Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προσωπογραφίες

tzellas_kostas

Για τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία στο θεσσαλικό κάµπο, ο Κώστας Τζέλλας ήταν πάντα κάτι παραπάνω από απλός «λοχαγός» στο... στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα. Είναι ο άνθρωπος που αγαπούν και εµπιστεύονται πολύ οι συµπατριώτες του στον Παλαµά και στην Καρδίτσα, είναι ο αγρότης που τιµά το επάγγελµα, είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής που ξέρει πότε να πατάει το γκάζι και πότε το φρένο.

50_4

∆εν είχα σκοπό να ασχοληθώ και µάλιστα κάνοντάς του προσωπογραφία, µε τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστο Αποστολόπουλο, όµως δύο δηµόσιες παρεµβάσεις του τις τελευτα...

mpaginetas

Αν ήταν στην ενεργό δράση ο έµπειρος Θεσσαλός πολιτικός Γιώργος Σουφλιάς θα αναρωτιόταν µε τη γνωστή Σαρακατσάνικη διάλεκτο... «καλά ρε παιδιά, πoτ’ αυγά πότι π...

50_arampatzis

Τώρα εξηγείται η αιτία της παραίτησης, πριν από λίγους µήνες, του Παύλου Αραµπατζή, από τη θέση του προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας. Ο άνθρωπος αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήµατα της καρδιάς. Και είναι αυτά τα βήµατα που τον οδηγούν σήµερα στα σκαλιά της εκκλησίας, για να δεθεί, καθώς φαίνεται, µε τα ιερά δεσµά του γάµου.

50-51_2

Στην οικογενειακή επιχείρηση της Φάρµας Κουκάκη είναι δύσκολο να πεις µε σιγουριά ποιος κάνει τα πιο πολλά. Ο κυρ Κώστας, ο πατέρας, ξεκίνησε αυτή τη δουλειά µαζί µε τη σύζυγό του Όλγα, ιδρύοντας το 1977 την πρότυπη αγελαδοτροφική µονάδα των Κάτω Αποστόλων στο Κιλκίς, πουλούσε για καιρό το γάλα πόρτα - πόρτα και µέχρι σήµερα δίνει καθηµερινά πρώτος το παρών.

50_3

Ασυµβίβαστος µε τη γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οργισµένος µε τα «κοράκια» του ΟΣ∆Ε, που το κατέτρεχαν µια ζωή, σε όλη τη διάρκεια της συλλογικής του δράσης και επαγγελµατικής του πορείας, ο ∆ηµήτρης Καραµπάσης, «έσβησε» την περασµένη Τρίτη 6 Νοεµβρίου, σε ηλικία 68 ετών, χωρίς να χάσει ούτε µια στιγµή τη «φλόγα» που τον χαρακτήριζε στον τρόπο µε τον οποίο σκεφτόταν και λειτουργούσε.

Gavriil-sketch_f

Μια παραγγελία για εισαγωγή λίγες ποσότητες θειϊκό σίδηρο, δηλαδή καραµπογιά, αποτέλεσαν αφορµή και αφετηρία για τη σηµαντικότερη σύγχρονη επιχειρηµατική προσπάθεια στην παραγωγή και διάθεση λιπασµάτων επί ελληνικού εδάφους. Όπως δηλώνει ο Βαγγέλης Γαβριήλ, ένας εκ των δύο αδελφών της οµώνυµης επιχείρησης, οι άνθρωποι, η προσήλωση στο λίπασµα και η καλή σχέση ποιότητας τιµής, αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη «χρυσή συνταγή».

Teligioridou

Όπου µπαίνει γυναικείο χέρι έχει αποδειχθεί πως υπάρχει συµµάζεµα και αποκατάσταση, ειδικά όταν αυτό έχει µάθει και στις… ενέσεις. Ίσως µε αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει στην Βάθη την «ευαίσθητη» Ολυµπία Τελιγιορίδου, κτηνίατρο στο επάγγελµα. Η Καστοριανή µπορεί να µην ξέρει πολλά από τα θεσµικά ζητήµατα της κτηνοτροφίας ως φρέσκια µάλιστα στη Βουλή (εκλέχθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέµβριο του 2015) όµως όπως αποδεικνύεται δείχνει θέληση τουλάχιστον για να ακούσει αν λάβει κανείς υπ’ όψη του τις αλλεπάλληλες συναντήσεις µε φορείς του κλάδου.

Apostolakis-Giwrgos_back
22 Οκτωβρίου

Κατά μάνα κατά κύρη

Έχει αποδειχθεί ότι όσο µικρότερο εκτόπισµα διαθέτει ένας δηµόσιος λειτουργός, τόσο πιο ευάλωτος καθίσταται στους πειρασµούς που πάντοτε περιτριγυρίζουν τα δηµόσια πρόσωπα. Το βέβαιο είναι πως για τον Γιώργο Αποστολάκη δεν µπορεί να πει κανείς πολλά πράγµατα.

kiriakidis_back

Το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη της Γερµανίας µπορεί να τον έχει βοηθήσει στην αφοµοίωση του σκανδιναβικού τρόπου σκέψης, κάτι πολύ χρήσιµο, από τη στιγµή που ο Νίκος Κυριακίδης, βρέθηκε στο τιµόνι της Yara Ελλάς και ήταν πλέον υποχρεωµένος να ταξιδέψει τους ωκεανούς µε το καράβι των Βίκινγκς.

salis_swtiris

Θα µπορούσε να είναι ένας ακόµα φυτωριούχος στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Βέβαια, ο Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος τα τελευταία χρόνια της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος (ΕΦΕ) δεν είναι απ’ αυτούς που… κάθονται στ’ αυγά τους.

albantakis

Αυτό που ξέρουν όλοι στην Κρήτη, είναι πως επιχειρηµατικά, έχει µεγαλώσει πολύ. Η πορεία του οµίλου εταιρειών που διαχειρίζεται αυτή τη στιγµή, ο Μιχάλης Αλµπαντάκης, είναι θεαµατική και δεν έχει προηγούµενο, αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον για τα δεδοµένα του νησιού.

Δίνει τη ζωή του για το συνεταιρισμό ανέβασε στα Καλάβρυτα τον Σκλαβενίτη

Είναι κάποιες φορές που ένας άνθρωπος και µια σύµπτωση, είναι αρκετά για να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας ενός τόπου. Στα Καλάβρυτα, για παράδειγµα, όπου κυµατίζει περήφανα ένα από τα τελευταία λάβαρα της συνεταιριστικής ιδέας, η παρουσία του Θανάση Παπαδόπουλου, ενός άξιου τεχνοκράτη µε σαφές βέβαια πολιτικό στίγµα, συνδέεται άρρηκτα µε τη σταθερά αναπτυξιακή πορεία ενός τοπικού συνεταιρισµού, ο οποίος προσεγγίζει σήµερα σε τζίρο τα 30 εκατ. ευρώ.

Από τον Ολυμπιακό στην εμψύχωση οικοσυστημάτων κρασιού και ελαιόλαδου

Η αλήθεια είναι ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, πρωτότοκος γιος του επιχειρηµατία Σωκράτη Κόκκαλη και εγγονός του γιατρού - υπουργού στην κυβέρνηση του βουνού, Πέτρου Κόκκαλη, δεν είναι σαν τ’ άλλα παιδιά. Έχει πάντα το δικό του τρόπο!

Η θεωρία των παιγνίων κολλάει γάντι στην εμπορική πολεμική ρητορική Τραμπ

Πωλητής και εξαίρετος θιασάρχης, ιδιοκτήτης του Trump Organizations, o 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραµπ. Αυτό αναφέρει το Forbes στην επετειακή του έκδοση µε τα 100 κορυφαία εν ζωή επιχειρηµατικά µυαλά του πλανήτη, για τον 69χρονο εκκεντρικό δισεκατοµµυριούχο που το όνοµά του έχει συνδεθεί µε όµορφες γυναίκες, πολυτελή αυτοκίνητα, χλιδάτα ξενοδοχεία, καζίνο, ριάλιτι της τηλεόρασης και τώρα µε εµπορικούς πολέµους.

Το Βιβλιάριο του Πρώτου Συνεταιριστή και το προξενιό με την ΕΛΓΕΚΑ

«‘Υποστηρίζετε τόν Συνεταιρισµόν καί τήν ‘Ενωσίν σας. Είναι οί βοηθοί σας καί οί προστάτες σας. ‘Οσάκις σάς κατηγορούν τόν Συνεταιρισµόν σας ή τήν Ένωσιν ζητήσετε καί θά βρήτε πάντοτε πώς αύτός πού τούς κατηγορεί έχει συµφέρον νά είναι έναντίον τού Συνεταιρισµού ή τής ‘Ενώσεώς σας. ‘Οταν έχετε παράπονα µή τά συζητάτε στά καφενεία γιατί πολλαίς φοραίς έχετε άδικο, καί τότε κάνετε κακό στόν έαυτόν σας, τόσο µεγάλο κακό, πού δέν µπορεί νά σάς τό κάνη µηδέ ό µεγαλύτερος έχθρός σας. Γιά κάθε παράπονο καταφεύγετε άµέσως στόν Συνεταιρισµόν ή στην ‘Ενωσιν».

Ό,τι έχασε στη Μαυροθάλασσα, το βρήκε στη μηχανοπαρέα ο Παύλος Αραμπατζής

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΑΣ Βισαλτίας στα χρόνια που προήδρευε ο Παύλος Αραµπατζής δεν ήταν και καµιά µεγάλη οργάνωση. Τις καλές δραστηριότητες, όπως ήταν τα κοτόπουλα Νιγρίτας και η ΣΕΚΟΒΙ στη βιοµηχανική ντοµάτα, είχαν φροντίσει να τα ξεπουλήσουν άλλοι πριν απ’ αυτόν.

Ο γεωπόνος από το Ξηροκάμπι Λακωνίας υπουργός των ανθρώπων της παραγωγής

Ο Σταύρος Αραχωβίτης αποδεικνύεται µέχρι στιγµής, αν µη τι άλλο, άνθρωπος µε υποµονή και επιµονή. «Στρατιώτης» κοµµατικά αλλά και πατριώτης πολιτικά, στα αγροτικά πράγµατα, δείχνει να αντιλαµβάνεται την πολιτική ως µέσον για την ευηµερία της κοινωνίας.

lukas_fecker

Μάλλον θ’ αργήσουµε να καταλάβουµε τι ακριβώς ήταν αυτό που έκανε τον Λούκας Φέκερ, έναν κλασικό γιάπη, να εµπλακεί µε το πρότζεκτ της ΕΒΖ. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τον «γλύκανε» το κενό που αφήνει η υπό κατάρρευση βιοµηχανία στο εµπόριο της ζάχαρης.

fasoulis_MEGALI_670

Οι φυτωριούχοι, γενικά, δεν έχουν καλό όνοµα στην πιάτσα. Ο ευκαιριακός-εµπορικός τρόπος µε τον οποίο συνήθως λειτουργούν σε θέµατα που απαιτούν επιστηµοσύνη, µακροπρόθεσµο σχεδιασµό και εξειδικευµένη γνώση τους έχει εκθέσει αρκετές φορές στα µάτια των αγροτών και της αγοράς γενικότερα. Ο Γιάννης Φασούλης κατατάσσεται στις εξαιρέσεις.

Τάσος Τζήκας: Μεγάλος μπαλαδόρος

Ένα από τα λίγα ανεκπλήρωτα όνειρα του Τάσου Τζήκα, είναι ότι δεν έγινε ποτέ ποδοσφαιριστής, παρότι το ήθελε πολύ. Αυτό, ωστόσο, ουδόλως τον απέτρεψε από το να παίζει καλή… μπάλα. Και μάλιστα, σε κάθε είδους… γήπεδο! Κυριολεκτικώς, καθώς με κάθε ευκαιρία πάει για 5x5 με φίλους του και αρέσκεται πολύ να τους κάνει καζούρα, κάθε φορά που σκοράρει. Αλλά και μεταφορικώς, γιατί συνήθως… σκοράρει και σε άλλα… τερέν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία