Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αγρόσχολος

agrosxolos-701

∆εν έπιασαν λέει ο Φάνης του ΕΛΓΑ τα µέσα καταστολής του χαλαζιού, που εφαρµόζει ο οργανισµός µε τα καταιγιδοφόρα νέφη τεχνητών πυρήνων πάγου, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών που επικρατούσαν και ως εκ τούτου δεν πρόλαβαν να λειώσουν οι χαλαζόκοκκοι, µε αποτέλεσµα τις τεράστιες ζηµιές στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, ενηµερώνει ο πρόεδρος ότι το πρόγραµµα αντιχαλαζικής προστασίας που ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου λειτουργεί σε 24ώρη βάση. (Ποιες µέρες;) Με τους παραγωγούς να σχολιάζουν µε πικρία «πρώτα έπεσε το χαλάζι και µετά πέρασε το αεροπλάνο»!

sxolia_2

Λύθηκαν (λέµε τώρα) τα ζητήµατα του κόστους παραγωγής, αφού απλοποιήθηκαν όπως είπε και ο υπουργός της πλατείας στην αποφώνηση της πρόσφατης συνάντησης µε τους µπλοκατζήδες, οι διαδικασίες για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες (ποιος τους πληρώνει άραγε;), µπαίνει η Φέτα ΠΟΠ στα σχολεία (αυτό κι αν είναι µείωση), µειώθηκε το κόστος στα λιπάσµατα (εννοεί την υπολίπανση;) και στα γεωργικά φάρµακα και στους σπόρους (πριν καν έρθουν τα µπαστουνάκια). Τέλος, κάθε µήνα µέχρι και τις εκλογές θα «ξεφυτρώνει» και καµιά ενίσχυση de minimis, έτσι για να έχει να λύσει και κανένα ακόµη θεµατάκι...

araxwvitis_ka

To ραντεβού κυβέρνησης-αγροτών την περασµένη Πέµπτη κλείστηκε. Αυτό έξαλλου ήταν και το βασικό, εν τέλει αίτηµα, να υπάρξει συνάντηση µε διευρυµένο κυβερνητικό κλιµάκιο και όχι µόνο µε τον υπουργό της πλατείας. Η επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου το κεντρικό αίτηµα, αφού για το βαµβάκι τα θέµατα τα έλυσε...η Θάνου, είχε από καιρό ζυµωθεί από την Παπανάτσιου. Κατά τα λοιπά, όπως λέει και λαϊκό σουξέ «σφύριξα και έληξε». Όσο για τα υπόλοιπα κεντρικά ζητήµατα που παραµένουν δισεπίλυτα, µε τέτοιους πολιτικάντικους χειρισµούς θα παραµείνουν ως έχουν στο διηνεκές, και αυτό το ξέρουν καλά αµφότεροι.

antres-kinita

Ξαφνιάζει... ευχάριστα η µαχητικότητα δεύτερη φορά του Αποστολόπουλου του ΣΕΒΓΑΠ για τις οσφυοκαµψίες αρµοδίων πάνω σε ζητήµατα που πλήττουν τον κτηνοτροφικό τοµέα και δη του γάλακτος. Η πρώτη αφορά την καυστική επιστολή του µε αφορµή την τήβεννο από το ΓΠΑ στον... τιµητή της Φέτας Επίτροπο Χόγκαν, και η δεύτερη για τα ευχαριστήρια στην ΕΕ, της Βάθη κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Αντρουκαΐτις για το Greek yogurt, όρο που καπηλεύεται επί µακρόν η Τσεχία και υπόσχεται να αλλάξει... «∆είχνουµε υποχρεωµένοι στον Επίτροπο για την τεράστια προσπάθεια που έκανε για να µας πει ότι «ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή», σχολιάζει.

mpoka

Έξαλλοι οι αγρότες µε τα «αγροτοδικεία», που στήθηκαν εν ριπή οφθαλµού πριν βγουν τα τρακτέρ στους δρόµους. Για «άθλια ψεύδη», «προκλητικές απατεωνιές» και για «κατήφορο αυταρχισµού και αντιδηµοκρατικότητας», κάνει λόγο η Πανελλαδική Μπλόκων, κατηγορώντας ευθέως τον υπουργό για προσχηµατικό κάλεσµα σε διάλογο επί των αιτηµάτων τους την ώρα, που τους ξεκαθαρίζει ότι τα δηµοσιονοµικά της χώρας δεν επιτρέπουν καµία παροχή στους αγρότες.

mpliatsos-kritikou

Tα ‘παν και στην εκδήλωση του Αγρότη της Χρονιάς στη Μονεµβασιά ότι η φορολογία είναι το µεγαλύτερο αγκάθι στην επιχειρηµατικότητα, ενώ το γεγονός ότι έτσι όπως εφαρµόζεται στην Ελλάδα, αποσπά χρήµατα από πόρους της ΚΑΠ, κάτι που δεν γίνεται σε άλλα κράτη-µέλη, συνιστά µορφή επανεθνικοποίησης.

48_4

Την παροιµία «Όσα κάνει η γίδα στο πουρνάρι, τα βρίσκει στο τοµάρι», θέλησε να θυµίσει στην κυβέρνηση ο Τζελέπης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, που οδήγησε στην επερώτηση της Φώφης, στρέφοντας την κριτική του στις πολιτικές της τελευταίας 4ετίας που προκάλεσαν συρρίκνωση του αγροτικού τοµέα. Κάπου εκεί, έπεσε και η όλο νόηµα προτροπή Αραχωβίτη για ανάγνωση του µυθιστορήµατος «Ο Κλεπτοµνήµων» για το τοις πταίει..., µε το βουλευτή της ∆ΗΣΥ Κουτσούκο να απαντά ότι διαβάζει το νέο κυβερνητικό µυθιστόρηµα του µε τίτλο «Η Συνέχεια των Ψεµάτων». Βιβλιοφάγοι... αν µη τι άλλο...

xioni-andras

Καπνός χωρίς φωτιά σίγουρα δεν υπάρχει, αναφορικά µε το αποκαλυπτικό θέµα της Agrenda, περι σχεδίου - σε πρωτόλειο βέβαια και τεχνοκρατικό στάδιο- για γενναίο πριµ εξόδου στην αιγοπροβατοτροφία, όπως στην περίπτωση του καπνού. Το θέµα προκάλεσε και την αντίδραση της Επιτροπής που αρνείται την ύπαρξη σχεδίου, χωρίς ωστόσο να παραθέτει ποια τουλάχιστον «γενναία» κίνητρα έχει στη φαρέτρα της µέσω της νέας ΚΑΠ, για να στηριχθεί ο πολύπαθος αυτός τοµέας. Όσο για τη φέτα, λέει ότι θα συνεχίσει να την υπερασπίζεται από κάθε προσπάθεια αποµίµησης και σφετερισµού, αρκεί στην ετικέτα να µη γράφει γάλα ευρωπαϊκής προέλευσης...

xioni-fortigo

Σενάριο βγαλµένο από την κινηµατογραφική ταινία «η ηµέρα της Μαρµότας», στην οποία ο πρωταγωνιστής ξυπνά κάθε πρωί και ζει τις ίδιες ακριβώς καταστάσεις, βιώνουν και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί.

fortigaki-miniatoura

Το µπουρδούκλωµα µε τις τροπολογίες για να περάσει το ακατάσχετο τις προηγούµενες ηµέρες δεν ήταν και µικρό. Η γενική εντύπωση ήταν ότι οι πληρωµές έγιναν, αφού πήρε και ΦΕΚ η όλη διαδικασία, όµως η χαρτούρα και τοα µπλοκάρισµα στην εξισωτική έµειναν.

kinito

H Bράντζα το λέει ξεκάθαρα, για τις επιλογές της νέας ΚΑΠ και δη των ιστορικών δικαιωµάτων: «είναι στη διακριτική µας ευχέρεια να πάρουµε ξεκάθαρη θέση και να αποφασίσουµε ποιους επιλέγουµε να στηρίξουµε και µε ποιους επιλέγουµε να πορευθούµε», αναφέρει σε άρθρο της εστιάζοντας στους «αγρότες του καναπέ» και τους «µη προνοµιούχους».

apostolou_ka

Mα καλά έκανε τρεισήµισι ώρες ταξίδι µόνο και µόνο για να αναγορευτεί Επίτιµος ο Χόγκαν και να ακούσει τα... µελλούµενα για τα δορυφορικά µπαστουνάκια; ∆ηλαδή, ο µόνος στρατηγικός σχεδιασµός είναι για τις... δηµόσιες κεραίες, που θέλει να αναλάβει η ιδιωτική µηχανοπαρέα;

nd-roloi

Καλή η επικοινωνία, καλύτερη όµως η ουσία. Στην περίπτωση του κτηνοτροφικού κόσµου το φιλικό χτύπηµα στην πλάτη των πολιτικών, που κάθε φορά τους επισκέπτονται όταν ο κόµπος έχει φθάσει στο χτένι, και η αριθµολογία παροχών εν είδη εισοδηµατικής ενίσχυσης ή οι εισαγγελικές παρεµβάσεις και τα «ανώνυµα» πρόστιµα, λειτουργούν µόνο για λαϊκή κατανάλωση.

agrotis-plati

Απ’ το ολότελα, καλή κι η διαχείριση. Κάπως έτσι κι ο υπουργός της πλατείας (ξέρω τα θέµατα), που προαναγγέλλει πληρωµές το επόµενο διάστηµα, λες και δεν ξέρει πως ο ∆εκέµβρης, εκτός από Χριστουγεννιάτικος, είναι µήνας εξοφλήσεων τσεκ και λοιπών υποχρεώσεων.

Τι συνέβη τελικά εκεί στον ΕΦΕΤ, ποιος πρόλαβε ποιον; Ο υπουργός ήθελε να παραιτήσει τον πρόεδρο και ο δεύτερος υπέβαλε την παραίτησή του για να έχει και το κεφάλι ψηλά; Ή µήπως... παρερµηνεύθηκαν οι προθέσεις του πρώτου (υπουργού) και εν τέλει είχαµε πάλι το ίδιο αποτέλεσµα, δηλαδή την έξοδο του δεύτερου (προέδρου).

48_3

Καλά, οι κινήσεις του υπουργού της πλατείας προσοµοιάζουν µε αυτές που γίνονται όταν αλλάζει µια κυβέρνηση, που βλέπουµε για παράδειγµα αλλαγές µέχρι και στον καφετζή του κυλικείου. Στο βρόντο τα «νοικοκυρέµατα» και το «έργο» του Βαγγέλη, που αναγνωρίστηκαν µόνο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. Κάπως έτσι, αθόρυβα, πάνε κι έρχονται πρόσωπα σε καίριες θέσεις στη διοικητική µηχανή, χωρίς να ξέρουµε βέβαια αν είναι για να πάρει µπρος. Ζητούµενο, παραµένει πάντα το παραγωγικό αποτύπωµα στον πρωτογενή τοµέα και όχι αποφάσεις για τα... µάτια, που φέρνουν σύγχυση, µε µικροκοµµατικό όφελος.

sxolia

O αγροτικός κόσµος όσο κι αν θέλουν να τον κρατούν «δεµένο» οι κυβερνώντες, ξέρει να παλεύει και να διαπρέπει µόνος του. Σε πρόσφατο αγροτικό φόρουµ στη Θεσσαλονίκη, οι συµµετέχοντες τα ‘παν όλα: για τα ιστορικά δικαιώµατα που κρατούν πίσω τους Νέους, για τον «αειθαλή» πρόεδρο των νεολαίων που έχει ρίξει άγκυρα, για τη στρεβλότητα ιδιωτικής εταιρείας να εκροσωπεί τους αγρότες στην Copa-Cogeca, αλλά και για τα ίδια πρόσωπα στο αγροτοσυνδικαλιστικό, που πάνε και έρχονται αλλάζοντας µόνο στη «µαρκίζα» το όνοµα της οργάνωσης που εκπροσωπούν. Ο Χανιώτης, πάντως, έβγαλε εισιτήριο για Βρυξέλλες, σε ρυζοπαραγωγό από τη Χαλάστρα.

agrosxolos

Όλοι οι αρµόδιοι στις δηµόσιες αναφορές τους οµονοούν ότι η εγχώρια κτηνοτροφία πρέπει να πάρει τα πάνω της να στηριχθεί επενδυτικά κλπ, κλπ. Βέβαια, κάποιοι ξεχνούν το µπάχαλο µε το χάρτη των νέων εξισωτικών.

araxovitis-ktinotrofos

Για να δούµε τι θα δούµε µε αυτή την πολυθρύλητη Υπουργική Απόφαση για το γάλα που θα αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες. Στην οδό Νιρβάνας τις προάλλες ανακοίνωσαν απ’έξω-απ’έξω πρόστιµα σε 11 επιχειρήσεις για µη ισοζύγια στο α’ εξάµηνο το 2018, χωρίς καµία αναφορά στο ύψος τους αλλά και στο ποιες αφορούν. Τέτοια εχεµύθεια. Κατά τα λοιπά, η συνάντηση στη Βάθη µε τους κτηνοτρόφους ήταν, λέει, για τις µακροπρόθεσµες πολιτικές. Όσο για τα de minimis, το συνδικαλιστικό νόµο, την ποιοτική αναβάθµιση των ελέγχων και τις κυρώσεις, µοιάζουν µε άρτο και θεάµατα και η ∆ιαµάντω δεν πείθεται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία