BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

ELGA_APRILIO_SITE

Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Απριλίου ανοίγει ο ο ΕΛΓΑ τον δεύτερο κύκλο πληρωμών αποζημιώσεων έτους 2023, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν πως θα αφορούν σε δυο διαδοχικές πιστώσεις 60 εκατ. και 16 εκατ. ευρώ.

Neo-plaisio-apozhmioseon-agroton

Επικαιροποιείται το πλαίσιο των έκτακτων κρατικών αποζημιώσεων σε αγρότες για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, με το κατώτατο όριο ζημιάς να ορίζεται σε ποσοστό από 30% και άνω της μέσης παραγωγής σε μέσο όρο τριετίας. Στις κατηγορίες ενισχύσεων περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις για ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, με την υποσημείωση ότι αυτό αφορά σε απαραίτητο για τη λειτουργία της εκμετάλλευσης εξοπλισμό.

1cc0ba2831cc534959078a372cf7420d__1_

Ποσό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πιστωθεί, από τον ΕΛΓΑ, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στους λογαριασμούς παραγωγών από την Πέλλα και την Ημαθία, ενώ έπονται δύο ακόμη πληρωμές στις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

16_53

Εγκλωβισμένοι σε μια ιδιότυπη ομηρία βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς ακτινιοδιοπαραγωγοί στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, οι οποίοι βλέπουν ο χρόνος να περνά αδυσώπητα γρήγορα και τα προβλήματά τους, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, να παραμένουν, εκεί, άλυτα.

elga_site-2

Την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, αρχής γενομένης από την 20η Φεβρουαρίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, υπό τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

apozhmioseis_site

Σε τροχιά πληρωμής εισέρχονται οι έκτακτες ενισχύσεις μέσα από το αγροτικό ταμείο (αποθεματικό κρίσης) της ΕΕ, έτους 2023, συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για αποζημιώσεις σε κλάδους της πορωτογενούς παραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλία και υπόλοιπα κέντρα της κεντρικής Ελλάδας.

ΦΩΤΟ_6_2

Χρονικό ορίζοντα έξι μηνών δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για την πίστωση των εξοφλήσεων από τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ το τελευταίο δίμηνο του 2023, σε Θεσσαλούς παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον Daniel.  

8_83

Το προσεχές διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής αποζηµιώσεων σε παραγωγούς αµυγδάλου από τη Θεσσαλία, των οποίων εκκρεµεί η πίστωση µιας προκαταβολής της τάξης των 150 ευρώ το στρέµµα για ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2023 ή για καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

ELGA_site_2

Πολλούς παραπονεμένους βρίσκει ο επίλογος των προκαταβολών αποζημιώσεων για ζημιές φυτικής παραγωγής από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αφού μετά το πέρας της διαδικασίας πίστωσης το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, δύο στις τρεις περιπτώσεις αμυγδαλοπαραγωγών από την Θεσσαλία, διαπιστώνει πως έμεινε εκτός πληρωμής.

44_pin_20_2

Τρία επίπεδα ασφάλισης της παραγωγής, επιδότηση στο ακριβότερο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, καθώς και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κλάδων με νέες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης που επίκειται για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με τα νομικά κείμενα να διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι επίσημες διαδικασίες δρομολογούνται για το νέο έτος, αφού πριν βγει σε διαβούλευση, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο.

1_251

Το ποσό των 43,1 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στη χώρα να προσαυξήσει με εθνικούς πόρους κατά 200% το κοινοτικό κονδύλι προκειμένου να καλύψει ανάγκες που προέκυψαν μετά την θεομηνία στη Θεσσαλία.

elganew_site

Αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. αφορούν σε ζημιές του 2022 ετοιμάζει για το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου ο ΕΛΓΑ, ο οποίος παράλληλα επικαλούμενος οφειλές 70 εκατ. από πλευράς παραγωγών κατά την τελευταία τριετεία, προειδοποιεί πως όσοι δεν εξοφλήσουν την ειδική εισφορά έτους 2022 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δεν θα λάβουν καμία στήριξη για ζημιές της φετινής χρονιάς.

Screenshot_2023-11-21_at_16_49_11

Ξεχασμένες αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2022 αναμένεται ότι καταβάλει ο ΕΛΓΑ εντός της εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα πληρωμής των 23 εκατ. να είναι η προσεχής Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.  

44_pin_22

Αναστάτωση και ένα δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά από τη μανία της φύσης, γεννούν σε χιλιάδες αγρότες οι τεκμηριωμένες επισημάνσεις των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για χαλαρό πνεύμα που οδηγεί σε άνιση μεταχείριση των πληγέντων από τον κατακλυσμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

apozimioseis_site_2_2

Την πληρωμή της προκαταβολής αποζημίωσης για ζημιές φυτικής παραγωγής από την θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επιβεβαίωσε σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προχωρώντας σε δυο διευκρινήσεις, ότι δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ και ότι για τις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξει πρόβλεψη τις επόμενες ημέρες.

apozimioseis_site_2

Αποζημίωση 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα Μαγνησίας περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ για την δρομολογούμενη πληρωμή σε ζημιές φυτικής παραγωγής στη Θεσσαλία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

plimira_7

Ανοιχτή από τις 6 Νοεμβρίου η πλατφόρμα του ΕΛΓΑ για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τις θεομηνίες Daniel και Elias, που έπληξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, κατά το χρονικό διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023. Η εξόφληση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του 2024.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία