Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

Aigoprovata_3

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν προς τους κτηνοτρόφους στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που απώλεσαν λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου στις πιο πάνω Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο, οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. 

8_pin_7

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Αυγούστου ξεκλείδωσε η ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, στην οποία αγρότες και κτηνοτρόφοι που είδαν τις περιουσίες τους να εξαϋλώνονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εφάπαξ αποζημίωση.

depositphotos_63905993-stock-photo-side-of-face-sheep-in

Σε διάστημα μιας εβδομάδας προγραμματίζει την υποβολή δηλώσεων ζημίας στο ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ, που υποστηρίζει μεν ότι αυτές θα γίνουν χωρίς την πληρωμή τέλους από πλευράς κτηνοτρόφων, διευκρινίζει δε ότι τα αντιστοιχούντα τέλη θα παρακρατηθούν  κατά την εκκαθάριση της ζημίας.

atm_3

Νέα απογοήτευση, νέος εκνευρισμός για τον αγροτικό κόσμο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και τις «εντολές» του προέδρου του ΕΛΓΑ, αναβάλει και επίσημα για την Πέμπτη 12 Αυγούστου την πληρωμή της πρώτης δόσης των αποζημιώσεων παγετού, ενώ μάλιστα κόβει σχεδόν στο μισό (36,5 εκατ. ευρώ) το ποσό που θα διατεθεί, αν και το Οικονομικών είχε εγκρίνει 60 εκατ. ευρώ.

116198678_10220656289429992_823819211795734506_n-e1595839011794-720x430

Για τα μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την ανακούφιση πολιτών που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, σημειώνοντας ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που επλήγησαν θα αποζημιωθούν, εφόσον δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

διαχειριση_ελαιοδενδρων_που_εχουν_καει__1_

Στη Ρόδο μετέβη κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου για επισημάνσεις και για μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, γεωργικές εγκαταστάσεις και αποθηκευμένα προϊόντα, από την καταστροφική πυρκαγιά που καίει στο νησί από την 1η Αυγούστου.

atm_2

Την επόμενη Τετάρτη 11 Αυγούστου τα χρήματα από τον παγετό στους λογαριασμούς των πληγέντων παραγωγών είναι η οδηγία Λυκουρέντζου προς τους διοικητικούς του οργανισμού, μετά και την υπογραφή του κονδυλίου 60 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

kellas-dentra

«Λευκό καπνό» για τις προκαταβολές των αποζημιώσεων παγετού, που θα δοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς εκτός σοβαρού απροόπτου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έβγαλε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουλίου.

6pin_2__2

Το απόγευμα της 20ης Ιουλίου κατατέθηκε στη Βουλή η απαιτούμενη τροπολογία που θα επιτρέψει την πληρωμή των ζημιών του παγετού της περασμένης άνοιξης. Η ρύθμιση δηλαδή ήρθε μερικές ημέρες πριν παρέλθει και η ημερομηνία που όρισε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προκαταβολή του 40% της ασφαλιζόμενης αξίας στους δικαιούχους παραγωγούς, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου πίστωσης πριν τον Αύγουστο.

207107-1920x1280-Almond-tree

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.662.516,72 ευρώ, θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α., την Τετάρτη 21 Ιουλίου, σε 1.393 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  (γνωστών ως ΠΣΕΑ).

comp1

Σε πολιτική απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή στη Βουλή, για να επιτραπεί η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες φασολιού στη Δυτική Μακεδονία από τους καύσωνες των τελευταίων εβδομάδων, παρέπεμψε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νικόλαος Δούκας, ξεκαθαρίζοντας πως «ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών».

iivpagetos

Με προβληματισμό έγιναν δεκτές από τον αγροτικό κόσμο οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις του ανοιξιάτικου παγετού. Παρά το ενδιαφέρον που έχει η προκαταβολή του 40% τον Ιούλιο, το γεγονός ότι η αποζημίωση περιορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 100% της ζημιάς, δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις. Οι αγρότες κάνουν λόγο για υπαναχώρηση του υπουργού από τα υπεσχημένα και για παραπλάνηση των ασφαλισμένων.  

Μαξιμος_-_Σκυλακακης

Στην έγκριση ποσού 15,5 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των χοιροτρόφων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, με την ενίσχυση να αφορά σε ποσό 253 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

milies_2

Από το πρωί της Τετάρτης 2 Ιουνίου ξεκινά η πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε δικαιούχους αγρότες για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του 2020, ενώ παράλληλα ο οργανισμός ασφαλίσεων υποστηρίζει ότι πλέον ξεκινάει η διαδικασία πληρωμής και των ζημιών του 2021.

aa4f4a174c65fa0b7254f573876087e6_XL

Το πράσινο φως για να δέχεται δηλώσεις ζημιών και να διεξάγει και τις σχετικές εκτιμήσεις για κινδύνους, οι οποίοι δεν καλύπτονται σήμερα από τον κανονισμό, όπως για παράδειγμα εκείνες που καταγράφονται στο προανθικό στάδιο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, θα ανάψει ο ΕΛΓΑ, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει και την αποζημίωσή τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία