Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αγρόσχολος

antres-kinita

Ξαφνιάζει... ευχάριστα η µαχητικότητα δεύτερη φορά του Αποστολόπουλου του ΣΕΒΓΑΠ για τις οσφυοκαµψίες αρµοδίων πάνω σε ζητήµατα που πλήττουν τον κτηνοτροφικό τοµέα και δη του γάλακτος. Η πρώτη αφορά την καυστική επιστολή του µε αφορµή την τήβεννο από το ΓΠΑ στον... τιµητή της Φέτας Επίτροπο Χόγκαν, και η δεύτερη για τα ευχαριστήρια στην ΕΕ, της Βάθη κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Αντρουκαΐτις για το Greek yogurt, όρο που καπηλεύεται επί µακρόν η Τσεχία και υπόσχεται να αλλάξει... «∆είχνουµε υποχρεωµένοι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να µας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή», σχολιάζει.

apostolou_ka

Mα καλά έκανε τρεισήµισι ώρες ταξίδι µόνο και µόνο για να αναγορευτεί Επίτιµος ο Χόγκαν και να ακούσει τα... µελλούµενα για τα δορυφορικά µπαστουνάκια; ∆ηλαδή, ο µόνος στρατηγικός σχεδιασµός είναι για τις... δηµόσιες κεραίες, που θέλει να αναλάβει η ιδιωτική µηχανοπαρέα;

nd-roloi

Καλή η επικοινωνία, καλύτερη όµως η ουσία. Στην περίπτωση του κτηνοτροφικού κόσµου το φιλικό χτύπηµα στην πλάτη των πολιτικών, που κάθε φορά τους επισκέπτονται όταν ο κόµπος έχει φθάσει στο χτένι, και η αριθµολογία παροχών εν είδη εισοδηµατικής ενίσχυσης ή οι εισαγγελικές παρεµβάσεις και τα «ανώνυµα» πρόστιµα, λειτουργούν µόνο για λαϊκή κατανάλωση.

agrotis-plati

Απ’ το ολότελα, καλή κι η διαχείριση. Κάπως έτσι κι ο υπουργός της πλατείας (ξέρω τα θέµατα), που προαναγγέλλει πληρωµές το επόµενο διάστηµα, λες και δεν ξέρει πως ο ∆εκέµβρης, εκτός από Χριστουγεννιάτικος, είναι µήνας εξοφλήσεων τσεκ και λοιπών υποχρεώσεων.

Τι συνέβη τελικά εκεί στον ΕΦΕΤ, ποιος πρόλαβε ποιον; Ο υπουργός ήθελε να παραιτήσει τον πρόεδρο και ο δεύτερος υπέβαλε την παραίτησή του για να έχει και το κεφάλι ψηλά; Ή µήπως... παρερµηνεύθηκαν οι προθέσεις του πρώτου (υπουργού) και εν τέλει είχαµε πάλι το ίδιο αποτέλεσµα, δηλαδή την έξοδο του δεύτερου (προέδρου).

48_3

Καλά, οι κινήσεις του υπουργού της πλατείας προσοµοιάζουν µε αυτές που γίνονται όταν αλλάζει µια κυβέρνηση, που βλέπουµε για παράδειγµα αλλαγές µέχρι και στον καφετζή του κυλικείου. Στο βρόντο τα «νοικοκυρέµατα» και το «έργο» του Βαγγέλη, που αναγνωρίστηκαν µόνο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Κάπως έτσι, αθόρυβα, πάνε κι έρχονται πρόσωπα σε καίριες θέσεις στη διοικητική µηχανή, χωρίς να ξέρουµε βέβαια αν είναι για να πάρει µπρος. Ζητούµενο, παραµένει πάντα το παραγωγικό αποτύπωµα στον πρωτογενή τοµέα και όχι αποφάσεις για τα... µάτια, που φέρνουν σύγχυση, µε µικροκοµµατικό όφελος.

sxolia

O αγροτικός κόσµος όσο κι αν θέλουν να τον κρατούν «δεµένο» οι κυβερνώντες, ξέρει να παλεύει και να διαπρέπει µόνος του. Σε πρόσφατο αγροτικό φόρουµ στη Θεσσαλονίκη, οι συµµετέχοντες τα ‘παν όλα: για τα ιστορικά δικαιώµατα που κρατούν πίσω τους Νέους, για τον «αειθαλή» πρόεδρο των νεολαίων που έχει ρίξει άγκυρα, για τη στρεβλότητα ιδιωτικής εταιρείας να εκροσωπεί τους αγρότες στην Copa-Cogeca, αλλά και για τα ίδια πρόσωπα στο αγροτοσυνδικαλιστικό, που πάνε και έρχονται αλλάζοντας µόνο στη «µαρκίζα» το όνοµα της οργάνωσης που εκπροσωπούν. Ο Χανιώτης, πάντως, έβγαλε εισιτήριο για Βρυξέλλες, σε ρυζοπαραγωγό από τη Χαλάστρα.

agrosxolos

Όλοι οι αρµόδιοι στις δηµόσιες αναφορές τους οµονοούν ότι η εγχώρια κτηνοτροφία πρέπει να πάρει τα πάνω της να στηριχθεί επενδυτικά κλπ, κλπ. Βέβαια, κάποιοι ξεχνούν το µπάχαλο µε το χάρτη των νέων εξισωτικών.

araxovitis-ktinotrofos

Για να δούµε τι θα δούµε µε αυτή την πολυθρύλητη Υπουργική Απόφαση για το γάλα που θα αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες. Στην οδό Νιρβάνας τις προάλλες ανακοίνωσαν απ’έξω-απ’έξω πρόστιµα σε 11 επιχειρήσεις για µη ισοζύγια στο α’ εξάµηνο το 2018, χωρίς καµία αναφορά στο ύψος τους αλλά και στο ποιες αφορούν. Τέτοια εχεµύθεια. Κατά τα λοιπά, η συνάντηση στη Βάθη µε τους κτηνοτρόφους ήταν, λέει, για τις µακροπρόθεσµες πολιτικές. Όσο για τα de minimis, το συνδικαλιστικό νόµο, την ποιοτική αναβάθµιση των ελέγχων και τις κυρώσεις, µοιάζουν µε άρτο και θεάµατα και η ∆ιαµάντω δεν πείθεται...

48

«Αλήθεια τι απέγιναν οι εξαγγελίες για το σωρευτικό ακατάσχετο 15.000 ευρώ για τους αγρότες;», ρωτάει ο πρόεδρος Βάκης µε επιστολή στον πρωθυπουργό.

48_2

Αυτά είναι, όταν υπάρχει πολιτική... βούληση, οι χάρτες ξαναζωγραφίζονται, οι µελέτες σχίζονται και ξαναπαραγγέλονται. Μιλάµε βέβαια για την υπόθεση της οριοθέτησης των µειονεκτικών περιοχών που έχει ξεσηκώσει άπαντες, καθώς αν ισχύσουν τα όσα περιγράφει ο χάρτης, κάποιοι χάνουν τη µισή και κάποιοι όλη την εξισωτική.

673

Tα γνωρίζει τα θέµατα ο Σταύρος, όµως ξέρει και να τα λύνει; Το θέµα µε τους χάρτες µειονεκτικών περιοχών της νέας εξισωτικής έχει φέρει σε αναστάτωση για ακόµα µία φορά τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσµο, που νοιώθει ότι δέχεται πυρά από παντού.

slos_xof-gunaikes

Ξεπερνάει λένε οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, τα όρια του θυµού η νέα οριοθέτηση περιοχών µε φυσικούς περιορισµούς που έχει βγει σε διαβούλευση, η οποία τους βγάζει έξω από το χάρτη για την είσπραξη εξισωτικής.

kokalis-tiri

Οι µόνοι που δεν χειροκρότησαν τους αρχηγούς των δύο µεγάλων κοµµάτων, παρότι για µία ακόµη φορά έγινε αναφορά στον κλάδο τους, στο περιθώριο της ∆ΕΘ ήταν οι αγρότες, που χαρακτήρισαν την έκθεση «διαγωνισµό σε προεκλογικές εξαγγελίες».

Τα έχει δροµολογηµένα ο Σταύρος τα θέµατα

∆ροµολογούνται, λέει ο νέος υπουργός της πλατείας, δεσµεύσεις που δεν ήταν δυνατόν, λόγω των µνηµονίων, να δροµολογηθούν. Για την άρση στο φόρο του κρασιού µιλάει;

Κάνει πως τα ξέρει, θα µπορέσει να τα λύσει;

Σωστά το προσέγγισε το θέµα ο Σταύρος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο της πλατείας ότι «τα προβλήµατα είναι γνωστά. Είναι η ώρα των λύσεων και όχι της καταγραφής», είπε βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη µέριµνα για αύξηση του αγροτικού εισοδήµατος.

Θα χαθούν ψηφαλάκια και δεν τους συµφέρει

Στο υπουργείο της πλατείας, η πρόταση Χόγκαν για κατάργηση των δικαιωµάτων φαίνεται αξιολογείται ως υψηλού ρίσκου. Κι αυτό γιατί, όπως «βοµβαρδίζουν» µε σχόλια το fb του Agronews, φίλοι αγρότες δεν τους συµφέρει «γιατί οι επιδοτήσεις θα πάνε σε πραγµατικούς αγρότες που παράγουν κι όχι σε όλο τον ντουνιά.

Στα γρανάζια των ΠΣΕΑ και των excel

Δεν φτάνει που αργούν παιδεύουν και τους δικαιούχους. Ο λόγος για τα ΠΣΕΑ και η περιπέτεια ενός αγρότη από το Κιλκίς που το ∆εκέµβριο του 2014 καταστράφηκαν τα προϊόντα που είχε αποθηκευµένα (καλαµπόκι, µηδική κ.α.) για την κτηνοτροφική του µονάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία