Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

plirwmes-Elga_Zimies_2023

Η ροή των πορισμάτων από τα τοπικά υποκαταστήματα προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και κυρίως η προϋπόθεση εξόφλησης της ειδικής εισφοράς φαίνεται να διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού, έπειτα από την πίστωση του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα 24ωρα.

ΦΩΤΟ_6_2

Χρονικό ορίζοντα έξι μηνών δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για την πίστωση των εξοφλήσεων από τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ το τελευταίο δίμηνο του 2023, σε Θεσσαλούς παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον Daniel.  

8_83

Το προσεχές διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής αποζηµιώσεων σε παραγωγούς αµυγδάλου από τη Θεσσαλία, των οποίων εκκρεµεί η πίστωση µιας προκαταβολής της τάξης των 150 ευρώ το στρέµµα για ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2023 ή για καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

ELGA_site_2

Πολλούς παραπονεμένους βρίσκει ο επίλογος των προκαταβολών αποζημιώσεων για ζημιές φυτικής παραγωγής από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αφού μετά το πέρας της διαδικασίας πίστωσης το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, δύο στις τρεις περιπτώσεις αμυγδαλοπαραγωγών από την Θεσσαλία, διαπιστώνει πως έμεινε εκτός πληρωμής.

44_pin_20_2

Τρία επίπεδα ασφάλισης της παραγωγής, επιδότηση στο ακριβότερο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, καθώς και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κλάδων με νέες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης που επίκειται για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με τα νομικά κείμενα να διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι επίσημες διαδικασίες δρομολογούνται για το νέο έτος, αφού πριν βγει σε διαβούλευση, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο.

1_251

Το ποσό των 43,1 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στη χώρα να προσαυξήσει με εθνικούς πόρους κατά 200% το κοινοτικό κονδύλι προκειμένου να καλύψει ανάγκες που προέκυψαν μετά την θεομηνία στη Θεσσαλία.

elganew_site

Αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. αφορούν σε ζημιές του 2022 ετοιμάζει για το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ, ο οποίος παράλληλα επικαλούμενος οφειλές 70 εκατ. από πλευράς παραγωγών κατά την τελευταία τριετεία, προειδοποιεί πως όσοι δεν εξοφλήσουν την ειδική εισφορά έτους 2022 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δεν θα λάβουν καμία στήριξη για ζημιές της φετινής χρονιάς.

Screenshot_2023-11-21_at_16_49_11

Ξεχασμένες αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2022 αναμένεται ότι καταβάλει ο ΕΛΓΑ εντός της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα πληρωμής των 23 εκατ. να είναι η προσεχής Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.  

44_pin_22

Αναστάτωση και ένα δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από τη μανία της φύσης, γεννούν σε χιλιάδες αγρότες οι τεκμηριωμένες επισημάνσεις των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για χαλαρό πνεύμα που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των πληγέντων από τον κατακλυσμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

apozimioseis_site_2_2

Την πληρωμή της προκαταβολής αποζημίωσης για ζημιές φυτικής παραγωγής από την θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρώντας σε δυο διευκρινήσεις, ότι δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και ότι για τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει πρόβλεψη τις επόμενες ημέρες.

apozimioseis_site_2

Αποζημίωση 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα Μαγνησίας περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ για την δρομολογούμενη πληρωμή σε ζημιές φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

plimira_7

Ανοιχτή από τις 6 Νοεμβρίου η πλατφόρμα του ΕΛΓΑ για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias, που έπληξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, κατά το χρονικό διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023. Η εξόφληση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του 2024.

apozhmiwseis

Εκδόθηκε η απόφαση κατανομής των αποζημιώσεων αγροτών, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2023 από καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα στις ακραίες καιρικές συνθήκες των Daniel και Elias.

3957721

Τροπολογία που αναμένεται ότι θα ψηφιστεί στις 2 Νοεμβρίου ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατατεθούν στους δικαιούχους αποζημίωσης Θεσσαλούς κτηνοτρόφους "εντός τριών ημερών από την ψήφιση της" σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

202309111647399249

Χωρίς διευκρίνιση παραμένει το θέµα της αποζημίωσης των αγροτικών φωτοβολταϊκών που υπέστησαν μεγάλη έως και ολική καταστροφή από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, καθώς πλησιάζει ο καιρός της καταβολής των πρώτων αποζημιώσεων, πρώτα σε κτηνοτρόφους και εν συνεχεία σε παραγωγούς της φυτικής.

IMG-1981

Κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά δεσμεύεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ότι θα κυμανθούν οι τελικές αποζημιώσεις στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, ωστόσο σε πρώτη φάση ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει προκαταβολές 140 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 110 ευρώ το στρέμμα στο καλαμπόκι και 500 ευρώ το στρέμμα στη βιομηχανική ντομάτα. Ο προγραμματισμός θέλει τα ποσά να πιστώνονται στις αρχές Νοεμβρίου.

ΦΩΤΟ3_9

Αμέσως μετά την καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θα μπουν οι πρώτες πιστώσεις σε παραγωγούς της φυτικής παραγωγής, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, να αναφέρει σε συνάντηση που είχε με βαμβακοπαραγωγούς, ότι αρχές Νοεμβρίου θα μπουν οι πρώτες αποζημιώσεις.

ΦΩΤΟ2_11

Την χρηματοδότηση όσων Θεσσαλών κτηνοτρόφων υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να επανεκκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, περιγράφοντας την ενεργοποίηση ενός μέτρου που επιδοτεί στο 100% την αντικατάσταση χαμένου ζωικού κεφαλαίου αλλά και τη δημιουργία νέων σταβλικών εγκαταστάσεων.

10-11_01_2

Τα ποσά της ενίσχυσης μέσω του μηχανισμού της Κρατικής Αρωγής σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και παραγωγούς της φυτικής αρωγής καθορίζονται στα ΦΕΚ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, με τα οποία παρατείνεται παράλληλα και η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτημάτων στην πλατφόρμα του arogi.gov έως τις 31 του μήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία