι δύσκολο να πεις µε σιγουριά ποιος κάνει τα πιο πολλά. Ο κυρ Κώστας, ο πατέρας, ξεκίνησε αυτή τη δουλειά µαζί µε τη σύζυγό του Όλγα, ιδρύοντας το 1977 την πρότυπη αγελαδοτροφική µονάδα των Κάτω Αποστόλων στο Κιλκίς, πουλούσε για καιρό το γάλα πόρτα - πόρτα και µέχρι σήµερα δίνει καθηµερινά πρώτος το παρών.

50_3

Ασυµβίβαστος µε τη γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οργισµένος µε τα «κοράκια» του ΟΣ∆Ε, που το κατέτρεχαν µια ζωή, σε όλη τη διάρκεια της συλλογικής του δράσης και επαγγελµατικής του πορείας, ο ∆ηµήτρης Καραµπάσης, «έσβησε» την περασµένη Τρίτη 6 Νοεµβρίου, σε ηλικία 68 ετών, χωρίς να χάσει ούτε µια στιγµή τη «φλόγα» που τον χαρακτήριζε στον τρόπο µε τον οποίο σκεφτόταν και λειτουργούσε.

Gavriil-sketch_f

Μια παραγγελία για εισαγωγή λίγες ποσότητες θειϊκό σίδηρο, δηλαδή καραµπογιά, αποτέλεσαν αφορµή και αφετηρία για τη σηµαντικότερη σύγχρονη επιχειρηµατική προσπάθεια στην παραγωγή και διάθεση λιπασµάτων επί ελληνικού εδάφους. Όπως δηλώνει ο Βαγγέλης Γαβριήλ, ένας εκ των δύο αδελφών της οµώνυµης επιχείρησης, οι άνθρωποι, η προσήλωση στο λίπασµα και η καλή σχέση ποιότητας τιµής, αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη «χρυσή συνταγή».

Teligioridou

Όπου µπαίνει γυναικείο χέρι έχει αποδειχθεί πως υπάρχει συµµάζεµα και αποκατάσταση, ειδικά όταν αυτό έχει µάθει και στις… ενέσεις. Ίσως µε αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει στην Βάθη την «ευαίσθητη» Ολυµπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρο στο επάγγελµα. Η Καστοριανή µπορεί να µην ξέρει πολλά από τα θεσµικά ζητήµατα της κτηνοτροφίας ως φρέσκια µάλιστα στη Βουλή (εκλέχθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέµβριο του 2015) όµως όπως αποδεικνύεται δείχνει θέληση τουλάχιστον για να ακούσει αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τις αλλεπάλληλες συναντήσεις µε φορείς του κλάδου.

Apostolakis-Giwrgos_back
22 Οκτωβρίου

Κατά μάνα κατά κύρη

Έχει αποδειχθεί ότι όσο µικρότερο εκτόπισµα διαθέτει ένας δηµόσιος λειτουργός, τόσο πιο ευάλωτος καθίσταται στους πειρασµούς που πάντοτε περιτριγυρίζουν τα δηµόσια πρόσωπα. Το βέβαιο είναι πως για τον Γιώργο Αποστολάκη δεν µπορεί να πει κανείς πολλά πράγµατα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία