Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Βαμβάκι

IMG_1698-_1_

Η τελευταία έκθεση παγκόσµιας προσφοράς και ζήτησης βάµβακος του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας ήταν ελαφρά αισιόδοξη, µε αποτέλεσµα η χρηµατιστηριακή αγορά να επιστρέψει µετά από ένα µικρό γύρισµα στα γνώριµα 66 σεντς ανά λίµπρα, ενώ δοκιμάζει τώρα και τα 67 σεντς.

8969749209_74fb89ce1b_o

Με τρενάκι του λούνα παρκ παρομοιάζει τη Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος τις τιμές που ακολούθησε το χρηματιστηριακό προϊόν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αφού ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, έπεσαν απότομα και σταθεροποιήθηκαν περίπου στα μισά της διαφοράς. Παράλληλα στην μηνιαία της έκθεση καταγράφει μείωση της παραγωγής για την χρονιά 2018/2019 μαζί με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και των τελικών αποθεμάτων.

22496077_1943153085937806_1253779118311874231_o

Ούτε ένας εκκοκκιστής αυτή την περίοδο δεν έχει εφαρμόσει δίκαιη τιμολόγηση στο σύσπορο βαμβάκι, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την Ένωση Εκκοκκιστών στις 11 Σεπτεμβρίου, λένε βαμβακοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας.

ECA

Στη δημιουργία ισχυρής και αναγνωρίσιμης ταυτότητας του ευρωπαϊκού βάμβακος που από την φετινή εκκοκκιστική περίοδο θα φέρει και την σφραγίδα «EUcottonΤΜ» και στη διαμόρφωση της πολιτικής προώθησής του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές προσβλέπει η συμμαχία των εκπροσώπων του κλάδου.

vamvaki_2_2

Τα 45 λεπτά για το σύσπορο θεωρούνται εξασφαλισµένα, ειδικά στις περιπτώσεις παραγωγών των οποίων η πρώτη ύλη ανταποκρίνεται στα επίπεδα υγρασίας και ποιότητας που ζητά η αγορά. Την ίδια στιγµή το χρηµατιστήριο δείχνει πως ετοιµάζεται για ένα νέο µικρό ράλι, ενόψει της συµφωνίας ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα προς τον ∆εκέµβριο, που δηµιουργεί προσδοκίες για καλύτερες τιµές παραγωγού στο αµέσως επόµενο διάστηµα. 

8167184774_df2c030451_o

Αυξηµένες κατά 8% εκτιµά τις ανάγκες εισαγωγών βάµβακος του Πακιστάν το ∆ιεθνές Συµβούλιο Βάµβακος (ICAC) υπολογίζοντάς τες στους 711.000 τόνους, όσο παράλληλα αυξάνει κατά 48% την εκτίµηση του για τις εισαγωγές του Μεξικό, στους 141.000 τόνους.

1-ICA

Για λίγους βαµβακοκαλλιεργητές είναι εφικτά σήµερα τα 45 λεπτά ως τιµή παράδοσης του σύσπορου βάµβακος στα εκκοκκιστήρια. Οι µεγάλες µονάδες (Μάρκου, Καραγιώργος κ.λπ.) παίζουν µε το 43 παραδοτέο, κι αυτό µόνο για τις καλές ποιότητες και φυσικά για στεγνά βαµβάκια. Από κει και πέρα το χάος. Τα µεταβροχικά και πολύ περισσότερο τα βαµβάκια µε υγρασία, τρώνε «ψαλίδι». Ό,τι δεν έδωσαν στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου σαν πριµ ποιότητας για όλα τα καλά που είχαν οι πρώτες συγκοµίσεις, το παρακρατούν σήµερα στην πύλη, σαν πέναλτι για τα µεταβροχικά.

201812171305514501-1200x800

«Το κάλεσμα του κ. Βορίδη προς τους εκκοκιστές για δίκαιη τιμή είναι άνευ περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αν η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν λάβει όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την σύνδεση της τιμής με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού, την κατάργηση του αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής.», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ με αφορμή τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

cotton_5

Μία δίκαιη τιμή που θα εμπεριέχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει το ελληνικό βαμβάκι, ζητά να καταβάλλουν οι εκκοκκιστές στους παραγωγούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα σειρά ελέγχων στην αγορά του προϊόντος.

2a_cotton_3

Μακριά από κάθε δυνατότητα βελτίωσης των διαπραγματευτικών συνθηκών μεταξύ βαμβακοκαλλιεργητών και εκκοκκιστών, έτσι ώστε να τύχει μιας καλύτερης υποδοχής φέτος από τα εκκοκκιστήρια το ποιοτικό βαμβάκι, έμεινε, καθώς φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Θεσσαλία.

e14b2c2b2bcec129210a67913549361d_L

Tη διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας για τις τιμές στο βαμβάκι, καθώς όπως λέει σε ανακοίνωσή της «αναδείχτηκε ο ρόλος της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος στην οποία κουμάντο κάνουν οι εκκοκιστές, δεν διασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντα των παραγωγών». Οι βαμβακοπαραγωγοί στην Καρδίτσα θα διαδηλώσουν επίσης στις 12 στον Παλαμά.

3-Vamvaki

∆ειλά δείχνουν τα µέχρι τώρα βήµατα για την αποτίµηση της ποιότητας στο βαµβάκι, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγµατευτική θέση των παραγωγών και δίνει το δικαίωµα στα εκκοκκιστήρια να αλωνίζουν. Φαίνεται πως η χρονιά εξελίσσεται ιδανικά για τις ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος, γεγονός που κάνει τους αγοραστές του σύσπορου να σπρώχνουν το... κυτίο της ποιότητας στην επόµενη εµπορική περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία