
Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, δηλαδή για φέτος 1η Ιουλίου, έχει προσδιοριστεί η ∆ιεθνής Ηµέρα Συνεργατισµού (International Day of Cooperatives) από τον ΟΗΕ και από τη ∆ιεθνή Συµµαχία Συνεργατισµού (International Cooperative Alliance (ICA).
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Κοντογιάννης εξήγησε ότι το κοινωνικό «ζυµωτήριο» όπου οικοδοµούνται επαρκείς προσωπικές σχέσεις που αυξάνουν την εµπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια µεταξύ συνανθρώπων, είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι σύλλογοι, τα σωµατεία, οι ενώσεις, οι επιτροπές, οι εθελοντικές δοµές, οι πολιτιστικές οργανώσεις κλπ.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηµατικά για την ανάπτυξη εµπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας µεταξύ των συµπολιτών σε κάθε περιοχή της Αττικής, ευελπιστώντας ότι έτσι προωθεί την ανάπτυξη συνεργατικών δοµών στον πρωτογενή τοµέα στην Αττική.
Στους Συνεργατισµούς (Συνεταιρισµούς κατά την ελληνική αδόκιµη µεταφραστική πρακτική) διακρίνοντα οι συνεργατικές αξίες και αρχές όπως εξελίχθησαν από την εποχή (1844) του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισµού στο Rochdale (Μαντσεστερ) της Αγγλίας, από τους «Οι δίκαιους Σκαπανείς του Rochdale» (µε µέλη 27 άνδρες & 1 γυναίκα).
Οι συνεργατικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες (VALUES): της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δηµοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Σύµφωνα µε τη συνεργατική παράδοση, τα µέλη των συνεργατικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες της εντιµότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της µέριµνας για τους άλλους.
Οι συνεργατικές αρχές (PRINCIPLES) είναι: 1. Εθελοντική και ανοικτή συµµετοχή, 2. ∆ηµοκρατικός έλεγχος των µελών, 3. Οικονοµική συµµετοχή των µελών, 4. Αυτονοµία και ανεξαρτησία, 5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6. Συνεργασία µεταξύ συνεργατικών επιχειρήσεων και 7. Κοινοτικό ενδιαφέρον.
Οι βασικότεροι άξονες της συνεργατικής κοινωνικής πολιτικής, µε την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανοµή του εισοδήµατος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραµµάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Θεµατοφύλακας όλων των παραπάνω είναι το ICA- International Cooperative Alliance (∆ιεθνής Συµµαχία Συνεργατισµού), όπου µετέχουν όλες οι συνεργατικές δοµές, γίνονται αποδεκτές δοµές και οργανώσεις, ελέγχονται και πιστοποιούνται.
Από την Ελλάδα δεν µετέχει καµιά δοµή (ή ακόµα και συνεργατισµός-συνεταιρισµός), εκτός από την Οµοσπονδία Φαρµακευτικών Συνεταιρισµών, ενώ µε την ιδιότητα του παρατηρητή µετέχει µόνο το ∆ίκτυο ΚΑΠΑ (Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιφερειακής Ανάπτυξης, www.diktio-kapa.coop). Ο κ Λουκάς Μπρέχας ενηµέρωσε ότι στο ∆ίκτυο ΚΑΠΑ λειτουργεί Κέντρο Υποστήριξης και Ανάπτυξης Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, µε τεράστια, για εθελοντική οργάνωση, βιβλιοθήκη µε πάνω από 25.000 σελίδες κειµένων για τους Συνεργατισµούς και πολλά video.
«Συνεργατισµός» είναι µια αυτόνοµη οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά µε σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονοµικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους µέσω µιας συµµετοχικής και δηµοκρατικά ελεγχόµενης επιχείρησης.
Τουλάχιστον το 12% των ανθρώπων στη γη είναι συνεργάτης σε κάποιον από τους 3 εκατοµµύρια συνεργατισµούς στη γη. Οι συνεργατισµοί παρέχουν θέσεις εργασίας στο 10% του απασχολούµενου πληθυσµού και οι τριακόσιοι µεγαλύτεροι συνεργατισµοί ή αλληλασφαλιστικές εταιρείες παράγουν 2.146 δισ. δολάρια σε κύκλο εργασιών, παρέχοντας παράλληλα τις υπηρεσίες και τις υποδοµές που χρειάζεται η κοινωνία για να ευηµερήσει (World Cooperative Monitor).
Οι συνεργατισµοί (συνεταιρισµοί στην Ελλάδα) είναι επιχειρήσεις που βασίζονται στην ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές. Μέσω της αυτοβοήθειας και της ενδυνάµωσης, της επανεπένδυσης στις κοινότητές τους και της φροντίδας για την ευηµερία των ανθρώπων και του κόσµου στον οποίο ζούµε, οι συνεργατισµοί καλλιεργούν ένα µακροπρόθεσµο όραµα για βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη.
Η κτηνοτρόφος και γραµµατέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Μάγδα Κοντογιάννη τόνισε ότι το συνεργατικό κίνηµα θα γιορτάσει τη ∆ιεθνή Ηµέρα Συνεταιρισµών 2023 µε το σύνθηµα «Συνεργατισµοί για τη βιώσιµη ανάπτυξη», ώστε να δειχθεί πώς ο συνεργατικός τρόπος εργασίας, εµπνευσµένος από τις συνεργατικές αξίες και αρχές, στοχεύσει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης (SDGs) ως µέρος του DNA του. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε την ανοικτή δηµόσια συζήτηση την Τετάρτη 28 Ιουνίου, όπως κάθε Τετάρτη για πάνω από 250 συζητήσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια, που όλες βρίσκονται αναρτηµένες στο facebook στο προφίλ του «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής - Άγιος Γεώργιος».
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έχει τα τελευταία χρόνια διαµορφώσει µε δηµόσιες συζητήσεις και δηµοσιοποιήσει το «Όραµα 2040» (2021) και το «Νέο Αγροτικό Σύµφωνο Υπαίθρου 2040» (2022) τα οποία προωθούν την Βιώσιµη Ανάπτυξη, µε ορίζοντα αποτελέσµατος το 2040.
Η Επιτροπή για την προώθηση των συνεργατισµών (COPAC) είναι µια πολυµερής σύµπραξη παγκόσµιων δηµόσιων και ιδιωτικών ιδρυµάτων που υποστηρίζει τις ανθρωποκεντρικές και αυτοσυντηρούµενες συνεργατικές επιχειρήσεις ως ηγέτες στη βιώσιµη ανάπτυξη. Αποτελείται από τη ∆ιεθνή Συνεταιριστική Συµµαχία (ICA), το Τµήµα Οικονοµικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωµένων Εθνών (UNDESA), τη ∆ιεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το ∆ιεθνές Κέντρο Εµπορίου (ITC), τον Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας (FAO) και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη (UNRISD).
Από τις συνεργατικές αρχές απορρέει η τριπλή ιδιότητα του µέλους µιας συνεργατικής επιχείρησης: (1) Το µέλος έχει την ιδιότητα του ιδιοκτήτη αφού συµµετέχει υποχρεωτικά στο κεφάλαιο της συνεργατικής επιχείρησης, (2) Το µέλος έχει την αρµοδιότητα να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση και να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις πράξεις της και (3) το µέλος είναι το άτοµο το οποίο χρησιµοποιεί την επιχείρηση ως πελάτης. Επιγραµµατικά µπορεί να λεχθεί ότι το µέλος συγκεντρώνει ταυτόχρονα την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του πελάτη και του διευθύνοντος προσώπου. Οι συνεργατισµοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας …
Στην Ελλάδα οι επιλογές της βουλευτικής και της εκτελεστικής εξουσίας έχουν διαµορφώσει «κάτι», που ονοµάζεται «συνεταιρισµός», το οποίο κρατάει ονοµαστικά στοιχεία από την συνεργατική ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές, αλλά είναι στην ουσία «κακέκτυπο» εταιρείας της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονοµικής, «ακρωτηριάζοντας» τις δυνατότητες και επιλογές της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της. Πάντα µε το «πολιτικό excuse» του εφικτού …. (δυστυχώς!), ενώ ταυτόχρονα νοθεύεται η Κοινωνική Οικονοµία επαρκώς, ώστε να µην µπορεί να επιτελέσει αποτελεσµατικά τον ρόλο της, παριστάνοντας κάτι άλλο …
Η Μάγδα Κοντογιάννη, πιστεύοντας στην συµβολή της κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος και στη σηµαντικότητα της άϋλης πολιτιστικής κληρονοµίας στη βιωσιµότητα των κοινωνιών ανακοίνωσε την οργάνωση των δραστηριοτήτων «Τα Μονοπάτια της τροφής µας» που θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στην Αθήνα, εξυµνώντας τους παραγωγούς πραγµατικού πλούτου και τα τσελιγκάτα, που ήταν µια µορφή πετυχηµένου-αποτελεσµατικού συνεργατισµού …