Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

1_Vamvaki-1

Σε αναζήτηση νέων σημείων επαφής, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα εκπρόσωποι εκκοκκιστών και βαμβακοκαλλιεργητών, μετά τη δύσκολη μέρα που πέρασαν οι δύο πλευρές στην πλατεία Βάθη την περασμένη Τετάρτη 20 Μαρτίου και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας στον τομέα του βάμβακος.

3-Vamvaki_2_2

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πέντε Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών.

2kambos

Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

3-Vamvaki_2

Η ραγδαία πτώση του χρηµατιστηρίου σε συνδυασµό µε την πίεση του δολαρίου σόκαρε την ελληνική αγορά βάµβακος τις ηµέρες των Χριστουγέννων. Κι ενώ αρχικά υπήρχε η δυσπιστία σχετικά µε την ανακωχή στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας, αφού ακόµα δεν έχει βγει το 25% δασµών στις εισαγωγές αµερικανικού βαµβακιού στην Κίνα, παράλληλα ήρθε και το κύµα ρευστοποιήσεων στις αγορές και βρεθήκαµε ξαφνικά στα 72 σεντς ανά λίµπρα.

Ekkokistes-Ypaat

Με θεσμικό πλαίσιο – που θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο - θα επιχειρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των «ανοιχτών» τιμών στο βαμβάκι. Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός  Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης μετά την συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Βάθη.

eoasnl

«Αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης», χαρακτηρίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), την πορεία των τιμών στο βαμβάκι τονίζοντας παράλληλά ότι «οι εκκοκκιστές προσπαθούν να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία με διάφορα προσχήματα».

kokkalis_dob

Τη χάραξη μίας σταθερής, ενιαίας και ομόθυμης εθνικής στρατηγικής για την καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, σηματοδοτεί η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, η οποία τελούσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

vamvaki-mazema-paragogoi-768x432_2

Βάσιμες, τεκμηριωμένες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με την πορεία των τιμών στο βαμβάκι ζητούν οι… ριγμένοι – όπως αποδεικνύεται – Μακεδόνες βαμβακοπαραγωγοί από τους Εκκοκκιστές. Μάλιστα ζητούν να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με την συμμετοχή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη Βέροια, προκειμένου όπως αναφέρουν να «γνωρίζουμε για το τι μέλλει γενέσθαι για την καλλιέργεια στην περιοχή μας».

1-Vamvaki

Μια διαδραστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης την #TruthAboutCotton έχει ξεκινήσει η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC) για την αντιµετώπιση µύθων και παρεξηγήσεων που ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Το #TruthAboutCotton χρησιµοποιεί στατιστικά στοιχεία και επαληθεύσιµα δεδοµένα για την αντιµετώπιση αυτών των αναληθειών.

vamvaki_MAKEDONES

Ανακατατάξεις εις βάθος καταγράφονται φέτος στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί και αναπτύσσεται η αγορά στο βαµβάκι, εξέλιξη η οποία επηρεάζει άµεσα τη δουλειά των συντελεστών της συγκεκριµένης αγοράς (καλλιεργητές και εκκοκκιστές), φέρνοντας µάλιστα σε πολύ δύσκολη θέση όσους δεν αντιλαµβάνονται το νέο πλαίσιο.

2-vamvaki

Το ετήσιο συνέδριο και γεύµα της διεθνούς ένωσης βάµβακος (ICA-International Cotton Association) αποτελεί το σπουδαιότερο γεγονός του κλάδου κάθε σεζόν. Παράγοντες του παγκόσµιου εµπορίου, από όλους τους τοµείς, δίνουν το παρόν, συµµετέχουν στο συνέδριο, εκφράζουν τις απόψεις τους, µοιράζονται τα νέα από την κάθε χώρα και φυσικά κουβεντιάζουν για αγοροπωλησίες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν λείπουν οι προβλέψεις αναφορικά µε το τι επιφυλάσσει η χρηµατιστηριακή αλλά και η φυσική αγορά.

2_Vamvaki

Ενθαρρυντικά σηµάδια βλέπουν τις τελευταίες ηµέρες παραγωγοί και εκκοκκιστές, καθώς το χρηµατιστήριο βάµβακος αντέδρασε από τα χαµηλά των 75 σεντς ανά λίµπρα, ενώ επιλεκτικά κλείνονται κάποιες δουλειές από τους εµπορικούς οίκους για λευκά βαµβάκια στα επίπεδα περί τα 3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18.

cotton_michael

«Τυφώνα της Νοτιοανατολικής Βιομηχανίας Βάμβακος» χαρακτήρισε τον τυφώνα ο  Ντέιβιντ Ρουπενίκερ, CEO της Southern Cotton Growers, έναν εμπορικό όμιλο με έδρα την Τζόρτζια που εκπροσωπεί  την βιομηχανία βάμβακος σε έξι νοτιοανατολικές πολιτείες, αφού πέρασε από πολιτείες στις οποίες καλλιεργείται το 30% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με το USDA. Από αυτό, το μισό σχεδόν παράγεται στην Τζόρτζια.

PINAKAS_VAMVAKI

Χαμηλότερα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν να διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού για το σύσπορο βαμβάκι, εξέλιξη η οποία  αποδίδεται τόσο στη δυσμενή συγκυρία των χρηματιστηριακών αγορών, όσο και στις οργανωτικές αδυναμίες που παρουσιάζει η πλευρά των παραγωγών.

Vamvaki-pin

Σε µια από τις καλύτερες εµπορικές περιόδους τους τελευταίων ετών δείχνει να εξελίσσεται η φετινή για το βαµβάκι. Για την ποιότητα της παραγωγής τα ξέραµε, αυτό που αρχίζει να ξεκαθαρίζει τα τελευταία 24ωρα, είναι και η αφετηρία από την οποία εκκινούν οι τιµές παραγωγού.

CottonHarvest

Σε κακή στιγμή έρχεται η αναταραχή στη διεθνή αγορά βάμβακος, τη στιγμή που ξεκινάει η συγκομιδή στη χώρα μας. Αιτία οι σημαντικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, που «έσπασαν» μετά από αρκετό καιρό το στενό εύρος τιμών στο οποίο κυμαινόταν το βαμβάκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία