Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Επενδύσεις

5eadf7bb0dc24cd7b4d53e28b5cf2b01

Με ανώτατο ύψος χαρτοφυλακίου τα 150 εκατ. ευρώ συμμετέχει η Eurobank στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων με ευνοϊκούς όρους.

19_pin_7

Με µόνο διαγωνιστικές διαδικασίες θα µπορούν να κλειδώσουν τιµή τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πλέον, καθώς µπήκαν σε εφαρµογή από την 1η Ιανουαρίου τα µέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

MF6700-Global-Gallery-08

Μεγάλη είναι η ζήτηση για το νέο κύκλο επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόµου συνολικού ύψους 525 εκατ. ευρώ που έχει ανοίξει από τις αρχές ∆εκεµβρίου, µε τη διαδικασία των αιτήσεων να µπαίνει µετά τις γιορτές στο φουλ µέχρι και τη λήξη της διορίας στις 31 Μαρτίου.

e399e2cdc6d6f0e2ebd974c65de3e59b

Με τρεις προκηρύξεις εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου που υπεγράφη την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, με προϋπολογισμό 525 εκατ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda.

50590733466_5f2c5cfe4f_o

Η αγορά µεταχειρισµένων αγροτικών µηχανηµάτων, ζωικού κεφαλαίου και παραγωγικής γης είναι κάποιες από τις δαπάνες που διαχρονικά ήταν και είναι εκτός επιλέξιµων δαπανών από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ωστόσο, πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης τέτοιων επενδύσεων, µέσω των δανειακών συµβάσεων µε ευνοϊκούς όρους από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) που αναμένεται να μπει σε λειτουργία σύμφωνα με στελέχη τραπεζών από τις 26 Νοεµβρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες ώρες.

John-Deere-StarFire-receiver-trade-in

Για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου μετατέθηκε το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων για αγρότες που μπορούν να ζητήσουν επενδυτικό δάνειο και κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι Τράπεζες από τους αρμόδιους φορείς. Σημειώνεται ότι το σύστημα ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στις 17 Νοεμβρίου.

New-Holland-t7315-Blue-Power-AGRIbumper-WL1200-Intrak-mts-Roost-Hunsel-1

Αρνητικά φαίνεται να έχει επιδράσει στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται μέχρι σήμερα οι άμεσες ενισχύσεις των αγροτών. Αντίθετα, μια ουσιαστική στροφή, αυτών των ενισχύσεων στην τόνωση της επενδυτικής δαπάνης θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα και να βγάλει τους Έλληνες αγρότες από τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία περιέρχονται χρόνο με το χρόνο. Μ' αυτή την έννοια, περισσότερα χαμηλότοκα επιχειρηματικά αγροτικά δάνεια από τις τράπεζες, καλοδουλεμένα επενδυτικά προγράμματα και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με στόχο τη βελτίωση της υπεραξίας των προϊόντων στις εκμεταλλεύσεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

57262780_2670249362992357_302596633734938624_o_2

Ξεκίνησε η διαδικασία σύναψης των συµβάσεων µεταξύ των τραπεζών και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με πρώτες τη Eurobank και την Παγκρήτια να υποβάλλουν προτάσεις χρηματοδότησης πελατών τους, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

18_8

H επιλογή αυτόνοµου φωτοβολταϊκού συστήµατος σε συνδυασµό µε υδατοδεξαµενές για τις ανάγκες άρδευσης αποµακρυσµένων αγροτεµαχίων από το δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ, θεωρείται υπό προϋποθέσεις µία καλή εναλλακτική λύση έναντι της εγκατάστασης γεννήτριας πετρελαίου. Ειδικά τώρα που αναµένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση του Μέτρου 4.1.2 για επιδότηση ολοκληρωµένων αρδευτικών συστηµάτων, δείχνει ακόµα πιο συµφέρουσα, καθώς η εγκατάστασή τους µπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό µεταξύ 40-80% για τα φυσικά πρόσωπα αγρότες.

50541511736_a0141879aa_o

Σε κύκλους μελετητών συζητείται το ενδεχόμενο προκήρυξης  ενός νέου κύκλου του Αναπτυξιακού Νόμου μέσα στον Δεκέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εκπόνησης επενδυτικών σχεδίων σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν πρόλαβαν  να ενταχθούν στον κύκλο που έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου.

new200ekat

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά µε τα εγγυηµένα δάνεια κατά 80% του Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι πληροφορίες θέλουν, ακόµα τέσσερις τράπεζες να υπογράφουν τις σχετικές συµβάσεις µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (EIF).

18-19_24

Η σύνδεση του κόστους δανεισµού µε «δείκτες αειφορίας» κερδίζει έδαφος στην ελληνική τραπεζική, που αναπροσανατολίζει τις ροές κεφαλαίου σε αγροτικές επενδύσεις µε περιβαλλοντικό πρόσηµο.

eggiodosiastameio

Στις χρηµατοδοτικές λύσεις που προσφέρονται για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας στον αγροτικό χώρο µέσα από το Ταµείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεντρώνεται αυτό τον καιρό το ενδιαφέρον των συντελεστών του χώρου παρά το κλίµα αβεβαιότητας που συνεχίζει να δηµιουργεί σε όλες τις εκφάνσεις της οικονοµικής δραστηριότητας η πανδηµία.

17-19b_pin

Περιορισµοί ως προς την ενίσχυση αντικατάστασης εξοπλισµού που υπάρχει στην εκµετάλλευση και δεν έχει πλήρως αποσβεστεί, προβλέπονται στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.2 «Επιδότηση αρδευτικών Συστηµάτων». Οι περιορισµοί αυτοί είναι είτε «µπλοκάρισµα» της ενίσχυσης είτε µείωσή της, ανάλογα µε την ηλικία του εξοπλισµού που ήδη υπάρχει στο χωράφι. Παρακάτω παρατίθεται η λίστα µε τα έτη απόσβεσης και παράδειγµα του πώς αυτή χρησιµοποιείται σύµφωνα µε την ΥΑ (4377/Β'/2020):

DYNHTIKH_new

Εμβληματική χαρακτηρίζεται, με βάση το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την μεταλιγνιτική εποχή, η επένδυση για την ανάπτυξη μονάδας ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών με στόχο την αύξηση της παραγωγής στην Αρκαδία κατά 50%.

6629_1580810219_200203-Agr

Αυτοαπασχολούµενοι και επιχειρήσεις στον αγροτικό τοµέα θα έχουν µία ακόµη ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στο πρόγραµµα εγγυήσεων 80% σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης πενταετούς ωρίµανσης, που προσφέρει το Ταµείο Εγγυοδοσίας.

20200703PHT82617-ml

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου να προκηρύξει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα έρευνας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση και συμβάλλουν στην προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης.

ependiseisktinotrofia

Την διευκόλυνση καθετοποίησης κτηνοτροφικών μονάδων επιτρέπει ο νέος κύκλος του Αναπτυξιακού που τρέχει έως τις 30 Οκτωβρίου έχοντας προσαρμοστεί πλέον στις επενδυτικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον αγροτικό τομέα. Μάλιστα ως γνωστόν αγροτικές επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ μπορούν να βρουν επιδότηση υπό το πλαίσιο που ορίζει ο Αναπτυξιακός νόμος, ωστόσο θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία