
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη δράση «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με τις αιτήσεις να γίνονται δεκτές από 17 Ιουλίου έως 9 Οκτωβρίου 2025.
Η Πειραιώς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), συνεχίζει τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι πόροι του προγράμματος θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια, με ευνοϊκούς όρους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Τα δάνεια κυμαίνονται από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ, με διάρκεια από 2 έως και 12 έτη.
Προδημοσίευτηκε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια με ποσοστό έως 50% και ανώτατο όριο επιδότησης τις 200 χιλιάδες ευρώ.
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ιστοσελίδας της www.hdb.gr, για νέα χαμηλότοκα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και την κάλυψη εγγυήσεων από το Ταμείο Xαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ).
Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούν να λαμβάνουν από τις 27 Ιανουαρίου 2025 μικρές επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό μέσα από το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.
Τέσσερα Ταµεία χρηµατοδότησης αγροτών πρότειναν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις διαχειριστικές αρχές της Ελλάδας, για την ΚΑΠ 2023-2027. Πρόκειται για τη συνέχιση των Ταµείων Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μικρών ∆ανείων και την ίδρυση δύο καινούργιων, ένα για Νέους Αγρότες και ένα για ∆ιαχείριση Κινδύνων.
Δάνειο για την προεξόφληση της επιχορήγησης στο ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις σε θερμοκήπια το οποίο αποπληρώνεται με την εκταμίευσή της και μακροπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη μέρους της ιδιωτικής συμμετοχής, με επιλογές ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επένδυσης, προσφέρει στους υποψήφιους επενδυτές η Τράπεζα Πειραιώς.
Σε συζήτηση µε τις τράπεζες ώστε ναι µεν να αυξηθεί το µέγιστο ποσό αγροτικών µικροδανείων έως τα 50.000 ευρώ αλλά να διατηρηθεί παράλληλα και το χαρακτηριστικό των µηδενικών εξασφαλίσεων, βρίσκονται οι ∆ιαχειριστικές Αρχές. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ουσιαστικά αναζητείται αυτή η «χρυσή τοµή», η οποία εξαρτάται κυρίως από το πόσο µεγάλο ρίσκο είναι πρόθυµες να αναλάβουν οι τράπεζες, µε δεδοµένο ότι το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηµατοδοτείται από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την έγκριση 50 τοπικών προγραμμάτων Leader για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, ύψους 236 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας CLLD/LEADER, με τίτλο "Ανάπτυξη Συνεταιρισμού", στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, στην οποία παρέστη και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Μέχρι και το 70% της επένδυσης για νέες μονάδες θερμοκηπίων, θα επιδοτεί το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάχθηκαν όλοι οι αγρότες σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση (ΚΥΑ: Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/92784/583), με τις αιτήσεις να γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού ύψους 105,60 εκατ. ευρώ.
Εφόσον πιάσουν τόπο οι πιέσεις από τα κράτη-µέλη για λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και µετά το 2026, ο πρωτογενής τοµέας έχει να περιµένει νέες προσκλήσεις σε πέντε επιµέρους Μέτρα, μεταξύ των οποίων Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενούς Τοµέα, Πράσινη Μεταποίηση και Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών.
Αύξηση του ποσού για τα αγροτικά µικροδάνεια σε ποσό ύψους 40.000-50.000 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύµφωνα µε πληροφορίες για τα χρηµατοδοτικά εργαλεία νέας γενιάς που αναπτύσσονται αυτό το διάστηµα.
Ορίζοντα ενεργοποίησης το πρώτο εξάµηνο του 2025 για τα νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία αγροτικών εκµεταλλεύσεων της ΚΑΠ, έθεσε η µονάδα Παρεµβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των διαχειριστικών αρχών.
Τροποποιημένο Αναπτυξιακό Νόµο επεξεργάζεται το αρµόδιο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, µε σκοπό να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τους επόµενους µήνες και να ενεργοποιηθεί εντός του 2025.
Με ισχυρότερα κίνητρα και λιγότερη γραφειοκρατία, σχεδιάζουν οι διαχειριστικές αρχές το νέο επενδυτικό πρόγραµµα που θα αφορά επενδύσεις σε καινούργια συστήµατα άρδευσης στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.
Εστίαση στα µεσοπρόθεσµα δάνεια µε διάρκεια ωρίµανσης έως 5 έτη, προϋπολογισµού έως 100.000 ευρώ, προσφορά αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης και απαραίτητη βοήθεια στα επιτόκια µε ολική ή µερική επιδότηση για ένα χρονικό διάστηµα, αναµένεται να περιλαµβάνει η στρατηγική για τη δηµιουργία των τριών νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων της περιόδου 2025-2030 για τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις της χώρας, µε βάση την ex ante µελέτη που θα ολοκληρωθεί µέσα στο ερχόµενο φθινόπωρο.
Οι οδηγίες από τις διαχειριστικές αρχές αφορούν τόσο εκείνους που θέλουν να υλοποιήσουν κάποιο επιχειρηματικό πλάνο μέσω Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και εκείνους που επενδύουν χωρίς επιχορήγηση.
Tο σχήµα net-billing (ταυτοχρονισµένος συµψηφισµός), που διαδέχεται το net-metering (ενεργειακός συµψηφισµός), έρχεται να εισάγει η υπουργική απόφαση που τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.