Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αγρόσχολος

agrosxolos-715

∆εν ξέρω αλλά στον ΕΛΓΑ δύο τινά θα συµβούν. Είτε δεν θα γίνει τίποτα και θα συνεχιστεί το σήριαλ µε τη αναλογιστική µελέτη και τη... διαβούλευση είτε θα «σπάσουν αυγά», αφού µέσα θα εντάσσεται και ο ιδιωτικός τοµέας και ήδη ο αγροτικός κόσµος ανησυχεί για τις εισφορές.

agrosxolos-708

Οδηγός προς ναυτιλοµένους τα λόγια του Κύπριου «γκουρού» των δηµοσκοπήσεων Ανδρέα ∆ρυµιώτη: «Όταν σε πάρει η κάτω βόλτα δεν σε σώζει τίποτα. Παράδειγµα το ’89 µ...

agrosxolos-707

Στον δρόµο για τις εθνικές εκλογές, τα µηνύµατα που εστάλησαν στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν πολλά, κυρίως από τον παραγωγικό κόσµο, που από καιρό φωνάζει πως τα παυσίπονα δεν αποτελούν µέθοδο ίασης µιας µαραζωµένης αγροτικής οικονοµίας που παλεύει µε ίδιες δυνάµεις. Τώρα τα επιτελεία και των δύο κοµµάτων εξουσίας, τόσο αυτού που… ηττήθηκε, όσο και αυτού που φέρεται ως νικητής, θα επιχειρήσουν µέσα στο διάστηµα του ενός µήνα που αποµένει µέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να διαµορφώσουν την πολιτική τους ατζέντα, καθώς γνωρίζουν πλέον καλά πως περίοδος χάριτος από τους αγρότες δεν υφίσταται.

agrosxolos-706

Τα τελευταία 60 χρόνια η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπήρξε η κόλλα που συγκρατεί µαζί το ευρωπαϊκό έργο και τη γεωργία, είπαν µε ανοικτή επιστολή τους οι πρόεδροι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων προς τους υποψήφιους προέδρους της Κοµισιόν που έχουν προταθεί από τα πολιτικά κόµµατα του Ευρωκοινοβουλίου λίγο πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ζητώντας να µην χαθεί αυτή η συγκολλητική ουσία. Μάλιστα, οι Copa-Cogeca, βλέποντας τα δύσκολα για τον πρωτογενή τοµέα να είναι µπροστά, τονίζουν την ανάγκη η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας της Κοµισιόν να µη χάσει το στρατηγικό της ρόλο στις πολιτικές της ΕΕ.

agrosxolos-705

Σε µια λέει Παρασκευή, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του 2015, είχαν δοθεί κρατικές ενισχύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, λέει ο πρώην υπουργός της πλατείας, προκαλώντας συσχετισµούς µε το σήµερα. Ποια η διαφορά λοιπόν µε το ότι τώρα, ευρωεκλογές γαρ, έχουν δοθεί σε δόσεις (όπως λέµε 120), και έχουν ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ; Βέβαια, τα ρέστα δεν έχουν δοθεί γιατί οι ευρωεκλογές είναι το πρώτο πιάτο, ως εκ τούτου οι καβάντζες... που είναι για ώρα ανάγκης θα απελευθερωθούν στο δρόµο προς τις εθνικές.

agrosxolos-704

Προεκλογικό ξεπροεκλογικό, το πακέτο που ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός που περιλαµβάνει ρυθµίσεις και για τους αγρότες δεν µπορεί να παραγνωριστεί. Βέβαια, µπορεί τα µέτρα να ισχύσουν από το 2020 όµως δεν παύει να αποτελεί ανάσα η αύξηση των αποσβέσεων για επενδύσεις από το 100% στο 150%, η µείωση φόρου συνεταιρισµών στο 10% για όλους τους συνεταιρισµούς ανεξαρτήτως κλάδου και η έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδηµα των συνεταιρισµένων αγροτών. Κι αυτά, παρότι, η κυβέρνηση λέει πως δεν ανησυχεί για το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών…

agrosxolos-703

Το δράµα των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, πιο µεγάλο και από της Μεγαλοβδοµάδας, αφού παίζει η κορύφωση να έρθει στις 15 του µήνα, αν δεν υπάρξει παράταση των Βρυξελλών. Πάντως ο υπουργός της πλατείας, που άγνωστο παραµένει αν εισέπραξε εν τέλει το όχι Χόγκαν, λέει πως παρατάσεις στις καταληκτικές ηµεροµηνίες των δηλώσεων δίνει η Κοµισιόν και όχι οι κυβερνήσεις των κρατών µελών. Καλά αυτό το ξέραµε. Το θέµα είναι τι ζητήσαµε, και εν τέλει τι... πήραµε. Οι Βρυξέλλες πάντως ξέρουν για τις καθυστερήσεις της σύµβασης µε την µηχανοπαρέα και τα λοιπά παρατράγουδα µε τις κλειστές ΚΥ∆;

agrosxolos-702

Ο Σταύρος, η... ψύχραιµη φωνή της πλατείας Βάθη προσπαθεί να κρατήσει χαµηλά τους τόνους µπροστά στις αναταράξεις που ενδεχοµένως θα δηµιουργήσουν οι δασµολογικές «αεροµαχίες» ΕΕ-ΗΠΑ, εφόσον υλοποιηθούν. Τις προάλλες, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο της πλατείας µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και δη αυτών των καίριων εξαγωγικών προϊόντων, όπως οίνου, ελιάς και ελαιολάδου, αλλά και γαλακτοκοµικών (σηµειωτέον η Φέτα τη γλίτωσε), αναζητήθηκε κοινή γραµµή πλεύσης στο εσωτερικό, προκειµένου να περάσει στη συνέχεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα, αν χρειαστεί να βάλει πάλι το χέρι...του ο Αρχιεπίσκοπος στις ΗΠΑ;

agrosxolos-701

∆εν έπιασαν λέει ο Φάνης του ΕΛΓΑ τα µέσα καταστολής του χαλαζιού, που εφαρµόζει ο οργανισµός µε τα καταιγιδοφόρα νέφη τεχνητών πυρήνων πάγου, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούσαν και ως εκ τούτου δεν πρόλαβαν να λειώσουν οι χαλαζόκοκκοι, µε αποτέλεσµα τις τεράστιες ζηµιές στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, ενηµερώνει ο πρόεδρος ότι το πρόγραµµα αντιχαλαζικής προστασίας που ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου λειτουργεί σε 24ώρη βάση. (Ποιες µέρες;) Με τους παραγωγούς να σχολιάζουν µε πικρία «πρώτα έπεσε το χαλάζι και µετά πέρασε το αεροπλάνο»!

agrosxolos-700

Aπό λαγούς, πρόθυµους και µάντες άλλο τίποτα αυτός ο τόπος. Κάπως έτσι, µέχρι να ανοίξει... πανηγυρικά (µετά έπεσε το ρεύµα) η διαδικασία για την ενεργοποίηση των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε, η οποία καθυστέρησε για να πληρωθούν και τα τελευταία τάλιρα στη «µηχανοπαρέα». Το θέµα είναι πως για µία ακόµη φορά εκτυλίχθηκε στις πλάτες των δικαιούχων ενισχύσεων µια κακοπαιγµένη παράσταση (διαµαρτυρίας;). Στο σκηνικό πρώτα ονόµατα, δήθεν εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου, που θέλουν να οργώνουν σε ιδιωτικά χωράφια... απειλώντας και επιβάλλοντας οµερτά σε όσους διαφωνούν και προβάλλουν τα κακώς κείµενα.

48_5

Κάτι ψήνεται εδώ και καιρό εκεί στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας και εµποδίζεται η έναρξη υποβολής των φετινών δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης. Φταίει το χρωστούµενο 7εύρω στη µηχανοπαρέα που ‘χει ήδη πάρει µύριο για το τίποτα; Φταίει το γεγονός ότι εκεί στην Καβάλας αποφάσισαν να το δουν αλλιώς; Φταίει το θολό τοπίο από τη λήξη της άτυπης παράτασης του ενός έτους για τη µη υποχρεωτική αναγραφή ΑΤΑΚ στα δηλωθέντα αγροτεµάχια και η νέα παράταση για τα µισθωµένα χωράφια; Ή µήπως «φταίει το ζαβό το ριζικό µας!» που λέει κι ο ποιητής. Τώρα κάτι ακούγεται για άνοιγµα των πυλών από βδοµάδα...

48-698

Καλά που υπάρχει κι ο Μάθιους (διακεκριµένος αγροτοοικονοµολόγος), ο οποίος µετά από κάθε συµβούλιο των Βρυξελλών σου δίνει να καταλάβεις κάτι από τα όσα διαµείβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Από τον πακτωλό τροπολογιών που συζητήθηκαν στο Συµβούλιο υπουργών Γεωργίας τις προάλλες, πολλά µέτρα από την πρόταση της Κοµισιόν, τα κράτη τα θέλουν προαιρετικά ή εθελοντικά, οδηγώντας σε µια πιο α αλά καρτ βερσιόν της ΚΑΠ.

697-64

Ο Λαρισαίος υφυπουργός της πλατείας πήγε τις προάλλες στις Βρυξέλλες (δεν µπόρεσε ο Σταύρος) και ως άλλος Μακρόν αναφέρθηκε στην πυξίδα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόµενα χρόνια στον πρωτογενή τοµέα, συµπληρώνοντας παράλληλα και το φωτογραφικό του άλµπουµ µε εικόνες από το γνωστό κτίριο Justus Lipsius.

proswpa-kap

Πάλι καλά που πέσανε οι Ευρωεκλογές παραλίγο να πει ο υπουργός της πλατείας και ως εκ τούτου τα όποια σηµεία διαπραγµάτευσης µείζονος πολιτικής σηµασίας για την ΚΑΠ παγώνουν για το επόµενο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο Φόρουµ των ∆ελφών προ ηµερών σε αρκετές οµιλίες, διατυπώθηκε ο κίνδυνος η χώρα µας να βρεθεί στη λάθος πλευρά ενός «Ψηφιακού Παραπετάσµατος», µε καταστροφικές συνέπειες για την οικονοµία και την κοινωνία, κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.

rixardos

Με στοργή και προδέρµ η ∆ΕΗ στους αγρότες, που τους λέει δεν θα σας κόψω το ρεύµα στα καλοκαιρινά ποτίσµατα (εφόσον δεν έχει εκδοθεί λογαριασµός), αρκεί να µπείτε σε ρύθµιση µε αίτηση, µε τη συγκεντρωτική σούµα προς πληρωµή να έρχεται λίγο αργότερα, το Σεπτέµβριο. Η άλλη καλοσύνη Παναγιωτάκη, που σηµειωτέον εξετάζεται από τους αρµόδιους, είναι να δίνεται ως εγγύηση (ενέχυρο) εκ µέρους των παραγωγών αν δεν πληρώσουν για µερικούς µήνες, το τσεκ, µε µορφή εκχώρησης ή πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασµό τον οποίο έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε και µετά; ...ήρθαν οι εκλογές!

sxolia_2

Λύθηκαν (λέµε τώρα) τα ζητήµατα του κόστους παραγωγής, αφού απλοποιήθηκαν όπως είπε και ο υπουργός της πλατείας στην αποφώνηση της πρόσφατης συνάντησης µε τους µπλοκατζήδες, οι διαδικασίες για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες (ποιος τους πληρώνει άραγε;), µπαίνει η Φέτα ΠΟΠ στα σχολεία (αυτό κι αν είναι µείωση), µειώθηκε το κόστος στα λιπάσµατα (εννοεί την υπολίπανση;) και στα γεωργικά φάρµακα και στους σπόρους (πριν καν έρθουν τα µπαστουνάκια). Τέλος, κάθε µήνα µέχρι και τις εκλογές θα «ξεφυτρώνει» και καµιά ενίσχυση de minimis, έτσι για να έχει να λύσει και κανένα ακόµη θεµατάκι...

araxwvitis_ka

To ραντεβού κυβέρνησης-αγροτών την περασµένη Πέµπτη κλείστηκε. Αυτό έξαλλου ήταν και το βασικό, εν τέλει αίτηµα, να υπάρξει συνάντηση µε διευρυµένο κυβερνητικό κλιµάκιο και όχι µόνο µε τον υπουργό της πλατείας. Η επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου το κεντρικό αίτηµα, αφού για το βαµβάκι τα θέµατα τα έλυσε...η Θάνου, είχε από καιρό ζυµωθεί από την Παπανάτσιου. Κατά τα λοιπά, όπως λέει και λαϊκό σουξέ «σφύριξα και έληξε». Όσο για τα υπόλοιπα κεντρικά ζητήµατα που παραµένουν δισεπίλυτα, µε τέτοιους πολιτικάντικους χειρισµούς θα παραµείνουν ως έχουν στο διηνεκές, και αυτό το ξέρουν καλά αµφότεροι.

antres-kinita

Ξαφνιάζει... ευχάριστα η µαχητικότητα δεύτερη φορά του Αποστολόπουλου του ΣΕΒΓΑΠ για τις οσφυοκαµψίες αρµοδίων πάνω σε ζητήµατα που πλήττουν τον κτηνοτροφικό τοµέα και δη του γάλακτος. Η πρώτη αφορά την καυστική επιστολή του µε αφορµή την τήβεννο από το ΓΠΑ στον... τιµητή της Φέτας Επίτροπο Χόγκαν, και η δεύτερη για τα ευχαριστήρια στην ΕΕ, της Βάθη κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Αντρουκαΐτις για το Greek yogurt, όρο που καπηλεύεται επί µακρόν η Τσεχία και υπόσχεται να αλλάξει... «∆είχνουµε υποχρεωµένοι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να µας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή», σχολιάζει.

mpoka

Έξαλλοι οι αγρότες µε τα «αγροτοδικεία», που στήθηκαν εν ριπή οφθαλµού πριν βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους. Για «άθλια ψεύδη», «προκλητικές απατεωνιές» και για «κατήφορο αυταρχισµού και αντιδηµοκρατικότητας», κάνει λόγο η Πανελλαδική Μπλόκων, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό για προσχηµατικό κάλεσµα σε διάλογο επί των αιτηµάτων τους την ώρα, που τους ξεκαθαρίζει ότι τα δηµοσιονοµικά της χώρας δεν επιτρέπουν καµία παροχή στους αγρότες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία