Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

tzelepis-1-1021x552

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Μιχάλης Τζελέπης το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική βάμβακος, (Τρίτη 5/3), αναφορικά με: «την Εθνική Στρατηγική και τις Προοπτικές στην Βαμβακοκαλλιέργεια».

kentriki_dov

«Είμαστε σε τελικό στάδιο συζητήσεων στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνεται το σύσπορο βαμβάκι την χρονιά που έρχεται με αναγραφή της υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου βάμβακος, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι, και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι».

ctc_new

Στην αναζήτηση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας µεταξύ των εµπλεκοµένων που θα βάλει το ελληνικό βαµβάκι σε καλύτερη µοίρα, σε σχέση µε τη θέση στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, είναι προσανατολισµένο το «Cotton Trails Conference» που διοργανώνουν η εφημερίδα Agrenda και το agronews.gr στο πλαίσιο της 12ης Agrothessaly.

Diepaggelmatiki-Vamvakos

Από τη δυνατότητα έγκαιρης και ακριβούς αποτύπωσης, κυρίως δε δίκαιης αποτίµησης της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος για τους καλλιεργητές, αναµένεται να κριθεί η τύχη της βαµβακοκαλλιέργειας στη χώρα µας, τουλάχιστον κατά τα επόµενα χρόνια.

3-Vamvaki_2_2

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πέντε Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών.

2kambos

Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

3-Vamvaki_2

Η ραγδαία πτώση του χρηµατιστηρίου σε συνδυασµό µε την πίεση του δολαρίου σόκαρε την ελληνική αγορά βάµβακος τις ηµέρες των Χριστουγέννων. Κι ενώ αρχικά υπήρχε η δυσπιστία σχετικά µε την ανακωχή στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας, αφού ακόµα δεν έχει βγει το 25% δασµών στις εισαγωγές αµερικανικού βαµβακιού στην Κίνα, παράλληλα ήρθε και το κύµα ρευστοποιήσεων στις αγορές και βρεθήκαµε ξαφνικά στα 72 σεντς ανά λίµπρα.

Ekkokistes-Ypaat

Με θεσμικό πλαίσιο – που θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο - θα επιχειρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των «ανοιχτών» τιμών στο βαμβάκι. Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός  Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης μετά την συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Βάθη.

eoasnl

«Αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης», χαρακτηρίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), την πορεία των τιμών στο βαμβάκι τονίζοντας παράλληλά ότι «οι εκκοκκιστές προσπαθούν να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία με διάφορα προσχήματα».

kokkalis_dob

Τη χάραξη μίας σταθερής, ενιαίας και ομόθυμης εθνικής στρατηγικής για την καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, σηματοδοτεί η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, η οποία τελούσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

vamvaki-mazema-paragogoi-768x432_2

Βάσιμες, τεκμηριωμένες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με την πορεία των τιμών στο βαμβάκι ζητούν οι… ριγμένοι – όπως αποδεικνύεται – Μακεδόνες βαμβακοπαραγωγοί από τους Εκκοκκιστές. Μάλιστα ζητούν να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με την συμμετοχή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη Βέροια, προκειμένου όπως αναφέρουν να «γνωρίζουμε για το τι μέλλει γενέσθαι για την καλλιέργεια στην περιοχή μας».

1-Vamvaki

Μια διαδραστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης την #TruthAboutCotton έχει ξεκινήσει η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC) για την αντιµετώπιση µύθων και παρεξηγήσεων που ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Το #TruthAboutCotton χρησιµοποιεί στατιστικά στοιχεία και επαληθεύσιµα δεδοµένα για την αντιµετώπιση αυτών των αναληθειών.

vamvaki_MAKEDONES

Ανακατατάξεις εις βάθος καταγράφονται φέτος στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί και αναπτύσσεται η αγορά στο βαµβάκι, εξέλιξη η οποία επηρεάζει άµεσα τη δουλειά των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς (καλλιεργητές και εκκοκκιστές), φέρνοντας µάλιστα σε πολύ δύσκολη θέση όσους δεν αντιλαµβάνονται το νέο πλαίσιο.

2-vamvaki

Το ετήσιο συνέδριο και γεύµα της διεθνούς ένωσης βάµβακος (ICA-International Cotton Association) αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του κλάδου κάθε σεζόν. Παράγοντες του παγκόσµιου εµπορίου, από όλους τους τοµείς, δίνουν το παρόν, συµµετέχουν στο συνέδριο, εκφράζουν τις απόψεις τους, µοιράζονται τα νέα από την κάθε χώρα και φυσικά κουβεντιάζουν για αγοροπωλησίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν λείπουν οι προβλέψεις αναφορικά µε το τι επιφυλάσσει η χρηµατιστηριακή αλλά και η φυσική αγορά.

2_Vamvaki

Ενθαρρυντικά σηµάδια βλέπουν τις τελευταίες ηµέρες παραγωγοί και εκκοκκιστές, καθώς το χρηµατιστήριο βάµβακος αντέδρασε από τα χαµηλά των 75 σεντς ανά λίµπρα, ενώ επιλεκτικά κλείνονται κάποιες δουλειές από τους εµπορικούς οίκους για λευκά βαµβάκια στα επίπεδα περί τα 3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18.

cotton_michael

«Τυφώνα της Νοτιοανατολικής Βιομηχανίας Βάμβακος» χαρακτήρισε τον τυφώνα ο  Ντέιβιντ Ρουπενίκερ, CEO της Southern Cotton Growers, έναν εμπορικό όμιλο με έδρα την Τζόρτζια που εκπροσωπεί  την βιομηχανία βάμβακος σε έξι νοτιοανατολικές πολιτείες, αφού πέρασε από πολιτείες στις οποίες καλλιεργείται το 30% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με το USDA. Από αυτό, το μισό σχεδόν παράγεται στην Τζόρτζια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία