Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Αιγοπροβατοτροφία

milk_3

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, αναφορικά με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας, συνιστά η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα (Τρίτη 8 Οκτωβρίου) ο Εθνικός Κλαδικός Συνεταιρισμός «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδας» και αναφέρεται στα όσα συζητήθηκαν σε συνάντηση του Συνεταιρισμού με τον εκπρόσωπο της γαλακτοβιομηχανίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.» Μιχάλη Σαράντη.

armega

«Τι επιτέλους προτίθεστε να κάνετε κύριε Υπουργέ ΑΑΤ και κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που λέγατε ότι θα επιβάλετε μεταξύ άλλων, στις 24 γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και τους τυροκόμους, που όλο το 2017 δεν δήλωσαν ούτε ένα κιλό γάλα, αλλά και στους κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και βρέθηκαν να εμφανίζουν ισοζύγιο γάλακτος μεγαλύτερο από την ικανότητα του κοπαδιού τους;»

milk_ok

Προσθήκες που δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος θα περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ (περιμένει την υπογραφή Παπανάτσιου) για την οποία εδώ και μήνες κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα προέβαλε ως ένα από μέτρα για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Διευκρινίσεις επί του θέματος παρέχει με άτυπη ενημέρωση προς το Agronews η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

ktinotrofoi_2

Οι πτώση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος και οι έλεγχοι που κάνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ απασχόλησαν την συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 13 Φεβρουαρίου τα μέλη της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Νικόλαο Κατή.

2-Milk-Conference_Zootechnia

Η κρίση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι τοπική, δεν είναι παγκόσµια και όσο πιο νωρίς αποδεσµευτούµε απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις για το από τί γάλα παράγεται η φέτα ή τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα, θα αποκτήσει ο κλάδος τα θεµελιώδη ώστε να εκµεταλλευτεί ουσιωδώς την πρωτιά της χώρας µας πανευρωπαϊκά στην παραγωγή πρόβειου τυριού.

apostolopoulos1

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρέπει να επιχαίρει ευχαριστώντας την ΕΕ όταν αυτή δεν εξαλείφει την μεγάλη αδικία στο ελληνικό γιαούρτι» λέει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) καυτηριάζοντας την αβελτηρία που επέδειξαν ΕΕ και ελληνικές αρχές στο θέμα της παράνομης χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

paa_zootechnia2

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Ειδικών Υπηρεσιών του ΠΑΑ 2014-2020 στην 11η ZOOTECHNIA 2019, από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, στο Δ.Ε.Σ.Κ. Θεσσαλονίκης, με κεντρικό θέμα «Τα πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας: δυναμικό όχημα για την κατάρτιση μιας στρατηγικής για την ελληνική γαστρονομία».

x

Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί µέρος της πολιτισµικής κληρονοµιάς πολλών χωρών και πηγή απασχόλησης σε µειονεκτικές αγροτικές περιοχές που παράγει υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα ευρείας αναγνώρισης. Είναι το αποτέλεσµα µιας αειφόρου και πολυλειτουργικής µορφής γεωργίας που συµβάλει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

1-Aigoprovio_2

Σε ένα λιθόστρωτο των Γρεβενών προ ολίγων ηµερών, τρεις αιγοπροβατοτρόφοι συζήταγαν για το αν τελικά υπάρξει ένα πριµ εξόδου από το επάγγελµα, ποια θα είναι η µορφή του, θα πάρουµε λέγανε ένα ποσό εφάπαξ, ή ένα µηνιαίο εν είδει σύνταξης, εκφράζοντας όµως και την αγωνία τι θα απογίνει το ζωικό τους κεφάλαιο.

1_4

Νέους ορίζοντες που οφείλουν να επεξεργαστούν με προσοχή όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές της κτηνοτροφίας στη χώρα ώστε να «καβαλήσει» η Ελλάδα το κύμα της αύξησης στη ζήτηση αιγοπρόβειου γάλακτος και τυριού διεθνώς, άνοιξε με την εισήγησή του ο διεθνούς φήμης καθηγητής και ζωοτέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας, Giuseppe Pulina, κεντρικός ομιλητής στο MilkConference που διοργάνωσε η Agrenda το πρωί του Σαββάτου στα πλαίσια της Zootechnia.

gala_aigoprovio_2

Ποδαρικό µε το αριστερό κάνει η νέα γαλακτική περίοδος για σχεδόν το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, καθώς οι γαλακτοβιοµηχανίες και τα τυροκοµεία, όπου δεν έχουν ανακοινώσει ήδη χαµηλότερες τιµές, εισκοµίζουν γάλα χωρίς να έχουν ανοίξει ακόµη τα χαρτιά τους.

4-Hogan_2

Με ένα ψέµα περί δήθεν ενίσχυσης της προστασίας της Φέτας και µια αοριστία περί συνεχούς στήριξης των προβατοτρόφων, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασκεδάσει τις εντυπτώσεις, µετά την αποκάλυψη της Agrenda για τις αναζητήσεις των Βρυξελλών για ένα πριµ που θα βγάλει τους παραδοσιακούς αιγοπροβατοτρόφους... στη σύνταξη.

1provat_3_2

Από σαράντα κύματα… δείχνει να περνάει, η ιδέα των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την κατάρτιση ειδικού προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις θα μπορούσε να πριμοδοτήσει την «ηρωική έξοδο» από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων.

1provat_3

Από σαράντα κύματα… δείχνει να περνάει, η ιδέα των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την κατάρτιση ειδικού προγράμματος, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις θα μπορούσε να πριμοδοτήσει την «ηρωική έξοδο» από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων.

1-ktinotrofos-

Το παράδειγµα ενός οργανωµένου προβατοτρόφου από το Κάστρο Βοιωτίας (το οποίο παρουσίασε στο φύλλο 682 η εφημερίδα Agrenda), είναι χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται αυτό τον καιρό οι αγρότες, είτε δραστηριοποιούνται στη ζωική είτε ακόµα και στη φυτική παραγωγή.

karalis_diepagelmatiki_fetas

Η... αριθμολογία, περί των εδρών (εκπροσώπησης του κάθε φορέα) αλλά και του ποσοστού που θα απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων, απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4/11, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο για την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και όχι, για ακόμα μια φορά, η κατρακύλα στις τιμές του γάλακτος.

palaskas_nikos

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των κτηνοτρόφων κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με όσα αναφέρθηκαν ότι ζήτησε την καταβολή των de minimis μόνο στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών.  

maximos-xarakopoulos

«Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, που πλέον αδυνατούν να συντηρήσουν την καλλιέργεια μετά από δύο απανωτές κακές χρονιές, έρχονται και οι ‘‘αλλοπρόσαλλες’’ ενέργειες του ΥπΑΑΤ να χειροτερέψουν την κατάσταση. Αν και είχαμε και στη Λάρισα ζημιές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, από τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή, αυτό δεν ελήφθη υπόψη στον εξαιρετικό… σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις. Έτσι, για το 2017 δόθηκε de-minimis μόνον σε Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Φλώρινα. Στη Λάρισα, όμως, ούτε ψίχουλο! Ελπίζω, η νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να μην επαναλάβει τους ανεκδιήγητους χειρισμούς και τα τραγικά λάθη σε παρόμοιες περιπτώσεις ζημιών και αποζημιώσεων στο μέλλον. Ο αγροτικός κόσμος που μοχθεί, δεν το αξίζει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία