Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

Συνεδριο4-photoaidcom-lighten_2

Προϊόν με υψηλή εμπορευσιμότητα το βαμβάκι αλλά και “βαθιές ρίζες” στους κάμπους της Ελλάδας, εισέρχεται σε μια νέα εποχή προκλήσεων αλλά και ωριμότητας που θα μπορούσε να μεταφραστεί ακόμα και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς, καθώς προσαρμόζονται σε νέες εμπορικές συναλλαγές (προπωλήσεις) αλλά και συστήματα ποιότητας, πιστοποίησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας.

vamvaki_site_02-23

Στην ελληνική αγορά βάµβακος, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισµός στην Τουρκία φέρνει και ανακατατάξεις στο εµπόριο. Θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις σε εκτελέσεις συµβολαίων και µείωση της ζήτησης.

16β

Από τα ειδικά πριµ των άµεσων ενισχύσεων (νέο πρασίνισµα) το βαµβάκι έχει να περιµένει κυρίως από τις δράσεις που αφορούν τις ετήσιες ενισχύσεις για τη χρήση παρεµποδισµένων λιπασµάτων (4,5 ευρώ το στρέµµα) και βιοδιεγερτών (3 ευρώ το στρέµµα).

cotton1

Ζήτημα παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου θέτει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπόθεση των φιξαρισμάτων στις τιμές σύσπορου βάμβακος, καθώς αρκετές ποσότητες παραμένουν ανοιχτές.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_15__2_

Για άλλη µια φορά είχαµε την ίδια κίνηση. Οι χρηµατιστηριακές τιµές άρχισαν να χάνουν έδαφος πλησιάζοντας προς τα 82 σεντς ανά λίµπρα, όπου και η αγορά αντέδρασε ανοδικά πιάνοντας ξανά τα γνώριµα επίπεδα των 84-85 σεντς.

22-35_36

Άλλα 850.000 δέµατα από την παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος έκοψε η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, η οποία κυκλοφόρησε το απόγευµα της Πέµπτης 12 Ιανουαρίου, σε µια συγκυρία που θέλει το 30% του σύσπορου βάµβακος στην Ελλάδα να παραµένει µε ανοιχτή τιµή.

pιφ87θφ__1__2_2_2_2_2_2_2_2_2_3_15

Τα άσχηµα θεµελιώδη που έρχονται από την Ευρώπη και την Αµερική περί ύφεσης σε συνδυασµό µε τα νέα για την έξαρση των κρουσµάτων για άλλη µια φορά στην Κίνα, έχουν πιέσει όλα τα χρηµατιστήρια (αξιών και εµπορευµάτων).

16-41pin

Με χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα κινήθηκαν οι συντελεστές της παγκόσµιας αγοράς βάµβακος στις πρώτες συνεδριάσεις του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης για το 2023, µε τη διεθνή τιµή για τα συµβόλαια Μαρτίου 2023 να πιέζεται στα 82 σεντς ανά λίµπρα που µεταφράζεται σε 68 περίπου λεπτά το κιλό για το σύσπορο.

36_pin_58

Ανακάµπτει ως τα 72 λεπτά το κιλό η εγχώρια αγορά σύσπορου βάµβακος τα τελευταία 24ωρα. Αφορµή δίνει µια αφύπνιση των αγοραστών στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης που είδε τη διεθνή τιµή για την παλιά σοδειά (συµβόλαια Μαρτίου 2023) να ανακαταλαµβάνει την περιοχή των 86,5 σεντς ανά λίµπρα.

papadogianis_M_10

Η αγορά δοκίµασε για άλλη µια φορά να κλείσει κάτω από τα 80 σεντς, αλλά δεν τα κατάφερε. Φαίνεται πως το επίπεδο αυτό αποτελεί σηµαντικό σηµείο στήριξης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία