Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

cotton_5

Μία δίκαιη τιμή που θα εμπεριέχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό βαμβάκι, ζητά να καταβάλλουν οι εκκοκκιστές στους παραγωγούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα σειρά ελέγχων στην αγορά του προϊόντος.

2a_cotton_3

Μακριά από κάθε δυνατότητα βελτίωσης των διαπραγματευτικών συνθηκών μεταξύ βαμβακοκαλλιεργητών και εκκοκκιστών, έτσι ώστε να τύχει μιας καλύτερης υποδοχής φέτος από τα εκκοκκιστήρια το ποιοτικό βαμβάκι, έμεινε, καθώς φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Θεσσαλία.

e14b2c2b2bcec129210a67913549361d_L

Tη διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας για τις τιμές στο βαμβάκι, καθώς όπως λέει σε ανακοίνωσή της «αναδείχτηκε ο ρόλος της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος στην οποία κουμάντο κάνουν οι εκκοκιστές, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών». Οι βαμβακοπαραγωγοί στην Καρδίτσα θα διαδηλώσουν επίσης στις 12 στον Παλαμά.

3-Vamvaki

∆ειλά δείχνουν τα µέχρι τώρα βήµατα για την αποτίµηση της ποιότητας στο βαµβάκι, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών και δίνει το δικαίωµα στα εκκοκκιστήρια να αλωνίζουν. Φαίνεται πως η χρονιά εξελίσσεται ιδανικά για τις ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος, γεγονός που κάνει τους αγοραστές του σύσπορου να σπρώχνουν το... κυτίο της ποιότητας στην επόµενη εµπορική περίοδο.

Ekkokistirio_1

Θεαματική αύξηση δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στη ζήτηση για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι διεθνώς, την ώρα που οι βαμβακοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο των εκκοκιστών για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της διεπαγγελματικής (ΔΟΒ).

2a_cotton

Τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο Μάρκου για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της δδιεπαγγελματικής (ΔΟΒ), αναζητούν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

IndiasCottonFabricExportstoChinaBecameAlmostHalfSaysCITI_1549971419110_0

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας για διεκδίκηση τιμής στο βαμβάκι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, και να ανταποκρίνεται στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο.

prwto_7

Ξεκόλλησε η χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού με το ζόρι και για την ακρίβεια με το τουιτάρισμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έδωσε θετικά σημάδια για την επίλυση των διαφορών με την Κίνα. Οι τιμές από εκεί που κυμαίνονταν στα 59 σεντς έφυγαν γρήγορα πάνω από τα 60 σεντς κλείνοντας στα 62,02 σεντς ανά λιμπρα.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Αντιμέτωποι με μια δύσκολη συγκυρία στη διεθνή αγορά η οποία αξιοποιείται δεόντως από τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι τελευταίες συνεχίζουν να διατηρούν στο ακέραιο τον έλεγχο της αγοράς.

14o

Με τιµή ηµέρας, όρια υγρασίας και µέτρηση ξένων υλών ξεκινούν από φέτος τις παραλαβές σύσπορου βάµβακος τα εκκοκκιστήρια Μάρκου, επιλογή η οποία ενδεχοµένως να επιδράσει καταλυτικά στη διαµόρφωση της αγοράς,  ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής.

women-in-cotton-field-kasteev-state-museum-of-arts-almaty-s

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου για την χορήγηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2019/20, περιγράφει η εγκύκλιος το ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναρτήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στη Διαύγεια.

cottonStalks

Αυτές τις μέρες άνθρωποι της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος, βρίσκονται σε βαμβακοχώραφα ανά τον κόσμο μαζί με συνεργεία επαγγελματιών φωτογράφων. Σκοπός της εξόρμησης αυτής, η συλλογική οπτικού υλικού, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εικονικής πραγματικότητας εκπαιδευτικού χαρακτήρα το οποίο θα επιτρέψει στους αγρότες να κατανοήσουν το «οικοσύστημα του βαμβακιού» σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως αυτό αναπτύσσεται σε κάθε γωνιά του κόσμου.

deuterothema

Η πρόβλεψη για την μέση τιμή του βαμβακιού, όσον αφορά τη σεζόν 2019/20, στην έκθεση Αυγούστου του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USDA), κατέβηκε στα 60 cents του δολαρίου, 3 cents κάτω από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία