BACK TO
TOP

Χοιροτροφία

14-15

Με ζηµιά 23 λεπτά το κιλό πουλούν αυτό το διάστηµα οι Έλληνες χοιροτρόφοι, αντιµετωπίζοντας µάλιστα και δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος, σε µια ελλειµµατική αγορά όπως είναι η ελληνική όπου µετά βίας η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 25% της ζήτησης.

hero_wild_swine_animals

Η αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

wildboar

Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την επιβεβαίωση εστίας Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στη Βουλγαρία, μόλις 1,2 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

pigfarm

Σε υποχρεωτική απογραφή όλων των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων εντατικής, εκτατικής, οικόσιτης εκτροφής) καλεί έως τις 30/08/2019, το Τμήμα Κτηνιατρικής Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε χώρες της ΕΕ και τη μετακίνηση τους στη γειτονική Βουλγαρία.

synantisi_xoirotrofoi

Κλιμάκια με κτηνιάτρους και επιθεωρητές βρίσκονται σε επαγρύπνηση στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία, ελέγχοντας και δηλώνοντας κάθε φορτίο που θα μπορούσε να αποτελέσει «φορέα» της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην χώρα μας. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τις ευρωπαϊκές αρχές αφού μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, οι εστίες πολλαπλασιάστηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με τελευταίο το πέρασμα σε μικρή χοιροτροφική μονάδα στη Σλοβακία.

three-little-pigs

Έγιναν 10 οι χώρες εντός των συνόρων της Ευρώπης, οι οποίες αναφέρουν κρούσματα της επιδημίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, καθώς προ ολίγων 24ώρων, η Σλοβακία ενημέρωσε μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, πως μια μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα στην επικράτειά της, με μόλις τέσσερεις χοίρους, βρέθηκε μολυσμένη με την ασθένεια.

pork_2

Εντείνονται οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με απαγορεύσεις στις εισαγωγές βουλγάρικου χοιρινού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης που επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη γειτονική Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Σλοβακία γίνεται η δέκατη χώρα εντός των συνόρων της Ευρώπης που αναφέρει κρούσμα της ασθένειας.

731566

Σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, εντοπίζονται οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στη χώρα ήδη έχει μεταβεί κτηνιατρικό κλιμάκιο της ΕΕ, για να εξετάσει αν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα αναχαίτισης της.

03

Το μεγαλύτερο κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην επικράτεια της Πολωνίας καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες, με έναν χοιροτρόφο να καλείται να θανατώσει 8.000 χοίρους σ την περιφέρεια Ποντλάσκι, στα ανατολικά της χώρας. Το κρούσμα αυτό έρχεται μετά την εκδήλωση της ασθένειας σε ένα αγρόκτημα 1.800 χοίρων στην ίδια χώρα, όταν στα μέσα Μαΐου η αφρικανική πανώλη των χοίρων εντοπίστηκε στην περιοχή Βαρμια-Μασουρια.

us_pork_new

Η Κίνα φέρεται να σχεδιάζει αύξηση στις εισαγωγές προϊόντων χοιρινού από τις ΗΠΑ σε μια ένδειξη καλής θέλησης προκειμένου να λάβει τέλος η εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες διαμέσου της αγοράς μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών αγαθών.

japan_pig

Η επιδημία της πανώλης των χοίρων, επεκτείνεται στην Ιαπωνία, με τις τοπικές αρχές σε πέντε κεντρικές και δυτικές περιφέρειες να αναφέρουν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ότι δυσκολεύονται να περιορίσουν τον επικίνδυνα μεταδοτικό ιό, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα των ανθισμένων κερασιών, τον Σεπτέμβριο.

pig1

Τιμές και ζήτηση πέρα από χοιροτροφικές μονάδες χτυπά η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Κίνα, με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να καταγράφουν απώλειες εσόδων στις εκτιμήσεις κερδών τους. Την ίδια στιγμή η τιμή των πουλερικών ανεβαίνει κατακόρυφα στη χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση χοιρινού, όντας το δεύτερο αγαπημένο είδος κρέας των καταναλωτών εκεί.

big

Τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, κτηνοτροφική μονάδα με χοίρους στην Κίνα, χτύπησε η θανατηφόρος ασθένεια της αφρικανικής πανώλης. Το κρούσμα όπως μεταδίδει το Reuters, αφορά σε επιχείρηση ξένων συμφερόντων, στην οποία μάλιστα συμμετέχει και ένα Δανικό fund.

pigs

Σε οριακά επίπεδα κινούνται φέτος οι τιµές παραγωγού στο ελλειµµατικό ελληνικό χοιρινό, δεδοµένου ότι η χώρα µας έχει αυτάρκεια σε ποσοστό µόλις 25%. Οι τιµές λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν ξεπερνούν τα 1,25 ευρώ το κιλό (τιµή ζώντος ζώου), ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο κυµαίνονταν στο 1,40 ευρώ το κιλό.

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία