Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

Cotton-BALES

Από την καλλιεργητική σεζόν 2020 αναμένεται εφόσον δεν υπάρξουν τροποποιήσεις από την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ισχύσουν οι αλλαγές στις αγοραπωλησίες βάμβακος μεταξύ εκκοκκιστών και παραγωγών, σύμφωνα με σχετική απόφαση (της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), η οποία αναρτήθηκε στην διαύγεια στις 8 Ιουλίου.

vamvaki_site

Παρά τις επίμονες προκλήσεις στην διεθνή αγορά βάμβακος, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 27,3 εκατ. τόνων κατά την εμπορική περίοδο 2019/2020, σύμφωνα με νέα έκθεση για τις προοπτικές του προϊόντος, που υπογράφει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

1_Vamvaki-1

Σε αναζήτηση νέων σημείων επαφής, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα εκπρόσωποι εκκοκκιστών και βαμβακοκαλλιεργητών, μετά τη δύσκολη μέρα που πέρασαν οι δύο πλευρές στην πλατεία Βάθη την περασμένη Τετάρτη 20 Μαρτίου και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας στον τομέα του βάμβακος.

Vamvaki-1

Άδοξα κατέληξε η σύσκεψη συντελεστών της αγοράς βάµβακος που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Θέµα της συνάντησης ήταν, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, η υποβολή προτάσεων για τη διαµόρφωση θεσµικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει τη βελτίωση της ποιότητας στις παραδόσεις σύσπορου βάµβακος, µε αντίστοιχη πριµοδότηση των παραγωγών. Ήρθε µετά τις ανεπίσηµες διαβεβαιώσεις κάποιων εκκοκκιστών ότι είναι έτοιµοι να αλλάξουν πολιτική, να συνδράµουν στο διαχωρισµό της ποιότητας του εισκοµιζόµενου βάµβακος και να ανταµείψουν τους παραγωγούς που προσφέρουν ξερό βαµβάκι ανώτερης ποιότητας.

USDABuilding_Lead

Περισσότερα αποθέματα, κατά 1 εκατ. δεμάτια, περιμένει για την επερχόμενη εμπορική περίοδο 2019/20 το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA), το οποίο παράλληλα εκτιμά πως η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς και οι μέχρι στιγμής ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν στα αμερικανικά βαμβακοχώραφα να υποστηρίξουν κατά το ήμισυ την αύξηση της παραγωγής, που θα προσεγγίσει το 6,8%.

4-Vamvaki

Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν τις τελευταίες ηµέρες σε µια σηµαντική µερίδα βαµβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, µε τον εκκοκκιστή Νίκο Καραγιώργο να δηλώνει έτοιµος να συµφωνήσει σε παραλαβή βαµβακιού µε τιµή για την ποιότητα σηµαντικά διαφοροποιηµένη.

tzelepis-1-1021x552

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Μιχάλης Τζελέπης το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική βάμβακος, (Τρίτη 5/3), αναφορικά με: «την Εθνική Στρατηγική και τις Προοπτικές στην Βαμβακοκαλλιέργεια».

kentriki_dov

«Είμαστε σε τελικό στάδιο συζητήσεων στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνεται το σύσπορο βαμβάκι την χρονιά που έρχεται με αναγραφή της υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου βάμβακος, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι, και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι».

ctc_new

Στην αναζήτηση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας µεταξύ των εµπλεκοµένων που θα βάλει το ελληνικό βαµβάκι σε καλύτερη µοίρα, σε σχέση µε τη θέση στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, είναι προσανατολισµένο το «Cotton Trails Conference» που διοργανώνουν η εφημερίδα Agrenda και το agronews.gr στο πλαίσιο της 12ης Agrothessaly.

Diepaggelmatiki-Vamvakos

Από τη δυνατότητα έγκαιρης και ακριβούς αποτύπωσης, κυρίως δε δίκαιης αποτίµησης της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος για τους καλλιεργητές, αναµένεται να κριθεί η τύχη της βαµβακοκαλλιέργειας στη χώρα µας, τουλάχιστον κατά τα επόµενα χρόνια.

3-Vamvaki_2_2

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των πέντε Συνεταιρισμών Λαρισαίων Αγροτών, Πλατυκάμπου, Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», Φαρσάλων «Ζευς» και Κρήνης Φαρσάλων, με βασικό αντικείμενο την κοινή διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος και την κοινή εμπορία του προϊόντος, υπεγράφη προ ημερών στα γραφεία του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών.

2kambos

Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

3-Vamvaki_2

Η ραγδαία πτώση του χρηµατιστηρίου σε συνδυασµό µε την πίεση του δολαρίου σόκαρε την ελληνική αγορά βάµβακος τις ηµέρες των Χριστουγέννων. Κι ενώ αρχικά υπήρχε η δυσπιστία σχετικά µε την ανακωχή στον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας, αφού ακόµα δεν έχει βγει το 25% δασµών στις εισαγωγές αµερικανικού βαµβακιού στην Κίνα, παράλληλα ήρθε και το κύµα ρευστοποιήσεων στις αγορές και βρεθήκαµε ξαφνικά στα 72 σεντς ανά λίµπρα.

Ekkokistes-Ypaat

Με θεσμικό πλαίσιο – που θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο - θα επιχειρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των «ανοιχτών» τιμών στο βαμβάκι. Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός  Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης μετά την συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Βάθη.

eoasnl

«Αποτέλεσμα τεχνητής μείωσης», χαρακτηρίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), την πορεία των τιμών στο βαμβάκι τονίζοντας παράλληλά ότι «οι εκκοκκιστές προσπαθούν να αγοράσουν κοψοχρονιά τον μόχθο και ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών σε εξευτελιστικές τιμές κάτω από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία με διάφορα προσχήματα».

kokkalis_dob

Τη χάραξη μίας σταθερής, ενιαίας και ομόθυμης εθνικής στρατηγικής για την καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, σηματοδοτεί η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, η οποία τελούσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

vamvaki-mazema-paragogoi-768x432_2

Βάσιμες, τεκμηριωμένες και σαφείς απαντήσεις σχετικά με την πορεία των τιμών στο βαμβάκι ζητούν οι… ριγμένοι – όπως αποδεικνύεται – Μακεδόνες βαμβακοπαραγωγοί από τους Εκκοκκιστές. Μάλιστα ζητούν να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με την συμμετοχή της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στη Βέροια, προκειμένου όπως αναφέρουν να «γνωρίζουμε για το τι μέλλει γενέσθαι για την καλλιέργεια στην περιοχή μας».

1-Vamvaki

Μια διαδραστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης την #TruthAboutCotton έχει ξεκινήσει η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC) για την αντιµετώπιση µύθων και παρεξηγήσεων που ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Το #TruthAboutCotton χρησιµοποιεί στατιστικά στοιχεία και επαληθεύσιµα δεδοµένα για την αντιµετώπιση αυτών των αναληθειών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία