Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Νομοθεσία

Untitled-1

Άμεση κατάργηση της διάταξης του νόμου , η οποία επιτρέπει δόμηση μέχρι και του 30% της συνολικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ζητά με επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και τον υπουργό και υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, το παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ.

ardeusi

Σε προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο αναμένεται να κριθεί η τύχη του πρόσθετου περιβαλλοντικού τέλους για την άρδευση στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην λεκάνη απορροής του Πηνειού.

kansujfnujgn

Στην επέκταση των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η καλλιέργεια και η επεξεργασία των ποικιλιών φαρμακευτικής κάνναβης προχώρησε η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς.

kipeutika-4

Τεράστια γραφειοκρατία, μεγάλο κόστος και πιθανότατα μηδενικό αποτέλεσμα υπέρ των αγροτών εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι θα φέρει η πολυθρύλητη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξόφληση τιμολογίων «νωπών και ευαλλοίωτων» αγροτικών προϊόντων στις 60 ημέρες, που πήρε ΦΕΚ στις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

milk_ok

Προσθήκες που δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος θα περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ (περιμένει την υπογραφή Παπανάτσιου) για την οποία εδώ και μήνες κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα προέβαλε ως ένα από μέτρα για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Διευκρινίσεις επί του θέματος παρέχει με άτυπη ενημέρωση προς το Agronews η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

EFSA_NEW

Σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με μια νέα μεταρρύθμιση που θα αφορά την διαφάνεια και την βιωσιμότητα της αλυσίδας τροφίμων ήρθε το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, η οποία τώρα μένει να κυρωθεί και επίσημα τόσο από τα όργανα του Συμβουλίου όσο και από τους ευρωβουλευτές.

laikes_agores_3

Για την καθυστέρηση νομοθέτησης των αγορών παραγωγών βιολογικών προϊόντων, ενός θέματος που λιμνάζει από το 2014, ενημέρωσαν τα μέλη της Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας τον Προϊστάμενο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο.

4varka

Τη διάσωση αντί της διάλυσης των ξύλινων αλιευτικών σκαφών, που κηρύσσονται ως «παραδοσιακά» προβλέπει το νέο θεσµικό πλαίσιο που αφορά τις τράτες των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 «Οριστική παύση Αλιευτικών ∆ραστηριοτήτων».

agreenacrestrumpemmys

Λίγο πριν επικυρώσει το νέο νομοσχέδιο για τη γεωργία, ο Ντόναλντ Τραμπ τουίταρε ένα βίντεο από τα βραβεία Emmy το 2005 όπου είχε εμφανιστεί ντυμένος αγρότης, στην εκτέλεση του Green Acres με τη σταρ του Θάρρος και Χάρη ('Will and Grace') Megan Mullally. “Τα πράσινα εκτάρια είναι το μέρος που πρέπει να είσαι. Η αγροτική ζωή είναι η ζωή μου” τραγουδούσε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος κρατώντας τσουγκράνα και φορώντας φόρμα και ψάθινο καπέλο. Αυτός ο σκοπός έπαιζε και πριν την είσοδό του σε αίθουσα του Λευκού Οίκου (South Court Auditorium) όπου υπέγραψε το Νομοσχέδιο Γεωργίας 2018 και στην οποία τον περίμεναν για περίπου μία ώρα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, R-Ky και άλλοι καλεσμένοι.

laiki-agora_2

Την πρόσβαση της αρμόδιας αρχής σε όλα τα στοιχεία των Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών που αφορούν εμπόρους νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να διευκολυνθεί η επεξεργασία των στοιχείων των τιμολογίων με αυτόματο έλεγχο διασταύρωσης και να ελεγχθούν τυχόν ανακρίβειες, επιτρέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον προβλέπεται δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, σε περίπτωση παραβίασης του νόμου 4492/2017.

Synetairismoi

Παράθυρο για την αναβίωση ανενεργών συνεταιρισμών ανοίγει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σύμφωνα με την οποία δύναται  να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και αυτοί που εμφανίζουν κύκλο εργασιών ακόμη και 10.000 ευρώ κατά μέσο όρο τριετίας.

zithos4

Αρνείται το υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη σχεδίου απόφασης για την αγορά ζύθου, αναφέροντας με σχετική ανακοίνωση, πως καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο και πως παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

beer

Αρνείται το υπουργείο Οικονομικών την ύπαρξη σχεδίου απόφασης για την αγορά ζύθου, αναφέροντας με σχετική ανακοίνωση, πως καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο και πως παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

6R9A9429

Βαρίδια στην ανάπτυξη της µικροζυθοποίας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλµατώδεις ρυθµούς, φαίνεται να βάζει σχέδιο απόφασης του υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο µεταξύ άλλων θέτει ως όρο για την ίδρυση ζυθοποιείου, ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα τα 1.000 λίτρα, την ώρα που άνω του 50% των υφιστάµενων µικρών µονάδων έχει µικρότερου όγκου.

auscapitolwashingtondc

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την τελική εκδοχή του Νομοσχεδίου για τη Γεωργία (Farm Bill 2018) την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, πριν συνέλθει με νέα σύνθεση το Κογκρέσο την καινούρια χρονιά. Το Νομοσχέδιο που πέρασε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία με ισχυρή διακομματική υποστήριξη κατευθύνεται στο γραφείο του Αμερικανού Προέδρου για να το υπογράψει. Στη Γερουσία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν την Τρίτη 87 υπέρ, 13 κατά και στη Βουλή ήταν 369 υπέρ και 47 κατά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία