Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

22-35__3_

Τιµολόγια στα 40 µε 41 λεπτά το κιλό για το σύσπορο κόβουν στους βαµβακοπαραγωγούς οι εκκοκκιστές το διάστηµα αυτό, µε τη δραστηριότητα της ελληνικής βιοµηχανίας να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδοµάδες, υποκινούµενη από τη µεταβλητότητα των διεθνών χρηµαταγορών. Συγκεκριµένα, έπειτα από τη διόρθωση που υπέστη η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος στα τέλη Οκτωβρίου, που έφτασε στα 68 σεντς ανά λίµπρα, αρκετοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, φοβούµενοι περαιτέρω διόρθωση. Σε αυτό το κλίµα ενεργοποιήθηκαν και οι ελληνικές εξαγωγές.

22-35_17

Σε άμεση συνάρτηση με τις τιμές παραγωγού στο ελληνικό βαμβάκι φαίνεται να τίθενται αυτή τη φορά οι αμερικανικές εκλογές και φυσικά η επίπτωση του εκλογικού αποτελέσματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Τις τελευταίες ημέρες το βαμβάκι έπεσε και πάλι κάτω από τα 70 σεντς η λίμπρα, ωστόσο, ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα της κατάστασης στο Λευκό Οίκο μπορεί να το φέρει πάλι κοντά στο φετινό στόχο των 75 σεντς η λίμπρα. Αντίθετα, μια παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του αιόλου, δεδομένης και της εύθραυστης κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία.

IMG_1721

Μερικές εργάσιμες πριν την μετάβαση στα συμβόλαια Μαρτίου 2021, η αγορά βάμβακος κινείται γύρω από τα 71 σεντς η λίβρα, συνεχίζοντας μια πορεία ανάκαμψης που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν κάθισε στα 50,18 σεντς.

pinnew

Έσπασε το όριο των 70 σεντς η λίμπρα το βαμβάκι στο χρηματιστήριο, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται στα 70,57 σεντς ανα λίμπρα, όσο το αμέσως επόμενο, του Μαρτίου, έχει φτάσει τα 71,40, με τα συμβόλαια Μαΐου να βρίσκονται πάνω από τα 72 σεντς.

papadogianis_M_3_8

Το βαµβάκι βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι και προσπαθεί να κατακτήσει τιµές όσον δυνατόν πιο κοντά στα 70 σεντς ανά λίµπρα. Η πιθανότητα ο νέος τυφώνας να πλήξει βαµβακοπεριοχές στις ΗΠΑ σε συνδυασµό µε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στην άνοδο έχουν φέρει την πρόσφατη δυναµική.

2342353465-1

Είναι τέτοια τα θεμελιώδη στην αγορά βάμβακος, που  πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια σταθερά ανοδική τάση (bullish) που θα επιτρέψει στο προϊόν να εδραιωθεί σε επίπεδα άνω των 70 σεντς. Την ίδια στιγμή οι πιο «απαισιόδοξοι» θεωρούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει το κύμα ρευστοποιήσεων που θα σημάνει μια περαιτέρω ενίσχυση της τιμής.

22-35_pin_5

Tιμή στα 69,01 σεντς η λίμπρα γράφουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, με τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουλίου του 2021 να βρίσκονται στα 70,38 και 70,85 σεντς αντίστοιχα. Με την διαμόρφωση αυτών των επιπέδων ξεκινά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η εβδομάδα διαπραγματεύσεων στο χρηματιστήριο βάμβακος.

Vamvaki-paradosi

Διευκρινήσεις ως προς το πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 2769/04-07-2019 για τις παραλαβές του συσπόρου βάμβακος, παρέχει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Εκκκοκκιστών και Εισαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ).

Cotton_crop_landscape_with_copy_space_area

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το να παρακολουθεί κανείς τις χρηματιστηριακές κινήσεις του βάμβακος, είναι εξίσου συναρπαστικό με το να περιμένει να στεγνώσει η μπογιά σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο. Αν και οι τιμές παίζουν σε μεγάλα εύρη κάθε ημέρα, το κλείσιμο δεν καταφέρνει να αποβάλει το στοιχείο του αμετάβλητου, δηλαδή μια σταθερή τιμή άλλοτε στα 65 και άλλοτε στα 66 σεντς ανά λίμπρα. 

12_16

Χαμηλές αποδόσεις και Ιανός καθιστούν δυσεύρετο το ποιοτικό βαμβάκι. Ανάγκη φθηνού χρήματος για να στηριχθεί με τιμή η παραγωγή. Πρώτη ύλη που αναλογεί σε τουλάχιστον 25.000 με 30.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού, ήτοι περί τους 70.000 τόνους σύσπορου έπνιξε η κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου μέσα στη λάσπη. Με την εξέλιξη αυτή, δεν αποκλείεται ενόψει της νέας περιόδου, ένα ανακάτεμα της τράπουλας ανάμεσα στους εκκοκκιστές.

16-17_9

Όσο η ζήτηση είναι υποτονική, η αγορά εστιάζει στις δυνατότητες της προσφοράς. Με όλα τα θεµελιώδη κόντρα ξεκινάει η φετινή εκκοκκιστική περίοδος στο βαµβάκι, κάτι που υποχρεώνει τους παραγωγούς να οργανώσουν τη δική τους άµυνα στο κλίµα καταστροφής που καλλιεργεί το εµπόριο. Ήδη οι πληροφορίες θέλουν τους καλλιεργητές να συσπειρώνονται γύρω από τις µικρές ή και µεγαλύτερες σε κάποιες περιοχές συνεταιριστικές οργανώσεις και να αναζητούν συλλογικές λύσεις διαπραγµάτευσης εκεί όπου το προϊόν δικαιολογεί καλύτερη τύχη. Προς το παρόν η διεθνής χρηµατιστηριακή τιµή (66,5 σεντς η λίµπρα) δικαιολογεί µια τιµή για το σύσπορο κοντά στα 42 λεπτά το κιλό. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία