Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αποζημιώσεις

kalamaki-2-zhmies_2

Από τις αρχές του καλοκαιριού που πέρασε βρίσκονται σε γραμμή αναμονής στον ΕΛΓΑ χιλιάδες αγρότες που περιμένουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022 αλλά και της τρέχουσας χρονιάς, μιας και το νεότερο διοικητικό αφήγημα, θέλει τον οργανισμό να αποζημιώνει πλέον εντός του έτους της καταστροφής.

Screenshot_2023-06-07_at_16_57_24

Στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι κατευθύνονται συνεργεία του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει το έργο καταγραφής των ζημιών και προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης των παραγωγών, με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού Αποζημιώσεων, ενώ με έκτακτες κρατικές ενισχύσεις φαίνεται ότι θα αποζημιωθούν καταστροφές που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

9_37

Η καταβολή ενισχύσεων σε µια σειρά εκ των προϊόντων που στηρίζονται µέσω του έκτακτου πλαισίου για την Ουκρανία προγραµµατίζεται για το επόµενο διάστηµα, µε τις πληρωµές αυτές να αφορούν σε επιτραπέζια σταφύλια, αµύγδαλα, φασόλια, ενώ παράλληλα η χώρα προώθησε νέο αίτηµα έγκρισης κρατικών ενισχύσεων προς τις κοινοτικές αρχές, µέσω του οποίου διευρύνεται η ενίσχυση σε καπνά και σπαράγγια σε όλη την επικράτεια.

Rodakinies-karpodesi-2

Παράθυρο ερμηνείας του υφιστάμενου κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει την αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές λόγω καρπόπτωσης από βροχοπτώσεις ανοίγει την περίοδο αυτή, σε μια άνοιξη που εκτός από προεκλογικό αποτύπωμα είχε και ένα αρνητικό αποτύπωμα σε πολλούς οπορώνες εξαιτίας των μοτίβων του καιρού.

Καλλιεργεια-του-Σπαραγγιου_2

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ (Β’, 2304) με την υπουργική απόφαση για χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στην παραγωγή ζαχαρότευτλων σε όλη την επικράτεια, σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας της Πέλλας και εκτροφής βοοειδών στην Βόρεια Εύβοια.

9_35

Με τη µερίδα του λέοντος από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, να έχει δροµολογηθεί για την ερχόµενη εβδοµάδα, µεγάλη εκκρεµότητα αποτελεί πλέον η τύχη των αιτηµάτων ενίσχυσης προϊόντων που είτε βρέθηκαν εκτός της λίστας του υπουργείου για το πλαίσιο στήριξης για την Ουκρανία, όπως είναι το κεράσι, είτε παραγωγών που βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών ορίων ενίσχυσης.

oi-anthismenes-rodakinies-tis-imathias-poy-schimatizoyn-enan-pinaka-zografikis2_2

Την έγκριση μεταφοράς κονδυλίου 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία προς τον ΕΛΓΑ αναμένουν οι ιθύνοντες του οργανισμού μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να προχωρήσουν στην πληρωμή αποζημιώσεων, με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να διευκρινίζει πως η πληρωμή αυτή θα γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (12 Απριλίου), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται επίσπευση της διαδικασίας, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ..

gor4

Ξκεινούν τις επόμενες ημέρες οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους έκτακτων ενισχύσεων όπως ενημερώνει επίσημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους παραγωγούς μήλων και κάστανου να είναι οι πρώτοι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης των δύο καλλιεργειών υπολογίζεται στα 25,2 εκατ. ευρώ.

202303240836313380

Δύο νέες προσθήκες στη λίστα των προϊόντων που θα αποζημιωθούν εκτάκτως έγιναν στις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Τυρνάβου. Τα τοπικά οινοποιήσιμα σταφύλια θα αποζημιωθούν με 120 ευρώ το στρέμμα και τα αχλάδια σε όλη τη χώρα με 150 ευρώ ανά στρέμμα.

10b_9

Ξεκλειδώνουν προς τα τέλη του µήνα τα κρατικά ταµεία για τις έκτακτες ενισχύσεις χιλιάδων αγροτών, οι οποίες καλύπτουν µια σειρά οπωροκηπευτικών, µε πιο πρόσφατη την περίπτωση των ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων

Elegxos-Opwrones

Διάταξη, σύµφωνα µε την οποία θα παρέχεται προκαταβολή από τις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά την επεξεργασία του από την αρμόδια επιτροπή.

rodakina_2_2

Δέσμευση για πληρωμή των αναγγελθεισών αποζημιώσεων σε μήλα, κάστανα και πυρηνόκαρπα που αφορούν στο λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» πριν βγει ο Μάρτιος απέσπασαν τηλεφωνικά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση το απόγευμα της 9ης Μαρτίου στο πλαίσιο της 13ης Agrothessaly. Εντωμεταξύ, διευκρινήσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν ώστε να αποφασισθεί η ενίσχυση παραγωγών μέσω de minimis έδωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.

Basket-of-Peaches-August-Laux-oil-painting__1_

Αίτημα δέσμευσης ποσού για ενισχύσεις σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια με 70 ευρώ το στρέμμα απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ για τις ίδιες καλλιέργειες προβλέπεται αποζημίωση 80 ευρώ το στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα, για καλλιέργειες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω του 30% για ζημιές από βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

teutlaevz__1__2

Νέα δέσμη κρατικών ενισχύσεων αποφάσισε η αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα ζαχαρότευτλα σε όλη την επικράτεια, τον κρόκο Κοζάνης, τα θερμοκήπια Μαραθώνα και τους αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης να εντάσσονται στον προγραμματισμό των επικείμενων αποζημιώσεων.

girl-selling-grapes-from-a-large-table-laden-with-fruit-and-vegetables-floris-van-schooten

Αποζημιώσεις των καλλιεργειών σπαραγγιών Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας αποφάσισε η αρμόδια ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, με το σχετικό αίτημα να έχει μεταβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός των ποσών ενίσχυσης.

91Wxm9V-4TL__AC_UF894_1000_QL80_

Κλείδωσε ο τελικός φάκελος με τις αποζημιώσεις σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα και κάστανα με το υπουργείο να καταθέτει επίσημη αναγγελία ενίσχυσης στην Κομισιόν, που αφορά σε 150 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρηνα και κλιμακωτή ενίσχυση βάσει ποικιλίας για τα μήλα μεταξύ 250 και 300 ευρώ. Ταυτόχρονα προβλέπεται αποζημίωση 150 ευρώ το στρέμμα για το κάστανο. 

ΦΩΤΟ2_4

Γεμίζει όπως φαίνεται το καλάθι κρατικών ενισχύσεων σε καλλιέργειες με αφορμή τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος της Ουκρανίας στις εμπορικές επιδόσεις προϊόντων, με τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα κάστανα και τα σταφύλια να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία