BACK TO
TOP
Γνώμες

Κινεζικά σοκ

Στα τελευταία χρόνια της «επικού» χαρακτήρα ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η οποία έληξε µε τον Covid, άρχισε να «πιάνει» µια φράση που είχε στόχο να περιγράψει τις ακµαίες συνθήκες που εξαπλώνονταν σε όλο τον κόσµο.

Daniel_Moss

Ντάνιελ Μος

3
0

Ο κόσµος βρισκόταν - έλεγε - στο κατώφλι µιας ασυνήθιστα συγχρονισµένης επέκτασης. Λίγοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να µιλούν για ανάκαµψη χωρίς νέες θέσεις εργασίας στην Αµερική και η Κίνα, µετά από µερικά παραστρατήµατα, φαινόταν να επιστρέφει στον παλιό εύρωστο εαυτό της. Ο πληθωρισµός βρισκόταν στα τάρταρα και είχε φτάσει να θεωρείται καλό πράγµα µια κάποια αύξησή του.

Η Ιαπωνία και η ευρωζώνη έδειχναν καλά, αφού η τελευταία είχε αφήσει πίσω της µια ακρωτηριαστική κρίση χρέους.[…]. Είναι όµως τώρα ο κόσµος κατακλυσµένος από µια ανησυχητική περίοδο «λοξοτοµής»; Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η Κίνα, µια πηγή τόσο µεγάλης ζωτικότητας του διεθνούς εµπορίου τις τελευταίες δεκαετίες, απλά δεν µπορεί να σηκώσει κεφάλι. Τα µακροοικονοµικά στοιχεία της προηγούµενης εβδοµάδας αποκάλυψαν νέα πλήγµατα σε µια παραπαίουσα ανάκαµψη. Οι εξαγωγές υποχώρησαν, οι εισαγωγές µειώθηκαν ανησυχητικά και, µετά από µήνες αναιµικού πληθωρισµού, οι τιµές καταναλωτή µειώθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση µε έναν χρόνο πριν. […] Υπάρχει µια αφθονία αρνητικότητας. Ο κόσµος αναζητά σηµάδια αδυναµίας στην κινεζική οικονοµία, γι’ αυτό η εµπειρία της παρακολούθησης ρόδινων προβλέψεων για την επαναλειτουργία µετά την πανδηµία να εξασθενούν γρήγορα έχει λάβει έναν τιµωρητικό και αυτοτροφοδοτούµενο χαρακτήρα. Ο τοµέας των ακινήτων αποτελεί βασική πηγή θλίψης. […]

Οι µεγάλες οικονοµίες κάνουν κύκλους. Θα πρέπει να συνηθίσουµε να βλέπουµε περισσότερους τέτοιους και στην Κίνα. Εν τω µεταξύ, αν ήταν καλό στα χρόνια πριν την πανδηµία για τις ΗΠΑ να µην επωµίζονται µόνες τους την παγκόσµια οικονοµία, πρέπει να είναι κακό που τώρα κυριαρχεί η απόκλιση; Η ύφεση ή ακόµα και η στασιµότητα στις ΗΠΑ µοιάζει µε µακρινή προοπτική σήµερα. […] Ο πληθωρισµός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, οδηγώντας τον πρόεδρο της Fed Τζερόµ Πάουελ να µην µπορεί να εκτοξεύσει προειδοποιητικές βολές για την κατάσταση της παγκόσµιας οικονοµίας, όπως έκανε στα τέλη του 2018 ή όπως έκανε πριν από εκείνον η Janet Yellen το 2015, αφότου η κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε αποτύχει σε µια υποτίµηση του κινεζικού νοµίσµατος. Τα προβλήµατα της Κίνας έχουν τον τρόπο τους να ξεβράζονται στις ακτές όλων. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία