BACK TO
TOP
Γνώμες

Το τίμημα της Ευρώπης

Όταν οι νέοι Κινέζοι ηγέτες ανέρχονται στην εξουσία, επιλέγουν προσεκτικά τις πρώτες ξένες πρωτεύουσες τις οποίες επισκέπτονται.

Minxin_Pei

1
0

Έτσι, η τρέχουσα περιοδεία του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κιανγκ στη Γερµανία και τη Γαλλία υπογραµµίζει πόσο σηµαντική είναι η βελτίωση των δεσµών µε την Ευρώπη, ιδιαίτερα τις δύο πιο ισχυρές χώρες της, για το Πεκίνο και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η λογική είναι προφανής. Αν και ο Σι δεν έχει ξεγράψει τις ελπίδες για σταθερές σχέσεις µε τις ΗΠΑ, γνωρίζει ότι τα ζητήµατα τα οποία χωρίζουν τις δύο υπερδυνάµεις είναι πολύ µεγάλα για να γεφυρωθούν σύντοµα. Η αποφυγή περαιτέρω κλιµάκωσης είναι ίσως το καλύτερο στο οποίο µπορεί να ελπίζει. Η Ευρώπη φαίνεται να προσφέρει πιο γόνιµο έδαφος. Παρά την αυξανόµενη «γερακίσια»  στάση στην ήπειρο έναντι του κινεζικού παράγοντα, µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερµανία και Γαλλία), εξακολουθούν να µην αντιµετωπίζουν την Κίνα ως υπαρξιακή απειλή για την ασφάλειά τους. Το πιο σηµαντικό είναι ότι δεν ενδιαφέρονται να συρθούν σε έναν ψυχρό πόλεµο ΗΠΑ - Κίνας, πόσο µάλλον σε έναν θερµό πόλεµο για την Ταϊβάν - µια θέση που εκφράστηκε πιο άµεσα από τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν.[…].

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν υιοθετήσει το ίδιο µάντρα – «de-risking» - για να υποστηρίξουν τη µείωση των οικονοµικών δεσµών µε το Πεκίνο. Η Ευρώπη δεν απέχει πολύ από τις ΗΠΑ όσον αφορά τον αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας και των εισερχόµενων κινεζικών επενδύσεων. […] Σοβαρές οικονοµικές διαµάχες διχάζουν την Κίνα και την Ευρώπη, η οποία παραπονιέται εδώ και καιρό για περιορισµένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, για τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις του Πεκίνου στις επιχειρήσεις του και για φτωχές επιδόσεις της ασιατικής χώρας στην προστασία της πνευµατικής ιδιοκτησίας. […] Ένα άλλο ζήτηµα για το οποίο η Ευρώπη έχει έντονα αισθήµατα είναι οι φτωχές επιδόσεις της Κίνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώµατα.[…]

Πάνω απ’ όλα, οι ευρωπαϊκές χώρες αγανακτούν βαθιά µε την Κίνα όταν εκείνη κρύβεται πίσω από µια πρόσοψη ουδετερότητας, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει τον Πούτιν και τη Ρωσία. Τα παραπάνω αφήνουν µόνο το εµπόριο και την κλιµατική αλλαγή ως κίνητρα για την Κίνα να κρατήσει την Ευρώπη έξω από τον συνασπισµό που χτίζουν οι ΗΠΑ µε αξιοσηµείωτη επιτυχία. […].

*Πολιτικού επιστήµονα, αρθρογράφου Bloomberg



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία