
Έσπασε προς τα κάτω, το στενό εύρος τιµών για το βαµβάκι µετά τις άσχηµες ειδήσεις για την Credit Suisse και την άνοδο του δολαρίου.
Προϊόν με υψηλή εμπορευσιμότητα το βαμβάκι αλλά και “βαθιές ρίζες” στους κάμπους της Ελλάδας, εισέρχεται σε μια νέα εποχή προκλήσεων αλλά και ωριμότητας που θα μπορούσε να μεταφραστεί ακόμα και σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς, καθώς προσαρμόζονται σε νέες εμπορικές συναλλαγές (προπωλήσεις) αλλά και συστήματα ποιότητας, πιστοποίησης και ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας.
Η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος, όπως ανακοινώνεται από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, δεν έφερε σηµαντικές µεταβολές στις τιµές.
Στην ελληνική αγορά βάµβακος, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισµός στην Τουρκία φέρνει και ανακατατάξεις στο εµπόριο. Θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις σε εκτελέσεις συµβολαίων και µείωση της ζήτησης.
Ξεπεράσαµε έστω για λίγο τα 88 σεντς ανά λίµπρα, σε µια προσπάθεια δοκιµής των υψηλών.
Από τα ειδικά πριµ των άµεσων ενισχύσεων (νέο πρασίνισµα) το βαµβάκι έχει να περιµένει κυρίως από τις δράσεις που αφορούν τις ετήσιες ενισχύσεις για τη χρήση παρεµποδισµένων λιπασµάτων (4,5 ευρώ το στρέµµα) και βιοδιεγερτών (3 ευρώ το στρέµµα).
Μόνο σε νέες παραδόσεις σύσπορου βάµβακος από τους παραγωγούς στα εκκοκιστήρια αφορά η παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου ως τις 17 Φεβρουαρίου.
Η πτώση του δολαρίου σε συνδυασµό µε τη βελτίωση της ζήτησης στη φυσική αγορά έδωσαν την ώθηση στο βαµβάκι να σπάσει την αντίσταση των 85-86 σεντς ανά λίµπρα.
Πήρε ΦΕΚ η απόφαση παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου, με τη νέα καταληκτική ημερομηνία να είναι η 17η Φεβρουαρίου του 2023.
Ζήτημα παράτασης της εκκοκκιστικής περιόδου με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου θέτει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπόθεση των φιξαρισμάτων στις τιμές σύσπορου βάμβακος, καθώς αρκετές ποσότητες παραμένουν ανοιχτές.
Για άλλη µια φορά είχαµε την ίδια κίνηση. Οι χρηµατιστηριακές τιµές άρχισαν να χάνουν έδαφος πλησιάζοντας προς τα 82 σεντς ανά λίµπρα, όπου και η αγορά αντέδρασε ανοδικά πιάνοντας ξανά τα γνώριµα επίπεδα των 84-85 σεντς.
Οι χρηµατιστηριακές τιµές εξακολουθούν να κινούνται εντός του εύρους 80-86 σεντς.
Άλλα 850.000 δέµατα από την παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος έκοψε η τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA, η οποία κυκλοφόρησε το απόγευµα της Πέµπτης 12 Ιανουαρίου, σε µια συγκυρία που θέλει το 30% του σύσπορου βάµβακος στην Ελλάδα να παραµένει µε ανοιχτή τιµή.
Τα άσχηµα θεµελιώδη που έρχονται από την Ευρώπη και την Αµερική περί ύφεσης σε συνδυασµό µε τα νέα για την έξαρση των κρουσµάτων για άλλη µια φορά στην Κίνα, έχουν πιέσει όλα τα χρηµατιστήρια (αξιών και εµπορευµάτων).
Με χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα κινήθηκαν οι συντελεστές της παγκόσµιας αγοράς βάµβακος στις πρώτες συνεδριάσεις του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης για το 2023, µε τη διεθνή τιµή για τα συµβόλαια Μαρτίου 2023 να πιέζεται στα 82 σεντς ανά λίµπρα που µεταφράζεται σε 68 περίπου λεπτά το κιλό για το σύσπορο.
Η έκθεση πωλήσεων και εξαγωγών αµερικανικού βάµβακος απέδειξε αυτό που σηµειώνεται συνεχώς από τους αναλυτές, πως η ζήτηση στη φυσική αγορά είναι τουλάχιστον αναιµική.
Με βοήθεια από το αδύναµο δολάριο και τη γενική ανοδική κίνηση των χρηµατιστηρίων, το βαµβάκι δοκιµάζει υψηλότερα επίπεδα.
Ανακάµπτει ως τα 72 λεπτά το κιλό η εγχώρια αγορά σύσπορου βάµβακος τα τελευταία 24ωρα. Αφορµή δίνει µια αφύπνιση των αγοραστών στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης που είδε τη διεθνή τιµή για την παλιά σοδειά (συµβόλαια Μαρτίου 2023) να ανακαταλαµβάνει την περιοχή των 86,5 σεντς ανά λίµπρα.
Η αγορά δοκίµασε για άλλη µια φορά να κλείσει κάτω από τα 80 σεντς, αλλά δεν τα κατάφερε. Φαίνεται πως το επίπεδο αυτό αποτελεί σηµαντικό σηµείο στήριξης