Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αγρόσχολος

agrosxolos-709

Το «λεφτά υπάρχουν»… σε άλλη όµως βερσιόν, επανέλαβε ο Φάνης του ΕΛΓΑ, για να την… πει στην Αραµπατζή, η οποία απέδωσε στην έλλεψη ρευστότητας του Οργανισµού τις καθυστερήσεις στο εκτιµητικό έργο, ελέω και περικοπών στα οδοιπορικά, και στη γενικότερη απουσία ανταποδοτικότητας σε σχέση µε τις εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες. Κατά τον ίδιο, όχι µόνο δεν υφίστανται τα περί µη ρευστότητας αλλά αποτελούν όπως λέει «επαναλαµβανόµενο ψέµα µε σκοπό να πλήξει τον ΕΛΓΑ, τους εργαζόµενους και τους αγρότες, εξυπηρετώντας πιθανά άλλα σκοτεινά σχέδια νεοφιλελεύθερης αντίληψης». Αυτό πάλι, κολλάει σε όλες τις απανταχού δηλώσεις…

agrosxolos-702

Ο Σταύρος, η... ψύχραιµη φωνή της πλατείας Βάθη προσπαθεί να κρατήσει χαµηλά τους τόνους µπροστά στις αναταράξεις που ενδεχοµένως θα δηµιουργήσουν οι δασµολογικ...

agrosxolos-701

∆εν έπιασαν λέει ο Φάνης του ΕΛΓΑ τα µέσα καταστολής του χαλαζιού, που εφαρµόζει ο οργανισµός µε τα καταιγιδοφόρα νέφη τεχνητών πυρήνων πάγου, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούσαν και ως εκ τούτου δεν πρόλαβαν να λειώσουν οι χαλαζόκοκκοι, µε αποτέλεσµα τις τεράστιες ζηµιές στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, ενηµερώνει ο πρόεδρος ότι το πρόγραµµα αντιχαλαζικής προστασίας που ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου λειτουργεί σε 24ώρη βάση. (Ποιες µέρες;) Με τους παραγωγούς να σχολιάζουν µε πικρία «πρώτα έπεσε το χαλάζι και µετά πέρασε το αεροπλάνο»!

agrosxolos-700

Aπό λαγούς, πρόθυµους και µάντες άλλο τίποτα αυτός ο τόπος. Κάπως έτσι, µέχρι να ανοίξει... πανηγυρικά (µετά έπεσε το ρεύµα) η διαδικασία για την ενεργοποίηση των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε, η οποία καθυστέρησε για να πληρωθούν και τα τελευταία τάλιρα στη «µηχανοπαρέα». Το θέµα είναι πως για µία ακόµη φορά εκτυλίχθηκε στις πλάτες των δικαιούχων ενισχύσεων µια κακοπαιγµένη παράσταση (διαµαρτυρίας;). Στο σκηνικό πρώτα ονόµατα, δήθεν εκφραστές του συνεταιριστικού χώρου, που θέλουν να οργώνουν σε ιδιωτικά χωράφια... απειλώντας και επιβάλλοντας οµερτά σε όσους διαφωνούν και προβάλλουν τα κακώς κείµενα.

48_5

Κάτι ψήνεται εδώ και καιρό εκεί στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας και εµποδίζεται η έναρξη υποβολής των φετινών δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης. Φταίει το χρωστούµενο 7εύρω στη µηχανοπαρέα που ‘χει ήδη πάρει µύριο για το τίποτα; Φταίει το γεγονός ότι εκεί στην Καβάλας αποφάσισαν να το δουν αλλιώς; Φταίει το θολό τοπίο από τη λήξη της άτυπης παράτασης του ενός έτους για τη µη υποχρεωτική αναγραφή ΑΤΑΚ στα δηλωθέντα αγροτεµάχια και η νέα παράταση για τα µισθωµένα χωράφια; Ή µήπως «φταίει το ζαβό το ριζικό µας!» που λέει κι ο ποιητής. Τώρα κάτι ακούγεται για άνοιγµα των πυλών από βδοµάδα...

48-698

Καλά που υπάρχει κι ο Μάθιους (διακεκριµένος αγροτοοικονοµολόγος), ο οποίος µετά από κάθε συµβούλιο των Βρυξελλών σου δίνει να καταλάβεις κάτι από τα όσα διαµείβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Από τον πακτωλό τροπολογιών που συζητήθηκαν στο Συµβούλιο υπουργών Γεωργίας τις προάλλες, πολλά µέτρα από την πρόταση της Κοµισιόν, τα κράτη τα θέλουν προαιρετικά ή εθελοντικά, οδηγώντας σε µια πιο α αλά καρτ βερσιόν της ΚΑΠ.

697-64

Ο Λαρισαίος υφυπουργός της πλατείας πήγε τις προάλλες στις Βρυξέλλες (δεν µπόρεσε ο Σταύρος) και ως άλλος Μακρόν αναφέρθηκε στην πυξίδα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόµενα χρόνια στον πρωτογενή τοµέα, συµπληρώνοντας παράλληλα και το φωτογραφικό του άλµπουµ µε εικόνες από το γνωστό κτίριο Justus Lipsius.

proswpa-kap

Πάλι καλά που πέσανε οι Ευρωεκλογές παραλίγο να πει ο υπουργός της πλατείας και ως εκ τούτου τα όποια σηµεία διαπραγµάτευσης µείζονος πολιτικής σηµασίας για την ΚΑΠ παγώνουν για το επόµενο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο Φόρουµ των ∆ελφών προ ηµερών σε αρκετές οµιλίες, διατυπώθηκε ο κίνδυνος η χώρα µας να βρεθεί στη λάθος πλευρά ενός «Ψηφιακού Παραπετάσµατος», µε καταστροφικές συνέπειες για την οικονοµία και την κοινωνία, κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ.

rixardos

Με στοργή και προδέρµ η ∆ΕΗ στους αγρότες, που τους λέει δεν θα σας κόψω το ρεύµα στα καλοκαιρινά ποτίσµατα (εφόσον δεν έχει εκδοθεί λογαριασµός), αρκεί να µπείτε σε ρύθµιση µε αίτηση, µε τη συγκεντρωτική σούµα προς πληρωµή να έρχεται λίγο αργότερα, το Σεπτέµβριο. Η άλλη καλοσύνη Παναγιωτάκη, που σηµειωτέον εξετάζεται από τους αρµόδιους, είναι να δίνεται ως εγγύηση (ενέχυρο) εκ µέρους των παραγωγών αν δεν πληρώσουν για µερικούς µήνες, το τσεκ, µε µορφή εκχώρησης ή πάγιας εντολής από τον τραπεζικό λογαριασµό τον οποίο έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε και µετά; ...ήρθαν οι εκλογές!

sxolia_2

Λύθηκαν (λέµε τώρα) τα ζητήµατα του κόστους παραγωγής, αφού απλοποιήθηκαν όπως είπε και ο υπουργός της πλατείας στην αποφώνηση της πρόσφατης συνάντησης µε τους µπλοκατζήδες, οι διαδικασίες για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες (ποιος τους πληρώνει άραγε;), µπαίνει η Φέτα ΠΟΠ στα σχολεία (αυτό κι αν είναι µείωση), µειώθηκε το κόστος στα λιπάσµατα (εννοεί την υπολίπανση;) και στα γεωργικά φάρµακα και στους σπόρους (πριν καν έρθουν τα µπαστουνάκια). Τέλος, κάθε µήνα µέχρι και τις εκλογές θα «ξεφυτρώνει» και καµιά ενίσχυση de minimis, έτσι για να έχει να λύσει και κανένα ακόµη θεµατάκι...

araxwvitis_ka

To ραντεβού κυβέρνησης-αγροτών την περασµένη Πέµπτη κλείστηκε. Αυτό έξαλλου ήταν και το βασικό, εν τέλει αίτηµα, να υπάρξει συνάντηση µε διευρυµένο κυβερνητικό κλιµάκιο και όχι µόνο µε τον υπουργό της πλατείας. Η επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου το κεντρικό αίτηµα, αφού για το βαµβάκι τα θέµατα τα έλυσε...η Θάνου, είχε από καιρό ζυµωθεί από την Παπανάτσιου. Κατά τα λοιπά, όπως λέει και λαϊκό σουξέ «σφύριξα και έληξε». Όσο για τα υπόλοιπα κεντρικά ζητήµατα που παραµένουν δισεπίλυτα, µε τέτοιους πολιτικάντικους χειρισµούς θα παραµείνουν ως έχουν στο διηνεκές, και αυτό το ξέρουν καλά αµφότεροι.

antres-kinita

Ξαφνιάζει... ευχάριστα η µαχητικότητα δεύτερη φορά του Αποστολόπουλου του ΣΕΒΓΑΠ για τις οσφυοκαµψίες αρµοδίων πάνω σε ζητήµατα που πλήττουν τον κτηνοτροφικό τοµέα και δη του γάλακτος. Η πρώτη αφορά την καυστική επιστολή του µε αφορµή την τήβεννο από το ΓΠΑ στον... τιµητή της Φέτας Επίτροπο Χόγκαν, και η δεύτερη για τα ευχαριστήρια στην ΕΕ, της Βάθη κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Αντρουκαΐτις για το Greek yogurt, όρο που καπηλεύεται επί µακρόν η Τσεχία και υπόσχεται να αλλάξει... «∆είχνουµε υποχρεωµένοι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να µας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή», σχολιάζει.

mpoka

Έξαλλοι οι αγρότες µε τα «αγροτοδικεία», που στήθηκαν εν ριπή οφθαλµού πριν βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους. Για «άθλια ψεύδη», «προκλητικές απατεωνιές» και για «κατήφορο αυταρχισµού και αντιδηµοκρατικότητας», κάνει λόγο η Πανελλαδική Μπλόκων, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό για προσχηµατικό κάλεσµα σε διάλογο επί των αιτηµάτων τους την ώρα, που τους ξεκαθαρίζει ότι τα δηµοσιονοµικά της χώρας δεν επιτρέπουν καµία παροχή στους αγρότες.

mpliatsos-kritikou

Tα ‘παν και στην εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς στη Μονεµβασιά ότι η φορολογία είναι το µεγαλύτερο αγκάθι στην επιχειρηµατικότητα, ενώ το γεγονός ότι έτσι όπως εφαρµόζεται στην Ελλάδα, αποσπά χρήµατα από πόρους της ΚΑΠ, κάτι που δεν γίνεται σε άλλα κράτη-µέλη, συνιστά µορφή επανεθνικοποίησης.

48_4

Την παροιµία «Όσα κάνει η γίδα στο πουρνάρι, τα βρίσκει στο τοµάρι», θέλησε να θυµίσει στην κυβέρνηση ο Τζελέπης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, που οδήγησε στην επερώτηση της Φώφης, στρέφοντας την κριτική του στις πολιτικές της τελευταίας 4ετίας που προκάλεσαν συρρίκνωση του αγροτικού τοµέα. Κάπου εκεί, έπεσε και η όλο νόηµα προτροπή Αραχωβίτη για ανάγνωση του µυθιστορήµατος «Ο Κλεπτοµνήµων» για το τοις πταίει..., µε το βουλευτή της ∆ΗΣΥ Κουτσούκο να απαντά ότι διαβάζει το νέο κυβερνητικό µυθιστόρηµα του µε τίτλο «Η Συνέχεια των Ψεµάτων». Βιβλιοφάγοι... αν µη τι άλλο...

xioni-andras

Καπνός χωρίς φωτιά σίγουρα δεν υπάρχει, αναφορικά µε το αποκαλυπτικό θέµα της Agrenda, περι σχεδίου - σε πρωτόλειο βέβαια και τεχνοκρατικό στάδιο- για γενναίο πριµ εξόδου στην αιγοπροβατοτροφία, όπως στην περίπτωση του καπνού. Το θέµα προκάλεσε και την αντίδραση της Επιτροπής που αρνείται την ύπαρξη σχεδίου, χωρίς ωστόσο να παραθέτει ποια τουλάχιστον «γενναία» κίνητρα έχει στη φαρέτρα της µέσω της νέας ΚΑΠ, για να στηριχθεί ο πολύπαθος αυτός τοµέας. Όσο για τη φέτα, λέει ότι θα συνεχίσει να την υπερασπίζεται από κάθε προσπάθεια αποµίµησης και σφετερισµού, αρκεί στην ετικέτα να µη γράφει γάλα ευρωπαϊκής προέλευσης...

xioni-fortigo

Σενάριο βγαλµένο από την κινηµατογραφική ταινία «η ηµέρα της Μαρµότας», στην οποία ο πρωταγωνιστής ξυπνά κάθε πρωί και ζει τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις, βιώνουν και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί.

fortigaki-miniatoura

Το µπουρδούκλωµα µε τις τροπολογίες για να περάσει το ακατάσχετο τις προηγούµενες ηµέρες δεν ήταν και µικρό. Η γενική εντύπωση ήταν ότι οι πληρωµές έγιναν, αφού πήρε και ΦΕΚ η όλη διαδικασία, όµως η χαρτούρα και τοα µπλοκάρισµα στην εξισωτική έµειναν.

kinito

H Bράντζα το λέει ξεκάθαρα, για τις επιλογές της νέας ΚΑΠ και δη των ιστορικών δικαιωµάτων: «είναι στη διακριτική µας ευχέρεια να πάρουµε ξεκάθαρη θέση και να αποφασίσουµε ποιους επιλέγουµε να στηρίξουµε και µε ποιους επιλέγουµε να πορευθούµε», αναφέρει σε άρθρο της εστιάζοντας στους «αγρότες του καναπέ» και τους «µη προνοµιούχους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία