BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

Crop_It_2024-6-5_at_10_7_39

Έως 30 Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί με 110 εκατ. ευρώ οι περίπου 32.500 δηλώσεις ζημιάς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, όπως δεσμεύτηκε σε ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις 4 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

avgenakis skai

Εντός της ημέρας (13/3) αναμένεται να γίνει η διορθωτική πληρωμή του ΕΛΓΑ σε αγρότες από την Θεσσαλία οι οποίοι επλήγησαν από τον Daniel και είχαν αναφέρει ανακολουθίες στα ποσά που τους είχαν πιστωθεί ως αποζημίωση το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με το ακριβές ποσό που αξίωναν βάσει των πορισμάτων.

thessalia

Μέχρι την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ διορθωτικές προκαταβολές αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σε πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές από τον Οργανισμό.

Lykourentzos_martio_pliromes

Τέλος στο σενάριο μιας άμεσης πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ βάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αναφέρει στο agronews.gr πως ο προγραμματισμός τοποθετεί την κατανομή επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για ζημιές έτους 2023, προς τα τέλη Μαρτίου.

pliromes-ELGA-thessalia

Γύρω από την επερχόµενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον θεσσαλικό κάµπο προσαρµόζει ο ΕΛΓΑ το χρονοδιάγραµµα πληρωµής αποζηµιώσεων, σε ένα σενάριο που θέλει έναν επόµενο γύρο πληρωµών εντός της ερχόµενης εβδοµάδας.

plirwmes-Elga_Zimies_2023

Η ροή των πορισμάτων από τα τοπικά υποκαταστήματα προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και κυρίως η προϋπόθεση εξόφλησης της ειδικής εισφοράς φαίνεται να διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού, έπειτα από την πίστωση του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα 24ωρα.

Neo-plaisio-apozhmioseon-agroton

Επικαιροποιείται το πλαίσιο των έκτακτων κρατικών αποζημιώσεων σε αγρότες για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, με το κατώτατο όριο ζημιάς να ορίζεται σε ποσοστό από 30% και άνω της μέσης παραγωγής σε μέσο όρο τριετίας. Στις κατηγορίες ενισχύσεων περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις για ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, με την υποσημείωση ότι αυτό αφορά σε απαραίτητο για τη λειτουργία της εκμετάλλευσης εξοπλισμό.

1cc0ba2831cc534959078a372cf7420d__1_

Ποσό περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πιστωθεί, από τον ΕΛΓΑ, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στους λογαριασμούς παραγωγών από την Πέλλα και την Ημαθία, ενώ έπονται δύο ακόμη πληρωμές στις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

16_53

Εγκλωβισμένοι σε μια ιδιότυπη ομηρία βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς ακτινιοδιοπαραγωγοί στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού, οι οποίοι βλέπουν ο χρόνος να περνά αδυσώπητα γρήγορα και τα προβλήματά τους, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, να παραμένουν, εκεί, άλυτα.

elga_site-2

Την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, αρχής γενομένης από την 20η Φεβρουαρίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, υπό τις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

apozhmioseis_site

Σε τροχιά πληρωμής εισέρχονται οι έκτακτες ενισχύσεις μέσα από το αγροτικό ταμείο (αποθεματικό κρίσης) της ΕΕ, έτους 2023, συνολικού ύψους 15,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για αποζημιώσεις σε κλάδους της πορωτογενούς παραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλία και υπόλοιπα κέντρα της κεντρικής Ελλάδας.

ΦΩΤΟ_6_2

Χρονικό ορίζοντα έξι μηνών δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για την πίστωση των εξοφλήσεων από τις αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ το τελευταίο δίμηνο του 2023, σε Θεσσαλούς παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τον Daniel.  

8_83

Το προσεχές διάστηµα αναµένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής αποζηµιώσεων σε παραγωγούς αµυγδάλου από τη Θεσσαλία, των οποίων εκκρεµεί η πίστωση µιας προκαταβολής της τάξης των 150 ευρώ το στρέµµα για ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2023 ή για καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

ELGA_site_2

Πολλούς παραπονεμένους βρίσκει ο επίλογος των προκαταβολών αποζημιώσεων για ζημιές φυτικής παραγωγής από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αφού μετά το πέρας της διαδικασίας πίστωσης το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, δύο στις τρεις περιπτώσεις αμυγδαλοπαραγωγών από την Θεσσαλία, διαπιστώνει πως έμεινε εκτός πληρωμής.

44_pin_20_2

Τρία επίπεδα ασφάλισης της παραγωγής, επιδότηση στο ακριβότερο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, καθώς και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κλάδων με νέες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης που επίκειται για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με τα νομικά κείμενα να διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι επίσημες διαδικασίες δρομολογούνται για το νέο έτος, αφού πριν βγει σε διαβούλευση, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο.

1_251

Το ποσό των 43,1 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στη χώρα να προσαυξήσει με εθνικούς πόρους κατά 200% το κοινοτικό κονδύλι προκειμένου να καλύψει ανάγκες που προέκυψαν μετά την θεομηνία στη Θεσσαλία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία