Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

ELGA_LOGO

Κρατικές Οικονομικές  Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.979.781,78 ευρώ, θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α,  στις 6-12-2018 σε 319 δικαιούχους παραγωγούς του  προγράμματος Κ.Ο.Ε «Πλημμύρες 2014-2015» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Araxwvitis_prosopo_new

Τη διεύρυνση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα γίνει η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης.

elga_apozhmivseis_new_1

Στην αποτύπωση των κινδύνων των αγροτικών εκµεταλλεύσεων ανά τοµέα αναµένεται να προχωρήσουν οι διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης µαζί µε τον ΕΛΓΑ, µε στόχο τη διαµόρφωση του εθνικού φακέλου για την υιοθέτηση των λεγόµενων «εργαλείων διαχείρισης κινδύνων» στη νέα ΚΑΠ. Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους έχουν περιθώριο να κινηθούν οι αρχές βάσει των κανόνων είναι:

elga_apozimioseis_argolida

Μετά την έγκριση αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θα καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς το υπόλοιπο του ποσού που προκύπτει για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (10%).

xarako

«Χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε δραματικά αδιέξοδα, κυρίως λόγω του ρωσικού εμπάργκο που έχουν καταβαραθρώσει τις εξαγωγές μας και έχουν ρίξει τις εγχώριες εμπορικές τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αλλά, επιπλέον, και από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ετών για τις οποίες οι παραγωγοί είτε δεν αποζημιώνονται, είτε εμπαίζονται με αποζημιώσεις-κοροϊδία, είτε αποκλείονται ακόμη και από αυτές αυθαίρετα».

teligioridou_neo_exisotiki

«Περιοχές που φαίνονται στον χάρτη ότι απεντάσσονται πρέπει να είναι μέσα και είμαστε διατεθειμένοι να συνδιαμορφώσουμε αυτόν τον χάρτη», ήταν η πρώτη επίσημη απάντηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή τη φορά δια στόματος της υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία παραδέχτηκε πως διακρίνονται αδικίες, τις οποίες κατέγραψε η Agrenda σε αναλυτικό ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα.

exiswtiki1

Κάτω από τον επιστηµονικό µανδύα µιας ογκώδους, πλην όµως άφαντης, µελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, φαίνεται να επιχειρείται εξοικονόµηση χρηµάτων υπέρ άλλων µέτρων και άλλων δικαιούχων από το υπουργείο.

elga_pliromes_oktovrios

Υπενθυμίζεται προς όλους τους παραγωγούς ότι η προθεσμία για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2017 υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) λήγει στις 10 Οκτωβρίου 2018. 

apostolou_vitalo_kimis

Συνάντηση στα Βίταλα Κύμης είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα ζητήματα αποζημίωσης των συκοπαραγωγούς από τις ζημιές των βροχωπτώσεων του Ιουλίου και οργάνωσης των κτηνοτρόφων σε συνεργατικά σχήματα.

1elies_zormpaz

O αγροτικός τομέας φαίνεται ότι είναι ο μεγάλος χαμένος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το πέρασμα του «Ζορμπά». Η έκταση των ζημιών αυτή τη στιγμή δεν έχει αποτυπωθεί σε όλο της το εύρος, ωστόσο, αγρότες από τις συγκεκριμένες περιοχές σημειώνουν ότι η καταστροφή είναι μεγάλη. 

meionektiki-perioxi

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την οριοθέτηση η οποία έχει γίνει στο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, βάσει του οποίου θα καταβάλλονται από τον επόμενο χρόνο (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2019) οι εξισωτικές αποζημιώσεις.

gefyri1

Τεράστια αναστάτωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον παραγωγικό ιστό της χώρας ο νέος χάρτης με τις μειονεκτικές περιοχές σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε σε διαβούλευση έως την 1η Οκτωβρίου και φέρνει αποκλεισμούς.

zimia-xeri-karpos

Από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι αγρότες που υπέστησαν ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, φυτική παραγωγή, πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες το έτος 2016 να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσης μέσω ΕΛΓΑ.

euros_elga_2

Το δρόμο της πολυπόθητης πληρωμής ύψους 38.542.866,79 ευρώ που αφορά το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων του 2017 σε 66.148 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου άνοιξε η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

exisotiki_ktinotrofoi

Από Σέρρες, Αλμυρό και Χαλκιδική ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτική αποζημίωση από το 2019 και μετά, με το ζήτημα αυτό όσο περνάει ο καιρός να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αναμένεται να αλλάξει και το ύψος του πριμ που είναι σήμερα 9,5 ευρώ το στρέμμα.

lefta

Με σημαντική καθυστέρηση και τελικά σε δύο δόσεις, μία αυτή τη εβδομάδα και μία μέσα στον Οκτώβριο, θα λήξει τελικά η ταλαιπωρία των παραγωγών, που υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους την περσινή χρονιά και περιμένουν να πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ το εναπομείναν 30% της αποζημίωσης που δικαιούνται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία