Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Επενδύσεις

4_123

Μνημόνιο συνεργασίας (ΜοU) για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέγραψαν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης.

16-17_35_2

Μία επένδυση σε αγροτική εκµετάλλευση που το 2017 κοστολογούνταν 100.000 ευρώ σε πάγιο εξοπλισµό, σήµερα µπορεί να κληθεί ο παραγωγός να την πληρώσει διπλά. Έστω ότι το προϊόν που θα παράξει θα το πληρωθεί και αυτό µε διπλή τιµή τα δύο πρώτα χρόνια.

16_35__1_

Προδημοσιεύτηκε η προκήρυξη που αφορά τις Αναπτυξιακές Εταιρείες που επιθυμούν να τρέξουν τα προγράμματα Leader στα πλαίσια της ΚΑΠ 2023-2027. Στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να προκηρύξουν περιλαμβάνονται 7 ιδιωτικών επενδύσεων, εκ των οποίων ξεχωρίζει η αγροτική μεταποίηση για έργα έως 400.000 ευρώ και η ενίσχυση για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού που αφορά έργα έως 300.000 ευρώ.

16-17_32

Μετά βίας 50 εκατ. ευρώ από έναν προϋπολογισµό 166 εκατ. ευρώ δύνανται να απορροφήσουν οι ενδιαφερόµενοι αυτή τη στιγµή από τα κονδύλια που έχουν κατανεµηθεί στο µέτρο της Αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, που έχει ενταχθεί στα προγράµµατα του Ταµείου Ανάκαµψης, παρά το υψηλό ενδιαφέρον αλλά και τη δοµική ανάγκη της εγχώριας δενδροκαλλιέργειας.

image3_2

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τα ποσά για τις ενισχύσεις του καθεστώτος «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια» στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου.

ydatokalliergies

Με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης των Αιτήσεων Χρηματοδότησης, που έχουν υποβληθεί για τα Μέτρα : 3.2.2 & 4.2.4 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, όπως αυτά προκύπτουν βάσει των κριτηρίων επιλογής Πράξεων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.

16-17_30

Κλιµακωτά, ξεκινώντας από το 40% για τρακτέρ-παρελκόµενα και φτάνοντας το 70% για επενδύσεις σε µονάδες βιοαερίου, υδροπονίας και εξοπλισµό γεωργίας ακριβείας, σχεδιάζεται το σχήµα ενισχύσεων στα επενδυτικά προγράµµατα του ελληνικού ΠΑΑ 2023-2026.

pic-5

Αιτήσεις για έργα ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύµατος ισχύος έως 10kW ανά παροχή, αποκλειστικά για αγροτική χρήση, δέχεται ο ∆Ε∆∆ΗΕ, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, καθώς αύξησε το περιθώριο απορρόφησης ισχύος 10 MW ανά υποσταθµό πλέον του υφιστάµενου περιθωρίου.

Anaptixiakos-pin

Την ερχόµενη εβδοµάδα κάνει πρεµιέρα ο Αναπτυξιακός Νόµος 4887/2022, µετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει τους όρους για το καθεστώς «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα», ενώ αναµένεται πλέον να ακολουθήσει η σχετική απόφαση για το καθεστώς «Αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και µεταποίηση γεωργικών προϊόντων-αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».

44-45_pin_12

Από το χωράφι και τον στάβλο φαίνεται ότι περνά µεγάλο µέρος του εγχειρήµατος για την ενεργειακή αυτονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε τις δυνάµεις του µπλοκ να κατευθύνουν 83 δισ. ευρώ για επενδύσεις στο πεδίο της παραγωγής βιοαερίου, µε τη βασική φιλοδοξία να δροµολογεί διπλασιασµό έως το 2030.

292073443_5200655319988651_6192252615109634111_n

Χάσµα που κυµαίνεται µεταξύ 20-25% σε σχέση µε τον εγκεκριµένο προϋπολογισµό και της τελικής τιµής που καλείται να αγοράσει ο αγρότης τα αγροτικά µηχανήµατα, προκύπτει σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς για τους δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης.

Συνεντευξη_φωτο

Τους τρόπους συνδυασμού των ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που για τους αγρότες θα ανοίξει αρχές Ιουλίου με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που ήδη «τρέχουν» ώστε να μπορέσουν να λάβουν οι επενδυτές τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Untitled-1_2

Σε τρία προγράµµατα εκσυγχρονισµού των αγροτικών εκµεταλλεύσεων για αγορά τρακτέρ, παρελκόµενων, φωτοβολταϊκών και οχηµάτων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των παραγωγών της χώρας, αυτήν την περίοδο. Τον Ιούνιο σύµφωνα µε τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση θα ανοίξει ο Αναπτυξιακός για αγρότες µε κονδύλια 150 εκατ. ευρώ.

17_3

Τέλος στις αρνητικές απαντήσεις σε αγρότες για µια θέση στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ, έρχεται να βάλει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που φιλοδοξεί να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ και προγραµµατίζεται να µπει προς ψήφιση στη Βουλή τον επόµενο µήνα

44_pin_9

Κάτω από το µισό έχει περιοριστεί ο χρόνος απόσβεσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού για τις κτηνοτροφικές µονάδες, µε αρκετούς οργανωµένους κτηνοτρόφους να σκέφτονται σοβαρά πλέον τη λύση του net metering.

14-15_3

∆ηµοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα 5 έργα της ∆ράσης Οικονοµικός Μετασχηµατισµός Αγροτικού Τοµέα που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια χρηµατοδότησης από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας του ΥπΑΑΤ συνολικής ∆ηµόσιας ∆απάνης 510 εκατ. ευρώ.

image001_43

Μια σειρά από ενισχυόμενες συλλογικές δράσεις για επενδύσεις που αφορούν  μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση καλλιεργειών,  τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια του πρωτογενούς, την γενετική βελτίωση και τον αγροτουρισμό περιλαμβάνονται στο πακέτο των 70 νέων έργων, προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέγραψε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

19132811984_37c10ee676_o_2

Συστάθηκε και επίσημα το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για πιστώσεις 3.000 έως 25.000 ευρώ με επιτόκιο δανεισμού τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερο, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με σχετική απόφαση ( ΦΕΚ Β΄ 1075).

ekxorisi

Στις προκηρύξεις αγροτικών επενδύσεων του Ταµείου Ανάκαµψης προβλέπεται η εκχώρηση της ενίσχυσης στους προµηθευτές και έτσι µόνο η ίδια συµµετοχή θα αρκεί για την υλοποίηση των έργων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία