
Αντοχές παρουσιάζει στα ψηλά η τιµή στο πρόβειο γάλα, µε τις όποιες προσπάθειες για µείωση της τιµής παραγωγού από τη γαλακτοβιοµηχανία να περιορίζονται σε µικρές και µεµονωµένες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις.
Πυκνώνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία, εξέλιξη η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες ανισορροπίες στην εγχώρια αγορά γάλακτος και να υπονομεύσει άλλη μια φορά τη Φέτα, ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.
Μεγάλη ζήτηση που δείχνει πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος εξασφαλίζει τα 60 λεπτά το κιλό για τις νέες συµβάσεις των µονάδων µε τη βιοµηχανία.
Γύρω από το επίπεδο των 1,60 ευρώ το κιλό δείχνει να χτίζεται η τιμή για το πρόβειο γάλα της νέας περιόδου, ενώ δεν αποκλείεται και το γίδινο γάλα να προσεγγίσει το 1 ευρώ, σε μια συγκυρία που η αγορά ήδη πληρώνει τα 1,45 για τα καλοκαιρινά πρόβεια γάλατα της περιόδου που κλείνει.
Ο παππούς, Παύλος Τσελέπης, τσομπάνης από τα μικράτα του, αγάπησε πολύ την τυροκομία. Λίγο λίγο ανακάλυψε ότι προορισμός του ήταν να δημιουργήσει κάτι δικό του.
Μέσο όρο στα 8 με 8,5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και +50 λεπτά με 1 ευρώ για τα κατσίκια αναμένουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς για την τιμή παραγωγού ενόψει Πάσχα, ενώ δεν αποκλείουν την τελευταία εβδομάδα να ακουστούν τιμές κοντά στα 10 ευρώ, λόγω έλλειψης επαρκών ποσοτήτων.
Την επέκταση στις διεθνείς αγορές παράλληλα µε την εσωτερική αγορά θέτει ως επόµενο στόχο του το brand τυροκοµικών προϊόντων Αµφιλοχίας, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου Θωµά Κουτσουπιά και πιο συγκεκριµένα σε µια αναλογία πωλήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό της τάξης του 50-50, ενώ αναµένεται η εκκίνηση παραγωγής και τυριών µακριάς ωρίµανσης.
Σε νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η ζώνη γάλακτος και ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα, καθώς οι ακριβές ζωοτροφές οδηγούν σε συρρίκνωση της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής, ενώ, την ίδια στιγμή, δείχνει να έχει κλείσει, κυρίως λόγω του κόστους, το «παράθυρο» των φθηνών εισαγωγών με βάση τις οποίες «βολεύεται» εδώ και κάποια χρόνια η μεταποιητική βιομηχανία γάλακτος στη χώρα μας.
Εξαιρετική πιστοποιηµένη ποιότητα και εξελιγµένη τεχνολογία που υπόσχεται ασφαλή προϊόντα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εταιρείας που διατηρεί παρουσία στις µεγαλύτερες αλυσίδες λιανεµπορίου της Ελλάδας, ενώ παράλληλα πραγµατοποιεί µια διακριτή προϊοντική παρουσία στη διεθνή αγορά.
Στη σκιά του Μενοίκιου Όρους, στην πεδιάδα του ∆ήµου Προσοτσάνης, ο Αγροκτηνοτροφικός Βιοµηχανικός Συνεταιρισµός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» αναπτύσσει τη δραστηριότητά του εκφράζοντας το κοινό όραµα µιας οµάδας ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, για τη δηµιουργία ενός πρότυπου αγροκτήµατος.
Να διατηρήσει την παράδοση παράγοντας προϊόντα κορυφαίας ποιότητας στα οποία χρησιµοποιεί µόνο φρέσκο ελληνικό γάλα έχει καταφέρει από το 1964 µέχρι σήµερα η ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.
Συνταγές και πρακτικές τυροκόμησης που αναπτύχθηκαν επί αιώνες στα βουνά της Πίνδου από νομάδες κτηνοτρόφους και «μεταφέρθηκαν» στις μέρες μας μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τη φυσική διαδοχή των οικογενειακών τσελιγκάτων, ανήκουν μεταξύ άλλων στους θησαυρούς που οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι «κουβαλούν» μαζί τους στο ετήσιο «διάβα» τους από τα ορεινά λιβάδια των βουνών στα χειμαδιά.
Εδραιώθηκε σε τιµές άνω των 7 ευρώ το κιλό η αγορά αµνοεριφίων την εβδοµάδα που πέρασε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η τιµή οδεύει προς τα 7,50 ευρώ για τα αρνιά και πλέον οι κτηνοτρόφοι εκτιµούν ότι µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, θα γίνουν πράξεις ακόµα και πέριξ των 8 ευρώ το κιλό.
Από 5 ευρώ το κιλό στο σφαγείο ξεκινά η τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια, με την διαθεσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων να είναι ήδη περιορισμένη για «καλά» ζώα όπως λέγονται τα μικρά έως 8 με 9 κιλά κατσίκια και αρνιά.
Προς όφελος των κτηνοτρόφων δείχνει να λειτουργεί µέχρι σήµερα η έντονη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στη ζώνη γάλακτος τον τελευταίο χρόνο µε το σύνολο των µεγάλων τυροκοµικών επιχειρήσεων να κινείται δραστήρια σε όλα τα µήκη και πλάτη της χώρας προς αναζήτηση εγχώριας πρώτης ύλης.
H εκτροφή ζώων υψηλής παραγωγικότητας και η εντατικοποίηση των μεθόδων παραγωγής, έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση οριακών μεταβολικών καταστάσεων που απειλούν την υγεία, ευζωία και παραγωγικότητα των ζώων.
Κενό περίπου 2 εκατ. σφαγίων ενδέχεται να διαµορφώσει και η εµπορική πλέον έξοδος του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας αέρα στις ελληνικές εξαγωγές ώστε να καλύψουν το κενό αυτό, ειδικά στις αγορές της Γαλλίας και της Γερµανίας.
Σε αναζήτηση νέας σταθεράς κινείται αυτό τον καιρό η αγορά στο αιγοπρόβειο γάλα, µετά από ένα διάστηµα έντονης ζήτησης του προϊόντος, κυρίως ως αποτέλεσµα της εξάντλησης των αποθεµάτων φέτας από τις τυροκοµικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά βάση στην εγχώρια αγορά.
Σχέδιο διεύρυνσης της ζώνης αιγοπρόβειου γάλακτος, που διαθέτει στη Βόρεια Ελλάδα, µέσω της ενδυνάµωσης της θέσης της σε περιοχές όπου ήδη διατηρεί παρουσία, αλλά και µε επέκταση του δικτύου εισκόµισης σε νέα γεωγραφικά πεδία, έχει θέσει σε εφαρµογή η ΜΕΒΓΑΛ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις κινήσεις της γαλακτοβιοµηχανίας για την αύξηση των ποσοτήτων του εισκοµιζόµενου αιγοπρόβειου γάλακτος, ο προγραµµατισµός ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου προβλέπει µια άνοδο της τάξης του 30%, σε σχέση µε τους περσινούς όγκους.