Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Προσωπογραφίες

papaiwannou

Πέρασε τη ζωή του αµφιβητώντας όλες τις καθιερωµένες φόρµες και ψάχνοντας πάντα το καλύτερο για τον τόπο του και την παραγωγή κρασιών. Ο Θανάσης Παπαϊωάννου, ο θρύλος της ελληνικής οινικής ιστορίας, o αµπελουργός που «άκουσε» το αµπέλι και συνέδεσε το όνοµά του µε τις µεγάλες στιγµές του Νεµεάτικου κρασιού, άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Αυγούστου.

voridis-skitso

Για πολλούς η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτέλεσε µια µεγάλη έκπληξη. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι εξαπίνης βρέθηκε και ίδιο...

_Jerry_Stoller-

«Αντλώ µεγάλη ικανοποίηση από το να ξέρω ότι η δουλειά και το πάθος µου έχουν συνδράµει – και θα συνεχίσουν και στο µέλλον – ανθρώπους σε όλο τον κόσµο. Είναι...

badis

Όσο επεισοδιακά ανέλαβε µέλος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα τον Μάιο του 2018, άλλο τόσο ηχηρά παραιτήθηκε στις 7 Ιουνίου, και τις δύο φορές µε φόντο… τη φέτα. Ο Αθανάσιος Μπαντής, γεωπόνος, ειδικός σύµβουλος και αναµφίβολα πολυµαθής στο αντικείµενό του, διάλεξε µάλλον πολύ αργοπορηµένα ώρα να τα βροντήξει και να σηκώσει παντιέρα κατά του διευθύνοντα συµβούλου του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Πολιτογραφηµένος φιλελεύθερος, άλλωστε ένα φεγγάρι υπήρξε και υπεύθυνος αγροτικού της Ν∆, ένα µήνα πριν τις εκλογές σαν να θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του από τα κακώς κείµενα! Ορθό, δεν λέµε, βρήκε µάλιστα και µια ενδιαφέρουσα αφορµή, αλλά του πήρε πάνω από ένα χρόνο για να το διαπιστώσει και ακόµη περισσότερο να το εκφράσει (πριν την 7η Ιουλίου).

ciolos-708

Ο Τσιόλος κατάγεται από ένα χωριό της Τρανσυλβανίας, που έχει σηκώσει µέχρι και άγαλµα για το κρεµµύδι που συντηρεί τους εκεί παραγωγούς. Πάντα φιγούραρε ως υψηλόβαθµος, χωρίς κοµµατικές αγκυλώσεις, ένας τεχνοκράτης εν ολίγοις µακριά από πελατειακές σχέσεις, υπέρµαχος της γραφειοκρατίας µέχρι παρεξηγήσεως που κατάφερε να ανέλθει µέχρι τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ.

dimitris-bouranis_2

∆εκαετίες τώρα προσπαθεί να αναδείξει τη σχέση της βιολογίας µε τη γεωπονία και την αναγνώριση αυτού από την κοινωνία, αλλά ακόµη περισσότερο από τους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

50_Polyxronis-Polixroniou_Sketch

«Ο ΕΦΕΤ είναι το γράµµα Τ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων» δήλωσε πρόσφατα ο Χρόνης Πολυχρονίου από τη θέση του προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων, υπογραµµίζοντας το ιδιαίτερο βάρος που ρίχνει η πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη στο έργο που επιτελείται. Οι οδηγίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε διοικητικούς και υπηρεσιακούς, από το Νοέµβριο του 2018 οπότε και αναλαµβάνει πρόεδρος του ΕΦΕΤ, µετά την επεισοδιακή παραίτηση Τσιάλτα, είναι ξεκάθαρες: Να «τρέξει» κατά προτεραιότητα τις διαδικασίες των ελέγχων µε στόχο την προστασία του καταναλωτή και τη φήµη των ελληνικών προϊόντων.

aleksakis_stelios

Ένας γίγαντας µε καρδιά µικρού παιδιού, που όµως είχε στα χέρια του µια από τις πλέον επιτυχηµένες επιχειρήσεις του κλάδου της κρητικής οινοποιίας -και όχι µόνο, όπως λένε κάποιοι- ο Στέλιος Αλεξάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών µετά από καρδιακό επεισόδιο. Έσβησε ήσυχα και ανώδυνα, όµως βύθισε σε βαρύτατο πένθος την οικογένειά του, τους πολυπληθείς φίλους του, αλλά και την τοπική κοινωνία που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την τεράστια συµβολή του στην πρόοδο του κρητικού αµπελώνα και των προϊόντων του.

tim-josling
15 Απριλίου

O Adam Smith των αγρών

Αν ψάχνει κάποιος τον άνθρωπο που πρέπει να ευχαριστήσει ή τον τρόπο που διαµορφώνουν εθνικές κυβερνήσεις και παγκόσµιοι φορείς τις πολιτικές επιδοτήσεων στο αγροτικό εµπόριο και σε επίπεδο εκµεταλλεύσεων, ένα είναι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξει. Στον Tim Josling, τον αγροοικονοµολόγο που επινόησε το «Ισοδύναµο Επιδότησης του Παραγωγού», ή αλλιώς τον «χρυσού κανόνα υπολογισµού των ενισχύσεων» που δείχνει πόσο παραπάνω ή λιγότερο αγροτικό εισόδηµα, παράγει κάθε αγροτική πολιτική.

50_Muhammad_Yunus

«Σοκαρίστηκα όταν ανακάλυψα ότι µια γυναίκα σε χωριό στο Μπαγκλαντές δανείστηκε λιγότερο από ένα δολάριο από τον τοκογλύφο υπό τον όρο ότι αυτός θα είχε το αποκλειστικό δικαίωµα να αγοράσει ό,τι εκείνη παράγει στην τιµή που εκείνος αποφασίζει. Όταν η λίστα µου ολοκληρώθηκε είχε 42 ονόµατα που είχαν δανειστεί συνολικά 27 αµερικανικά δολάρια. Έδωσα 27 δολάρια από την τσέπη µου για να απαλλάξω τα θύµατα (…) Αυτό έχω προσπαθήσει να κάνω από τότε».

theofanopoulos_698

Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από τριών χρονών εγκαταστάθηκε µε τους γονείς του στη Γενεύη. Ο Κίµων Θεοφανόπουλος είχε την τύχη να µεγαλώσει στην Ελβετία, µία χώρα που κατέχει την πρωτιά στις ευκαιρίες για την ανατροφή ενός παιδιού. Εξού και η άκρως θετική του πορεία. Έχει πτυχίο στην τραπεζική, αλλά όσοι τον ξέρουν µιλούν για έναν εξαιρετικό έµπορο, που ξέρει να στηρίζει τις διεθνείς συνεργασίες, που ανέπτυξε από τα πρώτα κιόλας βήµατά του στον επιχειρηµατικό στίβο. Την ίδια ώρα, οι φίλοι και οι γνωστοί τον χαρακτηρίζουν πολύ κοινωνικό, άνετο σε όποια παρέα φιλική ή επαγγελµατική σταθεί. «Ξέρει πότε δουλεύει και πότε περνά καλά», λένε χαρακτηριστικά όσοι τον γνωρίζουν.

eythimis_eythimiadis_696

Με παππού 60 χρόνια έµπορο και µπαµπά µε σπουδές στη γεωπονική, η επαγγελµατική του πορεία ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραµµένη. Άλλωστε, και κακά τα ψέµατα, η επιχείρηση από τη δεκαετία του ’80 κιόλας πατούσε γερά στο εµπορικό στερέωµα. Γι’ αυτό και ο Ευθύµης Ευθυµιάδης έφτασε µέχρι την Αγγλία, για να γυρίσει µε master Μηχανικού Παραγωγής και ∆ιοίκησης.

KARAISKOS-GIWRGOS_694

Σαν καλλιεργητής, ο Γιώργος Καραΐσκος, θεωρείται άπιαστος. Προχθές που του τηλεφώνησα, έριχνε λιπάσµατα στα σιτάρια. ∆εν είχε πάει στην Agrothessaly, γιατί είχε διαβάσει τις µετεωρολογικές προβλέψεις που έδιναν βροχές για το Σάββατο, εποµένως είχε προτεραιότητα το λίπασµα. «Γιατί Γιώργο εσύ στο τιµόνι...», ενώ ξέρω ότι έχει τρεις γιούς που ασχολούνται µε τα κτήµατα, ήταν η επόµενη ερώτηση.

58-59

«Θέλω να µου πείτε γρήγορα δύο καλλιεργητικές τεχνικές που µπορεί να εφαρµόσει ο παραγωγός για 30% παραπάνω κέρδος από αυτήν εδώ την εκµετάλλευση» έλεγε στους φοιτητές του 10 χρόνια πριν σε εκδροµή του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών σε καλλιέργειες της Μακεδονίας.

moxamed-daraouse

∆ουλεύει σαν το µυρµήγκι, εντατικά, υποµονετικά και µε όραµα, στον τοµέα του βαµβακιού. Ο ∆ρ Μωχάµεντ Νταράουσε είναι επιστήµονας και χρόνια ερευνητής και αν µη τι άλλο ξέρει καλά τι σηµαίνει µελετώ µια καλλιέργεια και δίνω αποτελέσµατα που να την καθιστούν βιώσιµη για τον παραγωγό, αλλά και οικονοµικά προσοδοφόρα για την ελληνική οικονοµία.

tzellas_kostas

Για τους γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία στο θεσσαλικό κάµπο, ο Κώστας Τζέλλας ήταν πάντα κάτι παραπάνω από απλός «λοχαγός» στο... στρατόπεδο του Βαγγέλη Μπούτα. Είναι ο άνθρωπος που αγαπούν και εµπιστεύονται πολύ οι συµπατριώτες του στον Παλαµά και στην Καρδίτσα, είναι ο αγρότης που τιµά το επάγγελµα, είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής που ξέρει πότε να πατάει το γκάζι και πότε το φρένο.

grammatikakis_nikos

Στην περίπτωση του Νίκου Γραµµατικάκη και της ΚΑΣΕΛΛ αποτυπώνεται ένα µοντέλο συνεργατισµού, όπως θα ‘πρεπε να είναι.

Thymelis-Euripidis_688

Λίγα πρόβατα «µυτιληνιά» και βελανιδιές συναντούσε κανείς από την Καλλονή µέχρι την Άντισσα όταν έφυγαν οι Γερµανοί. Στο ρηµαγµένο από την Κατοχή και τους µαυραγορίτες νησί, η συλλογική ανάγκη του χωριού έδειξε το δρόµο στον νεαρό τότε Ευριπίδη Θυµέλη, γέννηµα θρέµµα της Άντισσας, και τον πατέρα του προς την τυροκοµεία.

kokalis_prosopo

Αν µη τι άλλο οι πολιτικές ακροβασίες στις οποίες επιδίδεται τις τελευταίες ηµέρες ο Βασίλης Κόκκαλης, αναθερµαίνουν το ενδιαφέρον για την πολιτική στο Θεσσαλικό κάµπο. Η απόφαση του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να µην παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σηµατοδοτεί δύο πράγµατα.

kritikou-diamantw

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει, αυτό τον καιρό, στα γνωστά ληµέρια του βετεράνου αγροτοσυνδικαλιστή - στρατηλάτη των µπλόκων, Βαγγέλη Μπούτα, δεν είναι άλλη από τη φιγούρα της ∆ιαµάντως Κρητικού. Η αγρότισσα του Αµυνταίου, µε καταγωγή από το Αντίγονο, πήρε από νωρίς θέση στις τάξεις του Καρδιτσιώτη οπλαρχηγού, στήριξε µε σταθερότητα τις επιλογές του, ακόµα και τις πιο δύσκολες και δείχνει να χαίρει ιδιαίτερης εκτίµησης στον ανδροκρατούµενο αγροτικό χώρο, όπου κυριαρχούν οι φωνές του παρελθόντος.

mpampatzimopou_os

«Στην Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραµµένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα µικρό µεζεδοπωλείο, µε τον µεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα µε ελιές, τοµάτες, αγγούρια. Εγώ από µικρός στον κόσµο των µεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ηµέρα! Κι όταν µεγάλωσα λίγο, µε το ποδήλατο έκανα διανοµή νταµιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο µετά τον πόλεµο, φτώχεια µεγάλη και το χύµα ούζο ήταν η µοναδική χαρά του κοσµάκη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία