
Η σκέψη είναι να αξιοποιηθούν τοπικά ποιοτικά προϊόντα µέσα από το κανάλι της γαστρονοµίας, ώστε να ενισχυθεί ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τοµέας της περιοχής, αλλά και ο τουρισµός. «Όχηµα» για την υλοποίηση του εγχειρήµατος θα αποτελέσει ένα cluster που θα συγκροτηθεί µε πρωτοβουλία του ∆ήµου Αριστοτέλη και τη συµµετοχή παραγωγών, ξενοδόχων και εστιατόρων της περιοχής.
Σε πρώτη φάση στο επίκεντρο του σχεδιασµού είναι να αξιοποιηθούν το πολυβραβευµένο µέλι Αρναίας, η µουντοβίνα, τα µύδια Ολυµπιάδας, τα τυροκοµικά προϊόντα και τα γιαούρτια της περιοχής, τα εξαιρετικά τοπικά κρασιά, ο µαύρος χοίρος της Βαρβάρας, τα µανιτάρια ορεινών όγκων που υπάρχουν στα όρια του ∆ήµου Αριστοτέλη. «Στόχος µας είναι να βοηθήσουµε την τοπική µας οικονοµία και να τη µεγαλώσουµε. Οφείλουµε να δώσουµε την προοπτική της παράλληλης ανάπτυξης του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισµού», υπογράµµισε χαρακτηριστικά ο δήµαρχος του ∆ήµου Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, σηµειώνοντας µε έµφαση την ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη τοπικά.
Παρουσιάζοντας το σχέδιό του, σε ειδική εκδήλωση µε αφορµή και την πρόσφατη έκθεση τουρισµού Philoxenia, ο κ. Βαλιάνος διευκρίνισε πως µέχρι τώρα στο cluster έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συµµετάσχουν 22 παραγωγοί, καθώς και πολλά ξενοδοχεία, αλλά και εστιατόρια που δραστηριοποιούνται στα όρια του ∆ήµου Αριστοτέλη.
Το cluster θα πάρει τη νοµική του µορφή µέσα στο 2020, ενώ προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσει και τα 3-4 επισκέψιµα οινοποιεία, µε την απαράµιλλη, όπως είπε, αρχιτεκτονική τους και να δηµιουργηθεί ένα πρόγραµµα οινικής περιήγησης.