BACK TO
TOP

Βαμβάκι

13_25

Με τα χίλια ζόρια κρατάει τα 71 σεντς ανά λίµπρα το βαµβάκι στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο ένας µετά τον άλλον οι παράγοντες που θα µπορούσαν να δώσουν ανοδική πνοή σε µια δύσκολη συγκυρία, ατονούν. Στα ελληνικά δεδοµένα, αυτό σηµαίνει πως το βαµβάκι βρίσκεται πλέον στο όριο των 50-51 λεπτών το κιλό τιµή χωραφιού, που µαζί τα επιµέρους πριµ των 3 έως 8 λεπτών -στη Βόρεια Ελλάδα, σηµαίνει πως οι περισσότεροι παραγωγοί σήµερα µπορούν να φιξάρουν στο εύρος 53 µε 57 λεπτά το κιλό.

thumbnail_vamvaki_site

Οι εξελίξεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού γεννούν για πρώτη φορά µετά από αρκετές βδοµάδες τις προϋποθέσεις ώστε να προπωλήσει ο παραγωγός κοµµάτι της σοδειάς του σε επίπεδα άνω των 55 λεπτών το κιλό. Τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στη Νέα Υόρκη κρατούν τις τελευταίες µέρες τα 72 σεντς ανά λίµπρα, ενώ ο Μάρτιος 2025 διαχωρίζει σιγά σιγά τη θέση του στο εύρος 73-75 σεντς, σηµάδι πως ακόµη δεν έχουµε δει τις µέγιστες τιµές αυτού του πρώτου κύκλου ανόδου.

papadogianis_M_3_5

Η καλλιέργεια στο Τέξας είναι βελτιωµένη σε σχέση µε πέρυσι, µε τους αναλυτές να εκτιµούν πιθανό το σενάριο αναθεώρησης της αµερικανικής παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη µεριά έχουµε κάποιες καιρικές καταστάσεις (πχ. Τυφώνες) οι οποίοι µπορούν να επηρεάσουν τη βαµβακοπαραγωγή.

12_pin_28

Σχεδόν δύο βδοµάδες πριν αρχίσει η εκκοκκιστική περίοδος και η διεθνής τιµή βάµβακος δε λέει µέχρι στιγµής να ξεκολλήσει από τα χαµηλά των 70 σεντς ανά λίβρα, επίδοση που µεταφράζεται στο σύσπορου στο όριο των 50 λεπτών, ενώ τα λίγα εκκοκκιστήρια που µπαίνουν στη διαδικασία προπώλησης, πληρώνουν 47 µε 48 λεπτά το κιλό. Σε διεθνές επίπεδο, εδώ και ένα µήνα οι δείκτες ισορροπούν στο στενό εύρος 68 µε 71 σεντς, δίχως να ξεκολλούν για την ώρα προς τα 72-73 σεντς.

times-susporo-avgoustos

Σε ένα εύρος από 67 έως 75 σεντς φαίνεται πως θα παίζουν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου στο βαµβάκι µέχρι να πιάσει το φθινόπωρο, δίχως για την ώρα να δικαιολογούν τα θεµελιώδη ένα ράλι που θα έσπαγε ανοδικά τα 80 σεντς και αντίστοιχα τα 60 λεπτά για προπώληση σύσπορου, παρά µόνο αν οι κερδοσκόποι πιάσουν... δουλειά.

DSC01076

Στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της Ιταλικής μόδας, διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA) για την προώθηση και ανάδειξη του ευρωπαϊκού βαμβακιού.

papadogianis_M_3_5

Στις αρχές της εβδοµάδας το βαµβάκι σηµείωσε χαµηλό 3,5 ετών, κυρίως λόγω της πεποίθησης πως οι παραγωγές σε βασικές χώρες δείχνουν δυνατές οπότε και παγκοσµίως για τη νέα σεζόν τα βαµβάκια θα είναι επαρκή, αναλογικά µε την παγκόσµια ζήτηση.

021_PSE_EUCotton

Η βιωσιμότητα και ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού αναδείχθηκαν στην Phygital Sustainability Expo 2024, τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, όπου η πρωτοβουλία EUCOTTON παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό, ενώ επίκειται ειδική εκδήλωση για μεγάλα brands στο Μιλάνο τον Ιούλιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας καλούνται να συμμετέχουν στην 1η συνάντηση για την παρουσίαση του EUCOTTON & της δυνατότητας παραγωγής 100% ιχνηλατίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία